REVISTA PRESEI 05.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 august 2014

ADEVARUL

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru marţi dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare. Avocatul Mateuţ a afirmat că judecătoarea Bogdan s-a antepronunţat cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale fără să delibereze. Din acest motiv, apărătorul a solicitat recuzarea ambilor judecători. Instanţa a respins şi această solicitare şi a dat startul pledoariilor finale. Procurorul a cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

Germania anulează un contract militar cu Rusia

Berlinul a anunţat ieri că retrage aprobările pentru exportarea unor echipamente militare Rusiei, din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina, anexarea Crimeii şi controversele legate de doborârea zborului MH17. Mai exact, este vorba despre exportarea unor simulatoare de luptă care urmau să fie folosite pentru antrenarea a 30.000 de soldaţi ruşi în fiecare an. Ministrul Economiei de la Berlin a confirmat luni că retragere aprobările pentru echiparea unei baze militare ruse din regiunea Volga, care ar urma să fie construită şi dată în folosinţă până la sfârşitul acestui an, transmite publicaţia "Suddeutsche Zeitung", preluată de Deutsche Welle. Valoarea contractului prin care producătorul german Rheinmetall urma să furnizeze ruşilor echipamentul se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro.

Patriotism din interes. Scandalul dizeuzei moldovence care şi-a luat paşaport românesc ca să se plimbe prin UE

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România ia în calcul retragerea cetăţeniei române acordate cântăreţei basarabence Irina Tarasiuc, care a scris pe Facebook că, de fapt, ea nu se consideră româncă şi a vrut doar paşaport pentru a circula liber în UE. Din 1990 încoace, autorităţile române au anulat cetăţenia doar în trei cazuri: unul pentru fraudă, alte două pentru motive ce ţin de securitatea naţională. Pe 1 august, Irina Tarasiuc a jurat, în română, "să fie devotată patriei şi poporului român, să apere drepturile şi interesele naţionale, să respecte Constituţia şi legile României". A doua zi, ea a scris pe Facebook, cu caractere chirilice, că "paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punct."

Blestemul ploilor, la Dăbuleni: fermierii aruncă pepenii la groapa de gunoi

Disperare printre agricultorii din patria lubeniţelor. Fermierii au decis să-şi arunce pepenii pe câmp sau îi dea la animale, după ce ploile masive le-au stricat producţia din acest, clienţii nu le dau decât de cinci ori mai puţin decât preţul sperat, iar samsarii le-au luat locurile în pieţe cu marfă de export. Localnicii din Dăbuleni se aşteptau, anul acesta, să dea lovitura şi reuşească să vândă lubeniţa ca pe pâinea caldă. Oamenii au simţit pe pielea lor că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Vestiţi pepeni roşii şi dulci ca mierea nu le-au făcut anul acesta cu ochiul cumpărătorilor. Aşa că, agricultorii nu au reuşit, până acum, să vândă nici 20% din producţie. Unii dintre agricultori, văzând că nu pot cu niciun chip să-şi convingă clienţii, au decis că singura soluţie e să-şi arunce marfa pe câmp sau să o dea de mâncare la animale.

Rămaşi fără muniţie, peste 400 de soldaţi ucraineni s-au retras în Rusia

Un grup de militari ucraineni ai brigăzii motorizate nr. 72 a fost nevoit să se retragă pe teritoriul Federaţiei Ruse, deoarece, în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, militarii ucraineni au rămas fără muniţie, scrie RBK Ucraina, citând serviciul de presă al operaţiunii antiteroriste. Un oficial rus susţine însă că peste 400 de militari ucraineni s-au predat pe teritoriul Federaţiei ruse. "Grănicerii ruşi au deschis un coridor umanitar şi au primit pe teritoriul rus 438 de militari ai armatei ucrainene", care şi-au predat armele şi în rândul cărora figurează un rănit, spitalizat la Gukovo (sudul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina), a spus un oficial regional FSB, Vasili Malaev. Pe de altă parte, şeful centrului de presă al operaţiunii antiteroriste, Andrei Lîsenko a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că o coloană de tancuri ruseşti a trecut graniţa şi se deplasează spre Doneţk.

Rusia avertizează Republica Moldova că există riscul destabilizării situaţiei în Transnistria

Potrivit diplomaţiei ruse, Chişinăul a reluat recent o "campanie de propagandă" care ar avea rolul evacuării contingentului rus din Transnistria şi al modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace. "Orice acţiuni vizând destabilizarea situaţiei în regiune, încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acţiuni neprietenoase care au rolul subminării bazelor operaţiunii de menţinere a păcii...", precizează Ministerul rus de Externe. Regimul separatist de la Tiraspol a denunţat în mai multe rânduri presupuse acţiuni ale Chişinăului de a impune o blocadă economică asupra Transnistriei, pe fondul conflictului din Ucraina. Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, declara săptămâna trecută că prezenţa militară rusă garantează securitatea republicii separatiste Transnistria.

Piaţa Charles de Gaulle, un asfalt de milioane

Reabilitată în urmă cu patru ani, una dintre cele mai mari şi mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, Piaţa Charles de Gaulle, a intrat la începutul lunii iulie într-un alt proces de modernizare. Asta chiar dacă asfaltul nu avea nici gropi, nici denivelări şi se circula foarte bine. Până în luna noiembrie, traficul rutier în zonă va fi unul de coşmar pentru şoferi, deoarece se circulă pe trei benzi dintre cele cinci existente în sensul giratoriu. "Trec mai mereu prin zonă cu maşina şi nu mi s-a părut că sunt probleme la drum. Problema este că acum se circulă foarte greu şi s-a încurcat traficul de tot pe aici", se plânge un şofer. Cu toate acestea, Primăria Municipiului Bucureşti plăteşte circa 2,5 milioane de euro (11 milioane de lei) după ce, în 2010, a asfaltat piaţa peste piatra cubică, într-un proiect mai amplu de modernizare a bulevardelor Aviatorilor şi Prezan. Au fost lucrări de circa 18 milioane de euro, executate în perioada mai-octombrie 2010 de firma Tehnologica Radion,

Isărescu: Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aibă o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor

Băncile comerciale mai au spaţiu pentru reducerea dobânzilor la credite, iar Banca Naţională a României (BNR) le cere bancherilor să conlucreze cu clienţii lor, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, în briefingul de presă care a avut loc în urma şedinţei de politică monetară în care s-a decis reducerea dobânzii-cheie de la 3,5% pe an la 3,25%. "Băncile mai au loc de scăderi ale dobânzilor. Le solicităm să aiba o viziune şi să conlucreze cu clienţii lor. Avem un mediu internaţional cu particularităţi, este categoric altceva decât am gândit la începutul anului. Realitatea crizei ucrainene este alta; pe termen scurt am asistat la intrări de capital şi la presiuni de apreciere a leului. N-aş putea să spun că acest lucru va continua", a spus luni guvernatorul BNR,

BANCHERUL

Senatorul Ilie Sarbu, socrul premierului Ponta, a initiat o lege pentru suspendarea executarii silite si scutirea de datorii a celor care au credite ipotecare

Trei parlamentari ai partidului de guvernamant, PSD, in frunte cu Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, au semnat o propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind codul de procedura civila si a Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii privind codul de procedura civila, in vederea suspendarii executarii silite si reducerea datoriilor celor care au credite ipotecare si sunt executati silit de banci. "Avad in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a acestuia intr-o eventuala vanzare", sustin parlamentarii PSD. Daca modificarea parlamentarilor PSD va fi adoptata, bancile vor trebui sa se multumeasca doar cu sumele rezultate din vanzare imobilelor ipotecate, fara a mai putea sa recupereze diferenta datoriei din alte bunuri ale datornicilor.

Cum face afaceri cu bancile guvernul Ungariei

Din pozitia de sef al statului ungar, Victor Orban a facut ce-a vrut cu bancile din aceasta tara, fara ca nimeni sa se poata impotrivi intr-un fel. Inca din 2010 a impus cea mai mare taxa pe banci din Europa, care se ridica la 400 milioane de euro anual, la care a adaugat, in 2013, inca o taxa pe tranzactiile financiare, de 250 de milioane de euro, conform estimarilor Fitch Ratings. In acelasi timp, Victor Orban a investit sumele incasate din taxele bancare in cumpararea diverselor banci aflate in dificultate, astfel ca sectorul bancar local, privat si de stat, a ajuns sa detina jumatate din intregul sectorul bancar din Ungaria, in care banca locala OTP Bank este cea mai mare. Ultima tranzactie incheiata de statul ungar a fost preluarea MKB Bank, care are active, atentie! de 6,1 miliarde euro, reprezentand 6,1% din totalul sistemului bancar (de 100 miliarde euro, fata de cele 80 de miliarde ale sistemului bancar romanesc) in schimbul carora Orban a platit doar 55 milioane euro. Incredibil, nu?

CURENTUL

Ultima sută - scris de Tia Serbanescu

Până la primul tur al prezidenţialelor au mai rămas o sută de zile. Le-a numărat dl. Ponta personal. Timpul fiind scurt, candidaţii se grăbesc (în lipsa calităţilor) să-şi etaleze defectele. Moderată de moderatorii de la A3 şi Ghiţă tv care l-au şi luat în braţe sperând într-o pseudofinală Ponta-Tăriceanu. În mod sigur, Călin(care e catolic) nu-l va acuza pe Ponta că e "român şi ortodox" cum se plângea acesta degeaba dovedind că mania persecuţiei atacă şi pe bipezii mai tineri. Cel care i-a scris premierului reproşându-i "ca de la ortodox la ortodox" că practică discriminarea şi promovează cumetria a fost dl. Predoiu: "nu toată lumea are norocul să fie ginerele sau finul cuiva". Dl. Ponta a răspuns anticipat acestui reproş în discursul său aluvionar de la Craiova: "Daciana ştie preţul pe care l-a plătit ca fiică şi soţie de politician". Da, biata de ea, a tot încasat-o: ca fiică a primit o funcţie în guvernul Năstase, ca soţie a primit un loc de europarlamentar. Noroc că e o fire tare: alta, în locul ei, nu făcea faţă atâtor persecuţii.

CURIERUL NATIONAL

De ce nu funcţionează irigaţiile în România

Raportul Curţii de Conturi asupra derulării Sistemului naţional de irigaţii a scos la iveală o serie de nereguli care au dus la deteriorarea şi nefuncţionarea acestuia, principalii responsabili de dezorganizare fiind Ministerul Agriculturii, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi organizaţiile de resort, inclusiv cele responsabile de apărarea împotriva inundaţiilor. Potrivit raportului, "reforma reglementată prin LG nr.138/2004 - cu precădere componenta de revitalizare a domeniului irigaţiilor prin transmiterea fără plată a infrastructurii de irigaţii în proprietatea/folosinţa OUAI/FOUAI - nu a fost realizată/implementată performant în practică, în perioada auditată, nu şi-a atins ţinta stabilită şi a generat situaţia dificilă în care se află în prezent Sistemul naţional de irigaţii". În opinia Curţii, cauza principală a ineficacităţii reformei, a fost identificată de către audit ca fiind "insuficienta voinţă de implementare performantă a reformei, de îndeplinire corectă, coerentă şi la timp a atribuţiilor pe care LG nr.138/2004, reglementărilor legale de aplicare şi legislaţia adiacentă, le-au stabilit fiecăreia dintre entităţile cu atribuţii în domeniu, atât de drept public, cât şi de drept privat".

Vânzările Dacia în Germania au crescut în primele şapte luni cu 9,7%

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au avansat în primele şapte luni ale anului cu 9,7%, la 30.289 unităţi, ritmul de creştere fiind de peste trei ori mai rapid decât cel al pieţei, de 3%, la 1,8 milioane de maşini. Cota de piaţă a Dacia în Germania s-a situat în perioada ianuarie-iulie la 1,7%, potrivit datelor biroului de înmatriculări auto german. Dintre cele 33 de mărci analizate, 19 au înregistrat creşteri, iar restul scăderi. Cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de marca Jeep, cu un avans de 38,3%, la 4.958 de autoturisme, urmată de Nissan, cu o creştere de 21,2%, la 36.806 unităţi. Cel mai mare declin a fost consemnat de Chevrolet, de 68,1%, la 5.132 de maşini. Livrările liderului de piaţă Volkswagen au urcat cu 1,1%, la 384.767 de autoturisme, iar cele ale Renault, parte a grupului cu acelaşi nume, care deţine şi Dacia, au crescut cu 7%, la 61.990 de unităţi.

Vicepreşedintele ANRE, judecat pentru luare de mită

Vicepreşedintele ANRE Sorin Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul de mită în care cei trei se află sub control judiciar. Dumbrăveanu va fi judecat pentru luare de mită, Gugu, pentru dare de mită, iar Ciubotaru, pentru complicitate la luare de mită, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii anticorupţie i-au reţinut pe cei trei în 5 iunie, iar Tribunalul Bucureşti a respins ulterior propunerea DNA de arestare preventivă, decizia fiind contestată de procurori. Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, în 17 iunie, cercetarea lor sub control judiciar.

Băncile se plâng de costurile reglementărilor

HSBC avertizează asupra poverilor "fără precedent" ale reglementărilor care au condus la un declin cu 12% al profiturilor sale, informează The Telegraph. Cea mai mare bancă din Marea Britanie a raportat un profit pretaxare de 7,3 miliarde lire sterline în primul semestru al acestui an şi o cădere cu 11% a veniturilor, acest lucru fiind pus pe seama reglementărilor care au redus activitatea de tranzacţionare a băncii. "Cerinţele în vigoare pentru capitalul uman al firmei şi capabilităţile sistemelor noastre de operare sunt fără precedent", a declarat preşedintele Douglas Flint subliniind costurile ridicate pe care le aduc respectivele solicitări ale cadrului de reglementare. Acţiunile HSBC au scăzut cu 0,7% la publicarea rezultatelor, dar şi-au revenit după aceea. Cu numai o zi înainte, Flint solicitase şefului finanţelor britanice George Osborne amânarea dezbaterii în Parlament a noilor ştachete de reglementare impuse instituţiilor de credit.

Profitul BT a crescut cu 17,7% la 6 luni

Banca Transilvania (TLV) a consemnat în primul semestru un profit net de 212,1 milioane lei, în creştere cu 17,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 5,7%, la 33,89 miliarde lei, în contextul scoaterii din bilanţ a unor credite neperformante de 320 milioane lei. În primele şase luni ale anului trecut, BT a avut un profit de 180,19 milioane lei, iar activele totale cumulau 32,065 miliarde lei. La finele lunii iunie, banca avea un profit brut de 246,1 milioane lei, cu 17,5% peste nivelul din perioada corespunzătoare din 2013. Veniturile operaţionale au crescut cu 24%, la 907 milioane lei, se arată într-un comunicat al BT transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Eficientizarea activităţilor şi controlul costurilor au condus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 7 puncte procentuale, la 44,6%. Soldul creditelor a ajuns la 19,77 miliarde lei, în urcare cu 3,8% faţă de finele anului trecut, iar soldul depozitelor a avansat cu 4,3%, la 26,9 miliarde lei. Astfel, raportul credite/depozite se situa la 73,5%.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSARUL ICA. Procurorii cer 10 ani de închisoare, pedeapsa cea mai blândă

După mai bine de 12 ore, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât ca dezbaterile în acest proces să se reia astăzi, la ora 10.00. Procurorii cer 10 ani de închisoare pentru Voiculescu. Şedinţă de judecată fără precedent la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) - Dan Voiculescu. Aseară, magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai-Alexandru Mihalcea au anunţat că vor rămâne în pronunţare în acest caz, trenat pe rolul instanţelor din anul 2008. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate şi a cerut trimiterea dosarului la Curtea Europeană de Justiţie. Totodată, el a solicitat, fără succes, recuzarea judecătoarei de două ori. Astăzi, la ora 10.00, toţi inculpaţii au fost chemaţi la Curtea de Apel.

Curtea Europeană de Justiţie vine în ajutorul românilor datornici la bănci

O hotărâre recentă a Curţii Europene de Justiţie oferă o şansă în plus românilor care sunt executaţi silit de băncile la care au datorii. Instanţa de la Luxemburg a decis că datornicii ar trebui să poată ataca decizia de executare silită, dacă în contract există clauze abuzive, care au dus la scumpirea creditului. "Ai doar posibilitate să faci contestaţie la executare care nu este suspensivă, care nu opreşte executarea. Poţi să faci contestaţie la executare, se judecă peste doi ani şi jumătate. Între timp casă ţi-a fost executată, între timp ai fost evacuat, îţi mai rămâne doar dreptul să ceri nişte despăgubiri - asta după ce, bineînţeles, ai fost aruncat în stradă", spune avocatul Gherghe Piperea. Curtea Europeană de Justiţie a dat o decizie într-un caz din Spania că orice client trebuie să aibă posibilitatea să oprească executarea silită. "În principal, arată judecătorului român foarte clar că acel judecător are căderea şi poate să anuleze executarea silită, dacă acel contract a fost pus în executare în baza unor clauze declarate abuzive", explică avocatul Adrian Cuculis.

JURNALUL NATIONAL

Rozalia Ibolya Biro, bipedă dar incompatibilă

Rozalia Ibolya Biro este un Zăroni al zilelor noastre. Pentru cei tineri, să precizăm că Zăroni a fost ministru al Agriculturii în guvernul Petru Groza, instalat în 6 martie 1945 şi un campion al gafelor monumentale. Totul era pus pe instrucţia lui limitată la câteva clase. Doamna Biro are mai multe clase, este chiar cadru universitar, dar asta nu o ajută foarte mult. Este personajul unei farse celebre care a evidenţiat nu doar lipsa unor cunoştinţe elementare de limba română ci fracturi grave de logică. A rămas cu numele de "Bipeda", titlu omolgat în "falş" (vorba Elenei Ceauşescu) pentru că doamna nu ştia de fapt, până la vârsta postuniversitară, ce-i vietatea cu două picioare. Jurnalul Naţional a semnalat că viceprimarul Rozalia Biro, ca viceprimar la Oradea şi acţionar la RCS-RDS a promovat hotărâri în favoarea companiei de cablu. Horică Georgescu a lăsat în nelucrare cazul respectiv şi este dator măcar cu un răspuns. Biro a luat dividende de peste 40.000 lei de la RCS-RDS anul trecut.

EŞEC PENTRU IOHANNIS: Vizită ANULATĂ la Sibiu a ministrului de Externe al Germaniei. Care sunt motivele reale

Vizita la Sibiu a ministrului de Externe al Germaniei a fost anulată, potrivit publicaţiei locale "Turnul Sfatului". Frank Walter Steimeier urma să includă Sibiul în vizita din România, la invitaţia făcută de ministrul român de Externe Titus Corlăţean. Explicaţiile neoficiale anularea vizitei pot fi refuzul oficialului german de a vizita Sibiul pentru a nu fi considerat un gest de sprijin pentru candidatura lui Iohannis la prezidenţiale. Surse diplomatice au comentat pentru Jurnalul Naţional că o eventuală victorie a lui Iohannis la alegerile prezidenţiale ar crea false aşteptări în România de sprijin extins din partea Germaniei. În plus, deschiderea dosarului Frontiera vizează şi răspunderea managerilor germani ai EADS care au coordonat acest program care a inclus achiziţii de aproape un miliard de euro. Acestea pot să fie adevăratele motive ale anulării vizitei la Sibiu a ministrului de externe al Germaniei.

Dosarul "Telepatia". Un proces ca o execuţie. Instanţa pe repede-înainte, determinată nu să obţină adevărul, ci să dea verdictul!

În plină vacanţă a magistraţilor, completul de judecată din dosarul Telepatia s-a prezentat la locul de muncă ca Ana lu' Manole, cu abnegaţie, determinare şi cu mâncare la pachet, decis să dea sentinţa în cursul aceleiaşi zile. Instanţa, compusă din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, nu şi-a permis nicio clipă de răgaz, într-un hei-rup ardent ca vremea de afară şi ca in vremurile în care era construită calea ferată de la Bumbeşti-Livezeni. Martori, inculpaţi, avocaţi, procurori au fost audiaţi într-un ritm alert, cererile sau excepţiile ridicate de avocaţi erau respinse atât de rapid încât parcă reputatul avocat Gheorghiţă Mateuţ şi ceilalţi colegi ai săi nici nu mai apucau să le formuleze. De la ora 11 şi până la 22, în atmosfera încinsă din sala de judecată s-a petrecut o sarabandă care numai a justiţie n-a semănat, instanţa a reuşind să ofere, ca şi în dosarul Trofeul Calităţii, încă o dovada a faptului că nu pare interesată de stabilirea adevărului juridic, ci doar de finalizarea grabnică a cauzei şi de acordarea verdictului.

NATIONAL

Politia inchide granitele Romaniei!

Luna august este cea in care cei mai multi dintre romanii stabiliti in strainatate sau care muncesc temporar acolo se intorc in tara pentru a-si petrece concediile. Si tot aceasta luna este cea in care, de obicei, sunt capturati cei mai multi infractori cautati sau urmariti international. Astfel ca, poate deloc intamplator, aceasta poate fi una din mizele declansarii, din dispozitia chestorului general Petre Toba, a operatiunii "Blocada" la granitele Romaniei. Zilnic, pe tot parcursul lunii august, vor actiona 1.250 politisti de la rutiera, sprijiniti de colegii acestora de la ordine publica, cu 220 de echipamente de supraveghere video si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, precum si 330 de politisti de la transporturi. Prezenta acestora din urma este necesara intrucat, in cadrul operatiunii, se acorda o atentie deosebita magistralelor CFR care fac legatura cu intrarile-iesirile din tara, precum si aeroporturile internationale.

Adamescu se arunca iar la avioane

Astra Asigurari si Gothaer Romania au depus oferte pentru asigurarea flotei Tarom in perioada 1 septembrie 2014 - 30 august 2015, scrie Wall-Street.ro, care citeaza surse apropiate transportatorului aerian. "Licitatia a inceput in luna iunie. Negocierile privind semnarea politei sunt in faza avansata. In scurt timp va fi stabilit castigatorul si se va semna contractul de asigurare", au mai spus sursele citate. Astra a castigat in luna iulie a anului trecut, pentru al saptelea an consecutiv, licitatia organizata de Tarom pentru asigurarea aeronavelor si raspunderea fata de pasageri, contract valabil in perioada 1 septembrie 2013 - 30 august 2014. Flota Tarom este formata din 24 aeronave, dintre care doua Airbus 310-325, patru Airbus 318-111, patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, o aeronava Boeing 737-800, sapte aeronave ATR 42-500, respectiv doua aeronave ATR 72-500. Astra este detinuta indirect de catre omul de afaceri Dan Adamescu.

Manevre militare fara precedent! NATO si Rusia, in pragul razboiului

In perioada 4-8 august, Rusia executa manevre militare fara precedent, cu participarea a peste o suta de avioane de lupta, la numai o saptamana dupa cele desfasurate in sudul teritoriului. Aceste exercitii, avand ca scop "apararea in cazul unui atac cu rachete", acopera, pentru prima data, districtele militare vestic, central si sudic. Rusia a desfasurat si saptamana trecuta exercitii militare, acestea avand loc in regiunile Rostov si Stavropol, limitrofe cu Ucraina. Ele au implicat rachete sol-aer S-300, bombardiere SU-24 si avioane interceptoare MiG-31. Ministerul rus al Apararii a anuntat mobilizarea rezervistilor pentru exercitiile militare de anvergura care vor avea loc in toata tara, din august pana in octombrie. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pune punctul pe "i": doborarea avionului malaezian, la 17 iulie, cu 298 de persoane la bord, e "crima de razboi". Repetarea continua a "crimei de razboi" are menirea de a justifica, la un moment dat, necesitatea unei interventii militare.

PUTEREA

SUSPICIUNEA LUI DIACONESCU. Conspiraţie pentru împărţirea conducerii statului după alegerile prezidenţiale

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a lansat luni ideea că ar putea exista o înţelegere între partidele de la putere şi o parte din opoziţie prin care cele două tabere ar urma să îşi împartă funcţiile principale din stat, respectiv pe cea de preşedinte şi cea de premier. În opinia lui Diaconescu, "aşa după cum arată câteva componente destul de importante din actuala opoziţie, nu ar fi exclus ca după alegerile prezidenţiale să existe intenţia ca cineva din opoziţie să devină prim-ministru, iar cineva dintr-o altă zonă politică să devină preşedinte". "Eu voi candida până la capăt şi în ceea ce mă priveşte este exclusă o astfel de variantă. Dar, repet, sunt semne de întrebare în legătură cu poziţionările unor vectori politici din opoziţie şi, din această perspectivă, am o serie de suspiciuni care mie mi se par întemeiate", a susţinut Diaconescu după şedinţa de luni a Consiliului Executiv Naţional al PMP.

USL trăieşte prin datorii. PSD respinge desfiinţarea Uniunii până la achitarea conturilor

Liberalii şi-au invitat foştii aliaţi din Uniunea Social Liberală (USL) la o întâlnire în care să medieze desfiinţarea oficială a Uniunii. Dar social-democraţii şi conservatorii nu au dat curs invitaţiei, pe motiv că sunt alte lucruri de lămurit înainte, legate de patrimoniu. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu mai funcţionează de facto, Uniunea Social Liberală nu moare până nu îşi plăteşte datoriile.

ROMANIA LIBERA

Jihadiştii încep asaltul asupra Libanului

După ce au preluat controlul asupra unor vaste regiuni din Siria şi Irak, teroriştii sunniţi ai Statului Islamic se concentrează asupra Libanului. Unul dintre comandaţi, arestat de forţele de securitate libaneze, a precizat că duminică a fost lansat un atac premeditat la Arsal, un orăşel din Liban cu 35.000 de locuitori şi unde se află peste 100.000 refugiaţi sirieni. Surse libaneze au precizat că în acelaşi timp, la Tripoli, al doilea oraş al Libanului, s-a produs o ripostă aparent coordonată - oameni înarmaţi afiliaţi SI, au atacat soldaţi libieni. Ministrul Apărării, Samir Mokbel, a precizat că în luptele cu jihadiştii, zece soldaţi libanezi au fost ucişi şi alţi 25 răniţi în timp ce alţi 13 sunt daţi dispăruţi, cel mai probabil răpiţi. De asemenea, militanţii au luat ostatici 16 poliţişti. Funcţionari din Beirut au declarat că sunt surprinşi de capacitatea SI de a lansa un atac pe mai multe fronturi în interiorul Libanului. Aceste acţiuni reprezintă un revers pentru grupul şiit libanez Hezbollah, care a luptat în Siria alături de forţele guvernamentale siriene contra rebelilor musulmani, în majoritate sunniţi.

BNR ne îndeamnă să cheltuim şi să uităm să punem banii pentru zile negre

Dobânzile la depozitele în lei ar urma să scadă după ce Banca Naţională a anunţat că reduce dobânda de politică monetară, analiştii mizând, în viitorul apropiat, şi pe o scădere a rezervelor minime obligatorii. Pe de altă parte, nivelul creditării nu va creşte, deşi pe piaţă vor fi din ce în ce mai mulţi bani. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să reducă dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută şi la 12% pentru lei. Măsura este una preconizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care prevede însă şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii la 10% până la finalul acestui an şi la 8% până la finalul anului 2015. Teoretic, această decizie a Băncii Centrale înseamnă descurajarea economisirii şi îndemnul la consum.

ZIARUL FINANCIAR

Kaufland şi-a stabilit obiectivul: afaceri de 2 miliarde de euro până în 2018

România are doar patru companii cu afaceri de peste 2 mld. euro, Dacia, două companii din grupul OMV şi Rompetrol Rafinare. Kaufland, lanţul de hipermarketuri cu preţuri mici, este în prezent liderul co­mer­ţului local, cu afaceri de 1,64 miliarde de euro anul tre­cut, în creştere cu aproape 14% faţă de 2012. Germanii au devenit liderul comerţului local în 2011 după ce au depăşit Metro Cash&Carry, care deţinuse supremaţia timp de 15 ani. "Kaufland şi-a bugetat deja să ajungă la afaceri de două miliarde de euro în România până la finalul anului financiar 2017-2018, ce se încheie la finalul lunii februarie. O dată la trei ani compania se uită la ce potenţial mai are piaţa din România, iar în momentul în care consideră că se apropie de potenţialul maxim, germanii vor frâna expansiunea", spun surse apropiate companiei.

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital din străinătate de 200 mil. euro în S1

Băncile, companiile de asigurări şi firmele de leasing deţinute de grupuri străine au consemnat majorări de capital de aproape 900 mil. lei (200 mil. euro) în primul semestru, banii fiind utilizaţi în cele mai multe cazuri pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori sau pentru menţinerea în limitele legale a indicatorilor de prudenţialitate, arată datele de la Registrul Comerţului. Aproximativ 50% din valoarea majorărilor de capital, respectiv echivalentul a 463 mil. lei (105 mil. euro) au fost aporturi la capitalurile băncilor cu acţionariat străin, în timp ce alte 363 mil. lei au mers către asigurători. Nextebank a primit cea mai mare majorare de capital din primele şase luni ale acestui an, circa 400 mil. lei. Capitalul băn­cii a fost majorat atât de vechiul acţionar, grupul ungar MKB, cât şi de noul proprietar, fondul de investiţii Axxess Capital. Nextebank a avut pierderi de sute de milioane de lei în perioada de criză.

Banca Transilvania are 4 miliarde de lei în conturi şi se uită după achiziţii

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) are lichidităţi de aproape 4 miliarde de lei în conturi, din profiturile capitalizate în anii trecuţi, şi se uită cu "atenţie şi interes" la oportunităţile din piaţă. Cel puţin trei bănci sunt scoase la vânzare acum în piaţă: Carpatica, Volksbank şi Crédit Agricole. Banca din Cluj a preferat să capitalizeze profiturile şi să recompenseze investitorii cu acţiuni gratuite, distribuind doar în anul 2009 dividende. Astfel, instituţia de credit a ajuns la un nivel al lichidităţilor de 3,986 miliarde de lei la finalul primului semestru. Raportat la valoarea de piaţă a băncii, de 4,6 mld. lei, lichidităţile reprezintă aproape 87%. "Lichiditatea foarte mare de care ne bucurăm, baza solidă de capital, precum şi echipa consolidată şi eficientă de management ne dau încredere că vom creşte în continuare şi ne fac să ne uităm cu atenţie şi interes la orice fel de oportunitate care ar putea apărea", a spus Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E la moda acum sa invinovatesti fara sa mai aduci dovezi. Secretarul NATO se remarca prin prostie - NU a dovedit nimeni ca separatistii au doborait avionul malayezian. ONU a scris recent ca nu exista niciun fel de dovezi in aces sens. E evident insa ca e o provocare comuna SUA-Ucraina doar lor le convine sa acuze, chiar in ziua incidentului ca rusii sau separatistii sunt de vina.Stiu ei mai bine,asa ca adaugati sanctiuni in plus. Iar avioanele doborite de SUA (cel iranian) si cel doborit de ucraineni (TU 154 rusesc) nu mai zice nimeni nimic. Orice sar intampla doar rusii sunt de vina. Iar pe noi ne au ocupat intre timp americanii la cererea noastra si pe banii nostri. Asa ajungi tinta ptr teroristi arabi ca vor altii m destepti sa vinda tara pe nimic la SUA. Bravos natiune.Iar rachetele lor sunt sub comanda americana pe teritoriul nostru. Pe noi nu ne intreaba nimeni nimic. Felicitari.

    1. Propaganda rusa in actiune! Doar un rus spalat pe creier sau cumparat pe banii mafiei Putiniste (fosta KGB-ista) poate scrie asa ceva! ca de crezut nici ei nu cred asa prostii!

      Ai uitat de avionul sud-coreean cu 269 de pasageri doborat de rusi? Ei, ce zici nea Putinica? Iti aduci aminte doar de ce-ti convine? Carpa KGB-ista!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb