REVISTA PRESEI 03.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 septembrie 2013

ADEVARUL

Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, suspectaţi de subminarea economiei naţionale. Procurorii cer aviz de începere a urmăririi penale împotriva acestora

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cer aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu şi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale. Fostul ministru Adriean Videanu se apără cu faptul că ministerul pe care îl conducea doar a propus, iar decizia a fost luată de Guvern în integralitatea sa, din care făcea parte şi actualul premier Victor Ponta. Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai economiei, ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, "în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Niculae Ioan.

Scenariul lui Băsescu: Criza din Siria poate lovi în Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat luni la Adevărul Live pentru un interviu în care a atins cele mai acute probleme ale societăţii româneşti. A vorbit despre afacerea Roşia Montană, privatizarea CFR Marfă, modul în care e guvernată ţara, în care şi-a înteţit criticile la adresa premierului Victor Ponta, conflictul din Siria şi mizele României în acest conflict, dar a făcut şi câteva consideraţii privind situaţia politică internă, cu precădere despre viitorul Dreptei româneşti. In legatură cu un eventual atac american in Siria, Basescu se întreaba: Ce se întâmplă cu influenţa ruşilor în Siria odată cu schimbarea Guvernului Assad, în urma unui război care înseamnă un măcel? Mai rămâne Rusia cu singura ei bază din Mediterana de Est, dacă vine altcineva în locul lui Assad? Presupunem că îndepărtarea lui Bashar al-Assad va genera pierderea acestei baze, unde se va recompensa Federaţia Rusă ca pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a compensat în Georgia. Ce ar fi cel mai la îndemână acum? Transnistria.

Ramona Mănescu a semnat cu mâna altcuiva contractul de privatizare a CFR Marfă

Luni a fost semnat contractul de privatizare a CFR Marfă între statul român şi câştigătorul Grup Feroviar Român (GFR). Ramona Mănescu, noul ministru al Transporturilor, nu a vrut însă să parafeze tranzacţia, ci i-a delegat sarcina secretarului de stat Cristian Ghibu. Totuşi, Mănescu a asistat pasiv la derularea procedurilor. Luni s-a consumat încă o etapă din privatizarea companiei de stat CFR Marfă. După mai multe ore de negocieri asupra unor detalii din contractul de vânzare a 51% din acţiunile transportatorului feroviar de marfă, documentul a fost semnat luni, la ora 16.30, la sediul Ministerului Transporturilor. Din partea Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei de privatizare, au fost prezenţi la minister, încă de la prima oră a dimineţii, mai mulţi reprezentanţi ai companiei. Ulterior, la sediul instituţiei din Bulevardul Dinicu Golescu, s-a prezentat şi omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR.

Copil sfâşiat de câini, ucis de ignoranţa autorităţilor

Un copil de 4 ani a murit, luni, sfâşiat de câini vagabonzi în zona Parcului Tei din Capitală. Responsabilitatea tragediei este pasată de la o instituţie la alta, în timp ce, pe străzile Capitalei, se află peste 60.000 de maidanezi. Tragedia s-a petrecut, luni, în zona Parcului Tei, din sectorul 2 al Capitalei, în jurul orei 11.00. Copilul de patru ani se afla în parc împreună cu bunica şi cu fratele său în vârstă de şase ani. La un moment dat, bătrâna i-a pierdut din vedere pe cei doi micuţi. Aceştia s-au aventurat într-o zonă din apropierea parcului, pe un maidan plin de gunoaie şi buruieni. O oră mai târziu s-a întors numai copilul de şase ani, muşcat de un câine. Acesta a spus că el şi fratele său au fost atacaţi. Bunica a sunat la Poliţie, iar de aici a început coşmarul. Trupul copilului a fost descoperit de anchetatori pe proprietatea privată a unei firme din sectorul 2, Tei Rezidential SRL, acolo unde a zăcut aproape două ore.

Prelegerea populară a lui Mugur Isărescu, de la Constanţa: "Am înnebunit populaţia cu reformele structurale... Iar o frecăm"

În faţa unei audienţe formate din rectori, profesori universitari şi bancheri, guvernatorul Băncii Naţionale Române s-a simţit atât de în largul lui încât a uitat că se află într-o comunitate academică. Discurs surprinzător şi pe alocuri stânjenitor al lui Mugur Isărescu, la forumul Academica BNR 2013 de la Universitatea Maritimă Constanţa. Manifestarea a debutat luni, 2 septembrie şi va dura până la 6 septembrie. În faţa unei audienţe formate din rectori, profesori universitari şi bancheri, guvernatorul Băncii Naţionale Române s-a simţit atât de în largul lui încât a uitat că se află într-o comunitate academică. Referindu-se la greşelile făcute de-a lungul timpului în economia românească, Isărescu a avut o serie de observaţii pe care le-a rezumat plastic: "Iar o frecăm". Prelegerea ţinută de Isărescu a cuprins date tehnice despre implicarea şi influenţa BNR asupra nivelului de trai al românilor. Guvernatorul a explicat care sunt limitele intervenţiei instituţiei bancare în politica financiară. Rolul este de a tempera entuziasmul unei creşteri economice şi de a susţine menţinerea unui nivel de siguranţă atunci când economia este în declin.

Duelul Merkel - Steinbruck: o remiză veritabilă

Socialistul Peer Steinbruck a ratat ocazia de a o destabiliza pe Angela Merkel, care conduce detaşat în intenţiile de vot, în cursa pentru postul de cancelar. Cancelarul Angela Merkel l-a înfruntat duminică pe contracandidatul său social-democrat Peer Steinbruck în prima şi singura dezbatere televizată, cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative de la 22 septembrie, considerate de experţi cel mai important scrutin al anului, care poate influenţa destinul zonei euro şi al Uniunii Europene. Pe durata celor 90 de minute, Merkel şi-a păstrat discursul din ultima perioadă, mizând pe sloganul "Ţara merge bine! Cu mine la putere, nimic nu se va schimba", în timp ce Steinbruck a încercat, cu mina lui timorată, să convingă alegătorii că "are puterea şi ideile ca să schimbe ţara". "Un 0-0 plictisitor", scriu jurnaliştii de la "Der Spiegel", afirmând că electoratul german merit ceva mai bun, iar cei de la "Frankfurter Allgemeine Zeitung" spun că se aşteptau la emoţii, certuri pe bune şi atacuri serioase.

CURENTUL

Ponta şi Antonescu inventează o comisie specială pentru a scăpa de responsabilitatea proiectului Roşia Montană

Victor Ponta şi Crin Antonescu au găsit soluţia ideală pentru a scăpa mişeleşte de responsabilitatea proiectului Roşia Montană: o comisie specială care să se ocupe de problema ce a scos în stradă mii de români. Sensibil la solicitările şefilor săi politici, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni că pentru proiectul de la Roşia Montană ar fi cel mai potrivit să se înfiinţeze o comisie parlamentară specială. Propunerea a fost primită cu "aplauze" de Victor Ponta şi Crin Antonescu, fiind metoda ideală de a scăpa de orice responsabilitate cu privire la acest proiect. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este în continuare un susţinător al mineritului, că promovarea prin lege a exploatării de la Roşia Montană este o dovadă de "laşitate" a Guvernului şi că el nu exclude opţiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.

Investitorii se plâng premierului de prestaţia ministrului Energiei, Constantin Niţă

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită intervenţia directă a premierului Victor Ponta pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislativă în domeniul energetic, potrivit unui comunicat al RWEA. / >'Ca urmare a apariţiei unui nou proiect de HG prin care numărul de certificate verzi va fi redus nu de la 1 ianuarie anul viitor, cum era prevăzut de lege, ci mai devreme, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită respectuos intervenţia directă a premierului, Victor Ponta, pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă, încă o dată, consternarea faţă de politica energetică promovată de ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă', se arată în comunicat. 



CURIERUL NATIONAL

Firmele se mută în clădiri de birouri moderne

ESOP: Birourile de clase superioare de calitate, A şi B+, au devenit accesibile la preţ. În primul trimestru, aproape 70% din spaţiile tranzacţionate au fost în aceste tipuri de clădiri. Spaţiile de birouri din vile au însemnat doar 7% din totalul relocărilor. Piaţa spaţiilor de birouri a fost dominată în ultimul an de tranzacţiile de relocare, în condiţiile unor livrări de spaţii noi extrem de limitate, în comparaţie cu alţi ani. În acest context, al unei oferte noi reduse, renegocierea contractelor sau relocările au fost principalele activităţi derulate pe această piaţă. Pentru a prinde clienţi aflaţi în alte clădiri sau pentru a nu-i pierde, proprietarii clădirilor de birouri au fost nevoiţi să ofere avantaje chiriaşilor sau potenţialilor chiriaşi, printre beneficii numărându-se şi scăderea chiriilor. Drept urmare, clădirile de birouri din clasele superioare de calitate au devenit accesibile şi pentru firmele mai mici, iar în aceste condiţii, acest tip de clădiri s-a bucurat de o popularitate mai mare în primul semestru al acestui an.

Transelectrica vrea să emită obligaţiuni de 900 mil. lei până în 2017

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Transelectrica va lua în discuţie în cadrul şedinţei programată pentru data de 30 septembrie, aprobarea plafonului de până la 900 mil. de lei pentru emisiunile de obligaţiuni din perioada 2013 - 2017. Emisiunile vor putea fi denominate atât în lei, cât şi în alte valute. Consiliul de Supraveghere al Transelectrica va stabili limitele de valoare ale fiecărei emisiuni. Propunerea se va discuta în cadrul şedinţei AGEA de la sfârşitul acestei luni. Membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica vor fi mandataţi să stabilească limitele de valoare ale fiecărei emisiuni, să aprobe prospectele de emisiuni de obligaţiuni şi orice alte condiţii de emitere. Emisiunea inaugurală, de 200 mil. lei, va avea loc în acest an.

Portugalia, noul paradis fiscal al pensionarilor europeni

Portugalia, împotmolită în criză, suscită interesul unui număr tot mai mare de pensionari europeni în căutarea unei vieţi uşoare, atraşi de scutiri fiscale generoase şi preţuri imobiliare în scădere puternică. "Mulţi englezi, germani şi scandinavi, în căutare de soare, trăiesc deja în Portugalia, iar numărul francezilor este în creştere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie franco-portugheză, potrivit AFP. Deşi Portugalia a fost subiectul unui bailout financiar uriaş al FMI şi nu se poate împrumuta direct de pe pieţele externe, dobânzile la creditele imobiliare sunt de doar 1,5% pe an, faţă de 6% în România, despre care se spune că ar sta mult mai bine macroeconomic. Dobânzile mici facilitează achiziţiile de locuinţe ale pensionarilor germani şi din alte ţări europene care vor să se stabilească într-o ţară cu climat însorit cum este Portugalia.

Prognoză de valori extreme în pieţele financiare

Albert Edwards, analist financiar la Societe Generale, anticipează o prăbuşire de peste 70% a Bursei americane, randamente negative pe titlurile de stat ale SUA şi un preţ al aurului de 6 ori mai mare. Aceste niveluri ar urma să fie atinse pe fondul panicii investitorilor că o criză în China ar urma să aducă deflaţie în lumea occidentală. Dezumflarea balonului aşteptărilor nefondate legate de dezvoltarea pieţelor emergente poate conduce la o prăbuşire bursieră de tipul celei din 1987, spune Albert Edwards, global strategist la grupul bancar francez Societe Generale. El anticipează valori extreme pe termen mediu pentru câteva dintre cele mai importante dintre pieţele financiare.

Trei companii vor să cumpere concentratul de cupru de la Cupru Min

Trei companii, din Turcia, Elveţia şi Olanda, au depus până ieri, termenul limită, ofertele pentru înscrierea în procedura de selecţie a concentratului de cupru de la Cupru Min, a anunţat Ministerul Economiei, precizând că aceasta este prima etapă a procedurii de vânzare, prin metode combinate, constând în licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, cu criterii de eligibilitate, a unei cantităţi maxime de 331.890 tone de concentrat de cupru. Companiile care au depus documentele sunt Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia). "La această oră, reprezentanţii Ministerului Economiei şi consultanţii selectaţi în acest sens derulează etapa de verificare şi analiză a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate în documentaţia iniţială", a informat ministerul.

Principala destinaţie a investiţiilor americane, Marea Britanie

Marea Britanie este principala destinaţie a investitorilor americani în active financiare, în valoare de 1.129 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, urmată de Canada şi Insulele Cayman, conform datelor Trezoreriei SUA, scrie AFP. Majoritatea acestor plasamente sunt sub formă de acţiuni (758 miliarde dolari), iar restul de obligaţiuni pe termen scurt şi mediu. Canada, plasată pe locul al doilea, a atras investiţii financiare de aproximativ 808 miliarde de dolari din partea americanilor, iar Insulele Cayman, care şi-au câştigat statutul de paradis fiscal datorită marilor grupuri care deţin filiale acolo în căutarea unor impozite mai mici, de 784 miliarde de dolari. Japonia se află pe poziţia a patra, cu investiţii financiare americane de 521 miliarde de dolari, urmată de Franţa, cu active de 375 miliarde de dolari din partea cetăţenilor SUA. Potrivit Trezoreriei SUA, valoarea totală a activelor deţinute în străinătate de investitorii americani a crescut cu 16,9% în intervalul decembrie 2011 - decembrie 2012, la 7.941 miliarde de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

ANALIZĂ EVZ. Opoziţia de care se tem Ponta şi Antonescu

Udrea şi Macovei i-ar bate pe ambii lideri USL, este de părere preşedintele Băsescu. Cele două sunt ţintele preferate ale premierului Victor Ponta şi ale USL în general. Preşedintele Traian Băsescu a lansat ieri dimineaţă, la Adevărul Live, un atac dur la adresa liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, spunând că ar fi un dezas tru pentru România dacă vreunul dintre ei ar ajunge preşedinte. Întrebat dacă România este pregătită să aibă o femeie ca şef al statului, Băsescu a afirmat că în politica românească există, la ora actuală, două femei politician care i-ar bate în orice dezbatere publică pe copreşedinţii USL: Elena Udrea şi Monica Macovei.

Maidanezii lui Oprescu, o afacere care a ajuns să ucidă

Primăria Capitalei are un buget anual de 3,2 milioane de euro pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari şi intenţionează angajarea de hingheri particulari. La rândul lor, firmele de protecţie a animalelor produc propagandă în loc de soluţii. Singurii care suferă sunt bucureştenii. Un copil de patru ani din Capitală a murit după ce a fost muşcat de o haită de maidanezi. Micuţul împreună cu fratele său, în vârstă de 8 ani, s-au îndepărtat de bunica lor, alături de care se plimbau în Parcul Tei, din sectorul 2. Maidanezii lui Sorin Oprescu atacă în ziua mare. Primarul general al Capitalei face doar declaraţii şi, până acum, a prezentat doar proiecte, însă nu a luat nicio măsură fermă. Anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", au fost muşcate aproximativ 16.000 de persoane, un număr record de cazuri. Dar această cifră nu a speriat pe nimeni. Tot anul trecut, potrivit numărătorilor oficiale ale Primăriei Generale, în Bucureşti erau peste 64.000 de câini maidanezi.

Crin Antonescu, în şedinţa PNL cu uşile închise: "Nu ştiu dacă PNL e cu adevărat la putere sau e în opoziţie"

Potrivit unei înregistrări a şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL, difuzate de pesurse.ro, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Ponta "joacă în favoarea" PSD şi a recunoscut că aducerea lui Gigi Becali în partidul liberal a fost o greşeală. "Nu ştiu dacă PNL e cu adevărat la putere sau e în opoziţie, dar dă-mi o soluţie. Dorim să ieşim mâine de la guvernare pentru că nu am susţinut suficient capitalul românesc , pentru că nu am făcut toate aceste lucruri minunate unele dintre ele fezabile şi ai dreptate? O să ieşim... haideţi spuneţi, dar problema noastră este că spre deosebire de PSD luăm nişte decizii pe care le luăm toţi şi le criticăm în mod excepţional, dar la televizor le auzim mult mai des", a spus Antonescu, aflat în dialog cu liberalul Ludovic Orban, potrivit pesurse.ro. Preşedintele PNL s-a lăudat în faţa colegilor săi că a apărat poziţiile principiale ale partidului.

JURNALUL NATIONAL

Înalta Curte, cu urechile căscate la populaţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis lunar 300 de mandate de interceptare pe siguranţa naţională: "Numărul propunerilor admise având ca obiect emiterea mandatelor de interceptare în cazul indiciilor de ameninţări contra siguranţei naţionale este de 3.602 în anul 2012 şi 2.197 până la data de 8 august 2013", informează publicaţia electronică Lumea Justiţiei. Ca atare, ea trage concluzia că "siguranţa naţională a României este serios pusă în pericol. Cel puţin asta reiese dacă avem în vedere numărul de mandate de interceptare emise, în fiecare an, în baza unor indicii privind ameninţări la adresa siguranţei naţionale". În realitate însă, aşa cum bine se ştie, a devenit o practică deja ca multe din dosarele instrumentate de procurori să se susţină aproape în exclusivitate pe interceptări realizate în baza unor mandate pe siguranţa naţională.

Videanu şi Vosganian, acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale. DIICOT cere începerea urmăririi penale

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat luni procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.

Vosganian spune că a cerut DIICOT încă în 2012 să fie audiat, dar împreună cu Boc şi Băsescu

"Am trimis (scrisoarea deschisă - n.r.) procurorului-şef al DIICOT în 7 ianuarie 2012, în care i-am spus atunci, după ce 40 dintre colegii mei fuseseră acuzaţi deja de subminarea economiei naţionale, că doresc să fiu audiat şi că doresc ca, împreună cu mine, să fie audiaţi cel puţin Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă nu şi şefii serviciilor secrete şi că doresc ca Emil Boc şi Traian Băsescu să fie audiaţi şi chemaţi într-o calitate cel puţin egală cu a mea, pentru că în ceea ce-i priveşte circumstanţele sunt agravante, pentru că, spre deosebire de mine, ei mi-au urmat şi ar fi trebuit să ştie că există un complot şi ar fi trebuit să-l oprească, şi nu să-l încurajeze prin emiterea unor OUG şi prin promulgarea unor legi fără să clipească", a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

Zgonea: Deputaţii care au părăsit partidele pe lista cărora au fost aleşi nu pot constitui grup parlamentar

Deputaţii care au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleşi nu îşi pot constitui grup parlamentar, potrivit noului Statut al senatorilor şi deputaţilor, a declarat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după ce deputaţii neafiliaţi au anunţat în plen că şi-au înfiinţat grup parlamentar, informează agerpres.ro. Deputatul independent Ion Şcheau a cerut cuvântul în plen şi a anunţat componenţa şi conducerea noului grup parlamentar al independenţilor. La rândul său, Zgonea a citit din noul Statut al deputaţilor şi senatorilor care prevede că parlamentarii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte, care au fost aleşi pe listele unui partid, devin deputaţi sau senatori neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar.

NATIONAL

Cum il scot pesedistii pe Antonescu din cursa pentru Cotroceni!

Cand vine vorba de candidatul pe care-l vor sustine la prezidentialele din 2014, social-democratii nu au nici ei nevoie de ghicitoare, carti de tarot sau ghioc. Si asta pentru ca, sustin ei, au la dispozitie sondajele de opinie, cu care intentioneaza sa-l "ingroape" pe Crin Antonescu. Temerile liberalilor, care vad tradare peste tot prin USL, sunt cat se poate de intemeiate, singurul care a ales sa ignore toate semnalele de alarma fiind chiar personajul principal al acestei povesti, prezidentiabilul Antonescu. De partea cealalta, pesedistii nici nu se mai obosesc sa ascunda faptul ca in vara lui 2014 il vor lasa balta pe candidatul liberal.

Ludovic Orban vireaza catre PDL

Ludovic Orban insista ca PNL trebuie sa rupa alianta cu PSD si sa fuzioneze cu PDL acum, cat inca democrat-liberalii sunt lasati in plata Domnului de Traian Basescu. Liberal caruia i-a stat tot timpul in gat combinatia cu PSD, Orban le-a propus colegilor sai de partid sa termine cu USL-ul, sa se alieze cu PDL si sa intre cutotii in PPE, data fiind ponderea neinsemnata pe care o mai au liberalii europeni. Mai mult, Orban ii avertizeaza pe liberali ca PNL risca sa ramana "un partid de 7-8%" dupa aventura cu PSD-ul. "In discursul public noi ca liberali nu suntem prezenti. Ponta e Puterea, Basescu e Opozitia. Doamne fereste sa reuseasca Basescu si PDL. Astazi avem un avantaj tactic - PDL Nu ii este vasal lui Traian Basescu. Acest avantaj tactic nu il fructificam.

Iranul si Rusia i-au propus lui Bashar sa mute armele chimice la Teheran

O delegatie iraniana i-a facut o vizita lui Bashar al-Assad, ducand o propunere cel putin bizara: muta armele chimice la Teheran si poate scapi de atacul SUA! Delegatia l-a asigurat pe Bashar ca transferul se va face sub supraveghere militara ruso-iraniana, iar la intrunirea G20 va primi o bila alba pentru aceasta inteleapta miscare. Surse militare sustin ca presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Iranului, Ala-Eddin Borujerdi, i-a explicat lui Bashar cum Hassan Rouhani si Vladimir Putin s-au inteles sa faca un "dosar" cu armele chimice si transferul catre Teheran, care o sa-i fie prezentat lui Obama la intrunirea G20 din 6-7 septembrie de la St. Petersburg. Totodata, sustin sursele militare, Bashar ar fi fost asigurat ca, dupa ce va trece criza, isi va putea lua "jucariile" inapoi, pe sestache. Un motiv principal pentru aceasta propunere ar fi insa ca formula si o parte din substantele folosite in amestecul neurotoxic ar fi de provenienta iraniana, ceea ce ar da un motiv in plus pentru a deveni tinta unor atacuri militare "chirurgicale".

PUTEREA

EXCLUSIV! Contractul de privatizare al CFR Marfă a fost semnat. IFC neagă că ar fi finanţat tranzacţia

Contractul de privatizare al companiei CFR Marfă a fost semnat luni după-amiază la sediul Ministerului Transporturilor (MT), în spatele uşilor închise. Ministrul de resort, Ramona Mănescu, nu a participat la ceremonia de parafare a documentelor, în locul acesteia fiind desemnat un secretar de stat. Din partea Grup Feroviar Român (GFR) a venit să semneze actele chiar patronul acestuia, omul de afaceri Gruia Stoica. El a declarat, la plecarea din sediul MT, că singura problemă rămasă încă nerezolvată în această afacere este aceea că trebuie să vină cu banii, respectiv cele 202 milioane de euro cât costă pachetul de 51% din acţiuni. Luni după-amiază, cu puţin timp înainte de semnarea contractului, în presă au apărut zvonuri "pe surse" potrivit cărora Gruia Stoica ar fi obţinut un împrumut de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu care urma să finanţeze mare parte din tranzacţie. Aceste zvonuri au fost infirmate, însă, oficial, de IFC, într-o adresă remisă ziarului PUTEREA.

OTV se întoarce

Dan Diaconescu (foto) este croit să revină pe sticlă. Fericitul eveniment va avea loc pe 16 septembrie. Domnul Dan va emite pe o licenţă din Italia, ca să râdă în nas CNA. Încă nu e clar ce societăţi de cablu îi vor prelua OTV-ul italian. Oricum, lucrurile merg spre bine pentru părintele PP-DD. Săptămâna trecută a sărbătorit relansarea în centru vechi, alături de partenerii săi italieni.

CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. MOGULUL DE SUB TÂMPA: Aristotel Căncescu, cel mai vechi şi mai bogat baron local

Fotograful şi cineastul Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, din 2000 şi până în prezent, este considerat de mulţi drept cel mai vechi şi mai bogat baron local, el fiind ignorat pe nedrept de Top 100 cei mai avuţi oameni din România, dar şi de Forbes. Pasionat de media, el este cunoscut mai mult ca mogul de presă, şi mai puţin ca potentat local. FSN-ist bătrân, fiind senator al acestei facţiuni politice încă de la primele alegeri democratice de după Revoluţie - omitem intenţionat Constituanta lui Iliescu de până în "92 - a devenit, firesc, liberal până măduva oaselor, în mileniul trei.

ROMANIA LIBERA

Germania. Alegerile de care depinde soarta Europei

Duminică seara a avut loc singura dezbatere televizată dintre cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creştin-Democrată, CDU) şi contracandidatul său, Peer Steinbrück, liderul Partidului Social-Democrat, SPD, dinaintea alegerilor federale programate pe 22 decembrie. Majoritatea comentatorilor, chiar şi cei de stânga, au apreciat că "Duelul" TV a fost indecis, dar sondajele au dat un uşor avantaj pentru liderul SPD. Dacă va fi însă, suficient pentru a lansa campania socialiştilor rămâne de văzut, în condiţiile în care diferenţa dintre cei doi este de peste 10%. Oricum, de rezultatele acestor alegeri ar putea depinde viitorul zonei euro, rezultatele alegerilor europarlamentare din primăvara lui 2014, numele viitorului şef al Comisiei Europene şi direcţia în care va apuca întreaga Uniune Europeană.

Generalul Francisc Radici, fostul şef al Informaţiilor Militare, judecat pentru favorizarea unei reţele de furturi de maşini de lux

Generalul cu trei stele, în retragere, Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării a fost trimis în judecată alături de membrii unei puternice reţele de furturi de maşini de lux. Generalul este acuzat de favorizarea infractorului. Radici a intermediat recuperarea maşinii Mini Cooper a lui Ene Gabriel Cătălin, fost director al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, învinuit şi el în dosar. Pentru recuperarea maşinii de la gruparea de hoţi, Radici a apelat la un poliţist, învinuit şi el în dosar. Nici Radici, nici Ene şi nici poliţistul NU au raportat furtul maşinii. Au preferat să negocieze preţul recuperării automobilului şi să plătească. Iniţial Radici nu şi-a recunoscut fapta, dar pus în faţa probelor ar fi recunoscut intervenţia. Radici a fost cercetat în libertate, însă Ene şi poliţistul au fost iniţial încătuşaţi. Generalul Radici mai este pus sub învinuire în dosarul de la DNA privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi generalii Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru şi Floarea Şerban.

ZIARUL FINANCIAR

Români, cumpăraţi-vă România: Un miliard de euro sunt banii locali disponibili pentru investiţii în listările statului

România poate mobiliza peste un miliard de euro pentru a cumpăra acţiuni la companiile de stat Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica. Temerile că programul de privatizări al statului, prin care sunt scoase la vânzare prin listarea la bursă pachete minoritare de ac­ţiuni la giganţii energetici Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi Electrica, nu poate fi susţinut de cererea internă sunt exagerate. Un calcul al ZF arată că 1,2 miliarde de euro pot fi mobilizate de populaţie, de fondurile de pensii şi de fondurile de investiţii româneşti pentru a participa la privatizările statului. Valoarea cumulată a celor patru oferte de privatizări, programate pentru următorul an, este de circa un miliard de euro, din care cea mai mare este oferta de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz estimată la 600 mil. euro. "O campanie de popularizare la scară naţională a conceptului de bursă alături de ofertele în sine ar fi de un real ajutor pentru aceste oferte", a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la societatea de brokeraj Tradeville.

Doi traderi giganţi şi un miliardar turc se bat pentru cuprul românesc

Doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri şi resurse minerale din lume, Glencore şi Trafigura, şi conglomeratul industrial Yildirim Holding din Turcia, deţinut de magnatul turc Robert Yildirim, au fost singurii investitori care au depus până la data limită oferte pentru cumpărarea concentratelor de cupru scoase la vânzare de Cupru Min Abrud pentru suma minimă de 460 mil. dolari (346 mil. euro). Guvernul a renunţat la privatizarea celui mai mare producător de cupru de pe plan local, Cupru Min, care exploatează rezerve de cupru evaluate în prezent la peste 6 mld. dolari, pe fondul interesului redus cauzat de tendinţa de scădere a preţului la cupru din ultima perioadă şi a decis în schimb să scoată la licitaţie producţia totală pe şapte ani a companiei estimată la 331.000 de tone de minereu. Este pentru prima dată când Guvernul decide să vândă producţia unei companii în loc să o privatizeze.

Roşia Montană, între "catastrofă ireparabilă" şi "tehnic, cianura este cea mai eficientă"

Roşia Montană, proiectul care ascunde cel mai mare zăcământ de aur din ţară, este şi singura investiţie majoră împotriva căreia românii au decis să iasă în stradă, peste 2.000 de oameni protestând ieri în Piaţa Universităţii pentru sistarea acestui proiect. Dincolo de aspectele economice, principala temere legată de acest proiect rămâne impactul asupra mediului prin utilizarea cianurii. La fel cum opiniile clasei politice şi ale popu­laţiei sunt scindate, nici mediul academic nu pare a ajunge la un numitor comun privind extragerea zăcământului de 14 miliarde de dolari îngropat la Roşia Montană. Rezervele de aur şi argint ale României sunt un subiect învăluit în mister, această informaţie fiind clasificată, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Datele existente arată însă că în adâncurile României s-ar ascunde peste 700 de tone de aur şi circa 2.000 de tone de argint. Cel mai mare zăcământ este însă cel de la Roşia Montană, judeţul Alba, acolo unde există 314 tone de aur şi 1.480 de tone de argint.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb