REVISTA PRESEI 05.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 5 mai 2017

REVISTA PRESEI 05.05.2017

ADEVARUL

Liviu Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibilă

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea de funcţionare a Guvernului, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern. Astfel, Liviu Dragnea nu poate fi premier. Rămâne de văzut cum motivează magistraţii CCR faptul că au respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibilă (deci fără a intra pe fondul problemei), iar nu ca neîntemeiată. Altfel spus, CCR n-a judecat speţa pe fond pentru că nu sunt motive de neconstituţionalitate. Aşadar, singura şansă ca Liviu Dragnea să ajungă premier este modificarea legii în Parlament, acolo unde PSD are majoritate.

Bucureştiul are un muzeu al kitsch-ului

Din 5 mai, bucureştenii şi turiştii au la dispoziţie o nouă destinaţie muzeală, dedicată de această dată kitsch-ului românesc. Expoziţia include aproximativ 200 de exponate şi poate fi vizitată în Strada Covaci nr. 6 din Centrul vechi al Capitalei. Noul muzeu de tip boutique se află la al doilea etaj al imobilului din Strada Covaci nr. 6 şi, pe lângă sala ce găzduieşte expoziţia permanentă, include şi o galerie unde artiştii îşi pot expune lucrările. Fie că e vorba de peştele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu "Răpirea din Serai", cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă şi din cele şapte categorii în care au fost împărţite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern şi make your own kitsch.

Ofiţerii de pe nava spion rusească ce s-a ciocnit cu o ambarcaţiune cu oi din România erau beţi

Noi detalii au apărut după scufundarea navei spion ruseşti Liman în apropierea strâmtorii Bosfor. Ofiţerii de la bordul navei ruseşti, care s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un cargo cu oi din România, erau în stare de ebrietate, scrie site-ul ucrainean dumskaya.net. Potrivit unor surse ale portalulul ucrainean Dumskaya, de la Sevastopol, pe punte, în timpul producerii accidentului, se aflau doar doi marinari tineri şi fără experienţă. Din cauza ceţii foarte dense, apropierea cargobotului a fost observată prea târziu de un tânăr marinar, relatează portalul Dumskaya.net. Acesta şi-a anunţat comandanţii, dar aceştia fiind beţi nu au reacţionat. După ciocnirea cu ambarcaţiunea cargo, apa a pătruns în camera motoarelor şi nava spion rusească a început să se scufunde.

Profesoara care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ a fost dată afară

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru de la o şcoală generală din Capitală, care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară, spune a fost dată afară din şcoală, deşi nu s-a interesat nimeni de progresele elevilor ei. "Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază", spune dascălul pe Facebook. Cristina Tunegaru a avut curajul să mărturisească faptul că elevii nu se mai regăsesc în experienţele scriitorilor clasici români şi le este greu să înţeleagă textele acestora. Profesoara de Limba română a hotărât să îi înlocuiască pe Eminescu şi Creangă cu texte precum "Micul prinţ" şi "Cartea Junglei".

O fotografă a capturat propria moarte

O tânără care lucra ca fotograf în armata americană a capturat propria moarte. Hilda Clayton, în vârstă de 22 de ani, a fotografiat chiar explozia în care ea şi alţi patru afgani au fost ucişi. Incidentul a avut loc în 2013, în estul Afganistanului, însă fotografiile au fost date acum publicităţii. Hilda Clayton, un alt fotograf afgan şi trei soldaţi afgani participau la un exerciţiu, în luna iulie 2013. Soldaţii afgani învăţau cum se foloseşte un mortar, însă, în urma unui accident, acesta a explodat. Toţi cei aflaţi în apropiere şi-au pierdut viaţa.

Franţa alege. Mai jos nu se poate

După dezbatere, francezii s-au trezit mahmuri. Gueule de bois. Cu gust de cenuşă pe limbă. Patetic. Doi intelectuali, ajunşi pe cea mai înaltă treaptă a reprezentării în societatea franceză, s-au dat în spectacol, de calitatea cea mai jalnică. Emmanuel Macron s-a trezit prins în capcană, cu sobrietatea şi eleganţa reduse la neant, neputinciose în faţa brutalităţii şi energiei afişat nocive a adversarei Marine Le Pen. Între ei - o prăpastie. Marine Le Pen era acolo pentru a lovi. Emmanuel Macron era acolo pentru a încasa. Numai că pe Marine Le Pen o loveşte drept în frunte, ca un bumerang, primitivismul deşănţat al tipului de lider pe care îl incarnează: ce Franţă s-ar dori păstorită de o extremistă isterică, lipsită de cea mai elementară eleganţă? Iar Emmanuel Macron încasează, involuntar, toate punctele bonus date de diferenţa de clasă dintre ei, abisală.

Ce pregăteşte Vladimir Putin pentru Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o nouă propunere în speranţa găsirii unei soluţii de pace în Siria. El ar dori crearea unor zone de "dezescaladare a violenţei". Liderul de la Kremlin a avut discuţii pe această temă cu omologul său american Donald Trump şi cu cel turc Recep Tayyip Erdogan. Joi, la Astana, Rusia, Iranul şi Turcia au semnat, un memorandum pentru crearea unei zone de securitate în Siria. Liderul de la Kremlin propune crearea unor zone de siguranţă, în câteva regiuni ale Siriei, menţinând la sol aviaţia siriană si înfiinţând o zonă tampon între combatanţi, care să fie monitorizată de forţe internaţionale, scrie "Washington Post".

Copilul salvat din puţ se recuperează uimitor şi aşteaptă să fie externat

Deşi nimeni nu i-a dat vreo şansă, copilul de aproape 2 ani care a fost salvat pe 25 aprilie, de pompieri, dintr-un puţ în care a stat mai bine de zece ore, se simte bine şi aşteaptă să fie externat. "Copilul se joacă, este vesel, aleargă prin salon" susţine purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru. Peste 50 de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-au chinuit, acum zece zile, să scoată în viaţă, copilul de nici doi ani, blocat într-un puţ îngust, la o adâncime de 16 metri, în localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman. Pentru pompierii teleormăneni a fost cea mai dificilă intervenţie de salvare din ultimii zece ani. Specialiştii consideră că vindecarea copilului este un miracol

BANCHERUL

Creditele noi acordate de bănci ating un nou record istoric, datorită euforiei consumului

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor au crescut in martie cu 16% fata de aceeaşi lună a anului precedent, atingând cel mai ridicat nivel lunar de până acum, conform statisticilor BNR. Astfel, băncile au acordat in martie credite noi in lei in valoare totala de 5,6 miliarde lei, cel mai ridicat nivel lunar de pana acum, depăşind chiar si volumul de împrumuturi din martie 2008, de 5,3 miliarde lei, acordate într-o perioada de plină euforie economică. In martie anul trecut, valoarea creditelor noi in lei se ridică la 4,8 miliarde lei, cu 783 milioane lei mai puţine decât in martie 2017. Avansul puternic al creditării in lei se datorează creşterii volumului de finanţări obţinute de companii, in timp ce creditele acordate populaţiei au stagnat.

COTIDIANUL

Lege: Fiscul nu mai poate popri 100% din contul de salariu sau pensie

ANAF nu mai poate popri în proporţie de 100% conturile de pensii şi salarii al românilor pentru recuperarea obligaţiilor fiscale, fiind limitată la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate, potrivit Legii 82/2017, adoptată de Parlament şi publicată în 2 mai în Monitorul Oficial, care modifică OUG 24/2016. Consultantul fiscal Adrian Benţa explică că noutatea actului normativ constă în limitarea Fiscului de a popri discreţionar, în orice cuantum, veniturile din salarii şi pensii. "Fiscul nu mai poate popri în totalitate conturile românilor de pensii, salarii, indemnizaţii copil. Trebuie să se supună Codului civil, care prevede o limită de 30% din salariu ori pensie, astfel încât omului să i se lase bani încât să trăiască.

Dan Andronic spune unde era să ajungă ambasador Florian Coldea

Jurnalisul Dan Andronic a făcut joi, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", noi dezvăluiri despre alegerile prezidenţiale din 2009. Vorbind despre noaptea scrutinului de atunci când persoane importante din instituţiile de forţă, precum Laura Codruţa Kovesi sau George Maior, se aflau acasă la Gabriel Oprea, Andronic a susţinut că fiecare dintre aceştia aveau un motiv să fie acolo. Despre Laura Codruţa Kovesi, Mircea Geoană spusese cu trei-patru zile înainte că o schimbă, pentru că fusese numită împotriva unei decizii a CSM şi împotriva unui raport nefavorabil al CSM-ului. Lui Coldea i-au spus că îl trimit ambasador în Sudan. Nu există român care să-şi dorească să fie ambasador în Sudan.

Numărul acuzaţiilor false lansate de Le Pen la adresa lui Macron

A avut loc singura dezbatere electorală dintre Marine Le Pen şi Emmanuel Macron din cadrul alegerilor prezidenţiale din Franţa. Dezbaterea a fost una extrem de virulentă, cei doi candidaţi lansându-se în tot felul de acuzaţii la adresa adversarului. Afirmaţiile şi acuzaţiile făcute de cei doi au fost atent analizate şi verificate pentru a se stabili dacă sunt corecte. Datele au stabilit că atât Emmanuel Macron a folosit în câteva ocazii afirmaţii care nu erau chiar conforme cu realitatea, dar Marine Le Pen l-a depăşit cu mult lansându-se în prezentarea de date şi informaţii care nu aveau corespondent în realitatea. Conform Le Monde, 19 afirmaţii făcute de candidata extremei-dreapta complet false, iar numeroase altele sunt doar aproximări ale realităţii.

CURENTUL

Filiera siriană Alaa Dib de spălare de bani şi acaparare de pământuri româneşti

Alaa Dib, fostul ginere al lui Rifaat al Assad, unchiul dictatorului sirian Bashar al Assad se ascunde în România. Ca orice copil de potenţat al unui regim dictatorial, fiul generalului Shafiq Fayad Dib, Alaa Dib a făcut facultatea în străinătate. În cazul lui străinătatea a însemnat România. După zeci de ani a ales ţara noastră pentru a ascunde banii din Siria. Era 2007 anul în care administraţia Bush plănuia să atace Siria, iar Israelul bombarda o posibilă uzină de îmbogăţire a uraniului. În acel an Alaa Dib a acordat două împrumuturi de aproximativ 900.000 de euro unui conaţional, Tarek Khadra. Acesta din urmă era cetăţean român şi marele avantaj oferit de acest statut era că putea să cumpere terenuri în ţara noastră. In anul 2014 el s-a prezentat la notar şi în baza unor chitanţe de mână legalizează împrumuturile din 2007 şi 2009. Acte făcute la cel mai controversat notar din Bucureşti, Lidia Seceleanu.

CURIERUL NATIONAL

Doar 2 contribuţii plătite de angajatori din 2018

Angajatorii ar putea plăti doar două contribuţii sociale de anul viitor, programul de guvernare menţionând eliminarea, de anul viitor, a patru dintre dările plătite de aceştia către stat. Spre sfârşitul acestui an se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acesteia cu 22,75%. În ceea ce priveşte impactul bugetar, guvernanţii consideră că acesta va fi amortizat prin creşterea numărului de salariaţi.

Văcăroiu: Dintr-o primărie de comună se pot fura anual 800.000 de lei

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat joi că într-o singură primărie din România se pot fura anual 800.000 de lei din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni, iar un astfel de caz apare o dată sau de două ori într-o săptămână, la nivel naţional, transmite News.ro. "Vă dau un exemplu de săptămâna trecută, pe care l-am discutat în plenul Curţii, la o comună se fură 800.000 din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. (...) Cazuri din acestea avem unul sau două pe săptămână. Nu este o treabă izolată (..) În 80% din astfel de cazuri în 24 de ore se aduc banii înapoi, dar furtul tot furt este", a afirmat Văcăroiu.

MADR: Primele roşii româneşti au ajuns în pieţe şi în hypermarketuri

Primii producători de roşii româneşti produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au livrat deja marfa pe pieţele din România şi hypermarketuri, a informat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), menţionând şase fermieri din localitatea Izbiceni, judeţul Olt, care au scos deja la vânzare primele roşii autohtone în Piaţa din Pucheni, dar şi în marile reţele comerciale. Un alt fermier provine din localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa. Ţinând cont de numărul de beneficiari ai programului, MADR estimează că în perioada următoare tomatele produse în sere şi solarii vor apărea din ce în ce mai mult pe piaţa internă, în pieţe agroalimentare ori hypermarketuri.

Valoarea tichetelor de masă a crescut începând din luna mai

Salariaţii pot primi de la angajatori tichete de masă şi tichete de creşă, potrivit legislaţiei în vigoare. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMSJ) a stabilit recent care sunt valorile tichetelor de masă şi tichetelor de creşă pentru primul semestru al anului 2017, începând cu luna mai. Astfel, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă este de 15,09 lei, potrivit Ordinului MMSJ nr. 625/2017, în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 316 din 3 mai 2017, scrie avocatnet.ro. Suma stabilită prin acest ordin e valabilă pentru primul semestru din 2017, începând cu luna mai, potrivit actului. Valoarea unui tichet a crescut semnificativ în ultima lună a anului trecut, când a ajuns de la 9,57 la 15 lei.

EVENIMENTUL ZILEI

LEGĂTURA dintre GHIŢĂ, SRI şi PONTA

Operaţiunile dubioase ale structurii paralele de putere "Noi suntem Statul!" din noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, dezvăluite de Dan Andronic, sunt deja investigate de Parchetul General şi Parlament. Acum urmează să aflaţi ce a făcut acelaşi grup de înalţi demnitari ai statului în anul următoarelor alegeri prezidenţiale, 2014. "Victor Ponta a ajuns preşedinte al PSD în 2010, fiind susţinut de Sebastian Ghiţă, care intrase într-o relaţie instituţională cu SRI încă din 2007, iar într-una de prietenie cu prim-adjunctul SRI Florian Coldea din 2009. Partidele de tenis Maior - Dragnea - Ponta - Coldea, cu Oprea şi Dâncu, îl aveau din când în când ca spectator şi pe Sebastian Ghiţă. Întâlnirile de la K 2 şi T 14, la care participa şi Laura Codruţa Kovesi, îi reuneau pe toţi, după cum chefurile de la podgoria lui Ghiţă au rămas în amintirea tuturor", spune Dan Andronic.

"Exista un alt verdict în cazul lui Adrian Năstase şi a fost schimbat"

Într-o emisiune la B1 TV, Gigi Becali a povestit că Adrian Năstase trebuia să fie condamnat cu suspendare, dar în urma unor presiuni a fost schimbat verdictul judecătorilor. La întrebarea jurnalistului Dan Andronic dacă verdictul în cazul Năstase era altul, dar a fost schimbat, Gigi Becali a răspuns afirmativ. "A venit cineva din exterior... Nu a depins numai de Livia Stanciu. Ei au stabilit dinainte ce verdict dau. Ei aveau scrisă deja, numai să nu se certe. Când s-a ajuns în camera de deliberare nu s-a mai recunoscut. Au schimbat verdictul care era deja scris. Era condamnare cu suspendare. A fost schimbat verdictul care fusese dat deja cu o zi înainte.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta îl critică virulent pe Şerban Nicolae

Victor Ponta îl critică virulent pe Şerban Nicolae pentru iniţiativa de la Comisia Juridică: "Ce a fost ieri la Comisia Juridica de la Senat a fost o comedie proastă - ce a fost azi e o tragedie sinistra! Faptul că Şerban Nicolae încă nu si-a dat demisia afectează grav si imaginea PSD si respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor", conchide fostul premier.

Anghel Iordănescu, audiere la Parchetul General

Fostul senator Anghel Iordănescu a declarat joi, după ce a fost audiat de procurorii Parchetului General în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, că a participat la o cină la care a fost invitat de Gabriel Oprea, fără a preciza identitatea celorlalţi invitaţi. "A fost o cină, am fost invitat personal de domnul Gabriel Oprea. (...) A fost o cină amicală, a fost o masă, asta e tot", a spus Iordănescu. El a evitat să dea alte detalii, motivând că este vorba de o anchetă în curs. "Am fost chemat în calitate de martor. Aşa cum precizează legea, în momentul de faţă este o anchetă în curs de desfăşurare şi nu aş putea să fac precizări sau comentarii. Am fost chemat în calitate de martor, în urma declaraţiilor pe care le-a făcut domnul Andronic", a precizat Anghel Iordănescu.

Birourile externe de Turism vor fi închise

Birourile externe ale Ministerului Turismului vor fi desfiinţate, iar modul de reprezentare turistică pe plan internaţional a României va fi regândit. Ministerul susţine că motivul acestei decizii este că birourile de promovare externă au funcţionat pe bugete create artificial, după bunul plac al reprezentanţilor din cadrul acestor birouri, fără a exista un control minimal asupra justeţei sumelor avansate drept cheltuieli, iar suma nejustificată a depăşit 500.000 de euro, de-a lungul anilor. Viitorii funcţionari vor avea mandate de patru ani, în condiţiile în care actualii reprezentanţi stau pe aceste funcţii şi de peste 20 de ani. Aceştia vor fi rechemaţi de la posturi în următoarele 90 de zile.

Ambasadorul Turciei: Obiectivul nostru este ca valoarea schimburilor comerciale cu România să atingă cifra de 10 miliarde de dolari

Creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări la 10 miliarde dolari pe an este unul dintre obiectivele oficialilor turci în România, a declarat, joi, Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei la Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Oamenilor de afaceri Turci din România (TIAD). "Obiectivul nostru este ca valoarea schimburilor comerciale să atingă cifra de 10 miliarde dolari. Am atins cifra de 8 miliarde dolari, dar în ultima perioadă sesizăm o scădere în procent, înregistrându-se o cifră de aproximativ 5 miliarde dolari", a spus Osman Koray Ertaş. Potrivit acestuia, unul dintre motivele acestei scăderi este globalizarea.

NATIONAL

Vin emisarii SUA care decid soarta Justiţiei!

Fierbere mare la vârful sistemului, după ce informaţiile de ultimă oră privind iminenta vizită a unor înalţi reprezentanţi ai Departamentului Justiţiei din SUA au alertat toate taberele beligerante de pe "frontul Justiţiei". Pentru că, dincolo de eforturile clasei politice de la noi sau de "căciulitul" pe la diverse cancelarii occidentale, de departe cel mai puternic semnal privind cine este agreat si cine nu ca să apese butoanele sistemului vine tot de la Departamentul Justiţiei din SUA. Care, să nu uităm, sub noua conducere s-a dovedit un susţinător loial al preşedintelui Donald Trump, pe care l-a sprijinit insistat in problema "zidului mexican", deşi serviciile secrete americane, in frunte chiar cu FBI-ul, afişaseră o cu totul altă poziţie.

Serviciu secret dat cadou lui Iohannis!

Oamenii lui Liviu Dragnea i-au pus pe tava lui Klaus Iohannis şefia Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Astfel că, in timp ce se zbat ca disperaţii să-l scoată pe preşedintele României din schema de desemnare a şefilor a diverse structuri din sistem si magistratură sau a altor instituţii de forţa, senatorii principalului partid de guvernământ, au adoptat tacit un controversat proiect de lege. Iar conform prevederii legale care face parte din proiectul de modificare a Legii 346/2006 privind organizarea si funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, si pe care senatorii pesedişti, fie nu au citit-o, fie nu au înţeles-o, de acum înainte şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, care grupează serviciile militare de informaţii si contrainformaţii, va fi numit direct de către preşedintele României!

PUTEREA

BĂSESCU îl ironizează pe DRAGNEA: "Iese şi neagă, el este sfântul sfinţilor!"

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat joi seară că, dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vrea să spună că nu a ştiut ce amendamente a depus Şerban Nicolae la proiectul legii graţierii, "trebuie să caute un copil care nu înţelege încă vorba, adică să aibă vreo trei luni de la naştere". "Nicolae Şerban, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a depus aceste amendamente cel puţin de două săptămâni (...) Deci, Şerban Nicolae a depus acele amendamente cel puţin de două săptămâni, că au şi apărut în presă. Eu le-am depus săptămâna trecută", a afirmat Băsescu la RTV, potrivit Agerpres. Senatorul PMP a mai afirmat că liderul social-democrat "face filmul pe care l-a făcut şi la Florin Iordache".

Alina Gorghiu anunţă o iniţiativă INEDITĂ pentru condamnaţi

Senatorul PNL Alina Gorghiu anunta ca va initia un proiect de lege "care sa statueze spiritul si litera deciziei CCR", subliniind ca "un om care are o condamnare definitiva nu poate fi nici parlamentar, nici ministru", scrie Agerpres. Declaratia a fost facuta in contextul in care, joi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului. "Solutia de azi, simpla si justa, lamureste in directia fireasca o situatie: o persoana condamnata nu poate ocupa o functie in Guvern. Firesc ar fi ca nici in Parlament sa nu ai persoane condamnate definitiv'', a scris Alina Gorghiu pe Facebook. Ea arata ca decizia luata de Curtea Constitutionala ''blocheaza un drum dorit la un moment dat'' de liderul PSD, Liviu Dragnea, insa deschide un altul, ''o candidatura in 2019 la prezidentiale''.

ROMANIA LIBERA

CFR Marfă, sub ameninţarea unor plăţi de 17 milioane de euro

Cei 1.131 de mecanici de locomotivă şi 403 mecanici ajutori ai CFR Marfă pot da în judecată societatea pentru sporurile neacordate în perioada 2013-2015. Şi au şanse mari să câştige. O decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova, pronunţată la finele lunii noiembrie a anului trecut, obligă CFR Marfă se plătească retroactiv diferenţe salariale şi sporuri pentru cinci mecanici de locomotivă. Şi nu sunt deloc puţini bani. "Decizia definitivă nr. 4652/2016 emisă de Curtea de Apel Craiova a fost pusă în executare silită prin Biroul Executorului Judecătoresc Crânguş Florina, conturile SNTFM CFR Marfă find poprite pentru suma de 248.611,82 lei", se arată într-un răspuns al CFR Marfă la solicitarea în acest sens adresată de "România liberă".

Proces pierdut pe banii constănţenilor. Primăria Constanţa a dat la gunoi 413 milioane lei

Municipiul Constanţa trebuie să plătească suma de 413.187.664,48 lei firmei care se ocupă de salubritate, Polaris M Holding. Decizia a fost luată de Tribunalul Iaşi, în dosarul 2711/99/2016, înregistrat în iunie 2016. Suma reprezintă, conform deciziei instanţei, "penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu - sentinţa nr. 2605/2012 din data de 20.11.2012 (...), pentru perioa­da 01.02.2013-07.03.2016". Imediat după aflarea veştii, atât primarul Constanţei, Decebal Făgădău, cât şi administratorul unic al Polaris, Eduard Martin, au reacţionat. Cei doi s-au întâlnit la sediul primăriei, pentru a discuta situaţia.

ZIARUL FINANCIAR

Harta speranţei de viaţă: un bucureştean trăieşte, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât restul locuitorilor

Un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare spe­ranţă de viaţă din România, arată datele Institu­tului Naţional de Statistică pentru anul 2015. Pe lângă Bucureşti, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi Sibiu (76,2 ani). La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani, ceea ce înseamnă că un bucureştean trăieşte, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât media naţională. Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională şi cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bucureşti.

Australia stopează exporturile de gaze pentru a-şi apăra economia internă

Australia va impune restricţii legate de exporturi celor mai mari producători de gaze naturale, a anunţat premierul ţării. Scopul acesti măsuri extreme este consolidarea ofertei locale în condiţiile în care o criză energetică pe cale să ia amploare a împins preţurile energiei în sus, iar penele de curent au devenit mai frecvente, scrie AFP. Ţara este aşteptată să depăşească Qatarul şi să devină până în 2020 cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, Japonia, China şi Coreea de Sud fiind principalii cumpărători. Din cauza cererii ridicate la export însă, ţara nu-şi mai poate acoperi cererea internă. "Este ridicol ca noi să fim pe punctul de a deveni cel mai mare exportator de LNG din lume şi să nu avem suficiente gaze pentru companiile, gospodăriile, industriile noastre", a declarat premierul aus­tra­lian.

Preţul cuprului, barometrul economiei mondiale, suferă cea mai abruptă scădere din ultimul an şi jumătate

Preţul cuprului trece prin cel mai dramatic declin din ultimele 19 luni după ce creşterea stocurilor a sporit temerile privitoare la "încetinirea economiei Chinei, cel mai mare consumator al acestei materii prime", relatează CNBC. Cuprul cu livrare în iulie a scăzut cu 3,49%, cel mai puternic declin din septembrie 2015. Cuprul este o materie primă importantă utilizată în construcţia de locuinţe, producţia industrială şi de bunuri de larg consum la nivel mondial. Guvernul chinez a injectat volume semnificative de credite anul trecut în încercarea de a preîntâmpina o încetinire pronunţată a celei de-a doua mari economii a lumii. În timp ce datele economice recente s-au îmbunătăţit, stimulentele sunt în scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb