REVISTA PRESEI 04.10.2014

Willy Homner
Revista Presei / 4 octombrie 2014

ADEVARUL

Nicholas Taubman, fost ambasador SUA în România: "Aveţi resurse de petrol şi gaze mai mari decât ceea aţi extras în ultima sută de ani"

Compania americană ExxonMobil a descoperit în România resurse uriaşe de ţiţei şi gaze, a declarat Nicholas Taubman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în perioada 2005-2008. Diplomatul american Nicholas Taubman a fost prezent la Bucureşti pentru a participa la cea de-a treia ediţie Bucharest Forum, organizată de Institutul Aspen România. Spre exemplu, câmpurile gazifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc aproximativ - şi este o estimare precaută - 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze. Taubman explică şi de ce criza din estul Ucrainei nu se va transforma într-un conflict îngheţat.

Dan Dungaciu: Capcanele trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova

E dificil să discerni, în campania electorală, ce este substanţă şi ce este (doar) mesaj electoral. Aşa stau lucrurile şi cu enunţata trilaterală România - Ucraina - Republica Moldova, resuscitată într-un moment în care bat la uşă alegerile prezidenţiale din România (2 şi 16 noiembrie) şi cele parlamentare în Ucraina (26 octombrie) sau R Moldova (30 noiembrie). În principiu, pare o idee bună şi utilă tuturor. România îşi asumă rol de "lider regional", şi asta nu strică niciodată în campanie, premierul ucrainean Iaţeniuk devine şi el mai semnificativ în regiune şi dă un impuls Frontului Popular (actualmente undeva la 6% în sondaje), iar premierul Leancă, în ciuda apartenenţelor net diferite la familiile europene (unul la PPE, altul la socialişti) a format deja un tendem "împotriva naturii" cu premierul României în perspectiva campaniilor electorale de pe cele două maluri ale Prutului. Dincolo însă de campania electorală, mizele şi implicaţiile sunt mai profunde.

Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului Justiţiei începerea urmăririi penale pentru cinci foşti ministri vizaţi în dosarul Microsoft: Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Atanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu. Totodată, şeful statului a subliniat că dosarul Microsoft nu a plecat de la denunţul omului de afaceri Alexandru Bittner, aşa cum s-a vehiculat în ultima vreme.

Victor Ponta, campanie electorală pe muzica lui Alexandru Andrieş

Echipa din spatele campaniei electorale a lui Victor Ponta a "împrumutat" o piesă a cântăreţului Alexandru Andrieş, fără acordul artistului, şi a folosit-o într-o filmare prin care îl atacă pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, scrie paginadepolitica.ro. Echipa de campanie a premierului Victor Ponta, deputat PSD şi candidat la alegerile prezidenţiale, a folosit "Nu-i nici o glumă", semnată de artistul Alexandru Andrieş, ca melodie de fundal pentru un clip video despre imobilele pe care le deţine Klaus Iohannis în Sibiu. Un internaut i-a atras atenţia lui Alexandru Andrieş, acuzându-l că "a fost plătit de Ponta" pentru a-şi da acordul să-i fie folosită piesa. Artistul, însă, a negat, precizând pe contul personal de Facebook că "băieţii ăia veseli au folosit fără pic de jenă" cântecul, care nu are nicio legătură cu campania electorală de acum, şi a lămurit că nu a existat niciun fel de acord din partea lui.

De ziua Reunificării Germaniei, Angela Merkel a vorbit de dreptul la autodeterminare al Republici Moldova

Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa, afirmă cancelarul Angela Merkel, subliniind că va depune eforturi ca R. Moldova, Ucraina şi Georgia să beneficieze de dreptul la autodeterminare pe care l-au avut cetăţenii germani. Parcursul Germaniei până la reunificare arată că pot fi trase învăţăminte din lupta pacifistă pentru libertate, în scopul rezolvării multora dintre actualele probleme ale Europei, a declarat Angela Merkel la Hanovra, la 24 de ani de la reunificarea produsă pe 3 octombrie 1990. Curajul pe care l-au avut est-germanii dornici de libertate a contribuit la încheierea Războiului Rece, o atitudine similară fiind necesară pe plan global, a adăugat Merkel.

Premieră în România! Staţie de filtrare a aerului cât un chioşc de ziare şi "randamentul unei păduri", montată în centrul Timişoarei

Cu "sabia" Uniunii Europene deasupra capului din cauza poluării cu praf, Primăria Timişoara a achiziţionat, în premieră naţională, cu aproximativ 700.000 de lei fără TVA, o staţie de filtrare a aerului, pe care a amplasat-o pe un şantier din centrul Timişoarei. Ca o recunoştinţă pentru deschiderea pe care a arătat-o Primăria Timişoara, producătorul echipamentului vrea să îşi mute fabrica în Capitala Banatului. O construcţie de mici dimensiuni amplasată în Piaţa Sfântu Gheorghe din Timişoara şi care seamănă mai degrabă cu un chioşc i-a băgat în ceaţă pe trecătorii din zonă, care nu au înţeles ce reprezintă construcţia. Detaliile le-au oferit reprezentanţii Primăriei Timişoara care au explicat că e vorba de o staţie de filtrare a aerului, utilată la cele mai înalte standarde din domeniu. Potrivit lui Dan Damian, reprezentant al producătorului, staţia are o capacitate de 12.000 de metri cubi de aer/oră şi, în funcţie de condiţiile climatice, poate filtra aerul de pe o rază de 350 de metri. Ce rezultă în urma trecerii aerului prin staţie este de-a dreptul spectaculos: o filtrare de 95 la sută.

Lukoil a început procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti

Lukoil a început, vineri după-amiază, procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, la o zi de la percheziţiile procurorilor într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 230 milioane de euro, afirmă surse din domeniul petrolier. Potrivit surselor citate, oprirea producţiei a început vineri după-amiază şi durează 24 de ore, conform procedurilor standard. Informaţia privind oprirea producţiei la Petrotel-Lukoil a fost confirmată şi de surse din administraţia locală din judeţul Prahova. Reprezentanţi ai Lukoil au refuzat orice comentariu pe acest subiect. Cu toate acestea, într-un comunicat de presă transmis vineri de Serviciul de presă al Grupului Lukoil se precizează că în 2 octombrie autorităţile din România au făcut percheziţii în sedii ale companiilor afiliate grupului petrolier, în incinta rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, şi că producţia acestei rafinării nu a fost suspendată

Petrescu, ministrul Finanţelor: FMI şi Comisia Europeană nu reprezintă un şef căruia să-i dăm raportul

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) nu reprezintă un şef căruia Guvernul de la Bucureşti trebuie să-i dea raportul, ci un partener cu care se sfătuieşte pe reforme structurale şi fiscale, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, într-un interviu pentru Agerpres. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) nu reprezintă un şef căruia Guvernul de la Bucureşti trebuie să-i dea raportul, ci un partener cu care se sfătuieşte pe reforme structurale şi fiscale, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, într-un interviu pentru Agerpres. "În primul rând vreau să fie foarte clar că, din punctul meu de vedere, FMI şi CE nu reprezintă un şef căruia să-i dăm raportul, ci sunt parteneri cu care ne sfătuim pe reforme structurale, pe reforme fiscale", a declarat Petrescu.

Standard&Poor's: România, mai sigură decât Ungaria şi Bulgaria

Riscul de default al României a scăzut considerabil în ultimii trei ani, astfel că economia românească este, în prezent, mult mai sigură decât alte economii europene, cum ar fi Ungaria, Bulgaria şi Portugalia, arată un studiu realizat de agenţia de rating Standard&Poor's. România are acum un CPD (risc de a nu-şi îndeplini obligaţiile de plată) de 9,3 procente, care este mai mic decât în cazul Bulgariei (9,9 procente), Ungariei (11,2 procente), Rusia (12,1 procente), Portugalia (13,8 procente), Cipru (29,6 procente) sau Grecia (34,2 procente). Indicatorul CDP se ridica la 27 de procente în 2011 în cazul României, ceea ce înseamnă că economia românească este acum de trei ori mai sigură decât era în urmă cu trei ani, potrivit business-review.eu.

EVENIMENTUL ZILEI

Pregătiri pentru Ebola: Se cumpără capsule de transport şi spital de campanie

Cum în România este posibil oricând un caz de Ebola, din cauza numărului mare de conaţionali care muncesc în ţările din Africa lovite de epidemie, se fac pregătiri serioase pentru izolarea eventualelor cazuri. Epidemia de Ebola, care a ucis peste 3.000 de oameni şi a îmbolnăvit 6.500 în Africa, riscă să se extindă, dacă noile cazuri apărute nu sunt gestionate corespunzător. Experţii Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile estimează o creştere a numărului de bolnavi în perioada următoare, cu un vârf de îmbolnăviri în luna ianuarie 2015. Între timp, un prim caz de Ebola a fost depistat în Statele Unite ale Americii, la un bărbat care a călătorit în Liberia şi care la întoarcere nu avea nici un semn de boală. Un astfel de caz poate apărea oricând şi în România, dat fiind faptul că sute de români lucrează în zonele din Africa afectate de virus (Sierra Leone, Guineea, Nigeria şi Liberia).

2014, an cu export record de electricitate. România îşi inundă vecinii cu energie ieftină

Primele nouă luni ale anului au adus cele mai mari exporturi de energie din istoria României. La atingerea acestui record au concurat mai mulţi factori, printre care inundaţiile din primăvară care au afectat serios capacitatea de producţie de energie a vecinilor, scăderea preţului la curent pe bursă şi producţia mare din acest an. Exporturile de energie electrică au ajuns, de la începutul anului, la 5 TWh, potrivit directorului Dispeceratului Energetic Naţional Octavian Lohan. Acest prag a fost depăşit luni, 29 septembrie. Este cel mai mare export de energie din istoria României, mult mai mare decât în 2008, anul ce deţine precedentul record, de 4,4 TWh.

Se mai închide o fabrică: Ruukki renunţă la unitatea din Giurgiu

Producătorul de profile metalice Ruukki România va închide la iarnă fabrica din Bolintin-Deal şi se va concentra exclusiv pe producţia de acoperişuri metalice în unităţile deţinute de Plannja la Răcăciuni (Bacău) şi Tunari (Ilfov). Decizia a fost luată în vara acestui an după ce grupul finlandez Rautaruukki, prezent pe piaţa locală prin Ruuki România, a fuzionat cu grupul suedez SSAB, care deţine în România compania Plannja, iar operaţiunile legate de construcţii au fost grupate sub umbrela Ruukki Construction. Ruukki construia în România şi panouri, profile şi structuri metalice. Fabrica din Bolintin-Deal este construită pe un teren de cinci hectare, din care sunt folosite doar trei hectare, existând posibilitatea extinderii producţiei. Investiţia în construcţia fabricii a fost de 35 mil. euro.

Radu Mazăre s-a ales cu un nou dosar penal

Parchetul General a reacţionat după declaraţiile făcute de Radu Mazăre la adresa procurorilor, în cadrul congresului PSD, şi a declanşat urmărirea penală pentru primarul Constanţei. Omul politic Mazăre este acuzat de presiuni la adresa procurorilor, iar dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al DNA. "Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie, de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/ P/ 2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal", se arată întrun comunicat al DNA, remis la data de 15 septembrie.

Substanţa cea mai benefică omului e şi cea mai ieftină! Companiile farmaceutice nu vor să ştii asta

Care este substanţa cea mai benefica omului? Indicii: e o sare, e naturala, economica, nu este vânduta in farmacii si nu este monopolizata de marile corporaţii. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu, scrie BZI.ro. Bicarbonatul de sodiu si sanatatea -1. Poate fi folosit ca antiacid - calmeaza arsurile stomacale si balonarile. O lingurita de bicarbonat de sodiu se amesteca cu un pahar de apa. 2. Un bun antiperspirant. Se aplica sub forma de pudra la subrat, etc, pentru a evita mirosurile neplacute. 3. Albeste dintii. Este recomandat ca o data pe saptamana sa te speli pe dinti cu bicarbonat - elimina bacteriile din gura, previne aparitia cariilor, curata dintii patati. 4. Poate fi folosit ca scrub pentru fata si corp. Se face o pasta din bicarbonat si apa, se maseaza bland pielea. Este de ajutor si celor cu acnee. 5. Adauga o ceasca de bicarbonat in baie si vei avea o piele mai catifelata. Este bun si impotriva psoriazisului. 6. Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu impotriva intepaturilor de insecte sau arsuri solare.

Rus, la inaugurarea pistei Aeroportului Ghimbav: Aici mai este mult de lucru

Ministrului Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, vineri, la inaugurarea pistei viitorului aeroport Ghimbav-Braşov, care a costat 16 milioane de euro, că mai sunt încă multe de făcut până la finalizarea aeroportului. El a afirmat că este foarte bine că nu a fost tăiată o panglică pentru că s-ar fi făcut de râs. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a precizat că pentru realizarea pistei, care are o lungime de 2.850 metri şi o lăţime de 45 de metri, a fost nevoie de 16 milioane de euro, sumă alocată din bugetul Consiliului Judeţean, însă până în prezent s-au cheltuit, în total, 30 de milioane de euro pentru lucrările executate şi că meritul pentru aceasta este al Consiliului Judeţean Braşov şi nu al Guvernului prezent sau trecut.

Traian Băsescu: Voi discuta cu Viktor Orban despre riscurile cu privire la buna relaţie româno-maghiară

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că întâlnirea pe care o va avea vineri cu premierul Ungariei, Viktor Orban, nu este una oficială. Preşedintele a explicat că va discuta cu prim-ministru inclusiv despre "riscurile cu privire la buna relaţie româno-maghiară". "Nu este o întâlnire oficială, este o întâlnire cu caracter privat. Ştiind că vine la Cluj, l-am invitat să vină şi la Bucureşti, ocazie cu care să discutam evoluţii legate de relaţia romano-maghiară, de modul cum unii politicieni maghiari abordează probleme care ţin de Constituţia României şi în general, chiar riscuri cu privire la buna relaţie româno-maghiară", a spus Traian Băsescu, în declaraţia pe care a făcut-o la Palatul Cotroceni. Şeful statului a atras atenţia că după această întâlnire Administraţia Prezidenţială nu va da un comunicat de presă.

JURNALUL NATIONAL

Şeful SRI va demisiona după alegerile prezidenţiale

George Maior a anunţat că îşi va prezenta demisia în momentul în care va fi ales noul preşedinte al României. Anunţul a fost făcut la finalul ceremoniei în care Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat şefului SRI titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum. "Eu cred că un lucru normal într-un stat democratic este acela ca viitorul preşedinte să decidă în ceea ce priveşte serviciile de informaţii. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou preşedinte, îmi voi prezenta demisia şi rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere", a afirmat George Maior, potrivit pressalert.ro.

AVERTISMENT ŞOCANT făcut de experţi în legătură cu EBOLA şi consumul de ibuprofen!

Persoanele care au contractat Ebola în vestul Africii pot trece de procedurile de scanare din aeroporturi minţind în chestionar şi luând o cantitate considerabilă de Ibuprofen, apreciază experţi americani în domeniul sănătăţii, care consideră că trebuie să se facă mai mult pentru identificarea călătorilor infectaţi, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres. Experţii spun că metodele de scanare pentru depistarea stării de febră nu sunt perfecte. "Instrumentele de depistare a febrei se epuizează şi nu sunt atât de precise", a declarat Sean Kaufman, specialist în depistarea infecţiei şi preşedinte al unei companii de siguranţă biologică cu sediul în Atlanta (SUA). "Iar oamenii pot lua Ibuprofen pentru a reduce febra suficient încât să poată trece de instrumentele de scanare, şi de ce nu ar face-o? Dacă astfel este deschisă calea spre avion şi spre Statele Unite pentru un tratament eficient, oricine ar face acest lucru pentru a-şi salva viaţa", a adăugat Kaufman.

Românii ar putea să-şi ceară insolvenţa

Guvernul a avizat favorabil un proiect de lege care dacă va fi aprobat şi de Parlament şi promulgat de preşedinte le va permite şi cetăţenilor, nu numai firmelor, să-şi ceară insolvenţa. Asta înseamnă că din momentul în care o persoană fizică va intra în insolvenţă, orice procedură de executare silită, de exemplu pentru o casă sau un apartament, va fi suspendată imediat pe toată durata procedurii, durată care se poate întinde pe maxim cinci ani. Băncile nu le pot percepe clienţilor dobânzi de întârziere, iar chiriaşii nu pot fi daţi afară din casă de proprietari dacă au întârzieri la plata chiriei. Debitorul va fi considerat în imposibilitate de a-şi achita datoriile la scadenţă dacă este incapabil să îşi achite două sau mai multe datorii, faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestora. În această situaţie, va avea dreptul să depună o cerere de "insolvenţă" şi o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb