REVISTA PRESEI 06.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 6 noiembrie 2013

ADEVARUL

Peste 10.000 de sindicalişti din educaţie protestează miercuri în Capitală. Traficul în centru, restricţionat până la ora 15.00

Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, în Capitală. Protestul începe la ora 11.00, cu un miting de o oră la Guvern, urmat de un marş până la Palatul Parlamentului, de la 12.00. Circulaţia va fi restricţionată în centru până la ora 15.00. Mitingul din Piaţa Victoriei va avea loc între orele 11.00 şi 12.00, după care sindicaliştii vor pleca în marş până la Parlament, potrivit FSLI. Marşul se va desfăşura pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - bd. Libertăţii - Piaţa Constituţiei, iar circulaţia rutieră va fi restricţionată, până la ora 15.00, pe acest traseu şi pe străzile adiacente. În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în data de 6 noiembrie 2013 în intervalul orar 10.00 - 15.30, vor avea loc un miting şi un marş organizate de FSLI, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Benzina şi motorina se scumpesc din cauza dublei accizări. Ce scumpiri mai aduce acordul negociat cu FMI

Dacă accizele ar fi rămas cuplate la cursul de schimb stabilit la 1 octombrie, impactul asupra preţului final al carburanţilor, ţigărilor, băuturilor alcoolice şi celorlalte produse accizabile ar fi fost nul, pentru că leul de acum este mai tare decât cel din 2012. Dar Guvernul a convenit cu FMI să nu mai calculeze accizele în funcţie de cursul oficial, ci să le indexeze cu rata inflaţiei. Asta va induce o scumpire artificială a produselor accizabile - total incomodă pentru buzunarele noastre, dar benefică pentru veniturile bugetare din această sursă. Mai rău este că scumpirile acestor produse vor mări inflaţia de anul viitor, iar în 2015 accizele vor fi deci indexate cu un procent şi mai mare, angrenându-le într-un cerc vicios în care creşterea preţurilor se autogenerează. Şi marii retaileri sunt contrariaţi de măsurile anunţate de FMI, în special de taxa pe construcţiile speciale, care îi vizează în mod direct. Orice cost indus prin impozitarea suplimentară a acestor spaţii şi construcţii va duce la creşterea costurilor de depozitare şi, inevitabil, se va transfera la raft, în preţurile mărfurilor astfel distribuite.

Romgaz are ambiţii regionale

Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. "Acolo unde există o exploatare a resurselor româneşti trebuie să fie şi o companie românească. De când am venit la minister am promovat această politică. Romgaz a intrat în câteva perimetre şi va intra şi în altele", a spus ministrul. "O companie ca Romgaz poate să acceadă la credite pe orice piaţă, nu întâmplător am dus această companie să o listăm la Londra, tocmai pentru a o internaţionaliza şi pentru a-i da posibilitatea să fie în jocul internaţional al producătorilor mari de gaze naturale", a explicat oficialul.

Topul E-urilor din ceaiurile îmbuteliate. Cât trebuie să consumi ca să treci de la aliment, la medicament şi până la otravă

Băuturile răcoritoare de tip Ice Tea de pe piaţa românească conţin între două şi şapte E-uri. Aşa arată cel mai recent studiu efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care au fost analizate etichetele a 14 produse de acest gen. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari, ceaiurile din comerţ sunt "otravă pentru organism". Concret, 28,57% din băuturile răcoritoare tip ceai au în conţinut un număr de două E-uri, 35,71% au în conţinut 3 E-uri, iar 21,42% au în conţinut 7 E-uri. În schimb, din punct de vedere al conţinutului de zahăr şi îndulcitori, 35% din produsele analizate au în conţinut atât zahăr cât şi îndulcitori, iar 28,57% au în conţinut doar zahăr. Legat de faptul că tot mai multe persoane înlocuiesc apa cu ceai îmbuteliat, specialiştii atrag atenţia că acest lucru dăunează sănătăţii.

Cum vrea Orban să transforme Ungaria într-o putere industrială mai mare decât Germania

Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat luni că Budapesta va urmări în viitorul imediat o politică de reindustrializare care să aducă Ungaria pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de aportul industriei în PIB. Pentru a face asta, statul ar trebui să depăşească puteri economice precum Germania şi Cehia. În prezent, ţara se află pe a treia sau a patra poziţie în acest clasament, a precizat premierul maghiar după o întâlnire cu Henri Malosse, preşedintele Comitetului Economic şi Social European. Anunţul marchează o schimbare de strategie a Budapestei. Până nu demult, aceasta avea drept obiectiv principal să devină capitala financiară a regiunii. Măsurile aplicate în ultimii doi ani, în special suprataxarea grupurilor bancare şi a marilor companii din domenii precum retail, telecom şi energie, au înlăturat însă orice şansă de atingere a acestei ţinte. In urmă cu câteva zile, Orbán a dat încă o dată Fondul afară din ţară - de data aceasta la propriu. Premierul a cerut instituţiei să închidă reprezentanţa de la Budapesta, pe motiv că ţara nu mai are niciun folos pentru aceasta.

Un vas al miliardarului Ioan Niculae, sechestrat la Viena

Ioan Niculae, singurul miliardar român, care are o avere estimată de Forbes la peste 1,1 miliarde de euro, nu trece prin cea mai bună perioadă a vieţii lui. Aflat în plin divorţ, miza fiind averea uriaşă pe care o are şi pe care trebuie s-o împartă cu soţia lui, se pare că au început să-i scârţâie şi afacerile. Acum o săptămână, nava de pasageri "Steaua Deltei", care aparţine societăţii SC Steaua Dunării Turism Internaţional SRL a lui Ioan Niculae, a fost reţinută în portul Nussdorf din Viena pentru repararea unei fisuri. Odată ce a ajuns în port, echipajul a fost anunţat că nava nu mai are permisiunea de a părăsi portul, fiind pusă sub sechestru pentru o datorie mai veche la carburanţi de 280.000 euro.

CURENTUL

"Steaua României" - un simbol batjocorit de personaje precum Firea, Creţu şi Tokes Scris de George Roncea

Circotecă, bâlci şi obscenitate - în astfel de termeni ar putea fi caracterizat penibilul joc de teatru iscat pe tema unei distincţii naţionale, Ordinul Steaua României, maculat atât de personaje ca Laszlo Tokes cât şi de aşa - zisele cavaleriţe ale aceluiaşi ordin, Corina Creţu şi Vrânceanu Firea, devenite brusc vestale ale ordinului, deşi ambele sunt departe de definiţia din dicţionar a vestalelor. Cele două fac parte acum din Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", care urmează să ia în discuţie solicitarea de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes. Ambele controversate dudui fac parte din bestiarul brigăzilor roşii pesediste şi acum o fac pe judecătoarele lui Laszlo Tokes, un personaj despre care unii susţin că a fost inventat e pentru a-l propulsa la aşa - zisa "rivoluţie" pe Ion Iliescu, şeful şi fondatorul brigăzilor cu pricina. Tokes, culmea, îşi aduce în apărare pe avocatul Kincses Elõd, cel care a atacat în martie 1990 la Târgu Mureş cu topoare şi răngi sediul CFSN pentru a-i ucide pe românii din interior.

Fiica baronului PSD Mircea Cosma, învinuită de evaziune fiscală şi spălare de bani

Fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost pusă sub învinuire de procurori în dosarul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro în care a fost arestat şi fostul consilier guvernamental Marcel Păvăleanu. Andreea Cozma Saad este urmărită penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, măsură luată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, vineri, după ce au audiat-o pe fiica preşedintelui CJ Prahova, a relatat "Jurnalul Prahovean". Andreea Cozma Saad este un cunoscut notar în Ploieşti, astfel încât procurorii au dispus, ca o măsură asiguratorie în anchetă, şi sechestrul asupra contururilor cabinetului notarial. Surse judiciare susţin că notăriţa ar fi realizat returnari ilegale de TVA, creditări ale unor firme fictive, prin intermediul biroului notarial şi mai multe firme-fantomă.

Guvernul recunoaşte: Misiunea lui Şova - un proiect de lege favorabil proiectului Roşia Montană al RMGC

Societatea Minvest Roşia Montană, înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, va fi transferată de la ministrul delegat pentru Investiţii, Dan Şova, la Ministerul Economiei, considerându-se că Şova "şi-a încheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe această temă. La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotărâre, înfiinţarea unei noi companii care să se ocupe exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care să funcţioneze doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD). Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, şi care până la acel moment a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.

Felceri.......... Scris de Tia Şerbănescu

"Negocierile cu FMI s-au încheiat cu bine" a anunţat premierul Ponta. Nu s-au semnalat victime - ci doar pagube materiale. Concret, se indexează pensiile şi accizele cu rata inflaţiei (3,76%), creşte salariul minim dar se introduce o nouă acciză la carburanţi - ceea ce aduce scumpiri în lanţ. Se mai introduc nişte taxe "pe construcţii speciale", se măresc unele salarii dar se desfiinţează câteva mii de locuri de muncă. Adică eterna dare a banilor din colţ în colţ. Singura măsură economică reală e scăderea CAS cu 5% de la 1 iulie 2014 dacă "se identifică resursele" - care, în general, au grijă să nu fie identificate. Premierul a fost atât de bulversat de negocieri şi îndeosebi de cele cu PNL încât s-a încurcat în declaraţii: în loc de scăderea CAS spunea mereu creşterea CAS. Să sperăm că nu cobeşte. De altfel şi la un târg de vite dl. Ponta a încurcat porcii cu vacile zicând că "exportăm porcii în China" şi rămânem cu vacile. Era invers. Rămânem cu porcii.

CURIERUL NATIONAL

FMI ne-a făcut cadou noi taxe

Şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, a declarat că măsurile-cheie anunţate de Guvern sunt legarea accizelor de inflaţie şi majorarea accizei la carburanţi. Ca reacţie, analistul Ilie Şerbănescu a spus că aceasta este dorinţa Fondului Monetar Internaţional, el fiind premierul României. "Aceasta este dorinţa FMI, el este prim-ministrul României. Când eşti cu FMI nu poţi avea politici bugetare. A pune nişte noi majorări de taxe pe carburanţi când problema acolo este cartelul unor companii străine care vând cu 6 lei în loc de 4 lei şi bagă în buzunar (...) ei sunt stăpâni, ei stabilesc. Creşterea de impozite nu rezolvă problemele, nu există creştere economică cu majorări de taxe şi impozite. Analistul economic, Mircea Coşea, s-a declarat îngrijorat de tipul de discurs al şefei misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, pe care l-a catalogat drept unul contabil, schematic şi rupt de realitatea românească.

Indienii se grăbesc să ajungă pe Marte

India a început numărătoarea inversă în cel mai ambiţios proiect spaţial al său, lansând prima lor sondă spaţială spre Marte în căutarea urmelor de viaţă extraterestră. Misiunea Mars Orbiter a decolat ieri dimineaţă de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din estul Indiei. Şeful agenţiei spaţiale indiene a declarat că misiunea va demonstra că India este capabilă tehnologic să ajungă pe orbita planetei Marte şi să efectueze experimente. Dacă va reuşi, va deveni prima ţară din Asia cu o misiune pe Planeta Roşie, după ce şi China a încercat, însă fără succes.

Ce vor investitorii

Forumul bursier AGF şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) au formulat câteva propuneri către Bursa de Valori Bucureşti pentru îmbunătăţirea comunicării cu accentul pus pe mediul online. Un sondaj realizat de forumul bursier AGF şi Asociaţia Investitorilor indică o serie de elemente care ar putea ajuta la dezvoltarea pieţei de capital. Furnizarea de cotaţii gratuite în timp real pe portalul BVB, un concurs de tranzacţionare, aplicaţii pentru smartphone-uri, o diseminare mai bună a indicatorilor şi o comunicare activă sunt principalele solicitări ale investitorilor. Bursa deja a făcut primii paşi în realizarea unora dintre aceste cerinţe ale pieţei. Investitorii consideră utilă pentru procesul educaţional tipărirea periodică a unui ghid al investitorului care să fie distribuit cu mai multe ziare şi care să fie disponibile şi la sediul BVB. Diana Demian a răspuns că există un proiect pentru a se realiza aşa ceva, după cum BVB a mai avut în 2006-2007.

Bursa îi cheamă la joacă pe cei care se gândesc la investiţii

Pentru popularizarea investiţiilor şi educarea financiară a celor care aleg să facă pasul către piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti va organiza începând cu anul viitor un concurs de tranzacţionare cu premii. Cei care se vor înregistra pe portalul bvb.ro vor putea investi bani virtuali într-o competiţie online care va simula evoluţia în timp real a cotaţiilor principalelor acţiuni de la cota Bursei, a anunţat ieri Diana Demian, marketing manager în cadrul instituţiei. BVB Invest Quest ar urma să fie programat pentru aprilie-mai 2014 şi octombrie-noiembrie 2014, iar fiecare jucător va primi câte 10.000 de lei virtuali. Concursul vizează oportunitatea dobândirii de cunoştinţe despre Bursă, accesul la un mediu care simulează condiţiile din piaţa reală, testarea de strategii de tranzacţionare şi testarea online a aptitudinilor.

BNR a redus dobânda-cheie la 4%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro. "În şedinţa din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4% pe an de la 4,25% pe an începând cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

EVENIMENTUL ZILEI

Antonescu, despre posibilitatea reducerii CAS de la 1 iulie 2014: "O reuşită amânată"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, după şedinţa conducerii PNL, că liberalii îşi asumă negocierea cu FMI făcută în numele guvernului, adăugând că s-au urmărit două teme: reducerea CAS şi menţinerea cotei unice la 16%. Despre posibilitatea reducerii CAS cu 5% de la 1 iulie 2014, Antonescu a spus că aceasta este "o reuşită amânată".

DUR AFECTAŢI de SCUMPIRILE Guvernului Ponta. PIERD bani direct PESTE 5 MILIOANE de români. Urmează altă CREŞTERE A PREŢURILOR

Creşterea accizei la motorină sau scumpirea cartelelor de acces la metrou vor afecta milioane de români direct, întrucât le vor rămâne mai puţini bani în buzunare după ce-şi vor face plinul la maşină sau îşi vor cumpăra abonamente ca să meargă la serviciu. Parcul auto din România număra, la finele lui 2012, 4.485.148 autoturisme. Din acestea, peste trei milioane au motoare pe benzină, iar alte 1,47 milioane pe motorină. Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va majora acciza la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru. După ce se va aplica această măsură, şoferii care vor face plinul vor plăti, în medie, cu 3,5 euro în plus faţă de sumele precizate anterior, echivalentul a aproape 16 lei, sumă calculată la un curs mediu de 4,44 lei/euro, stabilit de BNR pentru luna octombrie 2013.

Tăriceanu i-a stricat cheful lui Antonescu după vizita FMI

Fostul premier este nemulţumit că miniştrii PNL nu au reuşit impunerea unor măsuri de dreapta în negocierile cu FMI. Crin Antonescu vede partea plină a paharului şi îl ia peste picior. După ce au părut perdanţii negocierilor cu FMI, liberalii s-au reunit ieri în şedinţa conducerii partidului pentru a-i cere explicaţii ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu. Tonul nemulţumirilor a fost dat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care, potrivit surselor EVZ, a afirmat că miniştrii PNL au eşuat în a promova măsuri de dreapta în Guvern, că ar trebui să insiste mai mult în acest sens şi să fie mai vizibili. De altfel, înainte de şedinţa PNL, Tăriceanu a avut o remarcă ironică la adresa rezultatului negocierilor cu FMI. "Excelent! Nici prin gând nu îmi trecea aşa ceva", a spus acesta

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, Udrea, Morar îşi ţin banii în insulele Seychelles

Dezvăluiri bombă ale senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, după ce acesta a fost dat în judecată de Traian Băsescu, ca urmare a declaraţiilor pe care liberalul le-a făcut cu privire la legăturile preşedintelui cu proiectul minier Roşia Montană. Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Senatului, Sorin Roşca Stănescu îl acuză pe Traian Băsescu că deţine depozite de bani în bănci aflate în Seychelles. Roşca Stănescu a dezvăluit atât numele corporaţiilor de la care ar proveni banii din aceste depozite ale preşedintelui, dar şi unul dintre traseele banilor. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu arată că fostul şef al DNA, actualul judecător CCR Daniel Morar, are depozite de bani în aceeaşi bancă cu Elena Udrea şi preşedintele Traian Băsescu, la fel ca şi alţi "corifei" ai DNA. Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporaţii. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communcations, Upetrom Trading, Astalvi, Technostrate şi, fără doar şi poate, RCS-RDS.

Prahova, caruselul jongleriilor financiare. Spălare de bani şi evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu iz politic

Fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Andreea Cosma, este urmărită penal într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani . Prejudiciul este de 35 de milioane de euro . În acelaşi dosar este anchetat şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului - SGG. Pe 1 noiembrie procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au audiat-o pe Andreea Cosma şi au dispus începerea urmăririi penale, conform presei locale. Totodată, anchetatorii au decis şi instituirea sechestrului asigurător asupra conturilor cabinetului notarial pe care fiica preşedintelui Consiliului Judeţean îl deţine. Mircea Cosma a declarat ieri pentru Antena 3 că nu ştie nimic despre acest caz: "Eu nu ştiu nimic. Fata mea este plecată în concediu în China şi vine pe data de 9. Mie nu mi-a spus nimic, nu cunosc nimic. Nu cunosc problema. Când vine, o întreb"

Până la urmă, măgarul amăgit cu desaga de paie a murit! Autor: Ilie Serbanescu

Fondurile europene reprezintă un fel de desagă cu ovăz plimbată prin faţa animalului de povară ca în povestea cu măgarul pus să trudească dându-i-se pe la nas cu un snop de paie la care nu poate ajunge. Numai incapacitatea măgarului românesc de a ajunge la desagă ar explica "absorbţia redusă", prilej permanent de culpabilizare a coloniei încă numită România, mereu vinovată în faţa centrului bun samaritean! Fondurile europene sunt tot agitate ca marele avantaj al apartenenţei la UE - de altfel, repetăm, unicul descoperit de înşişi partizanii acestei apartenenţe! - dar nimeni, absolut nimeni nu s-a apucat să calculeze cât "costă" de fapt aceste fonduri. Se spune că sunt gratis. Deşi de bani gratis în istorie nu s-a auzit! Destinaţiile sectoriale sunt prestabilite şi neschimbabile, iar acordările sunt condiţionate de achiziţii de la donator. Si o adevarată armată de birocraţi se ocupă de normare, reglementare, programare, selectare, prelucrare, accesare, supraveghere, controlare, decontare. Doar cu miile de oameni implicaţi, mult mai bine plătiţi decât restul birocraţiilor, se cheltuie mult mai mult decât fondurile europene alocate, nemaivorbind de cele care ajung să fie atrase efectiv în practică!

Isărescu: Impactul majorărilor de taxe asupra inflaţiei este limitat la 0,2%

Majorările de taxe anunţate pentru anul viitor vor avea un efect limitat asupra inflaţiei, de 0,2%, conform evaluărilor Băncii Naţionale a României, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează agerpres.ro. "Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% şi consecinţele unui lanţ sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanţa riscurilor de la o balanţă echilibrată spre o balanţă uşor superioară, uşor în creştere", a declarat Mugur Isărescu întrebat despre efectul majorărilor de taxe. Guvernatorul a precizat că nu vede o avalanşă de scumpiri în lanţ ca urmare a aplicării majorărilor anunţate.

NATIONAL

Exploziv! Adrian Sarbu vrea sa cumpere Prima Tv

Postul de televiziune Prima Tv are un "petitor" de seama, altul decat RCS&RDS, asa cum s-a vehiculat recent. "National" a aflat ca Adrian Sarbu este cel interesat de achizitionarea canalului generalist detinut de SBS Broadcasting. Ramas fara obiectul muncii, dupa controversata plecare de la sefia grupului american CME, Adrian Sarbu cauta noi provocari. Detinator al operatiunilor print si digital ale trustului Pro, Sarbu pare a fi adevaratul interesat de preluarea Prima TV, intr-un pariu de a creste un nou Pro Tv. Informatia este cu atat mai interesanta cu cat de ceva vreme au loc miscari de trupe in interiorul postului din Pache Protopopescu, si, mai ales, stiut fiind faptul ca Sarbu se bucura de loialitatea oamenilor sai.

Cezar Preda sapa la temelia prezidentiabilului Ungureanu

Cezar Preda afirma ca Mihai Razvan Ungureanu s-a hazardat atunci cand si-a anuntat candidatura la prezidentiale. Convins ca discutia despre un candidat unic al dreptei nu-si are rostul inainte de alegerile europarlamentare, Cezar Preda nu vede cu ochi buni lansarea lui Ungureanu in cursa prezidentiala - demers pe care il considera unul hazardat din partea "unui om serios". "Domnul Razvan Ungureanu avea acum sase luni 30%, acum are 16% sau 18%. Ce garantie am eu ca in luna mai 2014 va avea atat? Poate se gasesc alte subiecte, se mai identifica ceva in viata domniei sale si in activitatea domniei sale si ma trezesc ca eu ma angajez pe unificarea dreptei in octombrie 2013 ca sustin un candidat care in mai 2014 are 7%. Vreti sa spuneti ca el ramane candidat?", isi justifica Preda pozitia.

Bursa lefurilor: Unde se dau cele mai mari si cele mai mici salarii

Institutul National de Statistica a anuntat, ieri, ca salariul mediu net pe economie s-a majorat cu cinci lei in septembrie, fata de luna precedenta, ajungand la 1.609 lei. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, unde s-au consemnat majorari de peste 24%. Cresteri semnificative, de aproape 14% au mai contabilizat si angajatii din industria farmaceutica, iar cei din industria de prelucrare a tutunului au primit pana la 7% in plus la leafa. Iata cateva domenii in care salariile se mentin in crestere: extractia petrolului brut si a gazelor naturale: 4.907 lei; prelucrarea titeiului: 4.267 de lei; fabricarea produselor farmaceutice: 2.599 de lei. Sunt, de asemenea, domenii in care, desi au fost inregistrate cresteri de cateva procente, salariilor sunt mici de mai multi ani: prelucrarea lemnului si fabricarea mobilei: 1.075 -1.082 de lei; activitati industriale: 1.190 de lei; fabricarea de echipamente si utilaje: 1.774 de lei.

Basescu trimite SPP-isti in Siria

Presedintele Traian Basescu a aprobat plecarea in Siria a unei echipe a Serviciului de Paza si Protectie, la solicitarea ONU. Secretariatul ONU a solicitat contributia Romaniei pentru misiuni de protectie a coordonatorului special si a altor oficiali ai Natiunilor Unite in Siria si pe timpul vizitelor in alte regiuni. Aprobarea s-a facut in temeiul Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman. Inca din 2004 ONU a solicitat detasarea de luptatori ai SPP pentru a asigura protectia inaltilor functionari in diferite teatre de operatiuni, ca Sudan si Afganistan. Evolutia acestora a fost monitorizata de Departamentul Siguranta si Securitate a ONU, care a dat calificative bune SPP-ului.

Rusia isi face baza navala in Egipt

Moscova a cerut Egiptului sa i se permita sa aiba o baza navala intr-unul din porturi, deoarece rusii au in Marea Mediterana 16 nave de razboi. Prezenta rusilor in Mediterana depaseste in prezent orice alta forta navala. Are 16 nave de razboi, dintre cele mai puternice, in partea opusa Ciprului, Siriei, Libanului, Israelului, Egiptului, Libiei si canalului Suez. In scrisoarea inmanata Egiptului saptamana trecuta, Moscova a optat pentru patru porturi, dintre care Alexandria este preferat, pentru ca ofera posibilitati de amenajare pentru flota ruseasca precum portul sirian Tartus. Care nu a mai fost decat partial operational in aceste luni si pe care rusii ar putea fi nevoiti sa-l paraseasca in graba, spun analistii militari, dupa caderea negocierilor privind pacea in Siria. Celelalte porturi sunt Damietta, Port Said si Rasid.

PUTEREA

Carburanţii, o vacă pe care Guvernul vrea s-o mulgă încă de două ori

Noile taxe şi impozite care au fost bătute în cuie de către Guvernul Ponta cu misiunea FMI vor fi dezastruoase pentru economia naţională, întrucât vor afecta toate categoriile sociale, dar şi companiile. Atât creşterea accizei prin indexarea cu inflaţia, dar şi "taxa Fenechiu" de 7 cenţi pe litrul de carburant vor afecta toate preţurile la produse şi servicii. Astfel, de la începutul anului viitor, vom asista la creşteri ale preţurilor din sectorul alimentaţiei, transporturilor, dar şi în industrie şi servicii. În plus, se va scumpi energia electrică, din cauza unor taxe pe structuri speciale, prin care Executivul intenţionează impozitarea tuturor mijloacelor de transport sau generare a energiei electrice aparţinând companiilor.

La ediţia jubiliară a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează astăzi ediţia a XX-a, jubiliară, a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti. Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a treisprezece elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Eco-evazionistul Claudiu Crăciun

Unul dintre liderii protestelor împotriva proiectului aurifer de la Roşia Montană, Claudiu Crăciun, a fost prins cu evaziunea fiscală în sac de către fostul preşedinte al ANAF, Sebastian Bodu. Mitingistul de profesie Crăciun, cercetat pentru spargerea lunetei autoturismului ministrului Culturii, este proprietar al barului de pe strada Dianei nr. 4. Acolo el înşală statul vânzând, fără bon fiscal. Bonul, emis de societatea Dianei Patru SRL, patronată de Crăciun, nu este un document fiscal, ci o simplă hârtie printată de o casă de marcat neînregistrată fiscal, ca să pară doar a fi bon fiscal. Bonul fiscal se emite obligatoriu fiecărui client, în baza lui calculându-se baza de impozitare şi TVA de plată. În baza acestui fapt, OG 28/1999 prevede suspendarea activităţii până la trei luni, cu confiscarea veniturilor nefiscalizate.

ROMANIA LIBERA

De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania sau Belgia

Majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi la litru, la care se va aplica şi TVA, va face ca preţul acestui carburant din România să îl depăşească pe cel din mai multe ţări UE. Cel al benzinei va continua să rămână inferior mediei europene ca urmare a faptului că în majoritatea ţărilor UE benzina este mult mai scumpă decât motorina, consecinţă a unei accizări mai puternice în cazul primului carburant.

Teste cu arme chimice în apropiere de Paris

Timp de jumătate de secol, la 40 km de Paris, experţii în armament au produs şi testat agenţi toxici, pentru dotarea Franţei cu un arsenal letal. Dezvăluirea a fost făcută pentru Le Nouvel Observateur de unul dintre oamenii-cheie ai acestui program ultrasecret, cunoscut doar de un număr infim de iniţiaţi. Inginerul militar Daniel Froment, 72 de ani, astăzi la pensie, a relatat viaţa la centrul de studii de la Bouchet, un ansamblu militar secret, aflat în Essonne, unde a lucrat între 1965 şi 2006, despre care nimeni nu a mai povestit până acum. De meserie chimist, el a relatat despre testele efectuate pe animale, inclusiv în anii 1990, dar şi despre efectele teribile ale unor produse pe care le-a fabricat de-a lungul anilor, departe de privirile publice. Oficial, el lucra pentru protecţia militarilor. În realitate, punea la punct agenţi toxici militari, scopul nedeclarat vreodată fiind dotarea Franţei cu un vast arsenal chimic.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul extrage din economie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe benzină şi activele companiilor

Noua taxă pe combustibili va aduce la buget 500 milioane de euro, iar taxa pe proprietate pentru construcţiile speciale va strânge 100 mil. euro. Majorările de accize şi redevenţe sau noile taxe pe proprietate sunt certe pentru 2014, în timp ce reducerea CAS - cea mai importantă măsură pentru economie pe care autorităţile ar putea să o aplice anul viitor şi care reprezintă şi un angajament politic asumat în numele Gu­vernului şi al coaliţiei de guvernare - este "în ceaţă", lipsindu-i susţinerea FMI. "Este cel mai simplu mod de a strânge bani pe termen scurt, dar nu este şi cea mai bună variantă. Birocratic este cel mai simplu. Scumpirile se vor vedea însă în inflaţie pentru că scumpirea carburanţilor va genera un efect în lanţ. Mai departe, banii care rămân la consumatori sunt mai puţini. Normal ar fi fost să reducă evaziunea fiscală din acest domeniu", spune Dragoş Cabat, analist financiar.

Imaginaţia bolnavă de taxe a domnilor Voinea şi Chiţoiu

Unul din consilierii ministrului de finanţe, Cosmin Marinescu, a scris în Ziarul Financiar o opinie la începutul acestui an în care propunea, ca simplificare pentru taxarea din Româ­nia, înlocuirea impozi­tului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri a firmelor. Iată că Ministerul de Finanţe condus de Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea a găsit soluţii pentru suplimentarea veniturilor bugetare exact în această direcţie. În ianuarie 2013 a năs­cocit un impozit suplimentar pe cifra de afaceri a companiilor care folosesc resurse minerale (0,5% din cifra de afaceri), iar în această săptă­mână a propus pentru bugetul din 2014 o taxă suplimentară pe vânzarea de carburanţi, care în esenţă nu este decât o taxă generalizată pe cifra de afaceri a companiilor care comercializează benzină şi motorină în România. Simplificarea mult cerută de către antre­prenori în ceea ce priveşte fiscalizarea funcţionează, dar într-un singur sens: Finanţele ştiu că cel mai uşor este să iei mai mult de la cei care deja plătesc.

Isărescu: Sunt mulţi clienţi buni care trebuie finanţaţi mult mai uşor

Pentru clienţii buni, adică cei care şi-au plătit datoriile, au vânzări, au garanţii adevărate, dobânzi de 10% la creditele în lei sunt foarte mari, iar BNR nu încurajează practici prin care bancherul cere o dobândă de 12% la credit, iar pentru cash-ul colateral dă maximum 2%, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Şeful BNR spune că a constatat cât de greu se dau finanţări pentru producţie, în timp ce finanţarea stocurilor este încă şi mai dificilă. De asemenea, el se declară împotriva practicilor prin care băncile le solicită firmelor cash colateral pentru creditare. "Păi ce am făcut dacă restrângem capacitatea băncilor româneşti la creditare doar pe bază de cash colateral?"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb