REVISTA PRESEI 04.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 4 februarie 2013

REVISTA PRESEI 04.03.2013

ADEVARUL

De ce nu ne vrea Germania în Schengen

Germania nu este de acord cu aderarea rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, informează "Der Spiegel". Germania îşi va exercita dreptul de veto în cazul în care ţările menţionate vor solicita o decizie la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc la Bruxelles, în 7 şi 8 martie. "Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a completat ministrul german. Friedrich a susţinut că există obiecţii puternice din partea statelor membre din cauza corupţiei şi a nefuncţionării statului de drept în ambele ţări. El a adăugat că Germania va lua măsuri pentru a preveni aşa-numita imigraţie a sărăciei din Bulgaria şi România.

Victor Ponta întăreşte aripa penală a Guvernului: complicea lui Adrian Severin, secretar de stat la Mediu

Premierul Victor Ponta a semnat vineri un ordin prin care a numit-o secretar de stat la ministerul mediului pe Anne Jungănaru, urmărită penal de DNA sub acuzaţia de fraudare a bugetului Uniunii Europene, în dosarul în care e implicat şi europarlamentarul Adrian Severin. Anne Jugănaru a fost reprezentanta PSD în Consiliul de Administraţie al TVR din partea PSD din anul 2005 până în toamna anului 2012. În paralel, ea este directoarea Institutului de Studii Social - Democrate "Ovidiu Şincai", afiliat PSD, dar a fost şi asistenta europarlamentarului Adrian Severin.

Cumnatul lui Adrian Năstase a preluat controlul unei companii de asigurări din top 10

Cumnatul fostului premier Adrian Năstase, Dan Odobescu, a preluat de la un investitor italian controlul City Insurance, o companie din top 10 asigurări generale, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), ale cărui afaceri în 2011 au atins 5.428 de lei. City Insurance are un capital social de 46,85 milioane de lei. Potrivit datelor Registrului Comerţului, Vivendi International SRL deţine 85,2% din capitalul social al City Insurance, restul acţiunilor revenind unui număr de 7 persoane fizice şi 51 de persoane juridice. Anterior, City Insurance era controlată de Marcello de Cristofaro (cetăţean italian) - 71,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice - 28,7%, conform datelor din raportul anual al asigurătorului aferent anului 2011.

În Franţa, ţară fondatoare a Uniunii Europene, s-ar putea organiza un referendum privind ieşirea din UE

Preşedinta partidului de extremă dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, i-a cerut şefului de la Palatul Elysee să organizeze un referendum în ianuarie 2014 privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană. "În ceea ce ne priveşte, noi vom cere să se voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană, cu excepţia situaţiei în care Guvernul francez ar deschide între timp negocieri solide şi ar obţine toate cele patru reforme de fond minimale", a afirmat lidera extremei drepte. Cele patru reforme "minimale" despre care vorbeşte Le Pen sunt revenire organizată la monedele naţionale, dizolvarea spaţiului Schengen de liberă circulaţie (din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE), autorizarea patriotismului economic şi reindustrializarea cu protecţionismul frontierelor noastre, precum şi prevalenţa din nou a dreptului naţional asupra dreptului european, relatează AFP.

Miliardarul Soros avertizează: "Europa se află într-o criză existenţială, cu Germania la volan"

Germania, cea mai mare economie a zonei euro şi una dintre ţările cu cele mai stabile finanţe, poartă o parte din vina crizei prelungite prin care trece uniunea monetară, avertizează miliardarul american George Soros. "Am trecut de la o criză la alta. Germania a făcut minimul necesar pentru păstrarea euro, dar doar atât! Asta a menţinut condiţiile de criză, care acum sunt vechi de patru ani", a declarat Soros la World Leaders Forum, citat de CNBC. Miliardarul american vede problemele majore ale Europei pe două paliere. În primul rând, Germania se află pe scaunul şoferului. A doua problemă este că Germania impune ţărilor îndatorate austeritate, iar reducerile forţate de cheltuieli bugetare nu sunt soluţia eficientă, afirmă Soros.

Compania de stat ungară Magyar Posta a decis să nu participe la privatizarea Poştei Române

Compania ungară de stat Magyar Posta a examinat condiţiile de privatizare a Poştei Române şi a decis să nu mai participe la acest proces, după ce la mijlocul săptămânii trecute anunţase că este interesată de compania de stat românească şi va lua o decizie în privinţa unei eventuale investiţii în funcţie de oportunităţile şi condiţiile de privatizare. În justificarea deciziei sale, Magyar Posta a subliniat ca în acest an se va concentra pe consolidarea poziţiei companiei pe piaţa liberalizată a serviciilor postale din Ungaria, potrivit agenţiei de ştiri MTI.

CAPITAL

Cine plăteşte pierderile uriaşe ale băncilor

"Prin 2008, şi câinii ar fi luat credite dacă aveau buletin", spunea şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză. După cinci ani, bancherii se văd îngropaţi în pierderi uriaşe, iar efectele se transmit în întreaga economie. Veştile rele din sistemul bancar vin în lanţ. Trei ani de pierdere consecutivă semnalează o problemă gravă pentru orice piaţă. Ca şi când imposibilitatea redresării afacerilor o perioadă atât de îndelungată nu ar fi fost suficientă, pierderile au atins, în 2012, şi un nivel record - 2,1 mld. lei, de trei ori mai mare decât în 2011, iar rentabilitatea capitalului este negativă. Afectaţi de pierderile din sistemul bancar nu sunt doar acţionarii, care, după ce au încurajat în anii de vârf exuberanţa creditării şi lupta pentru cote de piaţă, s-au văzut nevoiţi să aducă bani pentru majorarea capitalurilor şi să renunţe la dividende, ci şi clienţii corecţi.

Începe cursa pentru autostrăzile cu taxă

După mai multe încercări eşuate şi licitaţii blocate, autorităţile au reuşit să facă un prim pas în construcţia autostrăzilor private. Până la desemnarea constructorului este însă cale lungă. Concesionarea tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov a intrat în linie dreaptă. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a primit patru oferte din partea constructorilor interesaţi. Surpriza este înscrierea în cursă a celei mai mari companii chineze din sectorul construcţiei de autostrăzi - China Communications Construction Company Ltd. Celelalte trei oferte vin partea asocierilor formate din companii europene: Vinci (Franţa)-Strabag (Austria)- Aktor (Grecia); Spedition UMB- Tehnostrade (România), respectiv Impregilo-Salini (Italia).

Mama tuturor bulelor poate exploda într-o catastrofă în 2-3 ani

În condiţiile în care mulţi economişti sunt speriaţi că o bulă a activelor stă să explodeze, reputatul economist Nouriel Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prezicerea precedentei crize financiare, spune că "mama tuturor bulelor abia a început" şi ar putea izbucni în 2-3 ani într-o altă criză financiară şi eventual într-o prăbuşire. Riscul de sfârşire a jocului pe partea relaxării cantitative (a se citi tipărire de bani) nu merge înspre inflaţii ridicate şi nu se îndreaptă către turbulenţe în piaţa bondurilor, a spune Roubini. Întrebat de Yahoo Finance despre riscurile războiului valutar între naţiuni, Roubini a explicat că este vorba de un risc în lanţ.

CURIERUL NATIONAL

Adevărul din afacerea cărnii de cal

În spatele de acum cunoscutului "lasagne-gate" se profilează cel mai mare scandal alimentar din ultimii ani. Au fost lăsate să prospere filiere bine organizate, gata să facă orice pentru a se îmbogăţi fără să le pese ce pun în farfuriile consumatorilor. Un mare vinovat sunt şi lanţurile de supermarketuri care au forţat furnizorii să le dea marfă la preţuri mici, aceştia având de ales între a trişa sau a pierde contracte.

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va costa 7,7 mld. euro

Conform proiectului de HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, această valoare se va actualiza potrivit evoluţiei indicatorilor inflaţiei, cursurilor de schimb şi nu include costurile financiare. Realizarea efectivă a construcţiei a fost prelungită de la 5 ani şi 4 luni, la 6 ani şi jumătate, iar durata de viaţă a fiecărei unităţi de la 30 ani, cât sunt proiectate să reziste unităţile 1 şi 2, la 50 de ani. Condiţia longevităţii reactoarelor este însă înlocuirea tuturor tuburilor de presiune din vasul Calandria, operaţiune care poate dura câţiva ani şi va costa aproximativ 2 mld. euro.

SIF-urile ar putea fi cooptate în privatizarea CupruMin

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că a avut discuţii cu reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii financiare pentru schimburi de pachete de acţiuni între acestea şi AVAS. Deşi există trei oferte "foarte serioase" pentru privatizarea CupruMin Deva, Guvernul nu exclude cooptarea societăţilor de investiţii financiare în proiectul de relansare a companiei miniere, a declarat la sfârşitul săptămânii precedente ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, Executivul a elaborat miercurea trecută un memorandum care menţionează nevoia de finanţare, de retehnologizare şi de efectuare a unor noi cheltuieli de mediu pentru CupruMin. În acest moment, statul nu ia în calcul înstrăinarea unor acţiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifică.

Câştiguri fabuloase pe Wall Street

Performanţa bună a pieţelor de equities în anul 2012 a favorizat obţinerea unor câştiguri consistente pentru şefii executivi ai unor companii financiare americane. Astfel, potrivit Bloomberg, Stephen Schwarzman, cofondator şi şef executiv al Blackstone Group, a primit 213,3 milioane dolari (dividende şi plăţi în cash), venituri comparabile cu cele din 2011, când acestea s-au ridicat la 213.5 milioane dolari. Leon Black, cofondator şi CEO la Apollo Global Management, a câştigat, de asemenea, 125,5 milioane dolari, în condiţiile în care fondurile pe acţiuni administrate de companie au obţinut randamente de 25% anul trecut. Veniturile raportate de Henry Kravis şi George Roberts, cofondatori la KKR & Co., s-au ridicat la 137 milioane dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

USL sacrifică Schengen pentru a avea controlul Justiţiei

Admiterea în spaţiul Schengen riscă să nu mai fie tratată ca o prioritate dacă va fi condiţionată de reforma Justiţiei, a avertizat puterea de la Bucureşti. Guvernul USL le transmite partenerilor din UE că, dacă România primeşte săptămâna aceasta o nouă decizie de amânare în problema Schengen, s-ar putea să nu mai fie interesată să facă eforturi în această direcţie. Ceea ce, în aparenţă, este o nouă gafă diplomatică din seria celor comise de USL în politica externă ascunde, de fapt, implicaţii mult mai serioase. Guvernul poate, pe viitor, să ignore cerinţele UE privind reforma în Justiţie - motivul care ţine România în afara Spaţiului Schengen - sub pretextul unei subit regăsite "demnităţi naţionale".

Vlădescu: "Există spitale unde de dragul de a avea doi şefi de secţie au înfiinţat două secţii de cardiologie sau chirurgie"

După Sursa "Medicul de Gardă", într-un interviu acordat EvZ şi fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu continuă dezvăluirile despre devalizarea sistemului de sănătate, dar ne prezintă şi opinia sa asupra prestaţiei actualului ministru al Sănătăţii, cu care a fost coleg în Guvern, timp de 2 ani, în perioada 2005-2007. Fostul ministru de Finanţe arata care sunt cele mai mari erori ale actualului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu ce au condus la imensele datorii din sistemul de sănătate, care ar fi prima măsură pe care ar lua-o din postura de ministru al Sănătăţii sau cum îşi construiesc medicii cariere suplimentând fără rost posturile de conducere din spitale.

Au pornit lupta gazelor, dar nu ştiu să scrie "şist"

Plăieşii se tem că exploatările le vor afecta culturile agricole, singura sursă de venit pentru localnici. De această spaimă se folosesc ecologiştii, care îşi asumă riscul ca oraşul să rămână subdezvoltat. Din fostul oraş cultural al Moldovei nu a mai rămas decât legenda. Bârladul a revenit în centrul atenţiei, miercuri, când aproape 8.000 de locuitori au protestat împotriva exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui. Organizatorii mitingului, membrii Grupului de Iniţiativă Social Civică, susţin că bârlădenii sunt cei mai informaţi români. Acesta este motivul participării masive la marşul semi - ecologist organizat cu ajutorul Bisericii. Însă, aşa cum spun chiar localnicii, o parte dintre ei nici nu ştiu sigur cum se scrie "şist".

JURNALUL NATIONAL

UN MAGISTRAT SPARGE TĂCEREA. Judecătorul Adrian Neacşu denunţă abuzurile procurorilor DNA: "Este şocant şi revoltător"

Judecătorul Adrian Neacşu, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a devenit subiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii DNA după ce a cerut demisia procurorului Oana Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM. Jurnalul Naţional a relatat despre faptul că procurorii DNA au ridicat calculatorul judecătorului fără a avea o autorizaţie din partea unui judecător, ci doar o aprobare din partea preşedintelui CSM, Oana Hăineală. Într-un comunicat de presă remis redacţiei, judecătorul Adrian Neacşu prezintă pe larg abuzurile pe care DNA le-a comis în acest dosar.

Justiţia îngenunchiată de CSM şi DNA. Comisia Europeană închide ochii la abuzurile procurorilor români

Europarlamentarul Renate Weber a trimis la finalul săptămânii trecute o scrisoare deschisă în atenţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, în care-i prezintă o radiografie a evenimentelor din sânul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Totodată, Renate Weber acuză abuzul procurorilor DNA care au iniţiat mai multe anchete în mediul rural, în urma referendumului pentru demiterea Preşedintelui României. Atunci, oamenii erau anchetaţi pe stradă şi puşi să jure cu mâna pe Biblie, pe capota maşinilor.

Băsescu, pentru ziarul austriac Kurier: "Mai am trei obiective ca politician"

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului austriac Kurier, despre liberalizarea pieţei muncii din UE, începând cu ianuarie viitor, când pentru România şi Bulgaria vor dispărea piedicile către aceasta. Interviul, care abordează chestiunea "invaziei" româneşti pe piaţa muncii din Occident, dar şi a romilor, chestiuni aflate în prezent în dezbaterea politicienilor, dar mai ales a presei din Vest, este menit a da o asigurare Occidentului. Întrebat ce mai doreşte să realizeze ca politician, Băsescu a răspuns că mai are trei obiective, şi în acest caz este de acord cu premierul. "Este vorba despre noua lege a sănătăţii, restructurarea unităţilor administrative şi modificarea Constituţiei. Toate cele trei obiective se leagă de încheierea reformelor.

Vosganian: Numărul bugetarilor trebuie redus, dar create alte locuri de muncă

Numărul de bugetari trebuie redus până în 2018, dar numărul locurilor de muncă din economie ar trebuie să urce cu cel puţin 1 milion. "Numărul locurilor de muncă din economie şi industrie trebuie să crească până în 2018 cu cel puţin 1 milion, în sectorul bugetar trebuie să scadă. De exemplu, la mine, eu fac efortul să reduc personalul din sectorul bugetar. Nu este ca decimarea legiunilor romane la întâmplare, ci după un audit", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV. Ministrul Economiei a mai precizat că Guvernul Ponta are un "rol istoric", de a fi primul Guvern deschis faţă de societate şi economia de piaţă. În acest sens, România trebuie să privatizeze aproape toate companiile de stat şi să se reindustrializeze în industriile de vârf.

NATIONAL

Ultimatum pentru Ponta: "La puscarie"!!!

Pare ca toate ii merg din plin sefului guvernului. Ce-i drept, economia inca nu duduie, iar preturile cresc parsiv de la o zi la alta, insa in ceea ce priveste jocurile de culise Victor Ponta s-a dovedit deja un animal politic redutabil. Care insa, desi a scapat de "linsajul" mediatic european si este dat chiar sigur viitorul presedinte al tarii, este tot mai abatut in ultimele zile. Adica exact de cand, dupa cum sustin sursele noastre din imediata sa apropiere, a primit un adevarat ultimatum pentru respectarea uneia dintre cele mai greu de indeplinit conditii pe care si le-a asumat: sacrificarea pe altarul Justitiei a unor alte nume grele ale politicii romanesti. "Miliardarii rosii", sponsori de nadejde ai PSD chiar si in vremurile de rastriste in care partidul se afla in Opozitie il preseaza pe seful Guvernului sa declanseze "Jihadul anticoruptie" impotriva afaceristilor rivali, nemultumiti de faptul ca acestia, dupa ce s-au aflat in gratiile fostei guvernari, continua sa "ciuguleasca" si acum din "mierea" fabuloaselor contracte cu statul.

Rasturnare spectaculoasa de situatie! Dinu Patriciu - dat in judecata de chinezoaica!

Aflata in pericol sa piarda tot si sa raspunda pentru escrocheriile comise in cadrul firmelor pe care le dirijeaza, chinezoaica Melanie Chen isi joaca ultima carte: l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu, cerand executarea acestuia in favoarea DP Holding, companie pe care o administreaza chiar ea. Procesul aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 i-a fost intentat magnatului de catre DP Holding SA, companie condusa de Melanie Anne Chen, amanta lui Patriciu. Actiunea vine ca o reactie la "complotul" creat impotriva chinezoaicei, care ar avea ca rezultat final izgonirea acesteia din afacerile familiei Patriciu.

Decizie fara precedent! Egiptul isi inchiriaza piramidele si Sfinxul

Ajuns la fundul sacului, Egiptul isi inchiriaza monumentele unor firme internationale de turism, anunta Al Arabiya News. Ministerul de Finante a trimis o propunere Ministerului Antichitatilor, pentru a inchiria cele mai importante monumente unor firme straine, ca solutie rapida pentru generarea de fonduri, absolut necesare iesirii din criza financiara. Adel Abdel Sattar, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor, a declarat ca e vorba de piramidele de la Giza, Sfinxul si templele de la Abu Simbel si Luxor. Primele care s-au oferit sa inchirieze pe o perioada de cinci ani celebrele monumente sunt statele bogate din Golf, in special Qatarul. Egiptului i-ar reveni din afacere 200 de miliarde de dolari, suficient cat sa se achite toata datoria nationala si sa dezvolte economia pe urmatorii ani.

UE si-a adjudecat "ministerul" incalzirii globale in guvernul mondial

"O viata decenta pentru toata lumea" este documentul prin care Comisia Europeana isi aroga "un rol de conducere" in ceea ce priveste politicile "incalzirii globale" in guvernanta mondiala. Comisarii isi iau angajamentul, prin documentul publicat, sa se ocupe de saracia din intreaga lume, de degradarea mediului si sa determine guvernantii "nationalisti" din UE s-o lase mai moale, spre binele "cadrului global".

PUTEREA

ATIFCO, export fictiv de murături.Daniel Dinulescu, director la Mari Contribuabili, trenează ancheta ANAF

ATIFCO este cunoscută în piaţă drept marele producător de orez şi legume conservate. Produsele comercializate de ATIFCO în România au adus companiei egiptenilor Atef El Said, Hadan El Said, Wael El Said, Shirin Sami şi iraniano-românului Ali Alnawas Ali cifre de afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro, dar cu profit mediocru. Aşa cum am spus, datele statistice scot la iveală neregulile ascunse din contabilitate. De mai mult timp, sunt monitorizaţi de SRI pentru trafic ilegal de marfă, export fictiv de produse, evaziune fiscală, deturnare de TVA şi spălare de bani. Iar controlul efectuat de ANAF la ATIFCO este ţinut în frâu, spre stupoarea SRI, de un mare şef de la Marii Contribuabili. Dacă media şi politica s-au pricopsit cu un DD - Domnul Dan, ei bine, şi ANAF are un astfel de DD "incoruptibil" - tânărul Daniel Dinulescu.

NIŢĂ VREA SEDIUL ELCEN - Angajaţii nu au dat voie ministrului să se mute la ei

Intenţia ministrului Energiei, Constantin Niţă, de a se muta în sediul Elcen a dus la un protest spontan al angajaţilor companiei de stat. Duminică dimineaţă, zeci de şefi de centrale şi directori de sucursale "au apărat" clădirea Elcen atunci când directorul general a încercat să-l mute pe ministru. Niţă vrea să părăsească sediul Ministerului Economiei, devenit neîncăpător de când este ministru plin Varujan Vosganian. Un protest spontan a avut loc duminică la sediul sucursalei Electrocentrale Bucureşti, din subordinea Elcen, zece şefi de centrale şi directori de sucursale susţinând că directorul general al Elcen a încercat să ocupe abuziv acest sediu, informează Agerpres.

MEDIEREA BANCARĂ - Doar 400 de cazuri rezolvate în 6 ani

De la introducerea medierii în legislaţia românească, în urmă cu şase ani, mediatorii bancari au soluţionat doar câteva sute de cazuri de divergenţe între clienţi şi instituţiile de credit, potrivit preşedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB) din România, Tudor Tatu. Potrivit acestuia, majoritatea băncilor se opun acestui tip de soluţionare amiabilă a conflictelor, preferând să meargă în instanţă. "Cazurile rezolvate pozitiv de către membrii UMB, la nivel naţional, au fost în jur de patru sute", a declarat Tudor Tatu. El a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei pe care o are o astfel de procedură în mediul economic, cu consecinţe directe asupra companiilor creditate, dar şi cu efecte benefice pentru rezultatele băncilor.

85 DE MILIARDE ÎN MINUS. SUA au aplicat programul de austeritate

Tăieri bugetare în valoare de 85 miliarde de dolari au intrat în vigoare în Statele Unite, la finele săptămânii trecute. Preşedintele american Barack Obama a apreciat că aceste tăieri "inutile" vor "slăbi economia, vor costa locuri de muncă şi vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis". El a imputat reducerea bugetară adversarilor săi republicani. Barack Obama a semnat decretul privind tăierea celor 85 miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie, iar biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenţii guvernamentale să ia dispoziţiile necesare în faţa acestor măsuri de austeritate, notează Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Pasul spectaculos care izolează România de Europa

Germania va bloca inclusiv discutarea aderării României şi Bulgariei la Schengen, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie. Anunţul Guvernului de la Berlin vine la scurt timp după ce premierul şi ministrul de Externe de la Bucureşti au decis că aderarea la Schengen nu va mai fi prioritară în cazul unui eşec la Consiliul JAI de peste câteva zile. O decizie care, venind în coliziune cu abordarea Preşedinţiei, riscă să conducă la noi controverse de ordin constituţional. Până în 2007, două au fost mizele strategice ale României în relaţie cu Uniunea Europeană: aderarea şi, ulterior, integrarea în spaţiul Schengen.

Între "fesenism" şi Dreapta fără compromis

S-au conturat direcţiile pe care se va da lupta pentru viitorul partidului, după ce Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei au intrat în cursă. Comparând moţiunile celor trei, se pot identifica multe puncte comune legate de solidaritate, subsidiaritate, Biserică, familie, de îmbunătăţirea relaţiilor cu societatea civilă şi cu pătura activă economic, dar inactivă politic a societăţii româneşti sau de nevoia de profesionalizare a membrilor de partid. Multe din aceste principii şi valori sunt împărtăşite de toate partidele de centru-dreapta din Europa şi figurează ca atare în documentele Partidului Popular European, deci nu este o surpriză că ele apar în formule relativ asemănătoare în toate cele trei programe. Dincolo însă de aceste asemănări de suprafaţă, diferenţele de abordare dintre cei trei sunt radical diferite, atât de radical încât ar putea deveni ireconciliabile.

TOPUL celor mai bine plătiţi CEO din lumea auto

Lumea auto este una dintre cele mai importante industrii la nivel mondial, iar remuneraţiile celor mai puternici executivi din acest domeniu sunt şi ele pe măsură. Cu zeci de milioane de euro câştigaţi anual directorii unor companii auto se numără printre cel mai bine plătiţi CEO din lume, însă şi deciziile uneori scriu istorie. Alan Mulally, CEO Ford Motor Co. a câştigat in 2011 29,5 milioane de dolari, urmând ca plata totală pentru 2012, salariu plus alte bonusuri pe care le va primi anul acesta, să se ridice la peste 30 milioane de dolari. Carlos Ghosn, CEO Renault-Nissan, a primit pentru activitatea sa la Nissan din 2011 987 milioane yeni (circa 12,5 milioane dolari, la cursul din 2012), la care se mai adaugă compensaţia de 2,8 milioane euro (3,7 milioane dolari) de la Renault, conform unei analize CNN, deci un total de 16,2 milioane dolari (12,43 milioane euro, la cursul zilei).

ZIARUL FINANCIAR

Să nu ne "electrocutăm" de atâta potenţial energetic

În perioada de boom economic românesc 2006-2007, când nimeni nu se gândea că după colţ stă o criză care va face ravagii, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, al cărui guvern minoritar PNL-UDMR era susţinut de PSD, a avut pe masă câteva proiecte mari din energie. "Îmbătat" de succesul fulminant al privatizării BCR, de o antecameră plină de investitori străini, de o economie care creştea exponenţial şi de un buget pe plus, de nimeni nu mai ştia cum să cheltuiască cele câteva miliarde de euro în exces, Tăriceanu a ratat începerea centralelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti-Cluj. Pentru că se bătea "parte în parte" cu Băsescu şi nu voia să intre în alegerile din 2008 fiind acuzat că a vândut străinilor marile proiecte energetice, aşa cum era acuzat Năstase cu privatizarea Petrom, Tăriceanu a preferat să nu îşi bată capul şi să nu ia startul.

Infrastructura la început de primăvară: Autostrăzi construite în proporţie de doar 50-60%, deşi ar trebui să fie gata peste o lună

Constructorii celor mai importante zece autostrăzi din România au încasat până la începutul lunii februarie circa un miliard de euro pentru lucrările realizate, echivalentul a 60% din valoarea cumulată a contractelor pentru aceste şosele. Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară au înaintat, în medie, cu circa 7,4% în perioada 1 noiembrie-1 februarie, arată o analiză a ZF pe baza datelor transmise de Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Avansul lucrărilor în cele trei luni este comparabil cu cel pe care şantie­rele îl înregistrau în general în doar o lună din anul 2012, însă reducerea ritmului de construcţie se explică prin faptul că în perioada de iarnă lucrările se suspendă sau sunt destul de reduse, din cauza vremii nefavorabile.

BCR îşi face "uzină de reciclare" a creditelor proaste de 3,2 mld. euro

Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, va funcţiona ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşe­dinte executiv pe financiar al Erste Group, acţionarul majoritar. "Refacem toată zona de gestiune a creditelor neperformante şi de restructurare. Am alocat personal suplimentar şi vrem să construim o bază operaţională care să devină centru de profit", spune bancherul austriac care a pilotat integrarea BCR în grupul Erste. La sfârşitul anului trecut 26,7% din portofoliul de credite al BCR se încadrau în categoria neperformantelor, corespunzător unui volum de circa 3,2 mld. euro. Până la finalul lui 2011 o cincime din credite deveniseră neperformante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb