• ADEVARUL
• Dosarul "ICA" la final. Este aşteptată sentinţa definitivă
La şase ani de la trimiterea în judecată, dosarul privatizării "ICA" a ajuns la final, instanţa urmând să pronunţe o sentinţă definitivă. Marţi, în pledoariile finale, care au durat mai bine de 12 ore, avocaţii au cerut achitarea clienţilor lor, făcând din nou tot posibilul să tergiverseze procesul. Procurorul DNA a solicitat mărirea pedepselor pentru Dan Voiculescu care a fost susţinut din sală de Mihai Gâdea şi Mircea Badea. Respectând principiul rolului activ al magistratului, judecătorul Camelia Bogdan a pus în discuţie adăugarea unei noi litere la infracţiunea de spălare de bani în sarcina lui Dan Voiculescu. Ieri Camelia Bogdan a consolidat acuzaţiile şi cu litera b din acelaşi aliniat, adică spălare de bani prin ascunderea ori disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni. Dacă va fi găsit vinovat de comiterea acestor fapte Voiculescu riscă până la 10 ani de închisoare. La ora 22.10 instanţa a anunţat că procesul s-a încheiat şi că rămâne în pronunţare.
• Rusia dublează numărul soldaţilor mobilizaţi la graniţa cu Ucraina
Rusia şi-a dublat efectivele mobilizate la graniţele cu Ucraina, mişcare ce o face pregătită pentru un eventual război cu Ucraina, au avertizat mai mulţi oficiali vestici. În ultimele săptămâni, Rusia a trimis aproximativ 17 batalioane la frontiera cu Ucraina, adică între 19.000 şi 21.000 de soldaţi. Trupele sunt de infanterie, de artilerie, blindate de teren şi aeriene, care se află la doar câţiva kilometri de Ucraina. Ruşii ar putea astfel interveni în orice clipă în cazul în care decid să sprijine oficial forţele separatiste proruse care pierd masiv teren în faţa armatei ucrainene. În plus, notează cotidianul american "The New York Times", armata rusă a consolidat masiv componenta de armament greu din zonă, mărind semnificativ numărul rachetelor sol-aer, de la opt la 14 baterii.
• Armata ucraineană a pătruns în oraşul Doneţk. Separatiştii opun o rezistenţă crâncenă
Intense confruntări armate au izbucnit, marţi după-amiază, într-un cartier din vestul oraşului ucrainean Doneţk, între insurgenţi proruşi şi serviciile de securitate ucrainene, informează AFP. Primăria din Doneţk a confirmat că lupte intense au loc în cartierul Petrovski, situat în vestul oraşului, unde au fost auzite explozii puternice. Numeroase ambulanţe au fost trimise în zonă. Jurnaliştii de la AFP relatează că ieri la prânz au avut loc confruntări intense între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi la periferia oraşului , principalul fief al insurgenţilor aflat sub un asediu aproape total, în condiţiile în care Kievul le-a cerut civililor să părăsească zona. Explozii au fost auzite în mod regulat din direcţia cartierului Marinka, aflat la periferia de sud-vest a oraşului, de unde se ridicau coloane de fum.
• Monica Macovei şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale: "Mi-aţi cerut să candidez. Am acceptat"
Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a postat un mesaj video în care anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din toamnă. "În urmă cu două zile nu mi-aş fi imaginat că vin în faţa dvs. cu acest anunţ. Abia am terminat o campane pentru a fi realeasă în Parlamentul European. Doream să continui de la Bruxelles lupta împotriva corupţiei şi a fraudei. Între timp, ceva s-a schimbat în România. Şi eu, ca şi voi, sunt nemulţumită de opţiunile de vot care ni s-au impus. De curând, mii şi mii dintre voi mi-aţi cerut să intru în cursa pentru Cotroceni. Vă răspund acum şi candidez. Nu a fost o decizie uşoară, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotărâre şi credinţă", a anunţat Macovei în video-ul postat pe un site denumit Macovei preşedinte.
• Marian Sârbu a fost numit de Guvern consul general în Dubai, după ce a fost obligat să părăsească ASF
Marian Sârbu, care a demisionat în luna iulie din postul de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după ce judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că numirea acestuia este neconstituţională, a fost numit de Guvern în postul de consul general al României la Dubai. Hotărârea prin care Marian Sârbu este numit şef al consulatului general al României la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, a fost aprobată de Guvern în ultima şedinţă. Contactat de Mediafax, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a argumentat numirea prin faptul că funcţia de consul general este una de reprezentare, iar Marian Sârbu este un foarte bun vorbitor al limbilor engleză şi franceză, ştie să gestioneze relaţiile internaţionale, având în vedere că a fost ministru de mai multe ori, şi cunoaşte modul în care trebuie reprezentate interesele statului. Marian Sârbu a fost ministru al Muncii din partea PSD în Guvernul Năstase şi ministru pentru acelaşi portofoliu al Muncii, dar din partea UNPR, în Guvernul Boc.
• Câţi bani dau românii pe mâncare la mare
Cei peste 90.000 de turişti prezenţi în staţiunile de pe litoral cheltuiesc zilnic pe mâncare mai mult de 1,5 milioane de euro, în condiţiile în care fiecare persoană alocă în medie 75 de lei pe zi pentru alimente, care sunt cu 20-40% mai scumpe în magazinele din staţiuni faţă de cele din restul ţării. "Suma de 75 de lei include atât mâncarea de la terase şi restaurante, cât şi alimentele cumpărate din magazine", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Răducan spune că sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcţie de bugetul turiştilor, dar şi în funcţie de staţiune. Astfel, în sud, unde turiştii nu dispun de foarte mulţi bani, preţurile sunt mai mici, iar aceştia pot mânca şi cu 50 de lei pe zi. La restaurantele de tip autoservire o ciorbă costă 6-9 lei, un fel principal gătit, 7-12 lei, iar friptura sau peştele au preţuri pornind de la 8 lei suta de grame. În concluzie, un turist poate mânca la autoservire cu 25 de lei.
• CURENTUL
• Claudiu Manda, propunerea lui Ponta la Buget, fals în declaraţii şi avere nejustificată
Verificând acurateţea cu care Claudiu Manda şi-a completat declaraţiile de avere, având în vedere portofoliul pe care urmează să-l ocupe, descoperim nu numai că nu sunt completate "corect şi complet", ci chiar că acesta cheltuieşte mai mult decât îşi poate permite. Cum este posibil ca un asemenea individ să ajungă să gestioneze veniturile şi cheltuielile bugetare ale României dacă el nu este în stare să-şi completeze în CV corect numele firmei unde a lucrat şase ani, starea civilă sau funcţiile ocupate. Păi dacă el din patru declaraţii de avere ajunge să rişte puşcăria pentru câţiva ani, dacă îl numeşte preşedintele pe funcţia de ministru al bugetului o să înfunde puşcăria pentru abuz în serviciu(fostă subminarea economiei naţionale) pe jumătate de viaţă! Prima casă cumpărată de Manda a fost în coproprietate cu Cristina Zgonea, "fosta" lui Zgonea. Ce înduioşător! Ce bine se înţelegeau ei!
• Barbat sfasiat de caini, gasit mort in Capitala
Un bărbat a fost găsit mort pe Şoseaua Chitilei din Bucureşti. Cadavrul prezintă mai multe urme de muşcături, motiv pentru care se bănuieşte că moartea a fost una violentă, provocată de câini. Anchetatorii fac cercetări pentru a afla motivul morţii bărbatului şi dacă acesta a fost ucis de câini sau dacă animalele l-au sfâşiat după survenirea decesului. Bărbatul găsit mort pe Şoseaua Chitilei din Bucureşti, marţi, lucra ca paznic la o societate care se ocupă cu colectarea de fier vechi. Moartea bărbatului a fost una violentă, întrucât prezenta pe corp urme de muşcături de câine. Cadavrul a fost transportat la INML, unde medicii legişti vor stabili cauzele morţii bărbatului în vârstă de 57 de ani. De asemenea, poliţiştii şi procurorii vor intervieva martorii, precum şi pe colegii bărbatului, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Rudele bărbatului urmează să facă identificarea cadavrului.
• CURIERUL NATIONAL
• Percheziţii în Hunedoara la fostul vicepreşedinte PNL Alin Simota
Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii în judeţul Hunedoara la fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota, aflat în arest la domiciliu, descinderile fiind făcute într-un dosar de evaziune fiscală, anchetatorii suspectând că banii ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008. Simota a declarat că nu ştie pentru ce este cercetat, fiindcă anchetatorii nu i-au spus nimic. Percheziţiile au avut loc la adresa la care Simota se află de aproximativ două luni în arest la domiciliu, în oraşul Petrila şi care este proprietate a socrului său, precum şi la sediul firmei sale, din Petroşani. De asemenea, au avut loc percheziţii şi la sediul Clubului Jiul Petroşani, unde anchetatorii au pus mai multe întrebări magazionerei. Anchetatorii i-au dus, ieri dimineaţă, pe Alin Simota şi pe soţia acestuia, Mirela Simota, la sediul firmei din cartierul Colonie, din Petroşani, unde au avut loc percheziţii. Acolo, Simota a declarat că nu ştie pentru ce este cercetat, fiindcă anchetatorii nu i-au spus nimic.
• UniCredit Ţiriac Bank cumpără portofoliul de corporate al RBS
UniCredit Ţiriac Bank va prelua portofoliul de clienţi corporate ai RBS România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro, tranzacţia aşteptând avizul Consiliului Concurenţei. "UniCredit Ţiriac Bank SA (UniCredit Ţiriac Bank) şi The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, Sucursala România (RBS România) au semnat un acord pentru preluarea clienţilor corporate ai RBS România de către UniCredit Ţiriac Bank. Tranzacţia vizează un portofoliu total de active de aproximativ 260 milioane euro şi depozite corporate de aproximativ 315 milioane euro", se arată într-un comunicat comun al celor două instituţii de credit, care nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei. Portofoliul cuprinde peste 500 de companii private de talie medie şi mare, locale şi internaţionale, precum şi instituţii publice şi financiare.
• Palatul Parlamentului, în topul celor mai impunătoare clădiri din lume
Palatul Parlamentului din Bucureşti se află pe locul al treilea într-un top zece al celor mai impunătoare clădiri din lume, realizat de publicaţia britanică The Independent, informează Mediafax. Această listă a celor mai impunătoare clădiri din lume a fost inspirată de volumul "Bricks & Mortals: Ten Great Buildings and the People They Made", de Tom Wilkinson, care a fost publicat de editura Bloomsbury, în luna iulie. Clasamentul a fost realizat pe baza propunerilor făcute de mai mulţi scriitori şi jurnalişti. Pe prima poziţie în top se află clădirea Panteonului din Roma, care a fost construită iniţial ca templu pentru cele şapte zeităţi guvernatoare ale celor şapte planete în statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea, fiind transformată într-o biserică creştină. Pe locul al doilea se situează mănăstirea medievală Rocamadour din sudul Franţei. Clădirea Palatului Parlamentului, situată pe locul al treilea în top, este descrisă ca fiind "hidoasă, dar impresionantă".
• Despărţire cu scandal între Fly România şi Tender
Omul de afaceri Ovidiu Tender a anunţat ieri că firma Ten Airways, al cărei proprietar este, a încheiat colaborarea cu operatorul aerian Fly România, din cauza unor datorii neachitate de 400.000 de euro. Tot ieri, operatorul aerian a anunţat că procesatorul de plăţi a blocat plăţile către Fly România, fără preaviz, motivând o evaluare de risc nejustificată bazată pe gradul de încărcare a curselor. Întrebat de Curierul Naţional dacă există vreo legătură între cele două decizii, reprezentanţii Fly România au spus că nu are nicio legătură şi că declaraţia domnului Tender este o comunicare independentă a acestuia. De asemenea, legat de existenţa unei posibile legături între Ovidiu Tender şi procesatorul de plăţi, reprezentanţii companiei aeriene au spus că nu există nicio legătură.
• Proprietarii apartamentelor aflate la vânzare în Capitală speră să primească 2 mld. euro
Valoarea totală a apartamentelor scoase pe piaţă în Bucureşti în primele 7 luni ale acestui an este de aproximativ 1,2 miliarde euro, iar până la sfârşitul anului, valoarea acestora se va situa în jurul a 2 miliarde de euro. Cifra este mai mare decât în 2013, dar mult mai mică faţă de valorile înregistrate în anii de boom imobiliar. În anul 2007, valoarea apartamentelor scoase pe piaţă în Bucureşti era de 2,7 miliarde de euro, iar în 2008 cifra a ajuns la 4,3 miliarde euro, potrivit datelor transmise de Imobiliare.net. Astfel, chiar dacă preţurile nu dau încă semne serioase de creştere, ceilalţi indicatori ai pieţei imobiliare, în 2014, au trecut pe plus: a crescut numărul de tranzacţii, au scăzut dobânzile şi a crescut numărul creditelor ipotecare, numărul de oferte, dar şi cererea s-au mărit, iar valoarea totală a apartamentelor tranzacţionate a crescut. De asemenea, numărul de apartamente scoase pe piaţă în acest an este cu aproape 20% mai mare decât ofertele din aceeaşi perioadă din 2007, considerat anul de boom imobiliar.
• Lanţul local Angst, preluat de Mega Image
Grupul belgian Mega Image a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua 20 din cele 22 de magazine operate de reţeaua Angst, după ce compania locală s-a retras dintr-o colaborare cu Carrefour, tranzacţie ce urmează a fi aprobată de Consiliul Concurenţei. "Această preluare se încadrează în strategia de dezvoltare Mega Image prin magazine care au o poziţionare foarte bună în zona urbană. Cele douăzeci de magazine Angst vor consolida reţeaua noastră de magazine. În acelaşi timp, preluarea ne va aduce noi oportunităţi de vânzări şi sinergii de achiziţii", a declarat Xavier Piesvaux, director general al Mega Image România. Acordul survine la doar trei luni de când grupul Angst a decis să iasă de sub franciza Carrefour, pentru a se concentra pe domeniul propriu de expertiză, producţia de carne procesată.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Traian Băsescu, la emisiunea Evenimentul zilei: "Prea mult lichelism în politică şi în presă. Pe unii îi voi dezbrăca public"
Şeful statului a anunţat că, în ultimele luni, nu va menaja pe nimeni. "În această campanie le voi spune pe toate la toţi", a avertizat Băsescu, care a spus că unii candidaţi "au aparţinut unor instituţii". Preşedintele Băsescu a anunţat la emisiunea "Evenimentul zilei" de la B1TV că s-a săturat de "lichelism", iar în următoarele luni le va spune cetăţenilor cine sunt cei care candidează la preşedinţie. "La câtă mizerie am îndurat de la diverşi ziarişti şi politicieni, m-am hotărât ca în toate emisiunile să vorbesc, nu mai am de ce să menajez pe cineva. E plină şi politica şi presa de oameni care mint", a spus şeful statului. Băsescu s-a plâns că a fost acuzat fie că l-a trădat pe fostul şef al DNA, Daniel Morar, fie că a negociat cu Dan Voiculescu, la Grivco, fie că nu este preocupat de situaţia defrişărilor. "E o poveste cu Băsescu care se ocupă cu dosarele oamenilor politici, e un tip de lichelism, ştiu foarte bine că nu am cum să mă ocup de dosare, e lichelism şi al politicienilor şi al ziariştilor", a afirmat şeful statului.
• Vladimir Putin a cerut guvernului să impună SANCŢIUNI ţărilor occidentale
Anunţul a fost făcut ieri, în timpul unei vizite la Voronej, relatează agenţiile de presă din Rusia. "Evident, trebuie făcut acest lucru într-un mod extrem de prudent pentru a-i sprijini pe producătorii ruşi, dar fără a le face rău consumatorilor'. Recurgerea la instrumente politice de presiune asupra economiei este inacceptabilă şi contrazice toate normele şi regulile", a declarat Putin făcând referire la ordinul dat guvernului federal cu privire la elaborarea unor măsuri de ripostă la noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei. Liderul rus a mai precizat şi faptul că guvernul rus a propus deja un număr de măsuri de ripostă în faţa aşa-ziselor sancţiuni din partea anumitor ţări. "În condiţiile actuale, trebuie să reflectăm bine pentru a proteja interesele producătorilor ruşi", a conchis Putin. Pe de altă parte, autorităţile ruse iau în calcul şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian de către companiile aeriene europene, după ce sancţiunile impuse de UE au afectat activitatea companiei low-cost Dobrolet, susţine publicaţia Vedomosti.
• ASE: 5.000 de tineri, şcoliţi cu fonduri europene pentru a-şi găsi un loc de muncă
Una dintre problemele cu care se confruntă tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă este că nu ştiu "să se vândă" în faţa angajatorilor. Pentru 5.000 dintre ei, această problemă va putea fi depăşită. Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti este partener în implementarea proiectului "Studenţii de azi profesioniştii de mâine", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni". Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea inserţiei pe piaţa muncii în domenii profesionale relevante specializării studiate şi propriului set de competenţe, prin dezvoltarea aptitudinilor de muncă a 5.000 de studenţi ca urmare a participării la un program integrat de consiliere şi orientare profesională. Dintre aceştia, grupul ţintă al ASE Bucureşti este format din 250 de studenţi de la ciclurile de licenţă şi masterat, exceptând ultimul an de studii.
• JURNALUL NATIONAL
• DEZVĂLUIRI ULUITOARE: Experta DNA, forţată de procurori să umfle prejudiciul în dosarul privatizării ICA
Dumitru Gheorghiu, fost specialist economic al DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mures, a declarat într-o intervenţie telefonică la Sinteza zilei, că poate certifica faptul că prejudiciul constatat de DNA în dosarul Telepatia a fost umflat la cererea procurorilor care lucrau în acest caz. "Experta DNA nu a greşit. A fost obligată să greşească în umflarea prejudiciul, a declarat Dumitru Gheorghiu. Dumitru Gheorghiu a relatat cum în cadrul unei delegaţii, a intrat în biroul unei expertei, pe care a numit-o Aurelia (Nicolae - lucru dezvăluit ulterior în emisiune), care, în timp ce lucra la un caz plângea. Experta i-a mărturisit că simte presiune din partea procurorului de caz, care a urlat la ea ca până dimineaţă, raportul de expertiză pe care îl avea în lucru să fie gata. Dumitru Gheorghiu a precizat că experta nu i-a declarat în mod direct că procurorul a exercitat presiune asupra sa tocmai pentru a o forţa să mărească prejudiciul în cazul cercetat.
• Dan Voiculescu, executat într-un proces politic
Regimul Băsescu impune hotărâri de judecată când vine vorba despre executarea adversarilor politici. Şi acest fapt s-a demonstrat, indiscutabil, în ultimele zile ale procesului ICA în care este implicat Dan Voiculescu. A fost un adevărat tur de forţă al completului de judecată desemnat să execute ordinele politice venite de la cel mai înalt nivel al regimului. Nu contează că nu există probe care să dovedească într-un fel sau altul vinovăţia lui Dan Voiculescu, nu contează că infracţiunea de spălare de bani nu există, nu contează că procurorii au făcut presiuni asupra martorilor, contează doar îndeplinirea ordinului prin care statul de drept şi justiţia independentă a lui Traian Băsescu să-l condamne la închisoare pe Dan Voiculescu. Iar aceste ultime termene ale procesului în care este judecat fondatorul Trustului Intact dovedesc că este vorba despre un adevărat proces politic.
• Reducerea CAS: brânză bună în burduf de câine - Autor: Ilie Serbanescu
În timp ce impozitarea muncii este indubitabil uriaşă, simpla ei reducere, chiar şi semnificativă, nu rezolvă problema. Căci buba nu este supraimpozitarea în sine a muncii, ci combinarea acesteia cu subimpozitarea în termeni reali a capitalului! Salariile sunt atât de mici încât chiar şi dublarea costului lor prin impozitare reprezintă totuşi cheltuieli derizorii pentru capital. Ca atare, rata efectivă de plată a impunerilor pe muncă bate spre 60% şi, în ciuda aparenţelor, nu este nicidecum sursa principală a evaziunii fiscale. Sursa copleşitoare a evaziunii este rata efectivă de numai 20% în achitarea impozitării profitului, în pofida subtaxării chiar şi oficiale a acestuia. Fără măsuri de echilibrare în combaterea acestei principale evaziuni, reducerea CAS, mai ales în varianta adoptată de scădere a impunerii doar pentru angajatori, reprezintă doar un cadou suplimentar făcut tot capitalului, pe care acesta îl va băga în buzunar‚ cu nici un efect în direcţia stimulării economiei, creării de locuri de muncă sau creşterii gradului de fiscalizare.
• NATIONAL
• Victor Ponta, vataf platit pe plantatia familiei Udrea - Cocos !
Dupa ce a ajuns seful Guvernului, Victor Ponta nu a pierdut nici cel mai mic prilej de a tavali clientela "portocalie" care s-a imbuibat cu miliardele date de "parasuta" Elena Udrea. Surprinde insa inversunarea de-a dreptul talibana cu care Victor Ponta se dezlantuie impotriva Elenei Udrea si a fostului sot al acesteia, Dorin Cocos. Victor Ponta ar fi ultimul om care ar avea dreptul, cel putin moral, sa arunce piatra impotriva celor doi. Care, ani buni de zile, i-au dat o paine buna de mancat. Actualul premier a supravietuit, si inca la standarde de viata deloc de neglijat, datorita aproape exclusiv contractelor de convenienta oferite de catre nenumaratele firme ale lui Dorin Cocos. Dar si de unele societati controlate tocmai de Elena Udrea. Actele intrate in posesia National demonstreaza cum cei doi plateau cu generozitate si Ponta incasa constant bani frumusei, pentru prestarea unor servicii avocatesti de-a dreptul puerile.
• Basescu, campanie cu perversiuni: Am sa-i dezbrac pe toti!
Pentru ca se afla la final de mandat si nu mai are nimic de pierdut, presedintele Traian Basescu ii ameninta pe aspirantii la prima functie in stat cu dezvaluiri incendiare. Prin demersul sau, seful statului recunoaste ca vrea sa plateasca niste polite politicienilor care l-au jignit in tot acest amar de vreme. "S-a ajuns la un lichelism incredibil si acum, eu mai am 4 luni de mandat, nu mai am nimic de pierdut. Voi spune tot ce stiu", a declarat seful statului, in cadrul unei emisiuni televizate. Ca sa dea si o nota de civism actiunii sale, Basescu a sustinut ca este indicat chiar ca electoratul sa aiba cat mai multe informatii despre viitorii candidatii. "Despre mine s-a stiut tot. Sunt unii candidati care au lucruri ascunse in CV. Cand ai apartinut de anumite institutii si nu-ti treci in CV si vrei sa fii presedintele Romaniei, acest lucru nu ai cum sa-l faci. Voi scoate totul la iveala, pentru ca publicul merita sa stie tot despre un candidat. Nu despre familie, bineinteles, dar CV-ul si alte lucruri trebuie cunoscute. O sa-i dezbrac public", a mai spus Traian Basescu.
• Liberalii au dat Guvernul in judecata
Klaus Iohannis si-a intrat in rolul de prezidentiabil, lovind cu manta in contracandidatul Victor Ponta. Concret, liberalul a anuntat ca a dat Guvernul in judecata pe motiv ca pregateste o frauda electorala masiva. Liderul PNL contesta Ordonanta Guvernului 45 din 2014, care modifica legislatia privind organizarea alegerilor din toamna, si cere anularea acesteia. Totodata, acesta a explicat ca Executivul schimba prin aceasta ordonanta un articol din lege, oferind astfel posibilitatea de a se vota oriunde in tara, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, ceea ce incurajeaza votul multiplu. "Generalizarea votului pe lista suplimentara, la orice sectie de votare, conform art.I punctul 15 din OUG nr.45/2014, in situatia in care un cetatean nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua votului reprezinta o incalcare flagranta a principiului sigurantei juridice in materie electorala determinand imposibilitatea verificarii situatiei in care un cetatean voteaza de mai multe ori", a mai precizat Klaus Iohannis.
• PUTEREA
• L-A PĂCĂLIT! Preşedintele s-a lăudat că a profitat de lipsa de experienţă a premierului
Preşedintele Traian Băsescu e convins că l-a păcălit pe premierul Victor Ponta atunci când au semnat acordul de coabitare. Într-o emisiune în care a luat la rând toate subiectele momentului, şeful statului a evocat contextul în care, după alegerile din 2012, era "cu spatele la zid", în faţa unei puteri care câştigase cu 70% şi ar fi putut uşor să nici nu stea de vorbă cu el, dar "slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta", care a fost "un politician mai slab" decât el, a reuşit să semneze un acord de coabitare. Dar a ţinut să spună că acordul reprezintă un compromis pe care l-a făcut pentru ţară.
• Răzgândeala primarului general privind lucrările de la Piaţa Presei Libere îi scoate din sărite pe bucureşteni
Se lucrează intens la pasajul Piaţa Presei Libere, anunţă primarul general Sorin Oprescu pe pagina sa de Facebook. Inconsecvenţa declaraţiilor sale, pe care unii le-ar numi minciuni, îl fac necredibil. Pornind de la costul lucrărilor, durata acestora şi până la deranjul creat în Capitală, toate acestea variază de la un an la altul, de la o lună la alta. Infernul creat de lucrările la pasajul Piaţa Presei Libere pare că nu se va termina prea curând. Şoferi şi pietoni strâng din dinţi de dragul modernizării şi fluidizării traficului în zonă. Practic, este artera principală de intrare în Capitală, sugrumată de trafic după extinderea imobiliară din nordul oraşului. Un proiect "inutil funcţional şi fundamental nociv în raport cu zona cea mai importantă a Şoselei Kiseleff, cea care leagă Piaţa Presei Libere cu Piaţa Arcului de Triumf". Asta spune Ordinul Arhitecţilor din România despre pasajul rutier subteran de 18 milioane de euro pe care vrea să îl construiască Primăria Capitalei.
• ROMANIA LIBERA
• 6 lucruri importante despre procesul lui Voiculescu
Finalul procesului penal al lui Dan Voiculescu a stârnit pasiuni extreme în aceste zile şi a dat naştere unor luări de poziţii din cele mai radicale. În timp ce susţinătorii mogului media vorbesc direct despre o execuţie politică grăbită, adversarii jubilează de parcă prin condamnarea lui Dan Voiculescu (dacă aceasta se va întâmpla) s-ar încheia toate problemele României. Dincolo de zgomotul produs de unii sau alţii pe televiziuni sau pe reţelele de socializare, rămân câteva lucruri importante de reţinut în urma procesului ICA- Voiculescu. Iată şase dintre acestea. 1. Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost o furăciune obişnuită în România. 2. Încheierea procesului lui Voiculescu arată că nu poţi fugi la nesfârşit de justiţie. 3. Nu va ieşi nici un român în stradă dacă Dan Voiculescu va intra în închisoare, aşa cum speră unii dintre oamenii fideli fondatorului Intact. 4. O dată cu căderea lui Voiculescu se încheie practic epoca vechilor moguli de presă, printre care s-au numărat Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu sau Adrian Sârbu. 5. Foarte interesantă va fi poziţionarea politicienilor după finalizarea cazului Voiculescu.
• Corpul de control al lui Ponta verifică afacerea Cluj Arena
Corpul de control al premierului Victor Ponta a început o acţiune de verificare a modului în care Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit banii alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului pentru construirea stadionului Cluj Arena. Banii cu pricina au fost alocaţi prin intermediul Hotărârii de Guvern 1378/2010, în perioada în care Executivul era condus de actualul primar din Cluj, Emil Boc, iar Consiliul Judeţean era condus de finul acestuia, actualul senator PDL de Cluj, Alin Tişe. Controlul dispus de premierul Victor Ponta a început ieri. Informaţia a fost confirmată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean cu atribuţii delegat de preşedinte, Mihai Seplecan.
• ZIARUL FINANCIAR
• Pentru prima dată serviciile informatice au adus mai mulţi bani în economie decât turismul. România a exportat servicii de peste 10 mld. euro în 2013
România a exportat anul trecut servicii în valoare de 10,3 miliarde de euro, în creştere cu 23% faţă de anul anterior, potrivit statisticilor Băncii Naţionale. Pentru prima dată serviciile informatice au depăşit turismul şi s-au plasat pe locul doi în topul domeniilor exportatoare de servicii în 2013 după transporturi, având în vedere că anul trecut România a exportat servicii informatice de 1,4 miliarde de euro (în creştere cu 27% faţă de 2012). Turismul, aflat anul trecut pe locul doi în topul domeniilor exportatoare de servicii, a avut un aport la exporturi de doar 1,2 miliarde de euro în 2013, coborând pe locul trei. "În 2013, serviciile creative au acoperit o pondere de peste 35% din totalul exporturilor de servicii, iar marea surpriză a venit din partea exportului de servicii informatice, care < a bătut > turismul la export. Serviciile creative sunt reprezentate de acele activităţi în care potenţialul de creaţie al individului este cel mai bine exploatat, iar creşterea înregistrată de acestea la export arată că România are nevoie de o strategie de dezvoltare a industriei de servicii creative", a explicat prof. dr. Cezar Mereuţă.
• Din 2007, criza a şters 40% din afacerile nemţilor de la Metro Cash&Carry
Metro Cash&Carry România, compania care operează 26 de magazine cu acelaşi nume şi şase Metro Punct, a terminat anul trecut cu afaceri de 1,07 mld. euro, în scădere cu peste 5% faţă de 2012 şi cu aproape 40% mai mici decât în 2007, cel mai bun an pentru companie. Astfel, businessul lanţului de magazine controlat de grupul german Metro şi de omul de afaceri român Ion Ţiriac a scăzut cu peste 650 mil. euro în perioada 2007-2013, iar reţeaua se află acum la un pas de a ieşi din clubul miliardarilor în euro, club în care a intrat în 2004. Metro Cash&Carry a intrat pe piaţa locală în 1996 şi a ocupat primul loc în topul celor mai importanţi jucători din comerţul local timp de 15 ani consecutivi, până în 2011, când reţeaua a fost depăşită de Kaufland. Acum germanii au mai coborât o poziţie, fiind depăşiţi şi de Carrefour.
• Ajustarea de către BNR a prognozei de inflaţie, "de o magnitudine rară pentru o bancă centrală", i-a luat prin surprindere pe analişti
Reducerea dobânzii-cheie va avea un impact limitat în piaţă, dar există riscul ca unii bancherii să se grăbească să plătească mai puţin la depozite, susţin analiştii. Impactul reducerii dobânzii de politică monetară la 3,25% va fi cel mai probabil limitat, în condiţiile în care există deja un surplus de lichiditate în piaţă şi dobânzile interbancare sunt sub rata-cheie, consideră unii analişti. Însă există şi păreri care indică o posibilă reflectare a deciziei BNR în reducerea sumelor remunerate la depozite. Dobânzile de pe piaţa interbancară sunt de mai multă vreme decuplate de dobânda de politică monetară, având valori mai mici. Deci decizia BNR are ca o primă consecinţă micşorarea ecartului între dobânzile interbancare şi dobânda care ar trebui să fie "cheie". Impactul asupra dobânzilor va fi neglijabil, consideră Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă după active. Indicatorul Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a coborât spre 2% pe an. Iar bancherii au început să-şi ajusteze sumele bonificate la depozite spre acest nivel.