REVISTA PRESEI 06.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 februarie 2012

ADEVARUL

Ungureanu, favorit să devină premier

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, pare a fi soluţia preşedintelui Băsescu pentru şefia unui nou Guvern. Zece luni "interesante" ne mai despart - cel puţin teoretic - de alegerile parlamentare şi, implicit, de o nouă formulă guvernamentală. Până atunci însă, preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL dau semne clare că vor instala pe altcineva în locul lui Emil Boc. Dar cine este "asul din mânecă"? De la debutul crizei economice şi până astăzi s-au tot vehiculat nume de posibili înlocuitori ai actualului premier, însă niciunul de anvergură sau cu priză la electorat. "Soluţia tehnocratului", acceptată la nivel declarativ de majoritatea partidelor, nu s-a dovedit viabilă tocmai din cauza intereselor diverse ale celor care au avansat-o.

Demisia lui Emil Boc, cerută pe mai multe voci

Îngrijoraţi de rezultatele slabe din sondaje, liderii democrat-liberali vorbesc, în public sau în spatele uşilor închise, despre schimbarea lui Emil Boc din funcţia de premier. Neoficial, unii democrat-liberali avansează şi un termen pentru eventuala demisie: după 6 februarie, când se va încheia misiunea care se află la Bucureşti, pentru a patra evaluare a acordului cu România. Potrivit acestui scenariu, după această dată, la Palatul Victoria s-ar putea instala un guvern condus de un tehnocrat. În faţa primelor solicitări, Emil Boc a afirmat că nu a greşit cu nimic şi că nu va demisiona.

FMI forţează scumpirea energiei, dar ignoră salariile şi puterea de cumpărare

Fondul Monetar Internaţional cere scumpirea energiei încă din acest an şi liberalizarea pieţei până în 2017, deşi calculele autorităţilor române din acest sector arată că populaţia nu-şi poate permite preţuri ca în UE mai devreme de 2020. Încă de când Guvernul a semnat acordul de tip preventiv cu FMI, finanţatorii externi cer încontinuu liberalizarea pieţei de energie şi gaze. Aceasta la presiunea companiilor străine prezente pe piaţa din România, care îşi doresc profituri mai mari din preţurile finale, chiar dacă românii au unele dintre cele mai mici salarii din UE.

Codul portocaliu atinge intensitate maximă astăzi, după ora 14.00. În prezent, 250 de localităţi sunt afectate de ninsoare şi viscol

Peste 250 de localităţi din 16 judeţe sunt afectate din cauza ninsorii, viscolului şi poleiului, a declarat, duminică seara, secretarul de Mihai Capră. Cele mai afectate judeţe sunt Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Galaţi, acolo unde ninsorile şi viscolul vor avea intensitate maximă astăzi, după ora 14.00. Codul portocaliu de ninsoare şi viscol emis pentru Bucureşti şi alte 19 judeţe va atinge momentul de maximă intensitate astăzi, după ora 14.00 şi va ţine până miercuri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră.

Succesul din SUA ne deschide apetitul pentru dolari

După ce au reuşit să atragă 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe piaţa americană, autorităţile de la Bucureşti vor să testeze din nou simpatia investitorilor de peste Ocean. România va mai accesa piaţa SUA în acest an pentru a se împrumuta în dolari, întrucât prima ieşire a fost un succes. Data viitoare, suma atrasă prin noua emisiune va fi mai puţin importantă, pentru că "vom testa percepţia investitorilor şi lungirea maturităţilor", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Intervenţia sa a venit după ce, săptămâna trecută, România a atras 1,5 miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA. Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrală şi de Est.

RL: tirajele false au ieşit la iveală

Diferenţele dintre tirajul declarat de compania care editează cotidianul "România liberă" şi numărul real de exemplare din tipografie ajung şi până la 42.000 de copii. O serie de controale făcute anul trecut la tipografia United Print, unde se tipăreşte cotidianul "România liberă" (RL), au relevat diferenţe mari între cantitatea comandată de compania Medien Holding, editorul ziarului, şi numărul real al copiilor găsite în tipografie. Din 28 de controale făcute de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), şase au fost cu probleme. Spre exemplu, în data 5 mai 2011, reprezentanţii BRAT au găsit în tipografie doar 2.000 de exemplare, în timp ce cantitatea comandată de editor era de 44.000 de copii.

Grecia, între faliment şi mila bancherilor

Felul în care se va restructura datoria Greciei va determina viitorul întregii economii europene. Cu o lună până la faliment, Atena trebuie să găsească o soluţie. În urmă cu aproape un an, liderii europeni au decis că orice plan de salvare a Greciei trebuie să se bazeze şi pe participarea sectorului privat, altfel nu are sorţi de izbândă. Mai uşor zis decât făcut. Încă din iulie 2011, negocierile dintre creditorii privaţi, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, şi oficiali eleni s-au terminat fie cu eşecuri dureroase, fie cu acorduri nerespectate. Acum, Grecia este la doar câteva săptămâni de intrarea în incapacitate de plată. La 20 martie, statul are de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde de euro, datorie pe care nu-şi permite să o achite fără ajutor extern, spun analiştii. Sprijinul este condiţionat însă de încheierea unui acord cu creditorii privaţi. Astfel, Atena se află între ciocan şi nicovală: să accepte condiţiile bancherilor sau să intre în faliment.

Atacă Israelul Iranul în primăvară?

Există o "foarte mare probabilitate" ca, în primăvară, Israelul să lanseze o intervenţie militară împotriva instalaţiilor militare din Iran. Declaraţia a fost făcută recent de secretarul american al Apărării, Leon Panetta, citat de cotidianul "Washington Post". "Israelul a făcut cunoscut că are în vedere" atacuri aeriene, iar "noi ne-am exprimat îngrijorarea", a spus şeful Pentagonului. Potrivit "Washington Post", Pentagonul crede că loviturile israeliene ar putea fi iniţiate în aprilie, mai sau iunie. Oficialii de la Ierusalim aduc deja argument pentru ofensivă. Şeful serviciilor secrete militare israeliene, Avivi Kochavi, a avertizat că Iranul are 200.000 de rachete, dintre care câteva mii au o rază de acţiune de 100 de kilometri şi că Teheranul este capabil să construiască într-un an bomba nucleară.

CAPITAL

AL 12-LEA CEAS. Trei soluţii pentru salvarea Greciei

La doi ani după primul summit de criză pentru rezolvarea situaţiei Greciei, este clar pentru toată lumea că ţara nu poate fi salvată de măsurile gândite şi aplicate până acum care, dimpotrivă, o adâncesc tot mai mult "în nicăieri", se arată într-o analiză a publicaţiei germane "Suddeutsche Zeitung". Articolul încearcă să găsească o soluţie realistă a problemei elene. Programul de austeritate impus de finanţatorii externi, în cazul Greciei aşa numita Troika, compusă din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), nu a făcut decât să ducă ţara în sărăcie, iar moneda euro în impas. Toţi sunt responsabili pentru acest dezastru, însă în special guvernul german, care a dat semnale şi apoi a afirmat că băncile private trebuie să adopte o mare parte din datoria Greciei.

3 mari bănci prezente şi în România, suspectate de manipularea dobânzilor în defavoarea clienţilor

UBS şi Credit Suisse, Societe Generale, RBS şi Citigroup, alături de alte 7 mari bănci, sunt anchetate în Elveţia privind o posibilă manipulare a dobânzii de referinţă Libor, transmite Bloomberg. Din lotul anchetat nu lipsesc giganţi bancari din Germania, Olanda şi Japonia. Practic, se cercetează modul în care s-a stabilit referinţa Libor (London Interbank Offer Rate) pentru produse financiare în cuantum de 350 trilioane dolari. Dobânda la împrumuturile de pe piaţa interbancară din Londra este un indicator de referinţă de care sunt legate credite în lire sterline, franci elveţieni, dolari americani, yeni sau dolari australieni. "O conspiraţie între traderii pe produse derivate ar fi putut influenţa" indicatorii Libor şi Tibor (Tokyo Interbank Offer Rate), a spus vineri Consiliul Concurenţei din Elveţia (Comco). "De asemenea, este posibil ca şi condiţiile de piaţă pentru produsele derivate pe aceste rate de referinţă să fi fost manipulate", a spus arbitrul competiţiei din Elveţia.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor

Ucraina vrea să deţină 34% din consorţiul care va administra sistemul său de transport al gazelor. Celelalte două părţi implicate, Rusia şi UE, ar trebui să deţină 33% fiecare, consideră preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici, informează Sueddeutsche Zeitung, preluată de Ria Novosti. Aceasta ar fi soluţia de compromis la care ar trebui să ajungă Ucraina şi Rusia pentru a fi stins conflictul existent între cele două state pe tema gazelor naturale. Contractul existent între cele două părţi, semnat în 2009, prevede un preţ de 416 dolari/1.000 metri cubi, preţ considerat prea mare de către oficialii de la Kiev.

ArcelorMittal Galaţi: angajaţii cresc eficienţa combinatului

Producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi a primit, în ultimul an, peste 2.000 de soluţii pentru îmbunătăţirea procedurilor de lucru de la proprii angajaţi. Circa 1.800 dintre acestea au fost deja implementate sau sunt în curs de implementare. Extindeţi toate mesajele. Acţiunea face parte din proiectul "Idei de Progres", iniţiat de companie la finele lui 2010. În 2011, ArcelorMittal Galaţi a premiat 3.000 de angajaţi care au propus şi implementat sugestiile lor în cadrul acestui proiect, un program special creat ca stimulent pentru lucrătorii Combinatului.

Ce interese are Rusia în Cipru?

Cipru a devenit casa a mii de ruşi, dar regimul Putin ar putea avea interese mai mari în mica naţiune, comentează The Guardian. Luna trecută, o misterioasă navă de transport rusească a căutat refugiu, în timpul unei furtuni violente, în portul cipriot Limassol. La bordul navei MS Chariot erau ascunse patru containere încărcate cu 60 de tone de muniţie pentru puşti mitralieră AK-47 şi pentru lansatoare de rachete. Încărcătura provenea de la Rosoboronexport, compania de stat ce deţine monopolul asupra exporturilor de armament ale Rusiei. Cumpărătorul era nimeni altul decât guvernul sirian. În calitate de membru UE încă din 2004, Cipru ar fi trebuit să reţină marfa, din simplul motiv că reprezintă o încălcare flagrantă a embargoului strict impus de UE asupra aprovizionării Siriei cu echipament militar. Însă oficialii ciprioţi i-au permis navei să părăsească portul, în schimbul unor asigurări vagi că aceasta îşi va schimba traseul.

CURENTUL

Mândria PNL, deputatul-violator Dan Bordeianu, contracte de peste 90 de miliarde cu statul

Recent, Bordeianu a început să se afişeze pe la conferinţele de presă ale liderilor USL chiar în spatele lui Crin Antonescu, fiind perceput astfel drept unul din soldaţii de bază din garda sa pretoriană. Ce-i drept, Bordeianu are de ce să-i fie recunoscător partidului care, prin grija ce i-o poartă, i-a băgat în buzunar câteva milioane de euro, din contractele cu statul desigur. SC Ecoloc SRL, firma soţiei lui Bordeianu, pe care acesta "uita" să o treacă în declaraţiile de interese anterioare, a făcut bani frumoşi chiar în vremea dictaturii nemiloase a lui Traian Băsescu, din afaceri cu orice: de la materiale de construcţie şi prelucrarea lemnului până la colectarea şi tratarea apelor uzate, transporturi prin conducte sau lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii.

Ultraşii liberali, în război cu protestatarul-vopsit Claudiu Crăciun

Subiectul "Cel mai iubit dintre revoluţionari" inserează dihonie în rândul "pieţarilor" USL. O parte dintre aceştia sunt extrem de geloşi pe succesul fulminant al noului star din rândul "societăţii civile", Claudiu Crăciun, cel mai ţinea recent un discurs demagogic, aproape antrenat în sensibilizare, în Parlamentul European. Acesta ar fi furat startul şi gloria, deoarece nu este nici oengist, nici politician, ci un nou hibrid de piaţă care dă bine pe sticla mogulilor şi care totodată este plimbat de politicieni ca pe sfintele moaşte. În tot acest timp, adevăraţii "revoluţionari" penelişti, cei care se lăudau recent că ar fi iniţiat ocuparea Pieţei, îşi văd "revoluţia" furată de către acest "proiect Crăciun". Penelişti care au ros oase înaintea venirii lui Mirreile Mathieu la cârma PNL îşi exprimă din nou nemulţumirile în spaţiul virtual vizavi de confiscarea acestor mişcări de către un "anarhist" precum Crăciun.

Liberalizarea tarifelor la energie pentru populaţie a fost amânată cu doi ani, până în 2017

Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat ieri şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013. Oficialul a adăugat că piaţa trebuie să decidă preţul, iar instituţiile financiare interna­ţionale vor încuraja guvernul spre această ţintă, însă modificările trebuie să fie graduale, transparente şi pre­vizibile.

CURIERUL NATIONAL

Clinicile private, restante în relaţia cu pacienţii

Potrivit unui studiu, numai 54% dintre pacienţi beneficiază de atenţia cuvenită din partea personalului atunci când au sunat la o clinică privată pentru a face o programare. Comparativ cu sistemul de stat, acestea stau mai bine, însă şi aici sunt destule probleme. Există însă multe clinici şi concurenţa va regla piaţa, iar cabinetele care nu satisfac clienţii se autoînchid. Faptul că în clinicile private calitatea aparaturii medicale este mult peste cea din unităţile medicale de stat este deja cunoscut, însă aceste centre medicale au unele probleme în ceea ce priveşte programările făcute pacienţilor. În contextul în care se vorbeşte de privatizarea sistemului de sănătate, aceste centre medicale sunt primele în lista celor care ar dori să semneze contacte, însă clinicile trebuie să fie mai atente cu personalul pe care îl aleg.

BCR îşi cere banii înapoi de la dezvoltatorul Citadella

Şi banca a cerut insolvenţa BRC Business Group, în contul împrumutului de 20 mil. euro pe care i l-a acordat pentru construcţia proiectului. Până la 26 mai, administratorul judiciar va trebui să întocmească tabelul definitiv al creanţelor, în care să includă şi datoria de 7,2 mil. euro, plus penalităţi şi dobânzi pe care o are BRC către BCR. La mai puţin de o săptămână de când Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea de intrare în insolvenţă formulată de BRC Business Group, şi BCR a avut o solicitare similară, revendicând restanţele de 31.268.791 lei (echivalentul a 7,2 mil. euro), plus penalităţi şi dobânzi, din împrumutul de 20 mil. euro pe care i l-a acordat dezvoltatorului înainte de începerea construcţiei proiectului Citadella Titan.

Evoluţie îngrijorătoare la negocierile Greciei cu Troika FMI-CE-BCE

Lipsa sprijinului politic faţă de condiţiile puse de creditorii internaţionali l-ar putea determina pe premierul Papademos să-şi prezinte demisia. Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrupului, prevede chiar falimentul Greciei, cel mai târziu în luna martie. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au comunicat Greciei că nu pot fi de acord cu restructurarea datoriilor ei faţă de sectorul privat, în absenţa unor garanţii privind măsurile ce trebuie să le ia pentru a beneficia de un al doilea plan de ajutor internaţional. Miniştrii respectivi au ajuns la această decizie prin intermediul unei teleconferinţe organizate sâmbătă după-amiază. Ei au sperat să se întâlnească astăzi, la Bruxelles, pentru a finaliza decizia privind acordarea ajutorului mult aşteptat de Atena, de 130 miliarde de euro, pentru a-şi plăti datorii scadente la 20 martie şi a evita astfel falimentul conturilor publice. Reuniunea a fost, însă, amânată din cauza reticenţelor Greciei de a îndeplini condiţiile puse de Troika (formată din reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi ai BCE).

Toate drumurile duc la Jucu - un nou investitor a venit la Cluj

Indienii de la Tata Motors au vizitat parcul industrial Tetarom III. Preşedintele CJ Cluj a anunţat că se află în negocieri cu oficialii constructorului auto. Ştirea plecării Nokia din România a făcut înconjurul lumii şi a atras atenţia asupra parcului industrial de la Jucu. Italienii de la De'Longhi au făcut prima mutare şi au semnat cu finlandezii un acord de cumpărare a facilităţilor vacante. Nemţii de la Bosch au luat şi ei drumul care duce la Jucu şi, după mai bine de un an de analize şi negocieri cu autorităţile române, au obţinut şi sprijin de stat. Guvernul României a anunţat că va acorda ajutor de stat şi italienilor de la De'Longhi.

Austeritate la Goldman Sachs: Seful bancii a primit un bonus în actiuni de numai 7 milioane dolari

Directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a primit un bonus în actiuni în valoare de 7 milioane de dolari pentru activitatea din 2011, în scadere cu 44% fata de cel din 2010, dupa un an dificil pentru marile banci de pe Wall Street, transmite Financial Times. Directorul financiar al Goldman, David Viniar, si presedintele Consiliului de Administratie, Gary Cohn, au primit de asemenea bonusuri în actiuni de câte 7 milioane de dolari, potrivit documentelor transmise de banca autoritatilor financiare.

EVENIMENTUL ZILEI

Mutarea surpriză a lui Traian Băsescu

Preşedintele va testa susţinerea pentru un premier tehnocrat, azi, la consultările de la Cotroceni. Decizia cu privire la soarta premierului este în mâinile lui Traian Băsescu şi întreaga clasă politică aş­teaptă următoarea mutare a acestuia. Partidele vor afla intenţiile preşedintelui la consultările ce vor avea loc astăzi la Cotroceni. Surse din cadrul coaliţiei guvernamentale spun că, dincolo de agenda oficială, Băsescu va testa părerea şi susţinerea partidelor pentru un guvern cu un premier tehnocrat, dar cu componenţă politică, pe structura actualei majorităţi parlamentare PDL-UNPR-UDMR. De alt­fel, în pregătirea evenimentului, sâmbătă, câţiva dintre liderii PDL au fost la Cotroceni. Printre numele vehiculate ca posibili premieri sunt Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dar şi consilierul acestuia, Lucian Croitoru. La bursa premierilor mai sunt cotaţi şi George Maior, şeful SRI, şi Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI: Creşterea salariilor nici nu se discută

Planurile de majorare a veniturilor bugetarilor ar putea fi reluate abia din a doua parte a acestui an, dacă economia merge bine, spun reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Bugetarii pot beneficia de salarii mai mari doar dacă economia performează bine în semestrul doi, lucru destul de dificil, ţinând cont că zona euro este ameninţată cu recesiunea. Pe fondul înrăutăţirii situaţiei din zona euro, este destul de greu de crezut că va fi loc de majorări salariale din iunie încolo, spun şi analişti chestionaţi de EVZ.

Elena Udrea, despre demisia lui Boc: Decizia va fi conform cu aşteptările oamenilor

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat aseară răspunzând unei întrebări legate de discuţiile privind demisia lui Emil Boc că şi "în PDL există o stare de aşteptare, de agitaţie şi de nemulţumire" deoarece în cele trei săptămâni care au trecut de la proteste nu au auzit "de la conducerea PDL" un punct de vedere cu privire la ce se va face. Elena Udrea a afirmat la o emisiune la Realitatea TV că nu vrea să spună "mai mult decât a spus Emil Boc sau ceea ce nu a spus Emil Boc", confirmând însă declaraţia acestuia că discuţiile despre schimbarea premierului vor avea loc după plecarea misiunii FMI din România, adică de mâine.

JURNALUL NATIONAL

Scumpirile, amânate pe jumătate

Industria va suporta din plin majorările la electricitate şi gaze. Executivul a obţinut îngheţarea preţului la gaze în 2012 pentru popu­laţie şi liberalizarea preţurilor la electricitate pentru 2017, în vreme ce pentru industrie ţintele au rămas în continuare 31 decembrie 2013. "Nu există nici un plan de creştere a costurilor la gaze în 2012 (la populaţie - n.r.). La electricitate, pentru con­sumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici, procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România. Preşedintele Traian Băsescu declara recent că Guvernul încearcă negocierea liberalizării la nivelul anului 2017 pentru firme şi 2020 pentru populaţie. Statul nu a reuşit să se pună de acord cu FMI asupra liberalizării preţurilor pentru gazele naturale şi nu a obţinut amânarea aşa cum s-a lăudat, mai multe discuţii urmând a avea loc în aprilie împreună cu reprezentanţii companiilor de petrol şi gaze.

Ponta, interviu pentru Reuters: România, cea mai vulnerabilă ţară din UE

Economia României este încă cea mai slabă din Uniunea Europeană şi continuăm să fim una dintre cele mai vulnerabile ţări în faţa "furtunii" care pare să vină. Aceasta este părerea preşedintelui PSD Victor Ponta, căruia jurnaliştii de la Reuters i-au luat joi un interviu. Ponta a declarat că în ciuda numeroaselor măsuri de austeritate adoptate de România pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată, consecinţele crizei economice afectează şi acum românii. Liderul PSD a vorbit şi despre protestele românilor în ultima perioadă şi dorinţa cetăţenilor de a avea o nouă conducere.

Majoritatea germanilor consideră că zona euro ar avea de câştigat dacă Grecia ar renunţa la moneda unică, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate duminică de ziarul de largă circulaţie Bild am Sonntag, preluat de Reuters.

Sondajul arată că 53% dintre respondenţi consideră că Grecia ar trebui să revină la fosta monedă, drahma, iar numai 34% dintre germani vor ca statul elen să păstreze euro. Miniştrii Finanţelor din zona euro sperau să încheie până luni negocierile privind al doilea pachet de finanţare externă a Greciei, însă şedinţa Eurogroup de luni a fost amânată pentru că politicienii de la Atena nu şi-au luat încă angajamente ferme privind implementarea reformelor cerute de instituţiile financiare internaţionale. În lipsa unor angajamente ferme privind măsurile de austeritate, miniştrii Finanţelor din zona euro au arătat că nu pot semna noul acord de finanţare externă, de 130 miliarde euro, menit să menţină Grecia pe linia de plutire pentru încă doi ani.

FMI ne-a revizuit în scădere creşterea economică

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere cu 0,3% prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks , care a precizat totuşi că această prognoză este peste media UE. Fondul a apreciat că exporturile vor scădea, având în vedere că zona euro, unde sunt principalii parteneri comerciali ai României, va intra în recesiune. În ianuarie, FMI a în­răutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipează că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

NATIONAL

"Pacientul" Boc, consultat la Cotroceni

Traian Basescu consulta astazi Puterea si Opozitia. Pe tema blocajului aparut in Parlament, cum scrie pe site-ul Presedintiei, sau pe tema schimbarii lui Emil Boc, dupa cum insista sursele. In cazul USL, lucrurile sunt clare: Crin Antonescu si Victor Ponta vor cere in cor alegeri anticipate. Interesant poate fi doar ca Ponta nu s-a deranjat sa ceara colegilor din PSD un mandat sau macar parerea, ci s-a multumit sa-si consulte guru-ul, pe liberalul Crin Antonescu. La fel de adevarat este ca, tinand cont de ce se petrece in PDL si in Coalitie, Opozitia a trecut pe locul doi, cu boicotul ei cu tot. Si asta pentru ca zilele de premier ale lui Emil Boc au ajuns la sfarsit, nu pentru ca i-o cere Traian Basescu, ci pentru ca pedelistii vor sa se debaraseze de tot balastul actualei guvernari.

Vanghelie, inghetat pe functie

Vremea rea ii da peste cap planurile lui Victor Ponta. Desi era la un pas de a-l inlatura pe Marian Vanghelie de la sefia PSD Bucuresti, Ponta a dat-o inca o data in bara. Vanat de Victor Ponta de vreo doi ani de zile, social-democratul Marian Vanghelie este greu de urnit. Culmea, de aceasta data, in sprijinul liderului pesedistilor bucuresteni nu au venit colegii, ci viscolul si ploaia inghetata. Asa se face ca sedinta Comitetului Executiv de astazi, in care urma sa aiba loc mazilirea primarului de la 5, a fost amanata "din cauza conditiilor nefavorabile".

Cel mai scump tablou din lume, cumparat de familia regala din Qatar!

Celebrul tablou "Jucatorii de carti" de Paul Cézanne a fost cumparat de statul Qatar pentru suma de 250 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpa opera de arta, in urma tranzactiei ce a avut loc anul trecut, insa a fost dezvaluita abia joi de revista Vanity Fair. Tabloul cumparat de familia regala din Qatar este unul din cele cinci pe acesta tema semnate de Cezanne, celelalte patru aflandu-se in colectii prestigioase precum cele de la Musée d'Orsay din Paris si Metropolitan Museum of Art din New York, potrivit New York Post.

Rusia declanseaza Razboiul Stelelor impotriva NATO

Rusia construieste un sistem aerospatial de aparare eficient pentru a contra amenintarile balistice ale NATO. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care supervizeaza industria Apararii din Federatia Rusa, si-a lansat planul anti NATO pe Twitter. Rogozin a anuntat ca la Conferinta internationala consacrata securitatii de la Munchen nu s-a ajuns la o intelegere privind construirea unui sistem european de aparare antiracheta.

PUTEREA

Cod roşu pentru Boc

Zilele şi orele lui Emil Boc la cârma Guvernului sunt din nou numărate. Tot mai multe voci vorbesc de data aceasta despre o demisie a premierului Boc. Premierul Emil Boc se gândeşte din nou la demisia din fruntea Guvernului. Surse din PDL susţin că cel mai probabil moment al unui anunţ pe această temă va fi făcut după încheierea vizitei echipelor reprezentând Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru evaluarea programului economic al României.

Avertismentul lui George Soros: Europa începe să se mişte cu două viteze diferite

Una dintre frazele memorabile rostite la Conferinţa pentru Securitate, derulată la Munchen, a fost a ministrului german al apărării Karl-Theodor zu Guttenberg: "Criza financiară ne-a pus pe toţi într-o poziţie în care avem de-a face cu directiva miniştrilor noştri de finanţe, de a găsi un echilibru rezonabil între cerinţele misiunii şi resursele financiare". Wolfgang Ischinger, preşedintele conferinţei, a nuanţat opinia conaţionalului său:"Din punctul de vedere al politicii de securitate, implicaţiile crizei financiare au ajuns dincolo de micşorarea bugetelor militare". George Soros prevede că redistribuirea sub forma conversiei datoriilor este necesară în Europa, care începe deja să se mişte cu două viteze diferite. Astfel ar fi stopat pericolul ca popoarele europene să îşi piardă răbdarea şi să accepte venirea la putere a unor guverne radicale.

Desant rus la Damasc

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va deplasa la Damasc, pentru a evoca aplicarea rapidă de "reforme democratice indispensabile", conform Agerpres. Moscova şi Beijingul s-au opus sâmbătă prin veto, în Consiliul de Securitate al ONU, unui proiect de rezoluţie de condamnare a represiunii din Siria. Ministrul rus de externe Lavrov va fi însoţit în vizita sa la Damasc şi de şeful serviciului de informaţii externe de la Moscova, Mihail Fradkov. Oficialii ruşi urmează să se întâlnească cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

ROMANIA LIBERA

Nabucco, aproape de colaps. Ce variante are România

Anunţul preşedintelui Băsescu că în prezent ne încălzim cu gaz rusesc, ca şi cel al UE că livrările Gazprom au scăzut şi cu 30% subliniază dramatic cât de dependentă este Europa de gazul ru­sesc. Dar veştile rele nu se opresc aici: proiectul gazoductului Nabucco, susţinut de UE, inclusiv România, se apropie de colaps. Ţara noastră păstrează totuşi câteva alternative, date inclusiv de drepturile de exploatare a unei părţi dintr-un câmp gazeifer din Marea Caspică. Cel mai mare defect de design al Nabucco a fost faptul că din acţionariat lip­seş­te o companie producătoare, care să asigure că gazoductul va fi alimentat cu gaz.

Condamnare aproape simbolică în cazul SOV

Din verdictul dat de instanţă în dosarul de şantaj al lui Sorin Ovidiu Vîntu la adresa omului de afaceri Sebastian Ghiţă, vor fi scăzute aproape două luni, pe care Vîntu le-a petrecut deja în arest preventiv. Găsit vinovat pentru şantaj la adresa omului de afaceri Sebastian Ghiţă, fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase luni de închisoare de Judecătoria Sectorului 1. Complicele lui Vîntu, Ilie Ion Cezar, zis şi Nelu Legiune, a primit cinci luni de închisoare cu executare. SOV a anunţat deja că va contesta decizia, rămânând de văzut ce va hotărî Parchetul General, instituţia care l-a trimis în judecată pe acesta.

Legenda fluviului subteran de sub Dobrogea

O descoperire care acum este uşor argumentată ştiinţific a dat naştere, în urmă cu 50 de ani, unei legende spectaculoase: fluviul subteran de sub Dobrogea, care curge invers decât apele obişnuite, de la vale la deal. După ce a fost lămurită aşa-zisa ciudăţenie, au fost descoperite şi avantajele apei subterane. Astfel, localnicii din Constanţa au acum la robinet o apă fosilă, pură, veche de 23.000 de ani.

ZIARUL FINANCIAR

Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010, în pofida presiunii BNR asupra băncilor

BNR a reuşit să imprime prin relaxarea politicii monetare o ieftinire a creditelor în decembrie faţă de lunile anterioare, dar dobânzile sunt încă peste nivelul de la sfârşitul lui 2010, ceea ce arată că mişcarea băncii centrale se transmite greu în piaţă. Dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie ajungea la 12,7% pe an la sfârşitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele BNR. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010 clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare cu un punct procentual.

România, o ţară traversată de munţi, are sub 2 km de tuneluri rutiere. În ultimii 20 de ani a fost construit unu singur, de 150 de metri

România are în prezent nouă tuneluri rutiere, cu o lungime cumulată de 1,6 kilometri, deşi este o ţară traversată de munţi, care justifică existenţa unor astfel de lucrări de artă. Ungaria, ţară predominant de câmpie, are de două ori mai mulţi kilometri de tuneluri rutiere. În ultimii 20 de ani, România a construit un singur tunel rutier, cel de pe Cheile Bicazului, care are o lungime de puţin peste 150 de metri. Anul 2013 ar urma însă să aducă primul tunel situat pe o autostradă, pe traseul dintre Orăştie şi Sibiu.

Un film SF se toarnă în Marea Neagră: Vaporul gigantic de 1 mld. $ supranumit nava Enterprise din Star Treck le aduce pe Petrom şi Exxon aproape de o descoperire istorică: gaze la mari adâncimi

Petrom, cea mai mare companie locală, şi ExxonMobil, gigantul petrolier american, au primit o veste bună din adâncurile Mării Negre, zonă în care pentru prima dată în istoria României se fac lucrări de explorare la adâncimi de peste 1.000 de metri. După ce au investit zeci de milioane de dolari, la finalul săptămânii trecute cele două companii au anunţat că Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, indică prezenţa gazelor naturale, dar că deocamdată este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu.

Erste: Aşteptările de creştere a profitului companiilor sunt tot mai optimiste

Analiştii grupului Erste spun că în ultima lună perspectivele privind profiturile ce urmează să fie raportate de companii pentru anul 2012 s-au îmbunătăţit semnificativ, motiv pentru care acţiunile din regiunea Europei Centrale şi de Est se menţin ieftine raportate la indicatorii pe anul curent comparativ cu alte pieţe. "Cu excepţia Turciei, estimările de profit ale companiilor au continuat să fie tot mai puţin negative. Ca urmare, media estimărilor cu privire la creşterea profitului/acţiune (EPS) aferente anu­lui 2012 pentru regiunea ECE a urcat la 12,3% în euro, faţă de 8,4%, cât erau cu o lună înainte. În ciuda creşterilor puternice din ianuarie, acţiunile din regiune se tranzacţionează la multiplii de profit de 9,6 faţă de o medie de aproape 12 la nivel european", spun analiştii Erste.

Cora: "Joi şi vineri vânzările au fost mai bune decât de Sărbători"

Vânzările celor trei magazine din Bucureşti ale retailerului franco-belgian Cora s-au dublat joi şi vineri comparativ cu aceeaşi perioadă a săptămânii trecute, pe fondul informaţiilor vehiculate despre un posibil cod roşu de ninsoare şi viscol care ar afecta aprovizionarea cu alimente. Cora deţine în Capitală magazine în zona Lujerului, Pantelimon şi Sun Plaza. "Vânzările acestor unităţi au crescut cu 100, 130 şi respectiv 140% în zilele de joi şi vineri comparativ cu aceeaşi perioadă din săptămâna anterioară. Şi în magazinele din ţară am simţit o creştere a vânzărilor însă în capitală avansul este mai puternic", spune Ana Maria Florea, reprezentantul de marketing şi PR al Cora. Ea spune că oamenii s-au panicat şi au venit în hipermarketuri să îşi facă provizii. Cozile se întindeau până la jumătatea magazinului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb