REVISTA PRESEI 04.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 mai 2011

REVISTA PRESEI 04.05.2011

ADEVARUL

Căşuneanu îi cere lui Voicu şpăgile înapoi!

Omul de afaceri Costel Căşuneanu l-a dat în judecată pe senatorul Cătălin Voicu pe motiv că nu i-a mai înapoiat o sumă mare de bani. Costel Căşuneanu susţine că suma de 200.000 de euro reprezintă un împrumut pe care senatorul Cătălin Voicu "a uitat" să i-l mai returneze, deşi scadenţa era la finele anului 2009. Senatorul PSD Cătălin Voicu, arestat în martie 2010, a fost dat în judecată de Costel Căşuneanu, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru ianuarie 2012. În acţiunea civilă înaintată instanţei în urmă cu două luni de către Costel Căşuneanu, omul de afaceri susţine că banii pe care i-ar fi dat lui Voicu au fost un împrumut, dar admite că nu are nicio dovadă în acest sens.

Oltenii de la Deveselu îşi văzură scutu" cu ochii

După anunţul făcut de Traian Băsescu despre amplasarea scutului antirachetă la Deveselu, judeţul Olt, localnicii îi aşteaptă pe americani cu "bună voie şi cu colaborare". Scutul antirachetă este pentru oltenii din Deveselu un fel de "încercuire" care să-i apere pe americanii "pripăşiţi" în comună de furia teroriştilor lui Osama bin Laden. De ieri este oficial. Americanii vor amplasa un scut antirachetă în România. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu în urma deciziei Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT), luată luni seară. "Din luna februarie a anului trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite ale Americii de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă pentru acest sistem de apărare, au fost analizate mai multe locaţii.

Criteriile de selecţie

La conferinţa de presă susţinută ieri la Deveselu, înalţi oficiali români şi americani au declarat că, în total, costurile echipamentelor se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari operarea. Fondurile vor fi puse la dispoziţie de SUA. Specialiştii militari susţin că baza din comuna olteană a fost salvată de la închidere prin poziţionarea sa strategică. "Această locaţie ţine de baza logistică. Trebuie să fie amplasată undeva unde a existat o organizare de tip militar şi facilităţi din punct de vedere tehnic şi logistic, ca să poată fi amenajată fără cheltuieli maxime din partea statului român. Cred că o îmbinare a factorilor tehnici, strategici, cu cei de ordin economic şi logistic a dus la această rezultantă", a declarat colonelul Constantin Hlihor, profesor universitar la Universitatea Naţională de Apărare. A contribuit Mirela Ogea

Experţi de la Bruxelles: Cum a pierdut România trenul cu bani de la UE

Comisari şi funcţionari europeni avertizează Bucureştiul pe toate căile că oportunitatea cheltuirii fondurilor europene alocate în 2007 e pierdută. Mai mult, din 2014 vom primi mai puţini bani. România pierde banii europeni din cauza incompetenţei din administraţie, ceea ce pune în pericol dezvoltarea ţării. România stă pe un munte de bani europeni, dar nu are un plan clar pentru a-i cheltui, astfel că experţii UE susţin că multe oportunităţi sunt deja pierdute. Din 19 miliarde de euro la care avem dreptul prin intermediul a trei dintre cele mai importante programe de finanţare europeană, România abia se poate lăuda, potrivit statisticilor naţionale, că a cheltuit 11%.

Primit fără elan la Realitatea

Elan Schwartzenberg a anunţat luni într-o conferinţă de presă că intenţionează să apară în seara aceleiaşi zile, de la ora 22.00, la Realitatea TV, unde urma să discute cu jurnaliştii "notabili" ai postului. Doar că, surpriză! Cu o jumătate de oră înainte să intre în emisie, Elan Schwartzenberg a fost sunat de către producătoarea Raluca Damian, care i-a comunicat că nu este oportună apariţia proprietarului la postul TV. Contactat de "Adevărul", Schwartzenberg a explicat că nu s-a autoinvitat la emisiunea de la Realitatea TV, ci că a fost invitat de către Sorin Enache, director general al postului, care are şi atribuţii editoriale.

Casa Albă s-a răzgândit: Bin Laden era de fapt neînarmat când a fost ucis

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunţat că Osama Bin Laden nu era înarmat atunci când forţele americane au pătruns în reşedinţa sa şi l-au omorât, însă a opus rezistenţă. Luni Casa Albă susţinea exact opusul: liderul Al Qaida avea asupra sa o armă. Potrivit unor noi informaţii pe care le-a dezvăluit Jay Carney, membrii Navy Seal au verificat pe rând cele trei etaje din vilă în care locuia Osama Bin Laden împreună cu familia sa. La primul etaj au fost omorâte trei persoane, inclusiv o femeie. Forţele americane au urcat la etajul următor unde l-au găsit pe Osama Bin Laden împreună cu o femeie, despre care se crede că este soţia sa, ambii neînarmaţi. Femeia s-a repezit la soldaţii americani şi a fost împuşcată în picior, însă aceasta a supravieţuit. Bin Laden a opus rezistenţă şi a fost împuşcat şi ucis, a mai anunţat Carney.

TVR, "publicitate politică" cu Udrea

Televiziunea Română a încheiat un contract de coproducţie cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului, al cărui preţ este de 148.800 de lei (aproximativ 36.000 de euro) pentru trei ediţii ale emisiunii "Ne vedem la TVR!", care s-au dovedit a fi emisiuni de publicitate politică. Una dintre ediţii a fost amendată săptămâna trecută cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Deşi, prin contract, emisiunile ar trebui să promoveze destinaţii turistice, două dintre ediţii au ajuns să fie folosite pentru publicitate politică. Prima a fost deja sancţionată cu somaţie publică de CNA, iar cea de-a doua, în care au fost prezenţi Gheorghe Flutur, Elena Udrea şi Emil Boc, care au vorbit despre realizările din Bucovina, a primit amendă.

Se întorc investitorii în termocentrale?

După ce, în ultimii trei ani, companiile europene interesate de producţia locală de energie s-au retras rând pe rând din proiecte uriaşe, în perioada următoare este posibil ca România să atragă din nou astfel de investiţii, estimează analiştii de la PricewaterhouseCoopers (PwC). Aceasta deoarece consumul de energie va creşte foarte mult, iar proiectele eoliene, singurele în care se mai investeşte masiv în prezent, nu vor putea acoperi în totalitate cererea.

Francezii ar putea să renunţe la Orange România

Orange ar putea să lase România pentru o piaţă mai profitabilă. "Portofoliul nostru din Europa trebuie să fie mai eficient. În anumite state nu există creştere", a declarat Stéphane Richard, directorul general al grupului care deţine Orange, France Telecom. El a adăugat că nu exclude ieşirea companiei de pe unele pieţe şi a numit Austria, Elveţia, Belgia, Slovacia şi România printre statele unde grupul ar putea decide să vândă participaţiile la operatori locali. "Am intrat într-o fază dificilă", a explicat el. Rezultatele financiare ale primului trimestru din 2011 au arătat o creştere de 1,2% ale pieţelor mai mici din Europa, în timp ce afacerile din Africa şi Orientul Mijlociu, cu excepţia Egiptului, au avasat cu 5,8%. O altă variantă ar fi unificarea reţelelor cu Deutsche Telekom, companie care deţine 30% din grupul elen OTE, care este, la rândul său, acţionar majoritar în companiile Romtelecom şi Cosmote.

Deputatul PDL Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată de DNA

Deputata PDL Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, fiind pusă sub acuzare în legătură cu organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009, la Costineşti. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa asupra vinovăţiei sale. Deputata este cercetată penal pentru acordarea mai multor contracte fără licitaţie în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului şi în legătură cu sumele cheltuite pentru organizarea Zilei Tineretului din 2 mai 2009. La vrema respectivă, ea a cumparat o scenă pentru evenimentele organizate de Ziua Tineretului cu 75.000 de euro, deşi ministerul dispunea deja de una.

CURENTUL

Procurorul Irinel Păun va fi cercetat penal pentru favorizarea infractorului Vîntu

Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au declanşat deja cercetările cu privire la săvårşirea de către Irinel Păun a infracţiunii de favorizare a infractorului, el dispunånd printr-o manevră ingenioasă, la acea vreme, scoaterea de sub urmărire penală a tatălui FNI pe motive aşa-zis medicale. Fără a avea nicio dovadă care să-i motiveze decizia luată în calitate de procuror în dosarul FNI, Irinel Păun l-a spălat pe Vîntu de infracţiunile grave săvårşite începånd de la înfiinţarea Fondului Naţional de Investiţii şi pånă la prăbuşirea lui, iar apoi şi-a acoperit abuzul printr-o trimitere în judecată a lui SOV pentru infracţiuni minore, pedepsite corespunzător.

Mimi Schwartzenberg minte şi îi face de râs şi pe angajaţii Realităţii TV

Elan a deschis gura, fără să-l oblige nimeni, şi s-a şi făcut de râs, mimând relaxarea ipocrită, după cum vom demonstra, minţind ridicol pe tema "spontanei" sale invitări în platoul Realităţii, unde şi-ar fi dorit să fie în sfârşit el şi numai el în centrul atenţiei, ca un mogul autentic, nu ca o paiaţă a lui SOV, după cum şi-a dorit dintotdeauna, nerăbdător, şi gata să le-o dea şi el prin batistă analiştilor obişnuiţi cu muştiucul hidrantului lui SOV, livraţi acum muşchiului său de acţionar. Elan a fost lipsit de bucurii, show-ul n-a mai avut loc, iar pentru agenţiile de presă, acesta a declarat ieri cu guriţa sa, într-o intervenţie telefonică, faptul că doreşte să clarifice motivul pentru care nu a mai apărut luni seara la postul RTV, aşa cum anunţase iniţial în conferinţa de presă susţinută în după-amiaza zilei de luni.

Roberta Anastase şi Gyorgy Frunda susţin că au fost şantajaţi de mai mulţi jurnalişti

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda au prezentat mai multe cazuri în care ar fi fost şantajaţi de jurnalişti, ieri, la o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul presei, unde s-a discutat despre un proiect de lege a presei. Roberta Anastase a povestit că, în campania prezidenţială, a rămas "siderată" când i s-a cerut din partea unei televiziuni din Prahova 50.000 de euro pentru a nu fi atacat PDL-ul. Senatorul UDMR Gyory Frunda a menţionat, la rândul său, că în presă sunt oameni care îşi câştigă pâinea din calomniere, adăugând că un director de ziar i-a spus că are fotografii cu el alături de o tânără domnişoară. "I-am spus că era vorba de fiica mea. Trebuia să-l las să o publice şi, apoi, să-l fi dat în judecată", a adăugat Frunda.

CURIERUL NATIONAL

Cum se vânează un şef de companie?

Unele firme mari sunt dispuse să plătească zeci de mii de euro sau chiar mai mult pentru a găsi directorul perfect. Companiile de head-hunting fie abordează ţinta indicată de angajator, fie caută în funcţie de un "portret robot". O vânătoare reuşită presupune mult tact şi abilităţi de comunicare, pentru că majoritatea candidaţilor nu este interesată de schimbare. Procedeul de recrutare pentru posturile de top din companii se desfăşoară în alţi parametri faţă de angajările obişnuite, aşadar procesul de angajare a unui om pe o poziţie importantă într-o companie este similară cu vânătoarea. Companiile specializate în head-hunting trebuie să dea dovadă de mult tact, atenţie la detalii şi înţelegerea profilului candidatului căutat.

România şi Bulgaria au mai făcut un pas spre spaţiul Schengen

Reunită luni, la Bruxelles, Comisia pentru Libertăţi civile a Parlamentului European a apreciat că România şi Bulgaria întrunesc toate condiţiile necesare pentru a adera la spaţiul Schengen. Parlamentul va trebui, însă, să fie în continuare informat despre măsurile suplimentare ce urmează a fi luate în zonele de frontieră între Bulgaria, Turcia şi Grecia, în lumina unui potenţial influx migraţionist, au decis europarlamentarii din comisia amintită. Votul în plen este programat pentru luna iunie, decizia finală urmând a fi luată de către Consiliul European. Condiţia majoră pentru aderarea la spaţiul Schengen este capacitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale Uniunii.

Atanasiu: Nu există închisori CIA în România şi nici nu au fost

Fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu a spus, ieri, că este surprins de faptul că subiectul închisorilor CIA în România apare cu o frecvenţă de un an, deşi acestea nu există şi nu au existat niciodată, citează Mediafax. "Mă surprinde că, la un interval de un an, un an şi jumătate, reapare subiectul cu închisorile CIA din România, care nu există. (...) Au fost comisii parlamentare de anchetă, comisii europene de anchetă, anchete ale ONG-urilor din Europa şi America şi nu au descoperit astfel de închisori", a spus deputatul PNL. El a arătat că este puţin probabil să fi apărut informaţii din interiorul României care să fi condus la prinderea lui bin Laden, dar a admis că este posibil să fi apărut informaţii de la serviciile româneşti, care sunt în teatrele de operaţii externe.

Eduard Helvig, noul secretar general a PNL

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat, ieri, Biroul Politic Central al partidului, că Eduard Helvig va prelua atribuţiile de secretar general, el urmând să-l înlocuiască, astfel, pe Radu Stroe, au declarat surse din PNL, citează Mediafax. Potrivit Statutului PNL, secretarul general al partidului este desemnat prin decizia preşedintelui formaţiunii. Sursele citate au arătat că membrii BPC au luat act de decizia lui Crin Antonescu şi că unii dintre aceştia i-au mulţumit lui Radu Stroe pentru activitatea de până acum. Eduard Helvig a fost până în prezent consilierul lui Crin Antonescu.

Cel mai frumos magazin din lume dintr-un complex comercial: Galeriile Sabion din Cocor

Magazinul Sabion din Cocor a câştigat trei trofee la Hollywood, în cadrul celei de-a 40-a editii a A.R.E. Design Awards - Marele Premiu - Cel mai frumos magazin din lume într-un complex comercial, Premiul pentru inovaţie în pardoseală şi Premiul pentru expunere artistică. În cadrul Association for Retail Environments (A.R.E.) Design Wards, Galeriile Sabion din Cocor au concurat lângă alţi 500 de jucători de pe piaţa internaţională de retail cum ar fi Tiffany"s, Macy"s sau Apple Store. La ediţia din acest an, juriul a fost format din 8 membri, printre care se numără Mitch Abbott, The Rockport Company, Luiz Andrade, Sony Electronics Inc, Jessie Bove, DDI magazine şi Anne Dinardo, VMSD magazine.

EVENIMENTUL ZILEI

Ghid de utilizare a ziaristului în trustul lui Voiculescu

Un fost angajat al Intact Media dezvăluie sistemul prin care jurnaliştii din trust erau făcuţi să transforme, fără crâcnire, ordinele conducerii în materiale de presă. Stelian Negrea a lucrat până de curând în trustul Intact, având funcţia de senior editor Antena 3. De două luni ocupa o poziţie-cheie: era coordontorul Departamentului de Investigaţii al grupului media. Un fel de "poliţie secretă" - investigaţii politice şi economice - care trebuia să adune informaţii despre firme şi oameni politici. De la putere. Investigaţiile vizau subiecte solicitate expres de conducerea trustului Intact şi erau publicabile în oricare din mediile trustului - TV, on-line sau print. "Prin contract - dacă îl semnam - orice mi-ar fi spus nu puteam să refuz. Mergi la firma cutare, strânge informaţii despre cutare firmă sau cutare om politic care, evident, era de la putere - nu puteam să spun < NU >. Te transformau într-un accesoriu la brelocul lor", povesteşte Stelian Negrea.

Oamenii lui Blaga încep târguiala pe funcţii

Cu zece zile înainte de congres, democrat-liberalii nu se înţeleg în privinţa modalităţii de vot pentru alegerea preşedintelui, dar fac socoteala posturilor puse la bătaie. Dincolo de atacurile care s-au înteţit în ultima perioadă, divergenţele dintre cele două tabere s-au amplificat, astfel încât cu mai puţin de două săptămâni înainte de congresul de pe 14 mai nu s-a ajuns încă la un acord în privinţa modului în care se va vota la alegerile pentru conducerea partidului. Susţinătorii lui Emil Boc vor organizarea unor centre de vot pe organizaţii, variantă exclusă însă de oamenii lui Vasile Blaga, care spun că astfel delegaţii vor fi putea fi "dirijaţi" şi cer aplicarea formulei alfabetice.

Rusia întâmpină cu răceală anunţul privind scutul antirachetă

SUA întreprind paşi pentru crearea sistemului de apărare antirachetă în Europa "independent de dialogul cu Moscova" şi aceasta poate genera pe viitor riscuri pentru forţele strategice ruse de descurajare, afirmă un comunicat al Ministerului rus de Externe, prima reacţie la anunţul de azi privind amplasarea interceptoarelor de rachete la Deveselu în judeţul Olt, potrivit agenţiei Itar Tass. Moscova va "examina cu cea mai mare atenţie evoluţia situaţiei, ţinând cont că preconizatul sistem de apărare antirachetă, în opinia sa, poate genera pe viitor riscuri pentru forţele strategice ruse de descurajare", se menţionează în textul citat de Agerpres.

Cum să ridici cât mai repede o casă ieftină

Costurile încep de la 150 de euro pe metru pătrat, în cazul stadiului "la roşu" pentru locuinţele din cărămidă. În cazul în care optaţi pentru o construcţie din cărămidă, veţi putea alege dintre cele două tehnologii folosite astăzi în mod frecvent: cea de tip Porotherm şi cea de tip GVP, cu goluri verticale. Preţurile, pentru prima variantă, pornesc de la aproximativ 150 de euro/metru pătrat, pentru stadiul "la roşu", care reprezintă construcţia fără finisaje, instalaţii şi partea exterioară a acoperişului, care poate fi din ţiglă sau tablă. În cazul celei de-a doua variante, costul minim pe metru pătrat este de 155 de euro, pentru aceeaşi fază a construcţiei. În cazul unei construcţii "la cheie", costurile pentru o locuinţă realizată din cărămidă încep de la aproximativ 320 de euro pe metru pătrat. Concret, pentru o locuinţă de 150 mp construiţi, ar rezulta un preţ al execuţiei de 48.000 de euro.

FINANCIARUL

Topul companiilor private cu datorii la stat - European Food, pe primul loc cu 135,9 mil. lei

Au fost deja declansate procedurile de executare silita. Pe de alta parte, cinci companii de stat au datorii totale mai mari decat deficitul bugetar in T1. Primii cinci cei mai mari datornici privati la bugetul general con­solidat aveau la 31 martie 2011 obligatii restante de peste 477,98 de milioane de lei, potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Fiscul a inceput deja procedurile de executare silita la toate cele cinci companii. Prima in clasamentul restantierilor este European Food, care la 31 martie avea de achitat catre stat nu mai putin de 135,9 milioane de lei. Pe pozitia secunda se afla producatorul de motoare si turbine - UCM Resita, companie detinuta de INET AG,cu restante de 135,28 de milioane de lei. Urmatoarea plasata in top este Energoconstructia, o companie care activeaza in domeniul constructiilor, cu datorii de 69,16 milioane de lei.

Pe a patra pozitie, cu o datorie totala de 86,34 milioane de lei, se pozitioneaza compania de salubrizare Urban. Ultima in ,,Top cinci datornici privati" este Mechel Campia Turzii, care datoreaza statului 51,3 milioane de lei.

Dezvoltatorul Redevco renunta la constructia celor 10 malluri. Am pierdut jumatate de miliard de euro

Compania olandeza, care avea in plan construirea a 10 malluri, a parasit piata autohtona dupa patru ani de tatonari Deocamdata nu exista nicio intentie de revenire. Criza a alungat din Romania unul dintre cei mai mari investitori in retail: compania olan­deza Redevco, parte a grupului Cofra, care detine lantul de magazine C&A. Axat pe dezvoltarea centrelor comerciale - initial doar pentru C&A -, Redevco este unul dintre cei mai mari dezvoltatori europeni in real estate, avand un portofoliu de peste 750 de proprietati (incluzand spatii comerciale, logistice si de birouri) in 18 tari, evaluate la 7,4 miliarde de euro in prezent. Intrat in Romania in 2006, Redevco avea in plan investitii de cel putin 500 de mili­oane de euro. Unul dintre proiecte viza con­structia unui centru comercial la Brasov, in­tegrat stadionului municipal, care urma sa fie adus la standardele UEFA, si a unui complex sportiv ultramodern.

France Telecom ia in calcul vanzarea Orange Romania

Broadbandul si abonamentele raman singurele segmente unde operatorul a inregistrat cresteri in primul trimestru. Orange Romania a pierdut intr-un an 535.000 de clienti si 15 milioane de euro din venituri din cauza conditiilor economice dificile, accentuate de cresterea inflatiei. In aceste conditii, francezii iau in calcul chiar vanzarea operatiunilor din Romania. Masura ar putea fi valabila si pentru alte tari din Europa in afara de Franta, Polonia si Spania. Motivul? Evolutia operatorului pe pietele din Europa este mai slaba comparativ cu cea din Africa si Orientul Mijlociu. France Telecom ar putea vinde anu­mite operatiuni din Europa, pe fondul diminuarii cresterii pe continent, potrivit lui Gervais Pellissier, CFO-ul companiei, citat de Bloomberg.

Bergenbier incearca sa depaseasca criza avand un nou director general, Jens Hoesel

Mihai Ghyka a demisionat din functia de director general al Bergenbier SA, unul dintre cei mai im­por­tanti producatori de bere din Romania, a anun­tat ieri compania. Conducerea a fost preluata de Jens Hoesel, fost director de vanzari la StarBev. Ghyka renunta la functia de director general la un an si patru luni dupa ce a revenit la conducerea companiei, in ianuarie 2010. Noul director general, Jens Hoesel, a ocupat anterior functia de Chief Sales Officer in grupul StarBev, din care face parte Bergenbier, pozitie pe care a detinut-o in perioada decembrie 2010-aprilie 2011.

Analisti: BNR isi va modifica prognoza - inflatie de 4,8% la sfarsitul anului

Banca Nationala a mentinut dobanda-cheie la minimul istoric de 6,25%. BNR nu a recurs ieri la modificari in ceea ce priveste aplicarea politicii monetare, in sensul ca nu a luat decizii de relaxare sau de inasprire a acesteia. Desi analistii spun ca acest lucru semnaleaza faptul ca banca centrala pare confortabila cu nivelul inflatiei, ei anticipeaza ca maine va fi anuntata o noua prognoza pentru finalul lui 2011 si 2012. Estimarile lor avanseaza, pentru acest an, o crestere pana la aproape 5%, de la actualul nivel de 3,6%.

Piata productiei publicitare creste cu 10%-15%, pana la 110-115 mil. euro

Sute de firme au disparut din Romania in ultimii ani, pe fondul crizei, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP). In 2008, afacerile companiilor de profil au totalizat aproximativ 200 de milioane de euro. Piata productiei publicitare si-ar pu­tea opri declinul in acest an, cand, po­tri­vit estimarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publi­citate (APIIP), afacerile companiilor de profil se vor majora cu 10%-15% fata de ni­velul de anul trecut. ,,Apreciez ca nivelul pietei va fi de aproximativ 110-115 mili­oa­ne de euro in acest an, cu 10%-15% peste cel din anul 2010", declara Liviu Rogoji­na­ru, presedintele APIIP. Anul trecut, afa­ce­rile companiilor de profil au stag­nat la nivelul din anul 2009, piata fiind insa practic la jumatate comparativ cu 2008.

Multinationalele cer eliminarea preturilor reglementate la gaze

Reprezentantii multinationalelor din energie prezente pe piata romaneasca vor cere azi delegatiei FMI in tara noastra sa impuna guvernului eliminarea preturilor reglementate la gaze precum si plata datoriilor CFR catre distribuitorii de electricitate. ,,Principalele teme ale discutiilor vizeaza subiecte referitoare la starea si evolutia pietei de energie din Romania, axanduse in special pe dereglementarea preturilor finale ale gazelor na­turale, liberalizarea pietei si datoriile companiilor de stat catre furnizori, precum cele ale companiei CFR", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE). Un alt subiect al discutiilor va fi cel legat de cadrul legislativ si situatia proiectelor off-shore, considerate a reprezenta un pas important catre independenta energetica a Romaniei. Din ACUE fac parte E.ON, CEZ, Enel, GDF-Suez, Electrica, Vitol Gaz, Congaz si Wirom.

JURNALUL NATIONAL

Glonţul care l-a ucis pe ben Laden valorează 50 de miliarde de dolari

Glonţul care l-a omorât pe teroristul numărul unu al lumii, Ossama ben Laden, valorează 50 de miliarde de dolari. Cu atât a crescut averea celor care au dolari în lumea întreagă imediat după anunţul asasinării lui Ossama, după ce luni dolarul s-a apreciat faţă de euro de la 1,4864 unităţi, cu cât închisese tranzacţionarea luni noaptea, până la 1,4793. Apreciea fost până aproape la nivelul minim de acum 3 ani. Procentual, creşterea a fost de 0,47% însă dacă aplicăm acest procent la cantitatea mondială de dolari aflaţi în circulaţie, obţinem în total o creştere a averii cu 48,4 miliarde de dolari. Suma este mai mare decât împrumutul de 20 de miliarde de euro pe care l-a luat România de la FMI şi este aproape cât infuziile de câte 25 de miliarde de dolari luate de behemoţii financiari Citigroup şi JPMorgan.

"Fiare furăm, fără poduri vă lăsăm"

Hoţii nu iartă nimic: fură cablurile de cupru, ornamentele din bronz, indicatoarele rutiere, podurile, şinele de cale ferată şi grinzile de susţinere. În ultimul timp, buletinele de presă ale poliţiei şi, prin urmare, buletinele de ştiri sunt invadate de furturile de fier vechi. Că e cale ferată, pod, şosea, conductă, cablu electric, casă, pentru hoţi nu contează, atât timp cât metalul care-i intră în componenţă se poate valorifica. Capacele de canalizare, cablurile electrice, şina de cale ferată (plus com­ponentele aferente), conductele de irigaţii, pompele ocupă poziţiile de vârf în topul furturilor de fier, însă nici parazăpezile, indicatoarele rutiere sau chiar podurile nu-s ocolite. Pe lângă acestea, furturile grinzilor de susţinere ale caselor sunt mizilicuri. Nici cimitirele n-au scăpat de urgia "magneţilor". Că-s garduri împrejmuitoare sau ornamente de pe monumente funerare, se fură.

NATIONAL

Antonescu şi-a executat propria echipă

Crin Antonescu a mai călcat în picioare încă o dată democraţia de partid, pe care o promova din greu pe vremea când era un liberal de rând. Preşedintele PNL a schimbat dintr-o mutare secretarul general, secretarii generali-adjuncţi, trezorierul, precum şi o serie de şefi de departamente. Zvonul că liberalii au de gând să-l pensioneze anticipat pe Antonescu, sătui de atâta dictatură şi de făcut frumos pe lângă PC şi PSD, a ajuns, fireşte, şi la urechile preşedintelui PNL. Preşedinte care, în delirul de grandoare de care a fost lovit, oricum îşi suspecta colegii, de ceva vreme, de trădare. După ce a curăţat toate forurile de conducere de personaje incomode, iată că Antonescu a renunţat şi la serviciile celor care l-au susţinut până în prezent.

"Şarpele cu ochelari" îşi bagă iar coada în politică

Fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, încearcă să se strecoare din nou pe scena politică. Pe portiţa ecologistă. Titulatura folosită: "Partidul Verde Ecologist", condus, oficial, de colonelul în rezervă SRI Ioan Uţiu, considerat de cunoscuţi drept "unul din oamenii lui Măgureanu". Respectiv Virgil Măgureanu, fostul director al SRI. Care, odată plecat din sistem, a încercat (mult prea repede) să intre în politică. Prima dată pe culoarul naţionalist, punând bazele "Partidului Noua Românie" (despre care un alt fost colonel de Securitate, Ion Dunariţiu, afirma public că a fost "creaţia SRI-ului"). Ulterior, PNR a fuzionat cu PDAR, transformându-se în Partidul Naţional Român, care la rândul lui s-a aliat cu PUNR. Formă în care s-a "vărsat" în PD, anterior alegerilor din 2004. Rămas fără jucărie politică, Măgureanu încearcă acum o penetrare mai sănătoasă, ecologică.

PUTEREA

Terenuri şi vile din banii CFR. Necolaiciuc a ""îngropat"" peste 1 milion de dolari în case de vacanţă la Slănic Moldova

După întoarcerea în ţară a lui Mihai Necolaiciuc, încep să apară "mostre" de devalizare a CFR făcute de celebrul fugar peste Ocean. Astfel, în loc să investească în infrastructura feroviară, fostul director al CFR SA, Mihai Necolaciuc, a cumpărat o vilă şi o pensiune, plus terenurile aferente acestora, la Slănic Moldova, în anul 2001, cu aproximativ 1 milion de dolari. Nu este străin de aceste matrapazlâcuri nici fostul ministru de la transporturilor, pesedistul Miron Mitrea. Trei ani mai târziu, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi a pus sechestru, din cauza datoriilor pe care le înregistra Regionala CF Galaţi la bugetul de stat, pe cele două imobile şi pe terenurile aferente, acestea fiind vândute.

Potrivit magistraţilor, Vîntu a fost arestat din cauza influenţei publice

Doi judecători din completul de la Tribunalul Bucureşti care a decis arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu a apreciat că măsura se impune deoarece acesta a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune, în timp ce al treilea magistrat a hotărât că măsura este nefondată. Decizia de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar a fost luată în baza art. 148 alin.1, litera d din Codul de procedura penală, conform căruia măsura poate fi luată dacă "inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune".

Cătălin Striblea, după ce patronul Realitatea a fost scos din schema emisiunii în care trebuia să apară marţi seara: ""Ne dorim un interviu cu Elan Schwartzenberg, dar vrem să-l facem jurnalistic""

Cătălin Striblea, moderatorul emisiunii "Realitatea te priveşte", ne-a declarat că şi-ar dori un interviu cu noul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, interviu pe care crede că îl va realiza cât de curând. Declaraţia realizatorului tv vine la o zi după ce actualul proprietar al trustului a fost scos din schema emisiunii la care anunţase că va participa, în calitate de invitat, luni seară, pentru a răspunde la întrebările tuturor jurnaliştilor. Motivul acestei întâmplări, susţin pentru "Puterea" surse din interiorul televiziunii, l-a reprezentat dorinţa redacţiei de a se impune în faţa noului patron, după o perioadă delicată sub patronatul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

""Capturează sau ucide!"" A fost legală operaţiunea americană în Pakistan pentru uciderea liderului al-Qaida?

Administraţia Obama nu a informat Pakistanul despre raidul de pe teritoriul său decât după ce elicopterele americane au ieşit din spaţiul aerian pakistanez, justificând că serviciile de informaţii de la Islamabad ar fi putut avertiza organizaţia teroristă. În ciuda faptului că, oficial, preşedintele SUA şi secretarul de stat Hillary Clinton au punctat importanţa Pakistanului în lupta împotriva al-Qaida, cooperare care ar fi ajutat Statele Unite să îl localizeze pe Osama bin Laden, o fotografie confirmă încă o dată că autorităţile de la Islamabad nu au avut cunoştinţă despre ceea ce urma să se întâmple.

ROMANIA LIBERA

Deveselu - comuna care apără Europa

O mică aşezare cu 3000 de locuitori din judeţul Olt a devenit un punct vital al scutului antirachetă amplasat de SUA în Europa de Est. În baza militară de la Deveselu vor ajunge mai multe rachete interceptoare, un radar precum şi 200 de militari americani. Statele Unite vor amplasa un radar de mare putere şi rachete interceptoare în judeţul Olt, până în 2015, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a fost de acord ca fosta bază aeriană de la Deveselu să fie inclusă în sistemul de apărare antirachetă pe care SUA îl dezvoltă în estul Europei.

Pakistan. Pregătirea operaţiunii militare din Abbottabad a durat opt luni de zile. Ce nu s-a văzut în operaţiunea de lichidare a lui Osama bin Laden

Ziarul american The New York Times a dezvăluit dedesubturile operaţiunilor care au dus la localizarea şi omorârea liderului reţelei teroriste Al Qaida, Osama bin Laden - de la începutul sfârşitului, din iulie 2010, până la atacul final, care a avut loc în noaptea de duminică spre luni. În iulie 2010, divizia CIA din Pakistan a reuşit să ia, în apropierea oraşului Peshawar, urma unei maşini de teren al cărui şofer era bănuit că ar fi unul dintre curierii de încredere ai lui Osama bin Laden. Acesta avea să fie începutul sfârşitului celui mai căutat om din lume: opt luni mai târziu, un comando american format din 79 de soldaţi de elită, aflaţi în patru elicoptere MH-60, se îndrepta către un complex de clădiri din Abbottabad, un oraş situat la puţin mai mult de 100 de kilometri de capitala Pakistanului, Islamabad.

Cum ajunge un boschetar să vândă poliţe de milioane de lei

Un bărbat fără locuinţă din Bucureşti a deţinut 54 de firme, prin intermediul cărora a primit mandate pentru a vinde mii de poliţe Casco şi RCA emise de o companie mare din România. Nivelul fraudelor care afectează companiile de asigurări din România a crescut exponenţial în ultimii ani. "Vânzarea de poliţe fără a mai preda banii companiei emitente, dar şi falsificarea poliţelor au devenit un fenomen în ultimii ani. Vorbim de pagube de zeci de milioane de euro provocate companiilor de asigurări şi, din păcate, legea nu ne ajută aproape deloc", explică pentru România liberă şeful departamentului antifraudă al unei companii mari. Pentru că metodele utilizate de infractorii încă nedovediţi acoperă un spectru foarte larg, RL vă prezintă, în serial, cazurile exponenţiale.

ZIARUL FINANCIAR

Decizie istorică: SUA pun România sub scutul antirachetă

Preşedintele Traian Băsescu a anun­ţat ieri decizia istorică a României de a accepta pe teritoriul său lansatoare americane de rachete inter­cep­toare care vor fi folosite în cazul unui atac cu rachete cu rază lungă de acţiune dinspre Est înspre Vest. Aceasta înseamnă participarea directă a României la scutul american antirachetă. România devine astfel o pavăză a Vestului şi unul dintre aliaţii-cheie ai SUA în lume. Aceasta poate însemna un flux masiv de investiţii americane, atrase de garanţiile de securitate astfel create.

Profitul BRD-SocGen, tras în jos de scăderea veniturilor

BRD-SocGen, a doua mare bancă locală după active, a obţinut în primul trimestru un profit net de 122 mil. lei (29 mil. euro), în scădere cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, în special din cauza scăderii veniturilor operaţionale, în timp ce cheltuielile generale, dar şi provizioanele au încetinit. "Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul aşteptat de piaţă, diferenţa faţă de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativă. Activitatea economică suferă în continuare, influenţând şi cererea de servicii bancare", spune Guy Poupet, preşedintele-director general al BRD. Veniturile băncii au scăzut cu 14%, la 787 mil. lei, în timp ce costul riscului a coborât cu 10%, la 292 mil. lei. Rezultatele sunt calculate individual la nivelul băncii, în conformitate cu standardele locale de contabilitate.

Topul randamentelor fondurilor mutuale după primele patru luni

Pariul pe acţiunile celor cinci SIF-uri a propulsat fondul de acţiuni BCR Expert pe primul loc în topul celor mai performante fonduri mutuale, cu un randament de 16,6% în primele patru luni ale acestuia an. Fondul de acţiuni BCR Expert, cu active de 15,9 mil. lei şi gestionat de societatea de administrare Erste Asset Management, a încheiat primele patru luni din an cu un randament de 16,6%, cel mai ridicat din industria fondurilor mutuale, investind cea mai mare parte din active în acţiunilor celor cinci SIF-uri, OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi BRD.

Şeful BRD vede primul semn bun: încetinesc provizioanele

BRD a reuşit să aducă sub control provizioanele la începutul lui 2011, însă acum presiunea pe venituri dă bătăi de cap. Scăderea cheltuielilor cu provizioanele este un prim semnal pozitiv al anului 2011, chiar în condiţiile în care economia nu şi-a revenit conform aşteptărilor, iar asta s-a văzut şi în rezultatele BRD, veniturile fiind în scădere faţă de anul trecut. "Un prim semnal pozitiv este intrarea pe o pantă descendentă a costului net al riscului, tendinţă care sperăm că va continua de-a lungul întregului an", spune Guy Popuet, pre­şe­dinte-director general al BRD-SocGen.

ING: BNR a cumpărat 600 de milioane de euro în aprilie

BNR a cumpărat 600 mil. euro de pe piaţa valutară interbancară în aprilie pentru a "netezi" ritmul de apreciere a leului în raport cu moneda unică europeană, estimează analiştii ING Bank. Leul a câştigat aproape 4% în faţa euro pe parcursul lunii trecute. Cele mai recente date arată că banca centrală avea la sfârşitul lunii aprilie rezerve valutare de 32,1 miliarde de euro, în scădere cu circa 700 de milioane de euro faţă de sfârşitul lunii anterioare, din cauza deprecierii dolarului şi lirei sterline în faţa euro şi a reducerii rezervelor minime la pasivele în valută de la 25% la 20%.

Clădirea Cathedral Plaza ar putea fi vândută pentru 70 mil. euro

Clădirea de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti ar putea fi vândută pentru 70 milioane de euro unui fond britanic de investiţii, tranzacţia urmând să fie încheiată până la finele anului dacă sunt îndeplinite condiţiile prestabilite privind randamentul din chirii şi gradul de ocupare. " Am semnat un precontract de vânzare-cumpărare, dar care se va finaliza doar dacă vom îndeplini anumite criterii de performanţă", a declarat Daiana Voicu, directorul Willbrook International, compania care se ocupă de dezvoltarea şi administrarea clădirii. Proprietarul clădirii este firma Millennium Building Development, controlată de fondul american de investiţii Miller Global, printr-un vehicul din Cipru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb