REVISTA PRESEI 04.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 4 aprilie 2013

ADEVARUL

Papa Francisc atacă Banca Vaticanului. Ultimul Suveran Pontif care a mai încercat acest lucru a murit după 33 de zile de pontificat

După săptămâni în care a uimit lumea întreagă prin gesturile sale, a venit timpul ca Papa Francisc să înceapă "curăţenia" în Biserica Catolică, marcată de birocraţie şi scandaluri, iar primul pas important pe care l-ar putea face ar fi închiderea Băncii Vaticanului, implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri, notează Reuters, citând surse apropiate Sfântului Scaun. Banca Vaticanului, cunoscută anterior sub numele de Institutul pentru Opere Religioase (IOR), are mare nevoie de reforme, mai ales după ce anul trecut autorităţile europene pentru combaterea spălării banilor au descoperit că instituţia nu a reuşit să respecte standardele privind lupta împotriva infracţiunilor financiare. "Bineînţeles că, dacă Papa vrea, poate să închidă IOR", a spus un oficial de la Vatican care a lucrat mulţi ani cu banca. "E nevoie de ceva timp ca să schimbe banca", a spus un alt oficial de la Vatican.

Crin Antonescu, după scandalul din USL: "Domnul Ponta nu câştigă nimic decât dacă vrea Traian Băsescu"

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că Victor Ponta câştigă numai dacă vrea Traian Băsescu, iar dacă şeful statului nu dă curs acelor propuneri, prim-ministrul este într-o situaţie "delicată rău". - Întrebat dacă s-a simţit trădat, Antonescu a spus că "trădat e un cuvânt greu. Am simţit şi simt că ceva deviază. Nu înghit poveşti de felul răului cel mai mic, pauze de memorie. - Nu rupem alianţa. Mergem înainte. Dacă se răzgândeşte domnul Ponta până mâine, rezolvăm această problemă. Putem trece.Şi câtă vreme va depinde de noi vom face ce ne stă în putinţă ca alianţa să reziste. De ce? Pentru că în 2012, am mers printre mii de oameni care ne implorau să rămânem uniţi. Noi putem trece peste un minister, dar cu condiţia să avem certitudinea că rămânem pe un drum fără de care acea alianţă nu ar mai avea rost. E un episod grav ce s-a petrecut.

Politicienii care acuză SIE îşi pierd credibilitatea în exterior

Directorul SIE Teodor Meleşcanu dezvăluie că şi la nivelul de conducere al SIE s-au făcut intervenţii pentru a schimba modul de gândire sau de acţiune dar că acestea nu au avut niciodată niciun succes. Deirectorul SIE atragte atenţia că politicienii forumulează la adresa SIE acuzaţii care nu se verifică, partenerii externi îşi pierd încrederea în cei care acuză, un lucru grav din moment ce aceştia reprezintă interfaţa României.

Bogdan Olteanu, la Adevărul: Banii românilor sunt în siguranţă. BNR se asigură că băncile sunt locuri sigure pentru banii depunătorilor

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a discutat cu jurnaliştii Cristian Unteanu şi Liviu Iolu despre problemele sistemului bancar din Cipru, despre implicaţiile acestora asupra României şi despre viitorul sucursalei Bank of Cyprus din ţara noastră. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a dat asigurări că sistemul bancar românesc este solid. Chiar şi în eventualitatea nedorită în care instituţiile de credit vor întâmpina probleme majore, salvarea lor nu se va face din bani publici, spune Olteanu. "În cazul României, din fericire, nu suntem într-o situaţie asemănătoare celei din Cipru. România e privită cu optimism, dobânzile la care se împrumută statul sunt foarte mici. Asta se traduce într-un singur termen: credibilitate."

Cine şi câţi bani pierde din energia verde. Statul ia bani de la consumatori ca să-i subvenţioneze pe producătorii eco

Subvenţiile pentru energiile regenerabile măresc până la cote insuportabile costurile de producţie în industrie, iar scăderea acestora provoacă pierderi investitorilor în sisteme ecologice. În plus, administratorii sistemului energetic sunt obligaţi să facă echilibristică între sursele clasice şi cele "curate". România şi-a asumat la nivelul Uniunii Europene să atingă un procentaj de energie regenerabilă în consumul total de 24% în 2020. Prin legea internă, autorităţile din România şi-au stabilit să atingă, până în 2020, un procent de energie electrică regenerabilă de 38%, neţinând însă cont de realităţile economice din ţară. Astfel, România a devenit un El Dorado al investitorilor în energie regenerabilă, dar şi un iad pentru industriaşi, care sunt obligaţi să suporte, prin majorări de preţuri, costurile pentru aceste surse. Bulgaria vrea să deconecteze 40 la sută din centralele "verzi"

Catedrala Neamului este mai aproape de finalizare: structura de rezistenţă, gata la sfârşitul lui aprilie

Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române a anunţat, miercuri, că o etapă importantă din construirea Catedralei Neamului va fi în curând finalizată. Subsolul 1 şi întreaga structură de rezistenţă a edificiului este la câteva săptămâni de terminare. Odată cu finalizarea propusă pentru sfârşitul lunii aprilie, se va pune şi termina şi planşeul casetat al Sălii Polivalente, sală care are o suprafaţă de 1.684 de metri pătraţi care, la rândul ei are mai multe componente specifice complexe: bolţi, arcade, coloane, holuri de acces, mai arată sursa citată. În jurul sălii sunt două plăci intermediare care fac legătura cu celelalte încăperi de la subsolurile 2 şi 1.

În semn de solidaritate, Barack Obama va trimite înapoi la Trezorerie 5% din salariul său

Un responsabil de la Casa Albă citat de France Presse şi de Associated Press a declarat miercuri că Obama a decis să trimită înapoi o parte din salariul său în fiecare lună pentru restul anului, în semn de solidaritate cu sacrificiul făcut de angajaţii guvernamentali. Acest responsabil s-a exprimat sub acoperirea anonimatului întrucât nu a fost autorizat să discute despre decizie în mod public, notează Associated Press. Obama, al cărui salariu anual stabilit prin lege este de 400.000 de dolari, va semna în fiecare lună cecuri către Trezorerie, cu efect retroactiv din martie, când reducerile automate în buget au intrat în vigoare, a explicat responsabilul. Bugetul pentru anul fiscal ce se încheie la 30 septembrie a fost amputat cu 85 de miliarde de dolari, aminteşte AFP. Printre alte consecinţe, sute de mii de funcţionari publici sau contractuali au fost trimişi în concediu fără plată.

CURENTUL

Reducerea TVA la pâine nu aduce bani în buzunarele românilor ci în ale lui Voiculescu

Dezvăluirea a fost făcută de Cătălin Tolontan pe tolo.ro, unde se afirmă că decizia politică anunţată de ministrul Agriculturii, conservatorul Daniel Constantin , privind reducerea TVA la pâine la 9% "va favoriza economic o firmă care poartă numele lui Dan Voiculescu". Este vorba de Smart Food , parte integrantă din Grupul Grivco. Firma produce pâinea Savoria, începând cu 2010 în "cea mai modernă fabrică de toast din sud-estul Europei, investiţie de 9 milioane de euro din fonduri europene", după cum se menţionează pe site-ul companiei. De altfel, reclama la pâinea Savoria este făcută de celebrul profesor Mencinicopschi , coleg de dosar penal cu Dan Voiculescu în urma privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Cu mâinile nespălate de Tia Serbanescu

Mişcările premierului Ponta ca ministru interimar la Justiţie, deşi legale, au fost fulgerătoare - amintind întrucâtva de viteza ameţitoare cu care a atacat statul de drept astă vară. Vorba cezarului: am venit, am văzut, am învins. Luni anunţa că-şi asumă decizia numirii procurorilor: "eu niciodată nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont", marţi se spăla pe mâini ca Pilat din Ponta lăsând această sarcină viitorului ministru iar miercuri dimineaţa trimitea numirile în plic la CSM: Kovesi la DNA, Tiberiu Niţu procuror general. Adică o mână spală pe alta - dintre care una (Niţu) fusese respinsă şi de CSM şi de preşedintele Băsescu. După primele două mişcări (cu spălatul şi nespălatul mâinilor), unii martori suspectau că toată mişcarea a fost o mascaradă în care dnii Băsescu, Ponta şi Antonescu s-au prefăcut că se ceartă pentru a păcăli lumea.

CURIERUL NATIONAL

Nuclearelectrica, uscată înainte de listare

În lipsa unei strategii energetice naţionale coerente, pe care ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, oricum vrea s-o schimbe (pentru a opta oară), dar nu ştie cum, oficialii ministeriali "plimbă" din nou apa grea de la Nuclearelectrica la Rezerva de stat, urmând ca de această dată să retragă cu titlu gratuit cantităţile necesare punerii "în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă", care nu se ştie dacă se vor mai construi vreodată. Cam aceasta ar fi sinteza planurilor de dezvoltare nucleară a României... Proiectul a fost elaborat pentru a nu se interpreta că, în perioada 2006 - 2011, compania a primit ajutor de stat. Listarea la bursă este preconizată a avea loc luna aceasta, "până, cel târziu, în luna mai 2013".

Tranzacţii imobiliare de 100 mil. euro, în primul trimestru

Tranzacţiile imobiliare încheiate în primul trimestru au totalizat 102 milioane euro, puţin peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă România se plasează cu mult în urma altor pieţe din Europa Centrală la acest capitol. În primul trimestru al anului trecut au fost tranzacţionate proprietăţi imobiliare în valoare de 99 milioane de euro, iar suma aferentă anului 2013 nu ia în calcul posibila achiziţie a clădirii de birouri Tower Center de către omul de afaceri Ioannis Papalekas, scrie Mediafax. Cea mai mare tranzacţie a fost cea prin care NEPI a preluat imobilul de birouri The Lakeview, cu peste 61 mil. euro. DTZ: O parte din tranzacţiile din acest început de an vor fi generate de activele executate de bănci, dar şi de lanţuri de hipermarketuri care vor continua să se extindă

Guvernul trebuie să corecteze până la 12 mai legea despăgubirilor caselor naţionalizate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului român de prelungire a termenului pentru punerea în aplicare a măsurilor generale de despăgubire a proprietarilor deposedaţi de imobile în timpul regimului comunist, termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte noua formă a legii fiind 12 mai 2013. Conform proiectului de lege pregătit de Guvern, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Valoarea de piaţă a Gazprom a scăzut sub 100 mld. dolari

Valoarea de piaţă a grupului rus Gazprom a scăzut sub 100 miliarde de dolari pentru prima dată de la jumătatea anului 2009, din cauza temerilor din piaţă că producătorul de gaze naturale este manageriat greşit, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax. Gazprom a pierdut aproximativ o treime din valoarea de piaţă în ultimul an, din cauza creşterii cheltuielilor, scăderii profitului şi înrăutăţirii perspectivelor privind dividendele, factori care descurajează investitorii

O companie chineză, interesată să dezvolte Portul Constanţa

Cea mai mare companie de construcţii din China, China Communications Construction Company Ltd, pare interesată de un parteneriat public-privat cu autorităţile de la Bucureşti pentru dezvoltarea tuturor proiectelor de transport pe care ministerul nostru de resort le are în portofoliu: naval, feroviar, aerian şi rutier. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, ministrul Relu Fenechiu s-a întâlnit în cursul zilei de marţi cu reprezentanţii firmei chineze China Communications Construction Company Ltd (CCCC).

Presa internaţională: temeri privind consecinţele scandalului Cahuzac în Franţa

Ceea ce ne aminteşte acest scandal, relevă cotidianul belgian "Le Soir", nu este faptul că minciuna este legată de exerciţiul puterii ("ce este nou în asta?"), ci "că puterea executivă nu poate exista decât însoţită de contra-puteri, reprezentate de presă şi justiţie". Ecoul în presa europeană la scandalul provocat în Franţa de afacerea Cahuzac a fost imediat şi marcat profund de îngrijorare în privinţa efectelor lui asupra ansamblului clasei politice franceze. Cotidianul elveţian "Le Temps" remarcă faptul că descoperirea existenţei unui cont pe numele lui Jérome Cahuzac s-a datorat anchetei judiciare desfăşurate în Elveţia. Cotidianul belgian "Le Soir" aduce elogii anchetei efectuate de situl francez Mediapart, care a dus la dezvăluirea infracţiunilor comise de fostul ministru al Bugetului.

EVENIMENTUL ZILEI

Liberalii au rămas şi fără Justiţie, şi fără procurori

Tensiunile în USL au atins, ieri, un moment de vârf, care s-a fi nalizat cu transferarea Ministerului Justiţiei de la PNL la PSD. Ultragiaţi, liberalii au refuzat să preia, la schimb, alt minister, iar Crin Antonescu a promis că va fi "vigilent" cu aliaţii săi social-democraţi. Aparent paradoxal, imediat ce au apărut numele celor propuşi la conducerea Parchetelor, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu au devenit pro-europeni şi au cerut ca viitorii procurori-şefi să fie selectaţi potrivit unor proceduri cerute de Comisia Europeană. Acum două zile, preşedintele PNL spunea: "Singura greşeală a lui Pivniceru a fost că a luat în serios ce s-a discutat la Comisia Europeană".

După cal, urmează "lovitura mielului"

Ultimele scandaluri din agricultură lovesc acum şi sectorul ovinelor: de Paşti se anunţă scăderi dramatice la vânzarea cărnii de miel. De Paştele Catolic au avut nu doar vânzări cu mult mai slabe faţă de alţi ani, ci şi la preţuri mai mici cu 10-20% (kilogramul în viu s-a vândut cu 10-12 lei). Nicu Cioranu, un fermier din Arad care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Crescatorilor de Ovine şi Caprine Romovis, spune că, în acest an, numărul mieilor sacrificaţi s-a redus la jumătate raportat la anul trecut. Nu doar la intern au mers prost livrările, ci şi pe piaţa externă, în ţări precum Italia sau Grecia, unde cererea de carne se află oricum în scădere în ultima perioadă.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: PSD isi asuma Ministerul Justitiei. PNL nu a cerut alt portofoliu in schimb

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat miercuri, dupa sedinta USL, ca a propus PNL ca PSD sa-si asume Ministerul Justitiei, lucru cu care liberalii au fost de acord. "Am propus colegilor de la PNL sa asumam Ministerul Justitiei din partea PSD. Decizia colegilor de la PNL a fost de a accepta asumarea de catre mine si de catre PSD a portofoliului de la Justitie si nu au cerut in schimb niciun fel de minister. In felul asta am inchis disputa din ultimele zile", a declarat prim-ministrul. Acesta a precizat insa ca le-a propus liberalilor un alt minister, propunere refuzata de liderii PNL..

Consiliul Superior al Magistraturii a primit scrisoarea înaintată de premierul Victor Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii a primit scrisoarea înaintată de premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, cu propunerile pentru şefia parchetelor şi urmează ca Secţia de procurori să se întrunească pentru a stabili calendarul interviurilor, a declarat, miercuri, Monica Prejmereanu, purtător de cuvânt al CSM. Laura Codruţa Kovesi a fost propusă miercuri de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu - pentru postul de procuror general. De asemenea, Alina-Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, iar Elena Giorgiana Hosu - ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Ludovic Orban: Decizia lui Ponta de a o propune pe Kovesi la DNA e o trădare, PSD să-l schimbe

"Decizia premierului Ponta reprezintă o trădare de neacceptat faţă de toţi cetăţenii români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu şi care au votat USL la alegerile parlamentare. Propunerea omului lui Traian Băsescu, Codruţa Kovesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil care mă determină ca începând de astăzi să pun semn de egalitate între Victor Ponta şi Traian Băsescu", a spus Ludovic Orban. El a arătat că PSD trebuie să ia în calcul să-l schimbe pe Ponta din funcţia de premier, pentru că altfel apare riscul ca PNL să nu mai accepte atitudinile şi acţiunile acestuia.

Statul roman spera sa obtina 300-400 milioane de lei din vanzarea a 15% din actiunile Transgaz

Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transgaz va fi lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul ar putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 400 milioane lei (90 milioane euro) pentru pachetul respectiv. Oferta va dura 9 zile lucratoare, urmand sa inceapa joi, 4 aprilie, si sa se incheie pe 16 aprilie, conform Mediafax. Pretul minim din oferta secundara de vanzare este cu 19,9% sub cotatia bursiera de marti, de 213,5 lei/actiune, in timp ce pretul maxim este cu 7,7% peste cea mai recenta valoare de la BVB. Raportat la pretul din oferta publica initiala derulata de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/actiune, pretul minim din oferta secundara este mai mare cu 10,9%, iar pretul maxim cu 19,8%.

80% din privatizările din România au fost un eşec

Privatizările au fost în proporţie de 80% un eşec iar România ar fi trebuit să aibă astăzi un PIB de cel puţin trei ori mai mare decât cel actual, consideră preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu. "Nu vrem să recunoaştem că, din păcate, privatizările au fost în proporţie de 80% un eşec. După cum nu vrem să recunoaştem că, iată, vindem acţiuni la companii strategice, în perioadă de criză, în contextul în care capital autohton nu există. Nu vrem să recunoaştem că aveam prea puţin soluţii de dezvoltare cu care să ne lăudăm astăzi. Totul e impus de-afară. Fond Monetar, cu restricţii bugetare, de natură salarială", a declarat Văcăroiu, prezent la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice.

NATIONAL

Actionarul majoritar de la Dinamo incearca sa puna mana pe putere printr-o manevra ieftina: Mochetarul Negoita, facut pres de Badea

Milionarul de carton Ionut Negoita a descoperit cu stupoare ca are dreptul doar de a pompa bani in Dinamo, nu sa si foloseasca numele si sigla echipei, acestea fiind detinute de Nicolae Badea. Asa ca pregateste o lovitura de zile mari: vrea sa mareasca numarul de membri in Consiliul de Administratie, intr-o incercare disperata de a prelua controlul. Ionut Negoita, poreclit "mochetarul Negoita" datorita faptului ca s-a lansat in afaceri vanzand covoare si carpete, este disperat. A bagat deja doua milioane de euro in echipa Dinamo si trebuie sa mai vireze inca 800.000 de euro, dar s-a trezit ca nu are nicio putere in clubul de fotbal.

Ponta a pescuit Justitia cu momeala Daniel Morar

Victor Ponta a virat a doua oara la 180 de grade si, odata intors la punctul de plecare, a nominalizat-o oficial pe Laura Codruta Kovesi la DNA. Premierul si-a pus pixul la treaba dupa ce Daniel Morar (figura scumpa la vedere in mass-media) a aparut marti seara, la RTV-ul prietenului Ghita, si a spus cu subiect si predicat ca nu o vrea pe Kovesi la DNA. Motivul: Comisia Europeana a cerut ca seful DNA sa aiba "expertiza si performanta in anticoruptie", iar Kovesi nu are asa ceva: "A fost Procuror General al Romaniei, nu a avut atributii in activitatea investigativa". Opinie care l-a marcat profund pe premierul Ponta, determinandu-l sa semneze imediat documentul prin care o propune pe Kovesi la DNA.

Lovitura dura primita de un miliardar roman: alungat din Madrid!

Omul de afaceri roman Ion Tiriac se afla in imposibilitatea de a mai organiza turneul de tenis "Mutua Madrid Open", din seria "Masters 1000″, dupa ce Primaria capitalei Spaniei a decis sa reziliere contractul de inchiriere a arenei sportive "Caja Magica". Desi avea o intelegere valabila pe cinci ani cu autoritatile locale, Ion Tiriac se vede alungat din Madrid. Ieri, Primaria a anuntat rezilierea contractului cu firma "MTP", controlata de magnatul roman, si care se referea tocmai la inchirierea salii "Caja Magica", un ultramodern complex sportiv, unicat in Spania, construit cu 300 de milioane de euro!

PUTEREA

USL: PNL strivit, Ponta a câştigat bătălia şi Justiţia

Premierul Victor Ponta a declanşat, purtat şi câştigat un război-fulger împotriva taberei Voiculescu-Antonescu pe tema numirilor de procurori. Scandalul fără precedent a început când Ponta şi-a luat inima în dinţi şi a luat o decizie independentă, fără să îşi consulte colegii de coaliţie, respectiv pe şefii PNL şi PC, şi a făcut o primă serie de propuneri pentru diverse posturi de procurori, printre aceştia şi Codruţa Kovesi, fostul procuror general, pe care a menţinut-o ca propunere pentru şefia DNA, în ciuda reproşurilor şi ameninţărilor venite din partea PC şi PNL. Crin Antonescu a anunţat după şedinţa PNL că partidul nu-şi mai asumă Ministerul Justiţiei şi îi cere premierului Ponta retragerea propunerilor pentru şefii Parchetelor.

LEGEA, CĂLCATĂ ÎN PICIOARE. Primarul Oprescu nu a avut aviz pentru demolarea Halei Matache. ONG-urile au depus plângere penală

Demolarea în miez de noapte a Halei Matache i-a atras primarului general Sorin Oprescu o plângere penală din partea ONG-urilor bucureştene, care spun că municipalitatea a comis o ilegalitate. Potrivit unui răspuns al Primăriei Sector 1, se pare că municipalitatea nu avea aviz pentru începerea lucrărilor. Potrivit articolului 4 lit. c) din Legea construcţiilor 50/1991, autorizaţiile care privesc monumentele istorice se emit de primarul general al municipiului Bucureşti cu avizul primarului de sector. Această prevedere este explicitată în articolul 22 al Normelor metodologice la Legea construcţiilor 50/1991. Astfel, potrivit legii, pentru demolarea şi reconstruirea Halei Matache era nevoie de un aviz al primarului sectorului 1.

Timbrul de mediu, la modificat

Legislaţia prin care a fost introdus timbrul de mediu se va modifica pentru că, practic, nu se poate aplica. Modul în care Ministerul Mediului a gândit plata acestui timbru, dar mai ales verificarea achitării taxei de primă înmatriculare, sub toate formele sale, depăşeşte cu mult posibilităţile Fiscului de a se conforma. Culmea este că ordonanţa care introduce timbrul de mediu a trecut de Senat, cu mici modificări ce servesc pe faţă anumite interese, fără a lua în dezbatere şi modul de încasare a taxei. Timbrul de mediu a devenit oficial începând cu 15 martie 2013. De atunci, numărul înmatriculărilor a scăzut simţitor, unul dintre motive fiind şi greutatea cu care viitorii proprietari pot dobândi, de la Fisc, documentul din care să rezulte că a fost achitată valoarea timbrului de mediu.

ROMANIA LIBERA

Răsturnare. Nominalizările prim-ministrului la şefia Parchetului General şi a DNA modifică raporturile de putere în România. Consecinţele politice ale scandalului din justiţie

Dintru început, decizia privind "asumarea" nominalizărilor la şefia Parchetelor de către Victor Ponta în calitate de ministru interimar al Justiţiei a fost prezentată drept "răul cel mai mic" între posibilitatea ca un ministru numit de PNL să facă nişte nominalizări care ar fi dus România în conflict cu Uniunea Europeană, pe de o parte, şi menţinerea "monopolului lui Daniel Morar asupra Parchetului", pe de alta. Ponta a reuşit să impună în USL asumarea ministerului Justiţiei de către PSD. Semn că PNL şi Voiculescu au mai pierdut o rundă şi că noul centru de putere Băsescu-Ponta a mai câştigat una. Asta, din punct de vedere politic. Din punctul de vedere al luptei anticorupţie, veştile sunt îngrijorătoare.

EXCLUSIV RL. Interviu cu Cristian Preda, europarlamentar PDL: "Obiectivul meu este ca, la sfârşitul lui 2014, să-l trimitem pe Băsescu la pensie!"

Europarlamentarul Cristian Preda, 46 de ani, reprezentant al grupării reformiste din PDL, crede că Traian Băsescu "merită să se retragă liniştit" "după două mandate grele", dar că preşedintele nu o va face dacă "dreapta" cedează în faţa USL şi dacă la Cotroceni va veni în 2014 un reprezentant al socialiştilor sau liberalilor, care va continua să se bazeze pe actuala majoritate de 70 la sută din Parlament. Preda crede că PDL şi Traian Băsescu au toate datele pentru o reconciliere bazată pe proiecte comune. Unul dintre aceste proiecte ar fi, în viziunea europarlamentarului PDL, găsirea unui prezidenţiabil cu şanse să câştige alegerile de anul viitor.

Ponta: Am vorbit cu Băsescu, iar acesta a acceptat procedura directă de numire a procurorilor

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre formula în care procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi după ce sunt propuşi de ministrul Justiţiei, iar şeful statului a agreat această procedură directă, informează Mediafax. Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cine este mai puternic, Voiculescu sau Băsescu? Sau de ce procedurile sunt ineficiente

Traian Băsescu a preferat să încalce regulile şi recomandările UE, decât să rişte numirea unor procurori şefi aflaţi în solda lui Dan Voiculescu. Nu doar pragmatismul l-a împins pe preşedinte spre această soluţie, ci şi buna cunoaşterea a sistemului care se autoreproduce şi tinde să-i respingă pe procurorii independenţi, fiindcă aceştia nu pot fi controlaţi. Respectarea procedurilor înseamnă depunerea candidaturilor de către procurorii interesaţi să ocupe funcţiile de şefi, dar nominalizarea este făcută, potrivit legii, de ministrul Justiţiei, care de obicei este un om politic sau o persoană conectată la grupuri de interese politice, cum a fost cazul Monei Pivniceru.

ZIARUL FINANCIAR

Analiştii cred că economia va fi pe plus în T1. Oamenii de afaceri sunt mai pesimişti

Creşterea economică a fost de 0,7% anul trecut, mult peste ritmul estimat anterior de Institutul de Sta­tistică, de 0,3%, amploarea revizuirii, determinată în principal de factori statistici, luându-i prin surprindere pe analişti. Primul trimestru din 2013 a venit cu veşti amestecate de la principalii indicatori macro, în timp ce din mediul de business nu au apărut semnale încurajatoare, iar oamenii de afaceri sunt pesimişti şi vorbesc despre un "start slab" şi scăderea consumului. În timp ce vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi exporturile au fost în teritoriul pozitiv în primele luni ale anului, construcţiile şi agricultura au continuat să se contracte, după cum remarcă şi analiştii. Pentru 2013 entuziasmul privind creşterea economică s-a mai temperat, prognozele - revizuite deja din prima lună a anului în jos - indicând un plus de 0,5-1,6%.

Chioşcurile de cartier capitulează pe rând în lupta cu reţelele străine

Parterul blocurilor şi străduţele înguste din centrul Capitalei, până nu demult un teritoriu dominat de chioşcuri şi alimentare, au devenit noua ţintă a multinaţionalelor din comerţ care vor o bucată cât mai mare din vânzările "de la colţul străzii", o piaţă estimată de ZF la 7-8 mld. euro anual. "Noi avem ghinion că avem un supermarket Shop&Go vizavi (...).Vin mulţi oameni pentru espresso-ul de la dozator", spune Denisa Munteanu, vânzătoare într-un magazin din Capitală. În ultimii trei ani peste 45.000 de afaceri mici din comerţ au capitulat în faţa crizei, în timp ce reţelele din retailul modern au trecut de 1.000 de locaţii după investiţii de un miliard de euro.

Anunţ neaşteptat: astăzi începe oferta de vânzare a Transgaz!

Guvernul a aprobat ieri intervalul de preţ pentru oferta Transgaz şi a dat startul celei mai mari vânzări de acţiuni a statului din ultimul an şi jumătate, deşi puţini se mai aşteptau ca oferta să înceapă în aprilie, aşa cum promiseseră guvernanţii la începutul anului. Oferta începe astăzi şi se încheie pe 16 aprilie, iar preţul de vânzare al acţiunilor este cuprins între un minim de 171 de lei şi un maxim de 230 de lei. Astfel, statul ar putea obţine între 68 şi 91 de milioane de euro din vânzarea acţiunilor. De rezultatul ofertei Trans­gaz depind şi deciziile guvernului privind viitoarele oferte ale statului, deşi ministrul delegat al energiei Constantin Niţă spune că privatizările vor continua pe tot parcursul acestui an.

Cu ochii la Cipru, analiştii avertizează: Disparitatea tot mai mare dintre venituri face ca averile bogaţilor să devină nesigure oriunde în lume

Inegalitatea tot mai mare dintre averi face ca la măsuri extreme precum cele implementate în Cipru, unde statul a confiscat până la 80% din depozitele bancare de peste 100.000 de euro, să recurgă şi alte ţări, inclusiv dintre cele dezvoltate, avertizează analiştii. În SUA, accentuarea disparităţii dintre venituri începe deja să-i preocupe pe oficialii băncii centrale, care ar putea face din această problemă un factor important în stabilirea politicii monetare, iar în Franţa guvernul nu cedează cu ideea de a impozita cu 75% averile bogaţilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb