• ADEVARUL
• 4 martie 1977, ziua în care a dispărut Bucureştiul
Pe 4 martie se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977. A fost o tragedie afundată într-un nor de praf, cu mii de morţi şi răniţi, cu zeci de clădiri transformate în pulbere şi cu eforturi mari de salvare a supravieţuitorilor. Mai mult de atât, a fost o lovitură pentru regim. Cu ţara paralizată, Ceauşescu a venit cu idei noi despre cum ar trebui construită România - idei care nu vizau numai urbanistica. Cutremurul a distrus clădiri emblematice pentru patrimoniul înfrântei lumi burghezo-moşiereşti. Arhitectură decadentă, ajunsă ruine la picioarele regimului comunist român. Atunci, Nicolae Ceauşescu a luat o decizie de oportunitate: să remodeleze faţa Bucureştiului după gustul şi necesităţile sale. Noul proiect de urbanism a început prin demolarea clădirilor avariate de cutremur şi a continuat, în acelaşi fel, cu demolarea şi a acelora care rămăseseră în picioare - în special lăcaşuri de cult şi cartiere de case.
• Eurobarometru. Câtă încredere mai au românii în UE
La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană, diferenţa procentuală fiind de 16 % ( 52%, comparativ cu 36%), însă trendul este descendent, comparativ cu momentul aderării, când cota de încredere era de 65%, potrivit Barometrului de toamnă, prezentat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Comparativ cu media europeană, românii au o poziţie mai optimistă faţă de viitorul Uniunii ( 67%, comparativ cu 50%), în ciuda faptului că, în momentul aderării, 75% dintre români aveau încredere într-un viitor pozitiv al comunităţii europene.
• George Soros, miliardarul care agită spiritele în Europa de Est
Considerat un acrobat al finanţelor, George Soros, în vârstă de 86 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la nivel mondial, având o avere de circa 25 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor revistei "Forbes". Începând din 1979 se implică în acţiuni filantropice. A înfiinţat reţeaua Fundaţia pentru o Societate Deschisă, promovează drepturile omului şi îşi exprimă în mod frecvent opinia privind chestiuni de natură economică sau politică. De numele său se leagă însă multe controverse, în special legate de obiectivele pe care le-ar urmări prin alocarea de fonduri.
• Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va pregăti un nou proiect de modificare a legii penale în maximum 45 de zile
Tudorel Toader a declarat, într-un interviu pentru Radio România Iaşi, că în maximum 45 de zile va pregăti un proiect de lege care să fie trimis la Parlament pe subiectul modificărilor ce urmează a fi aduse codurilor penale şi de procedură penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR). Ministrul a explicat în interviu şi o distincţie între opţiunile şi obligaţiile legiuitorului de a legifera în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
• Preţurile RCA ar putea creşte din luna mai
Preţurile RCA ar putea creşte din luna mai, după ce în luna noiembrie s-a adoptat plafonarea tarifelor pe o perioadă de şase luni. O soluţie pentru împiedicarea creşterii preţurilor este apariţia unor noi competitori pe piaţa asigurărilor, a declarat Viorel Vasile, preşedintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR). Viorel Vasile spune că, până în luna mai, preţurile RCA nu vor suferi nicio modificare şi că rămâne de văzut ce se va întâmpla după acel moment. Preşedintele PRBAR mai spune că, singura soluţie pentru ca tarifele să nu crească din luna mai este apariţia unor noi competitori pe piaţa asigurărilor.
• Liderii liberali decid azi cum va fi aleasă noua conducere
Liderii liberali se reunesc, sâmbătă, pentru a hotărî, în cadrul unei şedinţe de Birou Politic Naţional, modul în care vor fi organizate alegerile pentru Congresul din vară. Decizia acestora va fi validată, tot sâmbătă, într-o şedinţă a Consiliului Naţional de Coordonare, for în care se vor pronunţa şi o parte din membrii din teritoriu. Două curente s-au conturat de opinie în ceea ce priveşte regulile de alegerile a preşedintelui şi a conducerii centrale a PNL. Pe de o parte, unii lideri centrali şi din teritoriu au propus ca preşedintele partidului să fie aleşi de către toţi membrii PNL, în vreme ce alţii vor menţinerea sistemului electoral de până acum, anume ca fiecare judeţ să desemneze un număr de delegaţi la Convenţie în funcţie de rezultatele obţinute la ultimele runde de alegeri.
• Marş pentru susţinerea DNA, duminică: "Vrem depolitizarea CCR"
Mai multe marşuri au fost anunţate pe Facebook, pentru duminică, în Capitală, dar şi în Braşov şi în Cluj, sub sloganul "Susţinem DNA, vrem depolitizarea CCR", după ce luni Curtea Constituţională a decis existenţa unui conflict de natură juridică între DNA şi Guvern, ca urmare a anchetei procurorilor privind modeul în care a fost adoptată Ordonanţa 13. Potrivit paginii evenimentului, manifestaţiile programate, duminică, de la 18.00, în Capitală, reprezintă un marş pentru instituţii independente.
• Un consumator şi-a rezolvat online litigiul cu banca, în 17 zile, prin CSALB
Un consumator din Botoşani a reuşit să îşi soluţioneze online litigiul cu banca, în numai 17 zile, prin intermediul Centrului de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB). Schimbul de documente şi informaţii s-a făcut doar pe e-mail şi la telefon, iar în acest caz rata lunară a scăzut cu aproape 100 de euro (de la 330 la 234 de euro), comisionul de administrare a fost eliminat din contractul de credit, iar din partea băncii consumatorul a primit şi 800 de euro despăgubire. În cadrul conferinţei de presă "Metode alternative de soluţionare a litigiilor pentru consumatorul de servicii financiare", organizată de CSALB, reprezentanţii centrului au prezentat situaţia cererilor primite. În aproape un an de funcţionare a CSALB, s-au înregistrat 293 de cereri conforme (23 februarie 2017), comparativ cu 30 iunie 2016 cand s-au înregistrat un număr de 79 de cereri, scrie Finzoom.
• Tăriceanu a minţit pe tema proceselor pierdute de România la CEDO
"Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO - ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. Factual.ro arată că a consultat datele dintr-o statistică dată publicităţii de către CEDO, care include numărul total de procese şi numărul de cazuri în care a fost înregistrată cel puţin o încălcare a drepturilor omului. Astfel, în ceea ce priveşte numărul total de procese deschise la CEDO împotriva României, ţara noastră se află pe locul 4. În ceea ce priveşte numărul de procese pierdute de România raportat la mia de locuitori, ţara noastră ocupă locul 9 cu un procentaj de 0,0596 cazuri în care s-a constatat cel puţin o încălcare a drepturilor omului la mia de locuitori, nu locul 1 aşa cum enunţă preşedintele Senatului.
• Parlamentul European vrea să impună vize călătorilor din Statelor Unite
Membri din Parlamentul European cer Comisiei Europene să impună vize cetăţenilor din Statele Unite care vin în vizită în Europa. Decizia vine în contextul unei dispute asupra restricţiilor ce sunt impuse pentru cinci ţări membre a Uniunii Europene (UE), printre care şi România, relatează BBC. Parlamentul European le cere oficialilor de la Washington să ofere acelaşi acces fără vize locuitorilor din România, Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Cipru, privilegii de care se bucură deja celelalte 23 de ţări membre UE. Aceştia din urmă luptă să ofere tratament egal pentru toate statele membre. În prezent, cetăţenii Statelor Unite pot vizita toate ţările UE fără nicio restricţie, aflându-se în programul "Visa Waiver".
• Statul Islamic ameninţă, pentru prima oară, China: Vor curge "râuri de sânge"
Combatanţi de origine uigură ai Statului Islamic au ameninţat, din Irak, că vor face să curgă "râuri de sânge" în China, un avertisment fără precedent adresat Beijingului, relatează AFP. Statul Islamic a difuzat pentru prima oară o înregistrare video în uigură, o limbă înrudită cu turca şi vorbită în Xinjiang, o provincie din nord-vestul Chinei. În această înregistrarea video de 28 de minute, un militant care poartă barbă ameninţă China, cu un cuţit în mână, după care îi taie gâtul unui bărbat despre care afirmă că este informator. Este totodată "prima oară când militanţi se exprimă în ugură şi jură credinţă Statului Islamic.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Băsescu ştie care este "soluţia ca PSD să nu se URCE cu picioarele pe cele două CODURI"
Traian Băsescu a declarat vineri, în Poiana Braşov, la Colegiul Naţional al PMP, că susţine că formaţiunea pe care o conduce susţine modificarea Codului Penal, dar nu într-o formulă pe care majoritatea parlamentară o vrea. "Ce am solicitat Senatului: o solicitare care s-a materializat şi printr-o adresă oficială PMP către Biroul Permanent. Am solicitat ca aceste modificări să nu se facă prin Comisiile Juridice, pentru că acolo majoritatea PSD-ALDE-UDMR-Minorităţi este zdrobitoare şi practic, Opoziţia - PMP, USR şi PNL n-ar avea mare lucru de făcut. Din acest motiv am solicitat ca în baza regulamentului Camerelor reunite să se organizeze o comisie specială. O comisie specială paritară, formată din câte doi reprezentaţi ai fiecărui partid, unul din Senat, unul din Camera Deputaţilor", a precizat Băsescu.
• CSM Bucureşti S-A CALIFICAT în "sferturile" Ligii Campionilor, după o victorie DRAMATICĂ
CSM Bucureşti, deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor, s-a calificat, vineri, în sferturile de finală ale competiţiei. Handbalistele românce au câştigat duelul disputat în "Sala Polivalentă", cu slovenele de la Krim Ljubljana, scor 28-26, după ce la pauză au condus cu scorul de 14-12. Fetele antrenate de Aurelian Roşca au fost conduse în repriza a doua, cu scorul de 20-22, dar au reuşit să puncteze de opt ori până la final, în timp ce adversarele au făcut-o doar de patru ori. Cel mai probabil, în sferturile de finală, CSM va întâlni campioana Macedoniei, Vardar Skopje.
• Ce locuinţă poţi avea cu un milion de dolari în Bucureşti faţă de marile oraşe ale lumii
Valoarea proprietăţilor rezidenţiale de lux amplasate în oraşe a crescut, la nivel global, cu o medie de 2,4% în 2016, potrivit Knight Frank. Monaco este, pentru al 6-lea an consecutiv, cel mai scump oraş. Cu un milion de dolari poţi cumpăra aici doar o locuinţă de 17 mp. Spre comparaţie, în Bucureşti poţi achiziţiona cu aceeaşi sumă o casă de 280 mp. Monaco este urmată în topul celor mai scumpe oraşe de Hong Kong şi New York, unde cu un milion de dolari poţi avea o locuinţă de 20 mp, respectiv una de 26 mp. Cele trei oraşe ţin capul de afiş în fiecare an de când Knight Frank face acest studiu.
• Vasile Turcu, în moarte cerebrală după ce s-a spânzurat
Vasile Turcu se află în stare critică, după ce, în 1 martie, s-a spânzurat. Fostul acţionar dinamovist se pare că se află în moarte cerebrală. Surse din spitalul Floreasca susţin că Vasile Turcu se află în moarte cerebrală, după ce în 1 martie s-a spânzurat, potrivit ştiripesurse.ro. Vasile ar fi lăsat un bilet de adio, în care, între altele, explica familiei ceva de genul: «Îmi pare rău, că nu vă mai pot sprijini cum o făceam cândva»".
• Cioloş a triplat chiriile modice de la blocurile ANL, Grindeanu le aduce la loc
După ce Guvernul Cioloş a triplat chiriile modice pentru locuinţele ANL, în încercarea de a le apropia de valorile din piaţă, Guvernul Grindeanu a realizat un proiect de lege care scade cu până la 50% nivelul chiriilor, revenind la vechile valori. Astfel, dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei, adică o scădere de 50%. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.
• Congresul pentru alegeri al PMP
Congresul pentru alegeri al PMP va avea loc pe 21 octombrie, potrivit hotărârii luate vineri, în cadrul Colegiului Naţional al PMP, care s-a desfăşurat la Poiana Braşov. "A fost o şedinţă a Colegiului Naţional foarte importantă. Practic, Partidul Mişcarea Populară îşi dă startul în ceea ce înseamnă alegerile interne. În acest sens, azi s-a validat regulamentul de organizare şi funcţionare atât de necesar pentru a face alegerile în perioada imediat următoare. De asemenea, s-a constituit Liga Aleşilor Locali şi ne pregătim pentru un prim congres al acestei ligi, care se va desfăşura în 24 iunie 2017, probabil la Bucureşti, iar în ultimul trimestru al anului, în ziua de 21 octombrie s-a stabilit data Congresului pentru alegerile interne în PMP, care se va desfăşura cu siguranţă în Bucureşti", a declarat, Valeriu Steriu, preşedinte executiv al PMP.
• Fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a fost reţinut
Leonid Talmaci, fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, a fost reţinut vineri seară de Procurorii Anticorupţie, spun sursele publicaţiei Deschide.MD. Potrivit surselor publicaţiei din Republica Moldova, vineri seară de Procurorii Anticorupţie, spun sursele Deschide.MD. Tot în această seară Judecătoria Buiucani i-a dat mandat de arest pentru 15 zile.
• AMENDĂ uriaşă pentru primarul general Gabriela Firea
Primarul general Gabriela Firea va fi sancţionată cu amenzi de aproape trei sute de mii de lei (peste 70.000 de euro), pentru că primăria nu a pus în executare, de ani de zile, hotărâri ale instanţelor, rămase irevocabile. Potrivit cetateanul.net, principalii responsabili de amenzile pe care primarul general Gabriela Firea va fi obligată să le plătască sunt arhitecţii şefi ai Capitalei, Gheorghe Pătraşcu şi Adrian Bold. Amenda este inevitabilă, deoarece judecătorii nu trebuie să judece nimic, ci doar să constate că hotărârile irevocabile nu au fost puse în executare în termenul legal. Odată cu amenda, Primăria va fi obligată să plătească despăgubiri uriaşe, de până la 1000 de lei pe zi de întârziere.
• JURNALUL NATIONAL
• ANAF, în corzi: e mai rău fără formularul 088
Formularul 088 a fost eliminat, însă acum firmele au probleme mult mai mari pentru că nu mai există o procedură unitară de analiză pentru acordarea codului de TVA, iar ANAF nu ştie cum să gestioneze situaţia, susţine Angela Roşca, managing partner TaxHouse. "Nu mai există formularul 088, dar acum e mai rău, pentru că fiecare cere ce vrea. Măcar cu 088 ştiam cu ce trebuie să ne ducem la Fisc, dar acum nu mai ştim, pentru că fiecare Fisc are altă listă, care circulă informal. Ne-am bucurat degeaba. Ne-am bucurat într-un fel, dar ne-am dat seama că am căzut într-o plasă şi mai mare, că acum este mult mai greu. Acum lucrez la înregistrarea a două firme mari, cu interviuri la ANAF, în faţa unor ghişee improprii, cu un personal care nu ştie să întrebe", a explicat Angela Roşca.
• DNA şi DIICOT atacă la CCR, pe bandă rulantă, articolele din Codurile Penale
Cinci instanţe de judecată au admis, în ultimele luni, mai multe excepţii de neconstituţionalitate invocate de procurorii DNA, ai DIICOT sau chiar ai Parchetului de pe lângă ÎCCJ cu privire la mai multe articole din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală. Excepţiile au ajuns pe masa judecătorilor CCR în perioada mai 2016-februarie 2017. Procurorii au atacat cu sesizare de neconstituţionalitate mai multe prevederi legale referitoare la soluţiile care nu pot fi atacate cu recurs în casaţie, la aplicarea legii mai favorabile într-un proces penal, la modul în care poate fi atacată o procedură de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, la declasificarea unor informaţii secretizate şi cu privire la controlul judiciar.
• Băncile pentru locuinţe au activitatea blocată de un an
BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a obţinut la Curtea de Apel Bucureşti o sentinţă care anulează decizia Curţii de Conturi privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedeşte că instituţia de credit a respectat legea românească şi cea europeană a băncilor de locuinţe. Curtea de Conturi a stabilit, în decembrie 2015, că BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, cele două bănci care funcţionează în sistemul de economisire-creditare din România (bauspar), ar fi încasat şi plătit clienţilor ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro. Concret, ar fi vorba despre copii şi persoane în vârstă, care ar fi depăşit vârsta pentru un credit.
• Românii au la bancă peste 163 de miliarde de lei
Românii au economisit anul trecut cu 16,68 miliarde de lei mai mult decât în 2015, în ciuda dobânzilor negative. Oamenii nu mai pun atât de mare accent pe depozitele la termen, o bună parte din economii sunt bani lăsaţi pe card de la o lună la alta sau " la vedere" în conturi. Populaţia avea în bănci 163,46 miliarde de lei la începutul acestui an, în depozite în lei sau echivalent în valută, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma este cu 16,68 miliarde mai mare decât era la începutul anului 2016, iar creşterea vine, în cea mai mare parte, din sumele de bani pe care românii le ţin în conturile de economii ataşate cardurilor de salariu. Acestea au crescut de la 39,9 miliarde de lei la începutul lui 2016 la 55,482 la începutul lui 2017. Economiile sunt pe carduri. Foarte puţini români au mai optat pentru un depozit la termen, ca urmare a bonificaţiilor foarte mici.