• ADEVARUL
• Îşi va demite PSD guvernul pentru a doua oară? Care sunt şansele lui Tudose
După prima jumătate de an petrecută la guvernare, PSD l-a demis prin moţiune de cenzură pe prim-ministrul Grindeanu. Principalul vector de atac a fost primarul Firea, iar acuzaţiile vizau lipsa de cooperare a premierului cu Primăria Capitalei şi pactizarea şefului guvernului cu "statul paralel". Identic cu ceea ce se i întâmplă acum lui Mihai Tudose. Şi radicalii şi moderaţii se pregătesc, de fapt, de schimbarea leadership-ului PSD. Moderaţii aşteaptă să vadă de unde bate vântul, iar radicalii îşi caută cele mai bune poziţii din care s-ar lansa în lupta pentru succesiunea lui Liviu Dragnea. Tudose beneficiază de o conjunctură care îi este favorabilă. Strategia lui de a câştiga timp are sanse să funcţioneze, atâta vreme cât liderii cei mai înverşunaţi ai partidului se pregătesc de bătălia finală, simţind că epoca Dragnea e pe cale să apună.
• Aritmetica schismei din PSD
Doar 10 mari organizaţii PSD vor face cu certitudine mitinguri de protest faţă de "statul paralel", cu precădere cele conduse de apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, au declarat surse politice pentru "Adevărul". În rest, lideri PSD din teritoriu se feresc să scoată lumea în stradă. Protestele pregătite de PSD faţă de "statul paralel" au dezvăluit şi un PSD paralel: cel al liderilor din teritoriu care nu susţin decizia centrului. Surse social-democrate au declarat pentru "Adevărul" că mai mulţi şefi de organizaţii i-au transmis lui Liviu Dragnea şi secretarului general al PSD, Marian Neacşu, că nu sunt de acord cu mitingurile de protest. Printre organizaţiile care nu vor mitinguri se numără Vrancea, condusă de Marian Oprişan, cel care, potrivit unor surse politice, a refuzat să vină la şedinţa convocată de Liviu Dragnea la sediul central al partidului.
• Tăriceanu ia distanţă de Dragnea
"Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă", a spus Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat dacă partidul său va participa la mitingurile PSD. "Nu ştiu, eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere", a completat liderul ALDE.
• Cum şi-a făcut treaba "Doi şi-un sfert" în cazul ministrului Carmen Dan
Scandalul microfonului descoperit de ministrul Carmen Dan în locuinţa închiriată pare să se fi stins. Cazul a fost făcut public chiar de Carmen Dan într-o emisiune TV. Au urmat luările de poziţie ale SRI, IGPR, unităţii de informaţii a MAI, DGPI, şi a Parchetului General. Concluzia: toţi cooperează în anchetarea cazului. Şi-atât. Rămâne întrebarea: cine trebuia să prevină şi să descopere cazul? Costin Georgescu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii, a declarat pentru "Adevărul" că în legislaţia după care funcţionează Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), urmaşa celebrei Doi şi-un sfert, nu există specificat, punctual, că este de datoria ei să facă verificarea locuinţei ministrului.
• Sărmanii care-şi cară acasă ajutoarele sociale cu taxiul
Sute de craioveni încadraţi în categorii sociale de persoane cu venituri foarte mici au stat la cozi uriaşe ieri pentru a primi pachete cu ajutoare alimentare din partea Primăriei Craiova. Unii dintre ei şi-au permis luxul de plăti taxiul pentru a transporta sacoşele acasă. Este vorba despre un program care se desfăşoară în perioada 4-15 decembrie, de care vor beneficia în jur de 15.000 de craioveni. Sunt vizaţi şomerii, persoanele cu handicap, asistaţii sociali şi pensionarii cu un venit sub 600 de lei. Fiecare poate ridica gratuit două kilograme de ulei, pungi de zahăr, făină, mălai şi orez, valoarea fiecărui pachet fiind de aproximativ 40 de lei.
• Două regiuni din România, în topul celor mai performante din Europa
Regiunea Nord-Vest a României este a cincea cea mai performantă zonă din Europa, în timp ce Bucureşti-Ilfov ocupă un respectabil loc 16 în clasament, conform indexului celor mai performante oraşe din Europa, realizat de Institutul Milken. Cele două regiuni din România din Top 20 se caracterizează în principal prin forţă de muncă bine educată, sectoare high-tech în plină expansiune, dar sunt dezavantajate de lipsa infrastructurii de transport, dar şi de lipsa migraţiei interne şi de creşterea prea lentă a populaţiei active.
• Ponta, către PSD: Nu faci mitinguri isterice şi inutile cu oameni care vin doar de frică să nu îi dai afară sau să nu se supere "Şeful"
Fostul premier PSD Victor Ponta spune că poate măcar de "opinia raţională a lui Călin Popescu Tăriceanu ascultă «înfierbântaţii» din conducerea actuală a PSD şi opresc prostia asta isterică a mitingurilor de «solidaritate cu Şefu'»". "Oamenii te-au votat şi ţi-au dat Puterea ca să guvernezi bine şi să schimbi legal ceea ce nu merge bine - mitinguri face Opoziţia sau un grup de oameni care se luptă cu Puterea! Când ai majoritate parlamentară şi controlezi Guvernul foloseşti Puterea dată de votul oamenilor şi adopţi legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern care să schimbe ceea ce merge prost în ţară - nu faci mitinguri isterice şi inutile cu oameni care au treabă la locul de muncă sau acasă şi vin doar de frică să nu îi dai afară sau să nu se supere «Şeful»!", mai scrie Ponta pe pagina sa de Facebook.
• Cel mai vechi cazino din România va fi reabilitat, după 28 de ani de ruină
Cazinoul din Vatra Dornei, prima clădire de acest gen din România, a ajuns într-o stare jalnică. Imobilul, care a fost retrocedat în urmă cu 13 ani Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, va fi reabilitat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de aproape 5 milioane de euro. Contractul va fi semnat marţi, 5 decembrie 2017, la Vatra Dornei, de către reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ARD Nord - Est. După reabilitare, cazinoul va fi transformat într-un Muzeu al Bucovinei. Cazinoul din municipiul Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea. Vasile Deac, primarul de la acea vreme, l-a convins pe împătratul austriac Franz Joseph despre faptul că în oraş ar trebui contruit un cazino în care turiştii veniţi în Dorna la băi să-şi poată petrece timpul.
• BANCHERUL
• BNR critica derapajele fiscale ale Guvernului si reversarea reformelor structurale, in lipsa unui acord cu FMI si UE
BNR critică in raportul de stabilitate financiara derapajele fiscale ale Guvernului si reversarea reformelor structurale după finalizarea fără succes a acordului cu FMI si UE, la finalul lui 2015, din cauza relaxării politicii fiscale iniţiate de fostul guvern PSD condus de Victor Ponta. "Inversarea reformelor structurale pare să fi început imediat după finalizarea acordului cu FMI şi UE, şi este vizibilă în cel puţin două dintre riscurile evidenţiate: tensionarea echilibrelor macroeconomice (prin abandonarea consolidării fiscale), respectiv slăbirea disciplinei de plată în economie", se arata in raportul de stabilitate al BNR prezentat ieri de viceguvernatorul Liviu Voinea unde se subliniază că nu sunt probleme cu sistemul bancar, ci există riscuri privind derapajele si incertitudinile politicii fiscale ale Guvernului, care s-a putea concretiza intr-un risc sever in cazul unei scăderi puternice a încrederii investitorilor in general in economiile emergente si in special in economia României.
• COTIDIANUL
• S-a declanşat Operaţiunea "Scorpion II" în PSD tot cu înţepătura Gabrielei Firea
Scandalul declanşat de Gabriela Firea în legătură cu Tîrgul de Crăciun pe care voia să-l amplaseze în Piaţa Victoriei este departe de a se fi stins. Orgolioasa primăriţă vrea acum capul lui Mihai Tudose, simţindu-se umilită de reacţia acestuia, mai ales după publicarea stenogramei în care tocmai ea îl ameninţa pe Premier. Faptul că Mihai Tudose a stat alături de preşedintele Klaus Iohannis la defilarea de 1 Decembrie, în timp ce liderii PSD şi ALDE au declinat invitaţia de a fi în tribuna oficială, este un motiv în plus ca PSD s-o încurajeze pe Gabriela Firea să stea cu acul scos pentru un moment prielnic.
• Se ascut săbiile în PSD: Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting...
Preşedintele Comisiei de muncă din Cameră, deputatul PSD Adrian Solomon, a precizat, luni, că nu va merge la mitingurile anunţate de partid pentru sâmbătă, împotriva statului paralel şi ilegitim, învocând treburi mai importante, el adăugând: "Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting...". Întrebat dacă ar trebui întărite instituţiile statului, Solomon a răspuns: "Eu cred că sunt destul de puternice, numai că trebuie să dorească să fie cu adevărat instituţii ale statului, ăsta care-l slujim noi şi cetăţenii". "Statul paralel îl putem defini fiecare cum dorim, dar vedem că sunt instituţii sau persoane care ţin să acţioneze altfel de cum hotărăşte poporul prin votul universal, liber exprimat în timpul alegerilor", a adăugat Solomon.
• Plahotniuc, învins de Porumboiu
Judecătoria Vaslui a respins ieri cererea lui Vladimir Plahotniuc împotriva lui Adrian Porumboiu. Oligarhul basarabean a solicitat instanţei de judecată să-i interzică omului de afaceri român să-i mai rostească numele în public. Sentinţa nu este definitivă. Plahotniuc a fost reprezentat la ultimul termen doar de avocatul său, care a afirmat că Adrian Porumboiu l-ar fi ameninţat printr-o scrisoare, dar şi telefonic, prin intermediul avocaţilor, cu un denunţ penal cu privire la coordonarea unui grup infracţional care îi controlează fostele firme. Vladimir Plahotniuc este liderul Partidului Democrat din Moldova şi unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Basarabia. Despre el s-a vehiculat că s-ar fi aflat în spatele concernului care a cumpărat în 2015 afacerile lui Porumboiu.
• CURENTUL
• Manevrează Voiculescu PSD-ul prin Firea sau e doar jocul ei diabolic spre putere
De câteva zile, postul Varanului are un subiect preferat şi anume "Furtună în PSD: mandatul lui Tudose, în pericol după cearta cu Firea", declaraţiile critice ale primarului general la adresa premierului fiind prezentate aproape la fiecare buletin de ştiri al postului Antena 3. Această eminenţă cenuşie a politicii româneşti, fostul turnător la Securitate, Dan Voiculescu. i-a manevrat şi pe Crin Antonescu şi Victor Ponta cu succes, anunţând în 2012 până la ce dată va fi suspendat Băsescu şi chiar fiind artizanul înfiinţării USL după cum povesteşte el însuşi în cartea "USL: Ideea care l-a îngenuncheat pe Băsescu Traian", nefiind contrazis până acum.
• CURIERUL NATIONAL
• Service-urile auto caută mecanici din China
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis către Ambasada Republicii Populare Chineze o scrisoare de intenţie în vederea derulării unui program de recrutare şi relocare de forţă de muncă în România pentru cetăţenii chinezi, în domeniul reparaţiilor auto. Industria de reparaţii auto din România se confruntă de peste 5 ani cu un deficit în creştere de forţă de muncă pregătită în acest domeniu. Numărul în creştere de înmatriculări auto din România presupune şi asigurarea unui număr suficient de angajaţi calificaţi în acest domeniu care să presteze activităţile specifice de reparare şi întreţinere a parcului auto naţional. România are, în prezent, un parc auto de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani.
• Nivelul de trai, un nou experiment în România
Societatea românească este într-o continuă mişcare şi transformare. O modificare importantă îndelung comentată în viaţa socială, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, este trecerea contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25% la 37,25% din care: - 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului (CAS 25% + CASS 10%); - contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, de 2,25%, vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale; acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă. Scăderea contribuţiilor cu 2% se va face concomitent cu scăderea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, România urmează să devină singura ţară din cadrul UE care transferă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor.
• Scumpirile "la poarta fabricii", 4% în 2017
Institutul Naţional de Statistică a anunţat luni creşterea indicelui preţurilor producţiei industriale (IPPI) cu 4% în ultimele 12 luni, valoare aproape dublă faţă de inflaţia măsurată la consumator în acelaşi interval de timp (prin indicele preţurilor de consum - IPC). Aceste scumpiri la poarta fabricii se vor vedea în coşul de consum în perioada următoare, fiind greu de prespus că respectivele scumpiri vor fi "resorbite" de către comercianţi prin scăderea marjelor de profit sau adaos comercial, în condiţiile actualelor presiuni salariale, potrivit Hotnews. Distribuţia apei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi medicamentele sunt în topul scumpirilor, potrivit datelor INS.
• Brexit: Soarta negocierii depinde de frontiera irlandeză
Niciodată în ultimii 30 de ani, de când a fost semnat acordul de pace în Irlanda de Nord, spun analiştii politici cunoscători ai dosarului Brexit, pacea în Irlanda nu s-a aflat în aşa mare pericol. Perspectiva ieşirii definitive din UE a Marii Britanii - la sfârşitul lunii martie 2019 - impune reconstruirea unei frontiere între Dublin şi Belfast. O chestiune complicată, la care în acest moment nu există soluţie. Vinerea trecută, alături de primul ministru irlandez Leo Varadkar, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, declara clar: soarta negocierilor vizând plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană este de acum legată de viitorul frontierei irlandeze.
• Germania le oferă până la 1.000 de euro solicitanţilor de azil care se întorc voluntar în ţara lor
Guvernul german le oferă migranţilor cărora le-au fost respinse cererile de azil un bonus care poate ajunge la 1.000 de euro dacă aceştia se vor întoarce voluntar acasă. Ministerul de Interne a anunţat noul program care se va numi "Ţara Ta, Viitorul Tău, Acum!" şi va dura până pe 28 februarie anul viitor. Familiile care vor pleca de bunăvoie vor primi până la 3.000 de euro. Vorbind într-un interviu pentru ziarul Bild am Sonntag, ministrul de interne federal Thomas de Maiziere a promovat programul adresându-se direct potenţialilor beneficiari. "Dacă vă decideţi până la sfârşitul lui februarie să vă întoarceţi voluntar acasă, veţi primi, în afara acestui ajutor, un bonus pentru casă în primele 12 luni pe care le petreceţi în ţara de origine".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Moscheea din fundul curţii. Zeci de lăcaşuri islamice din România au scăpat de sub orice control al statului
În România, oricine îşi poate construi propria "geamie" în aceleaşi condiţii în care îşi face un garaj, după ce Comisia de Avizare a Lăcaşurilor de Cult a fost desfiinţată . Arabii profită de vidul legislativ pentru a-şi înălţă moschei pe care nimeni nu le verifică, cel mult, poate, le supraveghează.
• Liga I are DOI PATRONI în Top 10 cei mai bogaţi români
Conform Top-ului actualizat de Revista Capital, Ioan Niculae se află pe poziţia a patra, având o avere estimată între 500 - 600 de milioane de euro. În cadrul aceluiaşi Top, patronul Astrei se afla anul trecut pe ultima treaptă a podiumului, cu o avere de circa 700 de milioane de euro. Gigi Becali îşi conturează, în mare, veniturile din rezultatele echipei sale, FCSB, dar şi din afacerile imobiliare. Faţă de anul precedent, latifundiarul din Pipera a reuşit un salt spectaculos în Top-ul celor mai bogaţi 300 de români, de trei locuri, fiind acum pe şase. În 2016, averea sa era cuprinsă între 280-300 de milioane de euro, iar în prezent este de aproximativ de 500 de milioane de euro.
• Gabriel Sandu rămâne după gratii cel puţin încă un an
Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, rămâne în închisoare cel puţin până în 4 decembrie 2018, după ce Tribunalul Ilfov i-a respins definitiv cererea de eliberare condiţionată şi a fixat un termen de reiterare a solicitării de un an. Decizia instanţei vine la scurt timp după ce Gabriel Sandu a trimis un denunţ în SUA, adresat preşedintelui Donald Trump şi Procurorului General, Jeff Sessions, în care îi acuză pe doi diplomaţi americani şi pe unul austriac că au făcut presiuni asupra sa în afacerea "Microsoft".
• China va detrona SUA din poziţia de cel mai mare importator mondial în următorii cinci ani
De la minereu de fier şi până la lapte praf, China cumpără tot ce se poate imagina astfel că în următorii cinci ani cel mai mare exportator mondial va deveni cel mai mare importator mondial, susţin economiştii de la banca chineză CICC, informează Bloomberg. China importă deja mai mult decât SUA din Asia, Africa, Oceania, America de Sud şi Europa de Est şi este posibil ca în următorii cinci ani să detroneze SUA din poziţia de cel mai mare importator mondial, susţin economiştii CICC, Liu Liu şi Liang Hong într-un raport publicat luni. Tranziţia Chinei din "fabrica" lumii, care transformă materiile prime în exporturi, într-o societate de consum va creşte şi mai mult puterea sa economică.
• BNR: Creşterea dobânzilor cu 2 p.p. ar majora rata creditelor neperformante la 7,3%
Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populaţiei s-ar majora de la valoarea actuală de 5,8%, la 7,3% într-un orizont de un an de zile în ipoteza unui şoc de 200 de puncte de bază pe rata dobânzii, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare.
• JURNALUL NATIONAL
• Văcarul din Clejani, numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Sistemul sanitar din România are acum şansă uriaşă de vindecare, graţie deciziei vizionare a guvernanţilor de a-l numi la conducerea ministerului pe giurgiuveanul Lucian Ioniţă, ginerele primarului din Clejani. Urmând, probabil, raţionamentul că românii oricum sunt trataţi ca vitele în spitale, premierul a considerat că nimic nu e mai potrivit pentru o funcţie de subsecretar de stat la Sănătate decât un văcar. Primul ministru Mihai Tudose a semnat pe 22 noiembrie decizia de numire în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii a lui Lucian Ioniţă. Fost vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal din judeţul Giurgiu, Ioniţă a trecut apoi la PSD, alături de socrul său, controversatul primar din Clejani, Florin Nidelea.
• Sunt gemeni si sunt primii miliardari in bitcoin!
Moneda virtuală bitcoin traversează o perioadă de zile mari, afişând record după record. Zilele trecute, operatorul bursier Nasdaq a dat de înţeles că ar putea urma exemplul rivalului sau CME Group lansând contracte in bitcoin începând cu anul viitor. Semn ca investitorii iau tot mai in serios acest activ. Potrivit The Telegraph, gemenii Winklevoss, cunoscuţi pentru că l-au atacat in justiţie pe Mark Zuckerberg pe motiv că acesta le-ar fi furat ideea de Facebook, au devenit, acum, primii miliardari in bitcoin. Foşti participanţi la Jocurile Olimpice la proba de caiac-canoe, Cameron si Tyler Winklevoss, au dezvăluit in 2013 că sunt posesorii a 11 milioane de dolari in bitcoin. Ascensiunea fulminanta a criptomonedei a propulsat aceasta investiţie la peste 1 miliard de dolari, afirma Telegraph. Cei doi fraţi investesc de mult in bitcoin si folosesc, in general, platforma Gemini
• Una dintre cele mai mari tranzacţii pe segmentul corporate
Consiliul de Administraţie al Aetna Inc a aprobat vânzarea companiei americane de asigurări de sănătate către operatorul lanţului de farmacii CVS Health Corp, pentru aproximativ 69 de miliarde de dolari. Va fi cea mai mare achiziţie pe segmentul corporate din acest an, combinând unul dintre cei mai mari operatori farmaceutici cu una dintre cele mai vechi firme din domeniu, aflată pe locul trei în topul celor mai mari companiilor americane de asigurări de sănătate.
• NATIONAL
• Tudose, out. Vine Fifor!
La vârful sistemului se vorbeşte deja că, in cele din urmă, peste câteva luni si neapărat după ce va trece barem iarna Mihai Tudose va fi oricum "out" din fruntea Guvernului, chiar daca nu va fi "ejectat" ca pontistul Grindeanu si se va încerca o retragere de onoare pentru acesta. Iar conform planului la al cărui punere in practică se lucrează deja pas cu pas, in timp ce "mahalagismul" recunoscut al Gabrielei Firea si orgoliul unui Mihai Tudose nu prea dus la biserică vor întreţine focul aprins in taină, deja se vor face cărţile pentru ca unica nominalizare care să fie acceptată atât de către toate taberele aflate in conflict din PSD, dar si de Palatul Cotroceni si sistem deopotrivă să fie Mihai Fifor. Propulsarea lui Fifor pare să fi fost accelerata după vizita acestuia la Washington, "feedback"-ul primit fiind mai mult decât OK.
• Noua fiţă in Franţa: ardeiul iute in ochi
"Elevii se prezinta la scoală cu ardei iuţi pe care ii desfac si ii baga in ochii si/sau in gura altor colegi. Alţii îşi zdrobesc voluntar ardeii iuţi pe piele, provocându-si arsuri", avertizează jandarmii francezi. "Le jeu de piment"(Jocul ardeiului iute), o "moda" care se înscrie in tendinţa reţelelor sociale de a inventa noi întreceri periculoase, după Ice Bucket Challenge(oamenii îşi turnau galeţi cu apă cu gheata in cap), dar si inversul "Hot water challenge" (provocarea apei fierbinţi, adică vărsarea apei fierte pe prieteni când nu se aşteaptă, cazuri grave au fost înregistrate in Statele Unite). A urmat "Ice and Salt", care consta in a-ti provoca o arsura de gradul al doilea aplicând sare si gheata pe piele, culminând cu celebra "Balena Albastra", de pe urma jocului numai in Rusia s-au sinucis peste 130 de copii. Fenomenul este luat in serios si "îngrijorător".
• PUTEREA
• Premierul Tudose, GEST INCREDIBIL către Codrin Ştefănescu
Social-democraţii s-au reunit luni seară pentru a-i petrece în avans pe cei care poartă numele Sfântului Nicolae. Printre ei, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, şi preşedintele executiv, Nicolae Bădălău. În momentul în care intrau în Club Floreasca, Mihai Tudose a fost surprins de camere în timp ce-i arăta limba lui Codrin Ştefănescu. Într-o intervenţie pentru B1 TV, acesta a susţinut că i s-a părut un gest drăgălaş. "Sunt glumele noastre. A venit cu domnul Dragnea şi eu eram în direct prin telefon la Realitatea. E o chestie drăgălaşă, una haioasă. Nu înţeleg de ce vă luaţi de asta", a spus Ştefănescu.
• Băsescu aruncă BOMBA în cazul MICROFONULUI găsit de Carmen Dan: "Au dat de un MANDAT"
Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede în evenimentul petrecut în casa ministrului de Interne, Carmen Dan săptămâna trecută. Băsescu consideră că ministrului i s-a spus unde se află microfonul iar tăcerea instituţiilor indică faptul că e vorba de un mandat de interceptare. "Deocamdata nu avem un raspuns: era mandat sau nu? Tacerea de dupa incident imi spune ca au dat de vreun mandat. A fost cineva care a vrut sa o ajute, cum au facut cu Dragnea, eu cred ca s-a dus ţintit la priza. A trecut o saptamana, trebuia sa afle in 48 de ore. Nu mi-a produs niciun fel de emotie, ci doar sila" a declarat Traian Băsescu la TVR1.
• ROMANIA LIBERA
• Anchetă cu ramificaţii ample la OMV Petrom. Compania petrolieră, în mijlocul unui dosar penal
Procurorii au intensificat cercetările în dosarul OMV Petrom, verificând, potrivit surselor "României libere," "modul defectuos" de îndeplinire a obligaţiilor de mediu ale companiei în privinţa lucrărilor de la batalele fosfo-amoniacale de la Doljchim, Petrobrazi şi Arpechim. În primă fază, acum doi ani, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de evaziune fiscală rezultate din modul în care compania petrolieră şi-a plătit mai mulţi expaţi, adică specialişti străini aduşi să lucreze în România. Surse judiciare au declarat pentru "România Liberă" că, între timp, ancheta s-a extins pe mai multe paliere, unele rezultate din contractul de privatizare în urma căruia compania austriacă OMV a devenit "stăpâna" Petrom.
• Israelul susţine că mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim va repara o nedreptate
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a descris luni o posibilă decizie a preşedintelui american Donald Trump privind transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim drept "oportunitate istorică de a repara o nedreptate", relatează AFP citată de Agerpres. Ministrul Lieberman a dat asigurări că Israelul va fi capabil să facă faţă oricăror violenţe pe care le-ar putea provoca un transfer al reprezentanţei diplomatice americane de la Tel Aviv la Ierusalim. La rândul său, conducerea palestiniană şi-a repetat opoziţia faţă de un astfel de transfer sau recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Salariile bugetarilor vor ajunge la 9% din PIB în 2018, ca în 2008
Cheltuielile cu salariile bugetarilor vor ajunge la 8,9% din PIB în 2018, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016, arată datele din proiectul de buget pentru anul viitor. Astfel, salariile bugetarilor vor avea anul viitor cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ultimii nouă ani, arată datele centralizate de ZF. "Am mai trecut prin perioade în care s-au făcut abuzuri, dar nu în halul acesta în care să se dea astfel de salarii. Este o iresponsabilitate, o aroganţă şi o mitocănie care mă sperie. Nu le mai e frică de nimic, îşi dau salarii, pensii speciale şi beneficii de parcă bugetul ar fi un sac fără fund", a spus Radu Furnică, Development Solutions. El aminteşte de faptul că România se află într-o situaţie similară cu cea a Greciei de dinainte de criza financiară globală, unde locuitorii încă suferă de pe urma iresponsabilităţii politicienilor.
• Investitori chinezi în fotbalul românesc?
Juventus Bucureşti este ultima clasată din Liga 1, echipa cu al doilea cel mai slab atac din campionat şi cu cea mai slabă apărare. Totuşi, un grup de investitori chinezi a fost prezent pe Arena Naţională, la înfrângerea cu FCSB, scor 4-0, iar asiaticii ar fi interesaţi să investească la clubul din Colentina. Chinezii ar urma să preia clubul în perioada următoare, urmând ca în 2018 să-i schimbe şi numele după ce Juventus Torino a somat clubul din Colentina. Sursa citată susţine că asiaticii au fost mulţumiţi de ce au văzut din loja Arenei Naţionale.
• Comisia Europeană pregăteşte lansarea reformelor pentru zona euro şi restartarea procesului de convergenţă ispitind Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, să adopte euro
Bulgaria este pregătită să intre în zona euro şi după ce va adopta euro se poate aştepta la sprijin serios, financiar, dar mai ales tehnic, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de euro şi dialog social. Comisarul a făcut aceste comentarii în contextul în care pe 6 decembrie va anunţa un pachet de reforme prin care CE vrea să facă zona euro mai stabilă, să completeze uniunea economică şi monetară şi să restarteze procesul de convergenţă în UE. De teamă că va rămâne la marginea Europei dacă liderii zonei euro decid că UE va avea un viitor doar dacă va deveni o uniune cu două viteze, liderii bulgari s-au angajat să grăbească procesul de adoptare a euro. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au spus amândoi că sprijină eforturile Bulgariei de a schimba leva cu euro.