REVISTA PRESEI 06.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 06.10.2017

ADEVARUL

Viktor Orban îl vrea aliat pe Dragnea în războiul cu UE

Liderul de la Budapesta a stârnit un interes subit pentru atragerea României în tabăra grupului de la Vişegrad, care se află pe poziţii divergente cu statele cu greutate din UE. Potrivit unor surse din PSD, Viktor Orban este unul dintre politicienii preferaţi ai lui Liviu Dragnea. Singura opoziţie vine din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că se poate găsi "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) plus România, care să ducă în final la creşterea nivelului de trai, a nivelului de securitate şi la îmbunătăţirea perspectivelor şi pentru românii din România", transmite MTI.

Se înfiinţează instituţia Procurorului European

Parlamentul European a aprobat, joi, înfiinţarea instituţiei Procurorul European. În această instituţie, care se va axa pe fraudele cu banii europeni, vor lucra şi procurori desemnaţi de România. Înfiinţarea instituţiei înseamnă, însă, şi limite minime de pedepse pe care vor trebui să le preia în legislaţia proprie statele membre UE. Regulamentul privind înfiinţarea Biroului Procurorului European a fost, anterior, aprobat de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), din care face parte şi europarlamentarul român Monica Macovei, care a fost şi raportor pe acest proiect. Regulamentul mai are nevoie de un singur vot, în Consiliu, după care va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Gazeta oficială a Uniunii Europene.

De câte zile a avut nevoie Tăriceanu să vadă scumpirea benzinei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea în urmă cu o săptămână că nu se poate vorbi de scumpirea carburantului, ci doar diferenţe de preţ între staţii. Şase zile mai târziu liderul ALDE a recunoscut faptul că s-a scumpit preţul la benzină. Într-o conferinţă de presă susţinută la Mioveni, joi seară, el a admis faptul că a avut loc o creştere a preţului la benzină şi motorină. "sigur, sunt deranjat şi eu ca şi fiecare român dacă creşte preţul la benzina din cauza accizei, dar în acelaşi timp vreau să vă spun că în primul trimestru al anului acesta, după eliminarea accizei la combustibil, bugetul a încasat mai puţin: 800 de milioane de lei", a declarat Tăriceanu.

Accident la Mina Lupeni

Tavanul unui abataj de la Mina Lupeni, aflat la 500 de metri în subteran, s-a prăbuşit joi, surprinzând trei mineri care lucrau, cel mai probabil, la consolidarea acestuia. Două echipe de salvatori au intrat în subteran pentru a-i salva. Primul miner dintre cei trei blocaţi în Mina Lupeni după surparea tavanului unui abataj, a fost scos la suprafaţă, fiind preluat de o ambulanţă SMURD. După aproximativ o oră şi cel de-al doilea miner a fost adus la suprafaţă, starea lui fiind stabilă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că echipele de salvatori au ajuns la cel de-al treilea miner prins în subteran, care "din păcate, nu prezintă semne vitale". Acesta a adăugat că echipele SMURD vor trebui să pronunţe decesul, în momentul în care trupul acestuia va fi adus la suprafaţă.

Rusia a testat armament cibernetic asupra soldaţilor NATO

Rusia a testat armament cibernetic, încercând să acceseze telefoanele unor militari NATO şi perturbând reţelele de telefonie mobilă din Polonia şi Letonia. Moscova dispune de arme radioelectronice capabile să deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecvenţă ultraînaltă. Wall Street Journal scrie că ţinta au fost cei 4.000 de soldaţi aduşi în acest an în Polonia şi în ţările baltice tocmai pentru a proteja flancul estic de Rusia. Unii dintre ei au observat cum au început să apară probleme cu telefoanele, şi-au dat seama că le erau şterse contactele şi că erau colectate date, inclusiv date de locaţie.

Alabuga, racheta capabilă să dezafecteze sistemele de comunicaţii pe o rază de 3,5 km

Industria rusă de apărare a proiectat o puternică rachetă electromagnetică, Alabuga, capabilă să dezactiveze focoasele de rachete şi sistemele de comunicaţii ale avioanelor inamice pe o rază de 3,5 km. De asemenea, racheta poate bloca mecanismele de încărcare ale tancurilor inamice, ar putea face sa explodeze muniţiile de artilerie din interiorul turelei sau chiar ar ucide soldaţii inamici aflaţi la o adâncime de 100 m sub pământ pe câmpul de luptă.

Ce alternative au românii care nu vor să se lupte cu băncile în instanţe

Românii care vor să evite să-şi rezolve problemele cu băncile în cadrul instanţelor de judecată pot apela la o soluţionare alternativă a acestora, gratuită, prin Centrul de Soluţionare a litigiilor din domeniul bancar. Tot mai mulţi români evită soluţionarea litigiilor pe care le au cu băncile în cadrul instanţelor de judecată şi aleg, în schimb să ajungă la o înţelegere amiabilă. La finalul lunii septembrie, Centrul de Soluţionare a litigiilor din domeniul bancar (CSALB) avea înregistrate 267 de astfel de cereri, în creştere faţă de finalul anului trecut. De asemenea, tot mai mulţi români cer informaţii despre acest tip de soluţionare a litigiilor cu băncile. Iar cei mai mulţi trimit cererile chiar online.

Moscova ataca Romania: Provoacă organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor

Maşina de propagandă rusă vrea să destabilizeze România şi prin ea Uniunea Europeană şi NATO prin susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Portalul de ştiri sputnik, în varianta în limba română, sputnik.md, a lansat două sondaje de opinie despre organizarea unui referendum pentru autonomia secuilor, în contextul referendumului din Catalonia. Este o dovadă clară că Moscova sprijină direct mişcările autonomiste şi/sau secesioniste din Europa. Sub titlul "SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?", propaganda rusă lansează două sondaje de opinie, făcând o analogie între Catalonia şi Ţinutul Secuiesc.

Scara din aur a avionului regelui Arabiei Saudite s-a defectat în momentul în care suveranul cobora pe aeroportul din Moscova

Vizita regelui Arabiei Saudite în Rusia a început cu un incident. Scara rulantă din aur a avionului regal cu care monarhul a sosit la Moscova s-a defectat pe când Salmane ben Abdelaziz Al Saoud se pregătea să coboare din avion. Scara din aur nu a fost pusă la dispoziţie de Rusia, ci adusă de saudiţi de la Riad. Toate începuturile sunt grele: regele Arabiei Saudite, Salmane ben Abdelaziz Al Saoud, în vârstă de 81 de ani, a trebuit să coboare pe propriile picioare din avion, după ce scara rulantă s-a defectat, spre disperarea staffului regal care se agita să găsească o soluţie. Regele saudit a sosit miercuri la Moscova pentru o vizită oficială de trei zile, prima în istoria relaţiilor diplomatice bilaterale.

Comisia Europeană pregăteşte cea mai mare reformă a sistemului de colectare a TVA

Comisia Europeană a prezentat un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), într-un efort major de a elimina frauda. Pentru România, măsura ar putea însemna o salvare, ţinând cont că şi anul trecut am fost codaşa Uniunii Europene la încasarea TVA. Comisia propune patru direcţii de acţiune: combaterea fraudei, simplificarea plăţilor, plata către statul în care se găseşte consumatorul final şi reducerea birocraţiei. Noile măsuri vor aborda, astfel, fraudele prin care companiile înregistrează venituri din TVA din vânzările transfrontaliere, în loc să le plătească autorităţilor locale. De asemenea, această măsură va pune capăt practicii companiilor care evită plata TVA, bazându-se pe ţările în care există cote reduse de TVA.

Reputat politolog maghiar: E o chestiune de timp până va apărea Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia şi Bosnia-Herzegovina

Nogradi György, unul dintre cei mai renumiţi politologi din Ungaria, a fost invitat la Timişoara să vorbească în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Profesor universitar şi publicist, Nogradi György este membru şi în conducerea UNESCO. A fost invitat să ţină discururi şi de către NATO. "În anii următori, eu văd trei mari conflicte în Europa. Unul este migraţia. Celălalt este Albania mare. E doar o chestiune de timp până se va înfiinţa Albania mare, care va include Kosovo, o parte din Macedonia, o parte importantă din Bosnia-Herzegovina şi chiar Sandjakul din Serbia. Precizez că Albania va primi sprijin din partea Turciei sau al Arabiei Saudite. -Sunt convins că războaiele balcanice nu s-au încheiat. E clar că în Bosnia avem parte de un fel de pauză, nu pace", a spus el.

BANCHERUL

ROBOR-ul dezvăluie incultura financiara a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie

Cazul ROBOR dezvăluie, cum era de aşteptat, nu doar incultura financiara a politicienilor si presei economice, ci si a prezentatorilor TV si chiar a profesorilor de economie. Un prezentator de la televiziunea Realitatea l-a întrebat pe profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti de ce a decis BNR, "in premiera post-decembrista", să efectueze injecţia de lichiditate pe piaţa bancară, in urma cu câteva zile, pentru a opri creşterea dobânzilor ROBOR. Operaţiunea efectuata de BNR, denumita repo, nu este însă o premiera ci, dimpotrivă, una dintre activităţile de baza ale băncii centrale, prin care furnizează băncilor banii de care acestea au nevoie in diverse momente când se confruntă cu un nivel redus de lichidităţi, care determina creşteri ale dobânzilor.

COTIDIANUL

Bombe cu Roşca şi Chirieac - Cornel Nistorescu

Sorin Roşca Stănescu este considerat un fel de părinte al presei de şantaj din România. De-aia a şi rămas cu porecla de Naşul. Ei bine, acest jurnalist de investigaţii, devenit şi politician de ocazie pe la liberalii care abia aşteptau un alt profesor care să-i înveţe cum să facă bani, a aflat, pe sursele sale greu de identificat, o veste-bombă legată de demisia Laurei Codruţa Kovesi. Cică mama anticorupţiei îşi va depune imediat mandatul. Nu poate dura mai mult de o săptămînă! Imediat după bomba de la Sorin Roşca Stănescu a venit şi grenada de la Bogdan Chirieac. Multiplul comerciant din telecomunicaţii, analist şi piarist de politică Bogdan Chirieac, cel care a aflat din surse sigure că Donald Trump, de la summit-ul NATO de la Varşovia, va face o vizită la Bucureşti, a întărit vestea.

Foamea de bani a guvernanţilor. Varujan Vosganian numără ouăle românilor

Varujan Vosganian, deputat ALDE şi fost parlamentar liberal, s-a apucat să numere ouăle românilor, cum făcea, cu ceva vreme un urmă, Adrian Năstase. Într-o postare pe Facebook, Vosganian reclamă autoconsumul românilor, fenomen ce, în opinia lui, costă în fiecare an venituri bugetare de "multe miliarde de lei", pentru că "brazdele, coteţele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite"

Transgaz, companie ajunsă la cheremul Firea-PSD

Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, condusă de pesedistul Iulian Iancu, a decis eliminarea unui articol din legea energiei electrice şi a gazelor naturale prin care să permită producătorului de căldură al Capitalei, Elcen, care va trece în proprietatea Primăriei Bucureştiului, prin fuziunea cu Radet, să cumpere gaze direct din conductele Transgaz, operatorul naţional de transport al gazelor din România, companie deţinută de statul român, prin Ministerul Energiei. Prin această mişcare, Elcen, societate care va intra pe mâinile primarului Gabriela Firea, va scăpa de plata unor servicii de distribuţie către operatorul privat Distrigaz Sud Reţele, deţint de compania franceză Engie, şi va plăti daor tariful de transport către Transgaz. În felul acesta, scade presiunea pe Primăria Capitalei pentru plata subvenţiei pentru căldură şi implicit pe factura la gigacalorie.

CURENTUL

Liviu Pop: greşeala este o persoană fizică, eroarea se foloseşte la măsurare, eu am fost olimpic la gramatică

Până şi jurnaliştii Antenei 3 au cedat nervos şi au renunţat să-l mai pupe-n fund pe Liviu Pop şi astăzi l-au prezentat aşa cum este: un decerebrat după cum l-a caracterizat inspirat CTP. Pop le-a explicat jurnaliştilor aflaţi la Parlament cum e cu greşeala şi eroarea: "eroarea se foloseşte foarte, foarte mult la măsurare, greşeala este o persoană fizică. Când greşeşti. D.p.d.v. matematic lucrurile acestea sunt foarte, foarte clare. Comentez dacă vă uitaţi ce înseamnă eroarea. Diferenţa clară între măsură şi realitate şi de aceea dacă vreţi se foloseşte integrala care a venit să clarifice dacă vreţi, integrala simplă, suprafaţa."

CURIERUL NATIONAL

Spectacolele aduc bani în România

Piaţa de spectacole, concerte şi logistică de eveniment din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase. Pe fondul apetitului românilor pentru divertisment de calitate, afacerile firmelor din domeniu ar putea depăşi nivelul de 500 de milioane de lei în 2017, performanţă dublă faţă de anul 2009, arată un studiu realizat de KeysFin. Profitul sectorului a depăşit nivelul de 88,5 milioane de lei în 2016, cifra fiind de aproape patru ori mai mare decât în 2009. Primii 10 jucători din piaţă au înregistrat, împreună, cea mai mare parte a cifrei de afaceri, atât pe segmentul de organizări de spectacole, cât şi pe cel de logistică. Concerte, spectacole, festivaluri, petreceri mondene. Românii sunt tot mai interesaţi de astfel de evenimente şi sunt dispuşi să plătească pentru divertisment, dovadă succesul de casă de care se bucură, în aceste zile, Festivalul Enescu.

Independenţa Cataloniei, în suspensie. Preşedintele catalan doreşte o mediere

Şeful Executivului catalan, Carles Puigdemont, nu a confirmat explicit dacă va fi proclamată unilateral independenţa acestei regiuni a Spaniei. A preferat însă să lanseze un apel la dialog cu autorităţile centrale sau chiar la o mediere externă. Într-o declaraţie făcută miercuri seară, târziu, la sediul central al administraţiei catalane din Barcelona, Carles Puigdemont a folosit - spre surprinderea corespondenţilor de presă, un ton mult mai puţin categoric în comparaţie cu cel utilizat în zilele precedente. Mai mult, remarcă ziaristul de la Reuters citat de "Les Echos", domnia sa nici nu a mai pronunţat cuvântul "independenţă", o "sperietoare" pentru Madrid.

Salariile de la Camera Deputaţilor: Un şofer câştigă 3.700 de lei, iar un liftier, 2.300 de lei

Camera Deputaţilor a publicat indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică alese şi pe cele ale angajaţilor care ocupă funcţii în serviciile instituţiei şi în birourile parlamentare, în plată la 30 septembrie. Indemnizaţiile (brute) pentru funcţiile de demnitate publică alese: Preşedintele Camerei Deputaţilor - 16.675 lei; Vicepreşedinţi - 15.515 lei; Secretari şi chestori - 15.225 lei; Liderii grupurilor parlamentare - 14.500 lei; Preşedinţii comisiilor permanente - 14.065 lei; Deputaţi - 13.050 lei. Salariul de bază maxim (brut) al unora dintre angajaţii în serviciile instituţiei: Secretar general - 17.900 lei; Secretar general adjunct - 17.677 lei; Şef departament/director general - 12.400 lei; Şef serviciu - 10.285 lei; Şef birou - 9.145 lei; Expert parlamentar - 7.289 lei; Consilier parlamentar - 8.859 lei; Şofer - 3.703 lei; Bucătar (referent) - 2.936 lei; Muncitor spălător auto/liftier - 2.365 lei.

Venezuela vrea ca preţul petrolului să fie în ruble şi în yuani

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus ţărilor producătoare de petrol că ar trebui să discute crearea unui fond valutar pentru ţiţei şi produselor rafinate comercializare pe piaţa petrolieră. "Dezvoltarea unui nou mecanism de control al pieţei petrolului este necesar", a declarat Maduro, miercuri, la Forumul energetic din Rusia, care a avut loc la Moscova în această săptămână. Potrivit lui Maduro, tranzacţionările viitoare în banii lichizi vor avea un impact negativ asupra pieţei petrolului, subminând încercările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a stabiliza preţul petrolului pe piaţă. Introducerea unui fond alternativ valutar care să includă yuani, rubla, şi alte valute va elimina apariţia unui impactul negativi pe piaţa petrolului din pricina viitoarelor tranzacţii, a mai adăugat preşedintele Venezuelei.

EVENIMENTUL ZILEI

Stare de război. Zeci de rachete au fost lansate în aseară din MAREA NEAGRĂ

Submarinele ruseşti din Marea Neagră, numite Veliky Novgorod şi Kolpino au lansat atacuri cu zece rachete de croazieră Kalibr în apropierea oraşului Mayadin, pentru a sprijini ofensiva armatei siriene asupra reţelei Statul Islamic. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, conform agenţiei ruseşti de presă, Tass. "Submarinele Velice Novgorod şi Kolpino ale Flotei Mării Negre au lansat două lovituri de salve cu rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge ţintele desemnate din Marea Mediterană", a spus purtătorul de cuvânt.

Cu investiţii de un miliard de euro, portul Constanţa aduce Europa pe Drumul Mătăsii

Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, a explicat, ieri, la summitul dedicat Drumului Mătăsii, contribuţia uriaşă pe care o va avea Portul Constanţa în domeniul infrastructurii, transportului şi schimbului de mărfuri pe această rută. De aceea, Comisia Europeană şi statul român au alocat 1,1 miliarde de euro investiţiilor din zona portuară, până în 2030. În cuvântul său către participanţii români şi străini, ministrul Transporturilor s-a arătat convins că dezbaterea de la Constanţa va permite identificarea a noi oportunităţi de dezvoltare şi de diversificare a cooperării economice şi a relaţiilor bilaterale dintre România şi ţările de pe renumitul Drum al Mătăsii şi nu numai.

În ciuda condamnării, Gabriel Popoviciu anunţă investiţii de 300 mil. euro în Băneasa

Compania Băneasa Developments, controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi asociatul său Radu Dimofte, a anunţat că are în plan extinderea platformei comerciale din Băneasa cu circa 127.000 mp suprafaţă utilizabilă de retail până în anul 2026, în urma unor investiţii ce pot urca la 300 de milioane de euro. În urma planurilor de dezvoltare, Băneasa Developments va putea dubla în 2026 suprafaţa utilizabilă, spun reprezentanţii companiei. În prezent, Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafaţă de 170.000 mp, din care 44% reprezintă locuinţe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City şi galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business&Technology Park. El a investit până acum aici circa 256 mil. euro.

JURNALUL NATIONAL

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie

La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în alt mod, mijloacele de transport vor fi iar taxate. Partea bună este că vom avea un mediu mai curat, partea mai puţin bună este că vom scoate de buzunare mult mai mulţi bani decât în prezent dacă vrem să avem o maşină în proprietate. Doar că, de această dată, vom plăti toţi această nouă taxă, nu doar cei care vor să-şi cumpere o maşină. Anunţurile privind iminenţa unei noi taxe auto sunt tot mai dese. Guvernanţii pare că nu şi-au dat seama că eliminarea oricăror taxe pentru înmatricularea autovehiculelor second hand va echivala cu o inundare a pieţei auto din România cu rable.

Şeful apicultorilor români a umblat la borcanul cu miere

Conducerea Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) este anchetată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), preşedintele asociaţiei fiind cercetat pentru gestiune frauduloasă, delapidare şi abuz în serviciu. Ioan Fetea este acuzat că ocupă ilegal funcţia de preşedinte încă din 2009, timp în care şi-a atribuit mai multe funcţii bine plătite. Miza de la ACA este uriaşă: România are cea mai mare structură apicolă din lume, cu sedii şi magazine în toate judeţele ţării, un institut de cercetare unic, sute de angajaţi şi peste 20.000 de apicultori afiliaţi. Ion Fetea este preşedintele ACA din 2009, iar în martie 2017 a fost ales pentru al treilea mandat consecutiv.

Corupţia îi ţine pe români în străinătate

Mai mult de jumătate dintre românii plecaţi din ţară s-ar întoarce acasă , însă se tem de corupţia din România. Ei ar vrea să vină să investească în turism şi agricultură. Cei mai mulţi sunt românii din Italia (68%), din Marea Britanie (63%) şi cei mai puţini cei din Germania şi Statele Unite (43%), potrivit un studiu comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research. Principalul motiv pentru care doresc să se întoarcă este regăsirea "cuibului", 68% spun că vor să fie "din nou acasă'.

Tarom aruncă balastul: reduce personalul şi taie din costuri

Compania Tarom va intra într-un amplu proces de restructurare care va viza şi disponibilizări de personal. Anunţul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple depuse de opoziţia parlamentară cu tema "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare". În prezent compania are 2.000 de angajaţi şi doar 23 de aeronave. Angajaţii de la Tarom care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt salarii, potrivit noului Contract Colectiv de Muncă.

NATIONAL

Gata, Pahontu intra in Comisia de ancheta!

Membrii comisiilor parlamentare care activeaza in domeniul securitatii nationale "se bat" pentru a prelua "cazul SPP - Pahontu", juristii disputandu-si "jurisdictia" pentru acest serviciu. Desigur, exista si posibilitatea ca Lucian Pahontu sa nu mai ajunga in fata parlamentarilor. Si asta pentru ca, direct vizata de nenumaratele "operatiuni sub acoperire" dezvaluite in "National", Administratia Prezidentiala face propriile verificari. Si atunci lucrurile s-ar putea simplifica mai mult, doar astfel Pahontu putand fi scapat printr-o "pensionare de onoare" de tirul "focului incrucisat" de intrebari ale senatorului Claudiu Manda si ale colegilor acestuia...

Sultanul Bruneiului, 50 de ani de domnie bling-bling

Atotputrernicul sultan Hassanal Bolkiah a sarbatorit ieri o jumatate de secol de stat pe tronul acestui bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est, defiland intr-o trasura de aur in uralele supusilor. Peste 80.000 de supusi entuziasti s-au inghesuit de-a lungul a cinci kilometri pe strazile capitalei Bandar Seri Begawan, au agitat frenetic drapelurile sultanatului si au fotografiat cortegiul sultanului Bolkiah, unul din cei mai bogati oameni ai planetei. Anii de domnie a lui Hassanal Bolkiah au fost insa marcati de controverse, in special dupa introducerea legii islamice sharia, in 2014, ceea e a provocat reactii internationale si apeluri la boicotarea hotelurilor ce-i apartin monarhului. Legislatia acestei tari majoritar musulmane prevede amputarea membrelor pentru hotie, biciuirea publica pentru consum de alcool sau avort si lapidarea in caz de adulter.

PUTEREA

Gruparea FIREA - PANDELE iese în larg

Iulian Clişeru, soţul Speranţei Clişeru - mâna dreaptă a cuplului Firea-Pandele, implicată în conducerea mai multor firme ale primăriilor din Bucureşti şi Voluntari-, a prins şi el un post călduţ, de această data pe mâna premierului Mihai Tudose. Concret, el a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Decizia premierului de numire a lui Iulian Clişeru ca vicepreşedinte al unei instituţii strategice a statului român a fost publicată în Monitorul Oficial marţi seara. Decizia e contrasemnată de Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc.

ROMANIA LIBERA

Dan Chitic, avocatul fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu: "Corporatocraţia a acaparat democraţia din România"

Avocatul Dan Chitic, specialist în drept penal şi comercial, apărătorul ales al fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru "România liberă", resorturile ascunse ale mega denunţului fostului demnitar. "Este vorba de mecanismul acesta care arată practic cum personaje care joacă într-o piesă numită democraţie încep să fie supuse şi dominate de către nişte elemente foarte puţin vizibile, oculte aş zice, din noul sistem, care s-ar putea numi corporatocraţie! În acest caz avem de a face cu mai mult decât un simplu denunţ. Domnul Sandu se teme pentru viaţa sa", a susţinut Dan Chitic.

Sabin Orcan: Prin conflictele din interiorul DNA, procurorii se sabotează singuri

Directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan, a declarat, la postul de televiziune B1 TV, că ultimele conflicte din interiorul DNA, care sabotează imaginea instituţiei, ar trebui discutate la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul instituţiilor de presă, al Bruxelles-ului sau al Serviciului Român de Informaţii. "Unii zic că doamna Kovesi este, însăşi, justiţia, alţii spun că ea ar trebui îndepărtată de la DNA, iar instituţia de forţă ar trebui controlată. Cred că lucrurile ar trebui dezbătute la nivelul sistemului judiciar, fără amestecul Bruxelles-ului, fără amestecul SRI. Am văzut imaginile cu doamna de 90 de ani nu avea ce căuta acolo. Ba mai mult, Kovesi a spus că persoanele vârstnice vor fi audiate acasă. Cum să o chemi pe femeia aia de la 400 de kilometri?! Nu îţi dai seama că o astfel de imagine distruge orice încercare de a lupta împotriva corupţiei".

ZIARUL FINANCIAR

Băneasa Developments plănuieşte să construiască în nordul Capitalei un proiect imobiliar de 1,7 mld. euro

Cele 125 de hectare din totalul de 200 ha din Băneasa controlate de compania Băneasa Developments s-ar putea transforma în următorii 10 ani în noi proiecte comerciale, rezidenţiale şi de birouri, afirmă compania. Băneasa Developments susţine că vrea să demareze în perioada următoare un proiect imobiliar gigant de 1,7 miliarde de euro ce va transforma zona din jurul mallului Băneasa Shopping City şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii într-un oraş de sine stătător. Din total, aproape 1,1 mld. euro vor merge către dezvoltările rezidenţiale, cu o suprafaţă totală de 1,154 mil. mp, suficient pentru 15.000 de locuinţe, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen anunţat vreodată în România.

Germanii avertizează că dacă Trump va reduce taxele pentru companii, o vor face şi ei

lanul de reformă fiscală al lui Donald Trump, prin care s-ar reduce drastic impozitele plătite de companii, ca aproape orice propune preşedintele american trezeşte temeri şi critici aprige în SUA: este nociv pentru ratingul ţării pentru că va umfla deficitul, va face ca alte taxe să crească şi nu va ajuta clasa de mijloc slăbită a Americii. Pe celălalt mal al Atlanticului se discută că propunerile lui Trump vor pune presiune pe Germania, cea mai mare economie europeană, să intre în cursa reducerii taxelor alături de alte ţări dezvoltate, forţate să lupte pentru locuri de muncă şi investiţii, scrie Handelsblatt, principalul ziar de business din Germania. Partidul pro-business al Democraţilor Liberi, care va da probabil următorul ministru de finanţe, ar putea angaja Germania în această cursă.

Google a lansat Pixel 2 şi Pixel 2 XL: Smartphone-urile vin cu cea mai bună cameră de pe piaţă

Google a lansat smartphone-urile Pixel 2 şi Pixel 2 XL. Modelul mai mic are diagonala ecranului de 5 inci, iar XL de 6 inci (aspect 18:9). Telefoanele dispun de carcase realizate din aluminiu şi sticlă, senzori pentru amprente şi difuzoare frontale stereo. Lipsesc jack-ul audio de 3,5 mm, slotul pentru card de memorie, iar niciunul dintre modele nu are sistem dual-camera. Chiar şi aşa, noile smartphone-uri Google vor avea cele mai bune camere de pe piaţă. Camera principală dispune de stabilizare optică şi a primit un scor de 98 de la reputata organizaţie DxOMark, cel mai mare acordat până acum.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb