REVISTA PRESEI - 05.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Krupp contra România: 27 de ani de procese

Cel mai vechi litigiu comercial din Europa, declanşat în 1983, încă se mai judecă la Bucureşti. Tergiversările judecătorilor, nesfârşitele chichiţe avocăţeşti şi viciile de procedură din România au făcut să treneze un conflict comercial internaţional care durează din anul 1983. Companiile Metalexportimport şi ThyssenKrupp se judecă pe "teritoriul" juridic românesc de acum 27 de ani, pe un contract de 48 de milioane de euro. Este vorba despre conflictul pornit de la o livrare de tablă groasă desfăşurată la începutul deceniului "80 din secolul trecut, pe care furnizorul ICE Metalexportimport pretinde că beneficiarul Otto Wolf (astăzi ThysenKrupp) nu a mai plătit-o. Valoarea contractului, adusă la zi, este de 48 de milioane de euro. O miză care a încins atât de mult "piaţa" locală a litigiilor comerciale - şi chiar a bulversat într-un fel lumea judecătorilor - încât nici până azi lucrurile nu sunt tranşate definitiv.

Averile indecente ale sindicaliştilor

Despre averile şefilor marilor confederaţii sindicale se vorbeşte de mulţi ani. Pentru prima dată însă, declaraţiile de avere depuse conform Legii 117/2010 arată câţi bani iau liderii sindicali, cunoscuţi mai ales pentru prestaţiile lor mediatice, şi abia apoi pentru drepturile obţinute pentru sindicaliştii de rând.

Soarta guvernului se joacă la Târgu-Mureş

Liderii UDMR decid mâine ce condiţii pun partenerilor de la PDL pentru a rămâne la guvernare, după verdictul Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei. Traian Băsescu a intervenit pentru calmarea "tensiunii crescute", însă discuţiile cu Marko Bela nu au dus la un rezultat concret. Hărdău riscă să fie sacrificat pentru că a aplaudat verdictul Curtii.

Banca Mondială avertizeaeză China

Economiştii instituţiei financiare internaţionale au cerut Beijingului să permită aprecierea monedei naţionale pentru a-şi micşora excedentul comercial. Raportul despre China al Băncii Mondiale arată că statul a făcut "progrese Limitate" în privinţa reorientării economiei de la exporturi către consum.

CURENTUL

Criminalul comunist Ion Iliescu a devenit stea de cinema. Ilici debutează ca actor civil după ce şi-a făcut apariţia pe scena românească ca actor al KGB

Ion Iliescu poate fi aplaudat cu brichete, monezi şi ouă stricate la premiera filmului în care este actor. Cei interesaţi să participe la happening pot să-l marcheze pe Ion Ilici Iliescu la cinematograful Studio vineri, 12 noiembrie, de la ora 20.00. Distribuit pentru prima oară în rol de actor la Rivoluţie de Mihail Gorbaciov şi serviciile secrete ale URSS, după ce iniţial a beneficat de rolul de cårtiţă a KGB-ului - de mai bine de jumătate de secol, bătråna şandrama comunistă, cårpa bolşevică - cum îl alintă cu drag tribunul closetelor de la Operă, Vadim Tudor, va avea ocazia de a-şi arăta tårtiţa şi eternul rånjet de mutant la premiera de gală a filmului "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer.

Liderii de sindicat au venituri care-i fac pe mulţi să pălească de invidie

În premieră după Revoluţie, sindicaliştii au fost obligaţi să îşi expună public averile. După toate încercările de a bloca noua lege de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), "avocaţii clasei muncitoare" s-au văzut nevoiţi să joace cu cărţile pe faţă şi să arate ce averi colosale au strâns pentru mimetismul politic prestat în special pentru mai-marii PSD, ale căror interese le-au reprezentat mai mult decåt pe cele ale colegilor de breaslă. Dar cum prima dată e mai greu şi apoi totul vine de la sine, sindicaliştii nu s-au mulţumit numai cu o mână politică care să-i hrănească. Cel care a înţeles şi exploatat cel mai bine dorinţa de căpătuire a sindicaliştilor a fost nimeni altul decât combinatorul Sorin Ovidiu Vîntu, escrocul FNI.

Studiile copiilor lui Geoană, plătite de bunici

După modelul deja patentat al predecesorului său, Adrian Năstate, şeful Senatului, Mircea Geoană, îşi şcolarizează copiii în străinătate, dar pe banii mamei sale şi ai socrului său. Cuantumul acestei taxe este de nu mai puţin de 37.000 de euro pentru cei doi copii, precizează Geoană în declaraţia sa de avere, publicată pe site-ul Senatului. Declaraţia de avere a preşedintelui Senatului mai relevă că taxa de şcolarizare a fiicei lui, Ana Maria, în valoare de 18.800 de euro, a fost achitată de mama lui Mircea Geoană, Elena Iuliana. Potrivit aceleiaşi declaraţii, soţia lui Geoană deţine, în comuna Corbeanca, un teren intravilan cu o suprafaţă de 1.000 mp, cumpărat în anul 2001.

Palme, de Tia Şerbănescu

Foarte fericită (rectorii ştiu de ce), dna Andronescu a încurajat violenţa în şcoli considerând că "este o palmă dată ministrului educaţiei" în timp ce dl Tăriceanu a ridicat mâna mai sus: "este o palmă pe obrazul guvernului". Pe care din ei? Căci după ce coaliţia şi-a dat palme singură la ultimele legi, premierul a întors şi celălalt obraz ca să-l pălmuiască şi Curtea. Cum s-ar spune, a luat şi dl Boc Palme ce d"or pentru patru legi, trei greşeli şi două gafe Dar când o lege a ajuns o marfă care trebuie cumpărată pe bani grei, despre ce reforme şi restructurări vorbim? Ăştia sunt în stare să vândă şi reforma! Se zice că preşedintele l-a convins pe dl Boc să nu demisioneze. Nu de alta dar prea ar fi aplaudat Ponta, Antonescu, SOV şi Felix - bucuroşi că guvernul s-a dărâmat singur şi gratis - fără să mişte şi ei un ban. Doar cu flacăra violetă.

CURIERUL NAŢIONAL

Riscăm să ne autoexcludem din Europa

În urma majorării taxei pe valoarea adăugată în vara acestui an şi a unei serii de scumpiri în zona preţurilor administrate, Banca Naţională a României a pierdut şi în 2010 războiul cu inflaţia. Prognoza pentru finalul acestui an a fost revizuită în sens pozitiv, la 8,2%, de la 7,8%, cât se estimase ultima dată. Presiunile vor mai persista, astfel încât BNR a majorat prognoza şi pentru 2011, la 3,4%, faţă de cea iniţială de 3,1%, a anunţat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Inflaţia rămâne preocuparea principală a instituţiei, în condiţiile în care Uniunea Europeană a arătat că nu cedează la acest capitol.

Pulpele care nu îi dau pace guvernatorului

O altă preocupare a Băncii Naţionale este în ceea ce priveşte aşteptările inflaţioniste, care în România sunt ridicate la nivelul populaţiei şi sunt antrenate periodic de media, dar şi de reprezentanţii diverselor sectoare din economie care vorbesc de scumpiri. Mugur Isărescu a adus în discuţie faptul că la fiecare început de an se vorbeşte de creşterea preţurilor la pulpele de pui, fără a se pune problema că România este o piaţă deschisă pe care pot veni producători externi în astfel de condiţii. "Nu orice trăncănitor are dreptul să ajungă la televizor şi să-şi promoveze interesul", a comentat Isărescu, adăugând că presa este complice în această speţă.

Forbes: Preşedintele Chinei este cel mai puternic om din lume

Liderul de la Beijing, Hu Jintao, l-a devansat în clasament pe preşedintele SUA, Barack Obama. Lista celor 68 cele mai puternice persoane din lume include oameni politici, figuri religioase importante, antreprenori. şi chiar infractori. Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a fost desemnat cel mai puternic om din lume, în faimosul top organizat de revista americană Forbes. Liderul politic de la Beijing este urmat în clasamentul anual de către preşedintele SUA, Barack Obama (ocupantul locului întâi în 2009), şi de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud. Organizatorii topului Forbes spun că liderul politic al Chinei a fost desemnat cel mai puternic om de pe planetă, în primul rând pentru că este conducătorul a peste 1,3 miliarde de persoane, adică o cincime din întreaga populaţie a globului.

AVAS şi MECMA vor să acorde ajutoare de stat de 710 mil. euro companiilor din subordine

600 mil. euro se vor aloca pentru restructurarea companiilor de stat. 110 mil. euro au ca destinaţie "salvarea" operatorilor economici. Potrivit proiectului de ordonanţă, banii vor proveni din veniturile realizate din privatizare. Companiile din subordinea MECMA şi a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vor primi, în anumite condiţii, ajutoare de stat, suma totală care va fi distribuită de cele două autorităţi, după principiul "pentru prima şi ultima dată", ridicându-se la maximum 710 mil. euro. Din această sumă, 110 mil. euro sunt alocate ajutoarelor de stat de salvare şi 600 mil. euro ajutoarelor de stat pentru restructurare. Potrivit unui proiect de ordonanţă postat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), modificarea şi completarea OUG nr. 206/2008 privind măsurile de sprijin financiar acordat de AVAS şi MECMA se impun în vederea depăşirii efectelor crizei economice financiare mondiale.

Garda Financiară a destructurat o reţea care prelua firme cu datorii

În schimbul unor comisioane, asociaţii firmelor datornice scăpau de plata obligaţiilor bugetare. Din cercetările efectuate a reieşit că prin reţeaua respectivă s-a reuşit transferul de proprietate pentru 531 de firme. Garda Financiară a destructurat o reţea de persoane, care prelua firme cu datorii şi le transferau către persoane cu dizabilităţi sau cu situaţii financiare precare, astfel încât recuperarea banilor devenea practic imposibilă, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În schimbul unor comisioane, asociaţii firmelor datornice scăpau de plata obligaţiilor bugetare, care în cazul tranzacţiilor instrumentate de cei trei intermediari s-au ridicat la peste 500.000 euro.

BNP Paribas este cea mai mare bancă din lume

BNP Paribas este cea mai mare bancă din lume în funcţie de active, care au crescut din 2007 cu 34%, la 2.237 mld. euro, devansând astfel mari instituţii financiare din SUA şi Elveţia, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax. Activele BNP Paribas, aferente lunii iunie, sunt egale cu cele cumulate ale Bank of America şi Morgan Stanley, notează Bloomberg. Pe locurile următoare se plasează HSBC (1.976 mld. euro), Barclays (1.938 mld. euro), Royal Bank of Scotland (1.932 mld. euro) şi Bank of America (1.931 mld. euro), toate în creştere din 2007 cu 12%-56%. Société Générale se află abia pe poziţia a 15-a la nivel mondial, cu active de 1.133 mld. euro,

EVENIMENTUL ZILEI

Preţul armistiţiului PDL-UDMR: capul lui Hărdău şi bugetul

UDMR înclină să rămână la guvernare, iar Boc a renunţat la ideea demisiei. Pentru depăşirea tensiunilor, PDL îl schimbă pe Hărdău de la Comisia de învăţământ şi deschide punga bugetului. După o noapte şi o zi de negocieri, spiritele s-au calmat ieri în Coaliţie, cel puţin pe moment. Singurul sacrificat după scandalul pe legea educaţiei va fi Mihail Hărdău, şeful Comisiei de învăţământ din Senat, căruia PDL îi reproşează tergiversarea legii, iar UDMR aplauzele după aflarea deciziei Curţii Constituţionale.

Legea bugetului amana pana in 2011 ordonanta creditelor

O serie de legi care par sa fie prioritare pentru Romania va amana legea creditelor pana la anul, a declarat deputatul Petru Lakatos, intr-un interviu acordat EVZ. Ordonanta creditelor ar putea ajunge lege "cu acte in regula" de-abia in februarie 2011, considera deputatul UDMR Petru Lakatos, membru in Comisia de buget, finante si banci.

Panouri solare în grădinile Domnului

Bisericile şi mănăstirile vor putea primi de la stat câte 500.000 de lei pentru a-şi instala panouri solare sau pompe de căldură. Guvernul a decis să includă şi bisericile în rândul instituţiilor care vor primi bani de la buget pentru a se încălzi ecologic. Concret, în baza unui ordin semnat de ministrul mediului, Laszlo Borbely, fiecare lăcaş de cult din România va putea depune câte un proiect pentru "a accesa" maximum 500.000 de lei (aproape 116.500 de euro) pentru a-şi instala panouri solare ori alte sisteme "verzi" de încălzire. Lăcaşul de cult contribuie cu doar 10% la finanţare. Iar Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu - instituţia care gestionează Programul "Casa Verde" - a precizat că "eligibile pentru finanţare sunt toate unităţile de cult: biserici, mitropolii, dar şi cămine de bătrâni care aparţin de o unitate de cult".

Groapa comună din Pădurea Vulturi

Crimele comise de armata română împotriva evreilor sunt aduse la lumină, pentru prima oară în ultimii 65 de ani, după ce o groapă comună a fost descoperită în localitatea ieşeană Popricani. Romania intra definitiv pe harta genocidelor etnice. Actiunile antievreiesti din 1941, reconfirmate prin descoperirea unei gropi comune langa Iasi.

FINANCIARUL

Guvernatorul BNR nu înţelege cum se stabilesc preţurile la carburanţi

Mugur Isărescu consideră că ştirile de senzaţie au un cost asupra inflaţiei şi că anticipaţiile inflaţioniste sunt puternic influenţate negativ. Logica economică nu se aplică în cazul preţurilor carburanţilor, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a explicat că banca centrală nu înţelege mecanismele prin care producătorii anunţă scumpiri la benzină sau motorină. Piaţa combustibililor se află în prezent sub supravegherea celor de la Consiliul Concurenţei, care anchetează eventuale înţelegeri de tip cartel la nivelul producătorilor de carburanţi privind preţurile la pompă.

Soţul avocat vs soţia şefă la ANRMAP într-o afacere de 600 mil. lei, bani publici

La o licitaţie pentru asfaltări la Cluj, la a doua strigare a ieşit tot consorţiul format din Kiat Group Construct şi Diferit SRL. Acţionarii câştigătorului au fost asociaţi cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, anchetat de DNA. Megalicitaţia pentru modernizarea drumurilor din Cluj-Napoca s-a trezit prinsă într-un păienjeniş de interese în care, printre altele, în tabăra guvernamentală se află Cristina Traila, preşedintele PDL al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), iar de cealaltă parte un consorţiu căruia îi este dedicată licitaţia chiar şi la a doua strigare şi care este reprezentat în instanţă de Doru Traila, soţul oficialului guvernamental, prin intermediul casei de avocatură Stoica&Asociaţii, deţinută de Valeriu Stoica, unul dintre vicepreşedinţii partidului de guvernământ.

Firmele româneşti sunt împovărate de 113 taxe

Banca Mondială a plasat ţara noastră pe poziţia 56, dintr-un total de 183 de state. La numărul de taxe pe care trebuie să le plătească un întreprinzător, suntem pe locul 2 în lume, cu 113 dări şi 222 de ore pierdute anual la ghişee. Singapore este locul unde îţi dezvolţi o afacere cel mai uşor. Ciadul, în schimb, e cel mai neprietenos teritoriu din acest punct de vedere. România ocupă locul al 56-lea, cu unul mai puţin decât anul trecut. Banca Mondială consideră că impozitul minim e principalul motiv pentru coborârea României în top.

Mugur Isărescu: BNR va interveni pentru modificarea OUG 50

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că banca centrală se va implica în dezbaterea ordonanţei 50 privind creditele populaţiei, pentru a se asigura că actul normativ va respecta "spiritul şi litera" Directivei Europene 48/CE/2008. "Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isărescu.

Salariul mediu net a scăzut în termeni reali cu 8,5% într-un an

Angajaţii din hoteluri au cele mai mici câştiguri, de 787 de lei. Salariul a scăzut în septembrie în termeni reali cu 8,5%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Câştigul salarial mediu net a fost de 1.340 de lei, cel mai mic venit fiind de 787 de lei, în hoteluri. Cele mai mari diminuări ale salariului le-au suportat cei din administraţie publică, învăţământ şi sănătate. În schimb, în industria extractivă, intermedieri financiare şi informaţii şi comunicaţii, câştigul a crescut în termeni reali.

"Sportul-Rege" generează 25.000 de locuri de muncă în Franţa

Cluburile din Hexagon plătesc anual la Fisc nu mai puţin de 1,1 miliarde de euro. De fiecare dată când vine vorba despre cheltuielile unui club de fotbal din România se închide orice canal de comunicare între investitor şi mass-media. Dacă în campionatele serioase din Europa această practică este una obişnuită, transparenţa în ceea ce priveşte banii eliminând orice fel de suspiciune, la noi o asemenea solicitare este refuzată din start. Nimeni nu este dispus să ofere informaţii despre ce sume s-au alocat în sezonul trecut, cât s-a plătit impozit sau care a fost profitul.

Decizia Fed de a injecta 600 mld. $ în economie duce paritatea euro/dolar la nivelul din ianuarie

Experţii cred că acţiunea băncii centrale americane va alimenta discuţiile privind "războiul valutar". Aplaudată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi criticată vehement de responsabilii germani, decizia Rezervei federale (FED, banca centrală a SUA) de a investi 600 mld. $ în circuitul economic american ca stimulent suplimentar de relansare a fost primită cu bucurie de pieţele mondiale, care au trăit ieri o adevărată euforie. Pe fondul deprecierii dolarului, moneda europeană a urcat la 1,4250 $, cea mai bună performantă începând din ianuarie.

GÂNDUL

Băsescu: Mogulii l-au înlocuit pe Geoană cu Crin, Ponta e supărat că n-a fost ales el. Plus, ce l-a împiedicat pe Ceauşescu să ajungă un mare preşedinte

Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat din nou pe liderii Opoziţiei, afirmând că sunt controlaţi de mogulii Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu şi că sunt parte a planului acestora de a-l suspenda din nou pe şeful statului. La B1 TV, Băsescu a spus despre Ponta că este imatur şi incapabil să reformeze PSD, iar despre Crin Antonescu faptul că ar fi noul protejat al mogulilor."Ponta nu a reuşit să schimbe nimic din partidul despre care spunea că a fost 100 la sută condus la comanda mogulilor în timpul lui Geoană. Şi acum se întâmplă exact acelaşi lucru. Ca şi Crin Antonescu, şi PSD execută strategia Voiculescu - Vântu de creare a dezordinii în ţară."

Românii care au descoperit leacul visat de o lume întreagă: "Realizarea unui medicament universal pentru cancer poate fi o chestiune de luni de zile"

Interviu cu Nicolae Ghinea şi Aurelian Radu, descoperitorii "amprentei" celulelor canceroase. Lumea medicală, farmaceutică şi a pacienţilor bolnavi de cancer este în efervescenţă, după ce a făcut înconjurul lumii ştirea că două colective de cercetători, unul din Paris şi altul din New York, coordonate de doi români, au găsit, după mulţi ani de cercetări asidue, "amprenta" universală a cancerului, pe baza căreia maladia va putea fi uşor depistată şi tratată încă din stadii precoce.

Negocierea cu Băsescu: cum şi-au vândut maghiarii rămânerea în coaliţia cu PDL

Două discuţii, aparent fără ieşire, şi o coaliţie de guvernare pe butuci. Aşa ar putea fi radiografiate întâlnirile la ceas de noapte şi dis-de-dimineaţă de la Palatul Victoria, în cursul cărora preşedintele Băsescu a căutat bula de oxigen pentru putere. Surse din UDMR susţin că întâlnirea cu Emil Boc şi Marko Bela a fost solicitată de preşedintele Traian Băsescu. Discuţiile ar fi trebuit purtate iniţial la Palatul Cotroceni, dar până la urmă şeful statului a ales să vină la sediul Guvernului. Conform unor surse politice, oferta premierului şi a şefului statului pentru ca UDMR să nu părăsească guvernarea a constat în bani pentru bugetele judeţelor cu populaţie preponderent maghiară. Î

JURNALUL NAŢIONAL

Credeţi că 1 Decembrie trebuie să rămână ziua României?

La 1 Decembrie se împlinesc douăzeci de ani de când Unirea Transilvaniei cu România (1918) se aniversează ca zi naţională. Jurnalul Naţional începe astăzi o campanie de presă în care pune în dezbatere însemnătatea acestei sărbători. Merită evenimentele petrecute la 1 decembrie 1918 să fie sărbătorite ca fiind cele mai însemnate din istoria României? Ce însemnătate şi ce mesaj mai are Marea Unire pentru noi cei de azi? Sunt întrebări la care aşteptăm răspunsurile, opiniile şi comentariile dumneavoastră.

10 Mai, Ziua Regatului

Până în 1947, sărbătoarea naţională a fost 10 Mai, când se aniversa "Ziua Regatului". La 10 mai 1866 Carol I a intrat în Bucureşti şi a fost înscăunat principe, după o călătorie cu peripeţii din Germania. Ulterior, ziua de 10 mai a intrat în mitologia naţională, independenţa fiind proclamată, simbolic, tot la 10 mai, în 1877. În Bucureşti, an de an, festivităţile de 10 Mai se derulau după acelaşi program, având ca spaţiu de desfăşurare Calea Victoriei, Piaţa Palatului Regal (acum Piaţa Revoluţiei), Palatul Cotroceni şi Aleea Patriarhiei.

Băsescu îi închină ode lui Ceauşescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1 TV, că dacă Nicolae Ceauşescu ar fi stat doar zece ani în fruntea statului era "un mare preşedinte în istoria românilor", şeful statului adăugând apoi, întrebat despre cei 6 ani la Cotroceni că sunt "cam mulţi". Întrebat, la la începutul emisiunii în legătură cu împlinirea în decembrie, a şase ani de mandat la Cotroceni, Traian Băsescu a comentat râzând: "Cam mulţi".

Declaraţiile de avere şi interese arată că nu e criză pentru toată lumea

Termenul dat de noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Legea 176 /2010, persoanelor care aveau obligaţia să depună noi declaraţii de avere şi interese a expirat miercuri, 3 noiembrie.

Nu s-au înghesuit toţi însă să-l respecte, sau instituţiile pentru care lucrează nu au postat încă declaraţiile pe site. Nedepunerea declaraţiilor în termenul prevăzut de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 de lei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Românul care a cumpărat Alaska. George Pomutz a fost unul dintre cei mai cunoscuţi comandanţi militari americani

George Pomutz a făcut parte din echipa de negociatori americani care a cumpărat Alaska de la Rusia, pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Biografia românului George Pomutz este una fabuloasă. Născut în oraşul Jula din Ungaria, locuit majoritar de români, el a luptat în Revoluţia de la 1848, de partea lui Ludovic Kossuth şi împotriva lui Avram Iancu. Mulţi români din Ungaria au făcut la fel, deoarece idealurile revoluţiei maghiare erau unele democratice şi liberale, în timp ce trupele de moţi ale lui Avram Iancu erau considerate de aceşti oameni drept sprijinitoare ale reacţiunii austriece.

Nova Bank-CNSLR, Frăţia imobliară

Confederaţia sindicală ar putea ajunge să plătească 5 milioane de euro despăgubiri către fosta Nova Bank, pentru că a vândut fostul sediu al Senatului interbelic fără a avea dreptul. Afacerile făcute de sindicate şi de liderii lor de la vârf sunt adesea destul de ferite de ochii opiniei publice, iar averile personale cresc. O afacere răsunătoare în acest sens o reprezintă tranzacţia dintre fosta societate bancară Nova Bank şi CNSLR-Frăţia. Într-un proces deschis recent la Tribunalul Bucureşti, lichidatorul Nova Bank solicită, în instanţă, confederaţiei conduse de Marius Petcu despăgubiri de aproape cinci milioane de euro. Judecata va începe în luna decembrie. Potrivit informaţiilor obţinute de RL, CNSLR-Frăţia a vândut în 1997 către Nova Bank un imobil situat în centrul Capitalei, fără însă a avea şi dreptul. La acel moment, artizanul principal al vânzării a fost preşedintele sindicatului, Pavel Todoran, devenit ulterior deputat PSD.

China asaltează Europa. Cu bani

Liderul chinez Hu Jintao a sosit ieri la Paris unde va semna un set de contracte comerciale cu o valoare "de departe mai importantă decât a celor încheiate" între o ţară europeană şi Beijing, conform Palatului Elysée. Turneul european al lui Jintao este un nou episod al asaltului economic chinez, favorizat de setea de investiţii a Europei lovite de criză. În cele trei zile pe care Hu Jintao şi prima doamnă a Chinei, Liu Yongqing, le petrec la Paris şi Nisa, diferendele politice dintre China şi Franţa vor fi date uitării. La doi ani după criza diplomatică din 2008, generată de incidentele din timpul trecerii flăcării olimpice prin Paris şi de întâlnirea lui Nicolas Sarkozy cu Dalai Lama , cuvântul de ordine a devenit pragmatismul. Conform cotidianului francez Le Monde, valoarea contractelor pe care companiile chineze le vor semna cu grupuri industriale franceze va depăşi suma de 20 miliarde de euro.

Biserica Îngerilor se deschide pentru slava lui Dumnezeu

Sfinţire. Papa Benedict al XVI-lea inaugurează pentru slujbe Sagrada Familia, capodopera neterminată a marelui Antoni Gaudi. Barcelona fără Sagrada Familia ar fi ca Parisul fără Turnul Eiffel. Nu există vizitator care, ajuns în capitala catalană, să nu îşi îndrepte paşii spre celebra Sagrada Familia, capodopera la fel de celebrului arhitect spaniol, Antoni Gaudi. El a lăsat o amprentă unică asupra Barcelonei, geniul catalan bulversând codurile arhitecturii. Gaudi, recunoscut în plan internaţional pentru operele sale inedite şi emblematice, a avut curajul să abordeze o varietate de construcţii şi de forme novatoare într-o perioadă a splendorii mişcării moderniste, în pofida numeroaselor critici cărora le-a făcut obiectul la acea epocă.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Revenirea va veni după disponibilizările de la stat

Guvernatorul a acuzat dur ieri ziariştii că reflectă mesajele celor care anunţă majorări de preţuri şi a spus că până la 0,5% din inflaţie e cauzată de media. Banca Naţională nu are deocam-dată loc să reducă dobânda-cheie la leu şi nici perspectivele nu sunt încurajatoare, a lăsat ieri să se înţeleagă guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asu-pra inflaţiei pe trimestrul al treilea. BNR s-a oprit din vară cu scăderile de dobândă la minimul istoric de 6,25% pe an după ce Guvernul a majorat TVA de la 19% la 24%, deşi economia nu reuşeşte să îşi revină după doi ani de recesiune. Isărescu a vorbit ieri despre un deficit de cerere "semnificativ", care se va menţine, potrivit proiecţiei actuale a BNR, până dincolo de vara lui 2012, ajutând astfel BNR în lupta cu inflaţia.

Tiparniţa Fed a aruncat în piaţă 600 mld. dolari

Banca centrală americană (Fed) va lansa un program de achiziţii de titluri guvernamentale în valoare de 600 mld. dolari, în încercarea de a revigora cea mai mare economie din lume, scrie The Wall Street Journal. Această decizie neconvenţională s-a resimţit imediat în cursul dolarului, care s-a depreciat şi a atins minimul ultimelor nouă luni şi jumătate faţă de euro, tranzacţionându-se la o valoare de 1,4217 dolari/euro. "Aplicarea în România a unor măsuri similare cu cele din SUA nu ar avea sens. Noi nu avem active toxice ca să fie nevoie să umplem găurile din bilanţ. Este o situaţie diferită", este de părere Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Anghel, BCR: Sistemul bancar va lucra pe pierdere în acest an. Speranţa e în revenirea economiei

Marele semn de întrebare rămâne evoluţia provizioanelor, care este legată direct de sănătatea afacerilor companiilor, insa Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, admite ca bancherii isi fac singuri probleme scumpind creditele.

Preţurile alimentelor scapă iar de sub control amintind de criza de acum doi ani

Preţurile alimentelor au explodat atingând valori consemnate în timpul crizei din 2007-2008, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie Financial Times. reşterea preţurilor a declanşat deja temeri cu privire la apariţia unui nou val de proteste, similare celor care au zguduit ţări sărace precum Bangladesh sau Haiti în urmă cu doi ani. Mai mult, scumpirea alimentelor îi va afecta şi pe consumatorii din ţările bogate, unde deja companii precum McDonald"s sau Kraft au anunţat majorări de preţ pentru 2011. Spre exemplu, numai în Marea Britanie preţul alimentelor a urcat cu 4,4% în ultimul an, potrivit Consorţiului Britanic al Comerţului, scrie The Guardian.

Zahărul, record de preţ al ultimelor trei decenii

Plutonul creşterilor de preţ a fost condus în octombrie de zahăr, care a atins maximul ultimilor 30 de ani. Şi porumbul, soia şi laptele au consemnat scumpiri importante. Pe de altă parte, grâul şi orezul, două dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial, asigurând hrana a majorităţii populaţiei din Asia şi Africa, nu au reuşit încă să atingă preţul istoric maxim. Orezul a înregistrat un maxim istoric de peste 1.000 de dolari per tonă la mijlocul lui 2008, însă săptămâna trecută se tranzacţiona la 505 dolari per tonă. De asemenea, grâul a atins un record de preţ de 12,5 dolari per buşel în februarie 2008, însă la începutul săptămânii acesteia se tranzacţiona pentru 7 dolari per buşel.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb