REVISTA PRESEI 04.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 decembrie 2013

ADEVARUL

Adrian Năstase riscă să se întoarcă în puşcărie în Ajunul Crăciunului

Pe 19 decembrie vor avea loc pledoariile finale în dosarul "Zambaccian". Dacă judecătorii vor menţine decizia dată pe fond, Năstase şi-ar putea petrece sărbătorile după gratii. Dosarul "Zambaccian" în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, alături de soţia sa Dana, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamală, a intrat pe ultima sută de metri. Luni, completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme a decis ca ultimul termen al procesului să fie judecat pe 19 decembrie. Concret, dacă se va menţine decizia actuală, conform Codului de Procedură Penală, Năstase urmează să execute două treimi din pedeapsă, deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsă de trei ani vor mai rămâne de făcut doi ani. Din aceştia se va scădea perioada petrecută în penitenciar în urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, opt luni. În final, Adrian Năstase ar urma să stea după gratii un an şi două luni.

Pădurile României - şi tăiate, şi subfinanţate. În locul unui necesar de trei miliarde de euro, pădurarii vor primi cel mult 220 de milioane

Asociaţiile din domeniul forestier consideră că suma de 220 de milioane de euro prevăzută pentru sectorul forestier prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 este insuficientă, faţă de un necesar estimat de trei miliarde de euro. Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură (APPSS), Dan Popescu a deschis dezbaterile din cadrul Forumului "Pădurea Noastră", care a reunit la Bucureşti toate asociaţiile profesionale şi patronale din sectorul forestier. De altfel, Dan Popescu a remarcat că este pentru prima dată când aceste organizaţii şi-au unit forţele să lupte pe un front comun, PNDR 2014-2020, pentru obţinerea alocării de sume adecvate prin PNDR. Participanţii au adresat o scrisoare deschisă primului ministru şi Ministerului Agriculturii în care arată că subfinanţarea sectorului forestier va avea efecte cât se poate de grave. "Se vor acutiza tăierile ilegale de păduri, în cuantum de 8 milioane de euro anual şi se va accentua lipsa accesibilităţii masei lemnoase", arată semnatarii scrisorii deschise.

Uzina Dacia de la Mioveni a produs automobilul Duster cu numărul 500.000

Uzina Vehicule Dacia din Mioveni a fabricat marţi automobilul Duster cu numărul 500.000, acest model reprezentând aproximativ 40% din producţia zilnică a constructorului. Vehiculul, un Laureate 4x4, de culoare gris olive, echipat cu motorul 1.5 dCi 110 CP, va fi livrat unui client din Franţa, principala piaţă de export pentru acest model, se arată într-un comunicat al Dacia. Modelul Duster a fost lansat în martie 2010. În cei aproape patru ani de la lansare, 95% din producţia modelului a fost exportată, în special în ţările Europei Occidentale.

Romgaz publică un nou buget, care prevede venituri şi profituri şi mai mici. Varianta precedentă a fost "o greşeală"

Producătorul de gaze naturale şi energie electrică Romgaz Mediaş a publicat un nou buget rectificat de venituri şi cheltuieli pentru acest an, în care veniturile şi profitul sunt estimate în scădere, după ce săptămâna trecută a postat pe site, din greşeală, alt proiect de buget, potrivit directorului general al companiei, Virgil Metea. Directorul a afirmat că varianta corectă este cea aprobată de Guvern în data de 28 noiembrie, nu cea care a apărut săptămâna trecută pe site-ul său "din greşeală", scrie Mediafax. În 28 noiembrie, Romgaz a publicat acel proiect de buget, pe care însă l-a retras de pe site după câteva ore, iar marţi a făcut public un nou proiect de buget. Acesta prevede venituri de 4,34 miliarde lei, cheltuieli de 3,12 miliarde lei şi un profit net de 1,02 miliarde lei. Profitul net al Romgaz a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Puterea Chinei: Yuanul chinezesc a depăşit euro pentru prima dată în finanţarea schimburilor comerciale

Yuanul chinezesc a devenit în luna octombrie a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea schimburilor comerciale la nivel mondial, depăşind pentru prima dată euro, în timp ce dolarul a rămas valuta dominantă, potrivit datelor organizaţiei Swift, citate de Bloomberg. Yuanul chinezesc, cunoscut şi ca renminbi, a avut o cotă de 8,66% în luna octombrie în scrisorile de credit şi plata schimburilor comerciale, în urcare de la 1,89% în ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Swift - Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Globale, care operează cea mai mare reţea electronică interbancară de transmitere de informaţii privind tranzacţii financiare. În acelaşi interval, cota monedei euro a scăzut de la 7,87% la 6,64%.

Dezastru financiar pentru România: câţi bani s-au pierdut din cauza ratării calificării la Mondialul din 2014

Eliminaţi de Grecia, Maxim şi compania au ratat şansa de a evolua la un turneu final, dar şi foarte mulţi bani. Marţi seară, FIFA a anunţat, în premieră, sumele cu care vor fi recompensate naţionalele participante la CM 2014. În primul rând, FIFA a dezvăluit că bonusurile pentru turneul final vor creşte cu 33% faţă de Mondialul de acum patru ani, găzduit de Africa de Sud. Atunci, Spania, care a luat titlul mondial, a încasat un cec în valoare de 24 de milioane de euro. Acum, campioana lumii va fi răsplătită cu 32 de milioane de euro. Conform grilei stabilite de FIFA, dacă ar fi obţinut biletele pentru Brazilia, naţionala României ar fi încasat 8,4 milioane de euro, chiar dacă ar fi fost eliminată în faza grupelor.

Revoluţionarii de la Kiev îngheaţă "în suc propriu"

Preşedintele Viktor Ianukovici a plecat în China, lăsând protestatarii care cer în zadar demisia guvernului şi alegeri anticipate, să îndure gerul rusesc. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a plecat, ieri, spre China de unde speră să mai obţină o linie de creditare care să acopere datoriile uriaşe ale Ucrainei. Liderul de la Kiev a lăsat în urmă un parlament asediat de protestatari, pe care i-a lăsat "să îngheţe în suc propriu". Ianukovici a plecat totuşi puţin mai liniştit pentru că moţiunea de cenzură a opoziţiei a eşuat, iar guvernul condus de premierul Mykola Azarov a rămas neatins. Doar 186 de deputaţi au votat moţiunea de cenzură depusă în Rada Supremă de opoziţie, în timp ce era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru ca textul să fie adoptat. Totuşi, înainte de plecare, Ianukovici l-a sunat pe preşedintele Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, rugându-l să primească o delegaţie din Ucraina. Barroso a confirmat disponibilitatea CE de a primi o astfel de delegaţie, data întâlnirii urmând să fie stabilită.

300 de maidanezi ar putea fi prinşi pe zi, dar Primăria Capitalei a trimis hingherii acasă pentru că nu are unde să ţină câinii

Răzvan Băncescu, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a explicat, marţi, că prinderea câinilor fără stăpân de pe străzi a încetinit considerabil întrucât nu există destule locuri în adăposturi. Cu toate acestea, echipajele ar putea ajunge chiar şi la 300 de maidanezi capturaţi pe zi. Declaraţiile făcute de Răzvan Băncescu au avut loc în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul Primăriei Capitalei, acolo unde acesta a prezentat raportul de activitate pentru perioada 1 septemebrie - 30 noiembrie 2013 al Autorităţii care se ocupă cu gestionarea problemei maidanezilor din Bucureşti.

CURENTUL

Ponta a fost speakerul lui Stanchev, bulgarul condamnat la 11 ani de închisoare pentru spionaj împotriva României

Condamnarea bulgarului Stamen Stanchev la 11 ani de închisoare pentru spionaj împotriva României, în dosarul privatizărilor strategice, probabil i-a produs ceva fiori reci şi lui Victor Ponta, având în vedere faptul că în vara lui 2012 premierul român a girat cu prezenţa sa o reuniune organizată chiar de spionul bulgar. Ziarul Curentul a prezentat în vara lui 2012 cum, la scurt timp de la preluarea mandatului de premier, Victor Ponta era anunţat cu mare pompă drept vorbitor de vază la o conferinţă despre politicile mondiale în materie de energie şi despre energie şi democraţie, organizată la Viena. Ceea ce atrăgea atenţia era însă gazda acestei conferinţe: o organizaţie non-guvernamentală, intitulată sugestiv Centrul pentru Dialog Global şi Cooperare (Centre for Global Dialogue and Cooperation). 
Printre membrii fondatori ai acestui ONG cu nume preţios se afla chiar Stamen Stanchev, bulgarul implicat într-un scandal imens de trădare şi spionaj în România, alături de foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.

Raport internaţional: "Prea cinstitul" guvern Ponta ne îngroapă în corupţie

Lansat, ieri, la Berlin, de către Transparency International, "Indicele de Percepţie a Corupţiei", (IPC) plasează România în poziţia 69 din toate cele 177 de state analizate. Dincolo de involuntara conotaţie sexuală, venită parcă direct din Kamasutra, această "poziţie", aflată undeva, pe la mijlocul clasamentului, este, în realitate, o palmă care cade greu, atât peste obrazul gros al guvernării USL-iste, cât şi a lui Victor Ponta personal, în calitatea lui de prim-ministru: conform acestui clasament, România de astăzi este percepută ca fiind mult mai coruptă decât era cu doar un an în urmă. Conform informaţiilor prezentate de sait-ul "Transparency International", "Indicele de Percepţie a Corupţiei" clasează ţările în funcţie de cât de corupt este perceput a fi sectorul public al uneia dintre ţările supuse acestei monitorizări.

CURIERUL NATIONAL

Câte autostrăzi vom avea până în 2022?

Guvernul ar vrea să lege 15 mari oraşe, plus Capitala, printr-o finanţare totală de 4,8 mld. euro din fonduri de coeziune şi de dezvoltare regională. Statul român s-ar angaja să aloce aproximativ 750 mil. euro anual şi să concesioneze noile tronsoane în proporţie de 51%, astfel încât statul să contribuie cu maximum 49%. Strategia de folosire a fondurilor de la buget va fi supusă dezbaterii publice, atât la nivel politic, cât şi al societăţii civile. Guvernul şi-a anunţat ieri priorităţile privind construirea unor noi tronsoane de autostrăzi până în 2022, astfel încât primele 15 oraşe, după Bucureşti, care au o populaţie de peste 130.000 de locuitori, să fie incluse în viitoarele trasee de autostradă.

Institutul Cantacuzino, o miză regională

Reluarea producţiei de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino este un pas important pentru România, însă autorităţile trebuie să privească mai departe, întrucât ţara noastră are posibilitatea să devină un centru de producţie regional. Pentru acest lucru este necesară modernizarea liniei de producţie, iar autorităţile ar trebui să vadă potenţialul existent. "Redeschiderea Institutului Cantacuzino reduce semnificativ cosurile din Sănătate. Diferenţa de preţ pentru un plan de vaccinare, în condiţiile în care vaccinul este importat sau produs în ţară, este de peste 50%. Dacă importăm ne costă 25-35 milioane lei, iar vaccinarea categoriilor vulnerabile cu vaccin românesc ajunge la sub 10 milioane de euro", a explicat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Alba-neagra cu activele Aversa

La mai puţin de trei luni de când şi-a schimbat patronii, în urma licitaţiei pentru vânzarea activelor organizată de lichidatorii judiciari, situaţia Aversa ar putea deveni din nou incertă, preconizându-se organizarea unei alte licitaţii în urma eventualei decizii luate în acest sens de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Considerată drept o mare reuşită a autorităţilor şi a lichidatorilor judiciari, licitaţia câştigată în luna septembrie 2013 de asocierea formată din Blue Diamond Estate SRL şi Autoplast Engineering SRL a fost contestată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS), următorul termen fiind stabilit de Tribunalul Bucureşti pentru data de 20 februarie 2014. Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Curierul Naţional că oficialii AAAS care au iniţiat acţiunea împotriva raportului lichidatorilor privind desemnarea câştigătorului licitaţiei şi-au motivat acţiunea prin faptul că Blue Diamond Estate SRL şi Autoplast Engineering nu sunt capabile de a continua activitatea Aversa.

FP a răscumpărat săptămâna trecută 0,44% din propriile acţiuni

Fondul Proprietatea (FP) a reluat săptămâna trecută programul de răscumpărare şi a achiziţionat acţiuni reprezentând aproape 0,44% din propriile titluri, pentru care a plătit 49,1 milioane lei. Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate luni şi marţi, potrivit unui comunicat transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti şi citat de Mediafax. Fondul mai are de răscumpărat încă 118,5 milioane de acţiuni (0,86% din titluri). FP deţine în prezent 8,87% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programul de răscumpărare derulat în 2011 şi cel lansat în acest an. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă. Prin programul derulat în acest an, FP a răscumpărat 7,13% din propriile acţiuni, pentru 862,2 milioane lei. Volumul reprezintă 89,23% din pachetul vizat în acest program, de 8% din acţiunile Fondului.

EVENIMENTUL ZILEI

EVRIKA! EVZ A GĂSIT BANII! 1 miliard de euro dosiţi în buget

Sumele "bine dosite" de Executiv pot alimenta anul viitor acţiuni pe placul electoratului, organizate de baronii locali. Se vrea o palidă compensare a faptului că românii vor fi sărăciţi de o mulţime de noi taxe. EVZ a identificat şase surse care urcă fondurile de care Executivul poate dispune la discreţie la peste cinci miliarde de lei, deci peste un miliard de euro, în 2014. Suma este aproape egală cu ce se obţine din taxele noi introduse de Guvern. - 1 miliard de lei în plus din taxa pe stâlpi - Introducerea impozitului pe construcţii speciale ar aduce la buget, potrivit Consiliului Fiscal, peste 1,5 miliarde de lei. În schimb, estimarea Executivului este de numai 488 de milioane de lei. - 300 de milioane de lei din CAS-uri - 600 de milioane de lei la Comarnic - Braşov. -2 miliarde de lei, Fondul de rezervă - Banii aşa numitului "fond de rezervă", sunt de asemenea la discreţia Guvernului.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cu ajutorul lui Mugur Isărescu, Victor Ponta îi dă şah lui Traian Băsescu!

Ilie Sârbu, de regulă flegmatic, s-a enervat acum în chip teatral. El a ţinut să convingă pe români că Preşedintele e nebun. Planul lui Victor Ponta a fost de a prezenta întrevederea de la Cotroceni ca un gest făcut de el de dragul românilor. Ceva, în genul, ştiu că-i nebun, dar sînt gata să mă sacrific, solicitînd o întrevedere de urgenţă, ca ultima soluţie de salvare a ţării. Pentru a-i da şah lui Traian Băsescu (acesta n-avea cum da înapoi, pentru că risca să se spună că s-a temut de Comisie), Victor Ponta l-a luat cu el la Cotroceni şi pe Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR (cu mari şanse de a fi candidat independent sprijinit de PSD la prezidenţiale) a fost un spectator mut la întîlnire. Acceptînd să vină la Cotroceni, el şi-a îndeplinit cu brio rolul conferit de Victor Ponta: De a arăta românilor că Traian Băsescu n-a reuşit să fie convins nici măcar de Mugur Isărescu.

GAFĂ MONUMENTALĂ a Guvernului Ponta. A inventat oraşul Sălaj într-un document oficial

Premierul Victor Ponta a prezentat grupurilor parlamentare strategia de dezvoltare a reţelei de autostrăzi, în perioada 2014 - 2018. Pe harta care ilustrează strategia de dezvoltare a reţelei de autostrăzi, este trecut "Sălaj" printre oraşele care marchează fiecare judeţ. Guvernanţii au uitat însă că Sălajul este un judeţ, cu reşedinţa la Zalău, şi nu are ce căuta pe hartă alături de oraşe din cele 41 de judeţe. Documentul a fost realizat de specialişti desemnaţi de Executiv şi trimis ieri jurnaliştilor acreditaţi la Guvern.

Rusia face zid în jurul aliaţilor de la Kiev

Pe măsură ce manifestaţiile proeuropene câştigă tot mai mult teren în Ucraina, Moscova intră în scenă pentru a proteja administraţia, care a întors brusc spatele Occidentului, spre dezamăgirea populaţiei. După manifestaţia de protest gigant de la Kiev de duminică, cea mai mare de la Revoluţia Portocalie din 2004, Rusia s-a implicat tot mai vocal în sprijinirea administraţiei Ianukovici, denunţată în stradă de aproape două săptămâni de sute de mii de oameni. "Evenimentele din Ucraina seamănă mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluţie", a reacţionat preşedintele rus Vladimir Putin. Peste câteva zile, liderul de la Kremlin îl va primi în vizită pe omologul ucrainean, iar situaţia din fosta republică sovietică va fi principalul subiect de discuţii. Ieri, înaintea votului din Parlamentul ucrainean privind o moţiune de cenzură împotriva guvernului, respinsă în cele din urmă de deputaţi, premierul Mikola Azarov s-a întâlnit în estul Ucrainei cu Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, vârf de lance al propagandei antioccidentale a Moscovei.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu-Dinamită urcă riscul de ţară

Nociv pentru stabilitatea politică a ţării, preşedintele care a evitat în două rânduri suspendarea din funcţie atentează acum şi la stabilitatea financiară a României. Respingerea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, anunţată de "cucul de la şase jumate", a avut un efect de cucuvea. "Moartea" programată a acordului cu FMI a determinat o rapidă deteriorare a cursului de schimb şi o scumpire a creditului extern. Băsescu Traian a lovit politic în Guvern şi în Banca Naţională a României care au negociat textul scrisorii de intenţie cu FMI ce urma o simplă procedură de avizare în boardul directorilor instituţiei de la Washington. Tranşele programate sunt ratate şi negocierea încheiată în 4 noiembrie se reia în ianuarie anul viitor. De această dată cu mult mai multă circumspecţie din partea echipei FMI care consideră de acum Bucureştiul un teren instabil, unde ceea ce părea foarte sigur devine peste noapte un scandal. Băsescu Traian, care a anunţat de la aceeaşi tribună funesta tăiere a lefurilor bugetarilor, a pensiilor şi mărirea TVA cu 6 procente, s-a agăţat de o "ciupeală" de 7 eurocenţi la carburant.

Ies scheletele ascunse în ringul "Galei Bute". Dezvăluirile legate de modul fraudulos de cheltuire a banilor europeni se amplifică.

Investigaţiile colegilor de la Gazeta Sporturilor ajung la funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi bancheri care au devenit complici în aranjamentele financiare pentru sifonarea banilor. Până acum, principalul demnitar anchetat şi supus urmăririi penale a procurorilor DNA este Ion Ariton, fostul ministru al Economiei din guvernul Boc. Colega de cabinet, Elena Udrea, nu pare încă atinsă direct de anchetatori, dar nici nu doarme liniştită. Rudel Obreja, alături de care a gândit Gala, se plângea, nu demult, că este singurul responsabil pentru cheltuirea banilor. Apar acum semnături pe contracte şi facturi, ordine de plată bancare, transferuri curioase de fonduri europene. Inspectorii DLAF şi procurorii DNA au încercat să "sterilizeze" cât se poate dosarul pentru a nu ajunge la principalul organizator al galei, conducătorul ei moral: Doamna ministru.

Iubitul Ioanei Băsescu, despăgubit cu 10 milioane de euro de statul român. Cum a pus mâna pe pământul Brătienilor

Iubitul Ioanei Băsescu va primi 10 milioane de euro despăgubire pentru 90 de hectare de teren care nici măcar nu-i aparţine. Este vorba despre un teren al familiei Brătienilor şi pentru care moştenitorii de drept s-au luptat câţiva ani în instanţă. Mihai Gâdea a prezentat, marţi seară, la Antena 3, modul în care Radu Pricop, iubitul Ioanei Băsescu, a câştigat despăgubiri din partea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Din 2007, urmaşa Brătienilor s-au luptat în instanţă pentru recuperarea averii. În 2011 însă, a cesionat dreptul asupra terenului lui Radu Petru Pricop, actualul iubit al Ioanei Băsescu şi unui om de afaceri argeşean. Iar aceştia au reuşit în numai un an să câştige toate procesele cu statul şi să primească dreptul la despăgubiri de 10 milioane de euro. Evaluarea terenului şi stabilirea preţului în zonă au căzut în sarcina firmei Romcontrol, deţinută de soţul deputatei PDL Andreea Paul Vas.

NATIONAL

Secretarul de stat Cristian Ghibu, infiltrat de "Clanul moldovenilor" la conducerea Ministerului Transporturilor: "Lordul" licitatiilor trucate

"National" continua seria dezvaluirilor despre afacerile oneroase facute de catre o grupare pe care procurorii o suspecteaza ca s-a specializat in devalizarea bugetului Ministerului Transporturilor. Este vorba despre asa-numitul "clan al moldovenilor", coordonat din umbra de fruntasii liberali de la Iasi, Mihai Vlasov si Relu Fenechiu. Iar mana dreapta a celui din urma in cadrul grupului este nimeni altul decat secretarul de stat de la Transporturi, Cristian Ghibu. Si chiar daca acesta este anchetat de DNA in mai multe spete privind trucarea unor licitatii, Cristian Ghibu continua nestingherit, de la inaltimea functiei pe care o ocupa, sa traga sforile pentru ca "baronul de Iasi", desi condamnat la inchisoare pentru coruptie, sa poata da alte tunuri de sute de milioane de euro.

Chitoiu: Noile taxe vor afecta doar firmele, nu populatia

In plin scandal iscat de bugetul de stat, ministru Finantelor, Daniel Chitoiu, s-a apucat sa explice ca, de fapt, noile taxe si biruri care se vor aplica din 2014 nu vor afecta populatia, ci doar firmele. Chitoiu sustine ca este vorba doar de impozite si taxe care au avut in vedere mediul economic, nu cetatenii in mod direct. "Impactul acestor taxe si impozite nu se regaseste in mod direct in buzunarele cetatenilor", a declarat ieri Chitoiu. Intr-adevar, la prima vedere, CAS-ul pe chirii, indexarea accizelor in conformitate cu inflatia, taxarea stalpilor electrici si redeventele majorate la 25% pentru resursele naturale vizeaza doar companiile de resort. Problema este ca absolut toate bunurile sau serviciile oferite de aceste firme ajung la cetateni cu preturi majorate, pentru acoperirea noilor taxe.

DNA descinde la Academia de Politie!

Ministerul de Interne va fi zguduit, in cel mai scurt timp, de un cutremur fara precedent, procurorii anticoruptie fiind gata sa descinda la sediul Academiei de Politie. Ancheta care se anunta cea mai ampla de pana acum din sistem este derulata de catre DNA in colaborare cu temuta OLAF, intrucat speta priveste deturnarea de fonduri europene. Printre cei vizati ca s-au dedulcit la o buna parte din cele 3.000.000 de euro se numara mai multi chestori si ofiteri superiori din MAI. Ale caror nume, stranie coincidenta, se regasesc nu doar in acest dosar, dar si pe lista celor pe care Radu Stroe i-a impus in ultimele zile pe importante functii de conducere.

PUTEREA

CREDIDAM, gaură neagră pentru banii artiştilor români

Principalul organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor din show-biz-ul autohton pare a funcţiona după principiul semi-haiduciei - ia de la bogaţi, dar nu mai dă la săraci. Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) are de restituit artiştilor români sume de ordinul milioanelor de lei, din drepturile de autor colectate de la operatorii de cablu şi din mediul audio-vizual. Informaţii şocante în acest sens se regăsesc într-un proces-verbal încheiat în vara acestui an, şi în care se regăsesc concluziile unui control efectuat la CREDIDAM de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), instituţie a statului cu atribuţii în domeniu. Verificarea a fost realizată spre finalul anului 2012, şi se referă la situaţia din anul precedent controlului. CREDIDAM colectează sumele aferente drepturilor de autor ale artiştilor români şi străini, pentru operele lor difuzate în diverse medii - cablu, televiziune, radio -, sau din vânzarea de CD-uri şi DVD-uri, denumite şi copii private.

Clienţii băncilor care nu au denunţat OUG 50 rămân cu clauzele abuzive

Clienţii băncilor care se consideră păgubiţi de clauzele abuzive introduse în contractele de credit nu mai au nici o şansă să li se facă dreptate, dacă nu au denunţat deja Ordonanţa 50. Un ordin intern al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împarte clienţii băncilor în două, după ce modificările la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive au intrat în vigoare. Astfel, doar plângerile celor care au denunţat actele adiţionale ale băncilor de aliniere la OUG 50 vor fi trimise la Bucureşti pentru analiză. Cei care n-au denunţat ordonanţa în 2010-2011 nu mai au clauze abuzive în contracte, spune Protecţia Consumatorilor.

ROMANIA LIBERA

Kievul, în stare de asediu

Ieri, preşedintele Ianukovici a plecat pentru trei zile în China, lăsând o Ucraină în furtună politică, Parlamentul a respins moţiunea de neîncredere contra guvernului prezentată de opoziţie, care îl consideră vinovat de represiunea manifestaţiilor pro-europene, iar premierul Azarov şi-a cerut scuze. În faţa Parlamentului încercuit de sute de forţe speciale, mii de manifestanţi au continuat să ceară demisia preşedintelui, fiind din nou agresaţi cu violenţă de poliţie. Occidentul cere reţinere de ambele părţi, iar liderul rus vorbeşte de "pogrom". Situaţia era deosebit de tensionată ieri în Ucraina. Partizanii opoziţiei pro-occidentale ocupă în continuare centrul capitalei şi în Piaţa Independenţei au ridicat un "oraş de corturi". Mii de manifestanţi s-au aşezat în faţa sediului guvernului sau în faţa Parlamentului şi nu se întrevede nici o soluţie politică.

Macovei: Zgonea (PSD) şi Fenechiu (PNL), împotriva Parchetului European de frica anchetelor penale

Comisia Europeană a decis să menţină proiectul de înfiinţare a Parchetului European, cu toate că s-au opus 11 parlamente, între care şi Camera Deputaţilor din România. Însă, 17 parlamente din ţări membre ale Uniunii Europene au dat avize pentru înfiinţarea Parchetului European. Camera Deputaţilor, condusă de pesedistul Valeriu Zgonea, precum şi comisia pentru afaceri europene, condusă de liberalul Relu Fenechiu ( condamat la 5 ani închisoare de prima instanţă) nu au avizat înfiinţarea Parchetului European pentru depistarea fraudării fondurilor europene. "Zgonea şi Fenechiu, exact ca şefii lor de partid, Ponta şi Antonescu, nu se mai gândesc de multă vreme la interesele oamenilor obişnuiţi, sătuli de corupţie şi fraude, ci numai la interesele lor: să nu cumva să mai apară vreo instituţie care să îi ancheteze" susţine europarlamentarul PDL Monica Macovei. Scopul înfiinţării instituţiei este protejarea a miliarde de euro alocate din banii comunitari pentru proiectele de dezvoltare regională.

ZIARUL FINANCIAR

Dacia: Este o nebunie să faci autostradă pe Valea Prahovei şi nu pe Valea Oltului

Guvernul anunţă că amână cu aproape 10 ani construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, cel mai important proiect de infrastructură pentru industria şi exporturile locale, şi alege construcţia unei autostrăzi "de weekend". Surse oficiale din cadrul celui mai mare exportator român afirmă că decizia de a demara proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov şi de a amâna cu aproa­pe zece ani construcţia celei dintre Piteşti şi Sibiu afectează competiti­vi­tatea eco­no­mică a României şi trans­mite un semnal ne­gativ investitorilor. "Este o nebunie să iei în discuţie competiţia dintre cele două artere. Guvernul ignoră faptul că pe Braşov nu este un traseu validat de UE şi ignoră faptul că traseul Piteşti-Sibiu face parte dintr-un coridor internaţional", au declarat surse din cadrul uzinei Dacia. Lipsa unei autostrăzi pe Valea Oltului între Piteşti şi Sibiu costă uzina Dacia anual peste 10 mil. euro, în condiţiile în care costul pe fiecare maşină transportată la export creşte cu 60 de euro pe unitate.

Tender, în negocieri cu două companii aeriene din Africa

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care conduce un grup de firme cu afaceri în domeniul explorărilor geologice, petroliere şi de gaze, farma, construcţii şi turism, spune că este în negocieri pentru preluarea pachetului majoritar la două companii aeriene naţionale din Africa. Tender nu a precizat ieri care sunt cele două state africane şi nu a spus nici valoarea exactă a bugetului de investiţii. În prezent Tender deţine compania aeriană TEN Airways, cu nouă avioane, care operează în sistem charter şi în sistem ACMI (închirierea aeronavelor cu tot cu echipaj şi cele­lalte servicii, pentru a opera în numele companiei care preia ae­ro­nava) în ţări din Europa, Asia şi Africa. Printre clienţii din Africa ai companiei se numără Air Senegal, Rwanda Air, Air Ivoire.

Cora intră oficial în lupta pentru cele 100-150 mil. euro cheltuite online pe mâncare

Retailerul franco-belgian Cora, prezent pe piaţa din România cu o reţea de 12 hipermarketuri, a lansat oficial ieri în România serviciul coradrive care permite clientului să îşi comande produsele necesare online şi să le ridice apoi din magazin. Reprezentanţii Cora spun că se aşteaptă ca serviciul coradrive să reprezinte 5% din cifra de afaceri a com­­paniei anul viitor, ceea ce în­seam­­nă vânzări de 15-20 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Franco-belgienii vor astfel să ia 10-15% din piaţa mâncării online. "În acest sistem sunt incluse 10.000 de articole dintre care 1.500 de articole proaspete", spun reprezen­tanţii retailerului. Cele mai multe pro­duse ale coradrive sunt alimen­tare, portofoliul fiind completat de articole pentru casă şi de produse cosmetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb