REVISTA PRESEI 05.10.2018

E.A.
Revista Presei / 5 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 05.10.2018

Adevărul

Guvernul permite prin lege frauda la referendum. Care sunt cele 4 mari pericole prin care rezultatul poate fi viciat

Adevărul scrie că rezultatul referendumului pentru modificarea Constituţiei, indiferent de acesta, va fi pus sub semnul întrebării după ce Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE au modificat legea prin ordonanţă de urgenţă şi au lăsat mai multe portiţe deschise pentru fraudarea votului.

Modificările făcute de Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE legilor referitoare la organizarea referendumului din 6-7 octombrie înlătură mai multe prevederi legale prin care erau împiedicate încercările de fraudă.

Spre deosebire de alegerile locale şi parlamentare din 2016, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, Guvernul nu va mai utiliza sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu. Mai exact, utilizarea sistemului electronic (SIMPV), care arată în timp real prezenţa la urne, a fost omisă de PSD-ALDE când a modificat Legea referendumului în Parlament anul acesta.

Votul multiplu nu va mai fi verificat de AEP din oficiu, în 60 de zile, aşa cum era stipulat în formele mai vechi ale Legii referendumului. În schimb, prin Ordonanţa 86/2018 dată de Guvernul Dăncilă, doar "persoanele interesate", fără a da clar o definiţie a acestora, pot depune contestaţie în 15 zile de la validarea scrutinului, ele fiind datoare să aducă şi dovezile necesare privind posibile fraude, notează Adevărul.

Bancherul

Creditarea ar putea scadea cu 18%, daca BNR introduce restrictii, a calculat FMI

Publicaţia Bancherul notează că volumul de credite noi acordate de banci populatiei va scadea cu pana la 18%, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va limita gradul de indatorare (ponderea ratei lunare din venit) a personelor fizice care obtin credite ipotecare si de consum, conform unei analize realizata de Fondul Monetar International (FMI). Conform publicaţiei, beneficiul unei astfel de masuri ar fi reducerea ratei creditelor neperformante de la 4,44% in prezent, la 4,13% intr-o perioada de trei ani, in cazul creditelor ipotecare. La creditele de consum, rata de neperformanta ar putea scadea de la 12,57% la 12,04%.

În aceste considerente, restrictiile BNR ar putea avea un impact mult mai puternic asupra limitarii productiei de noi credite decat asupra scaderii ratei de neperformanta, adica exact ceea ce guvernatorul Isarescu spune ca nu ar vrea sa se intample. Acesta a declarat ca BNR vrea doar sa previna supraindatorarea populatiei, nu sa limiteze creditarea, dat fiind ca Romania are cel mai redus grad de intermediere financiara din Europa, calculat ca valoarea imprumuturilor din PIB.

Cotidianul

Judecător din Costa Rica, previziuni sumbre pentru Udrea

Publicaţia Cotidianul susţine că Judecătorul costarican Celso Gamboa a explicat care sunt şansele ca Elena Udrea să nu fie extrădată, în condiţiile în care are un copil născut în Costa Rica. Potrivit acestuia, "statutul de refugiat politic îi poate oferi acestei femei posibilitatea de a rămâne în Costa Rica. Trebuie să stim care sunt motivele (cauzele) pentru care Costa Rica să-i ofere statutul de refugiat politic. Dacă o persoană este un refugiat politic aici, în Costa Rica, iar Costa Rica i-a oferit protecţie unei persoane, în acest caz nu poate fi extrădată. Este o situaţie complicată. Dacă tatăl copilului, familia copilului este aici, în Costa Rica, el (n.r., copilul) poate rămâne aici.Dar în cazul în care copilul nu are familia în Costa Rica, ţara are o instituţie care poate avea grijă de copil. Copilul nu poate fi extrădat împreună cu mama lui, fiindcă este costarican".

Biroul pentru consultanţă tehnică şi Relaţii internaţionale al Parchetului General din Costa Rica a transmis că a iniţiat procedurile de analizare a cererilor României de extrădare a Elenei Udrea şi Alinei Bica. Cererile de extrădare vor fi analizate separat, potrivit Cotidianul.

Jurnalul Naţional

Toader, despre suplimentarea posturilor la DNA: Când se va debloca legea, avem temeiul juridic

Jurnalul Naţional consemnează că Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că suplimentarea posturilor de la DNA se va putea realiza atunci când ordonanţa care blochează angajările din sistemul bugetar nu va mai fi în vigoare. Potrivit acestuia "După decizia CCR, specialiştii de la SRI nu mai pot face interceptările şi atunci procurorii în general, Ministerul Public spune aşa: 'Dacă nu mai avem contribuţia lor, cineva trebuie să-i înlocuiască. Daţi-ne voie să ne angajăm oamenii proprii'. Pe de altă parte, azi când vorbim, este o ordonanţă de urgenţă care spune că nu se face nicio angajare. E o concurenţă între două texte, o cerinţă la mijloc. Când se va debloca legea, avem temeiul juridic", conform Jurnalul Naţional.

Potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei, MJ solicită suplimentarea schemei de personal a DNA cu 90 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 20 de posturi de specialişti şi 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public suplimentându-se în mod corespunzător, arată publicaţia.

Curierul Naţional

Deputatul PMP Adrian Todoran condamnă declarţia ministrului Teodorovici privind faptul că parlamentarii nu trebuie să ţină cont de cei care i-au votat

Curierul Naţional scrie că deputatul PMP, Adrian Todoran, consideră "halucinantă declaraţia dată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că "parlamentarii nu trebuie să ţintă cont de cei care i-au votat" pentru a ajunge în Parlament.

"E o utopie să credem că noi, parlamentarii, ar trebui să răspundem în primul rând celor care ne votează şi după aceea în faţa partidelor. E o teorie şi e o utopie să credem asta în România (...) Este halucinant. Nu mi-a venit să cred că aud o astfel de declaraţie în anul 2018, în plenul forului legislativ, din gura unui Ministru", susţine Adrian Todoran, potrivit Curierul Naţional.

În aceste considerente, Partidul Mişcarea Populară condamnă astfel de obordări ale celor aflaţi la vârful puterii şi îi îndeamnă să renunţe la apucăturile de inspiraţie comunistă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb