REVISTA PRESEI 06.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 6 martie 2013

ADEVARUL

Preşedintele Hugo Chavez a murit

Vicepreşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni seară decesul preşedintelui Hugo Chavez. Aseară, guvernul a convocat o reuniune a liderilor politici şi militari ai ţării. Chavez a revenit la Caracas în urmă cu două săptămâni, după ce a fost spitalizat la Havana. A urmat o cură de chimioterapie foarte puternică şi terapii complementare. Fostul preşedinte al Venezuelei a murit la vârsta de 58 de ani, după ce a condus ţara timp de 14 ani, iar anunţul decesului său nu reprezintă o surpriză, deteriorarea stării sale de sănătate fiind cunoscută. În Venezuela, anunţul decesului liderului venezuelean a produs tulburare. Oamenii au ieşit în număr mare pe străzile din Caracas. Vicepreşedintele Nicolas Maduro i-a îndemnat pe cetăţeni să îşi păstreze calmul, le-a cerut să se roage pentru ţara lor şi le-a spus că vor avea loc alegeri anticipate în maximum 30 de zile.

Cutremur politic în Republica Moldova. Ce urmează?

"Povestea de succes" s-a evaporat. Guvernul Filat II a picat, ieri, fiind demis cu votul a 54 de deputaţi - comunişti, democraţi, grupul socialiştilor şi neafiliaţii. Greu de crezut că foştii aliaţi se vor înţelege. După două luni de acuzaţii dure, învinuiri, scandaluri cu miniştri anchetaţi penal, interceptări telefonice scurse în presă şi războaie mediatice, foştii parteneri de coaliţie i-au dat un vot de neîncredere şefului Guvernului, Vlad Filat şi, implicit, întregului Cabinet de miniştri. Indiferent de culoarea politică, deputaţii l-au criticat pe premierul demis pentru "corupţie, contrabandă, guvernare la telefon, haosul din ţară, dezastrul din economie şi eşuarea parcursului european", dar şi pentru că a folosit incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească în scop politic.

O după-amiază foarte lungă pentru "greii din fotbalul românesc". Reportaj din sala de judecată

Magistraţii Curţii Supreme au stabilit pentru 16 aprilie următorul termenul în dosarul "Transferurilor" în care opt grei ai fotbalului românesc sunt acuzaţi de "măsluirea" unor transferuri de jucători. În acest dosar Curtea de Apel Bucureşti a cerut în 2012 pedeapsa cu închisoarea pentru Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali. Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu au primit pedepse cu suspendare.

SUA: ONU va impune Coreei de Nord cele mai drastice sancţiune aplicate vreodată

Un proiect de rezoluţie întocmit de SUA şi China privind noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord după testul nuclear efectuat la 12 februarie a fost înaintat Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadoarea americană Susan Rice a anunţat că acestea sunt cele mai drastice sancţiuni impuse vreodată de Naţiunile Unite, scrie Associated Press. Sancţiunile vor împiedica Coreea de Nord să dezvolte programe nucleare şi rachete balistice, a mai spus Rice. Acestea vizează activităţile personalului diplomatic nord-coreean, relaţiile bancare şi transferul ilegal de fonduri lichide, a mai precizat diplomatul american.

Comisia de Muncă din Senat a dat undă verde la angajarea de bugetari

Instituţiile statului ar putea scăpa de restricţiile de a angaja un bugetar la şapte plecaţi, dacă propunerea senatorului Liviu Pop aprobată, ieri, de Comisia senatorială pentru muncă va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, forul decizional. "În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vacanteze şapte posturi pentru a angaja o persoană", şi-a motivat Liviu Pop decizia de a amenda Ordonanţa de Urgenţă 84/2012.

Vosganian: "Oltchim ar fi trebuit să intre în insolvenţă la sfârşitul lui 2009 şi ar fi fost acum pe picioare"

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit să intre în insolvenţă încă de la sfârşitul lui 2009, atunci când indicatorii economici s-au deteriorate semnificativ, iar acum ar fi fost pus pe picioarele sale, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la conferinţa "De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare". El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanţare externă, ci trebuie numită o conducere şi să fie convinşi traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea.

CURIERUL NATIONAL

Băncile, disperate din cauza proceselor

Discuţiile purtate ieri de reprezentanţi ai băncii centrale pe tema litigiilor colective iniţiate de clienţi împotriva băncilor, prin care aceştia reclamă existenţa unor clauze abuzive în contractele de împrumut, par să aibă cu totul o altă ţintă, respectiv grăbirea executării silite, nicidecum înlăturarea clauzelor abuzive din contracte, a declarat ieri, pentru Curierul Naţional, avocatul Marius Coltuc, reprezentantul Casei de Avocatură Coltuc şi Asociaţii. Şerban Toader, Senior Partner şi Head of Advisory la KPMG România: Instituţiile financiare se confruntă cu costuri tot mai mari legate de litigiile iniţiate de clienţi. Olteanu, BNR: Căile de atac ar trebui judecate la instanţa supremă, nu la Curţile de Apel, ca să se creeze o practică unitară.

SIF Oltenia propune un dividend brut de 0,13 lei

SIF Oltenia (SIF5) propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,13 lei pentru anul trecut, similar cu cel din 2011, astfel că fondurile alocate vor reprezenta 85,3% din profitul obţinut în 2012. Calculat la câştigul net şi raportat la preţul de închidere al şedinţei de ieri, de 1,458 lei/acţiune, randamentul dividendului este de 7,5%. Societatea, singura SIF care nu a vândut acţiunile BCR către Erste, a încheiat anul 2012 cu cel mai redus profit dintre SIF-uri. Societatea a consemnat un profit de 88,38 milioane lei, cu 5,9% peste câştigul din anul 2011, de 83,4 milioane lei. Aproape un sfert din profitul de anul trecut a fost înregistrat în luna decembrie, când societatea a obţinut un câştig de 19,6 milioane lei. Astfel, firma va aloca 75,42 milioane lei din câştigul pe anul trecut.

Ţară poluată de datorii

Trecând de hopul electoral, noua Putere ne pricopseşte, începând cu data de 15 martie a.c., cu o nouă formulă a aceleiaşi taxe de primă înmatriculare inventată de Guvernul Tăriceanu. Cetăţenii sunt puşi să scoată în plus din buzunar bani pentru a plăti un fond de mediu la care deja cotizează prin includerea unor contribuţii de mediu în costurile carburanţilor. "Câştigul" de a nu fi devenit un paradis al maşinilor second-hand în ultimii zece ani îşi are însă şi partea vătămătoare într-o altfel de poluare: o poluare financiară. Ceea ce românii ar fi putut cumpăra ieftin şi bun, au cumpărat scump şi pe credit. Din grija de a nu a deveni o ţară poluată de noxe, am devenit o ţară poluată de datorii.

Lipsa banilor, principalul obstacol în demararea unei afaceri

O treime dintre românii care au participat la un studiu GfK se consideră capabili să-şi deschidă o afacere, motivaţi în principal de perspectiva obţinerii unor venituri suplimentare şi independenţa faţă de angajator, însă principalul obstacol invocat este lipsa capitalului pentru demarare. "Aproape 80% dintre tinerii români sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de munca pe cont propriu, la fel ca şi în cazul celor cu diplomă universitară - 74%, cu studii medii - 63%, la persoane intervievate cu copii - 71%. Bărbaţii oferă o rată de acceptare mai ridicată a activităţilor independente (68%) în comparaţie cu femeile (63%)", relevă studiul "Antreprenoriatul în România în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa".

Scandalul RASDAQ - AIPC: CNVM asistă pasivă la un "tun" cu 1.000 de companii

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spune că principala nemulţumire a investitorilor legată de piaţa RASDAQ o reprezintă întârzierea clarificării statutului acesteia de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). "O autoritate de reglementare a pieţei de capital dintr-un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi atât de pasivă într-un timp atât de îndelungat", a declarat pentru Curierul Naţional Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei, întărind că această pasivitate nu poate fi de înţeles cu atât mai mult cu cât la mijloc sunt drepturile unor investitori care au achiziţionat acţiuni într-o perioadă în care legea din România includea explicit printre pieţele reglementate şi piaţa RASDAQ. În plus, AIPC afirmă că Bursa de Valori Bucureşti nu-i poate asimila pe propriul sistem alternativ de tranzacţionare pe cei peste o mie de emitenţi listaţi pe piaţa RASDAQ, fără acordul acestora şi să le impună tarifele stabilite discreţionar de operatorul de piaţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Vosganian joacă cazaciocul ruşilor de la Mechel şi un raport confidenţial al Ambasadei SUA la Bucureşti

O declaraţie a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, a trecut neobservată în media. Vosganian a declarat, duminică, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" transmisă de Pro TV, că face "în prezent presiuni pentru a accelera evaluarea rambursărilor de TVA" pentru grupul Mechel, suma totală fiind de 150 milioane de lei. Acum Vosganian vrea să facă cadou ruşilor 150 de milioane de lei, adică aproape 40 de milioane de euro, după ce aceştia au vândut firma cu 90 de euro şi au lăsat o adevărată bombă socială. "Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, clasificată "Confidenţial" şi trimisa în 2008 în centrala Departamentului de Stat din Washington D.C.

CORUPŢIE LA CSM. Judecătorul Adrian Neacşu va fi suspendat din Consiliu. "A încasat nejustificat suma de 66.942 de lei"

Judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost audiat la sediul DNA. El este acuzat că a făcut o serie de decontări considerate ilegale, iar procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat că în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, Adrian-Toni Neacşu ar fi încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi diurnă de detaşare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza unor documente justificative falsificate.

EXCLUSIV EVZ. Legea Proprietăţii. "Dăm pământ şi bani!"

Proiectul Legii Proprietăţii ajunge azi pe masa Guvernului. EVZ vă prezintă cele mai importante prevederi ale actului normativ. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, câteva dintre prevederile proiectului Legii Proprietatea, ce va fi discutat astăzi în Guvern, şi pe care Executivul îşi va asuma răspunderea. Sunt 100.000 de cereri de retrocedare de imobile şi terenuri intravilane, întocmite în baza Legii 10. Despăgubirile pentru acestea sunt estimate la 6 miliarde de euro, explică preşedintele ANRP. "Dăm pământ şi bani. Nu mai e nevoie de Fondul Proprietatea. Mergem în primul rând pe restituirea în natură. Doar dacă acest lucru nu este posibil se vor aplica celelalte măsuri", spune Băeşu. Proiectul de lege conţine şi formula de calcul pentru despăgubirile ce vor fi acordate.

JURNALUL NATIONAL

Declaraţia lui Barack Obama după moartea lui Hugo Chavez. Ce aşteaptă preşedintele SUA de la noua conducere a Venezuelei

Anunţul decesului liderului venezuelean a generat, in mod firesc, si o serie de reactii internationale. Dintre ele, cea mai importanta este cea a presedintelui Barack Obama. Presedintele Statelor Unite a declarat: "În acest moment dificil, după moartea preşedintelui Hugo Chavez, Statele Unite reafirmă susţinerea pentru poporul din Venezuela şi interesul dezvoltării unor relaţii constructive cu Guvernul de la Caracas".

Ikea a retras din restaurantele din 23 de ţări prăjituri contaminate cu bacterii FECALE

Gigantul Ikea a anunţat marţi că va retrage din restaurantele sale cu autoservire din 23 de ţări tarte în care autorităţile sanitare chineze au descoperit bacterii care sunt în general dovada unei contaminări cu fecale, relatează AFP. Ikea a precizat că a luat această decizie după ce autorităţile vamale chineze au distrus 1.800 de prăjituri denumite "chokladkrokant" (o tartă cu migdale, ciocolată, cremă de unt şi caramel), interceptate în noiembrie în portul Shanghai. Potrivit cotidianului de limbă engleză Shanghai Daily, testele au stabilit faptul că aceste tarte conţin "un nivel excesiv de bacterii coliforme". De obicei, aceste bacterii sunt puţin periculoase pentru consumatori, însă ele reprezintă "un indiciu al contaminării cu fecale, chiar dacă nu este întotdeauna cazul", a explicat un microbiolog din cadrul autorităţii suedeze de securitate alimentară, Mats Lindblad.

Despre averea statului sau despre funie în casa spânzuratului Autor: Ilie Serbanescu

Guvernul Ponta a iniţiat, întreprins şi comunicat public o evaluare a averii statului român. Sau, mai bine zis, a ceea ce a mai rămas din aceasta. Ar fi vorba, la finalul lui septembrie 2012, de active în valoare de 806 miliarde lei (echivalentul a 185 miliarde euro), din care vreo 600 sunt active nefinanciare (terenuri, clădiri, stocuri de materii prime şi materiale ale instituţiilor publice şi locale), iar puţin peste 200 miliarde lei sunt active financiare (disponibilităţi, creanţe şi titluri de participaţie la companii de stat sau private). Dl Voinea, ministrul care a prezentat public evaluarea, după ce a subliniat că este prima după 22 de ani, a ţinut să spună că evaluarea ar fi necesară pentru a determina cât de eficient este valorificată această avere a statului, subînţelegându-se că, din motive manageriale, eficienţa valorificării în domeniu ar lăsa de dorit.

Shell vrea maşini pe gaze naturale. Economia ar fi de 30% la bani

Gigantul petrolier Royal Dutch Shell vrea introducerea gazului natural lichefiat drept combustibil pentru autovehicule, scrie Houston Chronicle. Astfel, gazul natural lichefiat ar putea fi folosit asemănator gazului petrolier lichefiat (GPL) de acum. Potrivit sursei citate, Shell va prezenta azi planuri pentru doua uzine de lichefiere a "aurului albastru", situate în Louisiana şi Ontario. Compania nu a anuntat costul proiectelor însă a precizat că efortul este canalizat pentru ca gazele naturale să devină forţa dominantă în noua piaţă a transporturilor. Gazul natural trebuie compresat şi lichefiat pentru a putea fi folosit în rezervoarele mobile.

NATIONAL

Procesul pentru custodia copiilor dintre Ziv Tetelman si Daiana Voicu taraste Biserica Ortodoxa intr-un scandal de proportii

Biserica Ortodoxa Romana a ajuns in centrul unui nou scandal de proportii! Milionarul Ziv Tetelman acuza un preot din Capitala ca a eliberat certificate de botez pentru fiii sai, cu toate ca acestia fusesera deja "botezati" in religia iudaica. Procesul dintre Ziv Tetelman si Daiana Voicu - fosta "doamna de fier" de la Willbrook, careia milionarul ii cere custodia copiilor - scoate la iveala amanunte incredibile. Daiana Voicu (maritata de curand cu palestinianul Walid al Bitar) a depus la dosar doua certificate de botez care atesta faptul ca baietii David si Daniel Tetelman au devenit ortodocsi, cu acte-n regula. Potrivit certificatelor de botez eliberate in 2010 de catre preotul Stelian Lupsor, de la parohia Sf. Nicolae-Amza, copiii evrei David si Daniel au fost botezati in anul 2006, respectiv 2007. Adica in perioada in care Ziv Tetelman si Daiana Voicu inca mai formau un cuplu.

Pivniceru a pierdut definitiv urmele. Cine face curat dupa SRI

Fapt fara precedent, SRI a recunoscut oficial ca tara noastra a fost supusa celui mai devastator atac cibernetic din istorie. Si ca echipele specializate ale serviciului lupta din greu sa limiteze efectele devastatoare lasate de virusul "MiniDuke" in computerele unor institutii vitale ale statului roman. Apropiatii Monei Pivniceru suspecteaza ca George Maior le-a tras in acest fel clapa, punandu-si la adapost atat oamenii, dar si probele care ar fi putut schimba radical rezultatul "razboiului Justitiei".

Primarul Oprescu se vrea presedintele Romaniei

Desi presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma ca Sorin Oprescu este "out" din cursa pentru prezidentiale, primarul Capitalei il contrazice, declarand ca este mai pregatit ca niciodata. Cand vine vorba de candidatura la presedintie, Sorin Oprescu devine brusc enigmatic. Ba exclude categoric varianta, ba cocheteaza cu ideea, ca mai apoi sa sustina ca a facut doar jocul presei, ba lasa de inteles ca va intra sigur in batalia electorala. Scenariul care a functionat in 2009 se repeta si in prezent.

Incredibil! 19 deputati USL au votat motiunea impotriva Guvernului Ponta!

Dupa ce in anii trecuti au ras pe seama pataniilor democrat-liberalilor, care mai tranteau din greseala cate o ordonanta a Guvernului Boc, iata ca si masina de vot a USL a dat rateuri. "Degetul" le-a jucat o festa urata. Aceasta este scuza pe care cei 19 deputati ai puterii (16 PNL si 3 PSD) o invoca pentru a explica de ce au votat alaturi de PDL motiunea pe tema Oltchim - "Guvernul Ponta - fabrica de someri". Pentru ca numarul liberalilor care au comis-o este de cinci ori mai mare decat cel al pesedistilor, mai multi parlamentari social-democrati au sugerat ca in cazul colegilor de la PNL votul nu miroase a greseala, ci a tradare.

ANAF a luat in vizor grupurile de interese: "Se afla pe drumul cel bun!"

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat in februarie 2013 suma de peste 11,5 miliarde de lei lei, cu 3,4% mai mult ca in februarie 2012. Institutia a luat in vizor grupurile de interese. Practic, activitatea curenta de colectare a ANAF a inregistrat o evolutie pozitiva datorita eficientizarii actiunilor de control si a combaterii evaziunii fiscale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, DNA, DIICOT si Ministerului Justitiei.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA: Incredibil! BNR apără băncile vinovate de clauze abuzive

Banca Naţională a României (BNR) susţine doleanţa băncilor cu privire la procesele intentate de clienţii care reclamă clauze abuzive în contractele de credit. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că în cazul acestor procese ar trebui permisă o derogare de la lege, astfel încât ultima instanţă de judecată să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţile de Apel, aşa cum prevede actualul Cod civil. Reamintim că reglementările din Codul civil care ar oferi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor posibilitatea de a denunţa în instanţă clauzele abuzive din contracte, inclusiv cele de credit, au fost amânate până la 1 iulie 2013, la solicitarea băncilor şi a FMI.

TIMBRUL DE MEDIU SE REDUCE: Cele mai "căzute" maşini au parte de taxe mai mici

Noul act normativ privind timbrul de mediu aplicat la prima înmatriculare sau prima vânzare a maşinilor mici dezvăluie o strategie foarte greu de înţeles prin prisma protecţiei mediului. Valoarea timbrului este cu atât mai mică cu cât autoturismul în cauză este mai "căzut". Rulajul excesiv şi tabla ruginită sunt "premiate" în plus, până se ajunge la o reducere de maximum 90% din valoarea timbrului. De altfel, chiar şi în condiţii standard de uzură, timbrul de mediu este cel mai mic pentru cele mai vechi şi poluante maşini.

Percheziţii în trei judeţe şi în Londra, pentru destructurarea unei reţele de traficanţi de persoane şi minori

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, în cooperare cu autorităţile britanice, au efectuat, marţi dimineaţa, 23 de percheziţii, dintre care 19 în judeţele Gorj, Dolj şi Olt şi 4 în Londra, se arată într-un comunicat remis marţi de către IGPR. În urma investigaţiilor desfăşurate în cadrul echipei comune de anchetă româno - britanică JIT (Joint Investigation Team), a fost destructurată o grupare infracţională transfrontalieră, specializată în trafic de persoane şi trafic de minori.

Creşterea PIB, revizuită în scădere

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în 2013, de la 2% în varianta de toamnă 2012 la 1,6% în prognoza de iarnă 2013. Astfel, conform noii proiecţii a principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2013-2016, anul acesta România va înregistra un PIB de 623,3 miliarde lei, faţă de 648,7 miliarde lei estimat anterior. În 2014, PIB va creşte cu 2,2%, la 660,6 miliarde lei (plus 2,5%, la 689,4 miliarde lei în prognoza de toamnă 2012), în 2015 cu 2,8%, la 696,3 miliarde lei (plus 3,3%, la 730,1 miliarde lei estimat anterior), iar în 2016 cu 3%, la 734,7 miliarde lei (plus 3,2%, la 771,5 miliarde lei în prognoza de toamnă 2012).

Înfiinţarea ASF, amânată

Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) s-ar putea amâna cu o lună, respectiv până în 15 aprilie 2013, deoarece până în prezent nu au fost desemnaţi membrii consiliului ASF, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

GREVĂ GENERALĂ ÎN SUBTERAN: Sindicaliştii de la metrou blochează Piaţa Victoriei

Sindicaliştii de la metrou, susţinuţi şi de angajaţii CFR şi RATB, se vor aduna în jurul orei 12.30 în faţa Ministerului Transporturilor pentru un miting care va ajunge până în faţa Palatului Victoria. Dacă aceste discuţii nu se vor termina amiabil, este posibil ca în luna aprilie circulaţia subterană să intre în grevă generală. Nemulţumirile care i-au determinat pe sindicaliştii de la Metrorex să organizeze protestul fac referire la decizia de a nu se majora salariilor. În plus, trecerea autorităţii de transport subteran bucureşteană, care în prezent este gestionată de Ministerul Transporturilor, în subordinea municipalităţii, va însemna că angajaţii de la Metrorex vor fi salarizaţi ca bugetari, iar salariile vor scădea considerabil.

MEGASALARIU LA STAT. Şeful Poştei Române încasează până la 11.000 de euro pe lună

Directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, are o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri din decembrie 2012 AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni. Alte două hotărâri AGA stabilesc clauzele contractuale cuprinse în contractul de mandat încheiat cu directorul general, precum şi remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie, din care face parte şi Smeeianu, în sumă netă de 1.000 de euro lunar.

ROMANIA LIBERA

Guvernul Filat a fost demis. Umbra Moscovei?

Guvernul proeuropean al Republicii Moldova a fost demis ieri de Parlament, după ce deputaţii Partidului Democrat, condus de Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc, au votat alături de comunişti moţiunea de cenzură depusă de aceştia din urmă. Criza de la Chişinău intervine într-un moment în care Moldova primise cele mai solide asigurări privind semnarea la sfârşitul acestui an a Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, primul pas către o viitoare aderare la UE. Torpilarea procesului de integrare europeană a Moldovei ridică suspiciuni întemeiate că în spatele acestei crize se află, de fapt, umbra ameninţătoare a Kremlinului.

Medvedev, "un cadavru politic"?

Premierul rus Dmitri Medvedev, altădată unul dintre liderii ruşi cei mai populari, a devenit un "cadavru politic", scrie Washington Times referindu-se la aluziile fostului mentor politic al acestuia, nimeni altul decât preşedintele Vladimir Putin. Există semnale potrivit cărora preşedintele nemilos se pregăteşte să-l înlăture pe reformatorul său protejat. Aflat sub presiunea străzii, confruntat cu o puternică mişcare contestatară, preşedintele Putin a adoptat o strategie care însă nu îşi arată roadele. A adoptat o linie dură în exterior iar în interior vrea să-şi "disciplineze" atât susţinătorii cât şi opozanţii. Verticala puterii instaurată de el încă din primul mandat la Kremlin trebuie refăcută.

ZIARUL FINANCIAR

Restructurarea şi transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format în America, angajat de Erste să cureţe cea mai mare bancă locală

Tomas Spurny se angajează că va sta la BCR atât cât va fi nevoie pentru a preda o bancă curată. O bancă precum BCR, care controlează 10% din reţeaua naţională de sucursale, 20% din active, credite sau depozite şi care concentrează 15% din angajaţii sistemului, nu poate fi atât de greu de redresat, ci are nevoie doar de ceva timp, de un management puternic şi de o schimbare de cultură, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celei mai mari bănci de pe piaţă.

Bancherii: "Moda" insolvenţelor trebuie să se termine. Insolvenţa este o realitate prin care economia se curăţă, răspund practicienii

Bancherii consideră că circa 70% dintre firmele care apelează la procedura insolvenţei o fac deoarece consideră că este "la modă" să realizeze un "haircut" (o reducere substanţială a datoriilor), dar această situaţie trebuie să înceteze. De cealaltă parte, ministrul economiei Varujan Vosganian susţine reorganizarea companiilor de stat prin această procedură, despre care consideră că "ajută la funcţionarea economiei şi nu la compromiterea ei". Între aceste puncte de vedere s-au derulat ieri discuţiile în cadrul seminarului "De la insolvenţă la restructurare: cum pot reveni în piaţă firmele cu ajutorul reorganizării judiciare", organizat de ZF. Insolvenţele continuă să dea bătăi de cap mediului de business, în condiţiile în care circa 100.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în ultimii cinci ani, iar ponderea celor care s-au însă­nă­toşit sau au şanse să o facă nu depăşeşte 5-6%.

România pierde în faţa Indiei producţia unui nou model Ford

SUV-ul de clasă mică Ford EcoSport, aşteptat să fie al doilea model produs de Ford la Craiova după B-max, va fi fabricat pentru piaţa europeană în India, la uzina din Chennai, potrivit lui Roelant de Waard, vicepreşedintele Ford Europa pentru vânzări şi marketing. Pe de altă parte, surse din cadrul Ford spun că uzina de la Craiova nu este ieşită complet "din cărţi" pentru EcoSport, iar un posibil transfer al producţiei ar putea avea loc după 2015, atunci când piaţa europeană va reveni pe creştere. Dacă în 2007 europenii cumpărau în jur de 18 milioane de maşini anual, în prezent piaţa nu depăşeşte 13,5 milioane de autoturisme, iar semnalele pozitive vin doar pe anumite segmente de piaţă şi nu la nivelul întregii industrii.

Emerson angajează 500 de oameni la Cluj şi Oradea

Grupul american Emerson, cu afaceri de peste 24 mld. dolari, va angaja în acest an 500 de oameni pentru fabricile din Cluj-Napoca şi Oradea şi menţine astfel cadenţa recrutărilor din ultimul an, când în fabricile din Cluj a angajat un număr similar şi a ajuns la 1.600 de salariaţi. "Vrem să mai angajăm încă 500 de oameni în acest an, atât pentru campusul din Cluj, dar şi la Oradea, unde din aprilie vom demara lucrările de construcţie ale noii fabrici Emerson", a declarat pentru ZF Transilvania Călin Banciu, general manager Emerson din România. Compania a anunţat în toamna anului trecut că plănuieşte extinderea capacităţii din România printr-o investiţie de 50 mil. euro, "într-un centru de producţie şi suport în Oradea". Pro­iectul ame­rica­ni­lor pre­su­pune crea­rea, la Oradea, a 1.500 de noi locuri de muncă în ur­mătorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb