REVISTA PRESEI 05.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 octombrie 2013

ADEVARUL

SUA şi UE reacţionează faţă de schimbările de procurori de la DNA

Ambasada SUA la Bucureşti precizează, într-un răspuns la o solicitare Mediafax, că Statele Unite împărtăşesc obiectivul Guvernului român de asigurare a independenţei justiţiei, DNA fiind de o importanţă vitală. Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, susţine că situaţia DNA va fi reflectată în următorul MCV. Situaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie va fi reflectată în raportul MCV care urmează să fie publicat în luna decembrie, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Independenţa Justiţiei, spaima politicii. Palmele încasate din partea Europei au înroşit obrazul României

În preajma integrării României în Uniunea Europeană, independenţa Justiţiei s-a aflat în fruntea priorităţilor, cel puţin pe hârtie. Cu toate acestea, dosarele tergiversate în instanţă şi intervenţiile politicienilor nu au încetat niciodată să fie subiecte pe seama cărora ţara noastră era pusă la colţ, iar rapoartele Comisiei Europene din 2007 şi până astăzi sunt aproape identice în această privinţă, cu mici excepţii. Declaraţiile venite din partea premierului Victor Ponta şi ale preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la demiterea procurorului Lucian Papici, ar putea avea un ecou negativ în viitorul raport MCV al Comisiei Europene, raport de care depinde aderarea României la Schengen. De altfel, Comisia Europeană a pus în nenumărate rânduri sub semnul îndoielii independenţa Justiţiei din România.

Crin Antonescu vrea dezbatere în Senat pe tema independenţei Justiţiei. Traian Băsescu şi Victor Ponta, invitaţi

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a solicitat organizarea unei dezbateri în Parlament pe tema independenţei Justiţiei şi a propus iniţierea unui pact naţional în acest sens. "În momentul în care premierul a ajuns să spună despre preşedinte că a condus justiţia prin telefoane, despre un procuror că a făcut dosare politice şi că e băsist, lucrurile acestea trebuie să facă obiectul unei dezbateri în Parlament. Voi cere colegilor mei să organizăm o dezbatere despre starea justiţiei în România şi să-i invităm pe preşedinte, premier, pe şeful DNA, pe preşedintele CSM, să discutăm odată deschis şi până la capăt aceste lucruri şi, în locul marelui pact de coabitare, să ajungem la un pact naţional pentru independenţa justiţiei", a propus Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă organizată vineri, la sediul PNL. În opinia sa, Parlamentul trebuie să îşi asume responsabilitatea în ce priveşte starea justiţiei din România.

Cum ne vom plăti impozitele pe casă după 1 ianuarie 2014. Variante de taxare în funcţie de destinaţie

Oficialii de la Palatul Victoria au confirmat că de la 1 ianuarie vom plăti impozitul pe clădiri în funcţie de destinaţia acestora (comercial sau rezidenţial-locuit), nu de natura proprietăţii (persoane fizice/juridice). Principala problemă care va trebui clarificată este cum va fi impozitată locuinţa declarată şi ca sediu social al unei firme, a spus Emilian Duca, administratorul companiei de consultanţă fiscală Tax&Business Solutions. Iată unele variante de taxare ar putea fi aplicate, în funcţie de utilizarea clădirii, de la 1 ianuarie 2014: - Utilizare ca locuinţă pentru persoane fizice - taxare ca în prezent, la cota aferentă persoanelor fizice. - Utilizare ca sediu social, cu desfăşurarea unei activităţi economice, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică (particulară), PFA sau juridică - taxare la cota aferentă persoanelor juridice. Atenţie, această cotă poate fi şi de zece ori mai mare decât cota aferentă persoanelor fizice. - Utilizare ca locuinţă închiriată - taxare la cota aferentă persoanelor juridice, chiar dacă proprietarul este persoană fizică (particulară). Indiferent ce face chiriaşul, proprietarul va fi taxat ca persoană juridică pentru că foloseşte apartamentul în scopuri comerciale (închiriere).

Gafă pe bursele americane: traderii au crescut cu 1.000% preţul unei companii falimentare pentru că au confundat-o cu Twitter

Tweeter Home Entertainment Group, un retailer de aparatură electrocasnică, a avut ieri cea mai bună zi a sa la bursă - mai ales că această companie a intrat în faliment în 2007. Preţul unei acţiuni a crescut cu 1.000%, totul pentru că brokerii au văzut simbolul de tranzacţionare şi au crezut că este vorba despre mult-aşteptata ofertă publică iniţială de acţiuni a Twitter Inc., compania din spatele popularei platforme de socializare. Cotaţia unui titlu Tweeter a crescut de la mai puţin de un penny la 15 cenţi, iar şedinţa bursieră de vineri a fost cea mai activă pentru această companie din ultimii şase ani, de când a declarat falimentul. Peste 11,7 milioane de acţiuni Tweeter s-au tranzacţionat astăzi. Ultima zi atât de activă pentru companie a fost 10 mai 2007, când aceasta a publicat rezultatele trimestriale şi a anunţat că, cel mai probabil, va intra în insolvenţă şi va intra sub administrare specială. Chiar şi după ce brokerii şi-au dat seama de confuzie şi au vândut titlurile cumpărate, compania a închis şedinţa de tranzacţionare cu o cotaţie de cinci cenţi per titlu, adică o creştere de 699% faţă de ziua precedentă.

De ce ar trebui trase la răspundere societăţile care îşi spoliază filialele

România trebuie să adopte un pachet legislativ prin care să fie trase la răspundere societăţile-mamă care spoliază filialele lor, o astfel de măsură fiind în vigoare în legislaţia franceză, a declarat prof.univ.dr Radu Catană, vice-rector în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. "Trebuie să facem să răspundă societăţile-mamă care spoliază filialele lor şi apoi devin creditori principali. La francezi există culpa în gestiune şi aici sunt incluse chiar şi pierderea cotei de piaţă, lipsa administratorilor de la companie şi neglijenţa", a afirmat profesorul de drept la Conferinţa Naţională a Insolvenţei. El a completat că singurul mod în care o astfel de activitate este acceptabilă de justiţia franceză este aceea în care întreg grupul are de câştigat din acţiune. În România sunt frecvente situaţiile în care un grup care deţine o unitate de producţie, dar semnează contractele de livrare a mărfii prin alte societăţi, iar situaţia financiară a celei dintâi se deteriorează constant.

Societăţile financiare cer supravegherea standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR. Casele de amanet şi CAR-urile, în aceeaşi categorie

Asociaţia Societăţilor Financiare (ALB) România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector. Adriana Ahciarliu, secretarul general al asociaţiei, spune că IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezintă organizaţia, sunt supuse supravegherii stricte a BNR, ca în cazul băncilor, pe când cele din Registrul General şi cel de Evidenţă sunt "libere în piaţă". "Îngrijorarea noastră faţă de această abordare a luat în considerare atât corecta informare a consumatorului, cât şi evitarea unui risc reputaţional şi de imagine indus prin confuzia definirii în comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare până la case de amanet", a explicat Ahciarliu.

BNR: 18% din credite au fost acordate unor companii care au intrat apoi în insolvenţă. Garanţiile au fost în principal imobiliare

Instituţiile financiare au acordat companiilor aflate în insolvenţă sau faliment credite totalizând 23,6 miliarde lei, reprezentând 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013, a anunţat Alexandru Păunescu, directorul Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României (BNR). Restanţele acestor firme sunt de 19,9 miliarde lei, respectiv 84% din totalul creditelor cu restanţe de peste 90 de zile. Cele mai multe credite către companiile insolvente au fost garantate predominant cu garanţii imobiliare, iar creditele fără nicio garanţie reprezintă 11,4% din totalul restanţelor la nivelul lunii iunie 2013.

RMGC a sponsorizat excursii în Las Vegas şi Rio de Janeiro pentru funcţionari ai statului

Compania Roşia Montană Gold Corporation(RMGC) ar fi sponsorizat deplasări în Las Vegas şi în Rio de Janeiro pentru mai mulţi şefi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia statului care a aprobat proiectul. Este vorba de Sorin Horia Rădulescu, vicepreşedintele ANRM, Gicu Boroşi şi Laurenţiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM. ANRM a confirmat pentru "Rise project" participarea a mai mulţi funcţionari ai agenţiei statului la o expoziţie minieră la Las Vegas pe banii RMGC. "RMGC a plătit transportul, cazarea şi diurna pentru cei trei oficiali ai ANRM. În acelaşi an, o altă persoană, Marian Munteanu, căreia ANRM nu-i divulgă funcţia, a mers la Congresul Mondial de Minerit din Rio de Janeiro, timp de 11 zile, iar RMGC a suportat, la fel, costurile cu cazarea, transportul şi diurna.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandal pentru Dosarul "Referendumul". Ponta s-a răzbunat pe procurorul lui Dragnea pentru că l-a ţinut la uşa DNA

Premierul a cerut de două ori să fie audiat pentru a-şi susţine colegul de partid. De fiecare dată i s-a transmis că declaraţiile sale sunt inutile. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri: "Băsescu a sunat la procurori să dea ordine. Eu nu fac aşa ceva!". În timp ce premierul a pus la cale un abuz asupra Justiţiei pentru a-l salva pe prietenul şi colegul de partid Liviu Dragnea, preşedintele Traian Băsescu a sunat pentru a-i avertiza atât pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cât şi pe procurorul general Tiberiu Niţu că nu este legală schimbarea pe care au şi făcut-o între timp, fără propunerea şi consultarea şefului DNA, Codruţa Kovesi. Îndepărtarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef de secţie din cadrul DNA are legătură directă cu refuzul, în două rânduri, de a-l audia pe Victor Ponta în dosarul lui Dragnea. Premierul a sperat până în ultimul moment că se va ajunge la o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală pentru prietenul său şi a cerut să fie ascultat, chipurile, ca martor, fără a da vreun indiciu despre ceea ce avea de spus.

Crin se face frate cu Justiţia ca să ajungă la Cotroceni

Preşedintele PNL l-a atacat virulent pe partenerul său de alianţă, Victor Ponta, reproşându-i amestecul "inacceptabil" în treburile procurorilor. Justiţia din România şi-a găsit un apărător neaşteptat, în persoana celui care, de la demersurile de suspendare a lui Traian Băsescu în vara lui 2012, nu a găsit un cuvânt bun de spus despre ea. Într-o manevră menită să-l poziţioneze drept candidatul antisistem, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a intervenit ieri în disputa preşedinte-premier generată de demiterea procurorului DNA Lucian Papici. "Şeful Executivului, domnul Victor Ponta, a vorbit în numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat (Papici - n.r.), cum era băsist, cum a făcut dosare politice (...). Este inacceptabil, primul-ministru, prin atribuţiile constituţionale, nu poate şi nu are nevoie nici să dea explicaţii, nici să dea mesaje în numele procurorului general", a spus Antonescu. Liderul PNL a spus că şi atitudinea lui Băsescu, de a-i spune Procurorului General că nu e bine ce face, este inacceptabilă.

AMBASADA SUA îşi exprimă ADMIRAŢIA şi APRECIEREA pentru activitatea EXCELENTĂ a lui Lucian Papici

Ambasada SUA la Bucureşti precizează, într-un comunicat remis EVZ, că este esenţial ca numirile înlocuitorilor procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, "astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei". "Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA remis EVZ.

Clienţii RCS&RDS vor naviga la cea mai mare viteză de Internet din România

RCS&RDS, lider pe piaţa din România în furnizarea serviciilor de internet şi de televiziune prin cablu şi satelit, a anunţat organizarea unei conferinţe de presă unde va dezvălui un nou abonament de internet. Lansăm "cea mai mare viteză la Internet din România", anunţă compania în invitaţia trimisă presei. UPC, unul dintre principalii concurenţi ai RCS&RDS, a lansat la sfârşitul lunii august internet cu viteza de 200 Mbps. Acest serviciu nu este disponibil însă decât în câteva oraşe şi nici măcar Bucureştiul nu este acoperit în întregime. Este posibil ca serviciul de internet pe care RCS&RDS îl va lansa luna viitoare să fie disponibil, de la început, în toată ţara. RCS&RDS a achiziţionat recent Fastlink, companie ce furniza servicii de acces la Internet şi telefonie în Bucureşti (Cotroceni, Sebastian, Rahova, Berceni), Buzău şi oraşul Pantelimon.

Ponta vrea să închidă gura REALITATEA TV

Premierul Victor Ponta vrea să închidă gura postului Realitatea TV, prima televiziune de stiri din Romania. Era pronosticul dat, în urmă cu aproape două săptămâni, de Cozmin Guşă, acţionar al postului de televiziune. Acum, în proiectul legii Insolvenţei a fost adăugat un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica automat licenţa de emisie. Adică, pentru instituţiile media, insolvenţa va fi similară cu falimentul. Actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, iar încercările noastre de a afla detalii sau forma finală a acestuia au fost sortite eşecului. Noul Cod al Insolvenţei este secret pentru presă.

AVERTISMENT DUR de la FMI: anumite interese ar putea conduce la tentative de întârziere a unor reforme structurale deja întârziate

Într-un raport al experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), România este avertizată că aproprierea campaniilor electorale ar putea periclita "reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat". "Peroada premergătoare alegerilor parlamentare şi următoarelor alegeri prezidenţiale oferă o fereastră pentru reforme. Cu toate acestea, se menţin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de întârziere a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat", se arată în raportul experţilor FMI prezentat board-ului instituţiei, care a aprobat vineri, 27 septembrie, un nou acord stand-by cu România.

JURNALUL NATIONAL

Antonescu, ATAC la Ponta şi Băsescu: E inacceptabil ce au făcut în cazul Papici. Pactul de coabitare a transformat România într-o ţară semi-bananieră

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, astăzi, că este "inacceptabil" modul în care "şeful Executivului a vorbit în numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat Papici, cum era băsist, cum a făcut dosare politice şi cum domniile lor - nu ştiu exact cine - nu mai ţin băsişti în funcţie". Antonescu a calificat telefonul dat de Traian Băsescu procurorului general drept "inacceptabil". - Prin atributiile constitutionale, premierul nu poate si nu are nevoie nici sa dea explicatii, nici mesaje in numele procurorului general. - Seful statului intervine si foarte apasat acorda cu totul disproportionat. Tine sa ne informeze ca a pus mana pe telefon, l-a sunat pe procurorul general si folosind o incarcatura simbolica, i-a spus < < Nu e bine, domnul procuror general > >. E la fel de inacceptabil. - Sunt doua mesaje la fel de grave. Nu stiu daca in ce-l priveste pe Ponta aceasta a fost intentia sa, mi-ar placea sa cred ca nu. Cu siguranta in ce-l priveste pe Basescu aceasta a fost intentia

Băncile din SUA alimentează bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face faţă unei eventuale panici a consumatorilor

Băncile din SUA alimentează bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face faţă unei eventuale intrări în panică a consumatorilor în următoarele zile, în perspectiva posibilei intrări a Statelor Unite în incapacitate de plată, scrie Mediafax. Trei dintre cele mai mari zece bănci din SUA au afirmat că pun în practică planuri folosite şi în august 2011, când politicienii americani au aprobat pe ultima sută de metri creşterea limitei de îndatorare a ţării. Statul federal american a fost nevoit săptămâna aceasta să implementeze prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie , potrivit Financial Times. Pregătirile băncilor pentru o intrare a SUA în incapacitate de plată includ conferinţe zilnice între diferitele divizii, în încercarea de a anticipa viitoarele probleme.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, îşi face serviciu secret

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, îşi va face serviciu secret. Informaţia a fost dezvăluită de luju.ro şi dezbătută vineri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3. Astfel, în cadrul DNA va funcţiona o structură de filaj şi de investigatori sub acoperire. Înfiinţarea acestei noi structuri este prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA, lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Potrivit sursei citate, proiectul prevede ca "numărul maxim de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se suplimenteze cu 50 de posturi". Conform notei de fundamentare a proiectului, în structura de filaj vor lucra 12 ofiţeri de poliţie judiciară, care vor fi "constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă". De asemenea, la serviciul investigatori sub acoperire, vor activa 18 ofiţeri de poliţie judiciară, aceştia urmând să aibă şi un sediu separat.

România a încasat peste două miliarde de euro de la Comisia Europeană în acest an

Comisia Europeană a rambursat României peste două miliarde de euro în perioada 1 ianuarie - 2 octombrie 2013, suma totală returnată în actuala perioadă de programare fiind de peste 4,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă emis de ministerul Fondurilor Europene. "România a încasat peste două miliarde de euro de la Comisia Europeană în acest an, valoarea totală a rambursărilor ajungând în prezent la un nivel aproape dublu faţă de sfârşitul anului 2012. Cu alte cuvinte, suma încasată în 2013 este aproape egală cu cea returnată de Comisie în întreaga perioadă 2007-2012, fapt care demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României în acest an", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb