REVISTA PRESEI 06.02.2016

Willy Homner
Revista Presei / 6 februarie 2016

ADEVARUL

Raport: Transelectrica a făcut achiziţii suspecte şi nu a înregistrat tranzacţii transfrontaliere

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a încheiat între anii 2009 şi 2013 mai multe contracte problematice, în vreme ce angajaţii au beneficiat de indemnizaţii şi sporuri de peste 300 de milioane de lei de lei, potrivit unui raport al Corpului de Control al primului-ministru. Documentul menţionează şi că un fost director general a fost în conflict de interese, potrivit Agerpres. În urma celor constatate, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală. Unul dintre aspectele urmărite a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional. Acestaa fost achiziţionat la un preţ de peste 7 milioane de lei fără TVA şi a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012. În urmă controlului s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifica operaţiunile de tranzit de energie electrică şi nu permite participanţilor la piaţă de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Naţional operaţiunile de tranzit, deşi această era o cerinţă prevăzută în specificaţiile tehnice.

Cinci arme NATO care pot opri o eventuală ofensivă a Rusiei în Europa

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, şi în contextul intensificării misiunilor bombardierelor şi submarinelor ruseşti în Oceanul Atlantic, NATO a devenit tot mai îngrijorată de o eventuală nouă operaţiune militară a Kremlinului în estul Europei. NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme în cazul unei eventuale ofensive ruseşti, scrie Dave Majumdar în "The National Interest". Acestea ar fi: Submarinele din clasa Virginia considerat cel mai performant submarin din lume; Avioanele de vânătoare polivalente F-35; Noul bombardier cu rază lungă de acţiune LRS-B; Tancurile germane Leopard 2A7, aflate în serviciu din decembrie 2014; Elicopterele de atac AH-64E Apache.

Moscova, suspicioasă pe Bucureşti: Noi nu uităm de partea cui a luptat Armata Română la Stalingrad

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a publicat un răspuns în care a criticat "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului pronunţată în cadrul unui eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului. Diplomaţia de la Moscova s-a arătat deranjată de faptul că oficialii români au amintit despre deportarea etnicilor germani din Transilvania în URSS, "însă nu au pomenit despre genocidul evreilor şi ţiganilor din România". În final, Ministerul rus de Externe ţină să le transmită autorităţilor de la Bucureşti faptul că "în zilele când este aniversată capitularea hitleriştilor la Stalingrad, noi ţinem minte foarte bine de parte cui a luptat Armata Română". Amintim că, autorităţile române au marcat pe 8 octombrie 2015 Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului printr-o serie de manifestări. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în memoria victimelor Holocaustului din România, evrei şi romi deportaţi şi ucişi în anii '40.

Aberaţia nucleară de distrugere în masă

Compania Naţională a Uraniului (CNU), ai cărui angajaţi au ameninţat că vor intra în grevă generală dacă societatea nu le garantează locuri de muncă, a ajuns să nu mai aibă niciun venit, ca urmare a unei cascade de evenimente, controale şi procese între mai multe companii şi instituţii ale statului. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât CNU este o companie strategică naţională. Principala problemă o constituie faptul că statul a scos în urmă cu câţiva ani din rezervele sale o cantitate de uraniu necesară funcţionării reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Mai exact, statul a transferat octocid de uraniu către CNU. La combinatul de la Feldioara, din judeţul Braşov, acesta este rafinat şi transformat în dioxid de uraniu. Mai departe, acesta este folosit la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, deţinută de către Nuclearelectrica, pentru producerea combustibilului folosit la Cernavodă.

Scandalul Therme

Şeful unei agenţii guvernamentale spune că a fost umilit de bodygurazi pentru că este de etnie romă. Incidentele de la centrul Therme, când mai multor etnici romi li s-a interzis accesul în complex fără un motiv plauzibil, au inflamat opinia publică. În timp ce compania care administrează centrul invocă nerespectarea regulamentului de conduită, cei vizaţi spun că motivul real este unul rasial. Scandalul de la centrul de relaxare Therme Bucureşti, izbucnit după ce două familii de romi au fost date afară din complex, nu a rămas fără urmări. Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a declanşat o investigaţie, în urma a patru sesizări, pentru a stabili dacă responsabilii centrului se fac vinovaţi de discrimare etnică. Reclamanţii au spus că stăteau la coadă pentru a-şi achiziţiona bilete pentru a intra în centrul Therme, moment în care un grup de zece agenţi de pază i-ar fi scos de la coadă şi le-ar fi explicat că nu pot să intre.

Topul celor mai mizerabile economii din lume

În ierarhia ţărilor, stabilită după indicele "celor mai mizerabile economii" compus din rata inflaţiei şi a şomajului, calculat de Bloomberg după un sondaj făcut în rândul economiştilor, România a avansat opt poziţii în 2016 faţă de 2015. Din cauza hiperinflaţiei, Venezuela îşi păstrează pentru al doilea an consecutiv, titlul de cea mai mizerabilă economie din lume. Ierarhizarea celor 63 de economii este făcută compilând rata şomajului cu inflaţia. În afară de Venezuela şi Argentina care se luptă cu inflaţia, următoarele trei clasate în top, Africa de Sud, Grecia şi Ucraina au mari probleme cu combatarea flagelului şomajului. Tailanda va fi cea mai puţin mizerabilă economie dintre cele 63 analizate. Singapore, care a fost pentru prima dată luată în calcul în acest an, se plasează imediat pe poziţia următoare. Elveţia, Taiwan şi Japonia completează topul celor mai bune economii după parametrii luaţi în calcul. România este cotată pe locul 53 din cele de 63 de ţări luate în calcul, imediat după Marea Britanie.

SURSE Iohannis va participa la summitul PPE din februarie

După ce a lipsit de la ultimele reuniuni ale liderilor europeni, inclusiv de la Congresul PPE de la Marid, preşedintele Klaus Iohannis va participa la summit-ul Partidului Popular European (PPE) care precedă Consiliului European din 18 - 19 februarie, potrivit unor surse oficiale. La summitul PPE sunt invitaţi, de asemenea, Cancelarul Angela Merkel, dar şi alţi lideri europeni importanţi. Surse oficiale au confirmat, pentru "Adevărul, că preşedintele Klaus Iohannis va participa de această dată la reuniunea popularilor europeni. La summitul PPE, printre invitaţi se află preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Junker, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul bulgar Boiko Borisov, premierul ungar Viktor Orban, potrivit unui comunicat de presă emis de PPE.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL l-a luat pe Gâdea copil de trupă în SUA

Liberalii păstrează o tăcere profundă asupra motivelor pentru care delegaţia PNL, care a fost zilele acestea în SUA, a ales să-şi coreleze agenda cu cea a realizatorului Antena 3, Mihai Gâdea, aşa cum a dezvăluit, joi seară, "Evenimentul zilei". Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, alături de senatorii liberali Ben- Oni Ardelean şi Iulian Dumitrescu, au avut întrevederi cu aceiaşi oficiali de la Washington. La un moment dat, delegaţia PNL-Antena 3 s-a intersectat cu Dan Mihalache, şeful Administraţiei Prezidenţiale. Numitorul comun al vizitelor în SUA a celor trei delegaţii (a Palatului Cotroceni, a PNL şi a Antenei 3) a fost participarea la "Micul dejun cu rugăciune" de la Washington, o întrunire cu peste 3.200 de oameni din 14 ţări, la care a fost prezent şi preşedintele SUA, Barack Obama, fără ca acest lucru să-l transforme într-un eveniment cu o importanţă politică mare.

Topul celor mai mari angajatori din industria de software

Numărul specialiştilor din industria de software şi servicii IT este în creştere în ţara noastră, însă cel al absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă. Cel mai mare angajator din industria de software şi servicii IT, raportat la numărul de angajaţi pe care îi avea în România la finele anului 2014 este Oracle România, următoarele locuri fiind ocupate de IBM şi HP Enterprise. În 2013, HP deţinea primul loc cu centrul său Global eBusiness Operations Centre (GeBOC) din Pipera, unde lucrau aproape 3.000 de angajaţi. Anul trecut, compania americană s-a rupt în două enităţi, HP Enterprise şi HP Inc. HP Inc România are 1.200 de angajaţi, iar HP Enterprise este împărţită la rândul ei în două, HP România şi HP GeBOC, care împreună au 1.600 de angajaţi. Chiar şi aşa numărul adunat al HP în România nu trece de 2.800 de persoane.

Vor opri cele peste zece miliarde de dolari ale Occidentului NOUL EXOD SIRIAN?

Conferinţa ţărilor donatoare, care a avut loc joi la Londra în vederea ajutorării sirienilor, a înregistrat promisiuni şi donaţii în valoare totală de peste zece miliarde de dolari. Turcia informează că 60.000-70.000 de refugiaţi sirieni din tabere de la nord de Alep se îndreaptă spre teritoriul turc, în vreme ce alţi 300.000 de locuitori din oraş se prăgătesc de plecare. Fonduri în valoare de şase miliarde de dolari au fost promise pentru anul 2016, iar alte cinci la orizonatul lui 2020, a precizat premierul britanic David Cameron, citat de Reuters în pagina electronică. Niciodată nu s-a strâns o asemenea sumă într-o singură zi şi pentru o singură cauză, şi-a exprimat mulţumirea Ban Ki-moon, secretarul general al ONU. Ilustrând gravitatea situaţiei, premierul turc, a cărui ţară găzduieşte 2,5 milioane de sirieni, a anunţat începutul unui nou exod - provocat de intensificarea bombardamentelor la Alep, în nordul Siriei, scrie mediafax.ro.

Iulian Chifu: Federaţia Rusă nu s-a împăcat nici la peste 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial cu istoria

Fostul consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, Iulian Chifu, a postat pe pagina de Facebook un comentariu cu referire la acuzaţiile pe care Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse le-a adus României şi lui Klaus Johannis. Ministerul rus de Externe a acuzat încercările României de a rescrie istoria celui de-Al II-lea Război Mondial, dintr-o perspectivă anti-rusească. Atacul îl vizează chiar şi pe preşedintele Klaus Iohannis. "Acuzatie josnica si descalificanta pentru MAE rus la adresa Presedintelui Romaniei, Klaus Johannis, "etnic german". Referirea la etnicitatea unui presedinte pentru a prezuma ca un stat nu respecta istoria sau vrea sa o schimbe, pentru ca in tara noastra s-au comemorat victimele deportarilor germanilor (ca si a romanilor) in Siberia, mi se pare un atac de cea mai joasa speta. Din contra, in Romania sunt respectate drepturile minoritatilor si suntem impacati cu propria istorie, in cheie europeana, si alegerea unui cetatean roman etnic german subliniaza tocmai aceasta realitate", a scris el.

Dezvăluire despre cariera lui Robert Turcescu în emisiunea lui Radu Banciu

Radu Banciu a vorbit în ediţia de vineri a emisiunii "Lumea lui Banciu" despre candidatura lui Robert Turcescu pentru una primăriile de sector din Capitală. Radu Banciu a comentat la B1 TV despre candidatura jurnalistului Robert Turcescu din partea Mişcarii Populare. "Iată cum se învârte lumea! Noi, care îl vedeam la Piteşti, acum Mişcarea Populară îl aruncă în luptă la Sectorul 5.", a spus Banciu. Răspunsul lui Robert Turcescu transmis prin Evenimentul Zilei a fost: "Exagerează Banciu cu Primaria Sectorului 5". Colegiul Naţional al MP se reuneşte, sâmbătă, la Palatul Parlamentului pentru a discuta stadiul pregătirilor pentru alegerile locale şi candidaturile înscrise atât pentru primăriile de sectoare din Bucureşti, cât şi pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Printre numele care au aparut în presă în cursa candidaţilor la un fotoliu de edil se află: jurnalistul Robert Turcescu, fostul primar interimar al Capitalei, Dan Ştefănel Marin, Eugen Tomac şi fosta jurnalistă Carmen Dincă.

JURNALUL NATIONAL

Gaura la bugetul de stat de 2,1 miliarde de euro

Curtea de Conturi a înaintat 675 de solicitări de declanşare a procedurii de urmărire penală, în perioada 2005-2015, pentru prejudicii totale de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Văcăroiu, la Europa FM. "În perioada 2005-2015 au fost înaintate Ministerului Public 675 de solicitări pentru declanşarea procedurii de cercetare penală. Pe acestea le-am împărţit în două categorii. Cazurile în care prejudiciile produse bugetului de stat sau unităţilor administrativ teritoriale depăşesc 500.000 euro, o a doua anexă, cele sub 500.000 euro şi cazuri soluţionate. Toate acestea 675 la un loc însumează un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. Ele sunt, o parte, vreo 200, soluţionate, cele mai mici, cu impact mai mic, iar altele sunt în curs. Cazuistica diferă, este foarte diversă, şi putem vorbi două săptămâni despre acest lucru", a subliniat Nicolae Văcăroiu.

Cererea pentru spaţiile logistice este în creştere

Sectorul logistic a prins din nou viteză după reculul pe care l-a înregistrat în perioada crizei. Până la finalul acestui an vor fi finalizate proiecte logistice şi industriale care totalizează 15.000 de metri pătraţi, iar stocul de spaţii moderne va ajunge la aproximativ două milioane de metri pătraţi. Cele mai mari proiecte industriale şi de logistică care se vor finaliza anul viitor sunt P3 Logistic Park Bucureşti - 81. 000 metri pătraţi (dezvoltatt de compania P3), Log Center Mogoşoaia - 40.000 metri pătraţi (Immofinanz) şi Tetarom 3 Cluj - 36.000 metri pătraţi (Tetarom). "Înainte de criză, majoritatea investiţiilor erau făcute speculativ, iar odată cu venirea crizei multe parcuri au rămas fără chiriaşi. Acest lucru a determinat dezvoltatorii să fie mai prudenţi şi să construiască, mai degrabă, pe baza unor contracte de preînchiriere şi în mai multe etape, astfel încât să îşi reducă riscul de neocupare", a declarat Cristina Pop, şefa departamentului Industrial al companiei JLL.

Cioloş despre contractul pentru Autostrada Sibiu-Piteşti: "A trebuit ales răul cel mai mic"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat vineri că relicitarea contractului pentru Autostrada Sibiu - Piteşti ar fi întârziat şi mai mult executarea lucrării şi că a trebuit ales "răul cel mai mic". "Sigur, ar fi fost şi rezilierea o soluţie. Niciuna din soluţii nu e foarte bună şi a trebuit ales răul cel mai mic, pentru a evita să întârziem încă şi mai mult proiectul de autostradă, dar şi pentru a ne asigura că acest studiu de fezabilitate nu va împiedica continuarea proiectului şi că n-o să ne creeze probleme mai târziu. Rezilierea ar fi presupus, într-un fel sau altul, un conflict cu compania care a realizat acest studiu de fezabilitate, pentru că, din câte am înţeles, nici ei nu au fost mulţumiţi de modul cum s-a derulat contractul, nici ministerul n-a fost mulţumit de modul cum au derulat contractul", a afirmat Cioloş, la Ministerul Transporturilor. El a adăugat că, din cunoştinţele sale, "caietul de sarcini a fost destul de imperfect, ceea ce a dus la situaţia de fapt".

Pasajul Piaţa Sudului, un veşnic şantier

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului reprezintă unul dintre cele mai mari eşecuri ale Primăriei Capitalei. Proiectul făcea parte din cele opt obiective ale Municipalităţii care ar fi trebuit să se construiască din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor de execuţie municipalitatea a pierdut şi finanţarea europeană. Pentru că nu a fost terminat până la 31 decembrie 2015, aşa cum prevedea contractul, Primăria Capitalei a pierdut fonduri europene în valoare de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor. Termenul de finalizare a pasajului a fost extins până la 30 iunie 2016. Contractul a fost atribuit pe 8 mai 2014 şi are o valoare de 109 milioane lei (aprox. 24 milioane euro), potrivit b365.ro.

Mircea Olaru, eliberat din funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române

Generalul maior Mircea Olaru a fost eliberat din funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române, începând de vineri, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, şi a fost numit director al Direcţiei Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES. Conform sursei citate, lui Mircea Olaru i se echivalează gradul militar cu cel de chestor principal de poliţie. Tot vineri, MAI anunţa că generalul de brigadă Zoltan Balint a fost împuternicit, pe o perioadă de şase luni, să îndeplinească atribuţiile de prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravos : D-na din Parlament nu dă mai multi CÂINII DE PAZĂ. (3)-?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb