REVISTA PRESEI 06.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 06.01.2017

ADEVARUL

Putin vrea de la Trump să blocheze scutul antirachetă din România şi Polonia

Liderul de la Kremlin va încerca să obţină un acord cu Administraţia Trump care să blocheze scutul antirachetă al NATO din România şi Polonia, precum şi anularea sancţiunilor antiruse, susţine Michael Morell, fost director al CIA. Morell spune că liderul de la Kremlin are o miză pe termen lung. Primul lucru pe care îl urmăreşte este o întâlnire bilaterală cu noul locatar de la Casa Albă care să pentru a pune bazele unui acord prin care Statele Unite să elimine sancţiunile impuse după criza din Ucraina şi acceptul SUA de a nu continua proiectele scutului antirachetă din România şi Polonia, în schimbul unui efort militar comun împotriva reţelei teroriste Stat Islamic în Siria".

Klaus Iohannis preia steagul de lider al Opoziţiei

Preşedintele se va poziţiona ca principal opozant al Guvernului Grindeanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2019, cred analiştii contactaţi de "Adevărul". Preşedintele Klaus Iohannis a degajat o ostilitate vădită faţă de Guvernul Sorin Grindeanu încă din seara depunerii jurământului. O poză dezlânată alături de toţi miniştrii - 24 la număr- la sfârşitul ceremonii a fost singurul moment în care şeful statului s-a afişat cu noul Cabinet. Apoi, Klaus Iohannis a făcut dreapta-împrejur şi a preferat anturajul jurnaliştilor, cărora le-a transmis: "o să ne vedem mai des de acum înainte". Potrivit unor surse din Administraţia Prezidenţială, şeful statului va avea o relaţie "strict instituţională" cu premierul Grindeanu, fără a semna vreun pact de coabitare, pe modelul Băsescu-Ponta, întrucât ar fi "inutil".

Avocatul Poporului s-a răzgândit doar de dragul lui Liviu Dragnea

Argumentaţia prin care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, contestă la Curtea Constituţională legea care interzice unui condamnat penal să fie membru al Guvernului contrazice nu doar jurisprudenţa constantă a CCR, ci chiar argumentele pe care Victor Ciorbea le-a exprimat, în faţa CCR, în speţe asemănătoare. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat joi la Curtea Constituţională articolul din Legea 90/2001 privind funcţionarea Guvernului care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului. Victor Ciorbea aduce trei categorii de argumente în susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate:

Cotroceni: Preşedintele e indignat de gestul lui Ciorbea

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis a criticat în termeni duri decizia lui Victor Ciorbea - Avocatului Poporului - de a contesta la Curtea Constituţională legea care interzice unui condamnat penal să facă parte din Guvern. "Preşedintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, o acţiune cu un unic beneficiar", a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui. "Că iese o doamnă dintr-un palat şi vorbeşte nu cred că e important. Dacă aveam de modificat legea, o modificam aseară prin ordonanţă de urgenţă", a reacţionat Liviu Dragnea, cel vizat de lege.

Spectaculoasele propuneri germane în domeniul antiterorismului

Spectaculoase şi neaşteptat de dure şi complexe sunt măsurile pe care Thomas de Maiziere, ministrul germane de Interne, anunţă că doreşte să le propună ca nou pachet de acţiuni de luptă împotriva ameninţărilor cu care se confruntă Germania. Conform propunerilor ministrului german de Interne, guvernului federal i-ar reveni cu mult mai multe atribuţii concrete şi la nivel operaţional asupra agenţiilor de securitate, în combaterea atacurilor cibernetice şi organizării deportărilor, permiţând mobilizarea şi desfăşurarea unităţilor militare în interiorul ţării în caz de situaţii de urgenţă de altă natură ca cele prevăzute acum de Constituţie. Toate acestea înseamnă că în Germania va urma un val de asemenea măsuri, apoi în Europa, necesare de foarte mult timp.

Urmează trei zile de iarna crâncenă. Cod portocaliu si galben de viscol si ger

Vin trei zile de iarna crâncenă, cu viscol si ger cumplit. Ninsorile au început încă de miercuri noapte, când sute de oameni au rămas blocaţi pe şosele. In sudul ţării, din noaptea de joi spre vineri, intra in vigoare si un cod portocaliu de vreme rea, iar meteorologii au anunţat chiar si un posibil cod roşu, in Vrancea, Buzău, Brăila si Ialomiţa. In Maramureş, şoferii au stat cu orele in ambuteiaje, pe drumuri albe si alunecoase. Si in Pasul Tihuţa, din Bistriţa-Năsăud, vântul puternic a viscolit zăpadă. Jumătate din ţară se va afla sub asediul iernii. In Masivul Ceahlău, temperaturile vor fi de minus 23-24 de grade Celsius, iar viteza vântului va depăşi 80 de kilometri pe ora. In aceste condiţii, spun specialiştii, temperatura resimţită de organism se va situa in jurul valorilor de minus 59 grade Celsius.

Eliminarea impozitului de 16% şi a plăţii CASS la pensii, adoptată Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat joi, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi "pentru" şi 29 de voturi "împotrivă", proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei. Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, raportul asupra proiectului de lege prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum şi a impozitului pe venit, fiind adoptat un amendament al PSD prin care doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de această prevedere. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că partidul pe care îl conduce va propune un amendament la legea care prevede scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 de lei, astfel încât toate pensiile din România să fie scutite de impozit, potrivit News.ro.

Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională

Curtea Supremă a emis, joi, mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat ar fi încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar, neprezentându-se, de două ori la rând, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, aşa cum prevede legea. Practic, Sebastian Ghiţă este de negăsit din 19 decembrie, ziua în care a rămas fără imunitate parlamentară. Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională, joi, la scurt timp după ce instanţa supremă a decis arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat. Numele lui Sebastian Ghiţă şi date despre acesta au fost introduse în aplicaţia "Urmăriţi" a Poliţiei Române, la care au acces toate structurile de poliţie din ţară.

Sebastian Ghiţă face noi "dezvăluiri": Ponta a fost şantajat s-o numească pe Kovesi la DNA

La doar câteva ore de la momentul în care a fost dat în urmărire naţională pentru a fi arestat, fostul deputat Sebastian Ghiţă face noi dezvăluri la postul său de televiziune. El susţine că Victor Ponta ar fi fost şantajat să o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA în 2014. Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a dispărut fără urmă deşi se afla sub control judiciar.

În ultima zi de mandat, Corina Şuteu a depus Dosarul Roşia Montană la UNESCO

În ultima zi de mandat, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a trimis la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană". Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea Ministrului Culturii, după informarea şi consultarea Prim-Ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Odată cu depunerea acestui dosar, Corina Şuteu a transmis că îşi manifestă speranţa că noul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, va susţine şi va duce mai departe în cele mai bune condiţii acest demers.

BANCHERUL

Restanţele la credite au crescut cu o jumătate de miliard de lei într-o lună

Restanţele la creditele acordate de bănci cu valori mai mari de 20.000 de lei înregistrate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR au crescut cu o jumătate de miliard de lei in luna noiembrie, revenind la nivelul din luna iunie. Astfel, totalul sumelor restante a ajuns la 25,7 miliarde lei, de la 25,2 miliarde lei in luna octombrie. Aproape tot volumul de restanţe sunt, de fapt, credite neperformante, întrucât 23 de miliarde de lei sunt restanţe cu întârzieri foarte mari, de peste un an, cu şanse mici de recuperare, iar alte 1,3 miliarde lei sunt restanţe cu întârzieri de peste 6 luni. In acelaşi timp, creditele neperformante scoase de bănci in afara bilanţurilor au crescut de la 12,2 miliarde lei la 12,5 miliarde lei. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante a avut o uşoară creştere, la 10,02% in octombrie, de la 10% in septembrie si 11,3% in luna iunie.

COTIDIANUL

Dragnea + Iohannis = cocktail Molotov - Cornel Nistorescu

De două săptămîni, Liviu Dragnea este mult mai puternic. Procentele PSD-ului în alegeri i-au umflat muşchii, i-au surescitat creierul şi i-au dezlănţuit subconştientul. Fac pariu că zi şi noapte se visează cum schimbă România şi intră în istorie. Părerile celorlalţi din PSD nu mai există decît ca nişte acorduri muzicale de la fundalul unui marş glorios. Klaus Iohannis s-a trezit. Credea că ocupă un tron şi conduce un infailibil mecanism de putere. Rezultatul alegerilor l-a zgîlţîit rău de tot. Abia în aceste săptămîni a înţeles că nu mai are pe cine se baza, că alegerile prezidenţiale din 2019 sunt aproape şi şansele sale scad vertiginos. A fost silit să accepte că este trecător prin Palatul Cotroceni, că a condus prost PNL-ul, că încrederea românilor în el a fost măturată de băşcălie şi de înjurături. Şi mai ales că "guvernul meu" s-a umplut de sînge şi de penibil.

Precizările lui Dragnea despre cazul Bejinariu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi că solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu va intra pe ordinea de zi a plenului în februarie, când începe sesiunea. Întrebat dacă este nevoie de o nouă solicitare a Parchetului în privinţa deputatului PSD Eugen Bejinariu, Dragnea a precizat: "Nu, din câte ştiu eu, nefiind cvorum (în 5 decembrie - n.r.), când începe sesiunea în februarie, intră pe ordinea de zi". Dragnea a adăugat că deputaţii PSD vor vota conform conştiinţei, arătând că nu crede că se pune problema respingerii solicitării Parchetului.

Sebastian Ghiţă ştie ce i s-a întâmplat lui Ponta de-a ajuns să o propună pe Kovesi la DNA

Dezvăluiri incendiare făcute de Sebastian Ghiţă! Într-o nouă înregistrare dată publicităţii, fostul deputat povesteşte cum a contribuit la numirea Laurei Codruta Kovesi în fruntea DNA. Ghiţă susţine că a fost intermediar între Kovesi şi Victor Ponta. Mai mult, Ghiţă mai spune că Ponta ar fi fost şantajat de Florian Coldea pentru a o numi pe Kovesi.

CURENTUL

Plin de tupeu, fostul iubit al Alinei Gorghiu îi închide uşa PNL lui Cioloş: nu, mersi

Mihai Voicu, cum care Mihai Voicu, fostul iubit al Alinei Gorghiu pe care a preluat-o de la un alt coleg şi a pierdut-o în braţele lui Bogdan Olteanu, a postat pe contul său de Facebook, neîntrebat: "un domn care ne-a spus în campania electorală că nu doreşte să fie pe afişele noastre şi că îi folosim abuziv imaginea ne lansează la televizor propuneri de colaborare. Menţionează ceva de platforma România 100. Păi cu platforma asta am pierdut alegerile. Nu mersi.". Mihai Voicu este preşedintele PNL Sector 1 dar a candidat în diaspora pentru un nou mandat de deputat pe care l-a şi obţinut, că doar Alina a făcut listele.

Parlamentul a abilitat Guvernul să emită Ordonanţe, PNL contestă la CCR

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. Proiectul a fost adoptat cu 150 de voturi "pentru" şi 83 "împotrivă". Potrivit prevederilor, Guvernul va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară în domeniile - finanţe publice şi economie; administraţie publică şi dezvoltare regională; sănătate, muncă şi protecţie socială; fonduri europene; educaţie şi cercetare; agricultură şi dezvoltare rurală; turism; antreprenoriat şi mediul de afaceri; mediu; comunicaţii şi societatea informaţională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege. PNL a anunţat că va contesta proiectul la Curtea Constituţională. Camera Deputaţilor este for decizional.

CURIERUL NATIONAL

Recuperatorii neînregistraţi nu mai pot cere bani

Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe va putea fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor obligă recuperatorii să transmită autorităţii o serie de documente privind statutul societăţii, inclusiv cazierul judiciar pentru persoanele responsabile cu administrarea şi conducerea societăţii. Recuperatorii vor fi obligaţi şi să transmită anual, în perioada 1 ianuarie - 1 martie, raportările privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperată.

Guvernul Grindeanu vrea să desfiinţeze Activele Statului

Programul de guvernare al PSD- ALDE îşi propune ca după jumătatea anului 2017 să creeze un Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care să cuprindă companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fostă AVAS, fostă AVAB, fostă APAPS, fostă FPS...). Programul de guvernare al PSD- ALDE îşi propune realizarea unor noi instrumente de investiţii publice, printre care "constituirea unui fond suveran de investiţii în vederea administrării şi valorificării eficiente a participaţiilor minoritare ale statului". Luna trecută, deputatul Andreea Paul aducea în atenţie situaţia companiilor de stat la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acţionar, arătând că acestea au pierderi uriaşe.

Dragu: România a încheiat 2016 cu un deficit bugetar de 2,6% din PIB, sub nivelul programat

Deficitul bugetului general consolidat a fost de 2,6% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2016, sub nivelul programat, de 2,8% din PIB, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, pentru Bloomberg, scrie Economica.net. Într-o altă declaraţie, făcută joi dimineaţă postului Digi 24, Dragu a precizat că fostul guvern a lăsat un draft de buget noului guvern, care cuprinde măsurile în vigoare şi un deficit bugetar de 2,99% din PIB. Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% pe metodologia cash.

Nouriel Roubini explică de ce Donald Trump pune în pericol securitatea lumii

Istoria anilor 1920-1930, reaminteşte cunoscutul economist Nouriel Roubini într-o analiză pentru "Les Echos", a arătat că izolaţionismul şi protecţionismul au condus la război. Dacă Donald Trump va ceda acestei tentaţii, subliniază economistul citat, Donald Trump "va ruina 70 de ani de prosperitate şi de pace mondială". În absenţa unui angajament activ al SUA în Europa, ne putem aştepta la agresiuni ale Rusiei pe continent. Argumentându-şi previziunea, Roubini relevă că, în momentul de faţă, Rusia "sfidează deja America şi Uniunea Europeană în Ucraina, în Siria, în ţările baltice şi în Balcani" şi "poate profita de destrămarea iminentă a UE pentru a reafirma influenţa Rusiei asupra ţărilor fostului bloc sovietic şi a susţine activ mişcările pro-ruse din Europa".

Brigada a 3-a de Infanterie americană a plecat spre Europa. O parte ajunge şi în România

Primii 240 din cei 4.400 de militari care vor fi desfăşuraţi în şapte ţări au zburat spre Germania, de unde îşi vor prelua tancurile şi blindatele şi vor pleca spre destinaţiile finale, Estonia, Lituania, Letonia, România, Bulgaria şi Ungaria. Această misiune a Brigăzii 3 implică un uriaş efort logistic. Locotenent-colonelul John Gilliam, comandantul Batalionului 1 din Regimentul 66 blindate, a declarat cu ceva timp în urmă că aceasta este cea mai mare desfăşurare a unităţii în Europa de la terminarea Războiului Rece.

În 2017, la 1.000 lei depuşi românii câştigă doar 15 lei

Calculele efectuate de Finzoom arată că, din acest an, pentru 1.000 lei depuşi în cel mai bun depozit bancar puteţi câştiga după un an maximum 15 lei, iar pentru 10.000 lei puteţi câştiga maximum 150 lei. Astfel, potrivit Noului Cod Fiscal, depozitele, conturile de economii, investiţiile la bursă şi în fonduri de investiţii sunt taxate 21,5% (16% impozit pe venit şi 5,5% contribuţia la sănătate). Dividendele sunt taxate 10,5% (5% impozit pe venit şi 5,5% contribuţia la sănătate).

Datoriile ţărilor europene şi cele la nivel mondial au atins cote îngrijorătoare

În 2017, avertizează experţi ai mai multor bănci europene, zona euro va împrumuta 900 miliarde de euro. O sumă colosală, moştenită în mare parte din anii de criză. Situaţia devine anul acesta mai complicată şi cu impact financiar serios şi din cauza scrutinurilor legislative sau prezidenţiale din ţări precum Olanda, Germania şi Franţa. Creşterea ratei dobânzilor a demarat deja, odată cu alegerea lui Trump la preşedinţia Americii, şi se aşteaptă ca ea să crească în continuare ca urmare a programului său ce implică masive cheltuieli. Datoria privată şi publică la nivel mondial, spune IIF(Institute of International Finance Inc.), depăşeşte 325% din PIB-ul mondial şi stabilitatea sa ar putea fi pusă în pericol de recenta creştere a costurilor creditelor.

EVENIMENTUL ZILEI

Comunicaţiile, singurul domeniu unde România este lider în UE

România este ţara care are cele mai mari viteze la internet fix din Europa, iar traficul mediu lunar pe utilizator de internet fix a depăşit pragul de 100 GB în primul semestru al anului 2016. Potrivit ANCOM, la 30 iunie 2016 românii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni în bandă largă, 56% dintre acestea permiţând viteze de peste 100 Mbps. Ţara noastră stă foarte bine şi la reţelele de telefonie mobilă, internetul 4G fiind tot mai răspândit, iar consumul este în creştere de la an la an.

Americanii, ameninţaţi de Turcia cu închiderea bazei aeriene de la Incirlik

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Erdogan, Ibrahim Kalm, a declarat, răspunzând unei întrebări: "Ne rezervă m dreptul de a închide Incirlik, dar înainte de a face asta, vom evalua atent circumstanţele". Un jurnalist pro-guvern, Abdulkadir Selvi, a scris, miercuri, că revocarea accesului SUA la această bază militară a fost dezbătut în prima şedinţă de guvern din acest an. Totuşi, datorită aşteptărilor mari din partea preşedintelui ales Donald Trump, Turcia nu va lua nicio decizie în acest sens, până la preluarea mandatului de către Trump, când poziţia SUA va fi clară. Şi ministrul turc al Apărării, Fikri Işik, a acuzat lipsa sprijinului din partea forţelor coaliţiei conduse de SUA în Siria, pentru o operaţiune a Turciei în regiunea al-Bab împotriva militanţilor Statului Islamic.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu vrea REŢINEREA PREVENTIVĂ a Generalului Coldea şi a Codruţei Kovesi!

Noile dezvăluiri facute de Sebastian Ghiţă l-a facut pe Traian Basescu să propună Procurorului General să-i reţina preventiv pe Florian Coldea şi pe Codruţa Kovesi. ,,ĂŞTIA SE ÎNTELEG ÎNTRE EI", şi-a motivat propunerea Basescu, sugerând că în stare de libertate ar distruge probe în dosarul care s-a deschis de Parchetul General. Ghiţa a povestit în noul episod cum a fost şantajat Ponta, ca premier, să o accepte pe Kovesi, în 2013 ca sefa a DNA.

Dumitru Costin: Marii câştigători ai creşterii salariului minim brut sunt bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale

Blocul Naţional Sindical (BNS) susţine valoarea salariului minim în plată la 1.450 de lei, argumentând că marii câştigători ai acestei creşteri de salarii sunt bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. " Marele câştigător al acestei creşteri de salarii îl reprezintă bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Ei sunt mai câştigători. Numai bugetul de stat are un impact pozitiv de aproape 1,2 miliarde de lei, venituri în plus, care pot să mai astupe un pic găurile generate de alte reduceri de taxe şi impozite", a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele BNS, Dumitru Costin, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii. Acesta a reamintit că, deşi unii dintre angajatori s-au plâns de această posibilă creştere cu 200 de lei a salariului minim, mediul de afaceri a rămas cu circa 10 miliarde de lei în urma modificărilor aduse Codului fiscal în decembrie 2015.

Fiecare familie va avea arondat câte un consultant fiscal, după modelul din SUA

Guvernul PSD-ALDE promite că va introduce un impozit diferenţiat anual pe venitul global, cuprins între 0%, la 10%, în funcţie de venit. Asta înseamnă că impozitul pe venit va scădea de la 16%, cât este în prezent, la maximum 10%, dar românii vor fi nevoiţi să-şi declare toate veniturile. Fiecare familie (gospodărie) va fi arondată unui consultant fiscal care va completa declaraţia de venit global în numele familiei respective şi care va lua în calcul toate veniturile obţinute de membrii aceştia şi toate taxele pe care le plătesc, inclusiv pe proprietate. Aceste măsuri sunt cuprinse în Programul de guvernare 2017-2020 votat ieri în Parlament. Documentul mai prevede şi reducerea numărului de taxe şi impozite la 50.

NATIONAL

Arestarea lui Ghiţă: prăbuşirea RTV

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a decis, joi, să admită cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv in cazul lui Sebastian Ghiţă. Pe numele deputatului a fost emis mandat de arestare in lipsa. Ţinând cont de precedentele astfel de acţiuni vizavi de mogulii mass-media, intrarea lui Sebi la bulău va duce la prăbuşirea postului Romania TV, canalul cu cea mai spectaculoasa creştere a audientei din peisajul TV romanesc. De ce s-ar prăbuşi? Păi, din cauze financiare. Aşa s-a petrecut in cazul lui Vântu, a lui Sârbu, ba chiar si a lui Voiculescu, deşi e mai puţin vizibil.

Au venit, au distrus, au plecat

Evacuaţi de noii miniştrii de la Palatul Victoria, tehnocraţii lui Iohannis îşi iau zborul spre Bruxelles. Au venit cu aere de mari specialişti si au dat-o in bară ca ultimii habarnisti. Din prostie, la ordin sau si-si se va dumiri viitorimea. Deocamdată, cert este ca prestaţia de doar un an a "guvernului meu" a ucis mitul tehnocraţilor salvatori, i-a scos pe salariaţi si pensionari in stradă, a lăsat sindicatele învolburate, a pus dreapta românească cu botul pe labe si a adus PSD-ului cel mai mare scor electoral obţinut in întreaga sa istorie. Asta ca să nu se mai spună că tehnocraţii n-au făcut nimic.

"Furia roşie" pune laba pe Interne!

Peste noapte, odată cu strălucirea tot mai intensa a stelei politice a lui Liviu Dragnea, tot mai mulţi dintre vechii clienţi politici ai PSD-ului, la grămadă cu "dezertori" din rândurile liberalilor, se conving unii pe alţii că este suficient să ai "origini sănătoase" din judeţele din zona de sud a tarii, dacă s-ar putea chiar din Teleorman, pentru a se cocota din nou in vârful piramidei puterii. Sau, dacă nu, barem să fraternizeze de urgenta cu "sudiştii". Iar printre oportuniştii care nu concep nici in ruptul "caschetelor" să piardă această ocazie nesperată de a fi din nou la "butoanele subterane" ale Ministerului de Interne se numără si cei din "clanul generalilor roşii", grupare extrem de influentă, care tocmai ce fusese destructurata in ultimii doi ani.

Ponta, vârful de lance al sistemului ticăloşit!

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor si, totodată, "tutore" asumat al cabinetului Grindeanu a promis ca, poate chiar in luna martie, va reuşi sa implementeze strategia unui ANAF mai "prietenos" cu contribuabilii romani. Atâţi caţi au mai rămas in picioare după isterica "vânătoare" declanşata împotriva lor, să nu uităm, de către Victor Ponta si Gelu Diaconu. Fără să i-o ceara nimeni, Victor Ponta s-a oferit voluntar al "sistemului ticăloşit" pe care îl acuză astăzi, fiind cel care a declanşat prigoana împotriva întreprinzătorilor români. Pentru ca cuplul Victor Ponta - Gelu Diaconu, pe vremea când acesta din urma conducea încă ANAF-ul este totuşi artizanul strategiei de raportare a cifre tot mai uluitoare de "încasări la bugetul de stat". Care erau de fapt doar pe hârtie, Antifrauda pierzând acum, pe bandă rulantă, mii de procese, judecătorii deblocând zilnic conturile si ridicând sechestre puse pe bunurile victimelor "raidurilor Antifrauda".

România are cel mai mare studio de video-chat din lume

După ce anterior a deţinut si recordul pentru cel mai mare video-chat din Europa, acum Romania deţine si cel mai mare studio din lume cu o suprafaţa de 1.500 de metri pătraţi. Acesta a fost deschis in septembrie 2016 după o investiţie de 300.000 de euro si se afla in buricul Capitalei. Acesta se numeşte Studioul 20 Unirii si deţine nu mai puţin de 35 de camere de video-chat, la care se adaugă camere de relaxare, o cafenea, basca o camera de masaj cu jacuzzi. Bineînţeles, cele 35 de camere au fiecare in parte o tema de decor diferita. Culmea, daca am face un top al studiourilor de chat, pe locul doi s-ar afla tot un studio deţinut tot de aceeaşi firmă, dar deschis la Piaţa Victoriei in februarie 2015.

PUTEREA

NATIONAL BANK OF GREECE ar putea scoate la vânzare BANCA ROMÂNEASCĂ

Al doilea grup bancar elen ca mărime, National Bank of Greece (NBG), care în România deţine Banca Românească, plănuieşte să îşi vândă subsidiara de asigurări din Grecia, Ethniki, în 2017, şi ar putea renunţa, în perioada următoare, şi la alte active din Grecia şi din ţările din sud-estul Europei unde este prezentă. Recent, NBG a fost de acord să vândă subsidiara sa din Bulgaria, United Bulgarian Bank, a patra bancă ca mărime din această ţară, către belgienii de la KBC, într-o tranzacţie în valoare totală de 610 milioane de euro. Mai mult, în luna iunie, NBG a vândut filiala sa din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank, pentru suma de 2,7 miliarde de euro.

ROMANIA LIBERA

Ministrul Justiţiei, doctor la o fabrică de diplome din Republica Moldova

"România liberă" a dezvăluit faptul că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a obţinut titlul de doctor la Universitatea Liberă Internaţională din Chişinău în timp ce era deputat la Bucureşti. Dragoş Ciuparu a fost consultant de nivel înalt al Ministrului Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul programului Uniunii Europene de consiliere a Guvernului Republicii Moldova. Profesorul Ciuparu susţine că e mult mai uşor să obţii un doctorat la Chişinău. El se întreabă cum a fost posibil ca Florin Iordache să susţină o teză de doctorat în domeniul relaţiilor economice internaţionale, cu titlul "Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în UE" în Republica Moldova, o ţară care nu este membră a Uniunii Europene.

Programul real de guvernare. Priorităţile PSD: legea graţierii, Codul Penal, salvarea baronilor şi a plagiatorilor

PSD a încălcat cutumele parlamentare pentru a grăbi instalarea noului executiv. Parlamentul are undă verde să schimbe legea graţierii iar modificarea Codului Penal este o prioritate a Guvernului. Noul Executiv a fost votat de Parlament cu 295 de voturi pentru şi 133 împotrivă. În dorinţa de a ajunge rapid la putere, social-democraţii au forţat procedurile parlamentare, sărind peste etapele respectate la instalările anterioare de miniştrii. Audierile miniştrilor în comisiile parlamentare şi votul final din plenul reunit au fost "înghesuite" într-o singură zi. Pentru comparaţie, instalarea Guvernului Cioloş a durat două zile - una dedicată audierilor în comisii şi alta votului în plen. Toţi cei 26 de miniştrii ai Guvernului PSD-ALDE, sprijiniţi şi de UDMR, au fost validaţi fără emoţii în comisiile parlamentare.

ZIARUL FINANCIAR

Raportul bogăţiei globale: Averea familiilor din România este de 229 de miliarde de dolari

Datele sunt consemnate în ultimul raport privind "bogăţia globală" (Global Wealth Data Book 2016) elaborat de banca elveţiană Credit Suisse şi care sunt foarte apropiate de cele ale BNR. Astfel, la jumătatea anului trecut, averea gospodăriilor din România era de 229 mld. dolari, la o populaţie de 16,5 milioane de adulţi. Spre comparaţie, averea gospodăriilor din Ungaria era, la aceeaşi dată, de 256 de miliarde de dolari (peste cea a bogăţiei familiilor din România, aşadar), la o populaţie adultă la jumătate. Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gospodăriilor Cehiei era la mijlocul anului trecut de 409 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor poloneze de 746 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 30,3 milioane.

România, la coada UE cu preţul carburanţilor după ieftinirea de 8% din prima zi a anului

Din prima zi a anului preţul pe litrul de benzină şi motorină a revenit sub pragul de 5 lei după ce peste noapte a fost eliminată taxa de 7 cenţi, iar TVA s-a redus de la 20% la 19%. Cu ieftiniri de peste 8%, România a revenit la coada clasamentului european în ceea ce priveşte preţul carburanţilor, dar este posibil ca bucuria şoferilor să nu fie de durată în contextul în care barilul de petrol a revenit pe creştere.

Un mexican este noul şef al lui Isărescu la Zurich

Agustín Carstens, 58 de ani, guvernator al Băncii Naţionale a Mexicului, va prelua din octombrie 2017 conducerea Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI) supranumită "banca băncilor centrale", urmând să-l înlocuiască pe Jaime Caruana. Carstens, care ocupă poziţia de guvernator al băncii centrale din Mexic din 2010, este unul dintre cei mai respectaţi economişti în comunitatea financiară internaţională, fiind inclus de multe ori în topurile celor mai eficienţi guvernatori de bănci centrale ai lumii. A fost în 2011 şi unul dintre candidaţii pentru funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), poziţie care a revenit în cele din urmă franţuzoaicei Christine Lagarde. Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară la nivel mondial, asigurând "colaborarea" şi "coordonarea" băncilor centrale ale lumii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb