REVISTA PRESEI 07.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 ianuarie 2014

ADEVARUL

Noul preşedinte al CSM este judecătorul Adrian Bordea. În funcţia de vicepreşedinte a fost ales procurorul Gheorghe Muscalu 6 ianuarie 2014, 10:54

Judecătorul Adrian Bordea a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, noul vicepreşedinte al instituţiei este procurorul Gheorghe Muscalu, care a obţinut zece voturi "pentru", în defavoarea contracandidatului său, Bogdan Gabor. La şedinţa de azi a participat şi preşedintele Traian Băsescu. La sosire, acesta a fost huiduit de şapte persoane aflate în faţa CSM. Oana Schimdt Hăineală a anunţat că judecătorul Adrian Bordea este noul preşedinte al CSM. Decizia a fost luată cu 14 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi o "abţinere". Procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a obţinut voturi zece "pentru", în defavoarea contracandidatului Bogdan Gabor.

Dosarul "Zambaccian". Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: "Este o răzbunare murdară"

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul "Zambaccian", ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă. Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la Secţia 2 Poliţie unde s-a predat că pedeapsa în cazul său este "îngrozitoare", "extrem de injustă", fiind "o răzbunare murdară". Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a precizat, vizibil afectat: "Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?!". Fostul premier a ieşit din secţie încătuşat fiind însoţit de politişti, care l-au urcat într-o maşină, cu care urmează să fie dus la Penitenciarul Rahova.

Înapoi în timp. Cum arăta România în vremea "Atotputernicului" Adrian Năstase

"Adevărul" încearcă să aducă aminte celor mai tineri ce se întâmpla în România între 2000 şi 2004, când steaua politică a lui Adrian Năstase era la apogeu, cum era când "El însuşi" era şi "Atotputernicul". 2000-2004, "presa liberă". Subprefectul PSD de Maramureş declara că partidul a decis să ia măsuri împotriva ziariştilor incomozi. Nu peste mult, Adrian Rusu, ziarist la "Informaţia zilei" a fost bătut crunt în scara blocului. În decembrie 2001, Paul Radu şi Ştefan Cândea, ziarişti de investigaţie la "Evenimentul zilei", au fost bătuţi şi tâlhăriţi în centrul Capitalei. 13 mai 2002, Ioan Mircea Paşcu, ministrul Apărării Naţionale, declară: "Viaţa ziariştilor e scurtă, iar sănătatea este şi pentru ei un bun prea de preţ care nu trebuie pus în pericol prin lansarea unor dezbateri cu înalt consum emoţional, stresant". 16 iulie 2002, baronul de Gorj, Nicolae Mischie, era mai transparent: cine va mai critica măsurile Consiliului Judeţean va înfunda puşcăria.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă. E un condamnat politic, pentru că începând cu 2005 a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi. Suntem la finalul mandatului lui Băsescu, dar cred că e o nedreptate şi mulţi oameni au avut atât de mult de suferit în aceşti zece ani. Din acest motiv, obiectivul PSD este schimbarea unui regim politic pe care l-am considerat totdeauna abuziv. Din 2005, prin principalii săi colaboratori, Macovei şi Morar, Băsescu a instituit acest sistem, inclusiv prin dosare penale, un sistem care, iată, a trecut un an şi jumătate de când depunem sesizări referitoare la oamenii lui Băsescu şi pe ei nu îi atinge în niciun fel. Pe adversarii politici ai preşedintelui i-a afectat.

Banca Naţională a Elveţiei va înregistra o pierdere de 10 miliarde de dolari din cauza deprecierii puternice a aurului

Valoarea rezervei de aur a băncii centrale elveţiene a scăzut cu 16,6 miliarde de dolari în 2013, după o scădere a valorii aurului cu 28%, cea mai mare din 1981 încoace. Diferenţa până la 10 miliarde a fost compensată de creşterea valorii depozitate în monede străine şi a vânzarea unui fond care deţinea o serie de active toxice preluate de la UBS. Banca Naţională a Elveţiei este cel mai mare deţinător de aur din lume, având în seifuri 1.041 tone de aur, iar pierderea o va obliga să renunţe la dividende pentru prima oară în istoria sa. De asemenea, nu va mai putea face plăţi către cele 26 de cantoane şi nici către guvernul federal elveţian pentru prima oară din 1991 încoace. Aurul a fost deseori dat ca o investiţie sigură, însă valoarea sa a scăzut puternic după ce în presă au apărut speculaţii privind retragerea injecţiilor masive de bani efectuate de către Rezerva Federală, banca centrală din SUA. De asemenea, este de aşteptat ca preţul aurului să scadă în continuare, din moment ce creşterea economică a început să accelereze în SUA, iar îngrijorările privind situaţia din Europa au început să scadă.

Angela Merkel, rănită după un accident la schi

Cancelarul german Angela Merkel a suferit o fractură de şold, după un accident la schi, pe o pârtie din Elveţia, unde se afla în vacanţă, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează AFP. Merkel nu îşi va putea onora o serie de întâlniri în următoarele săptămâni, a adăugat purtătorul de cuvânt german. Conform primelor rapoarte, cancelarul trebuie să rămână la pat în următoarele trei săptămâni. Merkel nu va efectua o vizită în Polonia, miercuri, şi nu îl va primi joi, la Berlin, pe premierul luxemburghez Xavier Bettel. Cancelarul "se va concentra asupra unui număr redus de întâlniri, la Cancelarie şi la Berlin, şi îşi va desfăşura restul activităţii de acasă", a adăugat purtătorul de cuvânt. Merkel "este întru totul în măsură să muncească şi să comunice. Ea va conduce, spre exemplu, Consiliul de Miniştri de miercuri", a precizat Seibert, oferind asigurări că gravitatea rănii nu necesită publicarea unor "buletine de sănătate în mod regulat".

Orădenii au luat cu asalt bisericile. Credincioşii s-au înghesuit să ia aghiazma cea mare

Sute de orădeni s-au adunat la Biserica cu Lună pentru a lua apă sfinţită, de Bobotează. Îmbulzeala nu a fost la fel de mare ca în anii precedenţi, miile de litri de aghiazmă ajungând la toată lumea. Boboteaza a aglomerat bisericile încă de dimineaţă. Oamenii au venit cu sticele sau cu bidoane de 5 litri ca să ducă acasă apa sfinţită de preoţi. În acest an, la Biserica cu Lună din Oradea înghesuiala nu a fost foarte mare, sutele de credincioşi fiind mai liniştiţi faţă de alţi ani. Peste 4.000 de litri de agheazmă au fost sfinţiţi de preoţii de la Biserica cu Lună. Liturghia a ţinut până în jurul orei 12.00, după care soborul de preoţi a ieşit în faţa bisericii unde a fost săvârşită Sfinţirea Aghiazmei celei Mari.

Economia gri a României, cât PIB-ul Bulgariei

Economia subterană din România a reprezentat în 2013 aproximativ 28,4% din Produsul Intern Brut (PIB), echivalent a 39,5 miliarde de euro, aproape cât întreaga economie a Bulgariei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney. Ca valoare nominală, cele 39,5 miliarde de euro sunt peste nivelul de 38,3 miliarde de euro consemnate în 2012, chiar dacă ponderea a scăzut de la 29,1%. România se situează pe locul al doilea în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, în funcţie de ponderea economiei gri în PIB, după Bulgaria (31,2%) şi la egalitate cu Croaţia. În Ungaria, ponderea este de 22,1%, în Polonia - 23,8%, iar în Slovacia şi Cehia - de 15%, respectiv 15,5%, aproape la jumătate faţă de nivelul consemnat în ţara noastră. Statele nordice consemnează ponderi ale economiei gri în total Produs Intern Brut de aproximativ 13%, iar cele mai reduse niveluri se înregistrează în Austria (7,5%) şi în Elveţia (7,1%), dar care nu este membru al Uniunii Europene.

Leul continuă să se deprecieze la început de an, cursul de schimb se apropie de 4,5 lei/euro. Referinţa BNR: 4,4947 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro în prima şedinţa de tranzacţionare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat o referinţă de 4,4947 lei/euro, cu 0,65 bani peste cotaţia de vineri, 3 ianuarie, când a avut loc prima şedinţă din acest an. Rata de schimb anunţată luni reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei. Rata de schimb a urcat încă de marţi peste 4,48 lei/euro şi vineri s-a apropiat de nivelul de 4,49 lei/euro, sub care a fost în ultimele şase luni.

Ce câştig ţi-a adus pensia privată în 2013: randamentul celor opt fonduri a fost de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani

Randamentul mediu al celor opt fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost în 2013 de 11,75%, cel mai bun din ultimii ani, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Randamentul mediu al sistemului de pensii private obligatorii a fost în 2012 de 10,5%, iar în 2011 - de numai 3,1%. Cele opt fonduri de pensii de pe Pilonul II numărau la finele anului trecut 6 milioane de participanţi, iar activele acestora se ridicau la 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Mai exact, contribuţii brute de 11,3 miliarde de euro şi câştiguri de 2,6 miliarde de euro, potrivit datelor APAPR. Fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%.

CURENTUL

Preţul alimentelor va creşte cu până la 10 procente în 2014

Mâncarea de zi cu zi va costa mai mult cu 10 la sută anul acesta, după avalanşa de scumpiri chiar din prima zi a noului an. Carburanţii costă mai mult, iar firmele plătesc cu două procente în plus pentru gaze. La toate, se adaugă taxa pe solarii, aşa că legumele ar putea deveni şi ele produse de lux. Preţul unui kilogram de roşii a crescut deja cu doi lei în doar două săptămâni. Noile creşteri de preţuri se adăugă scumpirilor din decembrie. Preţul unui kilogram de roşii a crescut cu doi lei în două săptămâni. Motivul, spun producătorii, recolta din vară s-a epuizat, iar la rafturi găsim doar produse din import al căror transport costă mai mult. Carburanţii, de exemplu, s-au scumpit cu până la 20 de bani pe litru. Şi laptele va fi mai scump anul acesta. Fermierii nu au bani să cumpere sisteme electronice de mult şi tancuri de răcire ca să respecte normele europene aşa că nu vor mai putea vinde lapte neprocesat în pieţe.

CURIERUL NATIONAL

Avalanşă de procese la CEDO

An de an, tot mai mulţi români nemulţumiţi de modul în care se derulează procedurile judiciare se adresează Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), astfel încât plângerile au sporit anul trecut cu aproximativ 4%, faţă de numărul petiţiilor înregistrate în 2012, la peste 6.300 de dosare, faţă de aproximativ 6.000 în 2012. Trebuie menţionat însă că, în 2013, pe rolul CEDO nu s-au înregistrat dosare privind despăgubirile ce ar trebui acordate foştilor proprietari de imobile confiscate de regimul comunist, din cauza sistării procedurilor la CEDO până la refacerea legii care reglementează aceste despăgubiri. În plus, în vara acestui an, ANRP a demarat despăgubirea prin puncte a foştilor proprietari deposedaţi în mod abuziv de imobile de către regimul comunist, fapt care ar putea duce spre sfârşitul anului la sporirea numărului de procese iniţiate de românii nemulţumiţi de această modalitate de despăgubire.

Băsescu: Mi-aş dori o discuţie cu partidele de guvernământ

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că doreşte o discuţie cu partidele de guvernământ, pentru a evita disputele care duc la pierdere de timp şi să nu se ajungă la blocaje, informează Mediafax. "Mi-aş dori mult la început de an o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ pentru a cunoaşte punctele de vedere ale celuilalt, pentru a evita disputele care duc la pierdere de timp. Cred că avem ca prioritate consolidarea justiţiei, o creştere economică peste 3%, continuarea proceselor de integrare, care reprezintă fundamentul politicii noastre. Esenţial este să ştim fiecare ce vrem. Este bine să convenim câteva lucruri extrem de importante pe care să nu avem discuţii, pentru că altfel putem avea surprize cu blocaje", a spus şeful statului. Preşedintele a spus că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

JPMorgan, amendată cu peste 2 mld. dolari în cazul Madoff

JPMorgan va fi penalizată, probabil în cursul acestei săptămâni, de către procurorii americani şi de către autorităţile de reglementare cu o amendă ce va depăşi 2 miliarde de dolari. Banca va fi sancţionată pentru că nu a raportat autorităţilor informaţii privind frauda masivă pentru care a fost condamnat fostul bancher Bernard Madoff. Potrivit Wall Street Journal (WSJ), care citează surse apropiate discuţiilor, cea mai mare parte din fonduri urmează să fie distribuite către victimele lui Madoff, care va petrece tot restul vieţii în închisoare după ce, ca administrator de active pe Wall Street, şi-a păgubit investitorii cu miliarde de dolari timp de peste 20 de ani printr-o aşa-numită schemă Ponzi.

Zece teme pentru lumea financiară în 2014

După ce în anii 2008-2011 pieţele financiare internaţionale au operat într-un climat pronunţat de aversiune la risc, investitorii ar urma să îşi reconsidere poziţiile în condiţiile în care economia globală şi-ar putea accelera ritmul de creştere în 2014. Un raport al băncii americane de investiţii Goldman Sachs preluat de publicaţa în format electronic Zero Hedge indică principalele zece teme care ar urma să domine lumea financiară în acest an în care ritmul de creştere al economiei SUA ar putea depăşi pragul de 3%. Ajustarea percepţiilor la climatul de revigorare economică, necunoscutele din zona politicii monetare, preţul riscului, preocuparea pentru obţinerea randamentelor, necunoscutele din pieţele emergente, noi paradigme de evoluţii pentru segmentul mărfurilor şi China sunt temele care ar urma să se afle în atenţia investitorilor în 2014.

Suspendarea insolvenţei Carrefour va fi analizată în 15 ianuarie

Solicitarea de suspendare a hotărârii de intrare în insolvenţă a Carrefour va fi analizată în data de 15 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, după ce avocaţii retailerului au depus cererea la finele anului trecut. În luna decembrie, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a Carrefour România, compania care administrează reţeaua locală omonimă de hipermarketuri, la cererea unui furnizor, decizia fiind publicată pe site-ul Tribunalului Bucureşti, conform Mediafax. Procedura de insolvenţă a fost cerută de compania GSL Logistic, un distribuitor de scutece şi accesorii pentru copii şi adulţi din Bucureşti. Conform informaţiilor apărute, compania avea de încasat de la Carrefour România datorii în valoare de circa 800.000 de lei (170.000 de euro). La cererea avocaţilor, Carrefour a achitat datoria şi a cerut suspendarea hotărârii de intrare în insolvenţă.

EVENIMENTUL ZILEI

JAFUL DE LA CFR. CFR Călători, înglodată în datorii de zeci de milioane de euro

După ce a încheiat 2012 cu pierderi de un miliard de lei, CFR Călători SA se află, în momentul de faţă, într-o situaţie extrem de critică, din cauza unor datorii imense către diverse firme private. Furnizorul de motorină poate cere în orice moment insolvenţa companiei, pentru o datorie de 20 de milioane de euro. Ultimul control realizat la CFR Călători SA, la sfârşitul anului trecut, de către inspectorii Corpului de Control al ministrului Transporturilor, a scos la iveală situaţia dezastruoasă a companiei. După ce societatea a încheiat anul 2012 cu pierderi de un miliard de lei şi datorii de 1,67 miliarde de lei, inspectorii au descoperit că CFR Călători se află, în momentul de faţă, "într-o situaţie critică, deoarece furnizorul de motorină, SC Oscar Downstream SRL, poate cere în orice moment insolvenţa companiei"

Cu noi taxe şi impozite, 2014 va fi anul scumpirilor

La cinci ani de la declanşarea crizei economice, ţara noastră continuă să se zbată în neputinţă. În incapacitatea de a reporni economia pe baze sustenabile, care să permită şi sectorului privat să se dezvolte, şi bugetului de stat să nu mai lucreze pe deficit. Neputinţă care se observă cu ochiul liber şi în datele macro: după o creştere a PIB de circa 3% în 2013 (cu sprijinul larg al agriculturii), anul acesta ne aşteptăm la o majorare de doar 2%. Un lucru bătut în cuie pentru anul viitor este cel legat de scumpiri. Inclusiv prognozele indică acest fapt; după un nivel al inflaţiei de aproximativ 1,8% în 2013, prognoza oficială ia în calcul un nivel de 3% anul acesta.

RĂZBOI între furnizorii români şi lanţurile comerciale

Se aprinde iaraşi scandalul dintre furnizorii şi producătorii români şi comercianţi. Furnizorii locali susţin că importurile sunt favorizate de marile lanţuri de magazine în dauna produselor româneşti. De cealaltă parte, comercianţii resping toate acuzaţiile. Dacă şi România va urma calea ţărilor occidentale, zeci de mărci ale producătorilor vor fi scoase de pe rafturi, care vor fi umplute tot mai mult cu aşa-numitele "mărci proprii" ale retailerilor. O privire aruncată asupra evoluţiei vânzărilor de mărci private ale magazinelor confirmă scenariul: circa 2 miliarde de euro s-au mutat, în ultimii trei-patru ani, de la brandurile producătorilor la mărcile proprii ale retailerilor. Furnizorii şi producătorii români se plâng deja că nu pot negocia de pe picior de egalitate cu hipermarketurile şi au pornit un război împotriva mărcilor proprii ale magazinelor.

JURNALUL NATIONAL

Adrian Năstase, a doua condamnare politică

Completul negru, condus de judecătorul Ionuţ Matei, îl retrimite pe Adrian Năstase în închisoare. Decizia în recursul de la Înalta Curte înăspreşte pedepsele pentru fostul premier, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce instanţa de fond îl absolvise de această acuză. Trei dintre cei cinci judecători de la recurs pronunţaseră condamnarea lui Năstase în alte procese - "Trofeul Calităţii" şi "Mătuşa Tamara" - aşa încât obiectivitatea instanţei este sub semnul unei grave suspiciuni. Ziua condamnării ritualice a fost bine regizată de teatrul de sunet şi umbre de la Cotroceni. Pronunţarea fusese amânată dinainte de Crăciun, să nu se facă nici o conexiune cu executarea cuplului Ceauşescu; se aştepta Boboteaza şi scena plină. Băsescu şi-a făcut pentru luni 6 ianuarie un program public de mare expunere - dimineaţă la postul de casă, apoi în fruntea bucatelor la CSM, în şedinţa de bilanţ şi alegeri pentru noua conducere.

Ponta: Băsescu, ultimul reprezentant al sistemului securist-comunist, un faliment uriaş pentru România

Victor Ponta a comentat, într-o emisiune la România TV, cea mai recentă imixtiune în justiţie a lui Traian Băsescu, care într-un dialog purtat cu procurorul general i-a spus acestuia că-l va suna de câte ori va considera că este nevoie, că "ideea cu Băsescu care e tot, e şapte şefi în unul, s-a dovedit un faliment uriaş pentru România". "S-a obişnuit de când cu Daniel Morar. El avea unul care-i răspundea mereu, sau pe Papici, că se conversa cu el. Nu se va mai întâmpla acest lucru şi viitorul preşedinte nu trebuie să-l mai sune pe procurorul general, nu trebuie să-l mai sune pe procurorul de caz. Nu, viitorul preşedinte nu trebuie să mai facă acest lucru. Evident când vorbim de sistem, acesta e sistemul, regimul Băsescu: pun eu mâna pe telefon şi-l întreb: bă ce faci cu dosarul? Nu se mai poate.

TERORISMUL nu mai constituie PRINCIPALA ameninţare la adresa SUA

Atacurile împotriva reţelelor informatice constituie principala ameninţare împotriva Statelor Unite, în faţa terorismului, potrivit unui sondaj efectuat în rândul unor oficiali din cadrul Apărării americane şi publicat luni, informează AFP. În opinia a 45% dintre intervievaţi, principala ameninţare o constituie atacurile cibernetice, doar 26% plasând terorismul şi Al-Qaida pe prima poziţie. China, a cărei putere este în ascensiune, se clasează pe poziţia a treia, cu 14%. Acest sondaj, o premieră, a fost efectuat pentru săptămânalul specializat Defense News în rândul a 352 de oficiali de rang înalt militari şi civili ai Pentagonului, Congresului şi Casei Albe.

NATIONAL

Palatul Victoria are un nou "papusar": Anca Alexandrescu, adevaratul sef de cabinet al lui Victor Ponta

Cel mai intim colaborator al lui Adrian Nastase, de pe vremea cand acesta era inca stapanul absolut al Romaniei, continua sa traga sforile la Palatul Victoria. Si nu, nu este vorba de "guzganul rozaliu", pentru ca Viorel Hrebenciuc si-a mutat biroul pentru parafarea combinatiilor in Satul Francez. Pe de o parte, Anca Alexandrescu este ditamai coordonatorul Departamentului de comunicare al Guvernului Romaniei, cu rang de secretar de stat. Pe de alta parte, ea indeplineste si misiunea de a-i tine la curent pe membrii Cabinetului Ponta cu pulsul mass-media. Iar informarile au loc, contra cost, dupa stiinta noastra, prin intermediul firmei sale, Monitoring Media.

Alternativa la taxa pe benzina: alte impozite!

Delegatia FMI vine din nou la Bucuresti, iar Guvernul Ponta va trebui sa scoata de unde o sti suma de 600 de milioane de lei, deja cuprinsa in buget, dar ramasa fara surse, dupa anularea temporara a taxei de 7 eurocenti pe litrul de benzina. Conform unor surse guvernamentale, exista trei variante de lucru, dintre care doua fara sorti de izbanda si una care ii va arde la buzunare pe toti contribuabilii din Romania. O prima varianta ar fi imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor actuale. Simpla enuntare a acestei solutii este pur demagogica, atata vreme cat niciun guvern postdecembrist nu a reusit sa stopeze evaziunea fiscala. Functionarii guvernamentali au, cica, o solutie mai buna, anume reducerea cheltuielilor, dupa ce au descoperit anul trecut niscaiva fonduri neutilizate la pensii si somaj. Putin probabil, deoarece bugetul prevede majorarea pensiilor, iar numarul somerilor este asteptat sa creasca, deci si aceasta solutie cade. A mai ramas doar solutia considerata de Executiv de "ultima instanta", adica majorarea taxelor. Surse guvernamentale sustin ca aceasta varianta este serios luata in calcul si, cu o mare probabilitate, chiar se va aplica.

Alesii PPDD sterg partidul lui Dan Diaconescu din analele Senatului

Partidul lui Dan Diaconescu ramane fara grup parlamentar la Senat, dupa ce doi dintre cei opt senatori PPDD au decis, in timpul sarbatorilor, sa migreze la PSD si UNPR. Vehiculata in presa, la nivel de zvon, informatia l-a determinat pe liderul grupului PPDD, senatorul Haralambie Vochitoiu, sa vina val-vartej la Bucuresti pentru a vedea care este situatia. "Nimeni nu confirma, dar informatiile astea ar fi, de asta am si venit repede, sa incerc sa salvez ce se poate salva", a comentat Vochitoiu. O salvare in care nici el nu crede, din moment ce PPDD a terminat sesiunea de toamna cu doar opt senatori, in conditiile in care sunt necesari minimum sapte pentru formarea unui grup parlamentar. In plus, tinand cont de ritmul alert in care parlamentarii pepededisti o zbughesc din partidul lui Dan Diaconescu, nici nu mai conteaza daca Vochitoiu reuseste sa-si pastreze grupul in timpul vacantei de iarna, oricum va ramane repede fara el in urmatoarea sesiune.

PUTEREA

EXCLUSIV - Piaţa construcţiilor nu îşi va reveni nici peste cinci ani

Piaţa construcţiilor este unul dintre sectoarele cele mai afectate de criză. Diminuarea activităţii în construcţii din ultimii ani a determinat scăderi de producţie în activităţile industriale conexe. Declinul pieţei imobiliare, în special ca efect al restrângerii creditelor acordate de către băncile comerciale, a indus o diminuare a activităţii în construcţii cu efecte directe asupra fabricării altor produse din minerale nemetalice (materiale de construcţii), activitate ce a înregistrat o diminuare severă a producţiei comparativ cu perioada de dinainte de 2008, înainte de declanşarea crizei economice globale. Viitorul este însă sumbru. Mihai Rohan, preşedintele CIROM, patronatul din industria cimentului, a declarat într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA că nu crede că piaţa îşi poate reveni la cifrele din 2008 înainte de anul 2018. Mai mult, noile taxe pe construcţii speciale vor afecta serios rezultatele financiare ale producătorilor de ciment, astfel că şansele ca industria să îşi revină scad simţitor.

Europa Centrală, atinsă de aripa extremismului înaintea scrutinului pentru Bruxelles

Anul 2014 aduce schimbări decisive la vârful Uniunii Europene. Alegerile europene se vor desfăşura în umbra ascensiunii extremismului de dreapta pe fondul şomajului ridicat, accentuării austerităţii şi creşterii economice încă anemice în anumite state, scrie Reuters. Nu numai în vestul Europei naţionaliştii radicali au reacţionat dur la venirea imigranţilor din est, construindu-şi campaniile electorale pe acest subiect, dar în Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România unii dintre liderii locali s-au remarcat, la rândul lor, prin ameninţări la adresa etniei rome. În plus, extremiştii greci pot fi înscrişi în acelaşi fenomen. Succesul acestor politicieni arată că unii alegători europeni frustraţi de recesiunea economică sunt dispuşi să voteze cu radicalii.

ROMANIA LIBERA

La Fallujah s-au deschis porţile iadului

Ieri, autorităţile irakiene au anunţat organizarea unei vaste operaţiuni pentru reluarea oraşului Fallujah, căzut sub controlul djihadiştilor grupării Statului islamic al Irakului şi Siriei, sau ISIS, care şi-au plantat drapelul pe edificii guvernamentale şi au decretat oraşul irakian drept noul lor stat independent. În Irak, imaginile din ultimele zile au readus ororile din ultimul deceniu - oameni înarmaţi, înveşmântaţi în negru au capturat oraşul Fallujah şi părţi din Ramadi, unde au pierit atâţia soldaţi americani în timpul războiului. Maşini-capcană au explodat în centrul Beirutului. Vărsările de sânge din Irak, Liban şi Siria în ultimele două săptămâni au relevat ceva nou despre destabilizare - emergenţa unui Orient Mijlociu post-american, unde nimeni nu mai are puterea sau voinţa de a opri ura sectară în regiune. În spate, în mare parte se află rivalitatea dintre două mari puteri petroliere - Iranul şi Arabia Saudită, ai căror lideri pretind că reprezintă şiiţii şi Islamul sunnit. Iar retragerea posibilă a forţelor americane din Afganistan în acest an este considerată de numeroşi analişti ca un risc major pentru această ţară.

Turismul în UE, în plin avânt. S-a încheiat criza economică?

Turismul internaţional a crescut cu 5% în prima jumătate a anului 2013 şi a înregistrat cea mai mare creştere în Europa Centrală şi de Est (+9%) şi în Europa Mediteraneană (+6%). În ciuda crizei economice, Europa rămâne destinaţia de vacanţă preferată de către turiştii din toată lumea. În timpul primelor şapte luni ale anului, Spania a rămas cea mai populară destinaţie turistică, urmată de Italia, Franţa, Austria, Germania, Grecia şi Marea Britanie. Cu toate acestea, câteva ţări, precum Lituania, Slovacia şi Letonia, au înregistrat creşteri substanţiale în domeniul turismului. Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în Europa în sectorul turistic, la care ar putea spera o parte dintre cei 26 de milioane de şomeri din întreaga Uniune Europeană. Astfel de locuri de muncă sunt extrem de atractive pentru tineri, care se confruntă cu o rată medie a şomajului de 23,5% în Europa şi chiar cu o rată a şomajului de 50% în anumite state.

Janet Yellen, prima femeie nominalizată la conducerea FED, a primit aprobarea Senatului american

Senatul american a aprobat, luni, nominalizarea lui Janet Yellen, în vârstă de 67 de ani, la conducerea Rezervei Federale (FED), fiind prima femeie care prezidează banca centrală, cea mai puternică din lume, relatează Mediafax. Janet Yellen a fost aleasă la conducerea FED cu 56 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizării sale, criticând politica ultra-acomodantă a FED, susţinută de Janet Yellen. Ea a fost candidata favorită a numeroşi economişti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, şi a aripii stângi a partidului democrat, care s-a mobilizat în această toamnă împotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul său consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor săi, Summers a rămas asociat valului de dereglementare financiară din anii 2000, pe când era secretar al Trezoreriei.

ZIARUL FINANCIAR

A început lupta pentru noua conducere a BNR, care va fi numită în octombrie

Înainte de alegerile pentru funcţia de preşedinte al României din decembrie, liderii partidelor politice şi personajele influente din jurul lor, atât politice, cât şi din lumea financiară, a serviciilor secrete şi a afacerilor, sunt chemaţi în octombrie să aleagă noul consiliul de administraţie al BNR, al cărui mandat de cinci ani ajunge la final. Tatonările şi lobby-ul politic pentru aceste poziţii au început de acum un an. În joc sunt nouă scaune din celebra sală de consiliu de la BNR, care este conservată şi arată ca acum un secol. Masa şi scaunele de consiliu din piele de Cordoba au trecut testul timpului, iar pentru cine se aşază acolo este cea mai mare realizare profesională. Acesta ar fi al cincilea consiliu de administraţie al BNR de după Revoluţie. Liderii politici trebuie să negocieze şi să spună parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe care trebuie să voteze formal numele celor nouă membri pe care îi susţin pentru BNR - patru executivi şi cinci membri simpli. Din nouă poziţii, două sunt ca şi adjudecate dacă şi candidaţii le vor - Mugur Isărescu pentru poziţia de guvernator şi Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator.

Benzina, ţigările şi gazele se scumpesc. Rămân pe loc preţurile la alimente şi euro. Dobânzile scad

Creditele în lei vor continua să se ieftinească în condiţiile în care BNR este aşteptată să reducă dobânda-cheie până la 3,5% pe an. Benzina, ţigările, gazele şi călătoriile cu metroul vor suferi majorări de preţ anul acesta, arată estimările ZF, bazate pe calcule proprii sau pe prognoze ale jucătorilor din piaţă. ZF a analizat preţurile pentru zece bunuri şi servicii în 2013 realizând şi o estimare a evoluţiei acestora în 2014. Au fost luate în calcul preţurile la benzină (pentru care se aşteaptă o creştere de preţ de maximum 3% anul acesta), călătoria cu metroul (creştere de maximum 33%), ţigări (creştere de maximum 10%), pâine (stagnare), lapte (stagnare), carne (stagnare), dobânzile la credite (scădere), energie (stagnare), gaze (creştere de 9%), călătorie cu trenul (stagnare). Toţi ochii sunt aţintiţi asupra preţului la benzină, care ar putea să fie mai scumpă cu 2,5%- 3% la finalul acestui an dacă se vor aplica măsurile fiscale anunţate şi ţinând cont de prognozele privind barilul de petrol. În domeniul utilităţilor, 2014 va aduce o creştere de 9% a preţurilor la gazele naturale pentru clien­ţii casnici dacă se va respecta calendarul de liberalizare anunţat.

CALENDARUL DE BUSINESS AL ANULUI 2014

Anul 2014 va fi un an al schimbărilor la nivel de vârf, cele mai importante evenimente fiind alegerile prezidenţiale din România de la finalul anului, dar şi alegerile europarlamentare din luna iunie, care vor avea loc în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, în toamnă expiră şi mandatul celui mai longeviv guvernator al Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, iar în octombrie vor avea loc noi alegeri pentru consiliul de administraţie al BNR. Primăvara va fi marcată de scumpiri, după ce preţurile la gazele naturale vor creşte, iar intenţia guvernului de a introduce noi taxe pentru carburanţi din aprilie rămâne în picioare. În materie de infrastructură, 2014 este un an în care se vor finaliza doar "petice" de autostrăzi de până la 60 km lungime cumulat. ZF a realizat un calendar de business pentru 2014, menit să ajute oamenii de afaceri să-şi marcheze în agendă cele mai importante evenimente ale anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb