REVISTA PRESEI 06.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 noiembrie 2015

ADEVARUL

Proteste antisistem. Mii de oameni au ieşit în stradă

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seara, în Piaţa Universităţii, scandând "Colectiv", "Solidaritate" şi "Singura soluţie, înc-o revoluţie". Prin mulţime au circulat multe liste cu revendicări ale străzii, însă protestatarii nu şi-au desemnat lideri, iar atmosfera a fost marcată de informaţiile conform cărora în mulţime s-ar fi infiltrat persoane cu rol de agitatori. La ora 18.30 aproximativ 1.000 de persoane se strânseseră deja în Piaţa Universităţii şi au început să ocupe strada, scandând "Jos corupţia" şi "Colectiv". Printre manifestanţi se află mai multe persoane care ţin discursuri la portavoci despre corupţia din sistemul politic. Tinerii, însă, sunt nemulţumiţi că nu există unitate în mesaje, şi că fiecare cere altceva. La ora 21.00 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 10.000 de persoane. A fost si un moment de tensiune când în Piaţa Universităţii a apărut un grup de agitatori care scanda "Jos DNA", "Jos SRI", "Jos Iohannis". Lumea din jur a început să huiduie şi să-l îmbrâncească, să-l scoată din mulţime. Ceilalţi din grupul lui au intervenit şi s-a creat o busculadă.

Ce restanţe a lăsat Victor Ponta viitorului Guvern

Demisia premierului Victor Ponta şi implicit a întregului Guvern, în urma protestelor de stradă, a lăsat în suspensie mai multe probleme de care depinde viitorul României: bugetul pe anul 2016, noua lege a salarizării, noul sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze şi semnarea unui eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), toate strâns legate între ele. Executivul a modificat în mai multe rânduri legislaţia fiscală în acest an: scăderea TVA la alimente, promovarea noului Cod Fiscal, care conţine printre altele reducerea TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi revizuirea ulterioară, cu puţin timp înainte de demisie, care prevede TVA de 9% la apă, impozit de 5% pe dividende şi un nou sistem de impozitare a microîntreprinderilor. Toate acestea sunt măsuri care vor avea impact asupra bugetului de anul viitor, dar şi din următorii ani.

Explozie puternică la Braşov, la fabrica de pâine Vel Pitar: cel puţin 5 persoane au fost rănite

Cinci persoane au fost rănite în urma exploziei urmate de un incendiu care s-a produs, joi seară, în apropierea stadionului din Braşov, în timpul unui meci. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că a fost declarat cod roşu, iar la faţa locului au fost trimise mai multe elicoptere. Primele cercetări de la faţa locului relevă faptul că explozia de la fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov s-ar fi produs din cauza nerespectării procedurilor în timpul producţiei, a anunţat primarul Braşovului, George Scripcaru. "Se pare că explozia s-a produs din cauza pulberilor emanate de la făina care era în proces de producţie, corelate cu ventilaţia care nu a fost dimensionată la capacităţile specifice calităţii de făină prelucrată", a spus edilul, conform Mediafax.

Consultări la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Victor Ponta de a-l propune premier interimar pe Mircea Duşa şi l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Şeful statului a anunţat că va chema şi reprezentanţii străzii la consultări. Iohannis a convocat, astăzi, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile la consultări pentru a desemna un nou premier, după ce Victor Ponta şi-a dat demisia, trăgând după el întreg Executivul. Kelemen Hunor, peşedintele UNPR, la finalul consultărilor: Cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie să avem un nou Guvern, care conduce ţara până la alegeri. Noi propunem alegeri anticipate. Un Guvern tehnocrat condus de un om care are libertatea de a-şI alege miniştrii cu un mandat foarte clar: bugetul, pregătirea alegerilord e anul viitor. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: I-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care ne bazăm atunci când solicităm anticipate. Din ianuarie cerem alegeri anticipate. Suntem într-un moment dificil pentru clasa politică şi nu putem decât să optăm pentru dizolvarea Parlamentului.

Concluzia negocierilor de la Cotroceni: frica de guvernare

PSD şi PNL s-au speriat de mulţimea din stradă şi nu mai vor la guvernare. Liviu Dragnea s-a răzgândit în privinţa organizării alegerilor anticipate, variantă pe care nu o mai exclude după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Nici liberalii nu sunt dispuşi să-şi asume guvernarera, aşa că susţin sus şi tare varianta anticpatelor. Liderii principalelor partide parlamentare au ieşit joi de la consultările care s-au desfăşurat la Cotroceni fără niciun rezultat, situaţie creată de faptul că partidele s-au ferit să facă o propunere clară, care să rezolve criza politică generată de căderea Guvernului. Singura concluzie care poate fi trasă după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis este că niciunul din partidele mari, PSD şi PNL, nu-şi doreşte să-şi asume guvernarea, în condiţiile în care mesajele celor din stradă sunt îndreptate împotriva întregii clasei politice.

Gabriel Oprea a rămas şi în dreapta premierului interimar Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis premier interimar, i-a convocat pe miniştri la o şedinţă informală la Palatul Victoria. Gabriel Oprea se va afla în dreapta şi premierului interimar până la formarea unui nou Guvern, ca urmare a demisiei lui Victor Ponta, care a condus, automat, la demiterea întregului Cabinet. Până la formarea unui nou Guvern, componenţa Cabinetului rămâne aceeaşi pe o perioadă de maximum 45 de zile.

Patriarhul Daniel îşi pune cenuşă-n cap în faţa "sataniştilor"

Capul BOR cedează în faţa oprobriului public şi îşi cere iertare tinerilor pentru "unele cuvinte" care "au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite". El asigură că Biserica îi iubeşte pe toţi, şi pe cei care vin, şi pe cei care nu vin la biserică. Patriarhul Daniel capitulează în faţa furiei populaţiei care i-au cerut demisia din scaunul Bisericii Ortodoxe Române. El a trimis joi un "Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri", în care îşi retrage vorbele care au revoltat. Mesajul de pace al Patriarhului vine după ce protestatarii din Piaţa Universităţii au vrut să ia Mitropolia cu asalt. Oamenii îi reproşează celui care reprezintă Biserica Ortodoxă Română (BOR) că are o atitudine sfidătoare la adresa poporului, afişând lux ostentativ, lipsă de empatie şi aroganţă nepermise unui slujitor al Domnului.

NATO avertizează Moscova, pe fondul suplimentării forţelor militare ruse în Marea Neagră şi în estul Mediteranei

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu suplimentarea forţelor militare ruse în Marea Neagră, Marea Baltică şi estul Mediteranei, avertizând că Alianţa Nord-Atlantică va avea o reacţie la acţiunile Rusiei. În cursul unei conferinţe de presă organizate în Portugalia cu ocazia exerciţiului NATO Trident Juncture, Jens Stoltenberg a notat că Rusia a concentrat forţe militare în enclava Kaliningrad, în Marea Neagră şi în estul Mediteranei, unde aviaţia militară rusă oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, aflat la putere în Siria. În acest context, Stoltenberg a atras atenţia că acţiunile Rusiei ar putea limita accesul Statelor Unite şi al altor ţări NATO în anumite regiuni. "Trebuie să ne asigurăm că putem depăşi aceste capacităţi militare, astfel încât să putem consolida sau mobiliza forţe în caz de necesitate", a declarat secretarul general NATO.

BANCHERUL

Mugur Isărescu spune ca BNR dispune de rezerve de cadre pentru un guvern tehnocrat

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune ca banca centrala este bine poziţionata si deţine resurse pentru a face fata unor efecte negative provocate de instabilitatea politica sau de o eventuala criza in viitor, in contextul in care guvernul si-a dat demisia la presiunea străzii, in urma dramei de la clubul Colectiv. Întrebat, ieri, in cadrul briefing-ului de presa organizat după anunţul BNR privind menţinerea la 1,75% a dobânzii de politica monetara, precum si a rezervelor minime obligatorii, ce efecte ar putea avea criza politica asupra economiei, Isărescu a răspuns: "Efectele vor depinde de rapiditatea cu care se va forma noul guvern si de deciziile pe care le va lua. In prezent, situaţia macroeconomica pe care noi o monitorizam si de care răspundem este stabila, in general poziţia economica a tarii este buna si, inclusiv prin deciziile de astăzi, dar si prin prudenta pe care am manifestat-o in trecut, ne-am creat acel câmp de acţiune si poziţionare pentru a face fata unor situaţii, sa spunem mai dificile".

BNR: 650 de firme cu credite la bănci au intrat in insolventa in septembrie

Un număr de 650 de firme care au credite la bănci au intrat in insolventa in luna septembrie, numărul total al acestora ajungând la 3.621, maximul ultimului an, arata ultimele date din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR. In luna septembrie a anului precedent erau in insolventa doar 3502 firme cu credite la bănci, cu 121 mai puţine decât acum, iar in 2013 doar 2.878, cu 743 in minus. Firmele in insolventa au datorii la bănci in valoare totala de 8,3 miliarde lei, conform datelor din septembrie 2015, in creştere cu 16 milioane lei fata de luna precedenta, august. Comparativ, in septembrie 2014, datoriile acestora se ridicau la 9,2 miliarde lei, iar in septembrie 2013 valoarea creditelor era de 7,7 miliarde lei. Cea mai mare parte a creditelor firmelor in insolventa, respectiv 6 miliarde lei din totalul de 7 miliarde, sunt restante, adică au întârzieri la rambursare, mai arata datele CRC.

CURENTUL

Oprea sfidează România: e ministru în continuare!

După ce a folosit coloana oficială inclusiv "la saloanele de înfrumuseţare pe care le frecventa", Gabriel Oprea refuză să demisioneze din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru de interne. Acest impostor penibil şi criminal refuză să-şi delege atribuţiile. Ieri a participat personal la şedinţa de guvern, ne trimiţând un secretar de stat în locul său. JOS OPREA! Oprea nu rezişti nici cu mii de securişti!

La strada - de Tia Şerbănescu

"Iohannis, ai o singură şansă!" a fost mesajul străzii în a doua seară de proteste care, după cele trei demisii Dl. Iohannis a apreciat "revolta autentică" a tinerilor care au cerut lucruri "de bun simţ" în "cele mai potrivite manifestări pe care le-am văzut eu, fără incidente şi fără încăierări" - soldate cu demisia guvernului: "a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă". Fraza asta sună rău, Mihalache. Nu era nevoie deloc să moară oameni. Şi e neadevărat: Ponta, Oprea şi Piedone n-au demisionat pentru că au murit oameni (altfel ar fi făcut-o imediat) ci mânaţi de la spate. Probabil că în momentul declaraţiei dl. Iohannis considera manifestaţia încheiată: mersi, aţi fost drăguţi, de când aşteptam eu demisia lui Ponta. Văzând însă că strada se lungeşte, preşedintele a invitat-o la consultări pentru noul premier - ca semn de "politică curată, eficientă, pragmatică şi transparentă care să-l asculte pe cetăţean". Ştiam că-l ascultă deja. Şi păstrează înregistrările un timp. Vorba e: cu cine începe o politică eficientă, curată şi transparentă?

EVENIMENTUL ZILEI

A treia zi de PROTESTE: 10.000 de MANIFESTANŢI în Piaţa Universităţii

Joi seară a avut loc al treilea protest de stradă după tragedia din clubul Colectiv, unde şi-au pierdut viaţa zeci de tineri. 10.000 de oameni au venit în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a cere o schimbare pe scena politică din România. Una dintre cele mai importante cereri a fost eradicarea corupţiei. De asemenea, protestatarii au cerut un guvern de tehnocraţi. După primul protest de stradă, de marţi seară, premierul Victor Ponta a decis să îşi înainteze demisia. În locul lui, Klaus Iohannis l-a numit prim ministru interimar pe Sorin Câmpeanu. La protestul de joi seară s-a căutat şi un reprezentant care să meargă la consultările pe care Klaus Iohannis le va avea vineri cu societatea civilă.

România, în topul celor mai atacate ţări de troieni bancari

Potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab care analizează evoluţia ameninţărilor IT în trimestrul al III-lea, România se află pe locul nouă la nivel global în topul celor mai expuse ţări la atacuri cu troieni bancari care vizează dispozitivele mobile. Pentru a analiza riscul de infectare cu troieni bancari care afectează dispozitivele mobile, experţii Kaspersky Lab au analizat numărul de utilizatori atacaţi pe dispozitivele mobile de un troian bancar, comparativ cu numărul total de utilizatori din fiecare ţară. În raportul "Evoluţia ameninţărilor IT în T3', Kaspersky Lab publică informaţii despre cele mai importante probleme de securitate cibernetică, întâlnite de-a lungul acestui trimestru. Analizând statisticile KSN (Kaspersky Security Network), care colectează informaţii de la milioane de utilizatori Kaspersky Lab din 213 ţări, raportul evidenţiază creşterea numărului de ameninţări pentru dispozitivele mobile, de tentative de furt din conturile bancare online şi de atacuri cibernetice cu ţintă predefinită.

Foştii pedelişti se leapădă de Buzăianu

Fostul premier Emil Boc a fost chemat şi a dat o declaraţie ca martor la DNA, în dosarul Elenei Udrea, în cazul care priveşte sponsorizarea PDL cu 5 milioane de euro de către Bogdan Buzăianu. "Personal, nu l-am cunoscut, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Buzăianu şi nici nu am cunoştinţă de existenţa vreunei sponsorizări sau intenţii de sponsorizare din partea acestuia pentru PDL", a afirmat Emil Boc. Tot ieri, la DNA s-au prezentat foştii vicepreşedinţi ai PDL, Gheorghe Flutur şi Sulfina Barbu. "Nu cunosc niciun element, nu am cunoştinţă de această finanţare de care se vorbeşte, n-am văzut aceste persoane niciodată", a susţinut Flutur. Zilele trecute, pe la DNA au mai trecut, în legătură cu acelaşi dosar, alţi foşti lideri ai PDL - Vasile Blaga, Ioan Oltean, Anca Boagiu şi Adriean Videanu.

Cătălin Tolontan: Pompierii, trimişi de şefi să ceară sponsorizări de la cei pe care îi controlau

În anul 2014, atunci când a fost controlat Club Colectiv, loc unde au murit zeci de tineri în urma unui incendiu devastator, "pompierii cereau sponsorizări de la cei pe care îi controlau" şi erau sancţionaţi dacă nu strângeau o sumă de bani stabilită de şefi, susţine un ofiţer ISU, citat de tolo.ro. În Sectorul 4, birourile inspectorilor se aflau în primăria condusă de primarul Piedone. Chiar şi drapelul cu fir de aur al unităţii a fost plătit din sponsorizări, a recunoscut colonelul Stelian Duduş, fostul şef al ISU Bucureşti. Jurnalistul Cătălin Tolontan relatează pe blogul său - tolo.ro - dialogul cu un ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov care susţine că pompierii erau trimişi de şefi să ceară bani. "Vreme de cîţiva ani, pînă la începutul lui 2015, cînd s-a schimbat conducerea, inspectorii de control de la ISU Bucureşti solicitau sponsorizări chiar de la firmele pe care le controlau", sună afirmaţia şocantă a ofiţerului de pompieri, în prima parte a dezvăluirilor făcute de Cătălin Tolontan.

Guvernul ungar vrea agenţi sub acoperire în presă

În timpul Războiului Rece, era un lucru comun ca jurnaliştii să lucreze pentru Serviciile Secrete. Acum, Budapesta vrea să revină la vechile obiceiuri şi va face asta prin lege. Agenţi ai serviciilor de informaţii ar putea lucra în redacţii, dacă va fi aprobat un amendament la legea securităţii naţionale ungare, amendament propus de ministrul de Interne, Sandor Pinter. Potrivit parlamentarului socialist Tamás Harangozó, din opoziţie, dacă va trece acest amendament, ziarelor, site-urilor de ştiri, televiziunilor şi radiourilor li se va cere să angajeze agenţi secreţi, dacă Ministerul de Interne consideră că este necesar. Ministerul de Interne nu a negat iniţiativa, dar a precizat că proiectul nu este încă finalizat şi sunt aşteptate modificări. Sandor Pinter a încercat să justifice această idee prin faptul că piaţa mass-media şi cea a serviciilor poştale, ca şi schimbările în structurile guvernamentale fac necesar acest nivel al supravegherii. Folosirea jurnaliştilor pe post de agenţi pune în pericol orice reporter de oriunde din lume, au avertizat organizaţiile de jurnalişti şi cele de apărare a drepturilor omului.

Anunţ de ultima ORĂ despre Vladimir Putin

Revista Forbes l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin cel mai puternic om din lume, pentru al treilea an consecutiv, acesta fiind urmat de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele american Barack Obama, care coboară pe locul al treilea, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty. Clasamentul pe 2015 a fost publicat miercuri, la numai câteva săptămâni după ce Putin a sfidat încercările Occidentului de a-l izola prin sancţiuni şi a deschis un nou front în răzbiul sirian, trimiţând aviaţia rusă să efectueze raiduri aeriene, după care l-a primit într-o vizită pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, scrie Mediafax. "Putin continuă să dovedească faptul că este unul dintre puţinii oameni din lume suficient de puternici pentru a face ce vor - şi să scape", a apreciat Forbes. În clasamentul de anul acesta, cancelarul german Angela Merkel a urcat pe locul al doilea, după ce în 2014 s-a clasat pe locul cinci.

JURNALUL NATIONAL

La DNA s-a înregistrat un dosar privind folosirea repetată a dispozitivelor de însoţire în trafic de către şefi de instituţii

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat, la solicitarea AGERPRES, că joi s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a două denunţuri având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic de către conducători de instituţii, privind fapte aflate în competenţa de soluţionare a DNA. Denunţurile au fost făcute de o persoană fizică şi de o organizaţie nonguvernamentală. Potrivit unor surse, denunţurile i-ar viza pe procurorul general Tiberiu Niţu, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea şi pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Direcţia Naţională Anticorupţie a informat Parchetul General că are sesizări în cazul folosirii coloanelor oficiale de către şefi de instituţii, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Conform procedurii, Parchetul General va analiza şi va decide dacă va declina dosarul privind folosirea coloanei oficiale de către fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Arafat: Belgia, Olanda, Germania ne-au oferit deja locuri în spitalele lor pentru răniţii transportabili

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat joi că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienţi aflaţi în stare critică şi gravă în urma incendiului din clubul Colectiv. "Vorbim de Belgia, cel puţin 8 pacienţi din care 3 foarte grav şi 5 intermediar - adică neventilaţi - , vorbim de Olanda, care a anunţat că primeşte 4 pacienţi de terapie intensivă ventilaţi şi 3 mai puţin grav, dar care necesită terapie pentru arşi. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact şi o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziţie. (...) Eu am discutat cu domnul ambasador al Marii Britanii inclusiv ieri şi alaltăieri şi se analizează câte paturi vor fi sau cum o să ne sprijine (...) Deja avem un medic britanic care participă, alături de colegii noştri, în România, la îngrijirea pacienţilor. (...) Din Franţa, e posibil să vină colegi chirurgi să mai completeze echipele noastre de aici şi colegi anestezişti", a anunţat Arafat, la Palatul Victoria.

Proiectul Bugetului pe 2016 rămâne în aer

Elaborarea bugetului pe anul viitor este blocată după ce Guvernul şi-a depus mandatul, deoarece prognoza de venituri şi cheltuieli trebuie asumată de noul Cabinet, în funcţie de viziunea pe care o are. Avem toate şansele să începem anul 2016 fără buget pentru că un Guvern interimar nu poate să decidă ce cheltuieli sau ce venituri vom avea anul viitor. Nu ar fi pentru prima dată, România are experienţă să funcţioneze în luna ianuarie fără buget. "E posibil să se întârzie bugetul, dar nu ar fi pentru prima dată. Şi cu asta suntem obişnuiţi. Eu cred că se vor găsi soluţii rapide de rezolvare a crizei politice", a declarat analistul economic Daniel Schwartz. Ce va face noul Guvern, va alege să meargă pe mâna FMI şi să intre în deficitul recomandat de Fond sau va continua politica lui Ponta? "Nu ştim cine va forma noul Guvern, aşa că discuţia despre buget este prematură. Nu putem decât să facem scenarii şi să ne jucăm cu diverse variante", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

NATIONAL

Să nu-i uitam pe copiii noştri!

Noaptea zilei de 30 octombrie 2015 va fi de acum însemnată in calendarul Tarii cu litere de sânge. O catastrofa ce putea fi evitata a aruncat in braţele morţii 32 de copii, iar alţi 88 se zbat pentru a prinde si tortura zilei de mâine. Tragedia acelei seri nu trebuie uitata, nu poate fi uitata si nu va fi uitata, in numele acestor copii care s-au dus, fără cea mai mica bănuiala, la propriul sacrificiu. Curaţi ca lacrimile părinţilor ce i-au pierdut, frumoşi ca zâmbetele lor adolescentine, nevinovaţi aduşi din întâmplare pe altarul demonic al banilor strânşi cu nemiluita de hapsânii zilei. In urma acestui sacrificiu, Tara s-a zvârcolit încă odată si străzile s-au umplut de romani ce nu mai vor tragedii, care vor dreptate si cer ca vinovaţii sa nu mai aibă ce căuta printre oameni.

Tragedia de la "Colectiv" se poate repeta la toate marile spitale din tara!

Cu doar câteva zeci de ore înainte de tragedia din clubul bucureştean "Colectiv", un grav incendiu avea loc la Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenta Vaslui. Si doar o adevărata minune a făcut sa nu se repete dezastrul de la Maternitatea Giuleşti, acolo unde, pentru pierderea atâtor vieţi nevinovate, a plătit o simpla asistenta medicala care se dusese pana la toaleta. Autorităţile s-au înghesuit sa verifice si, probabil, sa închidă de-a valma toate cluburile, barurile si restaurantele care le ies in cale. Si, ca sa le iasă la număr, au început sa anunţe ca vor închide si stadioanele si sălile de spectacol. In acest timp însă, cea mai grava situaţie se înregistrează tocmai la marile spitale de stat din tara, inclusiv la cele la care sunt trataţi supravieţuitorii de la "Colectiv". Pentru ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, marea majoritate a acestor spitale funcţionează doar cu autorizaţii temporare, pentru ca nu au îndeplinit normele prevăzute pentru situaţiile de urgenta!

Ambasadorul SUA tine romanii in strada, Iohannis tine partidele la Cotroceni

După ce a discutat, ieri, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, ambasadorul Hans Klemm i-a îndemnat pe manifestanţi sa o tina tot aşa cu protestele din strada. Înainte de a se consulta cu liderii politici pe tema viitorului guvern, Klaus Iohannis a primit vizita ambasadorului SUA, Hans Klemm. Cum niciuna dintre pârţi nu a oferit detalii, certă rămâne doar binecuvântarea pe care diplomatul american a dat-o manifestanţilor care ies zilnic pe strada, protestând împotriva actualei clase politice româneşti. "Ultimele zile au fost atât dinamice, cat si foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie si din zilele care au urmat. Aplaudam exercitarea paşnica a libertăţii de exprimare si întrunire si ii încurajam pe toţi romanii sa rămână implicaţi in procesul civic", i-a încurajat Klemm pe protestatari.

Papa Francisc, pregătit sa demisioneze?

Ziarul italian Il Tempo anunţă un posibil cataclism in Biserica Catolica, in urma noilor scandaluri de la Vatican după divulgarea de documente confidenţiale ale Sfântului Scaun: "Papa Francisc, pregătit sa demisioneze, vom avea trei papi". Intr-o scrisoare adresata directorului Il Tempo, Gian Marco Chiocci , influentul jurnalist italian Luigi Bisignani evoca o posibila lovitura finala pentru pontificatul lui Francisc: nici mai mult nici mai puţin, suveranul pontif ar fi pregătit sa demisioneze in urma recentelor scandaluri de la Vatican. El a descris "stupoarea" de la Sfântul Scaun in urma publicării unei cărţi-ancheta "Via Crucis" a jurnalistului Gianluigi Nuzzi in care sunt relevate importante deturnări de fonduri la Vatican. "Nu putem decât spera ca de ceea ce ne temem sa rămână doar un risc. Daca Francesco demisionează ne vom regăsi cu trei papi", a reafectat amar Bisignani. Potrivit lui Nuzzi, Papa a prezidat, in urma cu doi ani, o reuniune cu uşile închise deplângând "cheltuieli necontrolate", relevând o creştere cu 30% a angajaţilor Vaticanului in cinci ani.

PUTEREA

Preafericitul Daniel este cercetat penal în Dosarul "Coloane oficiale"

Conform unor surse judiciare citate de jurnalişti TVR şi Digi24, între personalităţile vizate de procurorii DNA, pentru utilizarea abuzivă a coloanelor oficiale, se numără, pe lângă ex-vicepremierul Gabriel Oprea, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şi Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Dosarul penal a fost înregistrat chiar joi, 5 noiembrie 2015, ca urmare a unui denunţ. Este o premieră ca un prim-procuror să fie cercetat de DNA. Dar, mai spectaculos chiar, este ca prim-prelatul ţării să ajungă în această situaţie. Este interesant şi faptul că această informaţie a fost "scursă" presei de anchetatori, în condiţiile în care, în timpul protestelor de marţi şi miercuri s-au afişat şi scandat lozinci împotriva Bisericii Ortodoxe, fapt de neimaginat cu câţiva ani în urmă, când BOR conducea în topul încrederii. Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului şi refuzul de a fiscaliza veniturile Bisericii au generat un val de nemulţumire, care a căpătat proporţii după tragedia din clubul Colectiv.

Se întâmplă în centrul Capitalei: Un bordel, înregistrat ca ONG

Primarul interimar de la sectorul 5, Dan Croitoru, a descoperit o "superevaziune fiscală" la un club care funcţionează în centrul Capitalei sub numele de "The Buddhist Exotic Cigar Club". El spune că a sesizat autorităţile competente, deoarece la Primăria Sectorului 5 clubul este înregistrat ca un ONG. În fond, multă lume ştie că acest club este un bordel. Dovada este chiar pagina oficială a clubului. Pe Bulevardul Elisabeta nr. 54, deasupra unor geamuri negre stă scris cu litere aurii "The Buddhist Exotic Cigar Club". La un click distanţă, se poate afla de pe pagina oficială a firmei despre ce este vorba. Se întâmplă în centrul Capitalei: Un bordel, înregistrat ca ONGzoom "Club The Buddhist Bucharest is the best Night-Club in Romania A new concept of American Lap - Dance, life music, entertainment & lots of private rooms".

ROMANIA LIBERA

Politicienii împrumută agenda străzii

Negocierile cu partidele politice pentru desemnarea noului premier au demarat, ieri, la Cotroceni sub influenţa mitingurilor de protest. În premieră, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, pe lângă partide, şi societatea civilă, şi reprezentanţii manifestanţilor la discuţii. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus ca desemnarea premierului să fie precedată de stabilirea unor obiective care să corespundă aşteptărilor opiniei publice. Primul pas a fost făcut de şeful statului, care a anunţat că, pentru prima dată, va chema astăzi la consultările pentru formarea guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. Iohannis a declarat că a urmărit cu mare atenţie protestele şi că are un mesaj important pentru cei care au fost în stradă. "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre", a spus preşedintele. Anunţul făcut de şeful statului a declanşat o adevărată emulaţie în rândul societăţii civile, în condiţiile în care Palatul Cotroceni nu a prezentat criteriile pe baza cărora se vor face invitaţiile.

Un model de Guvern în Canada. Care a fost principalul criteriu de alegere a miniştrilor

Liberalul Justin Trudeau a fost învestit, joi, în funcţia de premier al Canadei. Politicianul, în vârstă de 43 de ani şi-a prezentat Cabinetul format din 30 de miniştrii, dintre care jumătate sunt femei. Mai mult, tot Cabinetul lui Trudeau a fost desemnat după criteriul "competenţei". Cabinetul lui Trudeau: Ministrul Sănătăţii - un doctor; Ministrul Transporturilor - un astronaut; Ministrul Apărării - un veteran de război sikh; Ministrul Tineretului - are sub 45 de ani; Ministrul Agriculturii - un fost fermier; Ministrul Finanţelor - un om de afaceri; Ministrul Justiţiei - un procuror; Ministrul Sporturilor şi Persoanelor cu dizabilităţi - un campion paralimpic; Ministrul Pescuitului şi al Pazei de Coastă - un etnic inuit; De asemenea, cel puţin un ministru este musulman, doi sunt atei, una dintre ministre suferă de cancer la sân, iar unul dintre miniştrii este orb. Totodată, un alt ministru este într-un scaun cu rotile, iar un altul este homosexual. Întrebat de ce a insistat ca, Cabinetul său să fie format jumătate din bărbaţi şi jumătate din femei, Justin Trudeau a răspuns simplu "pentru că este anul 2015".

ZIARUL FINANCIAR

Din stradă, generaţia Facebook cere mai mult decât demisia premierului şi a lui Oprea

"Vreau să văd tineri din partide care sunt promovaţi. Îmi doresc să văd oameni care ştiu să absoarbă fonduri europene, care se înscriu la cursuri să înveţe cum se gestionează fondurile, lucru pe care mulţi tineri de 18 ani deja îl fac", spune Alexandra, o tânără în vârstă de 22 de ani, studentă. Zeci de mii de români au "bătut" în lung şi-n lat principalele străzi ale Capitalei, şi nu numai, în ultimele zile. Cei mai mulţi sunt corporatişti sunt tineri care acum vin să protesteze împotriva sistemului direct de la birou, nu din fabrică, aşa cum o făceau părinţii lor în urmă cu 26 de ani. Mulţi nici nu erau născuţi când mama sau tatăl lupta pentru democraţie, o democraţie pe care cei tineri au luat-o ca atare şi de care nu au încercat să profite prea mult până acum. Generaţia Facebook, aşa cum i se spune, a ieşit însă în stradă. Important este că generaţia Facebook care stă acum în stradă nu se mulţumeşte doar cu câteva demisii de onoare sau plecări, vrea să iasă toţi de pe scena politică actuală, toţi cei care au învăţat pe de rost cum merg lucrurile în interior.

Rezultate financiare în trimestrul 3 la extreme. Rocadă la vârful marilor companii: Petrom intră pe pierdere, BRD pe profit

Cu un baril de petrol care se încăpăţânează să rămână sub 50 de dolari, OMV Petrom (SNP) con­sideră că activele din zona de producţie nu mai pot genera profiturile anticipate când barilul era de 100 dolari, adică acum un an. Producătorul de ţiţei a şters astfel 823 milioane de lei din valoarea a zăcămintelor şi sondelor, erodând performanţa operaţională, astfel că rezultatul final a fost o pierdere trimestrială de 43 milioane de lei. Prognozele privind preţul ţiţeiului nu sunt încurajatoare, iar Petrom şi-a tăiat estimările pentru anii următori, a redus investiţiile şi şi-a restructurat schema de personal. La polul opus, cu bilanţul tot mai "liber" de neperformante, BRD şi-a mărit profitul cu 110 milioane de lei şi activele cu 600 mil. lei în trimestrul trei. A doua bancă din piaţă simte acum revenirea cererii de creditare şi "semne încurajatoare" de continuare a creşterii veniturilor, în contextul în care economia ar urma să crească cu 3-4% anul acesta, după un avans de 2,8% anul trecut. Situaţia celor două companii stătea diferit acum doi ani. În 2013, Petrom înregistra cel mai mare profit din istorie, de un miliard de euro, iar BRD cea mai mare pierdere din istorie, de 87 milioane de euro.

Criză politică la Bucureşti. Preşedintele discută cu partidele politice

Confruntat cu prima criză politică din mandatul său, Iohannis a decis să se consulte joi şi vineri cu partidele parla­mentare şi, surprinzător, şi cu societatea civilă şi reprezentanţi ai străzii înainte de a nominaliza noul premier, care trebuie să-şi găsească susţinere într-un parlament speriat de DNA şi mişcările din stradă. PSD şi PNL, principalele partide, au fost ieri după-amiază la Controceni, fiecare cu soluţia lui, respectiv păstrarea gu­vernării în cazul PSD şi alegeri anticipate în cazul PNL. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a cerut ieri public formarea rapidă a unui guvern pentru a nu lăsa incertitudine pe pieţele financiare în privinţa României, în condiţiile în care economia merge bine. Situaţia macroeconomică este stabilă în prezent, în general poziţia economică a ţării este bună, iar asta inclusiv prin deciziile BNR (păstrarea dobânzii la 1,75%), dar şi prin prudenţa pe care am manifestat-o în trecut, prin care ne-am creat acel câmp de acţiune şi poziţionarea de a face faţă unei situaţii mai dificile, consideră el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb