REVISTA PRESEI 05.03.2016

Willy Homner
Revista Presei / 5 martie 2016

ADEVARUL

OMV ar putea pierde statutul de acţionar majoritar în urma descoperirilor Curţii de Conturi

Contractul de privatizare prin care Petrom a ajuns, în anul 2004, în curtea austriecilor de la OMV nu a fost respectat, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Instituţia de control reclamă faptul că austriecii nu au efectuat majorarea capitalului cu contravaloarea terenurilor primite de la stat şi pe care au primit certificate de atestare a dreptului de proprietate, privând astfel statul de un pachet mai mare de acţiuni. Curtea de Conturi arată că a dispus încă din anul 2009 inventarierea tuturor terenurilor transferate societăţii de către statul român şi majorarea capitalului în mod corespunzător. Or, în raportul de pe anul 2015, care a apărut la finele lui 2015, instituţia constată că nu s-a finalizat operaţiunea.

Supermarketurile ar putea fi obligate să aloce spaţii pentru produsele româneşti

Supermarketurile ar putea fi obligate să aloce spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de cel puţin 50% din suprafaţa totală alocată alimentelor, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maxim 5% pentru aceştia, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament de deputaţi ai PNL. Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare şi va intra în dezbatere la Senat, ca primă Cameră sesizată. Proiectul prevede şi că serviciile, discounturile şi alte obligaţii cerute de comercianţi producătorilor români de produse alimentare nu vor putea depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate.

Kremlinul, Statul Islamic şi Bashar al Assad fac afaceri bănoase în comun, în timp ce se războiesc

O companie din Rusia deţinută de un oligarh apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin şi regimul lui Bashar al-Assad colaborează cu reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic în exploatarea unui câmp gazifer din Siria. Informaţia a fost dezvăluită iniţial de revista "Foreign Policy" şi confirmată ulterior de o anchetă a cotidianului "Le Monde". Potrivit "Foreign Policy", compania rusă Stroitransgaz, condusă de Ghennadi Timcenko, un apropiat al liderului de la Kremlin, şi un om de afaceri sirian ce întreţine legături strânse cu preşedintele sirian Bashar al-Assad colaborează cu Statul Islamic în exploatarea câmpului gazifer Tuweinan, situat la 75 de kilometri sud-vest de Rakka, aşa-zisa capitală a "Califatului Islamic". Aceste legături de afaceri ciudate între inamici declaraţi au fost semnalate în 2014 de grupul de activişti "Rakka este masacrată în tăcere".

ANSVSA, final de anchetă: "Nu există o legătură directă între brânza din lotul analizat pe 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor din Argeş"

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a luat decizia de a extinde ancheta în cazul bebeluşilor infectaţi cu bacteria E.coli după ce au ajuns la concluzia că nu poate fi stabilită o legătură directă între brânza din lotul analizat pe 22 februarie şi îmbolnăvirile micuţilor. "Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până în 29 februarie, 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje, la care se adaugă 59 de eşantioane recepţionate până în 3 martie din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol", se arată într-un comunicat de presă.

Refugiaţi afgani din Germania, implicaţi într-un nou atac sexual

În jur 30 de bărbaţi, imigranţi din Afganistan ajunşi în Germania, au urmărit trei adolescente într-un centru comercial din Kiel. Martorii au chemat poliţia, însă afganii au devenit violenţi şi au rănit mai mulţi poliţişti, scrie tabloidul "Bild". Adolescentele cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani au observat că un grup de bărbaţi le urmărea şi chiar filma cu telefoanele mobile. Cele trei fete se aflau în mallul Sophienhof din Kiel, oraş din nordul Germaniei, şi au încercat să fugă. Imigranţii afgani au continuat însă să le urmărească. Mai mulţi martori au alertat poliţia, însă atunci când ofiţerii au ajuns, imigranţii au devenit violenţi, scrie "Bild", preluat de "Daily Mail". Patru bărbaţi, printre care cei doi consideraţi instigatorii la violenţă, au fost până la urmă arestaţi. Trei au fost însă eliberaţi la scurt timp din cauza "lipsei motivelor pentru reţinere".

Aroganţa anului! 4,5 milioane de euro pentru un loc la restaurant! Dezvăluirile lui Ion Ţiriac

Euro 2016 va fi locul in care cei mai mari miliardari din Europa vor umple lojele stadioanelor. Le Temps din Elveţia scrie despre cele mai scumpe locuri de la Euro 2016 si modul in care vor fi trataţi invitaţii de la VIP care vor plăti si 6000 de euro pentru un loc privilegiat. "Mofturile" miliardarilor pot ajunge si la o nota de plata de câteva milioane de euro, relatează cei de la Le Temps, care au stat de vorba cu Ion Tiriac, singurul miliardar roman din topul Forbes 2016. Acesta explica de ce organizatorii acestui Euro au înţeles perfect cum sa transforme turneul final într-o maşină de bani. "Astăzi, 10% din spectatori la stadion înseamnă 90% din încasări, in timp ce restul de 90% aduc 10% din încasări.", spune Tiriac, cei de la Le Temps completând: UEFA a înţeles asta si pentru prima oara a pregătit o structura speciala de organizare.

Dragnea şi Tăriceanu se leapădă de UNPR

Urmărit penal în două dosare şi ajuns nefrecventabil pe scena politică, Gabriel Oprea a demisionat din funcţia de preşedinte al UNPR. În consecinţă, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au înţeles să se dezică de progresişti, deci sfârşitul personal al lui Oprea va însemna şi sfârşitul colectiv al UNPR, care va intra de unul singur în alegeri şi nu într-o alianţă electorală cu PSD şi ALDE. Problemele penale cu care se confruntă l-au adus pe Oprea într-o situaţie precară din punct de vedere politic. De curând, PSD şi UNPR au semnat un protocol de colaborare, în care liderii UNPR n-au primet nicio garanţie de la PSD că vor fi luaţi pe liste la alegerile parlamentare, variantă prin care formaţiunea lui Oprea ar rămâne în Parlament şi după 2017. PSD nu-şi ia angajamentul nici că va forma alianţă electorală cu UNPR.

UE lasă Ucraina în mâinile Rusiei: o afirmaţie stupefiantă care schimbă echilibrul de securitate în partea noastră de Europă

"Cu siguranţă, Ucraina nu va fi în stare să devină membru UE în următorii 20 sau 25 de ani. Şi nici în NATO" - un mesaj uluitor rostit de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul unui discurs ţinut la Haga, pe 3 martie, asigurând astfel alegătorii danezi că nu au de ce să se teamă că semnarea acordului de liber schimb între Ucraina şi UE ar putea însemna sau ar putea fi interpretat drept un semnal al dorinţei europene de a deschide discuţia în ce priveşte acordarea statutului de membru. Interesant este că, în mod absolut neaşteptat, mesajul extrem de dur al lui Juncker taie nu numai speranţele ucrainene în privinţa drumului european, ci şi, încălcând normele de comportament până acum în vigoare între instituţiile de la Bruxelles, asumă şi o referinţă extrem de precisă la NATO şi planurile sale. Mai mult decât ciudat, dar, dacă chiar aşa stau lucrurile, suntem în faţa uneia dintre cele mai importante declaraţii politice din aceşti ultimi ani, reconfigurând total situaţia geopolitică din ţara noastră, dar şi cu un foarte cert impact asupra echilibrului politic din Ucraina.

"Banca lui Putin", gaură de 20 de miliarde de dolari în bugetul Rusiei

Banca de Dezvoltare a Rusiei a devenit o problemă de 20 de miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, scrie "The Moscow Times". Autorităţile de la Moscova sunt nevoite să o salveze pentru a nu declanşa o reacţie în lanţ în sistemul financiar al ţării. Pe numele ei Vneshekonombank, Banca de Dezvoltare a Rusiei a fost inclusă pe lista de sancţiuni a Occidentului după anexarea Crimeei de către Rusia şi sprijinul separatiştilor din Donbass. Pe măsură ce dificultăţile s-au tot adunat, directorul executiv Vladimir Dmitriyev a început să se retragă tot mai mult. Oficialul de 62 de ani şi-a dat seama că nu poate ajuta banca de dezvoltare pe care el însuşi a condus-o vreme de mai bine de zece ani. VEB este o organizaţie opacă aflată strict sub controlul preşedintelui rus Vladimir Putin. Banca de stat a fost folosită pentru a finanţa Olimpiada de Iarnă de la Soci sau pentru extinderea influenţei Rusiei în Ucraina.

EVENIMENTUL ZILEI

În Maramureş şi Ţara Oaşului, doar DNA mai strică prietenia PSD-PNL

În judeţele din nordul ţării, bătălia politică este dusă astfel încât, în final, indiferent cine va câştiga, adversarii politici să rămână prieteni. În Maramureş, deşi şi PNL, şi PSD, vor avea candidaţi la Primăria Baia Mare, nimeni nu crede în mod serios că actualul edil, Cătălin Cherecheş, ar putea pierde. Cherecheş este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar legat de echipa locală de handbal, HCM Baia Mare. Deşi vicepreşedinte al UNPR, Cherecheş va candida pentru un nou mandat din partea "Coaliţiei pentru Baia Mare", care va depunde liste şi pentru consiliul local, şi pentru consiliul judeţean. În bătălia cu Cherecheş, PSD trimite un deputat obscur, Florin Tătaru, iar PNL, un alpinist, pe avocatul Cristian Niculescu Ţâgârlaş. El este cunoscut mai ales după ascensiunea pe vârful Carstensz Pyramid, de 4884 m, situat în masivul Sudirman din insula Papua. În 2015, s-a discutat dacă PNL l-ar putea susţine pe fostul primar Cristian Anghel, care a stat la puşcărie pentru fapte de corupţie, dar ideea a fost abandonată.

Hackerul român "Guccifer" va fi EXTRĂDAT în SUA

Hackerul care a spart căsuţele de email ale unor cunoscute persoane publice din România, dar şi ale unor oficiali din Statele Unite ale Americii, va fi extrădat. Printre victimele românului se numără Hillary Clinton, Jeb Bush, Colin Powell sau a NASA. "Înalta Curte admite cererea de extrădare formulată de Statele Unite ale Americii privind pe persoana solicitată Marcel Lazăr Lehel, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acesteia de către autorităţile statului solicitant, cu respectarea regulilor specialităţii extrădării prevăzute de art 17 din Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, ratificat prin legea nr 111 din 15.5.2008", potrivit minuta deciziei.

Încă o zi liberă pentru români!

Românii ar putea beneficia de o nouă zi liberă. Senatorii au adoptat, un proiect de lege iniţiat de preşedintele PMP Eugen Tomac, prin care ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, este declarată sărbătoare naţională. "Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele Românieii în străinătate prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice dedicate acestei sărbători", spune deputatul Eugen Tomac.

Vanghelie despre Ponta şi Oprea: Întâlnirile de taină aveau loc la Ministerul Apărării

Primarul suspendat al sectorului 5 a afirmat, vineri seara, că Victor Ponta "trebuia dat jos" din fruntea guvernului şi a susţinut că "întâlnirile de taină" din perioada guvernării fostului cabinet "aveau loc la sediul Ministerului Apărării". "Pe Ponta îl voiam dat jos. Pe fond, am avut de-a lungul timpului o relaţie, dar Ponta trebuia dat jos, că a făcut numai nenorociri. Oamenii nu cunosc toate problemele pe care le-a creat Ponta de-a lungul timpului", a afirmat Vanghelie la Romania TV, potrivit Agerpres. Întrebat dacă mai e atât de categoric cum era pe holurile ÎCCJ când spunea că le-a pregătit un loc în celulă lui Ponta şi Gabriel Oprea, Vanghelie a arătat că nu doreşte nimănui să se ducă acolo.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea, despre situaţia din UNPR: Vom discuta să vedem ce au de gând să facă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat vineri seară, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Bistriţa-Năsăud, că va discuta luni cu conducerea interimară a UNPR, pentru a afla "ce au de gând să facă" şi modalitatea în care vor aborda protocolul semnat cu social-democraţii în vederea colaborării la alegerile locale. "Şi noi suntem curioşi. O să vedem ce poziţie adoptă cei care au rămas - preşedintele interimar, domnul Onţanu, ceilalţi colegi. Luni cred că o să avem câteva discuţii cu domnul Onţanu şi cu colegii dumnealui, colegii din Parlament, să vedem ce au de gând să facă", a spus Dragnea. Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, şi-a anunţat joi demisia din funcţie, motivând că nu doreşte ca discuţiile legate de persoana sa să afecteze imaginea partidului.

Ce averi fac politicienii din nunţi şi cumetrii

Pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea martorilor, deputatul PSD Cristian Rizea poate câştiga lejer titlul de cel mai fericit tată din lume. Într-un singur an, Rizea a scos peste 190.000 de euro din două evenimente de familie: botezul şi tăierea de moţ a fiului său. Informaţiile apar negru pe alb în declaraţia de avere. Procurorii DNA au cerut avizul Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea deputatului Cristian Rizea, într-un dosar în care candidatul PSD la Primăria Sectorului 5 este acuzat că ar fi primit 300.000 de euro mită de la omul de afaceri Lucian Colţea pentru a interveni la RA-APPS şi Primăria Chiajna în legătură cu două terenuri. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen până luni să dea un raport în privinţa cererii DNA, astfel că, cel mai probabil, procurorii vor afla săptămâna viitoare dacă au acceptul deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui Rizea.

Cioloş: Irimescu nu ar fi trebuit să anunţe numele firmei în cazul E.coli fără date complete

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Cluj, că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit să anunţe numele firmei implicate în scandalul bacteriei E.coli descoperite în produse lactate cât timp nu avea toate elementele. Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Cluj, că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit să anunţe numele firmei implicate în scandalul bacteriei E.coli descoperite în produse lactate cât timp nu avea toate elementele. Întrebat dacă a discutat cu ministrul Agriculturii şi dacă ia în calcul demiterea acestuia, premierul Dacian Cioloş a declarat că încă nu s-a gândit la această posibilitate, dar a subliniat faptul că ministrul nu ar fi trebuit să comunice date în contextul în care nu avea la dispoziţie toate informaţiile pentru a face acest lucru.

Renovare cu oameni înăuntru

Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, spune că Guvernul nu are probleme în a finanţa lucrările de reabilitare a clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui cutremur, dificultăţile constând în a începe lucrările, dat fiind că locatarii imobilelor aflate în această situaţie refuză să se mute. Dâncu a declarat că o soluţie ar fi începerea lucrărilor de consolidare cu locatarii înăuntru, după o metodă testată de japonezi. Ministrul Dezvoltării spune că Guvernul caută mai multe soluţii pentru a putea începe lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic , cea mai mare piedică fiind relocarea persoanelor care locuiesc în astfel de imobile. "Noi am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei, inclusiv cu Ministerul Apărării Naţionale, care are locuri care nu mai sunt folosite în prezent pentru Armată şi în care locatarii ar putea fi găzduiţi temporar. Căutăm soluţii şi în zona ANL-ului", a declarat Vasile Dâncu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb