REVISTA PRESEI 05.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 decembrie 2013

ADEVARUL

Mugur biruitorul. Isărescu i-ar învinge la prezidenţiale şi pe Ponta, şi pe Antonescu

Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, este principalul favorit în bătălia pentru Cotroceni, deşi candidatura sa este doar un zvon politic. Isărescu ar câştiga o competiţie de tur doi pentru prezidenţiale în faţa lui Victor Ponta cu 52,7% faţă de 47,3% cât ar strânge premierul, relevă un sondaj INSCOP, realizat la comanda "Adevărul". Cu un procent de 62, 9%, guvernatorul BNR şi-ar adjudeca şi mai clar victoria, dacă ar candida în faţa lui Crin Antonescu, care nu ar strânge decât 37,1%. Dacă îl scoatem pe Mugur Isărescu din ecuaţia electorală, favorit la fotoliul prezidenţial, într-o competiţie în turul secund, devine Victor Ponta. Premierul l-ar învinge pe partenerul său de alianţă, Crin Antonescu, cu 56,3% la 43,4%, dar şi pe Mihai Răzvan Ungureanu, cu scorul de 60,1% la 39,9%. O dispută cu viitorul candidat al PDL, Cătălin Predoiu, i-ar aduce lui Ponta o victorie netă (69,5% la 30,5%). De cealaltă parte, Crin Antonescu ar câştiga fără emoţii numai în faţa aceluiaşi Predoiu (68,7% la 31,3%), şi ar gâfâi în faţa lui MRU( 52,4% la 47,6%).

Iranul ameninţă că va detona "bomba petrolieră"

Iranul a avertizat miercuri, înainte de o reuniune a OPEC de la Viena, că va declanşa un război al preţului petrolului pe piaţa mondială, avertizând organizaţia statelor producătoare de ţiţei că va creşte producţia chiar dacă preţul va scădea la 20 de dolari pe baril. Analiştii anticipează că OPEC nu va modifica miercuri plafonul de producţie al organizaţiei, de 30 de milioane de barili pe zi, relatează Financial Times. În pofida consensului aparent de la nivelul organizaţiei, în cadrul cartelului există poziţionări interne. Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zangeneh, a declarat cu câteva minute înainte de începerea reuniunii cu uşile închise a OPEC că Iranul va ajunge la o producţie de 4 milioane de barili pe zi "chiar dacă preţul petrolului va scădea la 20 de dolari pe baril". OPEC extrage circa o treime din livrările mondiale de petrol şi, ca unică sursă de capacitate suplimentară de producţie, joacă un rol esenţial în stabilirea preţurilor. Preţul mediu al petrolului Brent din acest an este de aproape 110 dolari pe baril.

Etnobişniţarii, băieţii deştepţi care fac bani de pe urma românilor din Ungaria

Budapesta alocă anual fonduri destinate exclusiv fiecărei minorităţi naţionale declarate şi organizate de pe teritoriul său. În cazul românilor, o bună parte din sumă este deturnată de câţiva de băieţi deştepţi care au sesizat că declarându-se români pot câştiga bani frumoşi. Fenomenul este posibil din cauza legislaţiei bizare a Ungariei, care a permis cetăţenilor să-şi declare câte naţionalităţi au vrut la recensământul din 2011. Până acum trei ani, fondurile pe care le primea Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), aproape un miliard de forinţi, echivalentul a 3,3 milioane de euro, se împărţeau între cele câteva comunităţi în care locuiau cei 8.000 de etnici români declaraţi. Însă după recensământul din 2011, când orice om şi-a putut declara câte naţionalităţi a vrut, numărul românilor a crescut dintr-o dată la peste 35.600, iar punctele de pe hartă în care s-au înfiinţat oficii ale AŢRU s-au înmulţit considerabil - la fel şi conturile spre care sunt virate acum fondurile de la Budapesta.

Calcule pentru adoptarea bugetului. Când ar putea promulga Traian Băsescu noua lege

Proiectul bugetului a fost dezbătut într-o singură zi, parlamentarii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, şi votat miercuri la prânz. Totul pentru ca legea bugetului să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Socotelile parlamentarilor de la Putere vor fi date peste cap însă de către preşedintele Traian Băsescu. Potrivit regulamentului Senatului şi Camerei Deputaţilor, grupurile parlamentare au la dispoziţie un termen de 5 zile de la adoptare pentru a contesta la Curtea Constituţională (CCR) legea bugetului. După ce termenul de 5 zile expiră, proiectul de buget va fi trimis preşedintelui spre promulgare. Şeful statului are la dispoziţie 20 de zile timp în care poate retrimite legea înapoi în Parlament. După ce preşedintele va primi legea de la reexaminare, va avea la dispoziţie 10 zile pe a o promulga, însă mai are un as în mânecă pentru a bloca legea: sesizarea CCR.

STUDIU Românii vor cheltui în perioada Sărbătorilor de Iarnă mai mulţi bani pe mâncare şi băutură decât anul trecut

Sărbătorile de Iarnă din acest an îi fac pe orăşeni să scotă mai mulţi bani din buzunare decât în anii anteriori. O mare parte din bugetul alocat pentru această perioadă se duce pe mâncare, băutură, excursii, dar şi cadouri. Iar dacă de Moş Nicolae românii dăruiesc mai mult dulciuri, de Crăciun aceştia preferă hainele, cosmeticele sau jucăriile. Astfel, suma cheltuită pentru sărbătorile din acest sezon este, în medie, de peste 1.540 de lei. Moş Nicolae, o sărbătoare importantă pentru români, determină 81,8% dintre persoanele care au participat la studiu să ofere cadouri celor dragi, suma medie estimată cheltuită în acest scop fiind de 289,57 lei. În privinţa Crăciunului şi al Revelionului, orăşenii scot din buzunar mai mulţi bani decât anul trecut, atingând suma de 1.541,68 lei. Potrivit aceleaşi surse, în 2012 orăşenii au cheltuit cu ocazia acestor două evenimente 1.255,47 lei, în 2011, 1.046,75 lei, în 2010, 1.052,48 lei şi 1.523,29 lei în 2009.

"Profetul crizei", Nouriel Roubini, anunţă care sunt cele mai vulnerabile pieţe imobiliare ale momentului

Nouriel Roubini, reputatul economist care a prezis criza economică izbucnită în 2007-2008, a lansat noi avertismente privind 17 ţări ameninţate de spargerea bulelor de pe pieţele imobiliare. Riscurile cele mai mari evită tocmai ţările afectate cel mai puternic de ultima criză economică, vizând în schimb statele mici şi mijlocii cu o guvernare stabilă. Previziunile lui Roubini se referă la ţări care au fost mai degrabă protejate în timpul apogeului crizei din 2007-2008, mai exact Elveţia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Franţa, Germania, Canada, Australia, Noua Zeelandă, şi zona metropolitană din Marea Britanie. La acestea se adaugă şi unele pieţe emergente care prezintă aceeaşi dinamică riscantă: Hong Kong, Singapore, China şi Israel, şi zonele intens urbanizate din Turcia, Indonezia, India şi Brazilia. Roubini explică teoria sa prin prisma faptului că marile economii au evoluat încet, dar constant în ultimii câţiva ani. În ciuda ratelor scăzute ale dobânzilor şi a măsurilor agresive aplicate de bănci, a existat o rezervă uriaşă de bani care trebuia folosită. În loc să fie lansate noi investiţii durabile, oamenii au profitat mai degrabă de dobânzile mici şi au supralicitat preţurile pe piaţa imobiliară.

CURENTUL

E oficial! Femeile vor ieşi la pensie la 65 de ani. Câmpeanu se justifică: "n-am luptat noi pentru drepturi egale cu bărbaţii?"

Din grijă desigur pentru românii pe umărul cărora guvernanţii nu mai contenesc a se plânge, echipa de la Palatul Victoria a aprobat ieri proiectul de lege care prevede majorarea vârstei la care femeile vor ieşi la pensie la 65 de ani. Practic e vorba de o egalizare a vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, deoarece, aşa cum justifica ironic ministrul Mariana Câmpeanu, femeile au cerut egalitate în drepturi cu bărbaţii. Iar guvernul Ponta le-a oferit dreptul de a se pensiona la 65 de ani, la fel ca şi bărbaţii. Ce-i drept, guvernul nu a făcut aproape nimic pentru celelalte drepturi ale femeilor, cum ar fi accesul pe piaţa muncii sau salarizare la acelaşi nivel cu bărbaţii , la aceste capitole România fiind restantă după cum au relevat ultimele clasamente europene. Proiectul de lege care prevede că femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi minim de 15 ani, a fost avizat, miercuri, de Guvern.

Liberalul Vlad Nistor - acuzat că se comportă în mod despotic la conducerea Universităţii Bucureşti

Studenţii Universităţii Bucureşti au declanşat o serie de proteste îndreptate împotriva modului discreţionar în care se comportă faţă de ei prof. Vlad Nistor, Preşedintelui Senatului UB. Ieri, în jurul prânzului, tinerii protestatari s-au adunat în faţa sălii Aula Magna de la Facultatea de Drept, aflată foarte aproape de biroul lui Nistor, înarmaţi cu un banner pe care scria un singur cuvânt, ultimativ: "Demisia!". Provenit din "rezerva de cadre" a PNL, care i-a asigurat şi fotoliul de deputat, prof. Vlad Nistor s-a lăudat, atunci când a ajuns în Parlamentul României, că îşi va face "datoria pentru România". Nistor a început să se comporte exact precum un arendaş pe o moşie care i-a fost dată spre administrare. Aşa se face că, de-a lungul ultimului an, activitatea Preşedintelui Senatului de la Universitatea Bucureşti a fost contestată adeseori. De astă dată, tinerii protestatari l-au acuzat că a amânat, cu bună ştiinţă, timp de peste o lună, plata burselor studenţeşti.

Un nou bir pe spatele românilor: Proprietarii de domenii ".ro" vor plăti o taxă anuală de reînnoire

Proprietarii de domenii ".ro" vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti, care gestionează cele 700.000 de pagini web din România. "Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu < .ro > se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor ".ro", publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

CURIERUL NATIONAL

Austeritatea afectează drepturile omului în Europa

Măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali în statele membre erodează drepturile sociale şi economice ale oamenilor, potrivit supraveghetorilor din Consiliul Europei. Nils Muiznieks, comisarul pentru drepturile omului de la Strasbourg care a prezentat un raport cu privire la protejarea drepturilor omului, în vremuri de criză economică, a declarat că reducerea cheltuielilor publice şi creşterea taxelor care vizau o reducere a deficitelor publice nu şi-au atins obiectivele declarate. În schimb, drepturi precum cel la muncă decentă sau la un standard adecvat de trai au fost afectate, contribuind la aprofundarea sărăciei în Europa. Raportul notează faptul că drepturile civile şi politice au fost erodate, în timp ce unele Guverne exclud oamenii din luarea deciziilor de austeritate provocând demonstraţii şi proteste la scară largă.

2014 - ultimul an pentru "Rabla"?

Nemulţumiţi de evoluţia industriei auto din ultimii ani, producătorii şi importatorii de autoturisme propun ca anul viitor să fie ultimul în care se va derula programul "Rabla", impunându-se ca oficialii să găsească alte soluţii de stimulare a acestui sector, cum ar fi modificarea modului de calcul al timbrului de mediu astfel încât să se ţină cont de nivelul de poluare, norma Euro, emisia de CO2 şi vechimea autoturismului. Între 2005 şi 2012 au fost casate aproximativ 450.000 de automobile şi au fost vândute 216.000 de unităţi.

Bugetul ajutoarelor de stat, suplimentat cu 160 mil. lei

Încă cinci întreprinderi ar putea beneficia de ajutoarele de stat regionale oferite de Guvern, conform unei hotărâri aprobate ieri de Executiv bugetul urmând să fie suplimentat cu 160 mil. lei, până la 600 mil. lei, perioada de valabilitate a schemei prelungindu-se cu şase luni, până la data de 30 iunie 2014. "Suplimentarea bugetului schemei se asigură din bugetul Ministerului Finanţelor Publice", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG postat ieri spre dezbatere pe site-ul Ministerului Finanţelor, cu menţiunea că "beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat contribuie la dezvoltarea regională pe perioada 2013 - 2021 prin plata de taxe şi impozite la bugetul de stat consolidat şi bugetele locale într-un cuantum estimat de 3 ori mai mare decât valoarea ajutorului de stat aprobat". Sumele la bugetul de stat din plata acestor taxe şi impozite vor putea fi utilizate pentru plata ajutorului de stat aprobat. "Urmare suplimentării bugetului schemei de ajutor de stat, numărul total al întreprinderilor beneficiare va fi de 15 faţă de 10 în prezent", se arată în documentul citat.

România, în clubul ţărilor dezvoltate

Enunţul din titlu este derutant pentru că în jurul nostru vedem numai precaritate. Să fie atunci ceva legat de un viitor încurajator - accesarea de fonduri europene, exploatarea gazelor de şist, investiţiile chineze? Nici măcar atât. Suntem în clubul statelor dezvoltate pentru că împărtăşim cea dintâi problemă a lor, respectiv creditul în exces. Cum am reuşit să ajungem la performanţa aceasta? Ne-am îndatorat ca proştii. Am spulberat capital în aventuri imobiliare, ne-am vândut capacitatea de îndatorare pe nimic, am supraconsumat pentru zece ani înainte. Capcana de lichiditate sau dobânzile zero rezultate din istovirea creditului par a reprezenta concepte futuriste apărute la capătul unor zone de exces către care a fost împins un sistem de credit deosebit de sofisticat şi care nu au nicio legătură cu precaritatea economiei româneşti. Contraintuitiv, însă, îndatorându-ne la niveluri aproape de neconceput raportat la venituri şi rostogolind agonizant acest bolovan al datoriilor, împărtăşim prima problemă a economiilor occidentale. Am intrat în clubul ţărilor dezvoltate... cum nu am fi vrut.

Deflaţia este binevenită la periferia zonei euro

Scăderea preţurilor de consum este binevenită în ţările cel mai grav afectate de criză şi ajută la revenirea economiei europene în contextul veniturilor mai mici ale populaţiei, potrivit unei analize Bloomberg, care îl citează inclusiv pe preşedintele BCE, Mario Draghi. BCE a redus în noiembrie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,25%, un nou minim istoric. Economiştii şi analiştii împărtăşesc opinia preşedintelui BCE şi consideră că situaţia din zona euro nu poate fi comparată cu cea din Japonia, iar deflaţia va aduce beneficii economiilor aflate în criză. Inflaţia din zona euro a urcat uşor în noiembrie, la 0,9%, aproape de cel mai redus nivel din ultimii 4 ani. Populaţia din statele care au fost afectate cel mai sever de criză şi recesiune se bucură de scăderi ale preţurilor, cererea pentru produse şi servicii, de la electrocasnice la telecomunicaţii, fiind în urcare.

Noul ambasador al României în SUA şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Barack Obama

Noul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Iulian Buga, şi-a prezentat marţi scrisorile de acreditare preşedintelui Barack Obama, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă, informează MAE. În cadrul schimburilor de mesaje care marchează o asemenea ocazie, noul ambasador român a subliniat privilegiul special şi provocările pozitive care vor marca mandatul său, pornind de la stadiul excepţional atins de relaţiile bilaterale româno-americane, substanţiale şi consolidate definitiv de Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, se arată într-un comunicat MAE.

EVENIMENTUL ZILEI

Exclusiv. Ridicarea maşinilor a devenit ILEGALĂ în două sectoare ale Capitalei

Avocatul Gheorghe Piperea a obţinut, la începutul acestei săptămâni, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care aruncă în ilegalitate taxarea şoferilor cărora li se ridică maşinile pentru parcare în locuri nepermise. Mai mult, persoanele care au plătit deja respectiva taxă sunt îndreptăţite de acum să solicite returnarea banilor. O hotărăre definitivă şi irevocabilă emisă la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Bucureşti trimite în ilegalitate ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise în sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei. Mai mult, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obţinut respectiva decizie, devine ilegală şi perceperea taxelor de returnare a maşinii iar persoanele care le-au plătit deja sunt îndreptăţite să solicite returnarea sumelor. Firmele care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate ilegal în Bucureşti au încasat , anul trecut, aproximativ 5 milioane de euro.

Comisia de anchetă pentru terenurile Ioanei Băsescu, înfiinţată pe 9 decembrie. Ponta nu îşi asumă răspunderea şi pasează şefia comisiei

Comisia de anchetă pentru terenurile din Călăraşi cumpărate de Ioana Băsescu se va înfiinţa pe 9 decembrie, urmând ca aceasta să fie formată din 15 membri. Victor Ponta a anunţat că aceasta urmează să fie condusă de deputatul UNPR Eugen Nicolicea. "Liderii grupurilor parlamentare au rămas să discute această problemă, să-şi stabilească componenţa nominală. Comisia s-a hotărât să fie formată din 15 membri şi asta urmează să se lămurească până luni", a spus Nicolae Mircovici, secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. PDL a anunţat că nu va desemna reprezentanţi în comsia parlamentară de anchetă, în timp ce PNL deja şi-a desemnat reprezentanţii, parlamentari nu foarte cunoscuţi: Ioan Cupşa, Traian Dobrinescu şi Dorin Mircea Dobra.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu declanşează speculaţiile pe leu!

Cursul de schimb explodează după "ştirea" rea de la Cotroceni. Leul pierde succesiv de două zile. Cât cheltuieşte BNR? Postul public de televiziune lansează marţi seară ipoteza unei puternice speculaţii pe cursul de schimb. Realizatorul "Orei de business" analizează explozia cursului de schimb leu/euro care a crescut abrupt. De luni până marţi un euro a trecut de la 4,4359 la 4,4684, un salt neobişnuit fără un "stimul" exterior sistemului bancar. Explicaţia este în "aprinderea" scenei politice de la "omul cu bricheta" - Băsescu Traian. Luni seară preşedintele anunţa blocarea acordului cu FMI, decizie care anulează negocierile "adjudecate" de echipa de la Washington încă din 4 noiembrie.

Ponta: Pensiile şi salariile vor fi majorate doar dacă Băsescu promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că pensiile şi salariile pot fi majorate de la 1 ianuarie doar dacă preşedintele Băsescu promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale. "Există o singură variantă raţională pentru preşedinte şi poate că în al treisprezecelea ceas va găsi acea brumă de raţiune pe care din păcate nu o are în ultima perioadă: poate să promulge bugetul asigurărilor sociale - că sunt două legi separate - poate să promulge Legea bugetul asigurărilor sociale şi atunci, da, pot să dau pensiile mărite chiar de la 1 ianuarie şi eventual să retrimită bugetul ca să-şi facă omul ambiţia, să nu pară că e slab şi să critice cine ştie, doamna Udrea, că e prea slab", a spus Ponta. Întrebat dacă i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să pună în aplicare acest scenariu la întâlnirea de marţi seara, Ponta a răspuns negativ, arătând că a realizat în acest moment această variantă.

Ilie Sârbu, despre terenurile de la Nana: Este suspectă situaţia în care toată lumea care a avut teren acolo e decedată

Liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a declarat miercuri că PSD va avea şase membri în Comisia de anchetă pentru terenurile de la Călăraşi şi că este "suspectă" situaţia din comuna Nana, toată lumea care a avut teren acolo fiind decedată. " Pentru mine este un lucru aproape incredibil. Toţi sunt defuncţi şi s-au împroprietărit prin urmaşi, mulţi prin primari, prin soţia primarului. Asta nu înseamnă că s-a şi încălcat legea, dar este suspectă situaţia asta, într-o comună (Nana - n.r.) toată lumea care a avut teren acolo e decedată. Nu s-a mai întâmplat. O să vedeţi listele astea, că vor fi făcute publice. Sunt oameni în comună care de 20 de ani aleargă să li se dea şi lor terenuri şi nu li s-au dat. Aici s-ar putea să fie probleme. Nu anticipez nimic, pentru că nu am văzut decât această listă care mi-a atras atenţia", a spus Sârbu, potrivit Agerpres.

Cumpărătorii se plâng de Black Friday. Oamenii au reclamat la Protecţia Consumatorului reducerile fictive

După nebunia Black Friday, care a rotunjit substanţial conturile comercianţilor, mulţi români descoperă că ofertele nu au fost atât de bune, ba chiar că au fost înşelaţi. Dovadă stau plângerile depuse la Protecţia Consumatorului, relatează digi24.ro. Vestul ţării conduce în topul reclamaţiilor. Principala problemă reclamată a vizat reducerile fictive. Mulţi cumpărători au descoperit că marile reduceri oferite de Black Friday erau, de fapt, preţurile normale ale obiectelor electrocasnice sau electronice. Pe locul doi în topul plângerilor apar magazinele online care au acceptat comenzi, le-au confirmat prin email, au retras banii de pe carduri, iar apoi şi-au înştiinţat clienţii că nu mai pot onora comanda pe motiv că stocul a fost epuizat. Cei de la Protecţia Consumatorului se aşteaptă şi la alte plângeri. Spun însă că astfel de reclamaţii sunt cel mai greu de verificat pentru că multe dintre magazinele online au sedii doar pe hârtie.

NATIONAL

Licitatii clonate la Ministerul Transporturilor!

Proaspat instalat secretar de stat in Ministerul Transporturilor, concomitent cu indeplinirea misiunilor incredintate de catre Relu Fenechiu, Cristian Ghibu nu s-a sfiit sa faca si propriile jocuri, pe la spatele protectorului sau. Astfel, fara sa stie ca procurorii anticoruptie oricum erau pe urmele sale dupa arestarea fostului sef al Serviciului Licitatii din cadrul CFR SA, Virgil Tcaciuc, Ghibu s-a bagat singur intr-o "combinatie" care i-a lasat cu gura cascata pana si pe anchetatori. Pentru ca, prin oamenii sai de incredere din "clanul moldovenilor", pe care i-a pus la conducerea a numeroase Directii subordonate, secretarul de stat este suspectat ca a clonat pur si simplu licitatia electronica pentru acordarea licentelor rutiere din Programul National de Transport 2013 - 2019!

Ponta isi incordeaza muschii in fata liderilor europeni

Suparat ca Romania nu va pupa Schengen prea curand, premierul a simtit nevoia sa le spuna ceva de dulce europenilor. Nu direct, ci prin intermediul ministrului Radu Stroe, cel care va reprezenta tara noastra la reuniunea JAI. Guvernul nu mai vrea termene care nu sunt respectate, vrea actiuni concrete. Acesta este mesajul pe care ministrul de Interne trebuie sa-l transmita in numele tarii noastre. "Aveti mandat din partea Guvernului sa spuneti tuturor colegilor nostri europeni ca suntem perfect pregatiti pentru Schengen, ca tot ce tine de noi s-a facut si ce tine de dansii sa faca atunci cand doresc. Nu mai dorim o data, ca de fiecare data sa ni se spuna < nu acum, data viitoare >. Cand termina toate alegerile lor nationale, toate problemele, atunci noi suntem pregatiti si intram in Schengen", a afirmat Ponta, in cadrul sedintei de Guvern.

Tariceanu nu-l iarta pe Chitoiu

Bugetul pe 2014 nu a starnit entuziasmul lui Calin Popescu Tariceanu, dar in schimb i-a permis acestuia sa-l mai tavaleasca o data pe "amicul" Daniel Chitoiu. Bugetul prezentat de guvernul Ponta este "mai degraba unul de supravietuire, cu resurse precare", prin urmare nu permite adoptarea unor politici de relansare economica si nici indeplinirea "marilor asteptari ale cetatenilor, fie ca este vorba despre salariati sau despre pensionari", afirma Tariceanu. In context, acesta sustine si ca "ar exista" si alte posibilitati de construire a bugetului "in afara de majorarea accizei pe carburanti", una dintre acestea fiind gestionarea eficienta a Ministerului Finantelor condus de colegul sau de partid, Daniel Chitoiu. "Exista inca o rezerva neexploatata de venituri la buget, care este data de tolerarea inadmisibila a evaziunii fiscale, si aici Ministerul Finantelor are o restanta uriasa", a decretat Tariceanu, desfiintand astfel activitatea lui Chitoiu.

PUTEREA

Ioan Albu conduce societatea care l-a dat în judecată

Societatea Telecomunicaţii CFR SA, filială a companiei CFR SA, se află într-o situaţie cel puţin inedită, fiind condusă de un director general cu care se află în proces. Telecomunicaţii CFR l-a dat în judecată pe Ioan Albu pentru modul în care a gestionat societatea în perioada 25.10.2010 - 20.08.2012, iar Tribunalul Braşov se va pronunţa pe fond în această cauză mâine, 6 decembrie. Ioan Albu a fost reangajat pe postul de director general în această vară, cu trei zile înainte de numirea în funcţie a ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu. Numirea lui Albu a fost făcută în perioada în care secretarul de stat Cristian Ghibu (PNL) a condus Ministerul Transporturilor, cu mandat de la premierul Victor Ponta, după demisia lui Relu Fenechiu.

Grapini reia proiectele Elenei Udrea

Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, spune că intenţionează să exploateze potenţialul balnear al Bucureştiului. Şi fostul ministru Elena Udrea declara, la începutul mandatului său, că vrea să transforme Capitala într-un oraş balnear. Grapini o acuză acum pe Udrea că nu a luat nici o măsură în ceea ce priveşte exploatarea resurselor Bucureştiului. De altfel, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) a scos la licitaţie perimetre pentru exploatarea apei termale în zonele învecinate ale Capitalei.

ROMANIA LIBERA

Roşia Montană Gold Corporation, URMĂRITĂ PENAL

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Roxana Armăşelu, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este una dintre firmele urmărite penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Păvăleanu a fost arestat preventiv alături de alţi şase inculpaţi. Conform sursei citate, RMGC este una dintre cele 132 de societăţi comerciale faţă de care se fac cercetări în acest dosar.

Interviu cu Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe. "Rusia a devenit prima dictatură a spionajului"

Ion Mihai Pacepa, 85 de ani, a fost numărul doi în spionajul românesc până în 1978, când a cerut azil politic în SUA. A fost cel mai important defector din perioada Războiului Rece, care a părăsit Pactul de la Varşovia în favoarea aliaţilor din NATO. În interviul pe care l-a acordat "României libere", Pacepa spune că, atunci când "România va deveni cu adevărat un stat de drept", i se va da înapoi cetăţenia "din oficiu" şi aminteşte despre faptul că Virgil Măgureanu, primul şef al SRI, ar fi fost omul Moscovei. Recentul Summit de la Vilnius este considerat de Ion Mihai Pacepa un eşec pentru UE, fiindcă "Bruxelles-ul a ignorat şi continuă să ignore faptul că Rusia a devenit primul intelligence dictatorship din istorie. În ceea ce priveşte o eventuală unire a României cu Republica Moldova, fostul adjunct al spionajului autohton declară că doar popoarele celor două state pot stabili acest lucru.

Pot Statele Unite "reseta" datele conflictului transnistrean?

Aflat în turneu în Europa şi Orientul Mijlociu, Kerry a mers ieri la Chişinău pentru a transmite sprijinul pentru parcursul european al Moldovei şi solidaritatea în faţa presiunilor Moscovei. Vizita lui Kerry la Chişinău vine la câteva ore după ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul, în cadrul reuniunii NATO-Rusia, împotriva "intervenţiei externe" în situaţia din Ucraina şi, în acest context, mesajul de susţinere a parcursului european al Moldovei este cu atât mai important. De altfel, cu o zi înainte, diplomaţia americană denunţase presiunile Rusiei asupra Moldovei şi Georgiei, ţările care au parafat, la Vilnius, acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Revoluţie pe bursă: Romgaz şi Nuclearelectrica transformă BET-ul într-un indice al energiei

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, are o componenţă puternic dominată de sectorul energetic, semnalizând că România este mai degrabă o destinaţie pentru "vânătorii" de resurse şi un importator de mărfuri procesate. Includerea în indicele bursier BET a acţiunilor Romgaz (simbol SNG) şi ale Nuclearelectrica (SNN) din 23 decembrie va transforma principala referinţă a bursei de la Bucureşti într-un indicator puternic dominat de sectorul energetic. Companiile din industrie vor deveni total absente din indicele BET, deşi generează anual circa 30% din PIB. Pe pieţele mature de capital, indicii bursieri principali au o structură reprezentativă pentru economie. De exemplu, în componenţa indicelui german DAX mai mult de jumătate din companii sunt din industrie, ceea ce reflectă profilul puternic industrial al economiei Germaniei.

Tănăsescu, BEI: Finanţări de jumătate de miliard de euro semnate în 2013

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat anul acesta finanţări pentru România de aproape 500 de milioane de euro, din care aproximativ 200 de milioane de euro au mers către sectorul bancar, spune Mihai Tănă­sescu, vicepreşedintele băncii Uniu­nii Europene. "Anul viitor vom finanţa băncile cel puţin cu aceeaşi sumă, dar am putea ajunge şi la 300 milioane de euro. Şi Fondul European de Investiţii (bra­ţul BEI de finanţare a business-urilor cu risc mai mare din zona IMM-urilor) va avea o implicare mai mare în sectorul bancar din Româ­nia, ceea ce este foarte important pentru că acceptă un leverage mult mai mare, chiar şi de 5 ori. A fost nevoie de un efort de lămurire, dar în prezent atât băncile comerciale, cât şi banca centrală au înţeles rolul pe care îl poate juca acest fond, iar rolul lui va fi din ce în ce mai mare", afirmă Tănăsescu.

Primul loc în UE: Ciobanii români exportă oi de 150 de milioane de euro

Afacerile ciobanilor şi cele ale comercianţilor de pe piaţa locală au dus România pe primul loc la exporturile de ovine, cu livrări estimate la 150 mil. euro în acest an, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor de export la nouă luni ale Eurostat. România reuşeşte astfel să acopere jumătate din totalul exporturilor de ovine din Uniunea Europeană. "În străinătate merg animalele pentru carne. La export se lucrează numai cu banii jos pentru că altfel este foarte riscant. Preţul mediu este de 2.500 de euro/tonă în viu. La efective mari, marja de profit se ridică şi la 15%", explică Dumitru Andreşoi, unul dintre cei mai mari proprietari locali de ovine, cu efective de 30.000 de capete, cu o valoare estimată de 3 milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 100 euro/animal.

Eşecul Nabucco a crescut şansele AGRI. Studiul de fezabilitate, gata în februarie

România va afla cel târziu în luna februarie dacă mai merită să susţină proiectul Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI), prin care gazele naturale azere ar ajunge în Europa traversând Marea Neagră în stare lichefiată până în portul Cons­tanţa. "Eşecul gazoductului Nabucco de a fi selectat ca rută înspre piaţa euro­peană pentru gazul azer a crescut şansele de realizare ale AGRI, iar studiul de fezabilitate arată pozitiv", a decla­rat Mitică Savu, directorul companiei de proiect. AGRI a fost lansat în 2010, când ministru al economiei era Adriean Videanu. Proiectul presupune transportarea gazului prin conducte de la locul de extracţie până la coasta georgiană a Mării Negre, unde ar fi lichefiat. De acolo, gazul ar fi transportat în tancuri până la un terminal de regazeificare pe ţărmul românesc, de unde ar fi transferat în sistemul naţional de transport al gazelor. Din conductele româneşti, gazele azere ar urma să ajungă la consumatorii români sau să treacă în sistemele de transport ale Ungariei sau Bulgariei şi, mai departe, în restul Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb