REVISTA PRESEI 03.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 noiembrie 2011

ADEVARUL

Nicolas Sarkozy: Grecia, care va organiza un referendum în 4 decembrie, trebuie să se hotărască dacă vrea să rămână în zona euro

Grecia trebuie să se hotărască dacă vrea să rămână în zona euro şi să-şi clarifice poziţia privind planul de salvare european decis săptămâna trecută, dacă vrea să spere să obţină ajutorul financiar prevăzut de acesta, a declarat, miercuri seară, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de AFP. El a adăugat că premierul elen, Giorgios Papandreou, a afirmat că referendumul privind planul decis de ţările din zona euro ar putea avea loc la 4 sau 5 decembrie. La încheierea unei reuniuni de criză la care au participat (lideri ai Uniunii Europene şi FMI, precum şi premierul elen, Sarkozy a afirmat că aplicarea planului decis săptămâna trecută la Bruxelles "va fi accelerată".

Premierul turc: ,,Mi-e milă de greci"

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spune că-i pare rău de ce li se întâmplă grecilor înglodaţi în datorii. Şeful Guvernului de la Ankara este însă reţinut când vine vorba de o eventuală contribuţie financiară a Turciei la fondul de salvare a zonei euro. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, lasă deoparte neînţelegerile istorice cu Atena legate mai cu seamă de problema cipriotă şi spune într-un interviu pentru ,,Bild" că-i compătimeşte pe prietenii ,,greci" pentru situaţia în care se află. ,,Ne pare rău de situaţia dificilă în care se află Grecia pentru că grecii sunt vecinii şi prietenii noştri. Simitis (n.r.- fost premier al Greciei), Karamanlis (fost premier al Greciei) şi Giorgios Papandreu sunt prietenii mei. Duşmănia şi ura nu aduc niciun câştig".

Stabilitatea financiară a Turciei, apărată

Erdogan s-a arătat însă foarte reţinut când jurnaliştii germani l-au întrebat de o eventuală contribuţie financiară a Ankarei la salvarea zonei euro. ,,Nu vom face nimic din ceea ce ar pune în pericol stabilitatea Turciei. De când mi-am început mandatul de premier, datoria Turciei a scăzut de la 73% din PIB la 45%. Nu abdicăm de la disciplina fiscală pe care ne-aam impus-o", a declarat premierul turc. Erdogan a mai spus că dacă Turcia ar fi acum membră a UE nu ar exclude din principiu, aşa cum o fac britanicii, aderare la zona euro.,,Am evalua mai întâi situaţia, dar în niciun caz nu au exclude posibilitatea (n.r.- aderării la zona euro). Turcia nu ar proceda ca britanicii, spunând ,,Nu" din principiu", a asigurat Erdogan.

Angela Merkel: Germania şi Franţa nu vor renunţa la euro, chiar dacă Grecia o va face

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, miercuri seară, la încheierea unei reuniuni de criză privind Grecia, că Franţa şi Germania "nu vor renunţa la euro", chiar dacă poporul elen va vota pentru ieşirea din zona euro, relatează AFP. "Dacă poporul grec spune că nu vrea (ca ţara să rămână în zona euro), noi vom respecta decizia, dar nu vom renunţa la euro", a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. "Suntem pregătiţi" pentru o astfel de situaţie, a afirmat ea, răspunzând unei întrebări privind posibila ieşire a Greciei din zona euro, dând însă asigurări că Germania şi Franţa vor să ajute în continuare Grecia. "Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia, însă datoria de a menţine această stabilitate rămâne prioritară", a declarat Merkel.

Summit de criză al liderilor din zona euro, în cadrul G-20

Decizie de ultimă oră la summitul G-20 găzduit la Cannes, în Franţa! Preşedinţia franceză a anunţat că joi dimineaţa liderii din zona euro se vor reuni pentru a discuta despre situaţia din Grecia. Minisummitul Eurozonei va începe la ora 11.30, ora României. La reuniune vor participa liderii din Germania, Italia, Spania şi Franţa precum şi reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene, ai Comisiei Europene şi ai Consiliu European. Potrivit Reuters, la minireuniunea organizată după ce Guvernul de la Atena a decis să organizeze un referendum privind planul de salvare european, ar putea fi prezenţi şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional. Premierul elen Giorgios Papandreou s-a întâlnit în regim de urgenţă, miercuri, la Cannes, cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu Angela Merkel.

Italia sperie Marea Britanie mai rău decât Grecia

Problema datoriei italiene reprezintă un risc mai mare pentru economia Marii Britanii decât un eventual faliment al Greciei. Deşi expunerea directă a băncilor britanice pe Italia nu este mare, în eventualitatea unei înrăutăţiri a crizei financiare italiene, Marea Britanie ar fi afectată mai mult decât în cazul unor probleme scăpate de sub control în Grecia, Irlanda sau Portugalia, a avertizat Adair Turner, preşedintele instituţiei britanice de supraveghere a sistemului financiar. În prezent, guvernul italian caută soluţii pentru reducerea datoriei publice masive, de aproape 2.000 de miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB), şi analizează posibilitatea vânzării unor active şi proprietăţi ale statului.

FMI: România intră într-un nou val de furtună

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că România intră într-un nou val de furtună, dar că este mai pregătită decât în urmă cu doi ani. În cadrul întâlnirii de miercuri seară dintre Emil Boc şi oficialii Fondului Internaţional Monetar, premierul a dat asigurări că Executivul va pregăti pentru anul viitor un proiect de buget "de vreme rea", pentru a se asigura că România nu va intra "în furtună".

Ce se întâmplă dacă grecii votează ,,Nu"

"Oprirea împrumutului extern ar duce cu siguranţă la colapsul sistemului financiar elen", au avertizat experţii citaţi de "Financial Times Deutschland". Guvernul de la Atena ar fi obligat să naţionalizeze băncile, ar trebui să restricţioneze depozitele şi să interzică scoaterea din ţară a euro. "Probabil ar fi reintrodusă din nou drahma, moneda naţională urmând să-şi piardă aproximativ jumătate din valoare, spun specialiştii în finanţe, citaţi de FT.

Ce jocuri face Geoană în PSD

Atacurile lansate de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la adresa PSD sunt considerate de analişti ca un semn de blat cu Puterea. Mircea Geoană a agitat în ultima vreme spiritele în PSD. El a precedat Consiliul Naţional al PSD cu un atac la adresa lui Ion Iliescu. La câteva zile după valurile provocate de această ieşire, Mircea Geoană s-a autopropus drept candidat USL la prezidenţiale, deşi liderii Opoziţiei anunţaseră că au bătut palma pe varianta Crin Antonescu preşedinte, Victor Ponta premier. Mai mult, Geoană şi-a programat o vizită în Statele Unite după ce aflase că Antonescu şi Ponta au pregătit un demers similar.

Armata britanică se pregăteşte de un atac asupra Iranului

Armata Marii Britanii a accelerat planurile privind o potenţială intervenţie militară în Iran, în condiţiile unei îngrijorări din ce în ce mai mari privind programul de îmbogăţire a uraniului derulat de Teheran, scrie publicaţia "The Guardian". Ministerul britanic al Apărării crede că SUA ar putea decide să grăbească planurile privind lovituri militare asupra unor facilităţi nucleare iraniene. Oficialii britanici spun că, dacă Washingtonul decide acest lucru, va cere şi va obţine sprijinul Marii Britanii, pentru orice misiune, în ciuda unor rezerve în rândul coaliţiei de guvernare de la Londra.

CURENTUL

Fathi Taher - agent Mossad?

Omul de afaceri Fathi Taher este agent Mossad, anunţă cunoscutul jurnalist Victor Roncea pe portalul "Ziarişti Online". El deconspiră, astfel, numele real al misteriosului "Abu Aman", un agent al serviciilor secrete străine descris minuţios de generalul în rezervă al SRI Aurel Rogojan în ultima sa lucrare, "Fereastra Serviciilor Secrete". Prin dezvăluirea sa de senzaţie, jurnalistul online Victor Roncea dovedeşte un simţ specific investigatorului profesionist pe care nici chiar Valentin Zaschievici, confratele său print-online ascuns la Jurnalul Naţional (publicaţia de familie a turnătorului ordinar al Securităţii, Dan Voiculescu), nu-l are.

Kievul atacă Bucureştiul pe filieră istorică, resuscitând ideea Holocaustului românesc

Declaraţia şefului statului Traian Băsescu din luna iunie a acestui an potrivit căreia, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu, şi el ar fi dat ordin ca Armata română să treacă Prutul în iunie 1941 a stârnit rumoare nu numai la Moscova, dar şi în cercurile evreieşti care se ocupă de updatarea problemei Holocaustului. Declaraţiile de susţinere din partea lui Băsescu a deciziilor militare ale mareşalului Ion Antonescu privind recuperarea teritoriilor româneşti pierdute în urma înţelegerii secrete dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică semnată la 23 august 1939 au provocat o îngrijorare majoră în aceste cercuri mai sus amintite.

Comercianţii scad preţurile pentru a stimula consumul

Deşi în perioada crizei consumul a scăzut, marii comercianţi continuă extinderile, considerând că piaţa locală are potenţial. Unele supermarketuri au anunţat chiar o creştere a vânzărilor în trimestru trecut. Secretul? - scăderea preţurilor. Pentru a compensa scăderea apetitului pentru consum, retailerii au venit cu oferte speciale şi tot felul de promoţii. Aşa se face că, deşi producătorii spun că preţurile nu au scăzut, în rafturile supermarketurilor găsim carne, pâine, lapte sau alte produse alimentare mai ieftine.

CURIERUL NATIONAL

Incantaţie pentru o nouă ploaie de bani

BNR a redus ieri dobânda de politică monetară la 6% mizând pe consolidarea procesului de dezinflaţie. Călin Rechea: S-a trecut la relaxare monetară pe toate fronturile. Cristian Păun: Decizia este inflaţionistă şi distructivă pentru economie. După revenirea inflaţiei în coridorul ţintei de inflaţie de 3% a Băncii Naţionale a României, instituţia a decis ieri coborârea dobânzii de politică monetară la 6%, de la 6,25%. Banca centrală şi-a motivat decizia prin consolidarea procesului de dezinflaţie, după ce timp de patru luni creşterea indicelui preţurilor de consum şi-a redus dinamica. "Este un mesaj de încredere în stabilizarea inflaţiei", a declarat pentru Curierul Naţional consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

S-au deschis zăgazurile pentru viitura monetară?

Analistul financiar Călin Rechea spune că decizia Băncii Naţionale vine prea târziu pentru a stimula creşterea economică şi că nu vizează decât o reducere a costurilor la care se finanţează statul. Relaxarea politicii monetare va descuraja atragerea capitalului străin şi coagularea resurselor interne, efectul urmând să fie pierderea de competitivitate a economiei naţionale şi aruncarea acesteia în subdezvoltare. "Există o prăpastie mare între ceea ce afirmă BNR şi ceea ce se întâmplă în realitate", a mai zis Rechea subliniind că obiectivul economisirii interne este lipsit de orice stimulent.

JP Morgan: Japonia ar putea pierde jumătate de trilion de dolari din vânzările de yeni

Tohru Sasaki, analist la JP Morgan Chase: Este dificil să schimbi tendinţa de pe piaţa valutară printr-o intervenţie. Guvernul Japoniei s-ar putea confrunta cu pierderi de 40 de trilioane de yeni (512 miliarde de dolari), după ce a intervenit pe piaţa valutară prin vânzarea a 10.000 de miliarde de yeni (128 miliarde de dolari), sumă record pentru o singură zi, pentru a limita aprecierea puternică a monedei nipone în raport cu dolarul american, potrivit Bloomberg. Intervenţia masivă pe piaţa valutară a avut loc luni, din cauza aprecierii yenului la niveluri record succesive în raport cu moneda SUA. Totodată, autorităţile au promis să continue politica de limitare a cotaţiei. Evoluţia din ultima perioadă a yenului a sporit temerile autorităţilor de la Tokyo că yenul se apreciază din cauza speculaţiilor excesive. Creşterea valorii monedei nipone în raport cu dolarul afectează economia, dependentă de export.

Banca Mondială acuză ţări din UE de spălare de bani

Banca Mondială (BM) arată cu degetul statele membre ale Uniunii Europene, în special Cipru şi Marea Britanie, ca fiind unele dintre principalele destinaţii pentru spălarea de bani, scrie EUobserver. Organismul, cu sediul la Washington, a remarcat, într-un raport, faptul că, din 150 de cazuri de corupţie la nivel înalt expuse în ultimii ani, doar Marea Britanie, alături de Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insula Man şi Jersey au găzduit 172 companii utilizate în scheme criminale. Deşi este un stat foarte mic, Cipru a găzduit 15 dintre companiile corupte demascate. Totodată, şi ţările non-UE din Europa - Liechtenstein (28) şi Elveţia (7) - au jucat un rol important.

EVENIMENTUL ZILEI

Pistolul crizei elene, la tâmpla României

Consecinţele unui răspuns negativ al grecilor la referendum asupra pieţei locale vor fi resimţite puternic, iar euro s-ar putea apropia de 5 lei. Anunţul făcut de premierul Greciei privind organizarea unui referendum în decembrie, în care va fi decisă sau nu adoptarea planului de la Bruxelles privind măsurile de austeritate şi ştergerea datoriilor, a pus iar pe jar pieţele financiare. După luni de zile în care liderii europeni au negociat şi renegociat acordul privind modul în care trebuie ajutată Atena, Papandreou vine şi, cu un simplu anunţ, pune sub semnul îndoielii cam... totul!

Concedieri masive la Jurnalul Naţional. Marius Tucă şi-a luat liber

Se pare că recenta mutare din Casa Presei într-un nou sediu nu îi poartă noroc cotidianului Jurnalul Naţional. Conform unor informaţii de ultimă oră, publicate de reportervirtual.ro, redacţia va trebui să lucreze la capacitate maximă, cu posibilităţi minime. La Jurnalul Naţional trebuie să rămână doar 40 de angajaţi în urma evaluărilor şi trecerea pe noua firmă Intact Publishing. KPMG-firma angajată pentru a participa la evaluarea redactorilor, oamenilor de la publicitate şi marketing, şoferilor, secretarelor etc. va face în primă fază, testul de evaluare online, pe bază de interviu, apoi urmează o nouă etapă... "Nu vor fi doar teste şi restructurări, ci şi diminuarea salariilor", susţin sursele.

Ponta a sărit la Geoană asmuţit de Crin

Preşedintele PSD spune că cel care a remarcat şi a fost deranjat că Geoană pleacă în America, unde "se dă liderul opoziţiei", a fost Crin Antonescu. Preşedintele PSD Victor Ponta a povestit singur cum a realizat că Geoană este o problemă pentru PSD: Crin Antonescu a fost cel care i-a reclamat, "deranjat în mod legitim", "şmecheria" plecării lui Geoană la Washington. Iar Ponta s-a oferit să-l pedepsească. Abia după ce Crin Antonescu s-a plâns că nu-i în regulă ca Geoană să meargă în SUA şi să pozeze în liderul opoziţiei, uzurpându-le astfel locul, Victor Ponta s-a dus la sediul PSD şi a ridicat problema. A fost suficient ca şi alţi lideri PSD să propună "măsuri dure".

Ce aşteaptă Papandreou de la referendumul care a panicat UE

Premierul mizează pe dorinţa majorităţii populaţiei ca Grecia să rămână în zona euro. Un rezultat favorabil guvernului ar neutraliza pe termen lung şi opoziţia de la Atena. În spatele anunţului făcut luni de premierul grec Georgios Papandreou privind organizarea unui referendum asupra planului de salvare a economiei elene se află calcule politice riguroase, susţin analiştii economici. Comentariile acestora vin să răspundă unei întrebări aflată pe buzele tuturor: ce anume l-a determinat pe şeful executivului socialist de la Atena să ia o astfel de decizie la doar câteva zile după un acord european care părea să fi spulberat temerile legate de iminenţa falimentului Greciei şi contagiunea zonei euro?

JURNALUL NATIONAL

Cum scapă statul printre degete 3 miliarde de euro. Companiile de stat: personal excedentar, cheltuieli peste măsură

Companiile care primesc subvenţii au încă personal excedentar, iar pentru activele regiilor se cheltuieşte enorm. În România avem numeroase companii de stat care trăiesc din subvenţiile de la buget şi stau pe o adevărată cutie a Pandorei. Majoritatea sunt sub stricta supraveghere a FMI şi sunt prevăzute pentru management privat. Pe de altă parte, s-au tăiat salarii, s-au impozitat pensii, iar TVA a crescut, toate ca să trecem criza. Jurnalul Naţional a intrat în posesia unui document care arată modul în care sta­tul ar putea economisi 3 miliarde de euro, numai din managementul corect al companiilor de stat. Aceste sume sunt uşor de obţinut, cu puţină coerenţă administrativă: scăderea transferurilor bugetare către companiile aflate în pierderi, economii, reducerea pierderilor şi a salariilor uriaşe.

Precizare de la Erste Group Bank AG

Pierderea anuntata de catre Erste Group pentru primele noua luni din 2011 (973 mil. euro) a survenit in urma masurilor luate in 10 octombrie 2011 (amortizarea fondului comercial din Ungaria si Romania, constituirea de provizioane suplimentare in Ungaria, modificarea portofoliului CDS la valoarea justa). Ajustarea portofoliului CDS la valoarea justa a fost determinata de volatalitatea pietelor financiare si de capital, care a condus si la revizuirea strategiei noastre de afaceri cu aceste instrumente financiare. Anterior, portofoliul CDS a fost evaluat drept garantii financiare si inregistrat pana la maturitate, fara a fi tranzactionat. De aceea, este nefondata orice suspiciune privind asa-zise ''jonglerii financiare''.

The Economist: Europa se prăbuşeşte sub ochii noştri. Prim ministrul Greciei joacă la cacealma

"Europa se prăbuşeşte sub ochii noştri. (...) Astăzi îşi începe mandatul de şef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi. Va trebui să reacţioneze rapid şi agresiv, relaxând puternic politicile monetare şi intervenind pentru a menţine nivelul scăzut al randamentelor, sau lucurile for scăpa curând de sub control", scrie publicaţia americană The Economist, în editorialul intitulat, sugestiv "Eurodoom" (Eurodamnarea). The Economist îl citează pe analistul Roberto Perli, de la Grupul de Strategii Internaţionale şi Investiţii, explicând motivele care l-au determinat pe Georgios Papandreu, premierul elen, să decidă supunerea planului de salvgardarea a zonei euro unui referendum: "Speranţa lui Papandreou este că Opoziţia va admite, în sfârşit, că nu există o alegere mai bună în afara implementării planului adoptat de liderii zonei euro şi că, astfel, va fi fi forţat să susţină public măsurile de austeritate, făcând referendumul inutil. Altfel, este foarte probabil că populaţia va respinge planul".

NATIONAL

Troc intre Basescu si PSD: condamnarea lui Nastase

"News alert" in culisele politice: lui Adrian Nastase i s-a apropiat funia de par, fostul premier PSD urmand sa fie condamnat in decembrie. Ca de obicei, cand vine vorba despre sentinta propriu-zisa, numarul anilor difera de la sursa la sursa, cifrele cel mai des pomenite fiind cinci si doi. In schimb, toata lumea este de acord ca va fi vorba despre o pedeapsa cu suspendare, nu una cu privare de libertate. Chiar si asa, cariera politicianului Adrian Nastase se va duce de rapa. Romania va putea, in schimb, sa anunte triumfatoare la Bruxelles ca Justitia romaneasca a reinviat din propria cenusa, din moment ce "l-a facut" pe un fost premier. Iata insa ca gurile rele contesta deja orice merit al doamnei legate la ochi si pun caderea lui Nastase tot pe seama unui troc politic.

Borbely ne-a mintit: UE nu pune taxa pe centralele de apartament

Ministrul Mediului Laszlo Borbely arunca pe piata informatii false. Cel putin asa sustine eurodeputata PSD, Rovana Plumb, care sustine ca UE nu va impune taxa pe centralele de apartament. Guvernul, prin vocea lui Laszlo Borbely, minte si inventeaza o taxa, sub pretextul directivelor europene. Acuzatia vine din partea Rovanei Plumb, membru in Comisia de Mediu din PE. "Ministrul Laszlo Borbely a anuntat ca Uniunea Europeana va impune o taxa de poluare pentru centralele de apartament, iar acest lucru fara indoiala sperie si ingrijoreaza un numar foarte mare de romani care au ales aceasta varianta pentru incalzirea locuintei. Insa informatia este falsa", a afirmat eurodeputata PSD, precizand ca Uniunea Europeana vrea sa taxeze marii poluatori.

Dezvaluiri incendiare ale ambasadorului Siriei la Bucuresti. Interviu in exclusivitate cu ambasadorul Siriei la Bucuresti

Dupa cum se constata in alte tari, "primavara araba" nu are rolul sa aduca la putere regimuri democratice, reforme politice si sociale in folosul cetatenilor, ci sa divizeze lumea araba, s-o imparta in state mici si usor de controlat. Acesta este scopul. Siria este o tara republicana, laica, nu un regat. Are Constitutie, Parlament, un mozaic de religii, toate respectate. In Siria exista invatamant gratuit, iar asigurarile de sanatate sunt gratuite pentru toata lumea. Este o tara democratica. Ce ar trebui sa aduca la putere "primavara araba" in Siria? Pe Fratii Musulmani, legea Sharia, cum s-a intamplat in celelalte state? Atunci, SUA si UE vor fi multumite?

Vezi cine are cel mai mult aur din lume

Tot aurul din lume este estimat la circa 170.000 de tone. Euro sta pe un "munte" de aur de peste 10.000 de tone, iar dolarul american este sustinut de "numai" 8.100 de tone de metal pretios. Valoarea aurului a crescut mult in ultima vreme, acest metal pretios fiind considerat investitie sigura pe timp de criza. O uncie (31,10 grame) de aur costa in prezent 1.733 de dolari, iar cea mai mare rezerva din lume, de 8.133,5 tone, se afla in SUA. Pe locul doi se situeaza Germania, cu 3.401 tone, locul trei e ocupat de FMI, cu 2.814 tone, urmat de Italia, cu 2.452 tone, si de Franta cu 2.435 tone. Tarile zonei euro au impreuna peste 10.000 de tone. Romania dispune de o rezerva de aur, de 103,7 tone, iar Malta detine doar 200 de kilograme.

PUTEREA

Deszăpezire cu panseluţe

Apropierea iernii a determinat autorităţile bucureştene să se pregătească deja pentru deszăpezire. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat că peste 70 de utilaje şi 500 de muncitori sunt pregătiţi să intervină pentru a preveni efectele îngheţului. Între timp, se plantează inutil panseluţe albe, doar, doar ne-om obişnui cu prezenţa zăpezii. Că luăm măsuri dinainte şi iarna ne prinde tot pe picior greşit este de înţeles. Dar de ce se plantează panseluţele (flori, nu bulbi) peste tot prin sectorul 1 înainte de venirea iernii este o întrebare fără răspuns. Sau poate răspunsul se află în vreun contract între primărie şi firma care aduce plante. Mai ales dacă ţinem cont de părerea specialiştilor în domeniu, care ne-au explicat că panseluţele se plantează primăvara devreme.

Amenzi de 40.000 de lei pentru companiile de stat indisciplinate bugetar

Guvernul ar putea adopta, o ordonanţă de urgenţă care prevede amenzi contravenţionale pentru regiile autonome şi companiile de stat care încalcă anumite condiţii de disciplină bugetară. Potrivit Biroului de presă al Executivului, în şedinţa de miercuri ar putea să fie introdus pe ordinea de zi proiectul de OUG privind organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare la operatorii economici prin care Ministerul Finanţelor ar urma să efectueze controale la regiile autonome şi companiile de stat, în vederea respectării disciplinei bugetare.

BNR dă un semnal pentru stimularea creditării. Bancherii rămân pe poziţii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dând astfel un semnal pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice. Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale, se arată într-un comunicat al BNR. În replică, specialiştii din mediul bancar afirmă că reducerea dobânzii cu 0,25 puncte după un an şi jumătate de stagnare nu reprezintă "mare scofală". Aceştia văd decizia BNR ca pe un pas timid, fără efect în economie, un gest minimal de protecţie din partea băncii centrale, şi speră la noi relaxări în prima jumătate din 2012.

Liderii israelieni ar fi decis un atac militar în Iran

Israelul a testat un sistem nou de propulsie pentru rachete la o bază militară din centrul ţării, pe fondul unei dezbateri publice asupra posibilităţii unui atac israelian împotriva Iranului. Infomaţiile par să confirme avertismentul fostului şef al Mossad lansat în urmă cu câteva luni. Mai mulţi experţi militari străini, citaţi de postul public de radio, susţin că este vorba despre un tip de rachetă balistică la care pot fi ataşate focoase nucleare. Israelul, care este considerat o putere nucleară în regiune, a adoptat politica ambiguităţii, fără să confirme sau să infirme oficial că deţine focoase atomice.

Cum pot fi slavate statele sărace cu ajutorul crizei

Printre discuţiile care vor fi abordate în cadrul Summitului G20 se numără şi oportunitatea implementării unor proiecte majore de infrastructură în ţările din lumea a treia din Asia, Africa sau America Latină, scrie Reuters. Sursa convorbirilor o constituie un raport realizat de mai mulţi specialişti în management şi economie din state aflate în curs de dezvoltare. Unul dintre autori, ivorianul Tidjane Thiam, a precizat că studiile au arătat că profitul unor investiţii în infrastructură în ţările sărace creşte cu 20% în fiecare an. "Consecinţele sunt incredibile. Asta înseamnă că în 10 ani poţi să ai profituri de 10 ori mai mari. Nu poţi să faci asta în Occident, poate doar dacă te numeşti Facebook", a declarat acesta.

ROMANIA LIBERA

Finanţe. De voie sau de nevoie, statele trebuie să renunţe să mai funcţioneze pe bani împrumutaţi. Cum am trăi dacă România nu s-ar mai împrumuta deloc?

România ar putea ajunge să adopte principiul "bugetului echilibrat" chiar din 2013. Ţări ca Spania sau Italia au făcut-o deja. România ar putea avea, chiar din 2013, un buget echilibrat, ceea ce înseamnă un deficit bugetar foarte apropiat de zero sau chiar un excedent. Primul pas este deficitul bugetar ambiţios pentru anul viitor, care se va situa chiar sub limita "tradiţională" impusă prin Tratatul de la Maastricht: 3% din PIB. Cauzele acestei situaţii decurg din schimbarea dramatică a modelelor financiare ca urmare a crizei: investitorii sunt mult mai prudenţi atunci când împrumută statele, adică cer dobânzi substanţial mai mari sau refuză cu totul finanţarea la orice semn de risc.

Înregistrare. Primăriile încă mai colectează date de la cei rămaşi nerecenzaţi. Recensământ cu depăşirea planului

Clădiri uitate de recenzori, oameni care au rămas neînregistraţi pentru că aveau domiciliul în altă parte, înghesuială la primării, la două zile după încheierea recensământului - astfel de cazuri au fost întâlnite în Bucureşti şi judeţe unde procentul raportat de INS este de 100%. Oficial, recensământul s-a încheiat la 31 octombrie, ora 24.00. Totuşi, oameni care nu au fost găsiţi acasă de recenzori sau care au aşteptat zadarnic să fie înregistraţi au luat şi ieri drumul primăriilor, de teama amenzii pe care o primesc cei care refuză să se recenzeze. "Încă mai vin oameni care acuză faptul că nu a fost recenzorul pe la ei.

Christine Lagarde cere ţărilor europene să aplice cu hotărâre planul de salvare a Greciei

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a cerut miercuri seară ţărilor europene să aplice cu hotărâre planul de salvare financiară a Greciei pus la punct săptămâna trecută, relatează AFP, scrie Medafax. "Contează fermitatea şi hotărârea partenerilor europeni (...) de a aplica acordul din 27 octombrie şi de a depăşi obstacolele pe care le va întâmpina acesta în mod inevitabil", a spus ea, în cursul unei reuniuni a orgnaizaţiilor patronale din ţările G20. "Desigur vor exista obstacole, uneori chiar obstacole majore", a recunoscut Lagarde, referindu-se la decizia Greciei de a convoca un referendum cu privire la planul convenit săptămâna trecută de ţările din zona euro. Ea a participat la întâlnirea patronatelor din ţările G20 în timpul unei pauze a mini-summitului consacrat Greciei la Cannes.

ZIARUL FINANCIAR

BNR dă un semn de încurajare a economiei prin reducerea dobânzii de referinţă cu 0,25%. "Insuficient", spune Dan Şucu de la Mobexpert, "inflaţia a scăzut cu 3%"

Lipsa cererii din economie şi creditarea slabă au convins până la urmă BNR să taie dobânda după 18 luni de pauză. BNR s-a hotărât ieri să reducă dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o în­ghe­ţată la 6,25%, şi dă astfel semnalul unui ciclu de reduceri de dobândă care ar trebui să ajute economia să iasă de sub amenin­ţarea recesiunii. Consiliul de administraţie al BNR subliniază că se aşteaptă ca semnalul său să fie preluat în dobânzile practicate de bănci la creditele în lei, mesaj care concordă cu orientarea noilor reguli de creditare care vizează temperarea creditului în euro. De asemenea, BNR în­deamnă băncile să stimuleze economisirea prin dobânzi "adecvate" pentru a reduce "dependenţa economiei naţionale faţă de finanţările externe".

După atacul pe Wi-Fi al RCS&RDS, Orange şi Vodafone vin cu net gratuit la metrou

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, le vor oferi clienţilor care călătoresc cu metroul în Bucureşti acces gratuit la internet prin reţelele mobile - o decizie fără precedent pe piaţa locală de comunicaţii mobile, dar cel mai probabil şi pentru celelalte ţări în care sunt prezenţi proprietarii celor două companii (France Telecom şi Vodafone). Campania Orange şi Vodafone vine la câteva luni după ce compania locală RCS&RDS, numărul unu pe piaţa de net fix cu peste 1,2 milioane de clienţi, a lansat la nivel naţional o reţea cu câteva sute de hotspoturi, inclusiv în metroul din Bucureşti. Reţeaua RCS&RDS poate fi accesată gratuit timp de o oră pe zi şi de orice utilizator cu un echipament dotat cu conexiune Wi-Fi, chiar dacă nu este client al RCS&RDS.

Italia adoptă un nou set de măsuri anticriză, înaintea începerii summitului G20

Guvernul italian a adoptat miercuri seară un nou set de măsuri anticriză, în cursul unei şedinţe extraordinare desfăşurate înaintea summitului G20, care începe joi la Cannes, au declarat surse guvernamentale. Guvernul "a aprobat un amendament care include măsurile pe care preşedintele Consiliului (Silvio Berlusconi) le-a indicat în scrisoarea adresată Uniunii Europene" săptămâna trecută, au adăugat sursele citate, fără a face alte precizări. Măsurile sunt incluse într-un amendament la Legea finanţelor şi urmează să fie completate ulterior de un decret-lege.

Comoara din adâncuri. Petrom a săpat 3,6 km ca să scoată gaze de 18 milioane de euro pe an

OMV Petrom ar putea descoperi la Totea, judeţul Gorj, cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe teritoriul României din ultimii 6 ani, compania deja extrăgând din acest perimetru circa 3% din producţia totală prin intermediul unei sonde experimentale săpate la o adâncime de 3.600 de metri. La jumătatea acestui an Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a anunţat că rezultatele obţi­nute din forarea sondei 4.539 Totea indicau faptul că în zona Olteniei ar putea fi un zăcământ major de gaze, rezultatele începând să prindă contur odată cu extracţia primelor cantităţi de probă. Ieri 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom venea tocmai prin intermediul sondei Totea, aceasta fiind în prezent cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei.

Cod verde pentru 100 de proiecte de aproximativ 10 miliarde de euro cu fonduri de la UE

Guvernul a aprobat aseară în şedinţă o listă cu 100 de proiecte de investiţii realizate cu fonduri europene ce vor fi urmărite şi realizate în mod prioritar, extinzând de la 60 la 100 şi în scurt timp la 200 numărul proiectelor prioritare cofinanţate din bani europeni ce vor fi monitorizate. Ministerul Afacerilor Europene a publicat pe site-ul propriu o listă cu 60 de proiecte, cu o valoare totală de 7,2 mld. euro, din care reiese că peste 90% din acestea, echivalentul a 6,6 mld. euro, sunt proiecte de mediu şi de transport. Majoritatea au un stadiu de execuţie de 0-10%, dar ar trebui terminate în perioada 2012-2015. Includerea a 100 de proiecte ar împinge valoarea totală a acestora la peste 10 mld. euro, potrivit estimărilor ZF pe baza valorii medii a unui proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb