REVISTA PRESEI - 03.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 3 decembrie 2011

ADEVĂRUL

Merkel recomandă nemţilor să nu uite sacrificiul făcut de români

Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro şi nu primesc atât de multă atenţie, a afirmat ieri cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german, relatează Reuters. "Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în statele din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie", a spus Merkel. Cancelarul a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un "maraton" dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei. Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei.

România va primi mai mulţi bani pentru proiectele europene în 2012!

Pe fondul crizei datoriilor cu care se confruntă Europa în ultima perioadă, ieri, în cadrul şedinţei plenare de la Parlamentul European s-a votat acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua măsură UE se află şi România, alături de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda. Conform unui comunicat al europarlamentarului Petru Luhan, noul regulament prevede o creşterea temporară cu 10 puncte procentuale a contribuţiei europene în proiectele comunitare.

Financial Times: Independenţa politicii monetare este un atu la care România nu trebuie să renunţe

Editorialistul de la Financial Times, Wolfgang Munchau, crede că România este "norocoasă" că nu a aderat mai devreme la euro, cu o economie nepregătită. Poziţia acestuia a fost exprimată în cadrul evenimentului organizat de Ziarul Financiar, miercuri, 30 noiembrie. Un eveniment în cadrul căruia au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase companii din România, top realizat de Ziarul Financiar împreună cu Casa de Investiţii Capital Partners. "Este important să vă menţineţi obiectivul de a adera la zona euro, dar atunci când economia este pregătită. Până atunci nu are niciun sens să adoptaţi euro, pentru că vedeţi ce s-a întâmplat cu Grecia sau Portugalia", a spus Wolfgang Munchau citat de Ziarul Financiar.

China respinge cererea de ajutor venită din partea liderilor UE

Europa poate să îşi ia gândul de la ajutorul pe care îl ceruse Chinei, care ar fi putut să folosească o parte din cele 3,2 trilioane de dolari din rezervele sale valutare spre a salva ţările îndatorate ale Europei. Reţinerea Beijing-ului faţă de sugestiile făcute de liderii UE a fost făcută ieri publică de către un oficial al Ministerului de Externe al Chinei. Fu Ying, un alt oficial al Ministerului de Externe chinez, a declarat în cadrul unui Forum că argumentele pe care Europa le-a adus pentru a obţine ajutorul din partea guvernului Chinez, prin folosirea rezervelor sale valutare, nu sunt întemeiate şi că oficialii UE nu au înţeles suficient de bine modul în care China vrea să îşi folosească banii.

Şomajul continuă să crească în Spania în timp ce recesiunea bate la uşă

Numărul persoanelor care au aplicat pentru asistenţă de şomaj în Spania, ţară care se confruntă cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, a crescut pentru a patra lună,consecutiv, în noiembrie, înainte de lansarea planului de reformă economică radicală promis de noul guvern de centru-dreapta. Ministrul spaniol al Muncii a declarat că numărul persoanelor care primesc asistenţă de şomaj a crescut cu 53.536 în noiembrie, faţă de luna precedentă, ridicând numărul total al persoanelor fără loc de muncă la 4,4 milioane, după cea mai mare creştere a şomajului din ultimii doi ani şi jumătate, care a avut loc în octombrie.

BCE îşi majorează sprijinul financiar acordat băncilor comerciale prin împrumuturi overnight

Împrumuturile overnight acordate de BCE au atins joi cel mai înalt nivel înregistrat din martie până în prezent. O creştere care semnifică, pe de o parte accentuarea tensiunilor existente în piaţa interbancară, iar pe de altă parte, disponibilitatea Băncii Centrale Europene de a furniza lichidităţile necesare sistemului financiar-bancar european. Valoarea împrumuturilor acordate joi prin facilitatea de împrumut "overnight" a depăşit nivelul de 8,6 miliarde de dolari, faţă de 4,6 miliarde acordate cu o zi în urmă. În acelaşi timp, valoarea depozitelor "overnight" realizate de băncile comerciale la BCE a crescut de la 304,4 miliarde la 313,7 miliarde, ceea ce poate fi deasemenea un semnal că reţinerea băncilor comerciale în a-şi acorda împrumuturi unele altora este în continuare în creştere.

La 10 ani de la falimentul Enron, Europa face aceleaşi greşeli

Joe Berardino, CEO la Alvarez & Marshall, companie specializată în servicii de management şi Arthur Andersen, fostul CEO al firmei de contabilitate care s-a ocupat de compania Enron, înainte să intre în faliment, au declarat postului CNBC că există un număr semnificativ de asemănări între criza financiară din Europa şi căderea firmei Enron din 2001. " Dacă ne uităm la povestea companiei Enron, vedem că a fost o companie cu o structură foarte bine consolidată, ce a devenit un intermediar financiar cu foarte mare succes şi cu o susţinere solidă din partea finanţatorilor. Doar că, până la urmă am descoperit că împrumuturile bancare sunt bune pentru dezvoltarea companiei doar atâta timp cât nu sunt exagerate, altfel devin dăunătoare.", a declarat Berardino.

General chinez: Vom apăra Iranul, chiar dacă vom declanşa al Treilea Război Mondial

Generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat că statul chinez va apara interesele Iranului, "chiar dacă asta ar însemna declanşarea celui de al Treilea Război Mondial", în timp ce tensiunea în zonă se intensifică, potrivit postului chinez NTDTV, citat de presa internaţională. Declaraţia generalului chinez vine după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au înăsprit sancţiunile împotriva Teheranului după ce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a dat publicităţii un raport în care spune că programul nuclear iranian are un caracter militar şi urmăreşte fabricarea bombei nucleare.

Cât câştigă cel mai bine plătit membru al Academiei Române

Salariile de bază ale oamenilor de cultură nu sunt tocmai mari, însă mulţi dintre aceştia ajung să primească sume impresionante pentru că deţin mai multe funcţii. Ioan Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române, este mai bine plătit om din instituţie. În 2010, la salariul de 12.000 de lei pe lună s-au mai adăugat 10.500 de lei lunar pentru funcţia de director al Institutului de Economie Agrară, 8.100 de lei pe lună pentru că este cercetător, dar şi un venit de 13.500 de lei pe lună pentru că predă la Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară din Timişoara. Per total, Ioan Păun Otiman a încasat în 2010 peste 770.000 de lei. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, câştigă mai puţin decât subordonatul său. Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2010 a încasat peste 9.800 de lei pe lună.

Cum au făcut mogulii din România primul milion de dolari

Documentarul "Kapitalism - reţeta noastră secretă" (2010, în regia lui Alexandru Solomon) a rulat vineri seara, la ora 20.00, în cadrul emisiunii "Special B1". Filmul descrie drumul nostru de la un comunism cu faţă urâtă la o democraţie originală de piaţă. Documentarul îi adună laolaltă pe cei mai importanţi magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Printre personajele din varianta integrală a filmului se numără: Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, George Pădure şi Gigi Becali. Aceştia pot fi urmăriţi într-o serie de ipostaze inedite - la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croaziere cu iahtul, explicând fiecare propria reţetă a succesului. Documentarul "Kapitalism - reţeta noastră secretă" a fost prezentat, în urmă cu doar câteva zile, publicului din Montreal, urmând ca, pe 4 decembrie, să ruleze la New York.

Directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a demisionat din funcţie

Directorul general al Nuclearlelectrica, Pompiliu Budulan, a demisionat din funcţie, au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic. În urmă cu trei zile, fin.ro a relatat faptul că fiica sa, Izabela Budulan, a fost numită director tehnic al Nuclearelectrica. Pompiliu Budulan a preluat conducerea Nuclearelectrica în ianuarie 2009. Contactat de "Adevărul", Budulan a precizat că şi-a depus demisia la data de 30 noiembrie. "Am făcut acest lucru pentru a evita un scandal inutil în care să fie murdărit numele companiei. Am fost acuzat pe nedrept. Toate aceste acuzaţii sunt neadevărate", a spus el.

Cioloş, despre educaţia în agricultură: "Un tractorist din zilele noastre lucrează aproape pe o navă spaţială"

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, susţine că valorificarea potenţialului agricol din România nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol. Cioloş s-a aflat vineri în România şi s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Dacian Cioloş a subliniat că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu.

Violenţa naşte mari civilizaţii?

Cele mai recente cercetări sugerează că, departe de a fi doar distructivă, violenţa a jucat un rol crucial în crearea marilor state din Antichitate. Savanţii investighează părţile mai puţin plăcute ale primelor civilizaţii şi ajung la concluzii surprinzătoare. Într-o serie de studii, unii arheologi încearcă să stabilească în ce măsură violenţa şi războaiele au contribuit la emergenţa statelor complexe.

EVENIMENTUL ZILEI

Franţa şi Germania pregătesc noua UE

"Uniunea fiscală" anunţată de Merkel şi susţinută de Sarkozy necesită adoptarea unui nou tratat sau amendarea celor existente. Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy insistă pentru o reorganizare a regulamentelor existente ale Uniunii Europene şi încearcă să evite "destrămarea" zonei euro, comenta, ieri, presa internaţională. Cancelarul german s-a adresat parlamentarilor din ţara sa, înaintea unui summit important al Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în 9 decembrie, când Merkel şi Sarkozy vor propune o acţiune comună. Liderul german a declarat că vor fi necesari ani de zile pentru rezolvarea crizei economice. "Guvernul de la Berlin a susţinut mereu că această criză nu poate fi soluţionată pripit, pentru că este vorba despre un proces, iar procesul durează ani de zile", a precizat Merkel.

De ce nu ajunge USL la "pieptul ardelenesc"

Fără o strategie pentru Transilvania şi fără promovarea ardelenilor, Crin Antonescu şi Victor Ponta nu se pot impune în fieful PDL. Arestarea primarului Cluj-Napoca este "un noroc" şi o "oportunitatea nesperată" pentru opoziţie, dar Victor Ponta şi Crin Antonescu nu trebuie să îşi facă iluzii că va câştiga în Transilvania doar cu un mesaj anticorupţie, consideră sociologii şi politologii consultaţi de "Evenimentul zilei". Aceştia temperează entuziasmul manifestat de liderii USL care se văd deja stăpânind Clujul, şi, apoi, tot Ardealul. Scorul USL pe Transilvania este de 42%, conform unui sondaj IMAS publicat de ziarul "Adevărul"

Război deschis între UNPR şi Victor Ponta: Nu are dreptul să vorbească despre Armată, în tinereţe a vrut să slujească Legiunea Străină, nu tricolorul

Referirile critice ale liderului social-democrat, Victor Ponta, la politicienii care îmbacă haina militară fără a avea vreo treabă cu acest domeniu, au iritat la culme membrii UNPR. Victor Ponta nu are dreptul să vorbească despre Armată: i-a minţit pe militari că pensiile lor vor fi tăiate iar în tinereţe a vrut să slujească sub alt drapel decât tricolorul, în Legiunea Străină, susţine UNPR, prin intermediul unui comunicat.

Un fost ofiţer SRI îl acuză pe George Scripcaru, primarul Braşovului, de luare de mită

Un fost ofiţer SRI, Alexandru Muşat, trimis în judecată alături de fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a arătat în faţa judecătorilor că o parte din mită trebuia să ajungă la primarul şi prefectul Braşovului. Primarul George Scripcaru şi prefectul Ion Gonţea sunt acuzaţi de luare de mită într-un dosar separat, din cauza şpăgii de la OPC Braşov. Scripcaru şi Gonţea au dat declaraţii pe 26 octombrie, la DNA. În urmă cu o lună, Ionel Spătaru şi Alexandru Muşat au fost trimişi în judecată, primul în stare de arest preventiv, sub acuzaţia de luare, respectiv complicitate la luare de mită.

Cheltuielile cu benzina şi TVA-ul pentru maşini, deductibile 50%. VEZI ce pregăteşte Ministerul de Finanţe

Veşti bune pentru companii. Cheltuielile cu combustibilul autoturismelor, precum şi TVA-ul la achiziţia maşinii şi TVA-ul pentru carburanţi va fi deductibil în proporţie de 50%, începând cu anul viitor, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Modificarea se referă la vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive. Este vorba despre "vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului".

Miting antibritanic în Iran

Iranienii şi-au manifestat din nou, ieri, ostilitatea faţă de Marea Britanie, la o adunare la Teheran, declarându-se solidari cu cei care au atacat, săptămâna aceasta, ambasada britanică din capitala iraniană. După rugăciunea de vineri de la Universitatea din Teheran, credincioşii au mers în Piaţa Revoluţiei, unde au scandat "'Moarte Marii Britanii'' şi au ars drapele britanice şi israeliene. Jurnaliştilor străini li s-a interzis să transmită informaţii despre adunările antibritanice, o interdicţie fără precedent pentru manifestaţiile proregim. Campania împotriva Londrei a apărut în urma anunţului privind impunerea de noi sancţiuni economice autorităţilor iraniene, din cauza programului nuclear. Marea Britanie şi-a evacuat personalul diplomatic din Teheran şi a ordonat închiderea ambasadei Iranului la Londra. Ayatollahul Ahmed Khatami a avertizat , ieri, celelalte ţări occidentale să nu urmeze exemplul Marii Britanii, "dacă nu vor ca ura naţiunii iraniene să se verse şi asupra lor''.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb