REVISTA PRESEI 03.09.2016

Willy Homner
Revista Presei / 3 septembrie 2016

ADEVARUL

Ministerul Energiei forţează ieftinirea gazelor

Tranzacţionarea transparentă a gazelor pe bursă va duce la un preţ corect, format pe baza cererii şi ofertei, nu prin înţelegeri ascunse opiniei publice. Producătorii şi furnizorii de gaze naturale vor fi obligaţi să tranzacţioneze cel puţin 40% din cantităţile comercializate prin bursele de profil, ţinta fiind formarea transparentă a preţurilor, în caz contrar vor fi amendaţi cu sume consistente, calculate ca procent din cifra de afaceri, a afirmat Victor Grigorescu, ministrul Energiei. În acest moment, doar 1,5% din consumul României se tranzacţionează pe pieţe centralizate, iar restul de 98,5% se vând prin contracte bilaterale. Producătorii şi furnizorii se opun acestei mişcări, deoarece în acest moment producţia depăşeşte consumul în ţara noastră, ca urmare a închiderii unor combinate chimice, iar gazele de import sunt mai ieftine decât cele de producţie internă.

Cât câştigă, de fapt, Mugur Isărescu

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat veniturile încasate în 2015 de şefii Băncii Naţionale a României (BNR), de unde reiese că guvernatorul Mugur Isărescu a încasat anul trecut de la banca centrală 1.144.069 de lei (257.383 de euro), adică o medie de 21.448 de euro pe lună. Isărescu anunţase anterior că venitul lunar este de 13.601 euro, astfel că diferenţa de 7.847 de euro pe lună reprezintă alte venituri ce se acordă anual. Astfel, reiese că Isărescu încasează, pe lângă venitul lunar de 13.601 euro, şi bonusuri şi indemnizaţii anuale de peste 94.000 de euro, echivalentul a 7.847 de euro pe lună.

Pepiniera de miniştri penali de la Interne

Ministrul de Interne din Guvernul Cioloş, Petre Tobă, şi-a dat demisia, ieri, după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Niciunul din predecesorii săi de după 2012 nu a scăpat fără ponoase trase de pe urma funcţiei deţinute. Din 2012 până în prezent, la Ministerul de Interne s-au perindat nu mai puţin de şase miniştri, toţi cu probleme penale sau de imagine. Înaintea lui Tobă ministru de Interne a fost Gabriel Oprea, ultimul, dar şi cel mai influent ministru de Interne din Guvernul Ponta. Procurorii DNA au cerut joi senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Radu Stroe, Ioan Rus, Gabriel Berca, Cristian David, fosti ministri de Interne, au avut, la rândul lor, probleme penale.

Cum funcţiona maşina de tocat banii informatorilor Poliţiei

Anchetele procurorilor DNA de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi de la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor dezvăluie că banii destinaţi unor operaţiuni secrete erau deturnaţi de directorii instituţiilor. O parte din aceste fonduri erau transformate în cadouri pentru şefii din Ministerul Afacerilor Interne. Pe 4 decembrie 2015, ofiţerii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) - serviciul secret al MAI, cunoscut ca "Doi şi-un sfert" - au achitat la restaurantul Excelsior al Ministerului Afacerilor Interne o notă de plată de 7.192 de lei. Era o zi de iarnă, iar mini-vacanţa de Crăciun se apropia. Aşa că a fost o seară perfectă de petrecere, la care au participat zeci de persoane. Nota şi bonul fiscal de la restaurant au fost ataşate unui raport, care a fost clasificat imediat. Întreaga sumă a fost trecută la "cheltuieli de protocol în cadrul unor acţiuni de natură informativ-operativă".

Samarkand - Funeraliile preşedintelui Islam Karimov vor avea loc sâmbătă

Vineri după-amiază, guvernul şi parlamentul de la Taşkent au aununţat oficial că preşedintele uzbek Islam Karimov, în vârstă de 78 de ani, a decedat la Taşkent, în urma unei hemoragii cerebrale, precizând că ceremoniile de înmormântare vor avea loc sâmbătă, la Samarkand. Pregătiri intense pentru funeraliile celui care a condus ţara central-asiatică cu o mână de fier timp de 25 de ani au loc la Samarkand, localitatea natală a lui Karimov. Seviciul uzbek al postului de radio Europa Liberă relateaza că angajaţilor din instituţiile publice li s-a cerut să vină la lucru în ţinută speciala - la costum si cravata neagră, iar în localitatea Samarkand, locul de baştină al preşedintelui Islam Karimov străzile centrale au fost închise.

Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU: Petre Tobă nu a plagiat

Fostul ministru de Interne Petre Tobă nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), potrivit Ministerului Educaţiei. Totodată, Comisia recomandă păstrarea titlului de doctor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, comisia de specialitate a concluzionat că teza de doctorat semnată de Petre Tobă respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, menţinerea titlului de doctor. Propunerea a fost înaintată Consiliului General al CNATDCU care va accepta sau respinge propunerea Comisiei Tehnice.

FMI vrea ca Fiscul să negocieze legea cu multinaţionalele în privinţa preţurilor de transfer

Fiscul a acuzat recent mai multe multinaţionale de evitarea plăţii taxelor prin mecanisme de transfer de preţuri sau diverse tertipuri de diminuare a bazei de impozitare. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să poată negocia înţelegeri cu contribuabilii, pentru că "instanţele nu sunt cel mai bun loc de rezolvare a diferenţelor", arată un raport realizat de către Fondul Monetar Internaţional privind activitatea Direcţiei Generale Mari Contribuabili din cadrul Fiscului. FMI menţionează că administraţiile fiscale avansate pe plan mondial au adeseori un Panel de Încheiere de Înţelegeri, format din experţi interni şi externi - cu o integritate recunoscută, cum ar fi judecători reputaţi ce s-au pensionat din activitate - care recomandă încheierea sau nu a unei înţelegeri prin negociere cu un contribuabil.

EVENIMENTUL ZILEI

Caricaturiştii de la CHARLIE HEBDO au asemănat MORŢII de sub ruinele din urma seismului din ITALIA cu MACAROANE şi LASAGANA

Revista satirică franceză Charlie Hebdo, ţinta unui atac terorist în 2015 pentru umor considerat jignitor, a stârnit din nou valuri de critici dure. Caricaturiştii francezi au ilustrat într-un desen victime ale seismului puternic ce a lovit Italia, soldat cu aproape 300 de morţi, ca pe diverse feluri de paste, potrivit Reuters, citat de Realitatea. Caricatura a fost numită "Cutremur în stil italian", şi prezintă un bărbat acoperit de sânge, imagine însoţită de comentariul "paste în sos tomat", alături de un altul zgâriat, cu cumentariul "macaroane cu brânză". Acelaşi desen prezintă o clădire prăbuşită cu mai mlte etaje din care ies printre ruine mai mlte picioare, imagina însoţită de comentariul "Lasagna".

Angela MERKEL demontează ACUZAŢIILE potrivit cărora ar intenţiona să se delimiteze de REZOLUŢIA Bundestagului cu privire la GENOCIDUL împotriva armenilor

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a reafirmat vineri sprijinul pentru rezoluţia Parlamentului de la Berlin care a catalogat drept "genocid" masacrele asupra armenilor de către Imperiul Otoman, în ciuda tensiunii dintre Ankara şi Berlin la momentul de faţă, informează agenţia EFE, citată de Agerpres. Cancelarul a dezminţit informaţiile date publicităţii de Der Spiegel, care a scris că guvernul de la Berlin intenţionează să se delimiteze de rezoluţia Bundestagului pentru a detensiona relaţiile cu Turcia. 'Guvernul nu se va distanţa pentru nimic de rezoluţie. Eu însumi fac parte din parlament', a precizat Merkel. Totuşi, ea a adăugat că în discuţiile cu oficialii turci li s-a explicat acestora că rezoluţia nu este constrângătoare din punct de vedere juridic.

O sportivă medaliată la Jocurile Olimpice de la Rio vrea să devină CETĂŢEAN MAGHIAR

Simona Pop, una dintre spadasinele care au adus României singura medalie de aur la Olimpiada de la Rio, va aplica pentru a obţine cetăţenia maghiară, scriu jurnaliştii de la Hungary Today. De altfel, premierul ungar Viktor Orban i-a trimis prin intermediul Annamariei Bekefi, consulul Ungariei la Cluj, o scrisoare de apreciere faţă de performanţa sa de la Rio, dar şi pentru mesajul de mulţumire pe care aceasta l-a postat anterior pe Facebook, atât în română, cât şi în maghiară. Sportiva, născută în Satu Mare, a declarat pentru MTI că de mică a vorbit numai în maghiară, dar liceul şi facultatea le-a făcut în limba română, spun ziariştii de la hungarytoday.hu. Pop a mai spus pentru MTI că a mai dorit să aplice pentru cetăţenia maghiară acum căţiva ani, dar nu a reuşit pentru că era legitimată la CSA Steaua, clubul sportiv al Armatei Române. "După ce mă voi retrage din sport şi voi părăsi armata, cel mai probabil voi aplica pentru cetăţenie", a afirmat Simona Pop.

Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc, cei mai bogaţi români, potrivit "Brokerului fugar"

Un interviu în care se spun lucruri fără menajamente, realizat de Florin Saiu cu Brokerul Fugar, Cristian Sima. Sosit în Bucureşti pentru a-şi pune actele în ordine. Cristian Sima n-are nici o ezitare când trebuie să numească cei mai înstăriţi români: "În cash? Năstase şi Hrebenciuc! 900.000.000 de euro, cam atâta au. Cea mai mare parte din sumă o au pitită prin bănci, pe afară. Dacă există în România şi milionari care nu apar în nici un top? Florin şi Măriuca Talpeş - Softwin. Au o afacere sănătoasă, nu vreo combinaţie cu statul". Câţi bani are Cristian Sima în buzunar? Foloseşte carduri sau cash? "Din ce cărţi am vândut aseară, am 900 de lei, mai am 100 de franci şi 400 de euro. Mai deţin un card de debit pe care sunt 2.000 de franci elveţieni şi o carte de credit pe care am o linie de 2.000 de franci. Asta-i tot".

Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului, luat în calcul pentru interimatul la Ministerul de Interne

Şeful Cancelariei primului-ministru Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache este luat în calcul pentru preluarea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit unor surse citate de Agerpres. Conform surselor citate, este posibil ca Tudorache să preia interimatul la conducerea MAI după demisia lui Petre Tobă. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a demisionat joi din funcţie, după ce DNA l-a acuzat de favorizare a făptuitorului în dosarul foştilor şefi DIPI.

Cioloş anunţă pregătirea pentru PRIVATIZARE a Portului Constanţa

Premierul Dacian Cioloş a declarat ieri că trebuie crescută performanţa portului Constanţa, înainte de a vorbi despre privatizarea sa. "Înainte de a vorbi de privatizări la portul Constanţa, sunt nişte lucruri pe care noi trebuie să le facem în România pentru a creşte performanţa portului, să terminăm acolo cu nişte lucruri care nu funcţionează bine de mai mulţi ani. (...) Dacă ne mulţumim doar cu faptul că natura ne-a plasat bine acolo nu e suficient ca să facem afaceri performante. Deci trebuie să folosim ce ne-a dat natura şi să ne folosim şi inteligenţa şi onestitatea şi eficienţa ca să punem portul ăla încet, încet pe picioare - şi acolo iar trebuie câţiva ani - şi pe urmă vom vedea cu cine o să se decidă să se facă parteneriat", a afirmat Cioloş, citat de Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Dacian Cioloş: Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională

Premierul Dacian Cioloş afirmă că tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională, pentru rezolvarea căreia trebuie acţionat "pe mai multe fronturi", el invitându-i şi pe cetăţeni să se implice în procesul de protejare şi recuperare a pădurilor. "Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională. De aceea, acţionăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravenţiilor - în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat - şi am introdus peste 100 de noi sancţiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilităţi suplimentare angajaţilor ocoalelor silvice, Poliţiei şi Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecţie", a scris premierul Cioloş, vineri seara, pe Facebook.

Reţeaua lui Prună leagă toate instituţiile de forţă ale Justiţiei

Ministerul Justiţiei, condus de Raluca Prună, a încheiat, luna trecută, negocierile pentru achiziţia unor sisteme informatice pentru interconectarea tuturor instanţelor, a structurilor de parchet, a Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare, precum şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Peste două milioane de euro, cu finanţare asigurată în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, sunt, astfel, cheltuite pentru crearea unui sistem demn de NASA, la nivelul structurilor de forţă ale statului. Societatea căreia i-a fost atribuit contractul s-a aflat, de trei ori la rând, într-o anexă a unor ordine semnate de doi miniştri ai Finanţelor, ca firme ce au fost administrate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.

România, a patra în topul companiilor

România are 63 de companii în topul primelor 500 din Europa Centrală şi de Est în funcţie de cifra de afaceri şi se află pe locul al patrulea în regiune, potrivit unui clasament realizat de Coface. Prima companie românească prezentă în top este Automobile Dacia, poziţionată pe locul 17, după ce a finalizat anul trecut cu afaceri de 4,2 miliarde de euro. Urmează OMV Petrom Marketing SRL, pe locul 24, cu o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro şi OMV Petrom SA, cu 3 miliarde de euro. Pe locul patru se află Rompetrol Rafinare, cu afaceri de 2,1 miliarde de euro în 2015. Primele trei companii din regiune sunt PKN Orlen (Polonia), GE Hungary şi MOL (Ungaria). În România, principalul motor de creştere a fost consumul, spre deosebire de alte ţări din regiune, unde un impact mare a avut absorbţia fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb