REVISTA PRESEI 04.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 4 aprilie 2014

ADEVARUL

Un nor de praf saharian va ajunge în România în zilele următoare

O masă de aer din Sahara, încărcată cu praf deşertic, a ajuns în ţările din vestul Europei şi a dus la emiterea unor alerte de poluare în Marea Britanie. Masa de praf saharian va ajunge în următoarele două zile şi în România, însă va fi mult mai redusă decât este acum în vestul Europei, datorită ploilor de acolo, care depun cea mai mare parte a prafului la sol, dau asigurări meteorologii. "S-a produs o furtună de praf deasupra Saharei, care a fost antrenată de către circulaţia atmosferică la scară mare spre regiunile vestice şi sud-vestice ale Europei. În aceste regiuni a plouat joi, astfel încât o mare parte a acestui praf a fost depusă la sol. În următoarele două zile, masa de aer cu concentraţii din ce în ce mai reduse de praf saharian va ajunge şi deasupra României fără să creeze însă niciun fel de problemă datorită concentraţiei foarte reduse de praf saharian", a declarat Florinela Georgescu, drector de prognoză la Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM). Ea a mai spus că singurele consecinţe vor fi depunerea de praf roşiatic pe maşini şi pe geamuri.

Adio, roaming! Parlamentul European a votat eliminarea tarifelor suplimentare

Parlamentul European a votat eliminarea taxelor de roaming, iar decizia ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2014. Astfel, tarifele naţionale vor deveni universale peste tot în Europa. Măsura fusese deja trecută prin comisiile de specialitate, iar ieri s-a votat un set de măsuri pentru protejarea neutralităţii internetului, inclusiv eliminarea taxelor suplimentare de roaming în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene din decembrie 2015. Parlamentul a votat şi pentru menţinerea neutralităţii internetului, adică tot traficul de pe internet va fi tratat egal, nicio ţară neavând voie să reducă viteza sau să interzică anumite site-uri. Bineînţeles, toate în nişte limite legale. Comitetul a votat eliminarea tarifelor suplimentare de roaming pentru voce, SMS şi date de internet la data de 15 decembrie 2015. Cu toate acestea, urmează noi discuţii despre cazurile excepţionale când operatorii vor putea aplica tarife, dar mai mici decât în momentul de faţă.

Un întreg judeţ captiv în ghearele baronului Duicu

Preşedintele CJ Mehedinţi, dar şi şeful Poliţiei mehedinţene şi preşedintele PSD Orşova au fost reţinuţi. Procurorii spun că Duicu controla toate autorităţile din zonă, şi se lăuda că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului. În acest caz, miercuri seara, procurorii au adus la Direcţia Naţională Anticorupţie 15 persoane. După o noapte de audieri-maraton, anchetatorii au decis să emită ordonanţe de reţinere doar pentru cei trei. Imediat după ce procurorii au anunţat că şeful Poliţiei mehedinţene a fost reţinut, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a decis retragerea acestuia din funcţie. La comanda IPJ a fost împuternicit comisarul-şef Romulus Opriţa, unul dintre adjuncţii instituţiei. Până la finalizarea cercetărilor, Ponea va ocupa o funcţie de execuţie în cadrul Poliţiei Transporturi Mehedinţi. Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii iau în discuţie propunerile de arestare preventivă ale celor trei.

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ. Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe. Ambii controlează trusturi de presă locale, iar soţiile amândurora sunt implicate în afaceri. Mirela Codruţa Stănişoară conduce un trust media local, format dintr-un ziar, un radio şi o televiziune. Mariana Duicu este administrator al firmei Invest Petroleum Impex SRL, iar familia Duicu controlează şi ea două televiziuni locale. Tatăl lui Adrian Duicu, viceprimar PSD în comuna Topleţ, spune că la originea anchetării şi reţinerii fiului său ar fi manevrele lui Mihai Stănişoară, fost ministru PDL al Apărării, trecut în barca liberalilor după ce USL a cucerit puterea. Primar cu multe mandate în fruntea Primăriei Topleţ, Ioan Duicu este acum, pentru prima oară, doar viceprimar al comunei. El e cunoscut ca un apropiat al generalului Ioan Talpeş, despre care se spune că ar fi la originea ascensiunii politice atât a tatălui, Ion Duicu, cât şi a fiului, Adrian.

Începe războiul gazelor! Gazprom a majorat cu 80% preţul metanului pentru Ucraina

De la 1 aprilie 2014 Ucraina trebuie să achite un tarif de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunţat Alexei Miller, preşedintele gigantului Gazprom, în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev. Noul preţ este aproape dublu faţă de cel anterior. Premierul rus a anunţat că Ucraina nu mai beneficiază de taxa zero la importurile de gaze din Rusia, ca urmare a revizuirii acordurilor ruso-ucrainene de la Harkov. Dmitri Medvedev a estimat pierderile Rusiei la circa 11 miliarde de dolari, ca urmare a scutirilor de taxe acordate în anterior la importul de gaze. Totodată, Gazprom a cerut Ucrainei să crească volumul de gaze din depozite, pentru ca fluxul de gaze spre consumatorii europeni să nu fie afectat. Anterior Yuri Prodan, ministrul Energeticii din Ucraina a declarat că ţara sa nu va plăti un preţ mai mare de 387 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

SUA, tot mai aproape de "Sf Graal" energetic - independenţa totală -, prin exploatarea gazelor de şist

Sfântul Graal al preşedinţilor americani de la Nixon încoace, independenţa energetică, pare că va fi obţinută de americani în 2035 prin exploatarea resurselor de gaze şi ţiţei de şist, consideră specialiştii. Porivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) şi ale gigantului energetic BP, Statele Unite ale Americii îşi vor produce intern tot necesarul de energie, ba chiar şi surplus care ar putea fi exportat. Nimeni nu sugerează că SUA se vor opri peste noapte să mai importe energie, notează jurnaliştii BBC, dar obţinerea independenţei energetice ar putea avea implicaţii extinse în întreaga lume. În urmă cu patru ani, preţul gazelor în Europa era comparativ cu cel din America. Acum însă, europenii plătesc de trei ori mai mult decât americanii pentru gaze. Până în 2035, ele tot vor fi de două ori mai mari, consideră IEA. Pentru anul viitor, grupul Boston Consulting estimează că SUA vor avea preţuri de export mai mici cu 5-25% faţă de rivalii din Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Japonia, avantaj dobândit datorită gazelor mai ieftine.

CEZ vrea să vândă parcul eolian de 600 MW de la Cogealac şi Fântânele, după ce nu a mai primit certificate verzi pentru o parte a investiţiei

Grupul ceh CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, dar intenţionează să rămână pe piaţa din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internaţionale, Tomas Pleskac, relatează Wall Street Journal. "Dacă va fi o ofertă bună", CEZ va fi dispusă să vândă integral operaţiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participaţii minoritare, a spus Pleskac. Mai mulţi investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.

CURENTUL

Sfaturi de la plagiator: "Dottore" Ponta îi îndeamnă pe doctoranzi să nu intre în politică

Cu un tupeu demn de o cauză mai bună, Ponta i-a îndemnat pe doctoranzii beneficiari ai unor burse finanţate din fonduri europene să nu intre în politică, pentru a rămâne astfel cu doctoratul. Declaraţia sa era cu bătaie la conducerea Universităţii Bucureşti, prezentă la eveniment, conducere care i-a retras titlul de doctor obţinut în baza unui plagiat grosolan. Cu alte cuvinte, Ponta susţine că i-a fost retras doctoratul din motive de politică nu de copy-paste. Sărmana victimă politică! Premierul a asistat, joi, la semnarea de contracte cu beneficiarii proiectelor aprobate în cadrul programelor "Sprijin pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorat", finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007 - 2013, cu beneficiarii subprogramului "Bursa Tânărului Cercetător".

Prioritatea lui Şova: autostrada lui Dragnea pentru că "trec foarte multe autovehicule pe acolo"

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a spulberat îndoielile celor care mai credeau că priorităţile guvernului Ponta coincid cu interesele românilor. Şova a declarat, într-o emisiune tv, că autostrada Bucureşti-Alexandria, supranumită autostrada lui Dragnea, se află, din punct de vedere al raportului cost/beneficiu în faţa tuturor autostrăzilor pe care autorităţile le-au anunţat că le vor construi în următorii ani. "Noi lucrăm la Master Planul General de Transport (document-cheie de care depinde accesarea fondurilor europene pentru Transporturi în perioada 2014-2020 n.n.). Se fac calcule pentru toate autostrăzile pe raportul cost/beneficiu. Bucureşti-Alexandria se află pe raportul cost/beneficiu în faţa tuturor", a declarat Şova. "Trec foarte multe autovehicule pe acolo", a adăugat el repede, precizând că aceste calculele au fost făcute de institutul de cercetări Cestrim. Cu alte cuvinte, prioritatea zero a cabinetului Ponta în materie de autostrăzi este drumul spre casa jupânului Dragnea.

CURIERUL NATIONAL

Iohannis: Acciza la carburanţi ar fi putut fi evitată

Klaus Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre introducerea accizei la carburanţi, el răspunzând că aceasta "ar fi putut fi evitată". "Eu cred că ar fi putut fi evitată. Discuţia a pornit de la un program pe care l-a prezentat PNL, care a propus introducerea unui cuantum suplimentar în acciză, dar cu destinaţie clară şi precisă: autostrăzi. Treaba cu autostrăzile nu ştiu în ce măsură mai este de actualitate, dar văd că treaba cu acciza a fost preluată şi, cu siguranţă, va duce la creşterea multor preţuri în lanţ", a declarat Iohannis. Acesta a menţionat că în propunerea PNL de majorare a accizei la carburanţi "exista o corelare între această acciză suplimentară şi lucrările prevăzute foarte clar pentru dezvoltarea reţelei de autostrăzi, evident, acelea care nu pot fi finanţate din bani europeni".

Gafa Gazprom de 910 miliarde de dolari subliniază slăbiciunile economiei Rusiei

In urmă cu şapte ani, Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei spunea într-un interviu la Moscova, că Gazprom va fi "cea mai capitalizată companie din lume" şi că va ajunge la o valoare de piaţă de 1.000 miliarde de dolari în termen de 7 până la 10 ani. Însă atunci, el nu a menţionat că estimarea ar fi fost dependentă de preţul petrolului, care este folosit ca preţ de referinţă pentru gazele naturale pe care Gazprom le vinde, notează Bloomberg. Se pare că Alexander Medvedev a greşit predicţia cu nici mai mult nici mai puţin de 910 miliarde de dolari. Din momentul în care a realizat acea prognoză, nicio companie din lume, din top 5000, nu a suferit un colaps mai mare în capitalizare de piaţă precum Gazprom, o plonjare de 154 miliarde de dolari pe bursă, care a devenit emblematică pentru starea generală proastă ce a pus stăpânire pe economia condusă de preşedintele Vladimir Putin. Compania de stat a suferit o scădere de piaţă a valorii sale timp de trei ani la rând, iar la acest dezastru a contribuit şi cheltuielile mari ale Jocurilor Olimpice de la Soci şi pentru proiectele din Siberia.

Încotro merge civilizaţia cămătăriei?

"Planeta trăieşte pe datorie." Afirmaţia de mai sus nu este un secret pentru nimeni. Doar că realitatea din spatele propoziţiei este într-atât de gravă, încât este bine ca periodic cineva să ne amintească acest lucru. Ultima dată l-am văzut lansând din nou un avertisment în această direcţie pe Florian Goldstein, fondatorul grupului de presă Bursa, Make pe numele său de scenă. În cadrul unui eveniment organizat de publicaţia pe care o conduce, el a prezentat un grafic ce surprindea divergenţa între parcursul moderat al economiei globale şi escaladarea exponenţială a datoriilor. "Pentru oricare auditor, această divergenţă grafică este o dovadă certă a falimentului unităţii economice analizate. Terra se află în faliment", a continuat Make. Factorii de decizie la nivel naţional şi suprastatal încearcă să ignore această realitate. Periodic îi vedem îngăimând ceva despre relansarea economică şi mizând pe obţinerea unui ritm de creştere care să corespundă cât de cât ficţiunii matematice din sistemul financiar.

Deutsche Bank recunoaşte: băncile au creat un monstru al datoriilor

Un monstru al datoriilor ţine ostatică economia. Acest tablou este zugrăvit chiar de un oficial al Deutsche Bank, cea mai mare bancă de investiţii din Germania. "Am creat un monstru al datoriilor care acum este într-atât de mare şi într-atât de crucial pentru funcţionarea sistemului financiar şi a economiei încât riscul falimentelor a fost redus de politicile de răspuns ultra agresive", scrie Jim Reid, Head of Global Fundamental Credit Strategy la Deutsche Bank, într-o notă către clienţi preluată de publicaţia în format electronic Zero Hedge. Această remarcă a fost realizată de analistul băncii germane în contextul în care conglomeratul financiar Chinese Trust nu a fost lăsat în voia forţelor pieţei atunci când s-a regăsit în pericol de faliment la jumătatea lunii trecute. Cazul respectiv ar reprezenta astfel un microcosmos despre fragilitatea încă prezentă în pieţele financiare. O economie de 9 trilioane de dolari şi care va deveni cea mai mare din lume, cea chineză, s-a zbătut pentru a salva o companie financiară de un faliment de 500 milioane dolari pentru a nu stârni panică în piaţă.

Monstrul datoriilor poate fi răpus numai de deflaţie

Sintagma "monstru al datoriilor" fost utilizată vara trecută de către Robert Prechter Jr., preşedinte al companiei financiare Elliott Wave International. El atrăgea atenţia că la nivel global sunt datorii de 57 trilioane dolari denominate în moneda SUA şi în total aproximativ 200 trilioane dolari echivalent în alte valute, cărora li se adaugă o valoare noţională de 1.000 trilioane dolari a instrumentelor derivate. Aceste datorii nu pot fi plătite, susţine Prechter care se aşteaptă la o deflaţie masivă. Încercarea de reflaţie din partea băncilor centrale de care vorbeşte şi raportul Deutsche Bank nu este răspunsul adecvat la criză, în opinia lui Prechter, investitor care a anticipat cu succes criza financiară din anul 2008: "Nu poţi ucide un monstru al datoriilor cu şi mai multe datorii." Răspunsul final va veni din partea pieţei printr-o criză precipitată într-un ritm mult mai rapid decât o pot contracara autorităţile. Colapsul creditului şi deflaţia vor fi cele care vor ucide monstrul datoriilor, mai spunea investitorul american.

Băsescu: România stă bine, după cum a ieşit din criză

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Bruxelles, după Summit-ul UE-Africa, că este extrem de important ca România să revină în Africa, adăugând că ţara noastră stă bine, după modul în care a ieşit din criză, totul este să nu mai fie mărite taxele la nesfârşit. "Eu am încercat înainte de revoluţia arabă, cu deplasările în Egipt, în Libia, însă probabil acum, după acest val de destabilizare care a trecut, ar trebui să revenim la proiectul de a ne întoarce în Africa", a spus preşedintele Traian Băsescu. El a arătat că aceasta este o piaţă pe care România poate fi extrem de competitivă şi "este păcat să nu ne lărgim orizontul". "Noi am obişnuit să ne autoflagelăm", a mai spus preşedintele, spunând că, la nivelul Uniunii Europene, contribuţia industriei în PIB este de 15%, iar în România producţia industrială ocupă 30% din PIB.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Dezvăluiri: Fostele firme ale lui Sebastian Ghiţă, contracte cu SIE, STS, SRI, MAI

De ani întregi, firmele controlate de Sebastian Ghiţă prin rude sau subordonaţi încheie contracte consistente cu instituţiile statului. Cele mai bănoase sunt cele cu ministerele sau serviciile care fac parte din CSAT. Avantajul relaţiilor cu astfel de instituţii este că, practic, este aproape imposibil de verificat corectitudinea unui contract, întrucât majoritatea structurilor CSAT ţin la secret cea mai mare parte a activităţii. Una din firmele din acest grup a fost cea care a livrat către STS softul pentru localizarea apelurilor la 112, însă Ghiţă a scăpat neatins din scandalul avionului prăbuşit, în ianuarie, în Apuseni. Asesoft Intenaţional, firma-mamă din grupul lui Ghiţă, precum şi o subsidiară, Teamnet, au încheiat în iulie 2008 un contract cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru o aplicaţie pentru întocmirea, centralizarea şi urmărirea bugetului de cheltuieli al STS, în valoare de 1,5 milioane de lei. În 2009, compania a livrat STS echipamente de comunicaţii de date, servere şi sisteme de stocare în valoare de 9,9 milioane de lei.

Leul, tot mai slab

Moneda naţională s-a depreciat ieri în raport cu euro, până la un nivel de 4,4726 lei/euro. Diferenţa faţă de cotaţia de ieri a fost de circa 0,5 bani. În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat de asemenea, pe fondul scăderii euro faţă de dolar. Astfel, cotaţia oficială a crescut cu un ban de ieri până azi, la 3,2490 lei/dolar. Faţă de francul elveţian leul s-a apreciat, de la 3,6634 lei/franc, cât indica ieri Banca Naţională, la 3,6619 lei/franc.

JURNALUL NATIONAL

Impactul accizei: 4 lei pe lună pentru 75% dintre români

Premierul Victor Ponta a prezentat ieri un grafic care tranşează situaţia din "războiul accizei". Taxa Băsescu, lansată sub sloganul "Aici sunt banii dumneavoastră", a fost de 14 cenţi pe litru, iar rezultatul a fost zero în ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă construiţi sub mandatul lui Traian Băsescu ca ministru al Transporturilor, arată premierul pe pagina sa de Facebook. Acciza pe carburanţi introdusă de la 1 aprilie este de 7 cenţi pe litru, iar Guvernul Ponta a inaugurat în perioada 2012-2013 peste 230 kilometri de autostradă urmând ca în 2014 să mai fie inauguraţi alţi 90 de kilometri. Impactul taxei pe combustibil asupra cheltuielilor lunare va fi, pentru 75% din populaţia României, între 60 de bani şi 4 lei, iar pentru restul de 25% între 5 şi 10 lei, a spus ministrul Transporturilor, Dan Şova.

PPE a condiţionat admiterea PNL în PPE de susţinerea politicii lui Traian Băsescu

Surse politice susţin pentru stiripesurse.ro că în luna ianuarie a.c., la Luxembourg, ar fi avut loc o întâlnire decisivă pentru intrarea după alegerile europarlamentare a PNL în PPE şi mai multe mutări pre şi post alegeri. La întâlnire ar fi participat preşedintele PNL, Crin Antonescu, alături de alţi liberali pe de o parte şi candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi alţi câţiva responsabili ai popularilor europeni pe de altă parte. Discuţiile au fost extrem de practice susţin sursele citate. Liberalii s-au arătat foarte interesaţi de aderarea la PPE şi ce presupune asta, în timp ce partea PPE de conservarea a ceea ce au acum în România. Discuţiile s-au extins şi la alegerile prezidenţiale din România. La acest punct reprezentanţii PPE au arătat importanţa unităţii partidelor de dreapta la aceste alegeri şi mai ales restrângerea pe cât posibil a numărului candidaţilor partidelor de pe această parte a eşichierului politic.

NATIONAL

Comisarii europeni scurma in WC-urile "baronilor"!

Este clar ca liderii occidentali s-au saturat si ei sa cotizeze miliarde de euro la bunastarea "baronilor" locali din Romania, care, crezand ca totul li se cuvine, nici macar nu zic "bogdaproste" pentru fondurile europene deturnate. Anchetatorii romani ar putea primi un ajutor nesperat din partea partenerilor extreni, existand informatii ca la nivelul Comisiei Europene s-ar fi decis executarea unui audit fara precedent pentru scoaterea la lumina a tuturor combinatiilor comise de cei din "Fratia baronilor". Iar cum sute de milioane de euro au disparut sub acoperirea unor pretinse lucrari de "canalizare" in mediul rural, comisarii europeni se vad acum nevoiti sa scurme prin WC-urile promise de multi dintre alesii locali corupti. Printre cei care se vor trezi pe cap cu auditul extern se numara si "baronii" Nicusor Constantinescu, Horia Teodorescu si Cristinel Bigiu. Insa pe langa judetele Tulcea, Buzau si Constanta, pe lista neagra se afla si Teleorman, aici facandu-se verificari atat pentru contractele derulate pe mandatul lui Liviu Dragnea, cat si a "mostenitorului" acestuia, Adrian Gadea.

Crin Antonescu s-a ratacit. Cine a declansat operatiunea de salvare

In naivitatea lui, Crin Antonescu s-a increzut in "vrajeala"baronilor PSD si PNL, dar s-a pierdut pe drumul spre Cotroceni. O spune europarlamentarul Cristian Preda, care cauta de altfel sa-l aduca pe liderul liberal pe calea cea dreapta. "Antonescu pare sa nu se fi trezit din visul de marire, pe care i l-au croit baronii din PSD si cei din PNL, multi dintre ei in inchisoare sau sub anchete de coruptie. (...) Debusolat, Antonescu incearca sa compenseze pierderile inregistrate dupa decesul USL, revenind la obsesiva campanie anti-Basescu. Desi are o cota de incredere mai mica decat a sefului statului (aflat in functie de aproape 10 ani!), penelistul ii da lectii lui Basescu, face scenarii in care el e presedinte (!?), formuleaza interdictii si anateme. Si asta in conditiile in care, dupa 25 mai, nu stie nici daca va mai fi presedintele PNL", conchide europarlamentarul.

Rusia-China-Germania, axa Noii Ordini Mondiale

Noua Ordine Mondiala, cu schimbarea intregului sistem bancar, se afla in faza de "debut activ", avertizeaza Stephen Leeb, expert si consultant financiar american. Asa cum indica faptele in momentul de fata, Rusia, China si Germania reprezinta "axa Noii Ordini Mondiale", in jurul careia se reorienteaza geostrategiile. Domeniul energetic, "motorul" economiei, este miza cea mare. Politicienii americani si cei care-i sustin financiar nu au inteles ca dolarul trebuie sa moara, la un moment dat. Si au mizat pe energia obtinuta prin tehnologia fracturarii, pe care au incercat s-o impuna si aliatilor, de unde si frenezia gazelor de sist, ce asigura un viitor economic. Rusia, China si Germania "au pariat" pe traditionalul petrol, plus investitii in energii regenerabile. Germania intra in ecuatie pentru ca are relatii de comert si planuri de investitii extrem de fructuoase cu China. Insa, comertul intens dintre China si Germania trece prin Rusia. Acum, ce face SUA? Pai, SUA vinde aur in nestire, aurul atat de necesar ca garantie pentru vremea cand dolarul va fi inlocuit. Si-l vinde Chinei. Apoi, infoaie muschii NATO.

PUTEREA

PRICOPIE, DEMISIA! Duicu l-a corupt pe ministrul Educaţiei pentru directoarea porno Silca Ilici

O imensă mizerie morală şi ilicită a fost ascunsă sub preşul din biroul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Practic, ministrul Pricopie s-a înscris de bunăvoie într-un grup infracţional organizat, faptă penală deosebit de gravă. După ce la finele anului 2013 a demis-o pe escroaca directoare porno Silca Ilici, ministrul Pricopie s-a răzgândit. Remus Pricopie a acceptat de bunăvoie un plan oribil, pus la cale de preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, pentru a o proteja pe escroaca directoare porno Silca Ilici. Remus Pricopie s-a lăsat corupt de baronul Duicu şi a încuviinţat, la începutul lunii februarie 2014, reinstalarea Silcăi Ilici în funcţia de director al Liceului Teoretic "Dr. Victor Gomoiu" din Vânju Mare, dar nu înainte de a se acoperi cu un control măsluit! Motivul este unul incredibil! Silca Ilici este iubita vicepreşedintelui aceluiaşi CJ, Aladin Georgescu, mâna dreaptă a jupânului Adrian Duicu - ambii pesedişti.

Firma offshore care deţine clădirea Primăriei Capitalei a intrat în insolvenţă

Lovitură de teatru în cazul firmei Apatel Properties, proprietarul sediului în care Primăria Capitalei stă cu chirie. Aceasta şi-a cerut insolvenţa în instanţă. Dacă se ajunge la masa credală, sediul se va vinde la licitaţie publică, iar Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) poate pierde sediul pentru care a plătit cea mai mare chirie de pe piaţă. Este pentru prima dată când o firmă offshore cere insolvenţa. Presiunile exercitate de consilierii generali asupra primarului Sorin Oprescu de a demara operaţiunile de cumpărare a sediului din Splaiul Independenţei 291-293 au fost în zadar. Suspectat că ar fi direct implicat în tranzacţie, consilierii PDL au cerut ca organele abilitate să se autosesizeze în acest caz, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

România ar putea fi nevoită să importe uraniu

Proiectul privind noua exploatare de uraniu, pe care Compania Naţională a Uraniului (CNU) vrea să o construiască în comuna Grinţieş (judeţul Neamţ), nu a fost aprobat în Guvern nici până acum. Autorităţile nu au găsit încă sursele necesare de finanţare pentru acest proiect de importanţă strategică. Şi, din cauză că rezervele interne de uraniu vor mai ajunge pentru maximum trei ani, autorităţile iau acum în calcul importul de uraniu, pentru a asigura combustibilul necesar funcţionării celor două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă. Investiţia este estimată la 407,33 milioane lei, inclusiv TVA, sumă la care CNU nu poate contribui cu mai mult de 10%. Derularea acestui proiect de investiţii este cu atât mai urgentă cu cât singurul zăcământ de uraniu aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, este în curs de epuizare.

Bodu îi cere lui Ponta să renunţe la Blănculescu după ce acesta a atacat apartenenţa României la NATO

Europarlamentarul Sebastian Bodu i-a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, premierului lui Victor Ponta să renunţe la serviciile lui Ionel Blănculescu: "Având în vedere recentele declaraţii iresponsabile ale consilierului Dvs. onorific, Ionel Blănculescu, referitoare la inoportunitatea consolidării calităţii României de membru al NATO, vă solicit în mod public să renunţaţi la serviciile lui. Este inadmisibil ca, odată cu aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO şi în contextul în care stabilitatea zonei noastre este ameninţată militar de o Rusie din ce în ce mai agresivă, un consilier al premierului să facă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa singurului punct de sprijin al securităţii naţionale". Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, a făcut, pentru ziarul "Bursa", mai multe declaraţii şocante. "Scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum înainte din nici un plan de atac armat, de pe nici o hartă militară.

ROMANIA LIBERA

Preşedintele PE, Martin Schulz, acuzat de nereguli de Macovei şi Bodu. Cum se apără liderul european

Europarlamentarul Monica Macovei îl critică pe preşedintele PE, Martin Schulz, pentru că ar fi blocat votarea unor prevederi critice despre activitatea sa şi a politizat angajările în Parlamentul European, conform Raportului privind descărcarea de gestiune a PE pentru 2012. Astfel, Schulz a împiedicat votarea unui paragraf din Raportul privind descărcarea de gestiune a PE pentru anul 2012, pentru că acesta îl critica deoarece a ţinut la sertar mai mult de 2 luni "un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului". Acelaşi paragraf blocat de Schulz îl critică pentru "întârzierea de trei luni cu care administraţia Parlamentului a transmis o citaţie din partea unei instanţe belgiene celor trei deputaţi vizaţi", scrie Monica Macovei pe blog. Raportul vorbeşte şi despre politizarea în mandatul lui Martin Schulz, care ar fi facilitat numirea unor persoane apropiate, membri ai cabinetului său, în funcţii înalte în administraţia Parlamentului European.

Băsescu: Gaddafi mi-a spus că el a avut datorii la Ceauşescu

Traian Băsescu a precizat că în cadrul Summit-ului UE-Africa nu s-a discutat despre problema datoriilor pe care ţările africane le au către România, pentru că este vorba despre o problemă bilaterală. El a povestit momentul vizitei pe care a făcut-o în Libia, când a discutat cu Muammar Gaddafi despre datoriile pe care această ţară le are către România. "Dumnezeu sau Allah să îl odihnească pe Gaddafi, eu am discutat cu el şi vă pot spune că am fost primul şef de stat primit întâi în palat şi apoi în cort. Prima dată m-a primit în palat, după ce nu mai primise de vreo 20 de ani şefi de stat în palat, şi l-am întrebat pe Gaddafi, a venit şi punctul, că aveam notat în dosar, datoria Libiei la România, şi el: Eu nu am datorii la România, datoriile mele sunt la Ceauşescu, l-aţi omorât...Eu la el am avut datorii ", a afirmat Băsescu. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, România a valorificat mare parte din datorii, precizând că nu este pregătit să spună "ce mai avem de luat şi de unde". Preşedintele Băsescu a făcut în noiembrie 2006 o vizită în Libia, în cursul căreia s-a întâlnit cu Muammar Gaddafi.

ZIARUL FINANCIAR

Rata creditelor neperformante şi-a reluat creşterea în ianuarie şi a trecut pragul de 22%

Creşterea din luna ianuarie a ratei de neperformanţă vine în contextul în care presiunea pe portofoliile băncilor se diminuase la sfârşitul anului trecut, iar creditele cu probleme se opriseră sub pragul de 22% în noiembrie şi decembrie. Creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile au atins la sfârşitul lunii ianuarie o pondere de 22,3% din totalul portofoliilor de credite din sistemul bancar, marcând un salt de o jumătate de punct procentual faţă de luna decembrie şi de aproape patru puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de BNR. Creditele cu probleme făcuseră chiar un pas înapoi de 0,1 puncte procentuale în luna decembrie, până la 21,8%.

Ford pune lacăt pe producţia de maşini de la Craiova o lună din următoarele trei

Uzina Ford de la Craiova va aduna 72 de zile fără producţie de maşini în perioada septem­brie 2013 - iunie 2014 după ce americanii au anunţat că fabrica va fi oprită încă 23 de zile în aprilie, mai şi iunie. În aprilie uzina Ford va fi oprită timp de şase zile, dublu faţă de cele trei zile anunţate iniţial la sfârşitul lunii februarie, la care se adaugă şi trei zile de pauză pentru uzina de motoare. "Deşi Ford B-Max rămâne unul dintre cele mai vândute modele din segmentul său, cererea la nivel european pentru mono­volumele din clasa mică a scăzut. Ca urmare a acestui fapt, Ford România îşi reajustează volumele de producţie penttu B-Max şi are în plan oprirea activităţii în Secţia Operaţiuni Vehicule timp de opt zile în luna mai, respectiv nouă zile în iunie. În ceea ce priveşte secţia de motoare, nu anticipăm zile fără producţie în lunile mai şi iunie", au spus oficialii Ford România.

Femeia care a inventat "armele financiare de distrugere în masă" demisionează din funcţia de bancher, după o carieră de 30 de ani

Blythe Masters, femeia care a dezvoltat o serie de instrumente financiare considerate responsabile pentru declanşarea crizei globale, şi-a dat demisia de la JPMorgan Chase după aproape trei decenii în care a lucrat în cadrul celei mai mari bănci americane, scrie Financial Times. Masters, în vârstă de 45 de ani, a fost una dintre persoanele care au dezvoltat instrumentele derivate de credit în anii '90, care au dus la apariţia unui nou sistem de "atenuare" a riscului. Criza financiară a arătat că dezvoltatorii noului sistem au fost "arhitecţii unor arme de distrugere în masă", potrivit FT. "A fost unul dintre puţinii oameni care au avut curajul să apere instrumentele derivate de credit în timpul crizei financiare, şi a plătit un preţ pentru aceasta. Masters a fost unul dintre cei mai competenţi bancheri cu care am lucrat", a declarat Jes Stanley, fostul director de investiţii la JPMorgan. Din cauza ameninţării investigaţiilor autorităţilor de reglementare, JPMorgan a decis să vândă divizia "crescută" de Masters către Mercuria, o casă de tranzacţionare elveţiană, pentru 3,5 miliarde de dolari.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb