REVISTA PRESEI 05.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 iunie 2013

ADEVARUL

Dosarul "Valiza". Gigi Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cumulaţi în trei pedepse. Selecţionerul Piţurcă a primit un an cu suspendare

George Becali a fost condamnat la două pedepse de câte trei ani de închisoare în dosarul "Valiza" pentru dare de mită şi la un an de închisoare pentru fals. Decizia este definitivă. Potrivit legislaţiei româneşti, cel mai probabil, Becali va executa doar trei ani, spun apărătorii acestuia. "Instanţa supremă nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui George Becali, având în vedere că acesta se află déjà în închisoare unde execută o pedeapsă de trei ani în dosarul < >. În aceste condiţii, vom cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta", au precizat apărătorii. În plus, instanţa a mai decis menţinerea sechestrului asigurator pe suma de 1,7 milioane de euro de la George Becali. Totodată, judecătorii au dispus desfiinţarea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în fals de către finanţatorul Stelei. Inculpaţii sunt obligaţi să suporte şi cheltuielile de judecată de cinci mii de lei.

Portiţă pentru graţierea corupţilor

Legea privind amnistia şi graţierea unor pedepse a fost avizată, ieri, de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Propunerea legislativă, care aparţine deputatului din partea minorităţilor naţionale Nicolae Păun şi deputatului PSD Mădălin Voicu, are ca obiect de reglementare amnistierea infracţiunilor pentru care Codul Penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la 4 ani inclusiv sau amendă. De asemenea, legea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv şi a pedepselor cu amendă aplicate de instanţa de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusă de instanţă. Proiectul prevede o serie de infracţiuni care ar fi exceptate de la graţiere, însă printre acestea nu se numără faptele de corupţie. Prevederile legii nu se aplică "recidiviştilor prin condamnări anterioare". Comisia care a dat aviz este condusă chiar de către unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul Nicolae Păun.

Guvernului turc îi pare rău pentru capetele sparte

Plecat într-un turneu prin Africa de Nord, premierul turc Recep Tayyip Erdogan l-a lăsat la vatră pe adjunctul său, Bülent Arinç, care ieri, după o întrevedere cu preşedintele Abdullah Gül, a adoptat aceeaşi atitudine sfidătoare ca şeful său. "Îmi prezint scuzele tuturor celor care au fost victimele violenţelor, pentru că sunt sensibili la apărarea mediului", a afirmat Arinç, lăsând să se înţeleagă că singurul motiv pentru care zeci de mii de oameni au ieşit în stradă a fost protejarea copacilor din Parcul Gezi din Istanbul, acolo unde a început revolta populară în urmă cu o săptămână. Astfel, guvernul de la Ankara ignoră adevăratul motiv al protestelor naţionale: refuzul categoric faţă de "islamizarea" societăţii turce.

Efectul şantajului: liderii USL evită Antena 3

Politicienii din PSD şi PNL au o atitudine rezervată faţă de acuzaţiile de şantaj aduse de DNA la adresa directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu. Preşedinţii şi vicepreşedinţii celor două partide au evitat, cu câteva excepţii, studiourile Antenei 3, lăsând această misiune pentru cei din eşalonul doi. În plus, o parte dintre cei care s-au dus la emisiuni au evitat să comenteze punctual pe cazul Alexandrescu. În primele zile ale scandalului de şantaj, 30 mai - 2 iunie, când subiectul era fierbinte, emisiunile postului Antena 3 au părut părăsite de politicienii din USL, altădată omniprezenţi. Majoritatea celor care au comentat cazul Alexandrescu au fost angajaţi ai postului sau invitaţi din afara sferei politice, precum Mugur Ciuvică sau Bogdan Chirieac. Printre aceştia s-au strecurat şi câţiva politicieni: Mircea Diaconu (PNL), Victor Ciorbea (PNL), Cătălin Croitoru (PSD) sau Corina Creţu (PSD).

Tricolorul va avea din nou stemă

Reintroducerea stemei ţării pe tricolor şi precizarea termenului "regiune" în legea fundamentală au fost decise, ieri, de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. După 23 de ani, stema ţării va fi reintrodusă pe drapelul naţional. Amendamentul propus de deputatul PSD Gheorghe Emacu a fost votat cu 13 voturi "pentru" şi o abţinere, fără o dezbatere prealabilă a membrilor Comisiei. Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1, din Articolul 12, va fi reformulat astfel: "Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". În forma actuală, Constituţia stabileşte că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

Artopolescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

Ovidiu-Petrişor Artopolescu, fost şef al Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la câteva zile după ce adunarea generală a acţionarilor l-a reales membru în consiliu. "În şedinţa din 03.06.2013 (luni - n.r.), Consiliul de Supraveghere l-a ales pe domnul Ovidiu-Petrişor Artopolescu în calitatea de preşedinte al Consiliului de Supraveghere", se arată într-un comunicat transmis, marţi de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Artopolescu a intrat în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica la mijlocul lunii martie, iar joi a fost reales membru în consiliu. În AGA de joi au fost înlocuiţi patru din cei şapte membri ai consiliului, la doar două luni şi jumătate de la numirea în funcţie.

CURENTUL

Introducerea proceselor colective pe clauze abuzive dă fiori băncilor, care estimează pierderi de 5 miliarde de lei

Băncile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia, studiul de impact fiind realizat de Banca Naţională a României, care a informat Guvernul. Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu. Simularea BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată, inclusiv în condiţiile în care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu înţelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori prevede că pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeşte negocierea.

UE şi Rusia negociază viitorul Siriei în Urali

Subiectul menţinerii la putere a regimului Bashar al-Assad se află de circa doi ani de zile în vârful agendei comune din UE şi Rusia. Pe de o parte, UE doreşte înlăturarea regimului de la Damasc în timp ce Rusia se opune aceste opţiuni din mai multe raţiuni prin care cea mai importantă este faptul că Siria reprezintă unul dintre cei mai buni clienţi ai Moscovei pentru vânzarea de armament rusesc. În acest context, presa internaţională şi analiştii prevăd că summit din muţii Ural, care a început ieri, va fi mai dificil ca oricând, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre ruşi şi occidentali. După o cină de primire, cu o zi înainte, la Ekaterinburg, un oraş industrial în Ural, situat la aproximativ 1.500 de kilometri est de Moscova, Putin, însoţit de ministrul său de Afaceri Externe Serghei Lavrov, s-a întâlnit ieri cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso pentru a purta discuţii oficiale.

CURIERUL NATIONAL

Strategia fiscală, o sumă de promisiuni

Guvernul a definitivat Strategia Fiscal-Bugetară pentru 2014-2016 în care se promit stimularea economiei, locuri de muncă şi investiţii. Nicolescu (CNIPMMR): Nu este o strategie, ci sunt nişte gânduri strategice. Executivul trebuie să scutească de impozit profitul reinvestit şi să-şi plătească datoriile. Plosceanu (ARACO): Nu se precizează ce proiecte urmează a fi finanţate. Nu regăsim acel tip de parteneriat care ar trebui să existe cu mediul de afaceri.

O gaură de toţi banii

Dacă sistemul bancar românesc ar arăta ca un ciur, ar fi încă bine! Adevărul este, însă, că pierderile rezultate din creditarea prostească au căscat ditamai gaura. Numai munca pe ani de zile a milioane de oameni ar fi în măsură să astupe aşa o spărtură. Abia confiscarea oricărei creşteri economice în contul sectorului bancar ar repara întrucâtva sistemul financiar avariat de împrumuturile greşite acordate în etapa de "boom". Aproape 20% din creditele sistemului bancar românesc sunt neperformante. Este ce ştim cu toţii. Şi cum nu suntem tocmai puţini cei care am adus această cifră în discuţie, că unul din cinci împrumuturi date de băncile româneşti este un rebut, am văzut împinse în faţă numerele în termen absolut. Astfel, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, volumul creditelor neperformante se ridica în luna aprilie a.c. la aproape 31 miliarde lei.

Turcia: Premisele unei "Primăveri"?

Îmbătat de putere, premierul Erdogan pare să rămână surd în faţa amplelor proteste ale străzii, concentrate în ultimele zile chiar sub ferestrele Guvernului. Aflat într-un turneu în ţări ale Maghrebului, Erdogan a declarat că, oricum, el va pune în aplicare planul de "modernizare" a centrului capitalei economice a Turciei. Un bilanţ tragic al protestelor din ultimele zile: peste 1.700 de manifestanţi interpelaţi de Poliţie la Istanbul, mii de răniţi, un mort. Alţi 235 au fost interpelaţi în 67 de localităţi în care au avut loc de asemenea proteste antiguvernamentale. Pagubele materiale sunt imense, fiind evaluate, până acum, la 8,2 milioane euro.

CE vrea să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme

Comisia Europeană vrea să obţină dreptul de a închide băncile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reacţie în situaţii de criză care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizată a subiectului, potrivit Bloomberg, citează Mediafax. Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor băncilor afectate de criză, precum şi alte măsuri de prevenire a unui faliment dezordonat să nu mai revină autorităţilor naţionale, potrivit unui document obţinut de Bloomberg News. Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agenţie care să pregătească proiectele de decizii, hotărârile finale urmând să revină Comisiei Europene.

EVENIMENTUL ZILEI

Stăpânul Antenelor: slab afacerist, prost şantajist

Arestarea preventivă a directorului general Antena Group, Sorin Alexandrescu (40 de ani), acuzat de şantaj, dezvăluie problemele financiare pe care le are trustul patronat de familia Voiculescu. Este vorba de credite de zeci de milioane de euro luate de Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) şi în care au fost atrase, ca giranţi, şi alte firme controlate de Dan Voiculescu, cum ar fi Antena Group, Intact Media sau Antena 3. Pentru a lua creditele, băncile au pus ipotecă pe mai multe imobile ale firmelor. Misiunea lui Alexandrescu, numit pe 29 martie 2012 la conducerea Antena Group, -care reuneşte televiziunile Antena 1, Antena 2, Euforia şi GSP TV - a fost de a face urgent rost de bani.

EL DORADO în EUROPA. Au fost descoperite depozite URIAŞE de gaz

Compania IGas a descoperit că între oraşele Liverpool şi Manchester există 255 de miliarde de metri cubi de gaze de şist. Dacă va reuşi să exploateze aceste zăcăminte, Marea Britanie va deveni independentă energetic timp de peste un deceniu. Mai mult, specialiştii britanici cred că există resurse importante şi în sudul ţării, dar şi în Ţara Galilor. Cu toate că tehnologia folosită la extragerea gazelor de şist este una controversată, în ciuda faptului că a fost folosită pentru prima oară în urmă cu peste 60 de ani, englezii au de gând să dea curs programului de exploatare. Acesta va începe la sfârşitul anului, după ce toate analizele şi testele seismice vor fi realizate.

O NOUĂ ŢARĂ ÎN EUROPA: a făcut un pas istoric!

Artur Mas, şeful executivului local catalan, a semnat un acord ce reprezintă un pas uriaş pentru Catalunia şi pentru formalităţile acesteia de a deveni independentă. Astfel, începând din această săptămână, Catalunia va putea avea în urma acordului semnat, proprii reprezentanţi la UNESCO, fără să mai depindă de delegaţiile spaniole. "Sperăm ca într-o bună zi să putem avea propriul nostru birou permanent, dar mai este cale lungă până acolo", a declarat Artur Mas, cel care şi-a propus să pună Catalunia pe harta Europei ca ţară independentă. Evenimentul este cu atât mai important cu cât negocierile privind acordul durează de foarte mulţi ani, pentru că cei de la UNESCO au tot amânat definitivarea unui acord. "Diari de Girona" scrie că au existat suspiciuni cum că guvernul Spaniei ar fi făcut lobby la UNESCO prin intermediul ambasadei sale de la Paris să pună beţe în roate acestui acord.

Relu Fenechiu numără vagoanele lipsă de la CFR Marfă

Problemele se ţin scai de ministrul Relu Fenechiu, care se străduieşte să privatizeze CFR Marfă, pentru a nu-şi pierde scaunul din Guvern. Acum, în urma unui control efectuat la CFR Marfă, ministrul a constatat că au dispărut 100 de vagoane în ultimii patru ani. În funcţie de gradul de degradare sau de dotări, un vagon costă între 60.000 şi 100.000 de euro. Compania are datorii către furnizori de circa 400 de milioane de euro. Dacă CFR Marfă şi-ar vinde toate vagoanele la fier vechi nu ar aduna mai mult de 100 de milioane de euro, potrivit estimărilor lui Relu Fenechiu. Oricum, varianta vânzării vagoanelor degradate sau care nu sunt utilizate este mai rentabilă pentru CFR Marfă. Dacă vagoanele staţionează pe şinele de cale ferată administrate de CFR S.A., CFR Marfă e bună de plată, potrivit sindicaliştilor din sectorul feroviar.

JURNALUL NATIONAL

Gigi Becali, condamnat şi în dosarul "Valiza": trei ani cu executare! Piţurcă a luat un an cu suspendare

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani cu executare în Dosarul Valiza. În acelaşi dosar, Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, Radu Marino, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar actualul selecţioner, Victor Piţurcă, la un an de închisoare cu suspendare. De asemenea, s-a luat măsura confiscării celor 1,7 milioane de euro consideraţi drept mită, aflaţi actualmente sub sechestru la BCR Unirii. Decizia a fost luata in unanimitate de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Gigi Becali va ramane cu sentinta din dosarul schimbului de terenuri cu MapN, deci va sta trei ani la inchisoare.

Ce riscă Steaua după condamnarea lui Becali în Dosarul Valiza

Condamnarea lui Gigi Becali în Dosarul Valiza face posibilă redeschiderea cazului pe latură sportivă, iar teoretic una dintre consecinţe ar putea fi retrogradarea Stelei. Este însă, mai degrabă, o ipoteză utopică, "roş-albaştrii" primind asigurări din partea şefului LPF, Dumitru Dragomir, că acest lucru nu se va întâmpla, deşi precedentul există, FC Argeş fiind retrogradată în eşalonul secund, în 2009, după ce finanţatorul piteştenilor, Cornel Penescu, a fost acuzat şi condamnat pentru dare de mită. Problemele cele mai mari ar putea veni din partea UEFA, care s-ar putea autosesiza şi ar putea scoate Steaua din competiţiile europene, mai ales în condiţiile existenţei precedentului Fenerbahce. Numai că, "în condiţiile în care Gigi Becali nu are o calitate oficială în cadrul clubului, Steaua nu are nimic de suferit în urma acestei condamnări", aşa cum a declarat avocatul Doru Giugula pentru Dolce Sport

Ipoteză şocantă lansată de Cornel Nistorescu: Cazul Teo Peter, o lucrătură a serviciilor secrete române!

Serviciile secrete române au fost implicate în acoperirea adevăratului vinovat în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa solistul Teo Peter. Această ipoteză a fost lansată de jurnalistul Cornel Nistorescu. "Cazul Teo Peter e o alta nebunie de lucratura a serviciilor secrete, pentru că Teo Peter a murit in accident nu cu acel soldat care era de garda, ci cu un copil minor al ambasadorului care era in stare de ebrietate sau drogat. Imediat ambasadorul a plecat, copilul a plecat, iar acel soldat care era vinovat... Există o declaraţie politica in Parlament si public in Monitorul Oficial si o afirmatie importanta facuta de un om care era la acea data in comisia de control şi supraveghere a serviciilor de informaţii", a spus Cornel Nistorescu la Realitatea TV.

NATIONAL

Surpriza pentru ofiterii sub acoperire: magistrata importanta, dependenta de jocurile de noroc!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, itele anchetei care le-a vizat pe judecatoarele de la Tribunalul Municipiului Bucuresti, Viorica Dinu si Antonella Costache, i-a dus pe procurorii anticoruptie spre alti peste douazeci de magistrati care aveau relatii personale, dar si de business, extrem de stranse cu cele doua. Iar monitorizarea stricta facuta pe parcursul mai multor luni au scos la iveala amanunte din viata intima a celor impicati, care i-au lasat cu gura cascata pana si pe ofiterii sub acoperire care au lucrat la caz. Si care, la experienta lor, credeau pana acum ca le-au vazut pe toate...Astfel, daca Antonella Costache, de exemplu, era mare amatoare de blanuri, bijuterii si tratamente cosmetice, colega sa de la judecatoria de sector isi risipea tot salariul, dar si spagile primite, la... pacanele. Anchetatorii au strans probe temeinice care demonstreaza ca magistrata, atunci cand nu mai avea bani sa joace la pacanele, ajunsese sa accepte pana si sume infime, de doar 500 de lei, pentru a-si putea cumpara jetoane!

Premierul turc, incoltit de cei mai iubiti actori! "Suleyman Magnificul" si-a scos haremul la lupta

Indragitul actor Halit Ergenç, interpretul sultanului Suleyman, din serialul "Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii", nu se lasa si continua sa mearga in piata Taksim, din Istanbul, unde protesteaza, alaturi de alte mii de turci, fata de decizia autoritatilor de a distruge parcul Gezi. Daca intr-o prima etapa, Halit mergea la demonstratii doar impreuna cu sotia lui, Berguzar Korel, in ultimele zile, actorul a reusit sa convinga si alti colegi de breasla sa li se alature. Cei mai multi dintre acesti provin chiar din distributia serialului "Suleyman Magnificul", lor alaturandu-se si Ibrahim Çelikkol, interpretul lui Cemil, taximetristul violator din "Iffet".

Georgian Pop isi pregateste ascensiunea in SRI cu cartele pre-pay

Deputatul PSD Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, a anuntat ca legislatia privind cartelele telefonice preplatite ar urma sa fie modificata. Motivul invocat: siguranta nationala. In opinia parlamentarului social-democrat, numarul de telefon, vandut odata cu cartela, ar trebui sa fie atribuit dupa inregistrarea datelor clientului. "Cea mai mare provocare pe care o avem, in urma lectiei pe care am invatat-o in urma atentatului de la Burgas, din Bulgaria, e sa decidem ce facem cu cartelele pre-pay din Romania. Am schimbat o pereche de pantofi, mi s-a cerut si CNP-ul, dar daca iti cumperi o cartela de telefon pre-pay nu-ti cere nimeni nimic. Exista un risc pentru ca de facilitatea de a-ti cumpara o asemenea cartela pre-pay, fara sa-ti lasi datele, nu beneficiaza doar cetatenii onesti, ci si teroristii, cei care au intentia de fraudare a banului public sau cei care fac operatiuni de crima organizata", a explicat Georgian Pop, care recunoaste ca masura va naste controverse.

Antonescu, "za fadar of za Cotroceni"

Crin Antonescu vrea sa-si refaca imaginea si sa redevina piua-ntai cu ajutor britanic. Depasit cu mult de Victor Ponta in preferintele romanilor, prezidentiabilul USL a decis sa apeleze la ajutorul unei firme britanice de PR pana nu va fi prea tarziu, mai ales ca alegerile prezidentiale bat practic la usa. "British"-ii au venit, au studiat clientul si terenul si au decis ca nu are rost ca Antonescu sa joace pe partea stanga a electoratului mioritic, sedusa deja de Ponta, ci trebuie musai sa faca ochi dulci asa numitului "electorat cult". Un electorat din ce in ce mai rarefiat la vot de cand romanii s-au desteptat si au inteles ca n-au ce alege in materie de partide.

Casa Alba loveste Israelul sub centura

Marii aliati, SUA si Israelul, trec din nou printr-un puseu de totala neincrede, dupa ce Casa Alba a publicat detalii dintr-un proiect militar, pe care israelienii il doreau secret. Administratia Obama a publicat peste 1.000 de pagini de detalii ale unei baze antiracheta pe care urma s-o construiasca in Israel, de la sistemul de racire pana la grosimea peretilor! Este vorba de noul sistem antiracheta Arrow 3, un proiect de 25 de milioane de dolari, care trebuia construit in Tel Shahar, intre Ierusalim si Asdod, facilitate care este trecuta la "top secret" in dosarele armatei israeliene. "Daca un inamic al Israelului ar vrea sa lanseze un atac asupra acestei baze, americanii i-au publicat un ghid", a declarat un ofiter israelian de grad inalt.

PUTEREA

Facturile exorbitante şi ameninţările investitorilor din industrie au speriat Guvernul. Bomba energiei verzi

Executivul a reuşit, în cele din urmă, ieri, să ia o decizie cu privire la evoluţia sistemului de subvenţionare a producţiei de energie regenerabilă. Astfel, plata unor certificate verzi se amână, în mod oficial, pentru trei ani. Investitorii în eoliene şi fotovoltaice sunt nemulţumiţi de decizie şi nu renunţă la ideea de a da Guvernul în judecată pentru prejudiciile financiare cauzate. Executivul se apără şi declară sus şi tare că a primit acordul Bruxelles-ului pentru această "mică" modificare. Nu de alta, dar mai toată Europa se confruntă cu preţuri mari la curent din cauza subvenţiilor la energiile verzi, care, în contextul crizei prelungite, afectează serios competitivitatea pe plan mondial.

PRIVATIZARE OLTCHIM - Combinatul se vinde pe bucăţi

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, vrea să vândă Oltchim, dar fără pretendenţi exotici, ca la precedenta ofertă de privatizare, din toamna lui 2012. Momentul nu este cel mai bun pentru vânzare, dar este considerat singura soluţie de păstrare în funcţiune a combinatului vâlcean, aflat în insolvenţă. Ca să se poată proceda la privatizare, Oltchim va trece printr-o transformare profundă, cu garanţiile permise de lege. Ministerul Economiei a publicat, pe site-ul său, anunţul privind condiţiile minime ce trebuie întrunite de persoanele juridice interesate de cesionarea părţilor sociale ale Oltchim 2, în vederea selecţiei iniţiale a investitorilor eligibili să participe la negocieri, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

PPP ar putea relansa economia

Modificarea corectă a legislaţiei privind Parteneriatele Public-Private (PPP) ar permite României să atragă investiţii şi să dezvolte proiectele de interes public de care are nevoie, în sistem de management privat, în condiţiile unei concurenţe tot mai mari pentru atragerea de finanţare între ţările europene. Această concluzie a reieşit din evaluarea făcută de experţii casei de avocatură "Grigorescu Ştefănică" referitoare la problematica PPP, atât în România, cât şi în statele Uniunii Europene. Potrivit unuia dintre experţi, statul a început să fie mult mai dornic să accepte PPP-urile ca variante viabile de finanţare a proiectelor. "În trecut, mediul privat era cel care dorea parteneriatele public-private, dar, acum, statul este foarte interesat, mai ales din cauza lipselor de finanţare sau «know how». Tot lobby-ul acum vine din partea statului", a declarat Nicolae Ursu, avocat al casei de avocatură "Grigorescu Ştefănică".

DRAGOMIR FACE PE PROSTUL: "Nici eu nici, nevastă-mea nu am monitorizat respectarea contractelor cu televiziunile"

Dumitru Dragomir a susţinut ieri că că nu a monitorizat niciodată respectarea clauzelor contractuale dintre Liga Profesionistă de Fotbal şi RCS&RDS. "Mitica de la Ligă" a subliniat că televiziunile care transmit partidele din Liga I au obligaţia de a transmite unele meciuri cu 12 camere şi format HD, dar a precizat că "nici el, nici nevasta lui" nu au fost atenţi la acest lucru. Oricum, "nu sunt atât de tâmpit să rup un contract de 104 milioane de euro pentru atâta lucru", a recunoscut vesel Dragomir. El a răspuns astfel unei întrebări primite din partea unui reporter al postului Antena 3 în cadrul unei conferinţe de presă care avea cu totul altă temă.

BURSA ZVONURILOR: Chinezii Europei

Guvernul şi-a pus în gând atragerea cu orice preţ a investiţiilor chinezeşti în România. Relaţiile foarte bune pe care PSD şi personal premierul Ponta le au de mulţi ani cu Partidul Comunist Chinez şi cu liderii de la Beijing permit o accelerare a acestor relaţii în perioada următoare. Investiţiile în energie şi infrastructură par să fie cele mai interesante pentru chinezi, motiv pentru care, recent, a avut loc o vizită în China a ministrului Energiei, Constantin Niţă, însoţit de toţi şefii companiilor de stat din domeniu. Pe culoarele Palatului Victoria se vorbeşte însă că "cireaşa de pe tort" va fi la toamnă, atunci când este programată o vizită a premierului chinez la Bucureşti, un uriaş forum de afaceri româno-chinez, precum şi semnarea unor contracte care, se pare, vor depăşi miliardul de euro. Astfel, România speră să poată concura poziţia Greciei, considerată capul de pod al Chinei în UE.

ROMANIA LIBERA

Cele 7 păcate capitale ale băncilor româneşti faţă de clienţi

Cum de poţi fi obligat de recuperatorii de creanţe să rambursezi mai repede un credit la care oricum aveai probleme cu ratele lunare? De ce ţin bancherii cu dinţii de clauzele abuzive şi cum de nu poţi negocia aproape niciodată clauzele dintr-un contract-tip de creditare? La puţin timp după falimentul Lehman Brothers, şeful Goldman Sachs, un fel de Pontifex Maximus al pieţelor de capital, încerca să dreagă onoarea colegilor salvaţi cu bani publici afirmând că "bancherii fac munca lui Dumnezeu" (de parcă Atotputernicul n-are altă treabă decât să umfle bulele speculative). Acum, la mai bine de 4 ani de criză, în timp ce România s-a transformat din "paradis al creditării" în "purgatoriu" pentru bănci (20% sunt împrumuturile neperformante),RL face rezumatul practicilor nesănătoase ale băncilor în relaţia cu clienţii.

VACANŢE: Grecia sau Turcia? Care este destinaţia de preferat vara aceasta

Turcia, stat aflat în topul destinaţiilor preferate de către turiştii români, este mai multe zile teatru unor violenţe de stradă. Agenţiile de turism spun că vacanţele românilor ar putea fi puse în pericol dacă manifestaţiile s-ar extinde şi în alte oraşe. Revoltele au început în cel mai nepotrivit moment pentru agenţiile româneşti, când turiştii îşi proiectează vacanţa pentru această vară. "Chiar dacă mişcările de revoltă nu vor ajunge în destinaţiile de vacanţă (Antalya, Kusadasi), aşa cum nu au ajuns nici în Grecia în insule sau în alte destinaţii de vacanţă, imaginea Turciei este ştirbită. Din acest motiv, o parte dintre români se vor reîntoarce în Grecia şi pe litoralul românesc, unde vor alege locaţiile bune şi care pot face faţă pretenţiilor turiştilor care preferă Turcia şi care au un standard de aşteptări ridicat", a afirmat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc

Întâlnire SUA-China. Summit cu surprize în California

Preşedinţii american, Barack Obama, şi chinez, Xi Jinping, se întâlnesc pe 7 şi 8 iunie în California, în cadrul unui summit informal, pe fondul celei de-a 24-a comemorări a represiunii din Piaţa Tiananmen din Beijing. Tema majoră va fi cea a atacurilor cibernetice ale hackerilor chinezi contra ţintelor americane, dar aleşii americani i-au cerut lui Obama să abordeze şi problema drepturilor omului în China. Summitul fără protocol dintre Statele Unite şi China, cele două puteri economice din lume, nu se anunţă ca unul unde se vor lua decizii majore, noua conducere chineză autoritară căutând un loc mai mare pe harta mondială iar SUA respingând în special bătălia în spaţiul cibernetic. Preşedintele American, Barack Obama, şi nou-instalatul preşedintele chinez, Xi Jinping, se întâlnesc vineri în sudul Californiei, la o staţiune de lux din apropiere de Palm Springs, pentru a se cunoaşte unul cu altul, departe de reflectoarele de la Washington.

ZIARUL FINANCIAR

Revolta producătorilor din auto: Acum 12 ani autorităţile ne-au promis autostradă de la Nădlac la Sibiu. Nu o avem nici astăzi. Un camion pierde o zi întreagă de la Braşov până la ieşirea din ţară

România trebuie să-şi îmbunătăţească infrastructura, dar şi legislaţia pentru a putea atrage în continuare investitori în sectorul auto, în condiţiile în care costul redus al forţei de muncă nu mai este suficient, iar investitorii cer un impozit anual care să-i motiveze pe posesorii de automobile să-şi reînnoiască mai des maşina. Acestea au fost principalele concluzii ale evenimentului "Cheie, contact, sales. Cum relansăm industria auto din România", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Orange şi Opel. Dezvoltarea lentă a infrastructurii reprezintă unul dintre principalele motive pentru care România nu beneficiază de şi mai multe investiţii din partea producătorilor de componente, alături de faptul că autorităţile promit proiecte de infrastructură care însă nu se realizează la timp. Industria auto generează anual afaceri de 12 mld. euro, iar 35 dintre cei mai mari 100 de exportatori români sunt producători de componente auto.

Contracandidatul lui Merkel la funcţia de cancelar: Europa are nevoie de un nou Plan Marshall

Statele puternic afectate de criză din Uniunea Europeană au nevoie de un nou Plan Marshall, care să le ajute să revină pe creştere economică, a declarat, marţi, Peer Steinbruck, contracandidatul actualului cancelar, Angela Merkel, pentru postul de şef al guvernului german. Un astfel de pachet financiar ar sprijini ţările afectate de măsurile de austeritate adoptate de la declanşarea crizei, a spus Steinbruck, care a fost desemnat de Partidul Social Democrat să conducă guvernul dacă formaţiunea câştigă alegerile parlamentare din toamnă. Programul economic ar putea fi finanţat parţial prin noi taxe pe tranzacţii financiare, a declarat Steinbruck într-un discurs la Universitatea Liberă din Berlin, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Insistenţa actualului guvern german pentru austeritatea bugetară în Europa cauzează stagnare economică, a avertizat politicianul german. Ţările precum Grecia şi Portugalia au nevoie de un plan de amploare, similar celui prin care Germania a fost reconstruită după Al Doilea război Mondial, pentru a evita a "spirală diabolică", a spus el.

Surpriză: singurul domeniu care a accesat fondurile europene în proporţie de 100%. "Am cheltuit INTEGRAL şi banii pentru 2013"

Producătorii de vin din România au accesat, în ultimii cinci ani, integral fondurile europene, prin Programul Naţional Suport, respectiv 42 de milioane de euro, în fiecare an. Anunţul a fost făcut luni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în deschiderea celui de-al 36-lea Congres al Viei şi Vinului care se desfăşoară la Bucureşti. Majoritatea fondurilor europene atrase au fost folosite pentru replantarea a circa 19.700 de hectare, care au fost cultivate cu viţă-de-vie de soi nobil. Viticultura este singurul domeniu de activitate din România care a reuşit să acceseze integral fondurile europene disponibile, susţine Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). "Deja a fost cheltuită şi suma de 42,1 milioane de euro aferentă anului 2013", potrivit informaţiilor furnizate gândul de Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Peste 90% din această sumă a fost folosită pentru restructurarea/reconversiea plantaţiilor viticole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb