REVISTA PRESEI - 04.09.2010

Willy Homner
Revista Presei / 4 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Boc a discutat cu noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii despre variantele legii salarizării în sistemul bugetar

Cei şase noi miniştri, Valeriu Tabără (Ministerul Agriculturii), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Ion Ariton (Ministerul Economiei), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Ioan Botiş (Ministerul Muncii) şi Valerian Vreme (Ministerul Comunicaţiilor), au depus vineri jurământul la Palatul Cotroceni. Cu acest prilej, preşedintele Traian Băsescu a cerut noului Guvern să aplice şi în 2011 măsurile de austeritate.

Remanierea relansează competiţia internă în PDL

După bătălia pentru Executiv, taberele din PDL se regrupează în perspectiva congresului partidului. Remanierea lui Adriean Videanu şi Radu Berceanu deschide noi fronturi de luptă, după ce conducerea centrală a decis să dea liber la alegerile pentru şefia organizaţiilor judeţene. Războiul din PDL este departe de a se fi încheiat odată cu remanierea miniştrilor, în condiţiile în care democrat-liberalii vor intra în alegerile interne pentru şefia organizaţiilor judeţene, prima etapă înaintea congresului din 2011.

Elena Udrea, invitată să demisioneze

În pauza dintre remaniere şi startul competiţiei interne, democrat-liberalii se încălzesc prin declaraţii. Elena Udrea a afirmat că un nou premier ar fi beneficiat de o "perioadă de graţie". În schimb, vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a invitat-o pe Udrea să părăsească Executivul. "Atunci când ceri plecarea Guvernului, ar trebui să spui că pleci şi tu", a afirmat liderul democrat-liberal. Cât despre Adriean Videanu, el a susţinut că "aşa-zisa grupare malefică BVB" (Berceanu-Videanu-Blaga) nu există, este o "eroare mediatică

Ce nu se vede în CV-ul noilor miniştri

Noii miniştri ai Cabinetului Boc au pete la dosar, fiind implicaţi în diferite scandaluri. Cel mai controversat este Ion Ariton (Economie), acuzat de o "gaură" de 10 miliarde de lei vechi în gestiunea Petrom Sibiu, pe vremea când era director al sucursalei. În urma anchetei, el a primit neînceperea urmăririi penale. Sotia lui Ioan Botiş, Ligia, administrează Eurotehnologic SRL, un centru de recalificare profesională şi de plasare a forţei de muncă, firmă care a avut activitate din 2005 până în 2008, cât Botiş a fost şef AJOFM. Soţia ministrului Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu administrează Remat SA. Firma are datorii la bugetul asigurărilor sociale şi al asigurărilor de sănătate de peste 100 de mii de euro.

Atac la Şeitan şi la Vlădescu

Traian Băsescu i-a criticat dur pe foştii miniştri Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, calificând drept "sfidătoare" deciziile lor de a acorda stimulente angajaţilor. "Mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută, plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru", a declarat Băsescu la ceremonia de depunere a jurămintelor noilor miniştri. Reproşurile preşedintelui nu s-au încheiat aici.

Disputele politice ar putea afecta credibilitatea României

Delegaţia FMI a reluat negocierilepe tema legii salarizări. La doar o zi după decizia rema­nierii Cabinetului Boc, şeful­ misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a reluat negocierile cu premierul Emil Boc. Economiştii ING Bank atrag însă atenţia că instabilitatea politică este în creştere. Ei spun că este doar o chestiune de timp până când Finanţele se vor împrumuta din nou la costuri de peste 7% pe an. Potrivit "Financial Times", se pune întrebarea dacă remanierea este suficientă pentru a pune capăt disputelor politice.

A început demolarea fabricii Timpuri Noi

Buldozelere au intrat în forţă în halele vechii fabrici comuniste. Fondul de investiţii suedez Interprime Properties, din care face parte şi grupul Ikea, va construi un complex imobiliar pe terenul fostei întreprinderi. Vechea fabrică de motoare Timpuri Noi dispare, câte puţin în fiecare zi, din peisaj. Noii proprietari au delimitat cu gard partea de construcţie care a fost clasată ca fiind monument istoric, şi au dat undă verde buldozelor să pună la pământ halele rămase în paragină. Astfel, vor avea la dispoziţie o platformă industrială de 51.000 de metri pătraţi pe care vor ridica un ansamblu mixt de spaţii spaţii comerciale, birouri şi apartamente.

Gheorghe Chioaru: "Opriţi măcelul făcut de copiii de bani gata!"

Gheorghe Chioaru, bărbatul accidentat în august de Anastasia Tănase (18 ani), vrea să obţină 1.000.000 de euro despăgubiri. Bătrânul se află şi acum în Spitalul Floreasca din Capitală, unde medicii urmează să-i scurteze piciorul stâng, în încercarea de a i-l salva de la amputare. Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc "Omenia", Gheorghe Chioaru (71 de ani), vrea să-i ceară despăgubiri de 1.000.000 de euro Anastasiei Tănase (18 ani), amica fiului primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Dezastru la admiterea în Magistratură

Doar 72 de absolvenţi ai unei facultăţi de Drept, din cei 3.119 candidaţi, au trecut de prima probă eliminatorie pentru admiterea la Institutul Naţional de Magistratură (INM). Proba la care au picat cei 3.047 de candidaţi a constat într-un test-grilă, cu întrebări din patru materii - drept civil, drept penal, drept procesual civil şi drept procesual penal - desfăşurat timp de patru ore. Consecinţa acestor rezultate: cele 200 de locuri scoase la concurs - 100 pentru judecători, 100 pentru procurori - nu vor fi ocupate anul acesta.

Escrocheriile avocaţilor interlopi

Procurorii cercetează 27 de persoane care, cu ajutorul unor avocaţi, au dat tunuri imobiliare de peste un milion de euro. Trei avocaţi şi mai mulţi funcţionari ai statului sunt acuzaţi de complicitate cu interlopii în una dintre cele mai mari escrocherii imobiliare. Trei avocaţi bucureşteni, Sever Teodorescu, Alecu Sichitiu şi Dorian Dordea, directorul BCR Chitila - Luminiţa Lolea Coman, şi arhivarul-şef de la Biroul de Carte Funciară al Sectorului 1 - Valerica Jinga au interdicţia de a părăsi Capitala.

Ancheta extinsă la Maternitatea Giuleşti

Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii Giuleşti, Adrian Ioan Toma, a fost pus sub învinuire, ieri, de către procurorii Parchetului General ca urmare a tragediei de la 16 august, când cinci bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar alţi şase sunt încă în stare foarte gravă. Procurorii îl acuză pe Toma că-în ciuda funcţiei pe care o deţine - a gestionat în mod defectuos resursele umane existente.

Criză în sălile de tribunal: avocaţi cu plata în rate

Apărătorii din Baroul Galaţi nu le mai pretind clienţilor să plătească onorariile la începutul proceselor, ci periodic, în funcţie de posibilităţi. Unii avocaţi îi acuză pe colegii lor de concurenţă neloială, din cauza reducerii tarifelor. În plus, ei consideră că este dezonorant pentru breaslă să fie plătiţi ieftin. Scăderea dramatică a veniturilor pe fondul crizei economice i-a determinat pe avocaţii din Galaţi să-şi regândească sistemul de onorarii.

EVENIMENTUL ZILEI

Remanierea "mai mulţi bani pentru partid"

Tehnocraţii deconspiră presiunile democrat-liberalilor: Dumitru acuză încercări de a i se forţa mâna pentru a da bani preferenţial. Vlădescu nu neagă acelaşi tip de tratament. Oficializată ieri, instalarea noului cabinet Emil Boc face culoar pentru pomparea banilor publici către proiectele PDL într-o măsură mai mare decât până acum. Primul semnal: înlocuirea tehnocratului Sebastian Vlădescu la Finanţe cu un om de partid, Gheorghe Ialomiţianu, cunoscut inclusiv în interiorul propriului partid mai degrabă ca fiind propulsat de filiala PDL a lui George Scripcaru, decât pentru viziune economică.

Dumitru: "Au fost telefoane în miezul nopţii"

Primul care a admis-o după remaniere a fost ex-ministrul agriculturii, Mihail Dumitru. "Parlamentarii consideră că sunt aleşi de electorat şi un ministru trebuie să răspundă la anumite comenzi politice. Ieri, ziua în care a fost cooptat ca şef al comisiei de specialitate de la Cotroceni, a fost şi mai tranşant, acuzând chiar că "s-a recurs la multe mijloace - de la telefoane în miezul nopţii, la bătut la uşa mamei, în creierii munţilor".

Vlădescu admite tacit aceleaşi intervenţii

Contactat de EVZ, al doilea tehnocrat din fostul guvern, ministrul remaniat al finanţelor, Sebastian Vlădescu, a preferat să rămână evaziv în privinţa presiunilor politice, fără a le nega însă. "Nu comentez", s-a limitat să precizeze acesta întrebat dacă a resimţit aceleaşi încercări din partea PDL-iştilor de a i se forţa mâna la împărţirea banilor şi în privinţa restructurărilor. Surse din PDL au declarat pentru EVZ că vizitele parlamentarilor şi ale liderilor din judeţe ale PDL cu solicitări de fi nanţare erau frecvente la Vlădescu, multe lovindu- se însă de refuz.

Remanierea "bani pentru partid"

Şi direcţionarea banilor după reţeta aplicată de Adriean Videanu şi Radu Berceanu în propriile ministere a nemulţumit cea mai mare parte a PDL, lăsată deoparte. În noul guvern, la Economie vine senatorul Ion Ariton, fidel al gărzii vechi Videanu- Blaga, dar mult mai uşor de influenţat politic de mai multe grupări ale partidului decât predecesorul său din cel puţin două motive: poziţia mult mai slabă în PDL şi trecutul controversat.

Jurământ fără şampanie, la Cotroceni. Băsescu: "Austeritate pentru toţi! E ceea ce vă cer"

Dacă în partid noul guvern dă speranţe pentru ieşirea din criza de bani a primăriilor PDL, de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a încercat ieri să-i dea o altă aură: a austerităţii. "Măcar în perioada de austeritate aplicaţi austeritatea pentru toţi. Este ceea ce vă cer, domnule prim-ministru, în modul cel mai ferm. Austeritate pentru toţi!", a spus Băsescu, după o muştruluială aluzivă la adresa unora dintre remaniaţi.

BCR riscă un proces colectiv cu 300 de clienţi

Jumătate dintre nemulţumiţi s-au întâlnit, joi seara, cu avocaţi pentru a găsi formula optimă care să-i scape de dobânzile abuzive. După ce clienţi ai Volksbank s-au adunat pentru a găsi o soluţie la abuzurile pe care ei spun că banca le face, joi seara a fost rândul clienţilor BCR. Circa 150 de nemulţumiţi dintr-un grup de circa 300 s-au întâlnit, într-un club din Bucureşti, cu avocaţi pentru a discuta problemele care îi macină în relaţia cu creditorul: contractele incomplete, comisioanele abuzive şi modificarea dobânzii şi pentru a stabili un plan de bătaie. De această dată, reprezentanţii băncii nu au fost invitaţi la dezbateri.

Lăcomie. Băncile cresc dobânzile la împrumuturile noi

Bancherii au ridicat dobânzile la creditele noi a doua lună consecutiv. Asta cu toate că cererea este mult mai mică decât înainte de reducerea lefurilor din sectorul bugetar, perioadă în care s-a resimţit un mic "avânt" al cererii. Conform datelor BNR, prezentate de ZF, piaţa bancară afişa în iulie o dobândă anuală medie de 18,8% la creditele de consum în lei, mai mare cu un punct procentual faţă de luna precedentă. Şi creditele cu garanţii au fost scumpite, costul anual efectiv la împrumuturile în euro fiind majorate cu 1,6 puncte procentuale, la 7,29%. Nici în cazul companiilor situaţia nu este mai bună.

Casa de tip "Lego" o ridici în două zile

Spaţiile modulare sunt făcute din containere de 15 mp, lipite între ele. Pereţii exteriori sunt izolaţi termic, iar în interior ai tot confortul. Nu s-a inventat doar mobila modulară, asamblată acasă din bucăţi, ci au apărut şi casele de tip "Lego". E o revoluţie în construcţii: se lipesc un număr nelimitat de containere de 15 mp, se sparg pereţii interiori şi se creează spaţii mult mai largi, amenajate după dorinţa fiecăruia. La exterior, containerele au straturi termoizolante, îndeplinind cele mai dure standarde de confort termic. Astfel, cu un container de 15 mp poţi să-ţi faci o gogoşerie pe trotuar, cu trei containere lipite să-ţi faci un fast-food sau cu 50 de containere poţi să construieşti o şcoală, o grădiniţă sau chiar un spital. Imobilele din containere nu au nevoie de fundaţie, iar montarea unei clădiri de 250 mp durează fix două zile.

PSD creşte în sondaje: 38%. PDL scade la 18%

Partidul lui Ponta se aşează din ce în ce mai bine în sondaje. PSD s-ar afla în acest moment la 38% din preferinţele alegătorilor. Urmează liberii, iar PDL coboară pe locul al treilea, cu un procent de 18%. Social-democraţii deţin 38% din opţiunile electoratului, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în perioada 30 august - 1 septembrie, citat de realitatea.net. Pe locul al treilea se află PNL, care deţine 22% şi întrece principalul partid de guvernământ, PDL, aflat potrivit sondajului la 18%. Democrat-liberalii sunt în scădere constantă în ultimele luni după măsurile nepopulare luate de Guvernul Boc.  

Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni

În 2008, era "exotic" să contractezi un credit în franci elveţieni. Un franc era un pic peste 2 lei, dobânzile erau mai mici, iar băncile ofereau credite mai mari în franci decât în valute clasice. Astăzi, un franc este peste 3 lei. Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni? O rată de 1.000 de franci a unui credit de 124.000 CHF avea un echivalent în lei de aproximativ 2.000 de lei. Astăzi, aceeaşi rată a crescut la peste 3.000 de lei. Şi asta în doar 2 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb