REVISTA PRESEI 04.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 4 martie 2014

ADEVARUL

Cum ricoşează criza din Ucraina în economia românească: leul şi cotaţiile bursiere scad, aurul şi preţurile carburanţilor cresc

Veştile contradictorii privind evoluţiile din Ucraina îi pun în dificultate de decizie pe investitorii care contează pe pieţele financiare, şi asta începe să afecteze prin ricoşeu mai mulţi indicatori reprezentativi pentru economia românească. Concret, moneda naţională s-a depreciat ieri faţă de cea europeană şi de cea americană, revenind peste pragurile de 4,5 lei/euro, respectiv 3,2 lei/dolar, în timp ce media cotaţiilor bursiere de la Bucureşti a început prin a scădea cu peste 2% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare, pe fondul tensiunilor din Ucraina. O veste bună ar putea fi că, în acest context, investitorii îşi "refugiază" plasamentele din nou pe aur, ca în anii crizei financiare mondiale, şi astfel cotaţiile metalului preţios cresc semnificativ. Dar cea mai proastă veste vine de pe piaţa mondială a petrolului, unde evoluţiile din Ucraina forţează creşterea cotaţiilor, iar scumpirea ţiţeiului se poate transmite atât la carburanţii auto, cât şi la gazele consumate de români.

Cine sunt noii miniştri ai Guvernului Ponta 3. Un actor, o atletă şi o absolventă de Harvard

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat, luni, lista cu numele miniştrilor propuşi pentru a ocupa fotoliile vacante în urma retragerii miniştrilor liberali. Lista urmează să fie validată în cadrul Comitetului executiv al PSD. Kelemen Hunor- Ministerul Culturii, Răzvan Cotovelea, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europe - Ministerul Telecomunicaţiilor, Gabriela Szabo - Ministerul Sportului, Eugen Nicolicea - Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ioana Petrescu, consilier economic al premierului Victor Ponta, - Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Stanoevici, actor - Ministrul pentru românii de pretutindeni, Attila Korodi - Ministerul Mediului, Aurelia Cristea - Ministrul delegat pentru Dialog social, Florin Jianu- Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Răzvan Nicolescu- Ministrul delegat pentru Energie.

Flota rusă la Marea Neagră dă ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi

Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 , altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării. Statele Unite ale Americii au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, Ambasadorul ucrainean la ONU, Iuri Sergheev, a subliniat în faţa Consiliului de Securitate că forţele armate ucrainene "au dat dovadă de reţinere până acum", dar el avertizat în privinţa riscului de "provocări", care ar putea fi utilizate de armata rusă pentru a ataca Ucraina. De asemenea, ambasadorul ucrainean a solicitat Consiliului "să autorizeze o mediere internaţională". Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, precum şi omologii din Marea Britanie Franţa au punctat faptul că intervenţia rusă în Crimeea "nu este o misiune de protejare a drepturilor omului, ci o încălcare a legislaţiei internaţionale şi a suveranităţii Ucrainei. Este un act de agresiune şi trebuie să înceteze", a subliniat Power.

Superofertă de la instanţă: credit cu dobândă zero

Un gălăţean a obţinut în instanţă eliminarea dobânzii dintr-un contract de credit, după ce clauza privind evoluţia acesteia a fost considerată abuzivă. Acesta a luat în 2008 un credit de 20.000 de euro de la Banca Românească, scadenţa fiind în 25 de ani, scrie Economica.net. În primul an, clientul a avut o dobândă fixă de 6,9%, după care, din al doilea an, a ajuns la 11,3%. Problema a apărut în momentul în care gălăţeanul a constatat că la ghişeu una i s-a zis şi în contract altceva era trecut. Mai exact, funcţionarii băncii i-au spus că dobânda la creditul contractat va varia în funcţie de Euribor, adică referinţa pieţei pentru euro, dar în contract era trecută o iluzorie "dobândă de referinţă a băncii, la care se adaugă marja de 4,85%". Numai că, odată cu apariţia OUG 50/2010, Banca Românească a trimis gălăţeanului un act adiţional, prin care noua dobândă era formată din Euribor la trei luni, plus o marjă fixă de 7,25%, mult peste nivelul iniţial de 4,85%.

Gazprom riscă o sancţiune de 15 miliarde de dolari

Grupul rus se află încă din 2012 în centrul unei investigaţii demarate de către Comisia Europeană pe motiv că ar fi obstrucţionat concurenţa în Europa prin practicile sale. Radio Europa Liberă scria în data de 11 februarie că un prim draft al rezultatelor investigaţiei este aşteptat să apară în luna mai. Acest lucru este posibil deoarece Joaquin Almunia - comisar european pe probleme de Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Gunther Oettinger - comisar european pentru Energie, insistă pe terminarea cazului până la expirarea mandatelor acestora, în luna noiembrie. În primul rând, vom vedea publicitate negativă la adresa Gazprom, pe urmă amenzi substanţiale, iar rezultatele investigaţiei vor oferi "muniţie" companiilor europene care importă gaze de la Gazprom astfel încât să dea în judecată gigantul rus la instanţele internaţionale de arbitraj. Moscova este furioasă şi încearcă cu disperare să ajungă la un acord cu Comisia Europeană, multiple delegaţii ruse călătorind la Bruxelles în ultimele luni. Rezultatele negocierilor sunt, însă, învelite în mister.

Ioan Niculae, cel mai bogat român în topul Forbes.- locul 1.372 la nivel mondial

Ioan Niculae este cel mai bogat român şi, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, se plasează pe locul 1.372 la nivel mondial, potrivit ultimei ediţii a topului miliardarilor realizat de revista americană Forbes. Pe primul loc la nivel mondial este din nou, după o pauză de patru ani, Bill Gates, cu o avere de 76 de miliarde de dolari, în creştere faţă de cele 67 de miliarde de dolari în 2013. Pe poziţia secundă se situează mexican Carlos Slim, liderul din ultimii patru ani, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, în scădere cu un miliard comparativ cu 2013. Spaniolul Amancio Ortega, proprietarul grupului Zara, se situează în continuare pe locul trei însă averea sa a crescut cu şapte miliarde până la 64 miliarde de dolari. Cel mai mare câştigător în acest an este fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, locul 21 la nivel mondial, a cărui avere a crescut de la 13,3 miliarde de dolari în 2013 până la 28,5 miliarde de dolari în 2014. La polul opus, cel mai mare pierzător este brazilianul Eike Batista a cărui avere a scăzut de la 10,6 miliarde de dolari în 2013 la mai puţin de 300 de milioane de dolari în 2014.

Rezervele valutare au scăzut în februarie cu 1,3 miliarde de euro, după reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci şi plata unei rate la FMI

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut în luna februarie cu 1,3 miliarde de euro, de la 32,9 miliarde de euro la 31,6 miliarde de euro, pe fondul unor plăţi la datoria publică în sumă de 1,17 miliarde de euro şi reducerii ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci în valută. Potrivit datelor publicate de BNR, în februarie au fost consemnate intrări de 2,37 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele. Concomitent, au ieşit de la rezerva valutară 3,63 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezervele minime obligatorii în valute constituite de bănci la BNR au scăzut de la 20% la 18% din pasive.

CURENTUL

"Cu Rusia în suflet", Zgonea amână poziţia Parlamentului României privind Ucraina

Cu excepţia unor declaraţii în clasicul limbaj de lemn oferite de Ministerul de Externe, guvernul Ponta pare conectat la o altă realitate politică, una în care criza ucraineană nu există, deşi Crimeea se află aproape în totalitate sub control rusesc , în zona Doneţk manifestanţii proruşi iau cu asalt sediile administraţiei, iar flota rusă dă deja ultimatumuri forţelor ucrainene . În timp ce declaraţiile dintre Rusia şi Occident capătă note tot mai contondente, la Bucureşti lucrurile se mişcă fie în ritm de melc, fie deloc. Situaţia a fost devoalată chiar de către preşedintele Senatului , liberalul Crin Antonescu. Acesta a declarat că partenerul său de până mai ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea, a cerut amânarea cu o săptămână a unei declaraţii a Parlamentului României privind situaţia din Ucraina. Până atunci, Ucraina poate fi ocupată în întregime de ruşi, iar declaraţia ar avea exact efectul frecţiei Diana la un picior de lemn.

Şoferii pot răsufla uşuraţi: au scăpat de sancţiunile înăsprite din noul Cod rutier

Senatorii au decis, luni, respingerea proiectului noului Cod rutier, propus de fostul ministru de Interne, Radu Stroe. Ei au adoptat, cu 119 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o "abţinere" raportul de respingere a Proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, raport propus plenului de Comisia pentru administraţie publică, Comisia juridică şi Comisia pentru apărare. Potrivit proiectului, erau înăsprite sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului - nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului, conducerea unui autovehicul pe autostradă pe contrasens, depăşirea vitezei maxime admise cu mai mult de 60 km-h şi conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul ia cu două mâini şi dă cu ţârâita

Aşa cum ne-a obişnuit de ani buni, Guvernul cumulează datorii uriaşe către cetăţenii României, pe care înţelege să le plătească cu ţârâita, eşalonat pe cel puţin 5 ani, deşi, când e vorba de încasat, ştie să ia măsuri drastice precum blocarea conturilor pentru datorii de 100 sau 200 lei. Împăunându-se cu realizările sale privind ţinerea în frâu a deficitului bugetar, fără a ţine cont că acesta ar fi de patru ori mai mare dacă şi statul ar fi un bun platnic, aşa cum i se cere contribuabilului, Guvernul a anunţat cu emfază că a gestionat bine plusul de cheltuieli raportat la venituri pe care l-a înregistrat anul trecut, respectiv un deficit de "numai" 15,77 miliarde lei (aproximativ 3,5 miliarde euro). Numai că, în cazul în care s-ar fi achitat de datoriile pe care le are faţă de românii cărora trebuie să le returneze taxa auto şi drepturile salariale restante, dar şi să-i despăgubească pe cei cărora li s-au confiscat în mod abuziv proprietăţile de către regimul comunist, deficitul ar fi ajuns la 14,57 miliarde de euro, adică de peste patru ori mai mare decât cel înregistrat în 2013.

Învechita flotă rusească din Marea Neagră

Navele depăşite sunt bune mai degrabă pentru intimidarea statelor mici decât pentru a purta un război adevărat. Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plăteşte chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează "vecini mici", dar nu face faţă NATO, relatează Washington Post online. După dizolvarea fostei Uniuni Sovietice, în 1991, Rusia şi Ucraina s-au înfruntat în mai multe rânduri pe tema împărţirii Flotei la Marea Neagră, în prezent Moscova folosind-o "mai degrabă pentru a-şi intimida vecinii mici decât pentru a purta un război adevărat", potrivit profesorului Mark Galeotti, de la Universitatea din New York, un expert în probleme de securitate şi autorul cărţii "Russian Security and Paramilitary Forces Since 1991". Flota la Marea Neagră "nu este prea impresionantă" ca forţă de luptă, apreciază Galeotti, vasele principale fiind construite pentru a lupta cu alte nave, ele fiind folositoare doar într-un război naval. "Nu este o forţă prea puternică", subliniază el, adăugând că "marina italiană o poate distruge singură".

Marea Britanie elimină TVA în cazul tranzacţiilor în bitcoin

Marea Britanie va elimina taxa pe valoarea adăugată în cazul tranzacţiilor denominate în bitcoin, măsură anunţată la numai câteva zile după ce prăbuşirea Mt Gox, cea mai mare bursă pentru moneda virtuală, a provocat investitorilor pierderi de aproape 500 milioane de dolari, potrivit Financial Times. Decizia autorităţilor fiscale britanice denotă o abordare diferită faţă de poziţiile altor Guverne din Vest, care au luat măsuri pentru descurajarea utilizării bitcoin, pe fondul temerilor privind evaziunea fiscală, spălarea de bani şi stabilitatea monedei virtuale, caracterizată de fluctuaţii violente de preţ. Măsura a fost anunţată de reprezentanţii autorităţilor fiscale într-o întâlnire cu un patronat din Marea Britanie al firmelor care fac afaceri utilizând bitcoin. Acestora li s-a promis că Guvernul nu va mai percepe TVA de 20% pe tranzacţiile în bitcoin. Taxa pe profit va continua să fie aplicată în regim normal. "Dacă ar fi perceput TVA ne-ar fi distrus, nu mai avea rost să intrăm în afacerea aceasta. Este foarte bine că autorităţile britanice văd în bitcoin o tehnologie inovatoare care poate ajuta economia", a declarat un antreprenor britanic care vrea să aducă în ţară o reţea de bancomate bitcoin.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu, schimb de replici dure cu Mihai Gâdea: Antena 3 face propagandă pesedistă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a avut, luni seara, un schimb acid de replici cu Mihai Gâdea în timpul unui interviu în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. Tema ruperii USL, dar şi cea a întâlnirilor dintre Crin Antonescu şi preşedintele Traian Băsescu au determinat discuţii acide între moderatorul Mihai Gâdea şi liderul PNL. Crin Antonescu: Am ceva împotriva propagandei, inclusiv la ce se face la Antena 3, propagandă pesedistă. Eu sunt atacat foarte violent şi denunţat că sunt un om care nu-şi respectă angajamentele, că s-a dat cu Băsescu, pentru că am fost la o emisiune la B1 TV. Au fost seri întregi aici despre acest lucru. Premierul Ponta a fost atât de des la B1 încât l-au prins acolo evenimente grele, nu am văzut nicio problema. Eu nu trebuie să îmi iau certificat de bună purtare de la Ponta, nici de la Antena 3, nici de la dumneavoastră, nici de la altcineva.

Borcea, executat silit de către Fisc

ANAF a publicat un anunţ de vânzare a unor bunuri aparţinând firmei Crimbo Gas International, unde mama lui Cristi Borcea, fost acţionar la Dinamo, deţine 50% din capitalul social. Astfel, Fiscul îi vinde lui Borcea un teren in suprafata de 298 mp, la un preţ de pornire al licitaţiei 3.900 lei şi un teren in suprafata de 9248 mp, la un prţ de pornire al licitatiei de 150.975 lei (exclusiv TVA). Borcea a vândut în 2008 firma Crimbo Gas către compania olandeză SHV Gas, care însă ulterior s-a retras de pe piaţa românească. În momentul de faţă, mama lui Borcea deţine 50% din companie.

Viitorul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, ne imploră: "Cumpără usturoiul, dacă eşti om"

Într-un articol publicat în Ziarul Financiar acum câteva luni, viitorul ministru de Finanţe îi implora pe cetăţeni să cumpere usturoiul unei bătrâne pe care o întâlnise în piaţă şi, în acelaşi timp, să-şi plătească taxele, pentru ca statul să o poată ajuta pe bătrână. "Cumpără usturoiul, pentru că eşti om! Plăteşte impozitele, pentru că eşti cetăţean şi eşti de două ori om astfel!", scria Ioana Petrescu în ZF, într-un articol care a provocat multe discuţii în mediul virtual. Ea a susţinut că, dacă românii îşi plătesc taxele, guvernul Ponta va oferi "servicii de calitate pensionarilor". Ioan Petrescu a susţinut că a cumpărat tot usturoiul bătrânei pe care a întâlnit-o în piaţă.

Putin "a pierdut contactul cu realitatea", i-ar fi spus Merkel lui Obama în legătură cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, într-o discuţie la telefon cu preşedintele SUA Barack Obama pe tema crizei din Ucraina, că liderul rus Vladimir Putin a pierdut "contactul cu realitatea", susţin surse apropiate administraţiei americane, citate de The New York Times, în ediţia electronică. Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele Barack Obama duminică seara, după ce a discutat la telefon cu liderul rus Vladimir Putin pe tema tensiunilor din Ucraina şi Crimeea. Cancelarul german i-ar fi spus liderului SUA că "nu este sigură că Putin este în contact cu realitatea". "Se află într-o altă lume", ar fi afirmat Merkel, potrivit surselor apropiate de administraţia de la Washington, citate de cotidianul The New York Times.

JURNALUL NATIONAL

Purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră: Nu-i vom ataca pe "colegii noştri ucraineni"

Flota rusă din Marea Neagră a negat informaţiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităţilor militare ucrainene din Crimeea până marţi dimineaţă la ora locală 05:00 (03:00 GMT) pentru a se preda, în caz contrar urmând a fi ţinta unui atac, transmit Reuters şi EFE, citând agenţia rusă de presă Interfax. "Este un nonsens", a afirmat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră. "Începem să ne obişnuim cu relatările zilnice în care suntem acuzaţi că pregătim acţiuni militare împotriva colegilor noştri ucraineni. Nu vom fi împinşi spre confruntări", a adăugat oficialul rus. Flota Rusiei, staţionată în Marea Neagră, a dat ultimatum către forţele ucrainene din Crimeea, ca până până marţi la ora 05:00, ora locală (03:00 GMT), să se predea sau se vor confrunta cu un asalt pe toate fronturile, potrivit unor surse ucrainene din ministerului apărării, citate de agenţia de ştiri Interfax-Ucraina, scrie BBC.

Ponta, după întâlnirea cu deputaţii PPDD: "Le-am spus că de fiecare dată când închei o înţelegere, o ţin"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în urma întâlnirii cu deputaţii PPDD, că, în cadrul şedinţei, a prezentat principalele obiective de guvernare. "Eu le-am spus un lucru celor de la PP-DD: de fiecare dată când închei o înţelegere, îmi ţin acea înţelegere indiferent de pierderile de moment şi că, pe termen lung, chiar şi pentru dânşii faptul că sunt un om de cuvânt şi că ceea ce vorbesc cu mine se întâmplă, e un mare avantaj. Aşa încât am apreciat propunerea şi tot ceea ce voi discuta cu cei de la PP-DD şi ne vom înţelege, eu mă voi ţine de cuvânt, la fel cum mă ţin de cuvânt faţă de cei cu care am un acord", a spus Ponta, care a precizat că, atunci când încheie o înţelegere, nu este niciodată el acela care o încalcă. "Dacă o rupe partenerul meu, tot aştept şi sper să îl conving să revenim la ceea ce am stabilit. Şi pentru PP-DD, faptul că îmi ţin cuvântul e, pe termen mediu şi lung, cel mai important", a completat premierul. De asemenea, Ponta a adăugat că este deschis discuţiilor atât cu parlamentarii PP-DD, cât şi cu celelalte grupuri parlamentare legitime.

Chiriile au scăzut la jumătate faţă de 2008

Oamenii caută locuinţe aproape de mijloacele de transport şi de centrele comerciale, dotate şi utilate modern. În ultimii şase ani, chiriile solicitate de proprietarii din Capitală s-au diminuat cu până la 50%, în condiţiile în care se mai închiriază cu succes doar locuinţele mobilate modern şi complet utilate. În topul scăderilor se situează cartierele bucureştene Rahova, Pantelimon sau Berceni, dar reduceri importante au avut loc şi în zone mai bine cotate, cum ar fi Tineretului-Timpuri Noi, Titan sau Vitan, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. În Rahova, chiria pentru un apartament la două camere s-a redus cu circa 51%, situându-se în prezent la o medie de 234 de euro pe lună (faţă de 476 de euro pe lună în martie 2008). Pe segmentul unităţilor locative tricamerale, declinul a fost de 48%, de la 658 de euro până la 343 de euro pe lună.

NATIONAL

Ofiter acoperit "Doi s'un sfert" la sefia DGA!

Mare mai este gradina Ministerului de Interne din Romania! Dar, totusi, la cate cutremure a lovit in ultima perioada MAI, nimic nu se compara cu dezvaluirea bulversanta a "inghitirii" Directiei Generale Anticoruptie de catre "sora" mai mare, celebra unitate "Doi s'un sfert". Sau, mai bine spus, nu de catre intreg serviciul secret infiintat de "Vulpea" Virgil Ardelean, ci de un puternic grup de interese politice si mai ales economice, apropiat unor lideri marcanti ai PNL. Care astfel au incercat, dupa cum suspecteaza alte structuri de informatii, sa-si aserveasca intreaga operatiune anticoruptie pe linia Internelor, prin numirea intr-un post cheie, cel de director adjunct al DGA, a comisarului sef Liviu Croitorescu. Cel care , dupa cum sustin sursele noastre, a condus - si poate o mai face, fie si din umbra - cea mai secreta sectiune din cadrul DGIPI: autoprotectia interna.

Dinu Patriciu - miliardar in China, falit in Romania

Amanta chinezoaica Melanie Chen si-a mobilizat cunostintele asiatice si l-a ajutat din nou pe Dinu Patriciu sa ajunga in topul miliardarilor. Falitul roman apare intr-un top al miliardarilor lumii publicat in China. In Hurun Global Rich List 2014, Patriciu figureaza cu o avere de 2,9 miliarde de dolari, in timp ce avocatii lui declara in Romania ca averea clientului lor este de 192 milioane de euro. Cand minte Dinu Patriciu? Cand da declaratii la Hurun despre averea de 2,9 miliarde de dolari sau cand isi pune avocatii sai din Romania sa declare in fata instantelor de judecata ca este falit si nu mai are decat 192 milioane de euro? Oare Raiffeisen, BRD, BCR, Unicredit Tiriac, OTP, banci unde Dinu Patriciu are datorii de zeci de milioane de euro pe care nu si le plateste, ce zic de articolul unde fostul mogul are 2,9 miliarde de dolari?

PUTEREA

Finantele se imprumuta mai putin, deoarece nu mai au de unde

Deficitul bugetar obliga Ministerul Finantelor sa se imprumute lunar cu miliarde de lei, prin emisiuni de titluri de stat, dar institutia s-a vazut nevoita sa-si reduca planul de indatorare, deoarece hartiile emise nu prea mai au cautare. Conform unui raport al ING Bank, Ministerul Finantelor a anuntat pentru martie un plan de emisiuni de titluri de stat totalizand 2,4 miliarde de lei. Suma este considerabil mai mica fata de cele 3,8 miliarde de lei planificate in fiecare dintre precedentele trei luni. Institutia a lansat si in februarie emisiuni in valoare de 3,8 miliarde de lei, dar a vandut mai putin decat se astepta. Ministerul Finantelor are in vedere lansarea in aceasta luna de titluri de stat cu o maturitate de 3,6 ani (dubla fata de cea aplicata emisiunilor din februarie), la un randament maxim de 3,80%.

Drepturile litigioase, o metodă de hărţuire continuă în instanţe

Să fii concesionar în România şi, mai ales, în Capitală este o aventură. Dacă la mijloc este vorba de teren, poţi fi sigur că vei fi atacat din toate părţile. Un contract de concesiune şi de bună credinţă cu statul român păleşte în faţa drepturilor litigioase obţinute de diferite persoane, pe căi mai mult sau mai puţin ortodoxe. Lipsa de transparenţă a autorităţilor locale trezeşte suspiciuni şi multe nemulţumiri în rândul celor care se încăpăţânează să-şi apere nişte drepturi. Este şi cazul unui bucureştean, care a concesionat de la stat 13,4 hectare de teren în zona Andronache din Colentina, iar acum este hărţuit de rechinii imobiliari.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Ponta vrea să îşi schimbe imaginea cu şase independenţi

Premierul Victor Ponta a prezentat, ieri, componenţa noului Cabinet, din care fac parte reprezentanţi ai PSD, PC, UNPR, UDMR. În încercarea de a puncta la capitolul imagine, în an electoral, Victor Ponta a făcut câteva mutări surpriză, numind câţiva independenţi pe locurile PSD. Printre noile nume ale Guvernului Ponta III se numără cel al fostei atlete Gabriela Szabo, în fruntea Ministerului Tineretului, şi a Ioanei Petrescu, de doar 37 de ani, în fruntea Ministerului Finanţelor. Alţi miniştri au fost pur şi simplu mutaţi de la un minister la altul: Nicolae Bănicioiu (de la Tineret la Sănătate), Rovana Plumb (de la Mediu la Muncă) şi Constantin Niţă (de la Energie la Economie). Deşi coaliţia PSD-UNPR-PC-UDMR are majoritate, bazându-se pe 318 de voturi, faţă de cele 288 de voturi necesare, Victor Ponta a încercat să obţină şi sprijinul PP-DD. PNL şi PDL au anunţat că vor vota împotriva Guvernului Ponta III. Votul asupra noului Executiv ar urma să aibă loc astăzi în Parlament.

Putin, confruntat cu prăbuşirea istorică a rublei

O adevărată furtună financiară s-a abătut asupra Moscovei luni dimineaţă, rubla prăbuşindu-se la un prag istoric, efect al escaladei militare şi diplomatice a crizei ucrainene. Occidentalii s-au angajat să îl izoleze pe Putin şi să sancţioneze economia Rusiei, cerând retragerea forţei "de ocupaţie" din regiunea Crimeea a Ucrainei. În ultimele 24 de ore, militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, violând acordurile internaţionale. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a denunţat ameninţările cu sancţiuni din partea SUA şi Europa, în timp ce Rusia este prevenită că îşi poate pierde locul la masa marilor puteri, în cadrul clubului G8. În discuţia cu cancelarul german, Angela Merkel, duminică seară, preşedintele Putin a asigurat că "răspunsul Rusiei la ameninţarea constantă a actelor de violenţă din partea forţelor ultranaţionaliste este total adaptat în Ucraina", dar a acceptat crearea "unui grup de contact" pentru a începe un "dialog politic".

Spune-mi ce telefon, ai să ştiu ce publicitate îţi dau. 18 miliarde pe mobil

Publicitatea pe telefonul mobil ar putea obţine venituri uriaşe, întrucât a devenit mai bine ţintită, în funcţie de gusturile şi de itinerariile oamenilor, care primesc anunţuri despre anumite reduceri exact în momentul în care trec prin faţa unor cafenele, fiind invitaţi să intre în acele localuri. O mai bună personalizare a anunţurilor, în funcţie de locul în care se află consumatorul, ar putea să genereze până în 2017 venituri de până la 44 miliarde de dolari (32 miliarde euro) pe an pentru operatori, potrivit unui studiu realizat de Syniverse, o companie din domeniul tehnologiilor mobile, publicat cu ocazia Congresului mondial pentru telefonie mobilă de la Barcelona. Cabinetul specializat Gartnet prevede şi el că geolocalizarea va duce la creşterea cheltuielilor mondiale cu publicitatea pe mobil de la 18 miliarde de dolari în 2014 la aproape 42 miliarde de dolari în 2017 (o cifră care nu include campaniile de marketing).În prezent, reclamele geolocalizate există deja, dar "într-o manieră foarte limitată", a explicat Mary Clark, director de marketing la Syniverse.

ZIARUL FINANCIAR

Ponta aruncă în lupta cu evaziunea fiscală o tânără de 34 de ani cu studii în America

Ioana Petrescu, fost consilier al premierului Ponta, devine ministrul finanţelor. Pentru poziţia de ministru al energiei este propus Răzvan Nicolescu, fost director în Petrom până acum câteva zile. Alte nume noi sunt Florin Jianu la IMM-uri, Răzvan Cotovelea la Comunicaţii, Gabi Szabo la Sport, Aurelia Cristea la Dialog social şi Bogdan Stanoevici la Românii de pretutindeni. Premierul Victor Ponta a reuşit ieri să producă rumoare prin câteva propuneri pe care le-a făcut pentru noul său cabinet care ar urma să fie învestit în această după-amiază de Parlament. De departe, surpriza a fost numirea Ioanei Petrescu în funcţia de ministru al finanţelor, în vreme ce mai experimentatul Liviu Voinea rămâne ministru delegat pentru buget. La energie a fost propus Răzvan Nicolescu, 37 de ani, care până acum câteva zile a fost director de afaceri corporatiste în cadrul Petrom, adică responsabil inclusiv de relaţia companiei cu statul român. El va prelua poziţia de­ţinută de Constantin Niţă, care va deveni ministrul economiei.

Daniela Lulache, Nuclearelectrica: Acum reînvăţăm să stăm în piaţă, dar nu va fi un an uşor

Energia verde, scăderea consumului şi tehnologiile eficiente au schimbat complet faţa tranzacţiilor cu electricitate. Distribuitorii şi traderii vânează marjele pe piaţa spot, eolienele şi solarele au intrat pe piaţa contractelor pe termen lung cu preţuri imposibil de concurat, în timp ce producătorii tradiţionali se uită cum aproape nimeni nu mai vine la licitaţiile lor. În această junglă a tranzacţiilor cu energie, care sunt strategiile Nuclearelectrica, firma care administrează cele două reactoare de la Cernavodă şi care asigură 20% din energia de care are nevoie România? "Reînvăţăm să stăm în piaţă acum. Sigur energia verde are un impact în toate aceste modi­ficări, dar nu este sin­gu­rul factor. Reducerea con­sumului industrial şi noile tehnologii, mai eficiente din punct de vedere energetic îşi spun la rândul lor cuvântul", spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Un nou val de investiţii în retail: şapte şantiere în Capitală

În Bucureşti funcţionează în prezent 15 centre comerciale de mari dimensiuni şi 25 de hipermarketuri, dar retailerii şi dezvoltatorii imobiliari consideră că piaţa deocamdată nu este suficient de bine acoperită. Astfel, la mijlocul lunii februarie, în Capitală erau active şapte proiecte de retail care implică investiţii cumulate de aproape jumătate de miliard de euro. Cine şi cât mai mizează pe creşterea consumului în Capitală? După topirea zăpezii care, la fel ca în 2012, a paralizat şi anul acesta pentru mai multe zile activitatea din Bucureşti, pe şapte şantiere din oraş au reapărut muncitorii şi utilajele de construcţii care vor realiza tot atâtea proiecte comerciale noi, potrivit datelor monitorizate şi centralizate de ZF.

Fermier din Giurgiu: Un hectar de livadă aduce de şapte ori mai mult decât unul de grâu

Marje de profit mai mari din agricultura din România vor fi făcute în viitor prin diminuarea dependenţei faţă de grâu, porumb sau rapiţă şi diversificarea către alte segmente precum pomicultura, spune Cosma Măroiu (63 de ani), proprietarul firmei Cosmara, unul dintre cei mai mari produ­cători agricoli din judeţul Giurgiu, cu o fermă de 2.300 ha. "Un hectar de meri este cu totul altceva faţă de grâu sau porumb. Aspir la schimbarea structurii de culturi a fermei mele, iar pe 50 de hectare din terenurile pe care le deţin să fac o livadă. Până atunci, noi nici măcar nu suntem fermieri, suntem doar arendaşi. Adevăraţii fermieri au terenul în proprietate", a spus Măroiu, proprietarul unei firme cu afaceri estimate la 2,5 milioane de euro anul trecut. În 2013 fiecare hectar acoperit cu cereale a generat încasări medii de 836 de euro pentru fermieri, iar aceeaşi suprafaţă de livadă a adus producătorilor venituri de şapte ori mai mari.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb