• ADEVARUL
• România, la summitul Celor Trei Mări. Iohannis şi PSD nu mai joacă demult în aceeaşi ligă
Strategia lui Iohannis arată că preşedintele a ales să ridice nivelul jocului, mult peste ceea ce practică PSD. În loc să se ia la trântă cu un partid-stat din ce în ce mai acaparator, preşedintele se distanţează de mizele mici şi încearcă să se poziţioneze mult mai sus, la nivelul politicilor globale. Urmează, la sfârşitul acestei săptămâni, întânirea de la Varşovia, "Summitul Celor Trei Mări", unde ca oaspete special va veni şi Donald Trump. Liderii a 12 ţări, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, Croaţia, Slovenia, România, Bulgaria vor discuta un proiect ambiţios de dezvoltare a întregii regiuni pe axa Nord-Sud, de la Marea Baltică la ţărmurile Marii Adriatice şi Mării Negre.
• Noua lege a salarizării: Câţi bani vor avea parlamentarii de tocat
Noua lege a salarizării, intrată în vigoare la 1 iulie 2017, a adus majorări şi pentru parlamentari. Astfel, indemnizaţia (salariul) senatorilor şi deputaţilor a crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei, deci aproape că s-a dublat. Pe lângă indemnizaţie, parlamentarii mai primesc şi o sumă forfetară, adică bani pentru chleltuielile cu birourile din teritoriu sau pentru a plăti salariile consilierilor. În acest moment, suma forfetară este de aproximativ 11.500 lei pe lună, bani care trebuie justificaţi doar jumătate cu chitanţe. Restul pot fi cheltuiţi după bunul plac, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. Pe lângă indemnizaţii şi suma forfetară, aleşii din provincie mai primesc şi bani de cazare: 4.600 de lei.
• Guvernul face o listă a ruşinii pentru firme din infrastructură
Premierul Mihai Tudose declară că Guvernul va face publice numele firmelor care nu au respectat contractele semnate cu statul, spunând despre acestea că au "nenorocit proiecte". Ele vor avea un cazier de care se va ţine cont ulterior, a precizat premierul. "Vom alcătui un cazier al firmelor care nu au respectat contractele. Sunt firme care au nenorocit proiecte. Numele lor va fi făcut public", a afirmat miercuri premierul Mihai Tudose, la o conferinţă susţinută la Ministerul Transporturilor, potrivit News.ro. Este vorba de 14 firme care vor fi cuprinse pe listă şi ele nu vor mai putea participa la licitaţii în următorii doi ani.
• Vechea Europă vs. Noua Europă
Preşedintele SUA se pregăteşte de a doua vizită în Europa, prilejuită de Summitului G20 de la Hamburg. Mesajul acestei vizite este crucial pentru est-europeni. De ce? Pentru că vorbim din nou de securitatea Europei Noi! Premoniţia fostului Secretar al Apărării Donald Rumsfeld despre Europa, făcută în 2003, devine pe zi ce trece tot mai actuală. Într-un comunicat al Casei Albe, se precizează că preşedintele Donald Trump se va afla la Varşovia, unde se desfăşoară summitul "Iniţiativa celor Trei Mări" (Marea Baltică-Marea Adriatică-Marea Neagră), alături de lideri din mai multe state din centrul, estul şi sudul Europei "pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală".
• Cum a ajuns Armata la un pas să piardă bătălia cu birocraţia
Instabilitatea politică şi lipsa de viziune a liderilor coaliţiei PSD-ALDE riscă să amâne înzestrarea Armatei Române, în condiţiile în care acest demers e tergiversat deja de aproape jumătate de an. Mai mult, cheltuirea celor 2% din PIB alocaţi Apărării începe să fie sub semnul întrebării, dacă ţinem cont de procedurile birocratice pentru achiziţia de tehnică militară. În şedinţa CSAT de marţi, în care era aşteptată aprobarea Planului de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026, nu a mai fost abordat acest subiect, motivul invocat fiind retragerea de către iniţiator, adică de Ministerul Apărării, în condiţiile în care nu era respectată prevederea alocării de 2% din PIB pe o perioadă de zece ani pentru Apărare.
• Scandalul afacerilor din Brazilia ale lui Dragnea
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Parlament, că a notificat autorităţile federale din Brazilia pentru a investiga modul în care au fost furnizate informaţii despre viaţa sa privată, în contextul anchetei desfăşurate de cei de la Rise Project. Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze că nu are afaceri în Brazilia şi nu a spălat bani în nicio ţară, iar el nu este urmărit internaţional.
• Cartierul clandestin din Braşov
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov investighează modul în care un dezvoltator imobiliar a pornit construcţia unui complex de locuinţe în zona istorică a Braşovului, fără să aibă absolut nicio autorizaţie. American Dream", un cartier rezidenţial care ar urma să se construiască în Schei, în centrul istoric, , a stârnit un adevărat val de proteste, după ce constructorul a defrişat copacii de pe un deal şi a făcut un drum de acces în zonă. Oamenii care locuiesc în zonă au iniţiat şi o petiţie pentru oprirea lucrărilor. Aşa s-a descoperit că şantierul este cu totul ilegal. Pentru construcţia drumului s-au folosit permise de liberă trecere ale utilajelor care aveau autorizaţie pe alt şantier. Poliţia Locală şi Garda de Mediu au dat amenzi de 65.000 de lei constructorului care a realizat drumul şi nu dezvoltatorului imobiliar pentru că aşa prevede legea.
• Suma uluitoare încasata de Ronaldo in 2017, doar pentru că postează pe Instagram!
Succesul lui Ronaldo din fotbal s-a transmis si in contul personal de Instagram. Acesta are 106 milioane de fani si a ajuns sa câştige sume uluitoare pentru posturi publicitare. Ronaldo încasează 400.000 de euro pentru fiecare poza de reclama pe care o postează, fiind al treilea cel mai bine plătit cont din lume. Portughezul e întrecut de Kim Kardashian, care încasează 500.000 de euro pe poza, cu 120 de milioane de fani, si Selena Gomez, cu 550.000 de euro pe poza, cu 125 de milioane de fani. In top 10 se mai încadrează doar un singur sportiv, Lebron James, cu 31 de milioane de fani si 120.000 de euro pe poza. Doar in 2017, Ronaldo are peste 10 companii/firme care i-au plătit posturi sponsorizate, câştigurile sale doar din contul de Instagram fiind de aproape 10 milioane de euro.
• BANCHERUL
• Datornicii la bănci si IFN-uri vânduţi recuperatorilor de credite ar putea scapă de datorii plătind doar 20% din valoarea restantei
Un grup de 93 de senatori si deputaţi, majoritatea ai PSD, dar si ai PNL, ALDE, UDMR, PMP sau independenţi, au iniţiat la finalul lunii trecute un proiect de lege care va permite foştilor clienţi ai băncilor vânduţi (cesionaţi) recuperatorilor de creanţe să scape de datorii dacă plătesc doar in jur de 20% din valoarea creditului restant. Propunerea legislativa ar putea fi neconstituţionala, întrucât se pare că încalcă dreptul de proprietate, din moment ce-l obligă pe deţinătorul unei creanţe (credit) să încaseze mai puţin decât valoarea acesteia. Este vorba de propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Firmele de recuperare creanţe cumpără creditele restante de la bănci cu un preturi in jur de 10% din valoarea acestora, ceea ce înseamnă că vor putea recupera de la datornici maxim 20% din creditul restant.
• COTIDIANUL
• Trei mărgăritare pentru tichia Primăriei
"Dintre principalele trei probleme foarte mediatizate, ELCEN-ul, metroul şi Centura, ELCEN-ul încercăm să-l finalizăm cât mai curând ca în iarnă bucureştenii să nu mai aibă probleme din acest punct de vedere. Discuţia pe metrou îşi va găsi rezolvarea, facem o analiză să vedem în ce măsură este fezabilă această trecere a metroului la Primăria Capitalei, dar în mod cert va trebui ca activitatea metroului indiferent unde rămâne să fie coordonată de către PMB, inclusiv cu acele bilete valabile pe orice, să fie integrate în sistemul public din Bucureşti", a spus premierul Tudose după întâlnirea cu Firea.
• Grindeanu îl atacă pe Dragnea: Aşa ceva să nu se mai întâmple!
Sorin Grindeanu consideră că este inadmisibil ca parlamentarii să fie supravegheaţi în timpul votului, ameninţaţi sau obligaţi să voteze la vedere. "Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituţionalist ca să ştii că votul la moţiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Ca preşedinte de partid, preocuparea lui Liviu Dragnea nu ar trebui să fie statul pe scări la moţiunile împotriva propriului guvern pentru a verifica votul parlamentarilor", a postat Sorin Grindeanu pe o reţea socială, explicând de ce a sesizat Curtea Constituţională cu privire la desfăşurarea votului pe moţiunea de cenzură. Sorin Grindeanu a sesizat CCR în 29 iunie, iar Curtea urmează să se pronunţe în această cauză în 12 iulie.
• CURENTUL
• Efectul refuzului actriţei Oana Mardare de a părăsi mitingul: Primăria CLUJ nu va mai autoriza marşurile LGBT
După scandalul de sâmbătă din Piaţa Avram Iancu, când actriţa Oana Mardare a fost luată pe sus de jandarmi, Primăria Cluj a luat decizia de a interzice pe viitor ca în Cluj-Napoca să se mai desfăşoare parade gay. Activiştii Cătălin Ioan Berenghi şi Călin Marincuş, organizatorii manifestaţiei care susţine familia tradiţională i-au cerut actriţei să părăsească Piaţa Avram Iancu. Aceasta a refuzat, încălcând legea. Tânăra luată pe sus de jandarmi la Cluj a încălcat legea de două ori. (refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor şi refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii). La constatarea contravenţiei nu se fac audieri şi nu participă avocaţi
• CURIERUL NATIONAL
• Una din trei companii va intra în incapacitate de plată
Rezultatele studiului "Imunitatea mediului de afaceri în contextul riscurilor interne şi internaţionale" indică faptul că una din trei companii va intra în incapacitate de plată, printre altele din cauza deteriorării rapide a încrederii investitorilor, a dezechilibrelor provocate de creşterea economică bazată pe consum, a menţinerii creditării modeste în rândul companiilor, a accelerării preţurilor activelor imobiliare şi, mai ales, a legislaţiei incerte şi impredictibile, consideră Coface, citând Raportul de Stabilitate Financiară al BNR publicat în luna mai a anului curent. Coface: Insolvenţa unei companii româneşti în anul 2017 va genera pierderi financiare de două ori mai mari partenerilor de afaceri. Durata medie de colectare a creanţelor a crescut de la 60 de zile (2007) la aproape 114 zile (2015), ajungând la 118 zile în 2016.
• Jumătate dintre români cred că sunt îndreptăţiţi să nu plătească taxele, pentru că sunt prea mari
Studiul "Percepţia asupra economiei gri în România", realizat de Mastercard, arată că unul din doi români crede că evitarea plătirii taxelor este justificată, pentru că acestea sunt prea mari. "Chiar dacă 89% dintre români ştiu că este ilegal să nu îşi plătească taxele sau să nu îşi declare veniturile, 1 din 2 participanţi la studiu crede că evitarea plătirii taxelor este justificată, pentru că acestea sunt prea mari", se arată în studiu. Potrivit acestuia, 7 din 10 români sunt de părere că majoritatea banilor obţinuţi din taxe sunt folosiţi într-un mod nejustificat şi că banii economisiţi prin combaterea economiei gri ar trebui să fie cheltuiţi pe serviciile publice, precum educaţia, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră.
• Brexit: Băncile asiatice încep să se instaleze la Frankfurt
O a treia bancă japoneză, Sumitomo Mitsui Financial Grup (SMFG), a anunţat crearea unei filiale bancare la Frankfurt pentru a pregăti terenul unui transfer după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în 2019. Se pare că Frankfurtul este centrul financiar european preferat de băncile străine, în situaţia în care vor decide să plece din Marea Britanie după finalizarea Brexit. În ultimele zile, alte trei bănci asiatice şi-au anunţat intenţia de a-şi deplasa o parte a capacităţilor lor din Londra la Frankfurt. Este vorba de Woori, una dintre cele mai mari bănci coreene, şi de două importante bănci japoneze - Nomura şi Daiwa.
• Piloţii de pe cursele aeriene comerciale nu pot avea mai mult de 65 de ani
Sesizată într-un proces în care este implicat un fost angajat al Lufthansa, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că limita de vârstă de 65 de ani prevăzută de dreptul Uniunii pentru piloţii din transportul aerian comercial de pasageri, de marfă sau de poştă este validă, restricţia fiind necesară pentru siguranţa aviaţiei civile în Europa.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Situaţie bizară la Madrid. Ambasada României, vânzător pentru o multinaţională
Lucruri neobişnuite se întâmpla în ultima vreme la Ambasada României de la Madrid. Gabriela Dancău, şefa instituţiei publică pe pagina OFICIALĂ de Facebook a instituţiei articole publicitare în care sunt promovate companii private. Cu puţin timp în urmă, a apărut pe pagina oficială de Facebook a ambasadei promovarea unui articol publicitar din publicaţia Noi în Spania: "DIGI mobil explică pe larg "Roaming ca acasă". Cel mai ciudat este că Digi Mobil nu este la prima relaţie apropiată cu ambasada Românei din Spania şi cu autorităţile române. În urmă cu doi ani, aceeaşi companie a sponsorizat o vizită a preşedintelui Iohannis în Spania. La intrarea în sala unde şeful statului trebuia să se întâlnească cu reprezentanţii comunităţii româneşti trona un afiş pe care scria "sponsor Digi Mobil".
• George Maior - DISCUŢIE importantă la Washington
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a discutat cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, cu ocazia recepţiei organizate de Departamentul de Stat cu ocazia Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii, informează Ambasada României la Washington. George Maior a transmis felicitări pentru aniversarea celor 241 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. Mai mult, au fost discutate şi elemente ce pun bazele Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Secretarul de stat Rex Tillerson, nu a ezitat să aprecieze din nou întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump ca fiind o dovadă importantă a parteneriatului dintre cele două ţări.
• JURNALUL NATIONAL
• Justiţie paranormală: o fantomă a dat în judecată Finanţele Publice
Dispărut de mai bine de cinci ani în condiţii suspecte, fostul şef de cabinet al ex-preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Codruţ Alexandru Marta, a acţionat, anul trecut, în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice, solicitând anularea unui act administrativ emis de autoritatea fiscală pe numele său. Marta a fost reprezentat, în acest proces civil, de către un cabinet de avocatură din Capitală, cabinet care a reprezentat, în aceeaşi speţă, alţi 24 de reclamanţi care, la rândul lor, au dat în judecată Finanţele Publice. Procesul nu doar că a fost acceptat la judecată de două instanţe, dar a şi fost dus la bun sfârşit, dispărutul Marta făcând, în luna noiembrie a anului trecut, chiar şi recurs. Decizia definitivă în acest proces a fost pronunţată, de Curtea de Apel Bucureşti, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, când reclamaţia a fost respinsă.
• Italia, România şi Croaţia, cea mai mare rată a populaţiei inactive economic din UE, în 2016
Italia, România şi Croaţia au înregistrat anul trecut cea mai mare rată a populaţiei inactive economic din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Anul trecut, 89 de milioane de persoane din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, erau inactive din punct de vedere economic, adică peste un sfert (27,1%) din populaţia UE (cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani) era în afara pieţei muncii, nefiind angajaţi sau şomeri. Sunt incluse aici persoanele care studiază sau fac cursuri de pregătire profesională (35%), pensionari (16%), oameni cu boli grave sau cu dizabilităţi (16%), cei care au grijă de copii sau adulţi car nu pot avea grijă de ei (10%).
• NATIONAL
• Morar si Olaru, in locul lui Kovesi si Lazar!
In ultimele zile, de la clasa politica la lumea magistratilor, toata societatea romaneasca este inflamata ca niciodata pe tema ca procurorii lui Daniel Morar ar forta un puci intern la adresa sefei DNA. Iar dincolo de confirmarea acestui scenariu prezentat in exclusivitate de catre "National" este clar ca, de acum inainte, planul de a scapa de Laura Codruta Kovesi prin detasarea si cu acordul acesteia la Bruxelles a esuat deja. Asa ca de-abia de acum inainte asistam la un razboi pe viata si pe moarte, asa cum nu a mai fost niciodata in Justitia din Romania. Si pe langa care rivalitatile politice par un simplu dat la gioale la o miuta din curtea scolii.
• Gabriela Firea vrea sa regleze traficul auto punand la punct mersul trenurilor
"Ne-am dori ca la nivelul Ministerului Transporturilor, CFR Marfa, CFR Calatori sa se ia cateva masuri pentru imbunatatirea programului si a calendarului mersului trenurilor, in special a celor marfare, astfel incat dimineata, cand se intra masiv in Capitala, si seara, cand se pleaca din Capitala catre judetul Ilfov, sa nu se mai intample asa cum e acum situatia - ca la bariera de la Petricani si la bariera de la Andronache sa se stea chiar si o ora in asteptare, deoarece trec de multe ori si cate trei marfare. Am gasit deschidere totala la domnul prim-ministru si i se pare o masura de bun simt administrativ pana la urma", a spus Firea. Ei, daca a vorbit ea cu premierul, e clar ca se va gasi o solutie pentru barosanii din nord.
• PUTEREA
• Grindeanu nu opreşte atacurile la adresa lui Liviu Dragnea
Fostul premier Sorin Grindeanu a lansat miercuri un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea, spunând că nu trebuie să fii constituţionalist ca să ştii că votul la moţiunea de cenzură e secret, ci trebuie să ai un minim respect pentru lege. "Văd că Liviu Dragnea crede că trebuie să fii constituţionalist ca să ştii că votul la moţiunea de cenzură e secret, cu bile! Ei bine, nu! Trebuie doar să ai un minim respect pentru lege! Să îţi ameninţi propriii parlamentari, să faci filtre la vot, să-i obligi să arate votul care, din punct de vedere constituţional, este secret - toate acestea sunt lucruri inadmisibile. De aceea am sesizat CCR. Pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Poate vrea Liviu Dragnea să întrebe dacă în Brazilia votul e la vedere.", scrie Grindeanu, pe Facebook.
• Liviu Dragnea, va merge săptămâna viitoare într-o vizită în Israel
Potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, Dragnea va efectua o vizită în Israel în perioada 11 - 13 iulie, la invitaţia preşedintelui Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, informează Agerpres. "Acţiunea vine în continuarea celor discutate cu ocazia întâlnirii din luna martie 2017 a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Knesset-ului de demarare a unui format de cooperare de tipul 'Parliament to Parliament' şi aduce în prim plan dorinţa reciprocă de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări, precum şi de amplificare a dialogului parlamentar, la cel mai înalt nivel", se arată în memoriu.
• Avertizare de CĂLĂTORIE pentru românii care merg în ITALIA
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că joi sindicatele Usb, Faisa Confail şi Sul au anunţat o grevă care va afecta transportul public local din principalele oraşe ale Italiei. Greva va avea o durată de patru ore în majoritatea oraşelor, cu excepţia capitalei, unde sindicatul Sul a anunţat o grevă de douăzeci şi patru de ore. Transportul public local din Roma va fi asigurat în cursul dimineţii, până la ora 08,30 şi după-amiază, între orele 17,00 şi 20,00, informează MAE într-un comunicat transmis miercuri. Se recomandă consultarea site-urilor companiilor de transport local pentru mai multe informaţii cu privire la orarul exact şi la serviciile de transport afectate.
• ROMANIA LIBERA
• Toţi oamenii ministrului Şova: spioni ruşi, masoni, condamnaţi
Ministrul Comunicaţiilor în Guvernul Tudose, Lucian Şova, are un anturaj de afaceri extrem de controversat. Şova este partener de afaceri cu colonelul (r) Boris Golovin, fost ofiţer în trupele speciale Spetsnatz, aflate sub controlul GRU, serviciul secret de informaţii militare externe al Rusiei. Dar şi cu Victor Ustinov, fostul ataşat comercial al Rusiei la Bucureşti, şi, de asemenea, cu Adrian Chebuţiu, condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare pentru devalizarea uzinei UCM Reşiţa.Pe 13 iunie 2017, premierul Sorin Grindeanu atrăgea atenţia asupra legăturilor suspecte dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, Darius Vâlcov şi Rusia. Cei doi i-ar fi reproşat lui Grindeanu că nu ar fi dezvoltat relaţiile cu Rusia.
• Atac cibernetic la una dintre cele mai mari burse de monede virtuale din lume
Una dintre cele mai mari burse pentru tranzacţionarea monedelor virtuale din lume, Bithumb, este anchetată, după ce a recunoscut că PC-ul unuia dintre angajaţii săi a fost atacat informatic. Hackerii ar fi furat datele personale ale unui număr de peste 30.000 de clienţi, iar unora dintre ei le-au fost furaţi bani, potrivit BBC News, citat de News.ro. Bithumb, care le permite membrilor săi să cumpere şi să vândă monede virtuale Bitcoin şi Ethereum, este cea mai mare bursă de acest tip din Coreea de Sud şi una dintre cele mai mari cinci din lume, pe baza volumelor tranzaţionate recent. Atacul informatic ar fi avut loc în februarie şi ar fi vizat computerul personal al unui angajat, nu serverele companiei de la sediul centrul.
• Sursa conflictului dintre Dragnea si Tudose, completarea eşalonului doi al Guvernului
Completarea eşalonului doi al Guvernului se produce pe fondul zvonurilor privind primele tensiuni dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, dezminţite de cei doi. Activitatea va fi evaluată săptămânal, iar liderii PSD ar putea renunţa la impozitul pe cifra de afaceri. Informaţiile neoficiale privind existenţa unor divergenţe între preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose au tulburat, ieri, apele printre liderii PSD. Totuşi, printre liderii PSD exista convingerea că nu este vorba de tensiuni care să escaladeze şi că acestea vor fi rezolvate prin evaluări săptămânale ale Guvernului, realizate de conducerea PSD, cu acordul premierului. Pe scurt, soluţia PSD la orice neînţelegeri este întărirea controlului lui Dragnea asupra Executivului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sistemul bancar european încă nu a ieşit din criză
Pentru banca spaniolă Banco Popular salvarea a venit în ultimul moment, în iunie, printr-o operaţiune plină de intrigă, dramă şi secrete. În aceeaşi lună, guvernul italian a salvat de la colaps două bănci regionale cu bani publici, înfruntând critici crunte din partea politicienilor nemţi, pentru ca în luna următoare să naţionalizeze Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume. Politicienii nemţi sunt cei mai mari critici ai multiplelor planuri de bailout pentru băncile italiene, însă alţi critici spun că aceştia mai bine s-ar uita în propria ogradă: nici sistemul loc bancar nu este lipsit de defecte. A trecut un deceniu de la marea criză financiară, care a devastat sistemele bancare din economii dezvoltate şi emergente deopotrivă, iar sistemul bancar european pare că este încă în criză.
• Planurile retailerului german Lidl pentru România
Discounterul german Lidl, prezent oficial pe piaţă din 2011, va deschide în fiecare din următorii ani cel puţin zece noi magazine, ţinta următoare fiind să ajungă la 300 de unităţi faţă de 210 în prezent. Astfel, an de an doar în magazine compania va investi peste 20 mil. euro. Discounterul german îşi concentrează atenţia pe oraşele mari şi în special pe Bucureşti. Frank Wagner, executivul care conduce operaţiunile locale ale Lidl în România din poziţia de preşedinte al consiliului de conducere .adaugă că în timp, cu cât puterea de cumpărare va creşte, cu atât compania se va orienta şi către oraşe mai mici. Lidl a intrat oficial pe piaţa locală în 2011 prin achiziţia reţelei de discount Plus, care avea atunci 107 unităţi şi afaceri de circa 380 de milioane de euro. Ulterior nemţii s-au extins direct până la 210 de magazine şi afaceri de 1,25 mld. euro anul trecut.
• Ludwik Sobolewski, şeful Bursei de la Bucureşti, promite noi listări în a doua jumătate din 2017, dar şi noi produse
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti din 2013 şi al cărui mandat urmează să se încheie în august 2017, dacă nu va fi prelungit de acţionari, promite că piaţa de capital va avea noi listări în a doua jumătate de an, dar şi produse noi. Iar aceasta după ce bursa românească a avut în primul semestru două listări private, dar şi dividende cu randamente de două cifre. "Prima jumătate de an a adus investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti două listări valoroase şi un sezon al dividendelor care s-a făcut remarcat prin randamente semnificative. Piaţa locală de capital se reaşază pe noi baze, iar investitorii vor avea parte de o a doua jumătate de an extrem de ofertantă la BVB, cu noi listări şi noi produse", spune Ludwik Sobolewski.