REVISTA PRESEI 06.07.2012
• ADEVARUL
• Parchetul ICCJ a cerut MAE copiile corespondenţei referitoare la componenţa delegaţiei la Bruxelles
Parchetul ICCJ a cerut ministrului de Externe Andrei Marga copii ale corespondenţei purtate cu instituţiile UE, cu Administraţia Prezidenţială şi cu premierul Victor Ponta cu privire la componenţa delegaţiei care a reprezentat România la lucrările Consiliului European din 28 - 29 iunie. Parchetul ICCJ a trimis joi o adresă Ministerului de Externe, în interesul soluţionării dosarului 627/P/2012. Încă din prima zi a Consiliului European, 28 iunie, la Parchetul General au fost trimise cinci plângeri împotriva premierului Victor Ponta şi a ministrului de Externe Andrei Marga, ca urmare a situaţiei create de plecarea acestora la Bruxelles, deşi Curtea Constituţională stabilise că şeful statului este cel care trebuie să reprezinte România la reuniune, potrivit Mediafax.
• Legi cu dedicaţie pentru debarcarea lui Băsescu
În paralel cu acţiunile brutale din Parlament ale majorităţii USL, Guvernul a întreprins un intens proces de modificări legislative, menit a uşura demiterea preşedintelui României. Două au fost legile pe care Guvernul le-a modificat prin procedură de urgenţă, astfel încât să înlăture orice piedică din calea debarcării preşedintelui Traian Băsescu: cea a funcţionării Curţii de Conturi şi cea a Referendumului. Primul act s-a consumat miercuri dimineaţă. După primele reacţii de nervozitate ale cancelariilor occidentale faţă de evenimentele politice din România, înaintea şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a dat asigurări ferme că Guvernul pe care îl conduce nu va întreprinde niciun act prin care să fie afectată activitatea şi independenţa Curţii Constituţionale. La nicio oră după aceste asigurări, Guvernul afecta, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 38 din 2012, publicată imediat în Monitorul Oficial, competenţele Curţii Constituţionale.
• Lavinia Şandru: UNPR nu va vota pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu
Vicepreşedintele UNPR Lavinia Şandru a declarat, joi seară, că parlamentarii progresişti nu vor vota solicitarea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Şandru a afirmat că exprimă poziţia partidului şi reprezintă inclusiv poziţia parlamentarilor progresişti. "Suntem împotriva suspendării preşedintelui pentru că asta nu înseamnă stabilitate. Noi suntem pentru stabilitate, noi ne-am înfiinţat pentru stabilitate şi suntem împotriva oricărei acţiuni care ar putea să producă instabilitate în România, inclusiv împotriva suspendării preşedintelui", a susţinut Lavinia Şandru, citată de Mediafax.
• MRU: Dacă va fi nevoie, voi candida la Preşedinţia României
Prezent la mitingul organizat de PDL în Piaţa Revoluţiei, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că va candida la Preşedinţie dacă va fi nevoie. Totodată, acesta le-a cerut participanţilor să picheteze vineri clădirea Parlamentului. Întrebat dacă va candida la Preşedinţia României, fostul prim-ministru a răspuns: "Da, dacă va fi nevoie da, pentru că trebuie ca această ţară să fie condusă de oameni care sunt cinstiţi şi sunt mulţi în ţara asta". Mai mult, Ungureanu a spus că România nu e "o ţară de dus în târg, este o ţară mândră şi demnă", notează NewsIn. La acelaşi miting, fostul premier a însufleţit protestatarii adunaţi în piaţă spunându-le: "Ne vom uni cu toţii, cu toţii dorim ca în toamnă să învingem şi vom învinge, împreună dreapta trebuie să învingă, aici suntem noi şi milioane în toată ţara".
• Miting anti-USL în Bucureşti şi în Timişoara: Protest cu bătaie şi leşin, în centrul Capitalei
Protestatarii din cele două pieţe s-au luat la bătaie. Un grup de manifestanţi pro Băsescu din Piaţa Revoluţiei au mers în Piaţa Universităţii, la mitingul anti-preşedinte, unde s-au îmbrâncit cu ceilalţi demonstranţi. Cu puţin timp în urmă, alte ciocniri între participanţii la miting au avut loc în Piaţa Revoluţiei, de această dată scandalul fiind provocat de manifestanţii anti Traian Băsescu. Potrivit Realitatea TV, în faţa Muzeului Antipa au fost astăzi 3.000 de manifestanţi. Protestul s-a încheiat puţin după ora 22.00, fiind autorizat de Primăria Capitalei doar până la ora 21.30. Piaţa Universităţii a fost împărţită astăzi în două tabere: cei care au protestat împotriva preşedintelui, aflaţi, ca de obicei, în faţa Teatrului Naţional, şi cei care au protestat împotriva întregii clase politice.
• Krichbaum îi scrie lui Barroso: În România democraţia e atacată; e cazul suspendării dreptului la vot al României
Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei. "Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o < < democraţie ghidată > >. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării, iar structurile alese democratic au fost suspendate", afirmă deputatul CDU Krichbaum într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obţinută de Mediafax.
• ING: Acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a afecta pe termen lung cursul
Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro. "Politica românească, de o agitaţie recunoscută, tinde să fie ignorată ca zgomot de fundal, dar de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a conduce la o slăbiciune cu durată mai lungă a cursului euro-leu", se arată într-o notă de cercetare a ING.
• CURENTUL
• Gabriel Oprea, şeful mafiei lui Năstase, se întoarce la matcă
Aghiotantul lui Năstase, generalul izmenelor, Gabi Oprea, şi-a dat arama pe faţă, călcând în picioare onoarea de militar. Un personaj fără scrupule care a arătat tot timpul că este pregătit să îşi vândă mercenariatul politic oricărui "om al zilei". Un practicant al celei mai vechi meserii care nu este altceva decât o ruşine pentru instituţia Armatei, cea mai respectată de către români, alături de Biserică. Pentru câţiva ani buni, Oprea a reuşit să strângă "dizidenţii" pesedişti nemulţumiţi de apucături dictatoriale din fragedă pruncie politică ale lui Ponta. Treptat, Gabi Oprea şi-a format o mică armată care a susţinut guvernul PDL. Imediat după căderea acestui, la care de altfel a şi contribuit, Oprea nu a avut nici cea mai mică problemă să plece cu mercenarii săi în slujba USL.
• Suspendarea de Tia Sesrbanescu
Gata! Armata roşie a USL a trecut la suspendarea fulger a preşedintelui în numai trei zile (de miercuri şi până vineri) - adică mult mai puţin decât le-a trebuit guvernanţilor ca să execute arestarea dlui Năstase. Asta execuţie! Repede - şi fără mănuşi. Şi fără fular. Guvernul Ponta a dat miercuri OUG amputând atribuţiile CCR pentru ca referendumul de la sfârşitul lunii să elimine orice surpriză. Dl. Antonescu, proaspăt preşedinte al Senatului, a dat termen de 24 de ore CCR să-şi dea avizul de care oricum nu va ţine seama şi pe care nici nu-l va aştepta dacă întârzie. Şi astfel planul în şapte paşi dictat de Felix se îndeplineşte în trei paşi şi jumătate. Combinaţia dintre un plagiator, un turnător şi un cartofor se dovedeşte letală: a băgat deja România în comă democratică şi economică şi nicio lege nu pare s-o mai poată apăra.
• CURIERUL NATIONAL
• Revoltă pe o corabie în furtuna crizei
Călin Rechea: Nava economiei nu se află în larg, ci este pe cale să eşueze, în timp ce răsculaţii îl debarcă pe căpitan. Dorel Lionăchescu: Verdictul final îl vor da pieţele şi finanţatorii, dar acesta deja se prefigurează ca fiind negativ. Mircea Coşea: Instabilitatea politică accentuează vulnerabilitatea unei economii naţionale înapoiate şi cu dependenţe majore de exterior. Agitaţia din mediul politic, unde au fost demarate procedurile de suspendare a preşedintelui României, se suprapun unui climat extern dominat de incertitudini şi realităţii unei economii slabe, contribuind la creşterea aversiunii investitorilor faţă de ţara noastră.
• De ce capitalul românesc este minoritar în România?
Mediul de afaceri local este dominat de multinaţionale şi suprasaturat de firme româneşti în domenii irelevante. Cristian Pârvan: Nu putem să contăm în economie fără industrie, fără să producem. Mediul de afaceri din România nu este dominat, ca în alte ţări, de companiile cu acţionariat majoritar românesc, multinaţionalele dictând modul în care economia naţională evoluează. În contextul în care nu există mijloace de a impulsiona antreprenoriatul în România şi investiţiile cu capital autohton, companiile mari din străinătate domină sectoarele cele mai importante ale economiei naţionale. Preşedintele Centrului Român de Modelare Economică (CERME), Cezar Mereuţă, explică ponderea redusă a capitalului autohton în mediul de afaceri local prin absenţa întreprinderilor româneşti din sectoarele cu oportunităţi de dezvoltare.
• Dezvoltarea fostelor platforme industriale, împiedicată de legislaţia incompletă
În România, dezvoltarea acestor proprietăţi, numite Brownfield, nu atinge încă proporţii mari, pe fondul lipsei unei politici naţionale clare. Proprietăţile urbane de acest tip sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori şi investitori datorită amplasamentului. Printre dezavantaje se numără faptul că un dezvoltator trebuie să suporte costurile de demolare a structurilor existente şi să decontamineze terenul. Multe dintre proiectele de retail anunţate în ultima perioadă sunt dezvoltate pe foste platforme industriale, însă în România dezvoltarea acestor proprietăţi, numite Brownfield, nu atinge încă proporţii mari, din cauza legislaţiei ambigue şi incomplete.
• Costurile de finanţare ale Spaniei continuă să scadă, după summit-ul UE
Spania a împrumutat ieri 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni la diverse maturităţi, iar costurile de finanţare pentru titlurile la trei ani au scăzut simţitor, după măsurile convenite săptămâna trecută la summit-ul UE, favorabile statelor aflate în dificultate. Spania a vândut titluri cu scadenţa în iulie 2015 la un randament de 5,08%, faţă de 5,45% pe 21 iunie, potrivit Bloomberg. Trezoreria de la Madrid a împrumutat ieri bani şi în contul obligaţiunii benchmark cu maturitatea la 10 ani la un randament mediu de 6,43%, mai ridicat decât la mijlocul lunii iunie, dar încurajator ţinând cont că dobânzile plătite de statul spaniol la această scadenţă depăşeau 7% în zilele anterioare summit-ului UE de săptămâna trecută.
• EVENIMENTUL ZILEI
• România, pericol de implozie. Traian Băsescu a dat piept cu parlamentarii USL
Şeful statului a ascultat, ieri, în plenul Parlamentului, acuzaţiile în baza cărora USL cere suspendarea sa. Azi, preşedintele va răspunde punct cu punct reproşurilor ce i se aduc. Cu o zi înainte de votul privind suspendarea sa, preşedintele Traian Băsescu a fost la Parlament pentru a asista la citirea "actului de acuzare". La sosire, el a fost întâmpinat, aşa cum prevede protocolul, de noii preşedinţi ai celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. A intrat în sala de plen zâmbind, fără a afişa vreo emoţie, şi democrat-liberalii l-au întâmpinat cu aplauze. La începutul şedinţei, doi dintre parlamentarii dezertori din PDL, senatorul Gheorghe David şi deputatul Iosif Blaga, au anunţat că, văzând ce face USL, preferă să se întoarcă înapoi.
• Băsescu a luat startul în campania pentru referendum
Şeful statului încearcă să mobilizeze electoratul activ, filo-european. Aceasta e o miză mai mare chiar decât referendumul, crede Cristoiu. În 2007, Traian Băsescu nu a mers în Parlament pentru a-şi prezenta punctul de vedere. De data aceasta a venit la prezentarea solicitării de suspendare făgăduind că va fi prezent şi astăzi la dezbaterea capetelor de acuzare", constată Ion Cristoiu. "Prin această mişcare, Traian Băsescu a intrat deja în campania pentru referendum. Ca să fiu mai precis, el şi-a început campania marţi seara prin declaraţia ţinută după evenimentele din Parlament." Analistul observă că Traian Băsescu nu s-a adresat Parlamentului ("nici o clipă nu a fost tentat să obţină bunăvoinţa acuzatorilor"), ci electoratului. "E vorba de un electorat nu atât de dreapta cum s-a spus, ci de un electorat alcătuit dintr-o populaţie tânără, europenizată, interesată în România statului de drept."
• JURNALUL NATIONAL
• Ce preşedinte ne reprezintă la Olimpiada de la Londra? Crin Antonescu, Traian Băsescu sau amândoi?
La Jocurile Olimpice, acreditările pentru persoanele oficiale ale statelor participante sunt stricte şi trimise cu mult timp înainte. Mişcările politice au adus delegaţia României în situaţia de a schimba, pînă acum, acreditarea către CIO a 3 premieri şi a 4 miniştri ai educaţiei şi sportului. Cum deja se discută suspendarea lui Traian Băsescu, dar nu e clar care sunt datele scrutinului din Parlament şi a celui popular, a apărut posibilitatea ca, în funcţie de vot, România să fie singura ţară prezentă la Londra care să înceapă Olimpiada cu un preşedinte în tribună şi să o termine cu alt şef de stat prezent la festivităţi!
• Cursul aproape de 4,5 lei pentru un euro
Leul s-a depreciat azi şi cursul de referinţă stabilit de Banca Naţională a atins un nou maxim istoric: 4,4796 lei/euro. Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, când a fost înregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro. În ultimele două zile, leul s-a depreciat faţă de euro cu 0,0 291 de bani. Moneda naţională s-a depreciat azi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei.
• Poziţia Carrefour ameninţată de Tesco. Este România pe lista exit-urilor?
Francezii de la Carrefour sunt pe punctul de a pierde supremaţia în topul celor mai mari retaileri din Europa de Vest. Previziunile referitoare la venituri sunt pesimiste. Vânzarea unora dintre active este inevitabilă. Retailerul francez Carrefour este pe punctul de a pierde o bătălie importantă din lupta pe care o dă pentru a depăşi situaţia economică grea cu care se confruntă de mai multe vreme-cea cu principalii săi rivali pe piaţa din Vestul Europei, Tesco şi grupul german Schwarz. Potrivit unui clasament pe 2011 al Planet Retail remis ECONOMICA.NET, francezii de la Carrefour sunt la un pas de a pierde supremaţia în topul celor mai mari retaileri din Vestul Europei.
• 100 de km de autostradă îşi află constructorii peste şase săptămâni
În 20 august Compania de Autostrăzi deschide ofertele pentru patru noi secţiuni de autostradă de pe Coridorul IV Pan - european în lungime de 97 de kilometri. Valoarea cumulată a proiectelor este de 3,6 miliarde de lei. Patru noi tronsoane de autostradă în lungime de 97 de kilometri şi valoare totală de 3,6 miliarde de lei îşi vor afla constructorul în 20 august. Compania de Autostrăzi aşteaptă oferte pentru proiectare şi execuţie pentru Lugoj - Deva, Loturile 2 şi 3 proiect estimat la 2,09 miliarde de lei fără TVA, Lugoj - Deva, Lot 4, estimat la 1,05 miliarde de lei şi Timişoara - Lugoj , Lot 2 cu o valoare de 660 de milioane de lei. Toate cele trei tronsoane aparţin Coridorului IV Pan-european şi sunt finanţate în proporţie de 85% din fonduri comunitare, restul fiind contribuţie de la bugetul de stat. Până acum nu s-au depus oferte pentru niciunul dintre cele trei proiecte.
• Cea mai mare luptă din istoria Bursei, azi şi mâine la SIF Muntenia. Miza: sute de milioane lei cash
Azi, sau cel târziu mâine, va avea loc cea mai amplă încercare de preluare a controlului unei mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Se înfruntă două tabere. Una este tabăra acţionarilor tentaţi de marea cantitate de bani lichizi (şi nu numai) din visteria SIF Muntenia (SIF4), animată de mai mulţi brokeri şi administratori de fonduri de investiţii. A doua este formată din adepâii conducerii veterane, instalată încă de la înfiinţarea companiei. Debarcarea acesteia face obiectul AGA convocată azi, dar la care se vor strânge suficienţi participanţi abia mâine, cel mai probabil.
• România nefardată: Capul gospodăriei din România e pensionar
Aproximativ doi din cinci capi ai gospodăriilor din România sunt pensionari. Ponderea acestora este mare chiar şi în mediul urban. O treime au ieşit la pensie, deşi nu au vârsta legală. Situaţia veniturilor, cheltuielilor şi consumului familiilor din România luate în ansamblu depinde în mare măsură de un singur procent: 43,2%. Este ponderea gospodăriilor din ţară conduse de pensionari şi oferă o dimensiune reală asupra gradului de dependenţă a majorităţii românilor faţă de persoane inactive. Jumătate dintre familiile conduse de pensionari trăiesc la oraşe.
• Petrom: Am reinvestit în România aproape tot profitul obţinut după privatizare
Oficialii Petrom spun că, de la privatizare până acum, compania a investit, în medie, un miliard de euro pe an. Petrom a investit în România, în perioada 2005-2011, 29,6 miliarde de lei, potrivit unor date din strategia Petrom 2021 denumită "Performanţă durabilă pentru creştere", prezentată recent investitorilor. Oficialii Petrom spun că, astfel, compania a reinvestit în România aproape întreg profitul operaţional obţinut: cele 29,6 miliarde de lei reprezintă 93% din nivelul EBITD (venituri înainte de taxe şi depreciere), de 31,7 miliarde de lei, consemnat în perioada 2005-2011. Cea mai mare parte a investiţiilor au fost canalizate către sectorul de explorare şi producţie, pentru a opri declinul zăcămintelor.
• NATIONAL
• Consulul Australiei la Bucuresti a tepuit BCR cu 30 milioane de euro
Unul dintre cei mai discreti milionari ai Romaniei, George Prelea, consul onorific al Australiei la Bucuresti, a reusit, impreuna cu fiul sau, sa falimenteze o companie care are, doar catre BCR, datorii de 30 de milioane de euro. Ani la rand, consulul onorific al Australiei la Bucuresti a fost acuzat de speculatii imobiliare, dupa ce a fost expropriat de terenuri abia cumparate, pentru realizarea autostrazii Bucuresti-Brasov. Apoi a primit pe tava de la Primaria Snagov unul dintre cele mai valoroase terenuri din jurul Capitalei, islazul localitatii, "pentru realizarea unei piste de Formula 3", care n-a fost construita niciodata. Acum, George Prelea, alaturi de fiul sau, Andrew, este acuzat de un "tun" de 30 de milioane de euro. Mai exact, a luat banii de la Banca Comerciala Romana pentru ridicarea unor cartiere rezidentiale si n-a mai dat banii inapoi, societatile comerciale intrand, recent, in insolventa sau chiar in faliment.
• Victoras se caciuleste pe la serviciile secrete
In ultima vreme, lui Victor Ponta par sa i se indeplineasca toate visurile de marire politica. Insa se pare ca nici macar suspendarea presedintelui Basescu nu este in stare sa-i aline cea mai ascunsa dorinta a sa. Si asta pentru ca premierul vrea musai sa aiba si el un serviciu secret la dispozitie. Numai ca mai- marii din sistem i-au ras in nas si au refuzat sa-i dea pe maini "jucaria" mult visata. Daca ar fi sa te iei dupa declaratiile publice ale premierului, ai putea crede ca acesta are serviciile secrete la degetul cel mic. Aproape ca nu exista aparitie de-a sa televizata in care Ponta sa nu puna "placile" cu " am apucat sa fac niste verificari azi-noapte", "acum am fost informat ca ..." , "din informatiile pe care le detin...". Numai ca, din cate sustin sursele noastre, seful guvernului incearca prin aceasta bravada doar sa mascheze cel mai mare of al sau: faptul ca nu are niciun control real asupra vreunuia din serviciile secrete din Romania.
• Premierul Ponta ii da dreptate presedintelui
Dupa ce l-a acuzat, ieri, pe Traian Basescu de sabotarea intereselor Romaniei, Victor Ponta retracteaza: demersul presedintelui este corect. Totul a pornit de la retrimiterea in Parlament, spre reexaminare, a unei ordonante mai vechi referitoare domeniul energiei. Fara a verifica despre ce ordonanta anume este vorba, premierul Ponta a luat foc si l-a acuzat pe Traian Basescu de sabotarea intereselor Romaniei, pe motiv ca retrimiterea legilor energiei si gazelor in Parlament va duce la incalcarea angajamentelor asumate fata de FMI. In scurta vreme, premierul s-a lamurit ca ordonanta in cauza abroga ce nu trebuie din prevederile legii energiei, legii gazelor si legii ANRE, deci modificarea sau respingerea ei este obligatorie. "Retrimiterea de catre presedinte este corecta", s-a limitat Ponta sa recunoasca, pe post de cuvenite scuze.
• PUTEREA
• Care pe care
Odată cu venirea preşedintelui Băsescu, ieri, în plenul Parlamentului, pentru a asculta "rechizitoriul" USL şi a da un prim răspuns acuzaţiilor, asaltul dat de actuala Putere pentru suspendarea şefului statului a intrat în faza finală. Adversarii sunt amândoi în arenă, taberele sunt clar delimitate, iar lupta va fi care pe care. Europa asistă oripilată la un tip de luptă politică aşa cum nu prea vezi în Vestul civilizat, fără reguli şi fără prizonieri. Am ajuns, după Ungaria, să fim şi noi priviţi ca un fel de stat-mutant din Est, un fel de dictatură democratică, unde partidul care ajunge în vârf rade tot: oameni, instituţii, legi, Constituţie. Şi totul peste noapte. Dincolo de combatanţii politici, victima va fi una singură: România. Deja Comisia Europeană stă cu ochii pe noi ca pe butelie, iar tot mai multe voci cer suspendarea ţării din Consiliul European.
• USL nu ştie dacă are destule voturi pentru suspendare
Şedinţa de plen a Parlamentului de ieri a scos la iveală faptul că este posibil ca USL să nu aibă destui parlamentari pentru a vota suspendarea preşedintelui. Secretariatele celor două camere ale legislativului fie nu ştiu, fie nu vor să spună care este numărul actual al senatorilor şi deputaţilor. Vasile Blaga a subliniat ieri că plenul nu a avut cvorum.
• Economia se chinuieşte să ţină pasul cu FMI
Ministerul Economiei încearcă să respecte toate angajamentele luate de România în faţa FMI, după ce unele decizii au afectat derularea procedurilor. În compensare, ministrul Chiţoiu a anunţat că va fi extinsă lista companiilor de stat care vor fi privatizate, iar 47 de societăţi vor avea management privat. Între timp, a apărut şi prima victimă a insolvenţei Hidroelectrica. Ratingul Transelectrica a fost redus de Moody's. Procedurile de listare în cazul Transgaz vor fi finalizate până la sfârşitul lunii iulie, a anunţat, joi, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, informează Agerpres. Acesta a dat asigurări că procesul de listare a celor patru companii - Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica - nu a fost stopat, ci se află în curs.
• ROMANIA LIBERA
• Cine este generalul american Wesley Clark, noul consilier al lui Ponta, şi ce legătură are cu gazele de şist
Premierul Victor Ponta l-a prezentat, joi, la Guvern pe generalul american în rezervă Wesley Clark, anunţând că acesta a acceptat să îl consilieze pe probleme strategice, de securitate şi economie, potrivit Mediafax. Wesley Clark a fost comandant NATO şi candidat la alegerile pentru Casa Albă, din 2004. Potrivit Hotews.ro, Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră unde George Soros a cumpărat 20% din acţiuni prin intermediul fondului său de investiţii Quantum Partners LP. Potrivit site-ului oficial, compania în conducerea cărei ase află Wesley Clark are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia. Numirea sa vine într-un moment în care, deşi a promis un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, Guvernul Ponta a dat aviz negativ unei propuneri legislative care interzicea exploatarea gazelor de şist.
• Preşedintele, din nou la judecata parlamentului. Marile puteri sar în apărarea lui Băsescu
Parlaamentul votează astăzi pentru suspendarea preşedintelui, marcând una dintre cele mai importante crize politice care au avut loc în România după 1990. Pe plan intern, victimizarea preşedintelui, schimbarea forţată a cadrului legal pentru suspendare şi urgenţa sub care se produc lucrurile ar putea duce la reinventarea lui Traian Băsescu şi creşterea numărului de susţinători ai săi. În plan extern s-ar putea spune că preşedintele este sprijinit de marile puteri europene în războiul său cu Parlamentul. În acelaşi timp, de la Bruxelles vin avertismente serioase referitoare la sancţiunile care ar putea fi date României din cauza crizei generate de USL.
• ZIARUL FINANCIAR
• Instabilitatea politică costă România 1 mil. euro pe zi din creşterea dobânzilor
Persistenţa tensiunilor politice afectează imaginea României în ochii investitorilor străini şi poate antrena creşterea costurilor de finanţare, cu consecinţe importante asupra cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, fiind influenţată negativ şi finanţarea sectorului privat. Ieri moneda naţională a continuat să se deprecieze, cursul apropiindu-se pe piaţa interbancară de 4,49 lei/euro, iar randamentul la titlurile de stat a urcat spre 6%, pe fondul tensiunilor politice şi al propunerii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Stocul datoriei publice a României este de circa 50 mld. euro, iar cheltuielile cu dobânzile ajung la 2,5 mld. euro, astfel că o creştere ipotetică a costului finanţării de la 6% la 7% poate antrena majorarea cheltuielilor cu dobânzile cu 500 mil. euro pe an, adică peste 1 mil. euro pe zi.
• Ce îi cer oamenii de afaceri lui Victor Ponta
Rambursări de TVA transparente şi rapide, debirocratizarea fondurilor europene şi concentrarea pe domeniile strategice ale economiei. Ce soluţii văd miniştrii? Eliminarea evaziunii fiscale, susţinerea sectoarelor strategice din economie, debirocratizarea legilor pentru fonduri europene şi IMM-uri au fost cele mai importante probleme pe care oamenii de afaceri din România i le-au prezentat lui Victor Ponta ieri în cadrul primei întâlnirii ce a avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României dintre premier, mediul de afaceri şi Consiliul Consultativ de la instalarea noului guvern.
• Blogul The New York Times: România desfiinţează supremaţia legii
"A venit rândul României să-i îngrijoreze pe aceia dintre noi cărora le pasă de constituţionalism, democraţie şi supremaţia legii", aşa începe o postare pe blogul găzduit de The New York Times al lui Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, în care este descrisă situaţia politică din România. România este paralizată de o criză politică în care premierul de stânga Victor Ponta taie şi spânzură în calea lui prin instituţiile constituţionale în efortul de a elimina concurenţa politică, continuă articolul. Pentru a pune colac peste pupăză, Ponta a lansat şi un război cultural, iar acţiunile decurg rapid. O altă democraţie din UE desfiinţează supremaţia legii atacând toate obstacolele care stau în calea puterii premierului. Î
• Decizie istorică a BCE: a coborât dobânda de politică monetară la 0,75%, cel mai redus nivel de la înfiinţarea zonei euro
Banca Centrală Europeană (BCE) a intrat ieri pe un teritoriu încă neexplorat în Europa, reducând dobânda de politică monetară la 0,75% de la 1%, nivel la care indicatorul s-a menţinut din decembrie 2011, şi coborând rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei. Deciziile sunt văzute ca un efort făcut de instituţie pentru a susţine progresul liderilor europeni la summitul de săptămâna trecută în lupta contra crizei şi marchează un nou precedent pentru instituţie în contextul crizei financiare şi stagnării economice prelungite din zona euro. Analiştii consideră însă că pasul făcut de BCE este unul mic, având în vedere gravitatea problemelor economice şi financiare, scrie The Telegraph. Anterior, rata la depozite era de 0,25%.
• Guvernul a trecut sediul CNVM în proprietatea statului
Guvernul a trecut sediul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în proprietatea publică a statului pentru a fi evitat riscul ca instituţia să nu îşi poată asigura un imobil în care să-şi desfăşoare activitatea. "La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se aprobă trecerea în proprietatea publică a statului, fără plată, a imobilelor proprietate a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (. ..) Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va actualiza inventarul bunurilor proprietate publică a statului (...) în termen de 30 de zile", se arată într-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri de Guvern. Imobilul este dat în administrare CNVM.