REVISTA PRESEI 05.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 5 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 05.01.2017

ADEVARUL

Guvernul a primit votul de învestitură

Guvernul Grindeanu a primit votul de învestitură din partea Parlamentului, după ce 295 de aleşi au votat "pentru" şi doar 133 au votat "împotrivă". La ceremonia de depunere a jurământului preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut liderului PSD, singurul care ştie "programul din scoarţă-n scoarţă", să-i înveţe şi pe miniştri programul de guvernare. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a afirmat, miercuri, la Realitatea TV, că se aştepta la un alt discurs din partea preşedintelui Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului de către membrii guvernului Grindeanu, Dragnea apreciind că "ar fi bine să nu ne mai jucăm cu vorbele, nici cu glumiţele", scrie News.ro.

Sloganul lui Grindeanu: "O Românie normală"

Miercuri seară a avut loc şi prima şedinţă la Palatul Victoria. Sorin Grindeanu, premierul formal al Guvernului, a citit din programul de guvernare, laitmotivul discursului fiind "România normală", sintagmă repetată des. "Vă propun o Românie normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură majoritatea cetăţenilor europeni. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie (...) Mesajul meu către întreaga clasă politică este unul de dialog. Timp de un deceniu, România a fost înconjurată de vrajbă. E normal să gândim diferit, dar în acelaşi timp consider că această diferenţă de gândire trebuie purtată civilizat", a afirmat Sorin Grindeanu de la tribuna Parlamentului, fiind aplaudat de colegii din sală.

Secretariatul general al Guvernului are un nou şef

La începutul primei şedinţe de Guvern, prim-ministrul Sorin Grindeanu le-a cerut miniştrilor să facă un inventar al problemelor urgente pe fiecare minister, pentru a putea să le prezinte la următoarea şedinţă de Guvern care va avea loc vineri. Premierul a precizat că acum Guvernul "intră în pâine" şi trece la fapte. De asemenea, Mihai Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului. Şedinţa de Guvern s-a terminat după mai puţin de o oră, fără ca un membru al Guvernului să facă declaraţii de presă la final.

Noul Drum al Mătăsii ce leagă China de Marea Britanie

China a lansat primele trenuri de marfă directe către Londra. Distanţa de aproape 13.000 km urmează să fie parcursă în 18 zile. Primul tren a plecat pe 1 ianuarie din Yiwu, din estul Chinei. Acesta este al cincilea oraş european care urmează să fie conectat cu China. Acum trei ani China a declanşat o ofensiva comercială, începand să realizeze linii feroviare directe către mai multe ţări europene, ca parte a unui plan gândit să reinvie vechiul Drum al Mătăsii. Primul tren a plecat pe 1 ianuarie din Yiwu, din estul Chinei şi va străbate peste 12.000 km prin mai multe ţări - Kazahstan, Rusia, Belarus, Polonia, Germania, Belgia şi Franţa, Marea Britanie - primul transport conţinând obiecte de uz casnic.

Europa, în luptă cu ştirile false

Autorităţile din mai multe state europene în care vor avea loc alegeri în acest an au început să ia măsuri pentru a împiedica răspândirea de ştiri false care ar putea influenţa opţiunea electoratului. Pornind de la impactul pe care l-au avut asupra alegerilor prezidenţiale din SUA ştirile false răspândite pe reţelele de socializare şi pe diverse site-uri care pretideau a fi de informare, autorităţile din mai multe state europene încearcă să găsească soluţii pentru stoparea acestui flagel, care ameninţă din ce în ce mai mult şi Europa. Campaniile de dezinformare şi atacurile cibernetice asupra unor instituţii de stat sau politice care au vizat în ultima perioadă mai multe ţări şi care au fost puse pe seama Kremlinului au pus pe jar în special Germania, ţară în care vor avea loc în toamnă alegeri legislative la nivel federal, în urma cărora va fi desemnat şi viitorul cancelar.

Avocatul Poporului sesizează joi CCR în privinţa Legii 90/2001

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate. Chestionat dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: "O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră".

Războiul lui Putin cu Occidentul. Ce urmăreşte şi cum poate fi învins

Rusia nu aspiră să devină la fel de puternică precum Occidentul, ci să slăbească, în primul rând, NATO şi SUA şi să creeze diviziune în rândul statelor occidentale, scrie, în publicaţia Politico, Molly K. McKew, fost consilier al ex-preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, precum şi al premierului moldovean Vlad Filat, în perioada 2014-2015. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, are nevoie de Statele Unite ca inamic geopolitic, motiv pentru care Wasingtonul trebuie să înţeleagă faptul că orice apropiere şi încercare de reset sunt sortite eşecului, adaugă McKew.

Sevil Shhaideh le promite primarilor o lege care să-i scape de răspundere penală

Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat miercuri, la Parlament, că răspunderea administrativă la nivelul competenţelor aparatului de specialitate trebuie clarificată printr-un proiect de lege. "Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competenţelor aparatului de specialitate care lucrează şi partea de ales local sau partea de demnitar", a precizat Sevil Shhaideh la finalul audierii din Comisiile reunite de specialitate, solicitată să dea detalii despre răspunderea administrativă.

Cum au ajuns evreii pe teritoriul României

Specialiştii arată că prezenţa evreilor pe teritoriul României poate fi atestată încă din timpul cuceririi romane a Daciei. Totodată, evreii sunt prezenţi în Principatele Române încă din timpurile voievodale, fiind importanţi în special pentru domnitorii care-şi cumpărau tronul de la sultan. Până în anul 1945, în Regatul României trăiau peste 350.000 de evrei. Practic România era a doua ţară europeană ca număr de evrei. Era o comunitate prosperă mai ales în zona Moldovei şi era formată în special din intelectuali, meseriaşi şi negustori. Pe de o parte evreii au fost ţinta atacurilor antisemite, fiind priviţi de o parte a societăţii româneşti ca invadatori şi un pericol pentru naţiunea română, iar de cealaltă parte ca un factor de progres prin aportul intelectual şi financiar.

BANCHERUL

Dobânzile la creditele in lei au scăzut la noi niveluri minime istorice

Dobânzile la creditele in lei acordate de bănci, atât populaţiei cât si firmelor, au scăzut la noi niveluri minime istorice in luna noiembrie, in contextul creşterii concurentei pe piaţa bancară si a unui nivel ridicat de lichidităţi, indică statisticile BNR. Astfel, dobânda la creditele in lei existente in sold a scăzut la 5,48% in noiembrie 2016, de la 5,51% in octombrie, in condiţiile in care indicele de dobândă ROBOR la 3 luni a scăzut la un minim record de 0,69% iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 0,92% la finalul lunii septembrie. Pe parcursul ultimului an, dobânda la credite a scăzut cu aproape un punct procentual, in condiţiile in care in noiembrie 2015 se situa la 6,36%. De asemenea, dobânda la creditele in lei in sold acordate populaţiei a scăzut in noiembrie la un minim record de 6,61%, de la 6,66% in octombrie.

COTIDIANUL

Băsescu, dezbrăcat de minciunile gogonate - Cornel Nistorescu

Anunţarea guvernului Dragnea a fost concurată de scandalul Ghiţă. Dacă n-ar fi fost interesul pentru noul guvern, dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă ar fi dat foc scenei publice. Înregistrarea cu Traian Băsescu lăudîndu-se cu felul în care discuta cu Laura Codruţa Kovesi sau cu generalul Florian Coldea dezbracă de toate meritele prezidenţiale un personaj care în fruntea României s-a purtat ca un golan de lux. Culmea este că dezvăluirea pică după ce acest aventurier al mării, al politicii şi al afacerilor a izbutit să prindă un loc în Parlamentul României, cu largul concurs al naivităţii compatrioţilor noştri izolaţi din Republica Moldova. Într-un fel, accesul lui Traian Băsescu în Parlament este o mare ruşine.

Cod Economic al României cu moratoriu de nemodificare pe cinci ani

Modelul economic pe care Cabinetul Grindeanu îl va aplica începând cu 2017 este unul care vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri din România, precum şi creşterea bunăstării tuturor românilor. Acest model economic este constituit din măsuri ce se pot aplica economiei româneşti, implementate cu succes în unele state precum Polonia, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie sau SUA, dar şi din măsuri noi a căror adoptare va duce la conturarea României ca statul din UE cu cea mai mică povară fiscală, se spune în documentul intitulat "Programul de guvernare 2017-2020". Documentul stipulează că toate legile care vizează domeniul economic vor fi incluse într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente.

Decizia pe care vrea să o ia Ucraina privind-o pe Marine Le Pen

Ucraina a indicat miercuri că va interzice intrarea pe teritoriul său a candidatei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional (FN, extrema-dreaptă), după comentarii făcute de ea care par să legitimeze anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, informează Reuters. Într-o aluzie la Le Pen, Ministerul de Externe ucrainean a subliniat într-un comunicat că, "prin declaraţii ce repetă propaganda Kremlinului, politicianul francez arată lipsă de respect faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi ignoră complet principiile fundamentale ale dreptului internaţional". Le Pen a fost citată de televiziunea franceză afirmând că anexarea Crimeii de către Rusia nu a fost ilegală.

Decizia de ultimă oră a Liei Olguţa Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu a luat o decizie o decizie de ultimă oră. Ea a demisionat, miercuri, din funcţia de primar al Craiovei, după ce a câştigat un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie 2016 şi a fost numită ministrul Muncii în noul Guvern, postul său fiind incompatibil cu noul statut de parlamentar, conform AGERPRES. Consiliul Local Craiova urmează să ia joi act de demisia primarului în cadrul unei şedinţe convocate de îndată şi să adopte o hotărâre în acest sens. Noul viceprimar cu atribuţii de primar va fi desemnat de către Consiliul Local, cu votul majorităţii, în cadrul unei şedinţe care va avea loc joi.

CURIERUL NATIONAL

Ce ne promite noul Guvern

Programul de Guvernare al PSD şi ALDE pentru perioada 2017 - 2020 îşi asumă realizarea unor obiective care ar duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi la creşterea bunăstării românilor. Printre obiective se numără elaborarea unui Cod Economic al României care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic. Noua guvernare promite construcţia de noi fabrici în agricultură şi industrie, construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide, dar şi capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, C.E.C., Nuclearelectrica.

ISIS transformase o biserică din Mosul în fabrică de armament

Un atelier de fabricare a armelor şi muniţiilor descoperit în apropierea oraşului Mosul în subsolul Bisericii Sf. Gheorghe demonstrează că Statul Islamic se bazează pe componente şi substanţe de înaltă calitate atunci când îşi fabrică şi pregătesc armele, procesul semănând ca rigoare cu cel industrial. Cu toate că substanţele din care se fabrică combustibilul pentru rachete, de exemplu, erau depozitate în butoaie sau căzi dând impresia unui proces de fabricaţie rudimentar, specialiştii susţin că, din contra, era vorba de muncă foarte riguroasă folosindu-se formule exacte şi cântare electronice pentru dozarea exactă a componentelor. Practic, specialiştii consideră că este vorba de o producţie cvasiindustrială.

Ce se află pe agenda Parlamentului European în 2017

În prima jumătate a anului 2017, Parlamentul European şi-a propus să dezbată probleme precum o mai bună gestionare a solicitanţilor de azil, lupta împotriva terorismului şi a fraudei fiscale, protejarea drepturilor consumatorilor, precum şi a conţinutului online pe "piaţa unică digitală". Potrivit PE, limitarea emisiilor şi energia curată pentru cetăţenii europeni sunt dosare-cheie pentru a menţine rolul de lider al UE în lupta împotriva schimbărilor climatice.

De la 1 ianuarie, firmele pot deduce o nouă categorie de cheltuieli

Lista cheltuielilor care pot fi deduse de firme la calculul impozitului pe profit a fost extinsă de la 1 ianuarie 2017, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Potrivit Codului fiscal, cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice sunt deductibile, cu excepţia celor care sunt deductibile limitat sau nedeductibile, enumerate în mod expres de actul normativ.

Brexit: Ambasadorul britanic la UE a demisionat

Lovitură de teatru la Bruxelles: principalul negociator britanic în procesul Brexit, Sir Ivan Rogers, a demisionat brusc, fără preaviz sau vreo explicaţie. La Londra, fervenţii susţinători ai plecării din Uniunea Europeană s-au bucurat de gestul lui Rogers, dar în cercurile europene se consideră că această demisie-surpriză a unei "piese" importante la negocierile vizând plecarea britanicilor din UE constituie o dificultate suplimentară pentru partea britanică la viitoarele negocieri cu europenii, ce se anunţă deosebit de complexe. Corespondenţi de presă la Bruxelles spun că Sir Ivan Rogers este cunoscut ca unul dintre cei mai buni specialişti britanici în chestiunile europene, unanim respectat de omologii săi, ambasadorii celorlalte 27 de state membre ale UE.

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea confirmă în chip spectaculos dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă despre execuţiile mafiote puse la cale de Binomul SRI-DNA! - Ion Cristoiu

Printre altele, Sebastian Ghiţă a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre una dintre cele mai mîrşave Operaţiuni ale Binomului SRI-DNA: Sfărîmarea trusturilor de presă cu acţionariat la vedere şi înlocuirea lor cu o Reţea de site-uri şi ziare cu acţionariat obscur, conduse de ofiţeri acoperiţi sau de colaboratori ai SRI şi SIE, finanţate prin firme paravan de către Sistemul instituţiilor de forţă. Într-una dintre înregistrări, Sebastian Ghiţă dă în vileag ţintele pe care şi-a propus şi-a reuşit să le lovească: Binomul SRI-DNA: "Astăzi, ceea ce au făcut cu Voiculescu, cu Vîntu, cu Sârbu, cu Patriciu, cu Adamescu vor să facă şi cu mine. Să-mi inventeze dosare, să mă ducă în închisoare şi să distrugă România TV. "

Au dispărut 4.000 de case din averea Primăriei Capitalei

Consilierii generali îi cer edilului -şef, Gabriela Firea, să caute mii de apartamente şi case, care nu mai apar în scriptele Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI). După ce Evenimentul zilei a dezvăluit că la instituţia care administrează patrimoniul locativ al Municipiului Bucureşti este haos, edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis Corpul de Control, ca să verifice activitatea acestei instituţii. Raportul este aproape gata, potrivit lui Firea, care a explicat: "Mi s-a întărit ideea că la AFI se întâmplă lucruri nelalocul lor, de aceea am trimis controlul". Potrivit consilierului general al Capitalei, Ciprian Ciucu, din vistieria AFI ar lipsi aproximativ 4.000 de imobile, care ar fi dispărut în perioada 2008-2016.

EVZ a aflat de ce a rămas "grupul de la Cluj" la uşa Guvernului

Influenţa "Grupului de la Cluj" a scăzut mult în ultimii ani, susţin unii pesedişti, în timp ce alţii, cred că mişcarea de a nu numi un clujean în noul Guvern este una strategică. Potrivit surselor EVZ, "grupul de la Cluj" ar aştepta intrarea în guvernul "PSD 2". Prezent la ziua de naştere a vicepremierului Vasile Dâncu, în decembrie, la Cluj, liderul PSD Liviu Dragnea a spus în public: "Vasile, nu a venit vremea pentru odihnă. Vom avea nevoie maximă de tine, la Bucureşti". Această frază a fost descifrată de cei prezenţi în cheia că vicepremierul Dâncu va primi o funcţie importantă în noul guvern PSD -ALDE. Lucrurile nu au stat aşa. Contactat de EVZ, vicepremierul Vasile Dâncu a fost întrebat de ce nu există niciun ministru din Cluj, în actualul Guvern. "Este strategia noului preşedinte executiv al PSD, Nicolae Bădălău, originar din Giurgiu", a răspuns Vasile Dâncu.

JURNALUL NATIONAL

Grindeanu, către miniştri: Preluaţi ministerele joi dimineaţă; vineri - şedinţă de guvern

Premierul Sorin Grindeanu le-a spus, miercuri seară, miniştrilor săi, să-şi preia, joi dimineaţă, ministerele, urmând ca vineri să aibă loc următoarea şedinţă de guvern. "Mâine dimineaţă, la ora 9,00. fiecare ministru merge şi preia ministerul pentru care a fost votat în Parlament. Vă rog să faceţi un inventar în fiecare minister astfel încât vineri, când vom avea următoarea şedinţă de guvern, să le prezentaţi", a declarat Grindeanu, în debutul şedinţei de guvern. El i-a felicitat pe miniştri pentru votul din Parlament. "Azi suntem la prima şedinţă de guvern. Subliniez responsabilitatea care apasă pe umerii fiecăruia dintre noi. O responsabilitate dată de votul românilor din 11 decembrie, de votul de azi din Parlament şi care ne obligă la a pune în aplicare programul de guvernare 2017-2020", a mai spus premierul.

Cum s-a sucit procurorul general în cazul denunţurilor lui Ghiţă

Procurorul general, Augustin Lazăr, declara miercuri, 4 ianuarie, la ora 9.30 că Parchetul General nu intervine în disputa publică pe care o declanşează dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. La insistentele ziariştilor adaugă si informaţia ca Parchetul monitorizează situaţia atent, dar nu s-a deschis un dosar în acest caz pentru ca nu există un denunţ. Lazăr intră la şedinţa de plen a Secţiei de procurori a CSM. HĂINEALĂ & comp erau la ultima şedinţă ca membri ai CSM, mandatul lor expirând de Bobotează. După conclavul procurorilor din CSM, apare şi un comunicat al Parchetului General care a deschis un dosar in cazul acuzaţiilor lui Ghiţă. O fi apărut un denunţ în cauză, aşa cum invita Sebastian Ghiţă populaţia dornică de dreptate? Nu se ştie, dl. Lazăr nu a mai precizat cum s-a sucit instituţia.

Cât au băut românii în zilele de sărbătoare

Peste 30 de milioane de litri de vin şi 3,5 milioane de tărie au dat românii pe gât cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de la Crăciun până la Sfântul Ion. Numai o treime din consum este din comerţ, restul vine din autoconsum. Productia medie anuală de vin este de 5,5 - 6 milioane de hectolitri, dar vânzările din piaţa abia dacă se ridică la 1,2 - 1,5 milioane hectolitri, astfel că circa 4,5 milioane hectolitri de vin, reprezintă autoconsum şi piaţa nelegală, spun vinificatorii. Institutul Naţional de Statistică a publicat cercetarea "Coordonate ale nivelului de trai în România" în care se arată că în 2015, românul mediu a consumat 2,393 de litri de alcool în total, din cele trei tipuri de băuturi, ceea ce înseamnă 1,2 litri de alcool pur. România se plasează pe poziţia a cincea în lume, după belaruşi, moldoveni, lituanieni şi ruşi, potrivit celui mai recent raport dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2015.

Revelionul, o afacere de 40 milioane de euro

Trecerea dintre ani a însemnat o afacere impresionantă pentru operatorii din turism. Aproape 170.000 de români au cheltuit peste 40 milioane euro pe vacanţe de Revelion în ţară şi străinătate, conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Sumele sunt semnificativ mai mari decât în anii trecuţi, ceea ce înseamnă că românii au prins gustul sejururilor departe de casă. FPTR estimează că 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent. În străinătate au călătorit pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%.

NATIONAL

Trafic de droguri la vârful MAI!

Parca a avut gura aurită Liviu Dragnea sau mai degrabă o fi ştiut el ceva, atunci când declara, odată cu nominalizarea teleormănencei Carmen Daniela Dan drept ministru, ca la MAI se întâmplă prea multe lucruri ciudate. Iar de departe, cea mai halucinantă anchetă este cea demarată la nivelul Inspectoratului General de Aviaţie după dezvăluirile din "National", in "hora" audierilor intrând acum, pe lângă tripleta Cristinel Reliu Ion - Laurenţiu Machedon - Ion Colcigeanu, care si-au băgat la greu ore suplimentare "pe spinarea" elicopterului VIP folosit pe post de taxi personal de către Gabriel Oprea si alţi ofiţeri superiori.

Exclusiv: Palatul lui Pandele, împodobit peste noapte!

După ce Florentin Pandele a reuşit să penetreze biroul soţiei de la Primăria Capitalei cu proprii oameni de la Voluntari, aceeaşi pepiniera de cadre a fost folosită si pentru "pandelizarea" unor prestigioase instituţii de cultura aflate in subordinea Gabrielei Firea. Si iată cum, după ce Eugen Anghel, inspector la primăria Voluntari, a fost propulsat la conducerea Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, superba locaţie istorica din Mogoşoaia a ajuns să fie cunoscută drept "Palatul lui Pandele". Unul pentru a cărui împodobire cu băcuieţe, proiectoare, indicatoare si tot felul de alte "chinezării", pe sfârşit de an, directorul Eugen Anghel a recurs la tot felul de "cumpărături" prin achiziţii directe făcute practic peste noapte.

Iohannis a prins frica Preşedinţiei

Eşecul de la alegeri l-a păgubit pe Klaus Iohannis nu numai de "guvernul meu", dar si de tradiţionala sa vacanta la Miami. Preocupat iniţial de tragerea unor sfori, doar-doar o reuşi sa blocheze accesul PSD la guvernare, preşedintele nu a putut să-si ia zborul spre destinaţia sa favorita, însorita Florida, nici după ce a devenit clar pentru toata lumea ca Liviu Dragnea si PSD si-au adjudecat tot potul. Oricum ar fi fost culmea ca preşedintele să plece in concediu in timp ce tara funcţiona cu un guvern de avarie, rămas la Palatul Victoria doar până când va fi validat noul guvern legitimat de alegeri, dar varianta nu era exclusa cu Iohannis la Cotroceni.

PUTEREA

DRAGNEA, către ambasadele străine: "Nu subjugăm justiţia, vrem judecători independenţi!"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri seara, că la ambasadele străine de la Bucureşti se transmite în ultimele zile mesajul că PSD va subjuga justiţia, el adăugând că nu poate fi vorba de subjugarea justiţiei într-un stat democratic, iar ceea ce a susţinut este că judecătorii trebuie să fie cu adevărat independenţi şi protejaţi. El a fost solicitat să comenteze, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV informaţiile potrivit cărora noua guvernare urmăreşte să fie diminuate din puterile DNA şi că va fi împiedicată lupta împotriva corupţiei. "Cine, într-un stat democratic, poate subordona justiţia? A, ce am spus şi voi spune în continuare, din ce în ce mai apăsat, că îmi doresc ca într-adevăr judecătorii (...) să fie independenţi şi protejaţi", a spus Liviu Dragnea, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, judecătorii trebuie să judece după propria conştiinţă şi după legi.

Doi dintre miniştrii lui GRINDEANU au uitat să jure pe BIBLIE

Noii miniştri au depus jurământul de învestire în funcţie la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu. Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, şi Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, au uitat însă să jure cu mâna pe Biblie, potrivit News.ro. La ceremonie au mai fost prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi consilierii din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional. Primul care a depus jurământul a fost premierul Sorin Grindeanu, urmat de vicepremierii Sevil Shhaideh şi Daniel Constantin.

ROMANIA LIBERA

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, este un adevărat "geniu din Carpaţi": Cinci şcoli şcoli şi-un doctorat, într-un mandat de deputat

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a obţinut, în şase ani, o diplomă de licenţă, două masterate şi a urmat trei cursuri postuniversitare. De asemenea, el a reuşit performanţa de a obţine un doctorat la Chişinău în timp ce era deputat la Bucureşti. Florin Iordache are o pregătire educaţională care, în mod normal, nu ar trebui să îi permită să fie ministru al Justiţiei. Iordache a terminat Facultatea de Mecanică din Craiova în anul 1985, a profesat ca inginer la Fabrica de mobilă Caracal şi a fost viceprimar al acestui oraş. Apoi, timp de 17 ani, nu a mai urmat niciun fel de specializare.

Prima declaraţie a noului prim-ministru: Am fost votat pe un mandat până în 2021. La revedere!

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost validat miercuri de Parlamentul României. Cabinetul Grideanu a obţinut 295 de voturi "pentru", iar 133 de voturi au fost împotrivă. Patru voturi au fost anulate. Când a părăsit sala de plen, Sorin Grindeanu a fost oprit de ziarişti pentru întrebări. Unul dintre reporteri l-a întrebat cât crede că va dura mandatul lui, având în vedere că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie prim-ministru pentru că are cazier penal. Răspunsul lui Grindeanu a fost neaşteptat: "Guvernul a fost votat pentru mandatul 2017 - 2021. La revedere!"

ZIARUL FINANCIAR

Leul a pierdut teren în 2016 în faţa euro, a dolarului şi a francului elveţian, dar cea mai puternică scădere a fost în faţa rublei ruseşti, de 24%

În 2017, cursul leu/euro ar putea să fluctueze în intervalul 4,4-4,6 lei/euro, după cum anticipează unii analişti, nefiind excluse episoade de volatilitate, determinate în principal de factori externi. Moneda naţională a închis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian -, cea mai puternică pierdere fiind în raport cu moneda americană. Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american, com­pa­rativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul elveţian a pierdut aproximativ 1%. Depre­cierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%. Până în octombrie, moneda naţională era pe apreciere în faţa principalelor trei valute.

Fondurile de investiţii au pariat 1 mld. euro pe România, de patru ori mai mult ca în 2015

Fondurile de investiţii au scos anul trecut din buzunare circa 1 mld. euro, o sumă record pentru România, de circa cinci ori mai mare decât în 2015. Cei mai mulţi bani au fost investiţi în afaceri din retail, sectorul imobiliar, industrie şi bunuri de larg consum, potrivit datelor ZF. Suma investită de fondurile de private equity a crescut an de an, sumele fiind direct proporţionale cu evoluţia economiei în ansamblul său. "Elementul de noutate din acest an este apariţia unor fonduri care nu aveau România pe hartă, pentru că nu erau businessuri destul de mari pe piaţa locală ca să fie de interes pentru ei, poate nici economia nu creştea aşa. Sunt fonduri mari, de multe miliarde de euro, care au pus România pe hartă şi care caută oportunităţi în ţara noastră", spunea recent Bogdan Văduva, advisory partner al KPMG.

Guvernul Grindeanu, faţă în faţă cu realitatea: trebuie să găsească bani pentru un program uluitor de generos şi cu săracii, şi cu antreprenorii

Cabinetul Grindeanu a trecut de votul Parlamentului cu o majoritate mai mult decât confortabilă, ceea ce corespunde, de altfel, situaţiei din Parlament: 295 de voturi pentru şi 133 contra (PNL şi USR). Prin urmare, guvernul nu-şi face griji deocamdată în privinţa susţinerii ambi­ţiosului program de guvernare cu care a venit în faţa Parlamentului, program care promite lapte şi miere şi pentru muncitori, şi pentru pensionari, şi pentru mediul de afaceri. Programul de guvernare are 173 de pagini, cu reglementări pentru toate domeniile, care în plan social privesc majorări substanţiale de salarii şi pensii, iar în plan economic introduc o nouă serie de nişe fiscale, ceea ce ar putea pune la grea încercare finanţele publice pentru anii următori. Salariile bugetarilor ar urma să depăşească, de pildă, 9% din PIB la orizontul anului 2020, faţă de 7% din PIB acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb