REVISTA PRESEI 05.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 mai 2011

REVISTA PRESEI 05.05.2011

ADEVĂRUL

Provocare naţională: România are de cheltuit 15 milioane de euro pe zi, bani europeni, până în 2013

România ar trebui să cheltuiască 15 milioane de euro pe zi până în 2013, iar experţii de la Bruxelles le dau câteva sfaturi autorităţilor de la Bucureşti. Comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, aşteaptă ca îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie să se vadă "până în vară". Comisia Europeană s-a oferit să trimită experţi în România pentru a o ajuta să cheltuiască fondurile, deoarece are probleme şi se află în urma Europei. "E pentru prima oară în istoria UE când unele ţări se oferă să ajute o alta în asemenea mod. România nu a acceptat încă ajutorul UE, dar realitatea e că experţi din alte state membre, deja specializaţi în repartizarea fondurilor, politicile de dezvoltare şi resurse umane ar putea grăbi procesul de absorbţie a banilor UE," a mai spus Hatt.

Sindicalistul Petcu îşi mai aranja o şpagă!

Preşedintele CNSLR - Frăţia şi al Sanitas, Marius Petcu, intenţiona să-i dea omului de afaceri Petre Scrieciu un nou contract de execuţie, contra unui "comision" considerabil. Unul dintre cei mai bogaţi sindicalişti români, Marius Petcu, se pregătea, în ziua în care a fost arestat, să mai dea "un tun". Partea lui: 20% din valoarea contractului. Marius Petcu a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi este arestat preventiv de la 31 martie 2010. El a fost acuzat că a primit de la Petre Scrieciu o şpagă de 1,4 milioane de lei şi o vilă în Predeal. În schimb, Electronics SRL, firma lui Scrieciu, a primit de la Federaţia Sanitas un contract de 9,2 milione de lei, privind construirea "Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov". Opt lideri sindicali, membri ai Federaţiei Sanitas şi din ordinul Asistenţilor Medicali, s-au încurcat în declaraţii la DNA, când au fost audiaţi cu privire la modul în care s-a încredinţat acest contract.

Puterea în PDL, negociată până în ultima zi

Valeriu Stoica şi Adriean Videanu ies din prim-planul conducerii PDL, Cristian Preda nu se bagă, iar Radu Berceanu încearcă o revenire. "Ofertată" cu un post de secund în echipa premierului, Elena Udrea a ales să cedeze locul "unuia dintre cei veniţi din societatea civilă". Funcţiile de secunzi din echipele principalilor aspiranţi la şefia PDL, Emil Boc şi Vasile Blaga, au fost discutate de susţinătorii celor doi adversari chiar şi ieri-seară, în preziua expirării termenului de depunere a candidaturilor. Din tabăra premierului, doar Gheorghe Flutur şi-a anunţat candidatura la o funcţie de prim-vicepreşedinte, în timp ce Sorin Frunzăverde este singurul care şi-a menţinut opţiunea pentru o astfel de funcţie în echipa lui Blaga.

Un român din Vicenza a găsit un portofel cu 1.000 de euro şi l-a restituit

La scurt timp după ce un cuplu de români a găsit la Vasto un portofel cu 600 de euro şi l-a dat poliţiei, un român din Vicenza a găsit unul cu o mie de euro şi de asemenea a chemat poliţia. Un român de 44 de ani a găsit luni la prânz un portofel cu acte, carduri de credit şi o mie de euro în Viale Margherita din Vicenza, informează "Il Giornale di Vicenza".

Valea Jiului va fi scoasă la privatizare

Autorităţile au fost de acord să scoată la vânzare pachetul majoritar din noul complex energetic care va fi format din CNH şi din termocentralele Deva şi Paroşeni. FMI a cerut fie privatizarea, fie lichidarea companiei de huilă, după ce a respins planul de eficientizare propus de autorităţi. După ce s-au certat trei zile pe tema planurilor de relansare a companiilor de stat monitorizate, oficialii FMI şi autorităţile române au ajuns la un numitor comun în privinţa viitorului Companiei Naţionale a Huilei (CNH), societate de care depinde practic întreaga comunitate din Valea Jiului.

"Jurnalismul de astăzi", dezbatere la BCU

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei (n.r. 3 mai), joi, de la ora 9.00, se desfăşoară colocviul "Jurnalismul de astăzi", la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU).

Fiica lui Osama bin Laden susţine că tatăl său a fost capturat viu şi apoi executat

Fiica în vârstă de 12 ani a lui Osama Bin Laden, care se afla în clădirea în care a fost ucis tatăl ei, a confirmat că teroristul a fost capturat viu şi împuşcat mortal de către trupele americane. Potrivit The Thelegraph, fata a declarat forţelor secrete pakistaneze că tatăl ei, Osama bin Laden, a fost capturat viu şi împuşcat apoi în cap şi în piept în faţa membrilor familiei. Se presupune că cea care a făcut aceste declaraţii este Safia, fiica cea mică a liderului terorist, în vârstă de 12 sau 13 ani.

Barack Obama: Nu publicăm fotografiile cu Osama bin Laden mort

Preşedintele american, Barack Obama s-a decis, după cum a mărturisit, în cadrul celebrei emisiuni "60 minutes" (60 de minute) difuzată duminică de postul de televiziune CBS, să nu dea publicităţii fotografiile în care poate fi văzut cadavrul lui Osama bin Laden. Informaţia vine din partea reţelei de televiziune CBS, care urmează să difuzeze interviul cu preşedintele american abia duminică, după cum precizează ziarul Washington Post.

Rusia: scutul american din România este "cal traian"

Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat decizia României de a găzdui scutul american printr-un joc de cuvinte ţintit spre preşedintele român. Rusia priveşte încă suspicios intenţiile SUA în această parte a Europei şi cere "garanţii juridice" că scutul nu este îndreptat împotriva forţelor strategice ruse.

Rusia se simte încercuită

Prim-vicepreşedintele Academiei ruse pe probleme geopolitice, Konstantin Sivkov, spune că, dacă te uiţi la harta regiunii, baza românească poate fi utilizată doar pentru a menţine sub ameninţare regiunile de sud ale Rusiei şi să lovească rachete de croazieră ruseşti. Elementele scutului antirachetă din România fac parte din planul SUA de a încercui Rusia cu baze militare, scrie "Pravda". Baza de la Deveselu se află la aproximativ 500 de kilometri de flota rusă din Marea Neagră, de la Sevastopol, iar cea din Polonia, de la Morong, la mai puţin de 100 de kilometri de principala bază a flotei ruse din Marea Baltică, de la Kaliningrad.

CURENTUL

Parchetul investighează moartea suspectă a procurorului Luminiţa Şega

Procurorul Luminţa Şega, cea care în aprilie 2003 a cerut, în dosarul FNI, extinderea cercetărilor împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, sub aspectul săvârşirii a nu mai puţin de şase infracţiuni pedepsite de Codul Penal: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, uz de fals, fals în declaraţii, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi, cea mai gravă, spălare de bani, a murit, aşa cum se ştie, în condiţii extrem de suspecte. S-a vorbit despre o intoxicare lentă cu aluminiu care a dus în final la moartea violentă a Luminiţei Şega, în dureri groaznice, după cum au descris membrii familiei acesteia.

Jurnaliştii - sclavi pe plantaţia Intact

Jurnalistul Stelian Negrea, fost angajat al trustului Intact, a dezvăluit ieri, pentru "Evenimentul Zilei", relaţia de sclavie impusă de conducere tuturor jurnaliştilor de la Antene şi de la publicaţiile print sau online din subordine. Fost coordonator al departamentului de Investigaţii al trustului media şi senior editor la Antena 3, Stelian Negrea a prezentat, drept dovadă a afirmaţiilor sale, contractul de prestări servicii încheiat cu trustul condus de Codruţ Şereş. Contactat de "Curentul", Stelian Negrea a confirmat cele deja declarate şi întrebat când i s-a impus să semneze noul contract a spus că "un prim draft i-a fost dat pe la mijlocul lunii martie".

Cum a încasat Mimi Schwartzenberg bani de la stat pentru a expune chiloţii nevestei

Deşi a afirmat în mai multe rânduri că n-a făcut afaceri cu statul, există cel puţin o dovadă concretă că a minţit, el încasând de la o instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, printr-una dintre firmele controlate, peste 2,4 milioane de lei. În declaraţiile sale din ultima vreme, Elan a precizat pe un ton categoric, încercând să-i convingă pe cât mai mulţi dintre bizonii care-l ascultau, că n-a avut, nu are şi nici nu va avea, cel puţin prin intermediul noii "achiziţii", contracte cu statul.

USL a ieşit din luna de miere şi a intrat în luna de fiere

N-au dansat decât o iarnă, am putea spune, deoarece liberalii şi pesediştii, după ce şi-au făcut declaraţii fierbinţi de dragoste, au ajuns acum la acuzaţii şi declaraţii de război. Prin urmare, conducerea PSD a convocat o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional pentru luni, pentru a analiza relaţiile dintre PSD şi PNL la nivelul judeţelor, după ce mai mulţi preşedinţi de filiale au reclamat neînţelegerile din USL şi au transmis că sunt pentru ruperea protocolului cu liberalii. Surse din PSD au declarat, pentru Mediafax, că şedinţa CEx a fost convocată după ce mai mulţi preşedinţi de organizaţii au transmis secretarului general Liviu Dragnea că disputele locale cu PNL sunt ireconciliabile.

CURIERUL NAŢIONAL

Câte apartamente noi s-au făcut după 2008?

La sfârşitul lui 2008 erau anunţate a fi dezvoltate 75.000 de unităţi locative în Bucureşti. Dintre acestea, 50.000 au fost anulate şi doar 15 mii de apartamente au fost terminate. În următorii doi ani se precizează că va fi demarată construcţia a încă 2.500 de locuinţe. Perioada în care apăreau noi proiecte rezidenţiale a apus demult. La debutul crizei erau anunţate spre a fi dezvoltate în Bucureşti 75.000 de unităţi locative, iar în 2011 sunt anunţate a fi ridicate doar 2.500 de locuinţe, potrivit datelor Coldwell Banker Affiliates of Romania solicitate de Curierul Naţional.

Codul Muncii albeşte brusc zeci de mii de locuri de muncă

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că în primele două zile de la intrarea în vigoare a Codului Muncii au fost înregistrate 42.000 de contracte de muncă noi, faţă de doar 10-12 cât se realizau pe zi înainte de noul act normativ. Boc, care asigură interimatul la conducerea Ministerului Muncii după demisia lui Ioan Botiş, a precizat că, în urma controalelor efectuate în ţară tot după intrarea în vigoare a noului Cod, au fost aplicate amenzi în valoare de 820.000 lei. Premierul a subliniat că acţiunile de control vor continua şi că prevederile noului Cod al Muncii au în vedere creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi descurajarea muncii la negru. De asemenea, Boc a avertizat încă o dată firmele să nu mai angajeze "la negru", deoarece vor suporta rigorile legii. Boc a mai declarat că, la sfârşitul lunii aprilie, rata şomajului este de 5,41%, fiind pentru prima dată din martie 2010 până în prezent când acesta a scăzut cu 0,5% într-o singură lună.

Aderarea Schengen: după una caldă, una rece

La doar două zile de la avizul favorabil dat de europarlamentari, care au apreciat că România şi Bulgaria întrunesc toate condiţiile necesare pentru a adera la spaţiul Schengen, un raport dat publicităţii de Europol pune piedică ambelor ţări în procesul de aderare. Sud-Estul Europei a devenit principala poartă de acces pentru contrabanda cu droguri, arme şi persoane în UE, potrivit unui studiu Europol, care ar putea îngreuna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, scrie EUobserver. Raportul dat publicităţii ieri a fost realizat de către Europol, organizaţia de combatere a criminalităţii la nivel european, şi se bazează pe circa 70.000 de pagini de informaţii obţinute de la forţele de ordine pe parcursul ultimilor doi ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Camarila lui Antonescu a acaparat întregul PNL

După ce în ultimii doi ani şi-a impus deciziile, motivând că el a ridicat PNL în sondaje, Crin Antonescu îşi fortifică în continuare poziţia de lider, eliminându- şi, pe rând, opozanţii de la vârful partidului. Un nou pas a fost făcut marţi, când şi-a promovat cel mai apropiat sfătuitor, pe Eduard Hellvig, în funcţia de secretar general, a doua ca importanţă după cea de preşedinte. Practic, Antonescu a oficializat ceea ce liberalii comentau pe la colţuri: Hellvig, propus şi ministru al transporturilor în guvernul din umbră al PNL, este strategul fără de care liderul partidului nu ia nicio decizie. Radu Stroe a fost transferat la conducerea comisiilor de specialitate, rol deţinut până acum de Varujan Vosganian. Astfel, prin această mutare, liderul PNL a lovit doi iepuri dintr-o lovitură, lăsându-l pe Vosganian, un alt opozant al său, doar cu funcţia de vicepreşedinte.

Vîntu cere să fie eliberat din arest sub control judiciar. Instanţa va lua o decizie marţi

Fostul patron al Realitatea Tv, Sorin Ovidiu Vîntu, arestat pentru 29 de zile la sfârşitul săptămânii trecute, a depus la Judecătoria Sectorului 5, prin avocatul său, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar. Instanţa va soluţiona cererea lui Vîntu pe 10 mai.

Stelian Negrea, fost jurnalist la Intact: Codruţ Şereş indica firmele şi oamenii politici care trebuiau atacaţi la Antena 3

Jurnalistul Stelian Negrea, demisionat din funcţia de senior-editor al televiziunii Antena 3, a declarat, în această seară, la emisiunea "Naşul" de la Zece Tv, că directorul trustului Intact, Codruţ Şereş, venea la şedinţele de redacţie şi indica societăţi comerciale şi oameni politici care să fie atacaţi în emisiunile postului de televiziune.

Testamentul lui Osama bin Laden: "Copiii mei nu vor lucra pentru al-Qaida"

"Îmi pare rău că am petrecut atât de mult în slujba Jihadului şi mi-am neglijat familia". Acestea sunt vorbele lăsate după moarte de Osama bin Laden într-un document care se presupune că ar fi testamentul liderului al-Qaida, scrie Daily Mail. Osama le mai cere copiilor săi să nu lucreze pentru al-Qaida, iar nevestelor sale, cele 4, să nu se recăsătorească. "Şi pentru voi, copiii mei, iertaţi-mă pentru că v-am acordat prea puţin din timpul meu după ce am ascultat chemarea Jihadului. Şi vă sfătuiesc să nu lucraţi pentru al-Qaida". Această ultimă dorinţă contrazice declaraţia lui Omar bin Laden, care susţine că tatăl său l-a ales să-i continue munca. Un alt fiu, Saad a fost ucis în 2009 de un atac cu drone, iar Khalid a murit duminică alături de tatăl său. Bin Laden ar fi avut între 12 şi 24 de copii, potrivit unui articol publicat de The Guardian, în 2009.

FINANCIARUL

Patronatele: Consumul nu a scazut cu 10%, ci s-a mutat in piata neagra

Afacerile din comertul cu amanuntul s-au redus in trimestrul 1 cu 5,6% Reprezentantii industriei de profil solicita, din nou, reducerea fiscalitatii. Desi INS a anuntat ca afacerile comerciantilor cu amanuntul s-au diminuat cu mai bine de 5%, reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara sunt de parere ca, de fapt, consumul nu s-a redus, ci o buna parte din el a fost redirectionat catre "piata neagra". Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, in primul trimestru din 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut fata de perioada similara a anului trecut cu 5,6%.

Vizita expertilor de la FMI, una strict secreta

Prim-ministrul nu trece in agenda publica intalnirile cu delegatia condusa de Jeffrey Franks Cei doi "uita" ca negociaza un acord ce implica fonduri publice. Pana nu de mult, vizitele delegatiilor FMI in Romania erau intens mediatizate. Atat presedintele Traian Basescu, cat si pre­mierul Emil Boc sau Jeffrey Franks, seful de­legatiei FMI, ieseau in fata camerelor de luat vederi cu declaratii care mai de care mai "spec­taculoase". Asta pana acum. Cu toate ca misiunea Fondului Monetar in Romania a inceput pe data de 27 aprilie, iesirile la rampa ale celor de mai sus au lipsit cu de­savarsire. Mai mult decat atat, putem vorbi chiar de o secretomanie a autoritatilor atunci cand vine vorba de discutiile purtate cu reprezentantii FMI.

SIF-urile iau fata FP pe termen scurt, dar pierd teren in perioade mai lungi

Politica de dividend mai agresiva la SIF-uri nu este o masura sustenabila pentru companii. Atat SIF-urile, cat si Fondul Proprietatea sunt printre cele mai atractive societati de la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), atragand in acest an sume importante din partea investitorilor straini. Daca in comparatie cu alte companii listate fondurile listate (SIF-urile si FP) castiga detasat orice disputa, privite in concurenta FP poate aduce castiguri mai mari, dar pe termen mai lung.

MiG, Boeing si Lockheed MaMiG, Boeing si Lockheed Martin au ratat un contract de 10 mld. $ in India

In cursa pentru livrarea a 126 de avioane de asalt au intrat aparatele Rafale si Eurofighter, fabricate de grupul francez Dassault si, respectiv, de trioul EADS - BAE Systems - Finmecanica Pentru MiG, acest esec pune sub semnul indoielii insasi productia modelului MiG-35. Marile state au cheltuit anul trecut pentru inarmare suma-record de 1.630 mld. $. Iar batalia producatorilor de arme pentru contracte banoase a fost, este si, cu siguranta, va ramane extrem de dura. In urma cu cateva luni, Pentagonul a anuntat ca Boeing a "obtinut un contract ferm, cu pret fix, evaluat la peste 3,5 mld. $, pentru livrarea a 18 avioane cisterna pana in 2017.

Emisiunea de titluri in valuta, suprasubscrisa la 939 mil. euro

Finantele au atras imprumutul la un randament mediu de 4,89%. Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, ieri, 939 de milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani, pe piata interna, cu 56% mai mult decat valoarea anuntata. Randamentul este de 4,89% pe an, usor mai ridicat decat la emisiunea precedenta, din noiembrie 2010. Scadenta obligatiunilor va fi data de 6 mai 2014.

Curtea Constitutionala a decis ca e legal sa nu se respecte hotararile judecatoresti

Cadrele didactice care au obtinut prin instanta majorarile salariale au sanse minime sa-si mai vada banii. Curtea Constitutionala (CC) a stabilit ieri ca Legea Dialogului Social si Legea de salarizare in 2011 a personalului didactic sunt constitutionale, sesizarile parlamentarilor Opozitiei fiind respinse. Cele doua legi au fost adoptate de guvern prin procedura asumarii raspunderii, pe 18 aprilie. A urmat depunerea de contestatii la CC din partea a 110 deputati ai grupurilor parlamentare PSD si PNL. Legea de salarizare in 2011 a personalului didactic a fost adoptata de guvern pe considerentul ca "Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%", dupa cum a declarat premierul Emil Boc.

JURNALUL NAŢIONAL

Un fleac! Măsurile lui Băsescu ne-au ciuruit

Dacă nu tăiam salariile bugetarilor ieşeam din criză, consideră analiştii economici. Astăzi se împlineşte un an de când preşedintele Traian Băsescu a anunţat tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Ulterior, pachetul de austeritate a fost modificat, după ce Curtea Constituţională s-a opus reducerii pensiilor, şi a fost decisă majorarea TVA cu 5 puncte procentuale. Însă, aceste măsuri, pentru care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament nu au reuşit să urnească economia din gaura în care a căzut, deşi au fost anunţate drept salvatoare şi indispensabile de către preşdintele Traian Băsescu. Acum, după 12 luni, tragem linie şi socotim. Bugetul e şi mai sărac, ţara şi mai îndatorată, economia a tot scăzut nesusţinută de Guvern, populaţia a sărăcit. A reapărut inflaţia, o taxă nedeclarată, parşivă, care loveşte nemilos atât în săraci, cât şi în bogaţi.

"Dacă devenim ţinta teroriştilor la Deveselu?"

În satul rămas fără gară din 2003, fără canalizare şi gaze, mândria de a avea un scut antirachetă umple piepturile localnicilor. Cei peste 3200 de oameni se ocupă cu sapa şi creşterea animalelor şi unii sunt dispuşi să le dea câteva lecţii şi celor 500 de soldaţi americani pe care-i vor avea vecini. "În baza militară e mult pământ arabil. Ar putea să semene şi ei ceva. Noi le punem la dispoziţie sape", le pregăteşte antrenamentul un localnic. La cârciumă, mai mulţI oameni împart trei beri, o tărie şi câţiva pumni de seminţe. Subiectul la ordinea zilei e întors pe toate părţile "E o autoapărare scutul ăsta. Depinde cine lansează rachetele, nu depinde de noi. Păi scutul apără România de ruşi, de terorişti. Acuma că l-au omorât pe ben Laden, dacă se întorc teroriştii spre noi?", se întreabă un localnic.

Senat: Impozit pe venit de 13% pentru salarii şi pensii

Senatorii au adoptat ieri o iniţiativă legislativă prin care se propune scăderea impozitului pe venit de la 16% la 13% pentru salarii şi pensii. Parlamentarii au adoptat, cu 50 de voturi "pentru", 36 de voturi "împo­trivă" şi două abţineri, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, care îi are ca iniţiatori pe deputaţii Tudor Ciuhodaru, Mircia Giurgiu şi Aurel Vlădoiu. Guvernul nu a susţinut adoptarea iniţiativei legislative, iar Comisia pentru buget a întocmit raport nefavorabil. Senatorii au respins însă în plen raportul negativ al senatorilor finanţişti, iniţiativa legislativă urmând să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Gabi Oprea l-a facut amiral pe tatal Ancai Boagiu

Conform revistei Q Magazine, cariera militară sinuoasă a lui Constantin Boagiu, tatăl Ancăi Boagiu, ministrul Transporturilor în Guvernul Boc, a fost încununată, prin bunăvoinţa colegului fiicei sale, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, de laurii gradului de amiral al Marinei române. Constantin Boagiu era în 1966 maistru militar clasa a IV-a, după ce absolvise Şcoala Militară de Maiştri de Marină, Secţia Electromecanică. La începutul anilor "70, munca de partid şi sarcinile de partid i-au asigurat avasarea la gradul de căpitan, după ce urmase cursurile Şcolii de Subingineri de Sudură din Portul Constanţa - un fel de "universitate muncitorească", la fără frecvenţă.

Liderul Al-Qaeda, depistat şi de câţiva studenţi americani

Nu numai spionii, analiştii militari, strategii şi liderii militari americani bănuiau unde se afla Ben Laden. Mai mulţi profesori de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) realizaseră, în 2008, un studiu în care se arăta că există o probabilitate foarte mare ca Ossama ben Laden să se afle la Abottabad, relatea­ză BBC. Modelul utilizat în acest studiu, folosit, de obicei, pentru localizarea speciilor pe cale de dispariţie, arăta că există 88,9% şanse ca Ben Laden să se afle în Abbottabad, în Pakistan. Geograful Thomas Gillespie, de la UCLA, expert în utilizarea datelor furnizate de sateliţi pentru studierea ecosistemelor, a condus, iniţial, studiul, cu studenţi de la Geografie, ca exerciţiu, în 2008, şi a transmis datele la MIT International Review, în 2009.

Dan Voiculescu vrea să dea în judecată "Evenimentul Zilei"

Senatorul Dan Voiculescu a declarat ca intentioneaza sa actioneze in judecata ziarul Evenimentul Zilei, ca urmare a publicarii articolului "Ghid de utilizare a ziaristului in trustul lui Voiculescu". In acest context, Dan Voiculescu a declarat: "Exista o limita in toate. Evenimentul Zilei imi foloseste tendentios numele si imaginea in articolul , publicat in numarul de miercuri, 4 mai 2011. Am vorbit o singura data cu ziaristul Stelian Negrea, cu mult timp in urma, cand l-am felicitat pentru un articol. In rest, nu am avut absolut niciun contact, direct sau indirect, cu acest domn. Nu stiu ce contract avea cu Trustul Intact, dar, in mod evident, eu nu sunt parte in acel contract. Folosirea numelui meu in acest articol este o manipulare flagranta. Analizez posibilitatea de a solicita in justitie daune de 1 milion de euro de la Evernimentul Zilei, suma pe care o voi dona Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului.

NAŢIONAL

Situaţie de extremă urgenţă la singura unitate atomică din România: Centrala de la Cernavodă, sub atacul gândacilor mutanţi!

Chiar dacă autorităţile române au dat nenumărate asigurări că singura unitate de producere a energiei atomice de la noi, Centrala Electronucleară de la Cernavodă, rezistă unui cutremur de până la 8,5 grade Richter sau unui tsunami cu valuri de peste 10 metri, tot nu am scăpat! Iar apocalipsa ar putea veni, culmea, de la nişte banale insecte. Numai că, probabil după ce au băut apă grea sau au mâncat din barele de uraniu, gândacii au devenit nişte înspăimântători mutanţi. Altfel nu se explică invocarea stării de urgenţă extremă prin care conducerea CNE Cernavodă a dat fără licitaţie contracte de peste 10 miliarde lei vechi pentru deratizare...

Antonescu şi-a amanetat partidul la Voiculescu

Apreciat deopotrivă atât de colegi cât şi de adversari, pe vremea când era un liberal de rând, Crin Antonescu a demonstrat că funcţia dăunează grav din toate punctele de vedere. Odată cu instalarea în fruntea PNL, politicianul elegant de altădată şi-a dat arama pe faţă, demonstrând că nu este cu nimic mai prejos decât cei pe care-i acuza de tiranie sau lipsă de moralitate. Atitudinea lui Antonescu i-a determinat pe liberali să afirme că, în comparaţie cu liderul lor, până şi Traian Băsescu pare un copil nevinovat.

Emil Boc nu ştie ce să mai inventeze pentru a fi reales. Interzis la Congres pentru primarii lui Blaga!

Dornică să limiteze la maximum prezenţa adepţilor lui Vasile Blaga la congres, tabăra Boc a introdus o nouă regulă de selectare a delegaţilor: fiecare parlamentar îşi va desemna câţiva democraţi din colegiu. În dauna numărului de primari care ar fi trebuit să participe, fiind şi ei aleşi. Anatema aruncată asupra primarilor PDL se trage de la relaţia strânsă existentă între aceştia şi secretarul general Vasile Blaga. Ca să-i smulgă pe edili din sfera de influenţă a "Buldogului" rival, Emil Boc a promis de altfel fonduri fără număr localităţilor păstorite de pedelişti. Din păcate însă, banii fluturaţi pe sub nas primarilor democraţi nu au ajuns în conturile locale, fapt care pune sub semnul îndoielii respectarea înţelegerilor parafate nu demult cu echipa Boc. De aici şi încercarea de a evita surprizele neplăcute prin reducerea numărului primarilor participanţi la congres.

PUTEREA

Biocide pe post de pesticide. "Caracatiţa" din industria pesticidelor-fantomă pune în pericol viaţa românilor

"Mafia" pesticidelor ar putea introduce pe piaţa românească produse pentru protecţia plantelor autorizate ca biocide, evitând astfel controlul autorităţilor. Mai multe substanţe pentru protecţia plantelor ar putea fi comercializate către fermierii din Uniunea Europeană care le folosesc inconştient pentru apărarea recoltelor de dăunători. Experţii în domeniu susţin că aceste pesticide pot pune în pericol atât sănătatea fermierilor, cât şi a consumatorilor.

Daniel Oajdea (PDL): "Şpaga la ANRP este de 30%. Este posibil să fie arestări"

Deputatul PDL Daniel Oajdea susţine, într-un interviu pentru "Puterea", că a cerut Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) lista tuturor persoanelor din judeţul Iaşi care au bani de primit în 2011, deoarece oamenii se plâng că li se cere şpagă pentru a-şi primi sumele cuvenite. Mai mult, deputatul susţine că actuala conducere ANRP trebuie înlocuită, deoarece este fie incompetentă, fie coruptă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie angajează 204 magistraţi. Legea micii reforme şi noile coduri extind competenţa Curţii de Casaţie la toate secţiile

Intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a celui civil şi de procedură înseamnă creşterea fără precedent a numărului de magistraţi, cei mai mulţi la Secţia penală, unde trebuie angajaţi 175 de judecători şi 90 de magistraţi asistenţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii au de gestionat aplicarea noilor Coduri penal, civil şi de procedură, ceea ce presupune selecţia a cel puţin 204 magistraţi. Potrivit rezultatelor unui studiu de impact, realizat la cererea conducerii Înaltei Curţi, instanţa are nevoie, nu numai de judecători, magistraţi asistenţi, grefieri şi personal auxiliar, ci şi de un sediu nou, care să asigure sălile de şedinţă şi toate celelate spaţii ce deservesc activitatea de judecată.

ROMÂNIA LIBERA

Cum se îngroapă dreptatea la tribunalul Brăila

La această instanţă sunt judecători care dau sentinţe fie după ureche, fie în funcţie de interesele unor grupuri influente şi ţin dosarele în arhive în loc să le trimită la instanţa superioară, pentru judecarea recursului. Magistratul Alina Atena Pavel, care judecă dosare de insolvenţă la Tribunalul Brăila, a dat o hotărâre judecătorească de blocare a conturilor unei firme bucureştene fără a preciza în dispozitivul sentinţei - aşa cum impune legea- cuantumul sumei pentru care a dispus poprirea asiguratorie. Consecinţa a fost blocarea tuturor conturilor firmei pârâte la toate băncile, sumele depăşind cu mult cuantumul valorii aflate în litigiu.

Cât de importantă a fost tortura în prinderea lui bin Laden

După ce mai multe voci din serviciile de informaţii americane au prezentat traseul dovezilor care au condus la fortăreaţa pakistaneză în care se ascundea Osama bin Laden, un cor de foşti oficiali ai administraţiei Bush a revendicat succesul, pe care l-a pus pe seama politicii de folosire a unor tehnici de interogare dure, cum ar fi înecul, scrie cotidianul The New York Times. Se pune astfel întrebarea dacă, într-adevăr, brutalitatea interogatoriilor din centrele de detenţie ale CIA a produs informaţiile cruciale care au condus la uciderea liderului al-Qaeda. John Yoo, un fost funcţionar de la Departamentul de Justiţie american care a scris memorandumuri secrete legale pentru a justifica interogatoriile brutale, spune că "Preşedintele Obama îşi poate asuma, pe bună dreptate, meritul pentru succesul de astăzi (n.red duminică), însă îl datorează deciziilor dure luate de administraţia Bush."

Portugalia primeşte clemenţa UE: Austeritate cu faţă umană

Condiţiile care vin la pachet cu împrumutul de 78 miliarde euro acordat Portugaliei nu presupun reduceri suplimentare de cheltuieli, fiind chiar mai laxe decât propunerile incluse în planul de austeritate al guvernului respins în urmă cu o lună de Parlamentul de la Lisabona. Pieţele financiare au revenit la sentimente mai bune faţă de ţările cu deficite mari din zona euro imediat după ce Portugaliei i-a fost aprobat planul de salvare în valoare de 78 de miliarde euro. Dobânzile la obligaţiunile pe zece ani, dar mai ales costurile asigurărilor de risc (CDS) ale celor cinci ţări membre ale grupului PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) au scăzut cu până la 2%.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai ieftine benzinării Petrom din Capitală

Cea mai ieftină benzină Petrom din Bucureşti este în Ferentari, iar cea mai scumpă pe Dorobanţi. Datele, care arată că cea mai mare companie petrolieră din România ţine cont de puterea de cumpărare a locuitorilor Bucureştiului, apar pentru prima dată pe site-ul Petrom. Compania austriacă a decis săptămâna trecută să nu mai publice un indice de referinţă a preţurilor la carburanţi construit pe baza mediei tuturor preţurilor din cele 550 de benzinării ale sale, ci publică preţul actualizat la fiecare benzinărie. În Bucureşti sunt sub 50 de benzinării Petrom. Afişarea datelor nu permite evidenţierea unui preţ minim sau maxim pe ţară şi nici pe regiuni. În Vaslui, una dintre cele mai sărace zone ale României, un litru de benzină costă 5,39 de lei.

Cum a şuierat glonţul pe la urechea BCR

20 Decembrie 2005, ora 19:13. Sebastian Vlă­descu, ministrul de atunci al finanţelor, anunţă re­zul­tatul celei mai mari privatizări din istoria Ro­mâ­niei: grupul austriac Erste cumpără la mustaţă în faţa portughezilor de la Millennium BCP cea mai mare bancă locală, BCR, într-o tranzacţie de 3,75 mld. euro. Pentru ambele grupuri BCR reprezenta "afacerea vieţii", dar o operaţiune care necesita re­surse importante, chiar peste puterile lor obişnuite, având în vedere că diferenţa dintre Austria şi Por­tugalia versus România nu este chiar atât de mare din punctul de vedere al dimensiunii economice.

Sute de mii de români acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour

Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansare situaţia detaliată a investiţiilor. Cei peste 4 milioane de români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel după trei ani cum finan­ţează fără să ştie bănci britanice sau producători auto din Germania. Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei în acţiuni străine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuit­ton şi 308 mil. lei în obliga­ţiuni cor­po­ratiste, precum cele emise de băncile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.

Occidentul ar vrea să îl aresteze pe Muammar Gadhafi

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) va emite cinci mandate de arestare sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii pentru oficiali importanţi din Libia, cu scopul de a creşte presiunea internaţională asupra conducerii de la Tripoli, scrie cotidianul britanic The Guardian. Luis Moreno-Ocampo, procurorul-şef al TPI, a prezentat pe larg Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite crimele săvârşite de forţele conduse de Muammar Gadhafi, de când au început revoltele din Libia la mijlocul lunii februarie. Printre posibilii vizaţi de instanţa penală internaţională s-ar putea număra însuşi Gadhafi, fostul ministru de externe Moussa Koussa care a fugit în Marea Britanie şi Abu Zeyd Omar Dorda, directorul general al Organizaţiei de Securitate Externă din Libia.

Orange evocă posibilitatea fuziunii cu un rival în România

Grupul francez spune că evaluarea operaţiunilor din Austria, Belgia şi România va avea loc în următoarele luni. O vânzare a operaţiunilor va fi decisă doar "în cel mai rău caz". Alte opţiuni sunt fuziunea cu un rival sau combinarea reţelelor. France Telecom, una dintre cele mai mari companii de telecom din Europa, va decide în următoarele luni care va fi soarta subsidiarei sale din România, indicatorii care urmează să fie luaţi în calcul pentru evaluare fiind "potenţialul real de a crea valoare sau de creştere pentru aceste active". Acuzând "lipsa de acurateţe" a relatărilor din presa din România în ceea ce priveşte intenţiile grupului, France Telecom a transmis în după-amiaza zilei de miercuri o poziţie oficială, în limba română, în care explică ce variante are în vedere grupul.

Investiţie portugheză de 93 de milioane de euro la Lehliu

Compania Prio Foods, din grupul portughez Martifer, va deschide la Lehliu, judeţul Călăraşi, o fabrică de extracţie a uleiului din seminţe, în urma unei investiţii greenfield de 93 de milioane de euro. "Evenimentul dă startul operaţiunilor la filiala Prio Extracţie, specializată în pro­cesarea seminţelor şi producţie de ulei vegetal, în scopuri industriale şi de consum. Fabrica are în componenţă 15 silozuri verticale, cu o capacitate de stocare indi­viduală de 10.000 metri cubi, două laboratoare de analiză şi procesare a seminţelor şi are în prezent 90 de angajaţi, compania in­tenţionând să crească numărul acestora la 200", informează Prio Foods. Unitatea are o capacitate de producţie de 316.000 tone ulei şi 340.000 tone şrot, volume atinse la un ritm al activităţii de 8.000 de ore pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb