REVISTA PRESEI 04.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 septembrie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu: "Avem probleme legate de prezenţa cetăţenilor români în Siria. În acest moment, e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români"

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o conferinţă de presă referitoare la ultimele evenimente din spaţiul public, care au legătură cu Preşedinţia: situaţia din Siria, scrisoarea lui Zgonea, ridicarea Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes. În ce priveşte poziţia statului legată de Siria, se menţine aceeaşi exprimată cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români. În această fază, România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri vor decide să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor de luptă, România se va solidariza cu aliaţii. De ce prudenţă? Şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră din Damasc. În acest moment e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români. Pentru data de 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului Steaua României. Ulterior, va fi sesizat Consiliul de Onoare cu cele şapte solicitări de ridicare a ordinului dlui Tokes.

Stelian Tănase, referitor la declaraţia lui Crin Antonescu: "Mi-e teamă că s-a grăbit"

Istoricul Stelian Tănase a fost invitat marţi seară la emisiunea "Jurnalul de seară", unde a comentat declaraţia lui Crin Antonescu referitoare la conflictul din Siria. Liderul PNL a afirmat că România se va afla în prima linie, alături de Statele Unite, în cazul unei intervenţii în Siria. "Şi Traian Băsescu a spus că, în cazul unei intervenţii, vom fi solidari şi vom merge împreună cu americanii şi cu NATO. Ideea este că şi acest factor de politică externă se încearcă a fi capitalizată pe plan intern. Şi este un joc foarte periculos. Antonescu este preşedintele Senatului, poate mâine va fi preşedintele României, este privit serios ca un playmaker important pe scena românească şi mi-e teamă că s-a grăbit", a spus Stelian Tănase la Digi24.

Băsescu: "Nu putem pune câinii mai presus de oameni"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că actualul Guvern trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen de adoptare a câinilor fără stăpân, iar cei neadoptaţi să fie eutanasiaţi. Preşedintele Traian Băsescu a postat, imediat după declaraţiile făcute cu privire la problema câinilor vagabonzi, mai multe fotografii cu maidanezii pe care i-a adoptat. Titlul albumului de fotografii, care a fost postat pe pagina de facebook "Alături de preşedintele nostru", a fost denumit "Dacă îi iubeşti, îi iei acasă". "Guvernul să emită OUG în care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare, cei neadoptaţi să fie eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de oameni, de un copil care se şi duce să se joace cu el, că aşa a văzut el în poveşti, că un câine e prietenul omului, dar nu unul flămând, prigonit, sălbăticit", a afirmat Băsescu.

Cina intimă dintre secretarul american de Stat, John Kerry, şi preşedintele Assad, care a pus pe jar Statele Unite

La doar câteva ore după ce secretarul american de Stat, John Kerry, l-a asemănat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad cu Adolf Hitler şi Sadam Hussein, presa britanică a scos la iveală o imagine care a scandalizat opinia publică americană. În februarie 2009, Kerry a condus o delegaţie formată din membri ai Congresului american care s-a deplasat la Damasc. Pe atunci, actualul secretar de Stat era un simplu senator de Massachusetts care voia să schimbe idei de pace cu Assad. În cadrul acelei vizite, Kerry şi soţia lui, Teresa Heinz, au ieşit la cină cu Asma şi Bashar al-Assad la restaurantul de lux Naranj din Damasc, iar întâlnirea lor a fost surprinsă de către un fotograf amator. Până de curând, Kerry a avut numai cuvinte de laudă la adresa conducătorului sirian.

A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, marţi, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste. Luni, manifestaţia s-a încheiat fără incidente. Ca şi în serile trecute, cei aproape 1.000 de tineri au găsit o soluţie pentru a scăpa de cordonul de jandarmi de la Fântâna de la Universitate. Ca şi ieri, au luat-o pe lângă Facultatea de Arhitectură, au intrat prin Pasajul Victoriei şi s-au îndreptat spre Piaţa Revoluţiei, unde s-au aşezat pe jos. Urmează probabil un Occupy vreme de câteva ore. Manifestanţii plănuiesc să menţină protestul toată săptămâna, iar în weekend se aşteaptă ca numărul de manifestanţi să crească. Oaspeţi care au venit de la festivalul George Enescu s-au alăturat protestatarilor şi au scandat mesaje.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg. La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie, potrivit Mediafax. Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% marţea trecută, ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto. Joi, acţiunile Gabriel Resources au urcat cu 2,4%, iar vineri au închis în coborâre cu 0,58%. Bursa din Toronto a fost închisă luni.

Nokia dispare: Microsoft nu va mai putea scoate smartphone-uri folosind brandul finlandezilor

Microsoft şi Nokia au anunţat ieri că au ajuns la un acord şi că firma americană va plăti 5,44 miliarde de euro pentru divizia mobilă a mărcii finlandeze. Acest lucru înseamnă o colaborare pe viitor pe Windows Phone, cu speranţa de a creşte cota de piaţă şi de a dezvolta terminale interesante din gama Lumia. Cât de curând, pe piaţă nu vom mai vede telefoane "Nokia" Asha sau Lumia. Cel mai probabil Microsoft le va vinde drept Microsoft Lumia sau pur şi simplu familia Lumia va deveni un brand în sine, pentru smartphone-urile companiei cu Windows Phone. Microsoft are voie să folosească marca Nokia doar pentru feature phone-uri, sub o licenţă de 10 ani. Orice alte telefoane care vor fi dezvoltate în perioada următoare de către Microsoft şi echipa care vine de la Nokia vor purta brandul americanilor. O firmă uriaşă, care a lansat pe piaţă atâtea telefoane interesante, care au făcut istorie, se retrage discret, sub un gigant care va dezvolta telefoane cu Windows Phone în viitor.

Zaremba se întoarce: PCC SE se aliază cu fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital pentru privatizarea Oltchim

Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic şi au transmis ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi administratorilor judiciari, că vor face săptămâna viitoare o ofertă. Ministrul Economiei s-a întâlnit marţi cu Yuval Cohen, partener fondator şi manager al Fortissimo Capital, fond de investiţii care şi-a manifestat interesul în vederea participării la procesul de privatizare al combinatului Oltchim. La întâlnire au participat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, companie înregistrată în Germania, administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, precum şi conducerea combinatului Oltchim, reprezentată de Armand Spiru.

CURENTUL

Românii plătesc din banii lor traiul Corinei Drăgotescu în SUA

Românii emigraţi în SUA din cauza regimului instalat de Ion Iliescu şi camarila sa după decembrie 1989 în România, nu au uitat cine le-a demolat visele şi speranţele, alungându-i practic din ţara pe care mulţi o respectă şi o iubesc mai mult decât cei rămaşi acasă. Rănile lor sufleteşti nu s-au închis niciodată, iar Ion Iliescu şi oamenii care l-au slujit cu devotament în ultimii 23 de ani nu pot fi iertaţi de către românii emigraţi în America . Acest lucru este demonstrat de un material foarte inspirat, apărut în ziarul "Mioriţa USA", sub semnătura Simonei Botezan, în care se dezvăluie angajarea ziaristei Corina Drăgotescu în postul de ataşat de presă la Consulatul României din Los Angeles, începând cu 1 septembrie. Postul a fost proaspăt creat pentru ziarista care dădea de pământ în 1990 cu "golanii" din Piaţa Universităţii în timp ce-l proslăvea pe Iliescu, iar salariul Corinei Drăgotescu urmează să fie plătit din bugetul României, adică din taxele şi impozitele plătite de români.

Mondo Cane Scris de Tia Şerbănescu

Tragedia l-a impresionat până şi pe "câinele de Ponta" (cum i-a zis o victimă) care a declarat că "e cumplit ca un copil să fie ucis de câini". În aceeaşi zi s-a semnat la patru lăbuţe contractul de privatizare a CFR Marfă cu câştigătorul Gruia Stoica. Dna Ramona Mănescu, proaspătul ministru al Transporturilor, a evitat să-l semneze (ca şi dl. Ponta) lăsând un secretar de stat să-şi asume riscul şi pe Gruia Stoica să dea din coadă: "cu altă culoare banii din Rusia? Vrei să te invit la restaurant să vezi că am bani? Problema e că trebuie să plătesc". Din când în când vine scadenţa. Dnii Vosganian şi Videanu au fost puşi sub urmărire penală de DIICOT fiindcă au subvenţionat ilegal cu gaze ieftine combinatul Interagro al miliardarului Ioan Niculae. Auzind de dosar, premierul Ponta a fost prudent dar deputatul Ponta a fost virulent: "Videanu e bandit internaţional". Păi, cei doi făcuseră exact acelaşi lucru. De unde se vede că un ministru apreciat din cabinetul Ponta face exact ce face un bandit internaţional. Iar "populaţia libertină şi liberală" (vorba lui Mazăre) apreciază egalitatea socială dintre bandiţi şi miniştri astfel că USL are tot 59% în sondaje. Poate ajunge la 62 şi iese la pensie.

CURIERUL NATIONAL

Se poate extrage adevărul de la Roşia Montană?

În timp ce politicienii fac schimb de replici acide legate de dezvoltarea proiectului minier, Ungaria cere imperios autorităţilor de la Bucureşti să ţină cont de faptul că tehnologia cu cianuri-leşiere implică riscuri enorme. Un studiu întocmit în 2010 de prof. univ. dr. şi ingineri arăta că se va cheltui de la buget de zeci de ori mai mult decât beneficiul pentru a gestiona dezastrul rămas după exploatare, în cazul unui accident, materialul toxic ajungând în reţeaua hidrografică din zonă şi a Dunării cu difuziune în Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina. Controversatul proiect minier de la Roşia Montană stârneşte şi acum, după 18 ani de la semnarea contractului, ample reacţii din partea politicienilor şi a societăţii civile, în ciuda încrederii în reuşita proiectului pe care o afişează promotorii proiectului.

Cine a muşcat din banii pentru maidanezi?

4,2 milioane de euro este bugetul anual al autorităţii de profil din subordinea PMB, sumă cheltuită fără niciun efect. Cu aceşti bani s-ar putea steriliza de trei ori mai mulţi câini decât sunt în Bucureşti, suma medie alocată pentru un maidanez fiind de 311 lei. În bugetul ASPA sunt incluse o serie de cheltuieli cel puţin surprinzătoare cum ar fi sumele fabuloase pentru reclamă şi publicitate, lenjerii de pat sau reparaţii.

Silaghi şi Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completând astfel locurile vacantate de Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu. "Motivul (demisiei lui Silaghi şi Hellvig din Camera Deputaţilor - n.r.) este unul simplu: cum ştiţi, prin plecarea din Parlamentul European a domnului Cristian Buşoi şi a doamnei Ramona Mănescu s-au vacantat două locuri care în mod normal sunt completate cu colegi de pe liste - cei care doresc să folosească această candidatură, pentru că am avut şi colegi care erau pe liste şi nu au dorit. Domnul Silaghi se afla pe această listă, domnul Hellvig se afla pe această listă, merg în Parlamentul European", a spus Antonescu.

Companiile, forţate să treacă la primăvară la Windows 8 şi Office 356

Din 4 aprilie Microsoft nu-şi mai asumă răspunderea pentru Windows XP şi Office 2003. În aceste condiţii, firmele vor trebui să investească în trecerea la platformele noi. Oficialii Microsoft anunţă că hackerii şi-au trecut data de 4 aprilie 2014 în calendar. În ultimii cinci ani singurele update-uri aduse Windows XP au fost doar cele critice, cele legate de securitate, însă din primăvara anului viitor nu vor mai fi oferite nici acestea, au anunţat reprezentanţii filialei locale a Microsoft, într-o conferinţă de presă.

Polonezul de la Bursă îşi începe aventura

Ludwik Sobolewski, noul director general al BVB, îşi preia mandatul despre care spune că îl vede ca pe o provocare şi o aventură. Primul său obiectiv va fi acela de a înlătura povara obstacolelor care fac piaţa de capital românească să piardă accesul la fluxurile de capital. Volumele de tranzacţionare trebuie îmbunătăţite prin noi listări, iar ofertele publice primare vor deveni evenimente obişnuite pe Bursa de la Bucureşti. 70% din energia noii conduceri executive a Bursei de Valori Bucureşti va fi canalizată spre eliminarea lucrurilor rele care împiedică accesul investitorilor pe piaţa de capital românească, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, noul director general al instituţiei, polonezul Ludwik Sobolewski. El admite că acest lucru nu este la fel de spectaculos cu inventarea de elemente noi, însă îndepărtarea acestei poveri reprezintă un lucru necesar înaintea oricărui demers constructiv.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Încă unul care se înghesuie să sugă la Marele Licurici- Crin Antonescu!

"În momentul în care SUA şi ceilalţi aliaţi vor conveni o formulă de intervenţie cît mai rapidă şi cît mai fermă în Siria, România va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie". După iresponsabilul vesel Victor Ponta, un alt ştab de la Bucureşti proclamă, fără să i-o fi cerut cineva, disponibilitatea României de a fi în prima linie a intervenţiei militare în Siria. Ştabul cu pricina nu e Traian Băsescu, arătat cu degetul de propaganda Trustului lui Dan Voiculescu drept slugă a Marelui Licurici numit SUA, ci chiar unul dintre politrucii care pînă nu demult îl acuzau pe Traian Băsescu de a fi făcut din România demnă a lui Ceauşescu o prostituată jalnică a Americii. Marţi, profitînd de o întîlnire cu un oficial israelian, Crin Antonescu a uitat brusc că pînă mai ieri se pretindea băţ faţă de Marele Licurici şi a căzut în patru labe pentru a putea suge cît mai expresiv. Nimeni n-a cerut României să-şi declare public nerăbdarea de a fi alături de America în intervenţia militară în Siria. Nu de alta, dar acest lucru se înţelege de la sine, cîtă vreme România face parte din NATO şi, pe deasupra, are un parteneriat strategic cu America.

Roşia Montană - interese economice pentru România

Evenimentul zilei iniţiază, începând de astăzi, o vastă campanie de informare despre tot ceea ce presupune proiectul minier de la Roşia Montană, aşa cum a fost el avizat de Executiv şi trimis spre aprobare Parlamentului. După ce Guvernul a anunţat că a dat undă verde proiectului prin care ar urma să se exploateze aurul din Munţii Apuseni, una dintre criticile cel mai frecvent aduse este că România şi locuitorii ei nu ar obţine suficient de multe beneficii de pe urma exploatării. La bugetul de stat ar urma să ajungă peste 2,3 mliarde de dolari numai din taxe şi impozite, iar în economia românească - 2,9 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte participaţia statului, mai marii de la Palatul Victoria susţin că aceasta va creşte de la 5,67% la 25% din acţiuni, iar investitorul este obligat să plătească o redevenţă de 6% din valoarea producţiei.

Acuzaţii DIICOT: Miniştrii complotau! Miliardarul care conducea din umbră Ministerul Economiei

Miniştri, secretari de stat şi directori din Ministerul Economiei ascultau de ordinele magnatului Ioan Niculae. Afaceristul comanda ordine ministeriale prin care primea gaz la preţ preferenţial şi cu încălcarea legislaţiei. Ministrul Economiei Varujan Vosganian (55 de ani) şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu (51 de ani) "l-au sprijinit necondiţionat şi în mod activ" pe miliardarul Ioan Niculae (59 de ani). Acuzaţiile sunt aduse de procurorii DIICOT în referatul în care cer ridicarea imunităţii celor doi politicieni. Anchetatorii susţin că cei doi miniştri "au ignorat în totalitate informările şi sesizările primite de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) în intervalul 2007-2010, prin care se atenţiona asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea şi menţinerea facilităţilor acordate Interagro". Vosganian (decembrie 2006 - decembrie 2008) şi Videanu (decembrie 2008 - septembrie 2010) au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor Interagro.

JURNALUL NATIONAL

Dosarele care-i vizează pe apropiaţii Palatului Cotroceni sunt îngheţate la DNA

Sesizările privind acte de corupţie ale miniştrilor PDL din Cabinetul Boc, făcute de Corpul de Control al primului-ministru Ponta, nu sunt luate în seamă de instituţia condusă de Codruţa Kovessi. Lumea Justiţiei prezintă date din aceste dosare care privesc doi foşti miniştri ai PDL, în prezent membri ai partidului prezidenţial Mişcarea Populară. Concret, este vorba despre consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, şi Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. În sesizarea făcută la DNA, în primăvara acestui an, Corpul de control al primului-ministru a solicitat anchetarea celor doi foşti miniştri pentru fals intelectual, iar în cazul lui Funeriu şi pentru abuz în serviciu. Au trecut luni bune şi nimic nu s-a întâmplat.

Cine se află în spatele fundaţiei fantomă care "adoptase" maidanezul ce l-a omorât pe Ionuţ. "Cereau bani de la oameni"

Cel puţin unu dintre câinii maidanezi care au ucis un copil de patru ani în zona lacul Tei aparţine unei fundaţii pentru protecţia animalelor. Membrii asociaţiei şi-au asumat răspunderea pentru îngrijirea lui în urmă cu 4 ani. Numai că, reporterii Antena 3 au descoperit că fundaţia este, de fapt, una fantomă. La sediul ei, colegii noştri n-au găsit niciun semn că acolo s-ar fi desfăşurat vreodată o activitate socială. Au găsit, în schimb, o uşă încuiată. Unul dintre câinii care l-au ucis pe copilul de patru ani, cel care era murdar de sânge la bot, a fost abandonat de Asociaţia Caleidoscop, care îl adoptase cu acte în 2008, spun reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor.

Rusia a detectat lansarea a două rachete balistice în Marea Mediterană

Rusia a detectat, ieri dimineaţă, lansarea a două rachete balistice în Marea Mediterană, a anunţat Ministerul rus Apărării, relatează RIA Novosti, care-l citează pe Serghei Şoigu, ministrul Apărării. Oficialul rus a declarat că traiectoria arată faptul că cele două rachete se îndreptau spre ţinte din estul Mării Mediterane. Lansarea, care a avut loc la 10.16 ora Moscovei (09.16 ora României), a fost detectată de staţiile radar de la Armavir (sudul Rusiei), potrivit ministerului, care adaugă că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin. Potrivit Itar-Tass, Ambasada Rusiei în Siria a anunţat marţi că nu există semne ale unui atac cu rachetă sau explozii la Damasc. Totodată, o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat că Israelul nu este la curent cu lansarea vreunei rachete în estul Mediteranei.

TERIBILA PROFEŢIE din Vechiul Testament stârneşte panică! Ce urmează să se întâmple în Siria şi ce spun teologii

"Iată, Damascul este scos din numărul cetăţilor şi a rămas o grămadă de ruine". Acesta este pasajul profetic din Cartea lui Isaia, capitolul 17. Mai multe bloguri fundamentaliste creştine susţin că textul biblic este pe cale să se împlinească, scrie Time. "Sfârşitul este aproape", titrează unul dintre bloguri. Conflictul din Siria a revenit în actualitate, după ce Statele Unite şi aliaţii săi au în vedere o posibilă intervenţie militară, în urma atacului cu arme chimice, care a dus la numeroase victime în rândul populaţiei. Distrugerea oraşului Damasc, capitala Siriei, ar fi fost însă prezisă de acum 2.500 de ani, cred unii creştini. Potrivit unor bloguri creştine, un fragment din Vechiul Testament vorbeşte exact despre acest subiect. Pavel, al doilea cel mai faimos lider crestin, a fost convertit la crestinism in afara Damascului. Pe de alta parte, biserica din Antiohia, Siria (un oras aflat la aproximativ 96 de kilometri de Alep), a devenit un refugiu pentru primii crestini care au fugit de persecutie din Ierusalim, dupa ce Stefan, primul martir al crestinismului, a fost omorat cu pietre.

NATIONAL

Patriciu se insoara ca sa scape de problemele din Romania

Ajuns la mana amantei, dupa ce aceasta i-a luat intreaga avere si a ascuns-o cu ajutorul fratelui ei, Dinu Patriciu se comporta ca o marioneta. Dupa ce s-a distrat de ziua lui la Londra cu fratele, mama, nepotul si una dintre fiice, ca sa pozeze intr-o familie fericita, saptamana trecuta el a chefuit in Trinidad-Tobago, la petrecerea viitorului socru, gainarul Winston Chen. Conu' Dinu pare ca invata din mers de la priceputa amanta Melanie Chen. Aceasta are dubla cetatenie - de Marea Britanie si de Trinidad-Tobago - si, folosindu-se de acest lucru, fenteaza cu succes Fiscul din Marea Britanie. Prinzand din zbor micile smecherii ale amantei, Dinu Patriciu spera acum sa devina cetatean al statului Trinidad-Tobago, prin casatoria cu Melanie Chen, ca sa scape de legile din Romania si de dosarele care l-ar putea trimite multi ani dupa gratii.

"Chestorii lui peste", "sifoanele" lui Radu Stroe! - Planul de razbunare al "grupului Robescu" impotriva posturilor de televiziune Romania TV, Realitatea TV si Antena 3

"Subsemnatii Robescu Florentin, Dragota Marius Catalin, Cucu Claudiu, Bolbosanu Constantin, Bocaniala Tache si Ungureanu Liviu, in calitate de ofiteri si fosti ofiteri in cadrul Ministerului Afacerilor Interne...". Nu, nu este inceputul declaratiei de recunoastere a faptelor de catre membrii unui grup infractional, ci al plangerii oficiale pe care cei sase au inaintat-o Consiliului National al Audiovizualului. In terifiantul document, cei sase ofiteri denunta ca, in urma dezvaluirilor din National, "mai multe posturi de televiziune au preluat stirea si au realizat breaking news-uri si news alert-uri timp de trei zile, cu repetabilitate la fiecare emisiune informativa, sub diverse titluri, cum ar fi Chestorii lui peste".

Sase procese intr-o luna intre RCS si Antena: razboi cu 95 de milioane de euro pe masa!

In 2008, RCS/RDS si Antena Group se uneau intr-un megaproiect care viza achizitionarea drepturilor tv pentru partidele de fotbal din Liga 1. La vremea respectiva, investitia totala ajungea la inimaginabila suma de 101 milioane de euro. Din fosti parteneri in consortiu, cei doi giganti media aveau sa devina, ulterior, aprigi dusmani, afacerea "Santajul", care a culminat cu retinerea directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, reprezentand momentul in care s-a spart buboiul. Astazi, RCS/RDS si Antena Group au ajuns sa se bata in instanta, miza celor sase procese existente pe rol in luna septembrie fiind, culmea!, apropiata de suta de milioane pe care au investit-o in fotbal in urma cu cinci ani. In trei dintre acestea, trustul lui Voiculescu detine calitatea de reclamant, iar in alte trei, reclamantul este firma "miliardarului fara chip", Zoltan Teszari. Sase dintre cele opt procese au termene stabilite de instanta in debutul acestei toamne.

Orban: Ponta ii vrea capul lui Vosganian

Varujan Vosganian este victima tandemului Victor Ponta - Traian Basescu, sustine liberalul Ludovic Orban, care pare mai convins ca niciodata ca premierul vrea sa-i faca felul ministrului Economiei. Deputatul PNL Ludovic Orban a sarit in apararea colegului sau de partid, Varujan Vosganian, solicitandu-le procurorilor DIICOT sa nu se lase antrenati in jocurile murdare ale premierului si presedintelui. Mai mult, Orban crede ca Victor Ponta a profitat de ancheta demarata in cazul democrat-liberalului Adriean Videanu pentru a-l sacrifica si pe actualul ministru al Economiei. "Cine vrea sa scape de Varujan Vosganian ? Ponta sau Basescu? Sau amandoi ? Sau fiecare vrea sa scape de cate cineva? Ponta de Varujan si Basescu de Videanu ? De ce este prezentat Varujan Vosganian < < la pachet > > cu Videanu, cand intre cei doi nu exista nicio legatura?", a comentat deputatul PNL pe pagina sa de Facebook.

Societe Generale, ING si RBS, cele mai expuse banci in caz de criza

Criza financiara este departe de a fi trecut, multe voci sustinand ca exista un real pericol de recadere in recesiune, iar printre cele mai expuse banci se afla si institutii din Romania. Centrul de Management al Riscului, de la Universitatea din Lausanne, Elvetia, a elaborat recent un studiu ce reprezinta un semnal de alarma in lumea bancara. Potrivit documentului, in cazul reizbucnirii unei crize financiare, bancile din Europa ar avea nevoie de minimum 1.000 de miliarde de euro, pentru a nu trage oblonul. In studiu au fost analizate 416 banci europene, pe baza costului revenirii la indicatorii de solvabilitate, in functie de gradul de indatorare. Printre bancile cu risc se numara Deutsche Bank si Barclays (acuzate de manipularea LIBOR), dar si banci prezente in Romania, ca Societe Generale, ING si RBS.

PUTEREA

Proiectul de lege Roşia Montană nu are avizul de la Economie

Proiectul de lege prin care se dă drumul la exploatarea minieră de la Roşia Montană nu are avizul Ministerului Economiei. Aceasta este precizarea făcută de Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care a încercat să "scuze" Guvernul de o astfel de "scăpare" - nu a fost în ţară. Cât priveşte oportunitatea proiectului, Vosganian îl susţine până când vine vorba de condiţiile de mediu. Aici s-a declarat intransigent şi, în calitate de parlamentar, nu va vota legea până cineva nu-şi va asuma responsabilitatea.

Merkel are cale liberă spre putere la alegerile legislative din Germania

Doctorul în fizică Angela Merkel, căreia i se spune "Mutti"("mami", pe româneşte) pentru că are reuşite în vremurile grele, promite o victorie clară în alegerile din septembrie programate în Germania. În singura dezbatere televizată cu rivalul său, candidatul social-democrat Peer Steinbrück, actualul cancelar a dovedit că este cea mai puternică armă a creştin-democraţilor. Însă, cu toate că cei doi sunt cei mai vizibil politicieni, la scrutinul din 22 septembrie prioritate au partidele. Dacă la începutul controverselor Merkel preferă să tacă, de cele mai multe ori aceasta analizează şi îşi anunţă opoziţia prin intermediul purtătorului său de cuvânt. Potrivit "Deutsche Welle", cancelarul are un talent politic îndreptat către pragmatism prin care câştigă atât prieteni cât şi duşmani, iar latura cea mai aspră a sa devine vizibilă în tranşarea problemelor europene.

ROMANIA LIBERA

Cel mai nehotărât Guvern

Aşa ne-a cerut FMI; aşa a negociat precedentul Guvern si nu noi creşterea tarifelor la gaze; nu Guvernul ci primarii hotărăsc majorarea taxelor locale; să aprobe şi CSAT privatizarea CFR Marfă - sunt câteva abordări ale premierului Victor Ponta ce denotă inconsecvenţa nefericită ce domneşte de la începutul acestui an la vârful Guvernului. Premierul Victor Ponta, şeful Guvernului care a adoptat proiectul exploatării miniere "Roşia Montană" va vota în calitate de deputat împotriva acestuia. Declaraţia a fost făcută sâmbătă seara la un post de televiziune şi urmează unui şir mai lung de inconsecvenţe ale acestuia privind diferite subiecte precum privatizarea CFR Marfă, majorarea nivelului taxelor locale, dreptul ONG de a fi finanţate de structuri externe etc.

EGIPT: Frăţia Musulmană, la un pas de dizolvare

Un complet de judecători egipteni a recomandat, luni, într-o rezoluţie, dizolvarea Frăţiei Musulmane. Rezoluţia nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar oferă armatei un bun pretext pentru a continua represiunea împotriva celei mai puternice organizaţii islamiste. Un atac terorist asupra unui vas sub pavilion panamez în Canalul Suez la sfârşitul săptămânii trecute este o garanţie că Occidentul va închide ochii la abuzurile militarilor egipteni. În numai două luni, Frăţia Musulmană a devenit, din stăpâna Egiptului, o ruină în prag de desfiinţare. Pe 3 iulie, la câteva ore de la anunţul şefului armatei, Abdel Fatah al-Sisi, privind îndepărtarea de la putere a preşedintelui (şi lider al Frăţiei) Mohamed Morsi, noile autorităţi au emis sute de mandate de arestare pe numele oficialilor FM, iar posturile de radio şi de televiziune ale organizaţiei au fost închise. Liderul spiritual al FM, Mohamed Badie, a murit, convenabil, în închisoare, în urma unui atac de cord, iar Morsi însuşi este acuzat de incitare la comiterea de asasinate

Discount. În primele 3 zile, micii investitori pot cumpăra la 92% din preţul la care se va închide oferta. Oferta Nuclearelectrica: cât de atractiv e preţul acţiunilor?

Din 9 septembrie puteţi cumpăra acţiuni Nuclearelectrica în cadrul unei oferte publice. Societatea are active valoroase dar obţine profituri mici-cel estimat pentru 2013 reprezintă mai puţin de 5% din capitalizarea companiei după listarea la bursă. Cel mai mare avantaj: profitul poate creşte după liberalizarea totală a pieţei energiei (2017). Cel mai mare risc: un scenariu gen Fukushima. Cine cumpără acţiuni în cadrul unei oferte publice se gândeşte de regulă la două lucruri: preţul acestora ar trebui să aibe o traiectorie ascendentă iar dacă n-o face măcar să-şi recupereze o parte din bani din dividende. Dacă în cea ce priveşte traiectoria cotaţiilor după listare nu ştim nimic, vestea proastă este că dividendele potenţiale sunt cam neatractive pe termen scurt.

ZIARUL FINANCIAR

Faceţi cunoştinţă cu cel mai bine păzit secret din energie: Dispecerul Energetic Naţional, creierul sistemului, locul unde se intră numai după ce treci de cititorul de retină

Acces posibil numai după trecerea de cititoarele de retină, cel mai înalt nivel de securitate din Transelectrica, din cele opt existente, 80 de oameni care lucrează în ture de câte şase ore, pază asigurată de jandarmerie şi un backup într-un loc secret din Bucureşti. Aceasta este camera de comandă a Dispecerului Energetic Naţional, vârful piramidei din sistemul care alimentează cu energie România. "În Dispecerul Energetic Naţional (DEN) se lucrează 24 din 24 de ore, în ture de câte 6 ore. De ce atât de puţin? Pentru că aceasta este durata în care concentrarea oamenilor este la capacitate maximă. Apoi încep să obosească. Totul se conduce în timp real. Acesta este vârful piramidei sistemului energetic, creierul sistemului", spune Octavian Lohan, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniu, care se află la conducerea DEN din 1999. Clădirea din care se controlează sistemul energetic, situată pe Hristo Botev din Bucureşti, stradă situată la câţiva paşi de Piaţa Universităţii, nu dă niciun indiciu despre secretele pe care le ascunde.

Clinicile private sfidează restul economiei şi cresc cu 15-20%

Principalii operatori de clinici şi spitale private au raportat creşteri de până la 20% în prima jumătate a acestui an şi estimează că îşi vor păstra ritmul şi în a doua parte din 2013. Reţele private continuă astfel trendul ultimilor ani şi reuşesc să-şi mă­rească afacerile datorită investiţiilor pe care le-au realizat în trecut şi care acum ajung la maturitate. În aceste condiţii, sectorul privat de sănătate rămâne "vedeta" economiei, puţine fiind domeniile în care firmele reu­şesc să ajungă la creşteri de două cifre. MedLife, cel mai mare operator după cifra de afaceri, a înregistrat afaceri de 35,2 mil. euro în primul semestru, în creştere cu 17% comparativ cu acelaşi interval din 2012. În acelaşi interval, Sanador, companie deţinută de Doris Andronescu, a avut o creştere de 15%, până la 15 mil. euro. În ierarhia celor mai mari jucători, Regina Maria, companie controlată de fondul de investiţii Advent Internaţional, a anunţat că în primele şase luni businessul s-a majorat cu 23%, î

Sobolewski promite două listări pe lună la BVB

Două listări pe lună şi 120.000 de noi investitori de retail pe bursă până la mijlocul anului 2015 sunt obiectivele pe care polonezul Ludwik Sobolewski şi le-a asumat ca director executiv al Bursei de Valori Bucureşti. Cu nicio companie listată din 2008, obiectivele noului CEO ar putea părea o misiune imposibilă pentru o bursă zdrun­cinată în ultimii ani de conflictele de culise în care au fost implicaţi brokerii în loc să aducă companii şi investitori pe bursă. "Peste 70% din eforturile me­le se vor concentra pe reduce­rea a ceea ce ne împiedică să dezvoltăm pieţa de capital şi ne face să pierdem în fiecare zi lupta pentru capital. Aspi­raţia mea este să avem o sută de companii listate la bursă până la mijlocul anului 2015, acest lucru înseamnă circa 20 de companii noi şi circa una-două companii listate în fiecare lună. Este o misiune grea, dar nu imposibilă atât timp cât creştem accesul la piaţă", a declarat Ludwik Sobolewski într-un interviu acordat ZF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb