• ADEVARUL
• Mii de protestatari au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul, după confruntări cu forţele de ordine. Va sări armata în sprijinul protestatarilor?
Mii de manifestanţi au ocupat din nou, luni după-amiază, Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Multe voci se întreabă, în caz că situaţia va degenera, dacă armata va interveni şi de partea cui. Armata şi-a scos tancurile în stradă pe 18 iulie 1997, pentru a forţa demisia premierului islamist Necmettin Erbakan, mentorul actualului premier, Recep Tayyip Erdogan. Piaţa Taksim, situată în centrul metropolei turce, fusese abandonată sâmbătă seara, după incidentele violente. Însă mii de manifestanţi au reocupat acest loc luni după-amiază. Incidente violente au avut loc şi în cartierul Besiktaş, în apropierea Biroului premierului Recep Tayyip Erdogan. Manifestaţiile continuă în Turcia de şapte zile, soldându-se cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara. Brusca izbucnire a furiei antiguvernamentale în Turcia a luat prin surprindere ţările europene, care au cerut Ankarei să dea dovadă de "reţinere" şi să recurgă la "dialog".
• Studiu IRES: "Poporul din România profundă ţine cu Gigi Becali"
Poporul din România profundă ţine cu Gigi Becali şi nu are încredere în justiţie. Aceasta este concluzia unui studiu IRES privind arestarea patronului echipei de fotbal Steaua. Astfel, 46% dintre respondenţi spun că decizia condamnării lui Becali este un lucru rău, 53% vor graţierea lui şi 60% nu au încredere în Justiţie. 96% din respondenţii unui sondaj realizat de IRES, în 21 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1100 de persoane, de 18 ani şi peste susţin că au auzit de condamnarea lui Gigi Becali la închisoare. 46% dintre aceştia au declarat că decizia condamnării lui Gigi Becali este incorectă, 36% cred că este o decizie corectă, iar 17% susţin că nu se pronunţă. Procentele au variat cu maximum două puncte în sondajele realizate în perioadele în care s-a 22-23 mai şi 27-28 mai. Un procent de 14% din respondenţi şi-au schimbat părerea despre Becali în urma acestei decizii, dintre care 51% în rău şi 46% în bine.
• Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Adevărul Live: "Cu resursele noastre, cu inteligenţa noastră, România este pe locul 26 în UE în topul bunăstării"
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat la Adevărul Live că România trăieşte o mare nedreptate, pe care şi-o face singură, şi că nu poate înţelege cum ţara noastră a ajuns să se claseze pe locul 26 într-un clasament al bunăstării în Uniunea Europeană, cu atâtea resurse şi inteligenţă. PIB-ul nostru este mic şi din cauză că salariile din România sunt foarte mici. Una este când faci automobil la Colibaşi, la fel de bun sau chiar mai bun decât în Franţa, salariul pus la PIB este mai mare în Franţa. Aşa-i munca organizată la noi, anapoda. • Rezervele valutare ale României au crescut la 32,69 miliarde de euro
Rezervele valutare la Banca Naţională a României au crescut în luna mai cu 280 de milioane de euro, de la 32,41 miliarde de euro la 32,69 miliarde de euro, evoluţie susţinută printre altele de modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor. În cursul lunii mai au fost înregistrat intrări de 1,61 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele. Ministerul Finanţelor a atras în luna mai 3,75 miliarde lei prin plasarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, sub împrumuturile din aprilie, care au totalizat 5 miliarde lei.
• Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii
Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu. Asocierea dintre firma lui Dumitru Dragomir, Bodu SRL, şi compania de cablu RCS-RDS a fost încheiată pe 15 august 2009, la un an şi jumătate după ce consorţiul format de RCS-RDS şi Antena Group a câştigat licitaţia organizată de Liga Profesionistă de Fotbal, condusă de acelaşi Dumitru Dragomir, pentru transmiterea meciurilor din Liga I. Contractul de asociere a fost publicat prima dată de către Mugur Ciuvică, un apropiat al trustului Antena şi şeful Grupului de Investigaţii Politice, chiar în momentul în care Sorin Alexandrescu, directorul Antena 1, era audiat de procurori sub acuzaţia de şantaj. Obiectul şantajului era chiar publicarea respectivului contract.
• CURENTUL
• PSD îşi aruncă partenerii din USL în capcana uninominalului pur
In timp ce la reuniunea USL s-a discutat despre principii, cod de conduită şi alte forme fără fond , la sediul central al partidului, BPN al PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să susţină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur."S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susţinem în continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu la discuţiile cu colegii din USL", a spus Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al partidului.
• Relu Fenechiu, greu de înţeles
Nici premierul Victor Ponta şi nici şeful său de la PNL, Crin Antonescu nu-l mai înţeleg pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Recent, acesta a declarat că salariul imens al directorului CFR Marfă i se pare justificat. Ca la Radio Erevan, premierul Ponta s-a arătat circumspect, ieri, cu privire la acurateţea preluării de către jurnalişti a declaraţiei ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în care acesta spunea că salariul de 9.000 Euro al directorului CFR Marfă este unul corect, arătând că lucrurile au fost înţelese "invers". Întrebat cum e cu "populismele" la care Fenechiu cerea să se renunţe, Ponta a spus: "Îl chem eu pe domnul Fenechiu şi... Unde a zis chestia asta? Haideţi să vedem". La fel, Crin Antonescu s-a bâlbâit ieri, atunci când a fost solicitat să comenteze opinia ministrului liberal. "Nu am eu alt comentariu de adăugat. Domnul Fenechiu este ministrul Transporturilor. Ştie despre ce vorbeşte. Cred că a adus nişte argumente în sprijinul declaraţiei domniei sale. Nu am eu elemente să-l contrazic sau să-l susţin", a spus Antonescu, înaintea şedinţei USL.
• Roata de Tia Şerbănescu
Uluire totală în PNL-PC faţă de comportamentul justiţiei: cum adică, am venit la putere, avem 70% (pe puţin) iar ANI şi DNA ne tratează ca pe orice infractor? Dacă dl. Antonescu le-a spus alor săi (în secret, în BPN) că a vorbit cu Dragnea - "bileţelul roz" - să facă OUG anti ANI, cei de la Antene, răvăşiţi de arestarea pentru şantaj a directorului lor, au vorbit deschis, pe post, că trebuie făcut ceva împotriva DNA: "să vorbim cu premierul, să vorbească el cu Cazanciuc" - ca să oprească "maşinăria care distruge vieţi". Deus ex machina era, fireşte, dl. Băsescu şi "mafia portocalie" care continuă să comande. Pesemne fiindcă roşul PSD amestecat cu galbenul PNL dă exact portocaliu. De unde şi confuzia. Antenele au păţit exact ca Gigi Becali care după ce anunţa vesel: "gata, au venit ai mei la putere, se-ntoarce roata" - s-a trezit sub roată. Cele două roţi mediatice ale USL s-au învârtit toată ziua: la Felix tv era "maşinăria care distruge vieţi" iar la Ghiţă tv erau "familii distruse de Dan Voiculescu" - cu precizarea că distrugătorul Felix părăsise România cu avionul personal.
• CURIERUL NATIONAL
• Jaful de la RAAN începe să producă efecte
Managementul dezastruos al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, încurajat de subvenţiile nejustificate şi necontrolate ale statului român plătite în contul apei grele produse de mult în surplus, încep să-şi producă efectele. Un executor silit a pus ieri sechestru pe şase maşini şi două locomotive în contul unor datorii totale de 1,3 mil. lei. Raportul Curţii de Conturi a confirmat plăţi nedatorate de circa 54 milioane lei şi orele suplimentare plătite nejustificat unei firme de pază. În 2011 RAAN avea datorii totale de peste 667 milioane de lei, patrimoniul fiind evaluat sub 150 mil. lei.
• Ofensiva grupului Renault spre pieţele din Asia-Pacific
Confruntat cu marasmul de pe piaţa europeană a automobilelor, Renault depune eforturi susţinute pentru a-şi stabili alianţe multiple cu alţi constructori de automobile de pe planetă. Fiind deja partener cu grupul japonez Nissan (unde deţine 43,4% din capital), cu grupul Daimler (fabricantul de automobile Mercedes) şi cu grupul rus Avtovaz (Lada), Renault se apropie acum tot mai mult de grupul nipon Mitsubishi. Prioritară este stabilirea de parteneriate cu grupuri din China, Japonia, India, Indonezia. Deşi mult în urma altor constructori de automobile europeni, Renault este pe punctul de a semna un acord cu o firmă din China (Dongfeng) privind construirea unei uzine în Wuhan, negociază cu Mitsubishi, cu parteneri din India şi construieşte o uzină în Indonezia. Până în 2016, Renault are în plan dublarea (faţă de 2012) a vânzărilor de vehicule în Asia-Pacific, până la 500.000.
• Cel mai mare bubble financiar din istorie este pe cale să se spargă
Cea mai mare bulă speculativă din istorie a început să se dezumfle, iar în următoarele luni tendinţa s-ar putea accelera şi transforma într-un colaps ce va afecta preţurile oricărui activ financiar la nivel internaţional, spune compania de brokeraj Admiral Markets într-un comunicat sosit pe adresa redacţiei. Documentul citat menţionează opinii ale experţilor potrivit cărora monetizarea masivă adoptată de Rezerva Federală, Banca Japoniei, Angliei, Elveţiei şi cea Europeană, ce a dus preţurile activelor financiare la maxime istorice, se va sfârşi tragic. Consecinţa ar urma să fie hiperinflaţie şi colapsul unor sectoare cheie din economie, avertizează analiştii Admiral Markets, societate care în România operează un "pool" de tranzacţii Forex. Inversarea trendului pozitiv din piaţa de acţiuni, majorarea ratelor de dobândă şi criza de lichiditate din piaţa valutară ar urma să fie semnalele care să ne spună că scenariul din anii 2007-2008 se va repeta.
• Înmatriculările Dacia în Franţa au frânat puternic în mai, dar au cea mai bună evoluţie la cinci luni
Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au crescut cu numai 0,4% în mai, la 6.832 unităţi, o încetinire puternică faţă de ritmul din lunile precedente, însă pentru primele cinci luni înregistrează cel mai puternic avans, de 18,1%, la 37.179 unităţi. Piaţa autovehiculelor noi din Franţa a rămas pe scădere puternică, chiar dacă declinul s-a mai temperat faţă de începutul anului. Înmatriculările din Franţa au scăzut cu 10,3% în mai, la 148.554 unităţi, în timp ce în primele cinci luni reculul a fost de 11,9%, la 840.185 unităţi, potrivit datelor anunţate, luni, de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile. Cota de piaţă a Dacia a avansat în mai de la 4,11% anul trecut la 4,6%. Dacia a consemnat un avans al vânzărilor de peste 19% în aprilie, după o creştere de aproape 30% în martie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Teodor Baconschi: "PDL a dezamăgit orice om lucid, care nu se lasa îmbătat cu lozinci"
Aflat pe lista neagră a PDL alături de Cristian Preda, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi nu a aşteptat decizia partidului şi a demisionat. Acesta a acordat EVZ un interviu în care comentează decizia de suspendare a lui Preda din partid şi îşi expune nemulţumirile faţă de PDL. Suspendarea lui Cristian Preda e o măsură umilitoare şi nejustificată. Cristian Preda, ca şi ceilalţi reformişti, nu a atacat o persoană sau PDL. A semnalat nişte probleme reale care, în loc să fie rezolvate, au fost ascunse sub preşul acestei sancţiuni. Ce nu e adevărat din ce s-a spus? Că partidul a făcut non-combat, ca să se intre la redistribuire? Că face o falsă opoziţie, ratând toate ocaziile de a critica rateurile USL? Că, deşi fracturat, la Convenţie, PDL defilează sectar doar cu fidelii lui Blaga? Că statutul - care cerea guvern din umbră, prezidenţiabil etc - nu e respectat?
• USL se desparte pentru moment de Dan Voiculescu
PNL şi PSD nu se înghesuie să apere Trustul Intact, în scandalul şantajului. Ele au decis că scandalul este un şantaj comercial, care nu le priveşte. Acuzaţiile de şantaj la adresa directorului Antena Group nu provoacă, în rândurile USL, susţinerea la care jurnaliştii Antenelor s-ar fi aşteptat. Nici PNL, nici PSD nu dau semne că ar vrea să se implice în acest scandal şi să ia apărarea trustului. Astfel, deşi preşedintele PNL Crin Antonescu este susţinut făţiş de trustul media controlat de familia Voiculescu, liberalii au primit dispoziţie să încerce să evite discuţiile despre recentul scandal.
• De ce a fost arestat şeful Antenelor
Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1, Elena Zamfir, a considerat că lăsarea în libertate a lui Sorin Alexandrescu reprezintă un real pericol pentru ordinea publică. În primul rând, arestarea este justificată deoarece omul de bază al lui Dan Voiculescu riscă între 7 şi 12 ani de închisoare, el fiind cercetat sub acuzaţia de şantaj în formă agravantă. În acelaşi timp, judecătoarea a criticat acţiunile lui Alexandrescu în condiţiile în care nu a urmărit niciun moment informarea corectă şi imparţială a publicului, în ciuda statutului său de director peste mai multe posturi de televiziune. "Interesul public impune luarea măsurii preventive faţă de inculpat, pentru a asigura protecţia cetăţenilor împotriva unor astfel de fapte reprobabile, care le lezează dreptul de a fi informaţi cu profesionalism pe canalele mass-media", se arată în documentele judecătorilor.
• Apare telefonul care te va spiona până-n măduva oaselor
Google se pregăteşte să atace iPhone-ul rivalilor de la Apple cu un un smartphone dezvoltat de subsidiara Motorola, mai "conştient" de mediul înconjurător şi suficient de deştept pentru a anticipa modul în care urmează să fie folosit, a declarat, la finalul săptămânii trecute, şeful Motorola, Dennis Woodside. Senzori din interiorul dispozitivului, precum un giroscop şi un accelerometru, vor fi constant alimentate, astfel încât telefonul să ştie dacă se află într-o maşină care călătoreşte cu peste 90 de kilometri pe oră sau este scos din buzunarul utilizatorului. În funcţie de aceste informaţii, smartphone-ul va încerca să anticipeze în ce scop urmează să fie folosit. Va putea, de exemplu, să deschidă o aplicaţie a camerei foto în avans pentru a face o poză, potrivit Financial Times, citat de mediafax.ro. Cei de la Business Insider scriu că noul telefon de la Google va fi cea mai sofisticată grupare de senzori pe care o poţi purta la tine şi va şti fiecare lucru pe care îl faci, fie că dormi, conduci sau mergi pe jos.
• JURNALUL NATIONAL
• DNA anchetează dosarul RCS&RDS - Dumitru Dragomir
Direcţia Naţională Anticorupţie investighează condiţiile contractului pentru a stabili dacă poate exista vreo legătură cu drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I. Procurorii susţin că este vorba de un contract de 3,5 milioane de euro care viza renovarea unei săli de ceremonii. Acest contract ar reprezenta motivul de şantaj de care este acuzat şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu. Alexandrescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis propunerea DNA de arestare, deşi la dosar nu există nicio probă a şantajului. În 30 mai, în urma unei operaţiuni de forţă declanşată de DNA, directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul instituţiei a cărei şefă este Laura Codruţa Kovesi, sub pretextul unor simple audieri. El a fost ridicat de DNA din faţa casei sub pretextul unor simple audieri, fără să fi fost citat în prealabil în dosar.
• Ponta: Antena3 nu m-a şantajat nici pe mine, nici pe alţi miniştri. Sunt nişte prostii
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că, legat şi de evenimentele din ultimele zile: bătălia între diverse trusturi de presă nu intră în competenţa Guvernului şi nici nu am de gând să mă ocup de aşa ceva. Afirmaţii de genul 'primul ministru sau miniştri sunt şantajaţi' reprezintă nişte prostii, la fel de mari ca şi afirmaţiile domnului Roşca Stănescu sau ale altor jurnalişti de la alte trusturi de presă când spuneau cum sunt eu şantajat de Băsescu. Ideea este că presa este liberă şi poate să viseze ce vrea şi să inventeze ce vrea despre şantaje, însă când eşti parlamentar al USL nu ai această libertate, poţi să fii din nou jurnalist şi să visezi în fiecare zi alt şantaj. Nu m-a şantajat nici dl. Băsescu, nu m-a şantajat nici Antena 3, nici pe mine, nici pe alţi miniştri.
• UE prezintă cel mai ridicat risc de tulburări sociale, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii
Nivelul de nelinişte socială din ţările Uniunii Europene (UE) este mai ridicat decât în orice altă parte a lumii, în condiţiile accentuării decalajului dintre bogaţi şi săraci, care constituie un important factor declanşator pentru tulburări sociale, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport făcut public luni la Geneva, informează agerpres.ro. Nivelul de agitaţie socială - manifestată prin greve, încetări ale lucrului, proteste stradale şi demonstraţii - a crescut în majoritatea ţărilor după criza economică şi financiară începută în 2008, potrivit raportului anual Lumea muncii.
• Danileţ şi Ghica se întorc în forţă! Justiţia a anulat hotărâile CSM din luna februarie
Cristi Danileţ şi Alina Ghica au participat luni la şedinţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, iar marţi vor participa la şedinţa Plenului CSM, conform Mediafax. Cei doi şi-au reluat activitatea după ce săptămâna trecută Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Curtea de Apel Galaţi au decis suspendarea hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 26 februarie, prin care s-a decis revocarea lor din funcţiile de membri ai CSM. Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 27 mai cererea lui Cristi Danileţ de anulare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea lui din funcţia de membru ales al CSM. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării hotărârii Plenului Consiliului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cererii de anulare a acestei hotărâri. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
• NATIONAL
• Contract cu dedicatie pentru Urdareanu si Retegan. Un mizilic, 10 milioane de euro!
Urmasii unor personaje bine infipte in sistem inainte de '89, care au ajuns oameni de afaceri prosperi, au primit zilele trecute un contract cu dedicatie de la Transelectrica, in valoare de aproape 10 milioane de euro. Norocosii castigatori ai contractului buclucas cu Transelectrica sunt Tiberiu Urdareanu (maior in rezerva si fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost sef al Comandamentului Trupelor de Tancuri si Auto in perioada regimului comunist) si Ioan Marius Retegan (fiul lui Ioan Retegan, fost sef al Sectorului munca de partid din ministere pe vremea PCR). In schimbul sumei colosale, Urdareanu (proprietar al imperiului UTI) si Retegan (patronul SC Helinick SRL) trebuie sa monteze sisteme antiefractie si de depistare a incendiilor in 13 statii de transformare detinute de Transelectrica.
• Detalii incredibile! VIP-urile din arest, tampoane pentru interlopi!
Aresturile preventive aflate in custodia Ministerului de Interne sunt arhipline, asa cum nu au mai fost in ultimii 20 de ani. De asemenea, puscariile patriei gem de condamnati definitiv. Situatia este atat de grava, incat s-a pus chiar in discutie amanarea unor actiuni in forta ale politistilor de la crima organizata, pana se fac locuri libere pentru temutii interlopi. "Clientii" asigurati de DNA au fost transformati in "tampoane" prin care sa se delimiteze clanurile aflate in razboi. Astfel ca de la politicieni, demnitari, miliardari si magistrati ajunsi, fie si pentru doar cateva zeci de ore, in stare de arest preventiv, toate VIP-urile au indeplinit, fara sa vrea, misiunea de a-i desparti pe temutii interlopi. Si, dupa cum sustin sursele noastre, nu doar ca planul a functionat, dar bietele VIP-uri, la gandul ca ar putea deveni in orice clipa victime colaterale ale rafuileilor interlope, si-au intarit de indata colaborarea cu organele de ancheta.
• Daniel Morar, ingenuncheat in "cimitirul elefantilor"
Astazi, CSM va lua act de demisia din magistratura a lui Daniel Morar. Care, desi a incercat prin toate metodele sa traga de timp, amanand de mai multe ori acest moment, a fost in cele din urma obligat sa-si semneze capitularea. Astfel ca, daca pana nu de mult era considerat cel mai temut om din sistem, fostul sef al DNA a fost tras rapid pe o linie moarta, postul de judecator la Curtea Constitutionala fiind pentru ambitiosul Morar mai mult o pedeapsa, decat o recompensa. Presedintele Comisiei Europene i-a promis in urma cu ceva vreme lui Daniel Morar ca il va pune sef peste viitorul corp al procurorilor anticoruptie, pe care urmeaza sa il coordoneze personal Jose Manuel Barroso. Crezandu-se la adapostul presedintelui Comisiei Europene, magistratul a avut cateva iesiri publice cel putin surprinzatoare, in care s-a erijat in principal adversar al pactului coabitarii. Urmarea? Premierul s-a tinut tare pe pozitie in fata presiunilor comisarilor europeni, in timp ce seful statului i-a semnat "cu japca" decretul de numire la Curtea Constitutionala.
• Nastase a fentat instanta in procesul Zambaccian
Instanta a amanat pana in toamna judecarea recursului declarat de procurori in cazul dosarului Zambaccian, cauza in care completul de trei judecatori ai Inaltei Curti i-au condamnat pe sotii Dana si Adrian Nastase la cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Hotarati sa lungeasca recursul cat pot, avocatii lui Nastase s-au prezentat, ieri, in instanta, inarmati cu 14 cereri de probatorii, doua cereri de recuzare a uneia dintre judecatoare, Ioana Bogdan, plus ca au ridicat alte exceptii de neconstitutionalitate si/sau neconventionalitate. Ca urmare, desi nu au avut succes cu recuzarea Ioanei Bogdan (cererea a fost respinsa, tot ieri, dupa suspendarea procesului in doua randuri), cauza in sine nu a apucat sa fie judecata. Rezultatul: speta a primit un nou termen abia in toamna, pe 9 septembrie.
• Israelul, avertizat sa nu atace Iranul din spatiul aerian irakian
Bagdadul a avertizat Israelul sa nu se foloseasca de spatiul sau aerian pentru a ataca facilitatile nucleare ale Iranului. Ce-or sti, ce n-or sti oficialii irakieni, cert este ca incearca sa-si asigure "spatele" in cazul in care SUA si Israelul vor intreprinde operatiuni militare asupra Iranului. Hussein al-Shahristani, vicepremier care raspunde de domeniul energetic al Irakului, a declarat ca s-au primit asigurari din partea SUA ca nu se va folosi spatiul aerian irakian pentru a ataca facilitatile nucleare ale Iranului. Intrebat cum va reactiona Irakul daca, totusi, Israelul va survola spatiul sau aerian, al-Shahristani a raspuns sec: "Nu vom dezvalui modul nostru de reactie, ca Israelul sa ia contramasuri". François Hollande a precizat ca sunt necesare "actiuni urgente si imperioase pentru a impiedica Iranul sa acceada la arma nucleara". "Nu doar Israelul este amenintat, ci intreaga regiune, care va fi in pusa in pericol de o eventuala accedere a Iranului la arma nucleara", a subliniat presedintele francez.
• PUTEREA
• ARENDA LUI VOICULESCU. Grivco pune mâna pe cele 2.600 de hectare ale ICITID Giurgiu
Dan Voiculescu are lipici la terenurile statului, dar numai de la Ministerul Agriculturii, acolo unde şi-a pus omul de încredere ministru. Chiar şi sub ameninţarea unei condamnări penale, tot pentru afaceri imobiliare cu respectivul minister, Dan Voiculescu a reuşit să pună mâna şi pe terenurile Institutului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Giurgiu. Săptămâna trecută, Grivco, firma mogulului, a semnat contractul de arendă pentru cele 2.600 hectare ale institutului, în condiţiile în care abia pierduse un proces cu statul, tocmai pentru acest teren. Totul este să ai susţinerea potrivită. ICITID Giurgiu este o adevărată perlă a agriculturii româneşti. Dispune de terenuri în suprafaţă de peste 2.600 ha în localităţile Gostinu şi Băneasa, judeţul Giurgiu. Pe lângă terenurile compacte de care dispune, ICITID mai are ceva de maxim interes în agricultura românească - sistemul de irigaţii, pentru că obiectul principal de activitate chiar acest aspect îl vizează. Iar irigaţiile, cu apa venită direct din Dunăre, pot asigura producţii extraordinare.
• Angajaţii Antena 3 evacuaţi, din cauza unei alarme cu bombă
Jurnaliştii de la Antena 3, post aflat în sediul din Băneasa, au fost evacuaţi în urma unei alarme cu bombă. Din informaţiile paginademedia.ro, la faţa locului se află o echipă pirotehnică şi un câine. Angajaţii postului din clădirea din Băneasa au fost evacuaţi pe rând din birouri, pe măsură ce s-a făcut verificarea, mai puţin cei care se ocupă de emisie. Verificarea a fost făcută de către Brigada Antiteroristă. Emisia postului nu a fost afectată de procedurile de verificare, care sunt standard pentru cazurile de ameninţare cu bombă. Ameninţarea cu bombă a fost postată pe contul de Facebook al Antenei 3, ca o serie de comentarii.
• Niţă îi calmează pe mineri
Minerii din Oltenia au renunţat, pentru moment, la proteste, dar numai după ce ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, a ajuns la Târgu-Jiu. Soluţia finală depinde de negocierile dintre conducerea Complexului Energetic Oltenia şi mineri, pentru că situaţia financiară a CEO impune reducerea cu 20% a veniturilor ortacilor. Autorităţile preconizau un astfel de deznodământ şi a promovat un act normativ care ar trebui să ajute într-o oarecare măsură finanţele complexului. Numai că, se pare, încalcă Legile concurenţei.
• ROMANIA LIBERA
• DNA. Procurorii vor audia mai mulţi angajaţi ai trustului Intact care au participat, cu voie sau fără voie, la acţiunea de şantaj. Pe cine poate trage după el Dan Voiculescu
Motivarea arestării pentru şantaj a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, dezvăluie atât implicarea lui Dan Voiculescu şi a fiicei sale, Camelia, ca actori interesaţi de evoluţia încheierii contractului de 20 de milioane de euro cu RCS&RDS, cât şi amploarea participării jurnaliştilor grupului la astfel de practici. Printre participanţii la şantaj, cu sau fără voie, care vor fi audiaţi de procurorii anticorupţie (în afară de Dan şi Camelia Voiculescu) ar fi: Dan Matiescu, directorul general al INTACT Publishing, conducerea cotidianului "Jurnalul Naţional", jurnaliştii de la acest cotidian care au făcut ancheta, realizatorii spotului publicitar prin care se anunţau dezvăluiri incendiare de dare de mită în fotbal - 3,5 milioane euro - şi responsabilii cu difuzarea acestui spot de circa 41 de ori la posturile TV ale trustului.
• Vocea Rusiei: "Dan Voiculescu, ultimul mogul, va dispărea de pe scena politică"
Numele fondatorului Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este tot mai vehiculat atunci când se aduce în discuţie arestarea directorului general al Antena Group. Ultimii care au analizat modul în care acest dosar instrumentat de DNA s-ar putea răsfrânge asupra viitorului politic şi financiar al lui Voiculescu sunt jurnaliştii de la Vocea Rusiei, un canal media extrem de activ şi în perioada crizei politice de la Bucureşti de anul trecut. Comentariul apărut ieri pe portalul radioului apropiat de Kremlin se intitulează "Requiem pentru Antena 3 şi «mogulul» Dan Voiculescu". El apare în contextul în care directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv pentru şantaj, iar numele lui Dan Voiculescu a apărut în stenograme ale DNA.
• ZIARUL FINANCIAR
• Euro a sărit peste pragul de 4,4 lei împins de străinii care pleacă de pe pieţele emergente
Leul a pierdut 1,9% din valoare într-o săptămână în faţa euro, iar zlotul polonez şi forintul maghiar s-au depreciat cu 2,1%, şi, respectiv, 3,3%. Cursul de schimb a depăşit ieri pragul de 4,4 lei/euro pentru prima dată în ultimele două luni după cea mai dramatică săptămână de pe piaţa valutară de anul acesta, în care leul a pierdut aproape două procente în faţa euro. Prognozele s-au modificat acum spre 4,45 sau chiar 4,5 lei/euro la sfârşitul anului. "Sunt puţine şanse să mai asistăm la intrări de capital la fel de mari ca în primele luni din acest an pe măsură ce randamentele titlurilor de stat au scăzut şi există aşteptări de tăiere a dobânzii-cheie. O apreciere a leului sub 4,3 lei în viitor pare limitată, iar dacă ne orientăm către finalul anului, am putea asista la creşterea euro spre 4,45 lei sau chiar 4,5 lei", spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.
• Ponta va impozita cu 85% salariile compensatorii ale foştilor şefi de la CSA şi CNVM
Guvernul va aproba marţi o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după ce premierul Victor Ponta a declarat ieri că este necesară o "taxă pe obrazul gros". "Vom promova un act normativ de rangul ordonanţei de urgenţă pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care şi-au întrerupt mandatul în consiliul de supraveghere la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private", a afirmat Chiţoiu, după ce a fost întrebat de jurnalişti ce fel de act normativ va fi promovat marţi în şedinţa de guvern pentru impozitarea salariilor compensatorii. El a precizat că impozitarea va fi de 85%, la fel ca taxarea drepturilor litigioase.
• Japonia va cheltui 32 mld. dolari pentru a concura China pentru resursele şi pieţele de export din Africa
Japonia va cheltui în următorii cinci ani 3.200 de miliarde de yeni (32 mld. dolari) în Africa în încercarea de a prinde din urmă China în cursa pentru resurse, pieţe de export şi influenţă pe continentul cu unele dintre cele mai puţin dezvoltate economii din lume. Premierul nipon Shinzo Abe a anunţat angajamentul de sprijin la o conferinţă internaţională pentru dezvoltarea Africii, desfăşurată la Tokio. Circa 50 de state sunt reprezentate la reuniune, organizată la fiecare cinci ani, potrivit Bloomberg. Dezvoltarea economică a Africii atrage exportatorii niponi, în timp ce guvernul de la Tokio vrea să obţină acces la gaze naturale şi petrol, după ce dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima, din 2011, a condus la închiderea centralelor nucleare din Japonia. Valoarea comerţului Japoniei cu Africa este de circa cinci ori mai mică decât schimburile de 138,6 miliarde de dolari ale Chinei cu statele de pe continent, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional.