• ADEVARUL
• Statul a redus de opt ori preţul de vânzare al CFR Marfă
Dacă în 2008 oficialii credeau că pot obţine un miliard de euro din privatizarea a 100% din acţiunile transportatorului feroviar, acum anticipează că ar putea lua doar 61,5 milioane de euro pentru 51%, deşi valoarea patrimoniului societăţii e încă în ceaţă. De fapt, terenurile, clădirile, vagoanele, locomotivele şi tot ce mai deţine compania valorează în prezent câteva miliarde de euro. Aşa că, după cum au remarcat şi sindicatele feroviare, 65 de milioane de euro înseamnă praful de pe tobă. Presat de calendarul reformelor impuse de FMI, Guvernul se grăbeşte să privatizeze pe bandă rulantă societăţile de care şi-a luat angajamentul că se va descotorosi până la vară.
• Cine umflă scandalul steagului secuiesc
Disputa dintre Budapesta şi Bucureşti şi-a mai consumat un episod, alimentat de declaraţiile belicoase ale politicienilor. Propunerea secretarului de stat al Ministerului de Externe maghiar, Nemeth Zsolt, ca primarii din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc a fost catalogată de premierul Victor Ponta drept "obrăznicie". Astfel, disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce, în noiembrie 2012, instanţa a decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. Pe 18 ianuarie, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră", a explicat Tamas Sandor.
• Privatizarea CFR Marfă a trecut de Guvern, dar mai are de sărit un hop: avizul sindicatelor şi patronatelor din Consiliul Economic şi Social
Proiectul hotărârii de guvern privind privatizarea CFR Marfă a fost aprobat de Guvern doar în primă lectură, iar decizia finală va fi luată la finalizarea procedurii de consultare publică şi după obţinerea avizului din partea Consiliului Economic şi Social (CES), a anunţat ministrul Transporturilor. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat, marţi, proiectul hotărârii de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care societatea le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate. Conform strategiei, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.
• Guvernul anunţă: Comisia Europeană a deblocat POS DRU. Plăţile pentru România vor fi reluate
Reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma rezultatelor pozitive a misiunii de audit organizată între 29 ianuarie şi 1 februarie 2013, se arată într-un comunicat al Guvernului. Pe parcursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POS DRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare. Autorităţile române vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea plăţilor, precum şi cu privire la calendarul acţiunilor din acest an.
• Proiectul de regionalizare a României, variantă de lucru: opt regiuni şi putere mai mare oferită administraţiilor locale
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României apărut în media nu este nici oficial, nici asumat de către Guvern, el arătând că varianta oficială este doar cea coordonată de MDRAP. Potrivit proiectului de lege privind regionalizarea, capitalele regiunilor vor fi stabilite la Cluj-Napoca, Piatra-Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti. Astfel, apar două surprize neaşteptate: Iaşiul îşi pierde "supremaţia" în Moldova, iar Constanţa, condusă de proeminentul lider PSD Radu Mazăre, este "detronată" de Brăila. De asemenea, în regiunea centrală, discuţiile asupra unei viitoare capitale sunt extrem de aprinse. Dacă iniţial se vorbea de Târgu Mureş, în ultimele săptămâni Braşovul a ridicat pretenţii de a fi capitala regiunii Centru.
• Bani europeni: va primi România a doua şansă? Soarta bugetului comunitar pentru 2014-2020, tranşată joi şi vineri la summitul de la Bruxelles
Valoarea fondurilor structurale care vor fi alocate României pentru perioada 2014-2020 ar putea fi stabilită joi şi vineri la Bruxelles. Decizia depinde însă de "luptele" de imagine dintre politicienii străini. Liderii celor 27 de state comunitare se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a încerca încă o dată să ajungă la un consens în ceea ce priveşte următorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene, aferent perioade 2014-2020. Dezbaterile încep însă într-o atmosferă tensionată, alimentată de rezultatele economice sub aşteptări. În blocul comunitar s-au creat deja două tabere opuse: cei care vor ca bugetul să fie scăzut sau măcar îngheţat şi cei care cer bani pentru investiţii ca strategie de ieşire din criză. Primul grup este condus de Marea Britanie, care a devenit recent cel mai aprig contestatar al Bruxelles-ului.
• CURIERUL NATIONAL
• AVAS dă 1.000 euro pe oră pe procese internaţionale
Anul acesta, Autoritatea a cerut 8,1 mil. euro de la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. Sumele sunt necesare pentru plata onorariilor avocaţilor care reprezintă România în numai trei litigii aflate pe rolul Curţii de Arbitraj de la Washington. În ţară, AVAS era implicată anul trecut în peste 10.000 de procese şi colabora cu peste 10 Case de avocatură.
• O miză enormă pentru România - soia naturală sau modificată genetic?
MADR a semnat Danube Soy prin care se angajează să producă soia naturală. LAPAR acuză că documentul întăreşte interdicţia de producere de soia MG şi că nu se vor da subvenţii. Olteanu (UNPCPR): Acest acord nu va reduce nici dependenţa de importuri şi nici nu poate să interzică producţia de soia modificată. Înainte de 1989 România cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificată genetic, ceea ce plasa ţara în topul producătorilor europeni cu această plantă. În anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificată genetic, România devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei modificate şi din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificată genetic dar pe suprafeţe nesemnificative, doar 70.000 hectare în 2012.
• EXCLUSIV- Uztel, aproape de a ieşi din insolvenţă?
Adminuistratorul judiciar al companiei, Euro Insol, a declarat pentru Curierul Naţional că la momentul intrîrii în insolvenţă Uztel avea 2.300 euro în cont, iar salariile erau neplătite pe ultimele cinci luni. "Acum are zero datorii fiscale şi zero datorii comerciale, profit de un milion şi ceva de euro pe anul 2012 şi marfă în stoc de peste 2 mil. euro", a declarat pentru Curierul Naţional Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, precizând că dacă n-ar fi existat problemele din Venezuela, toată acea marfă ar fi fost vândută. "Societatea este departe de a intra în faliment. Planul de reorganizare a fost reluat şi aţi văzut rezultatele", a mai spus Borza. Uztel a fost fondată în 1904 de Standard Oil SUA, fiind unul dintre principalii furnizori de echipament petrolier pentru OMV Petrom, ABB Franţa, Deep Drill Olanda, Wood Group Venezuela, PT Inti Fajar Indonezia, Turkmenneft Turkmenistan. Principalii acţionari ai Uztel sunt Asociaţia Uztel (83,8%) şi Array Holding SUA (5,03%).
• Chiar este mai avantajoasă rata la bancă decât chiria?
Chiria lunară pentru o garsonieră din Drumul Taberei ajunge să fie cu 40% mai mare decât rata la un credit ipotecar pentru acelaşi tip de locuinţă. Dacă accesarea unui credit ipotecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţionarea unei garsoniere presupune o rată lunară care se învârte în jurul a 150-180 euro, chiria solicitată de proprietari pentru acelaşi tip de unitate porneşte de la aproximativ 205 euro. Dar atunci când iei un credit imobiliar, chiar dacă este prin Programul Prima Casă, de fapt, plăteşti aproape dublu comparativ cu valoarea apartamentului şi există posibilitatea ca preţurile apartamentelor să mai scadă. Astfel, ajungi să fii legat 30 de ani de o instituţie financiară şi indiferent că ai probleme salariale sau rămâi fără un loc de muncă trebuie să plăteşti rata. În plus, eşti tot timpul cu gândul la ideea că dacă nu plăteşti rămâi şi fără casă şi fără banii daţi până atunci, iar banca o să fie tot timpul pe urmele tale să îşi recupereze datoria.
• Statele Unite deţin o avere ascunsă, de 8 ori datoria naţională
Statele Unite dispun de o avere mai puţin cunoscută, de nu mai puţin de 128.000 de miliarde de dolari, reprezentată de resursele minerale ale ţării şi concesiuni în sectorul energetic, valoarea acestora fiind de circa opt ori mai mare faţă de datoria naţională. Datoria SUA se situează în prezent la peste 16.000 de miliarde de dolari, notează Mediafax. "În subsol, autorităţile federale deţin drepturile pentru concesionarea resurselor minerale şi a celor energetice, de pe urma cărora încasează redevenţe, chirii şi bonusuri", potrivit Institute for Energy Research, o organizaţie a industriei energetice din SUA, citată de Business Insider.
• Rămâne Germania salvatoarea Uniunii Europene?
Puterea economică a Germaniei creează speranţa că aceasta va continua să contribuie la rezolvarea crizei europene. Se ridică, însă, întrebarea în ce măsură această forţă nu este, uneori, supraestimată. Atractivitatea şi competitivitatea pieţei germane fac obiectul studiului A pillar of strength in troubled times - Germany attractiveness survey, publicat ieri de Ernst & Young. Ocupând pe mai departe cea mai bună poziţie ca destinaţie europeană atractivă pentru investiţii, Germania a câştigat în 2012 un punct procentual, atingând 13%. A coborât, însă, la nivel global de pe locul cinci, pe locul şase, fiind depăşită, în acest an, de Rusia.
• Astra intră pe piaţa sud-americană
Astra Asigurări va începe, până la finele lunii iunie, să vândă poliţe pentru clienţi din Ecuador, iar în următorii ani doi ani se va extinde pe pieţele din Peru, Columbia şi Bolivia, a anunţat compania. Spre deosebire de extinderea de până acum în afara ţării, care a presupus deschiderea de birouri, intrarea pe piaţa din Ecuador se va face prin brokeri locali.
• EVENIMENTUL ZILEI
• MAFIA DRUMURILOR. Costel Căşuneanu: 1,37 milioane de euro pe kilometru
Curtea de Conturi a României a realizat, recent, o radiografie a activităţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), cea care ar fi trebuit să vegheze lucrările de reabilitare şi să dezvolte reţeaua rutieră naţională şi a drumurilor expres din România. Concluzia: deciziile luate de această instituţie de-a lungul timpului au fost politice, iar conducerea Companiei s-a ocupat de eficientizarea instituţiei şi nu a programului de construire a drumurilor. Evenimentul zilei va prezenta, în următoarea perioadă, care sunt firmele abonate la puşculiţa CNADNR şi pe ce s-au dus sute de milioane de euro. Controlată de omul de afaceri Costel Căşuneanu, firma Pa&Co International a încasat, din 2007 şi până în prezent, nu mai puţin de 137,7 milioane de euro, potrivit registrelor de plăţi ale (CNADNR).
• Titus Corlăţean, despre declaraţiile ambasadorului Ungariei: "Sunt inacceptabile şi depăşesc în mod flagrant orice reguli de diplomaţie"
Tensiunile diplomatice dintre România şi Ungaria cu privire la steagul secuiesc s-au accentuat astăzi după ce autorităţile române au transmis Budapestei că nu vor tolera lecţii de la străini despre cum trebuie aplicate legile româneşti. În replică, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a declarat în această seară că Ungaria sprijină cererile cetăţenilor de etnie maghiară din România de înfiinţare a unui Ţinut Secuiesc. Ministrul Afacerilor Externe a declarat, în această seară, la Realitatea TV, că declaraţiile ambasadorului Oszkar Fuzes au fost evaluate cu atenţie de partea română şi că nu a cerut încă din această seară încetarea mandatului pentru că relaţia bilaterala cu Ungaria este foarte importantă şi, mai întâi, aşteaptă lămuriri suplimentare din partea omologului său ungar.
• Statutul aleşilor, pe placul preşedintelui
La reexaminarea cerută de Traian Băsescu, incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea au căpătat o nouă formulare, agreată şi de Opoziţie. Parlamentarii s-au con format solicitărilor preşedintelui Traian Băsescu şi au modificat, ieri, Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Parlamentarii din Comisia de Statut au întocmit un raport în care au cuprins modificările solicitate de şeful statului prin cererea de reexaminare, după cum a declarat preşedintele acestei comisii, deputatul PSD Gabriel Vlase. De altfel, raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă, al deputatului UDMR, Marton Arpad, care ar fi vrut păstrarea Statutului parlamentarilor în varianta veche.
• Bunica îşi închide fabrica de untdelemn Viorela Pitulice › 6-02-2013 » « 558 citiri ‹ 0 recomandări ‹ 0 comentarii
Cargill va închide fabrica de ulei de la Podari, după ce a vândut o parte din echipamente şi mărcile Untdelemn de la Bunica şi Olpo companiei Expur, deţinută de firma Sofiprotéol. Americanii îşi vor concentra activitatea în România pe operaţiunile agricole. "Cargill are o prezenţă puternică în România, care rămâne o ţară importantă pentru noi din punct de vedere strategic. Vom continua să ne dezvoltăm operaţiunile locale oferind fermierilor diverse produse, servicii, consultanţă şi instrumente financiare. Lucrăm în strâns parteneriat cu industria alimentară şi a nutreturilor din România, furnizând acesteia materie primă de cea mai înaltă calitate", a declarat Martin Schuldt, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cargill Oils.
• JURNALUL NATIONAL
• Ambasadorul Ungariei la Bucureşti: Statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Realitatea TV, că statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale. "Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, şi nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului său, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc, avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema. (...) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc", a declarat ambasadorul maghiar la Realitatea TV.
• Zgonea - pus la zid de parlamentarii nemulţumiţi de modificările la Statut
Mai mulţi parlamentari din Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi-au manifestat, miercuri seară, nemulţumirea faţă de modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor în cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitării de reexaminare, scrie Mediafax. Jurişti i-au cerut miercuri seară socoteală preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru modul în care a fost redactat raportul comisiei de specialitate în cazul solicitării de reexaminare formulată de şeful statului. Printre cei nemulţumiţi se află şi liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, senatorul PSD Şerban Nicolae, senatorul UDMR Mate Andras, care au semnalat faptul că între modificările aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat.
• Producătorii agricoli vor avea spaţii amenajate special în pieţe. Autorităţile vor să stârpească intermediarii şi samsarii de legume şi fructe din pieţe şi oboare
Producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţe spaţii amenajate special pentru ei. Producătorii vor avea acces în aceste zone pe baza cardului de acces, însoţit de certificatul de producător şi de carnetul de comercializare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Aceste spaţii vor ocupa cel puţin 20% din totalul spaţiilor de vânzare existente, fiind delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse. Cardul de acces în pieţele agroalimentare este netransmisibil şi se acordă producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate.
• Cât se fură anual în România? Suma este URIAŞĂ
România pierde în fiecare an mult peste 52 de miliarde de euro din trei motive: evaziune fiscală, corupţie şi licitaţii cu dedicaţie, care pe alocuri tot a corupţie seamănă. Mai grav este că, în loc să scadă, an de an România se confruntă cu creşteri ale activităţilor subterane. Statul este depăşit - responsabili care au atribuţii clar definite în combaterea acestor infracţiuni se miră în ce situaţie am ajuns. Şi o fac public. În felul acesta, suntem la un nivel de evaziune fiscală de 40 de miliarde de euro în fiecare an, la licitaţii trucate care păgubesc bugetul de stat cu nu mai puţin de 12 miliarde de euro (într-un singur an) şi la fapte de corupţie care nu sunt contorizate de nimeni, dar care provoacă şi acestea găuri de miliarde de euro. Locul 2 în Europa . LA EVAZIUNE FISCALĂ. La un Produs Intern Brut (PIB) de 136,4 miliarde de euro, în România se înregistrează o evaziune fiscală de 41 miliarde de euro, adică circa 30% din PIB.
• NATIONAL
• Sutele de firme din "caracatita mall-urilor", capusate de la Budapesta!
Folosind cativa oameni de incredere, fondatorii imperiului imobiliar Real4You au impanzit Romania cu o increngatura de firme "surori" care au actionat toate la aceeasi comanda, in crearea sistemului suveica. In ciuda complexitatii acestei retele formate din sute de societati comerciale, punctul nevralgic al intregii constructii s-a dovedit a fi tocmai unul dintre administratorii folositi, Daniel Eduard Gross. Astfel, pe cand acesta era manager la MiniMax Discount, el figura drept administrator si al firmei Magnum Bequick SRL, apartinand "caracatitei" controlate de Real4You. Care, prin alte firme, a construit zeci de magazine tocmai pentru ... MiniMax Discount.
• Exploziv! Democrat-liberalii cauta cu disperare un lider
Redusi la stadiul de partid neglijabil in Parlament si ignorat in spatiul public, democrat-liberalii lui Vasile Blaga cauta cu disperare un lider. "Vasile nu trece de sticla", se plang tot mai multi pedelisti, exasperati de afundarea partidului intr-un adevarat anonimat politic. Desi trec partidul prin sita, doar-doar or gasi un lider "cu sange", capabil sa faca PDL-ul sa renasca, democrat-liberalii constata cu stupoare ca oferta este extrem de saraca. In disperare de cauza, unii se gandesc sa apeleze la un "produs" importat: Theodor Stolojan, fost lider al PNL intre anii 2002 - 2004, devenit pedelist in 2007, in urma fuziunii dintre PD si PLD. Concomitent, in PDL se vorbeste insa si despre reactivarea lui Adriean Videanu.
• Revine buticariada! Robert Negoita vrea sa transforme sectorul 3 intr-un talcioc. Primarul Robert Negoita pune la cale un plan care va distruge imaginea sectorului 3.
Considerat pana nu demult model pentru intreaga Capitala, sectorul 3 va arata in curand mai rau ca un balci, dupa ce Negoita si gasca lui de consilieri au aprobat un proiect prin care sa dea unda verde "buticariadei". Cu alte cuvinte, inesteticele tarabe si gherete de pe vremuri, care au fost indeparatate cu dificultate si mult scandal, vor fi plantate din nou pe trotuare si in parcuri. Hotararea cu pricina a fost votata pe 31 ianuarie si da posibilitatea agentilor economici sa amplaseze obiecte de mobilier urban, tonete, pupitre acoperite sau inchise, cu o suprafata de maxim 5, 00 mp in intersectiile majore, platourile, trotuarele si in parcurile de pe raza administrativ teritoriala a sectorului 3.
• Munca mai putina, vacante mai lungi. Asta propune un reputat economist
Munca mai putina, vacante mai lungi, iata ce propune economistul David Rosnick, de la Centrul pentru Cercetari si Politici Economice, ca sa salvam planeta de incalzirea globala. Primul lucru care da de gandit este vanturarea "incalzirii globale", ca rezultat al actiunii oamenilor, lucru infirmat de toti specialistii neplatiti de elita globalista. Care elita, prin George Soros si Fundatia Ford, sponsorizeaza centrul sus mentionat si pe toti "specialistii" care lucreaza la implementarea strategiilor globaliste. Cum sa convingi oamenii ca trebuie sa se uniformizeze in saracie? Le bagi in fata ca vor lucra mai putin si vor lenevi mai mult, in scopul nobil de a scadea emisiile de dioxid de carbon.
• Te-ai intrebat vreodata cat costa marile ziare ale lumii?
V-ati intrebat vreodata care e raportul de pret intre ziarele romanesti si cele din Statele Unite, Marea Britanie, Spania si Franta? In Romania situatia sta astfel: cititorii scot din buzunar cel mai putin pentru a-si cumpara ziare tip tabloid- care costa un leu, si 3,5 lei pentru Ziarul Financiar. Conform unei analize realizate de Paginademedia.ro, tinandu-se cont de tiraj si costuri de productie, preturile cotidienelor romanesti sunt comparabile cu cele ale ziarelor din principalele state ale lumii. Tabloidul britanic The Sun costa, de exemplu, doi lei, in timp ce pentru un exemplar din The Guardian platiti la aceasta ora 7 lei, iar pentru The Observer 12 lei. In Franta, Le Parisien costa aproximativ 4,6 lei, in timp ce Le Figaro si Liberation 6,5 lei.
• Imprimeria Nationala a saracit din cauza cardurilor de sanatate
Imprimeria Nationala a ramas si datoare la stat, si fara bani din cauza cardurilor de sanatate, fiind "obligata" sa contracteze prin atribuire fara negociere, un credit de la BCR. Concret, compania trebuia sa produca faimoasele carduri de sanatate si a achizitionat materialele necesare, dar statul nu a mai facut comanda pentru carduri. Imprimeria Nationala era insa obligata sa achite statului TVA la materialele respective, dar nu mai avea din ce, asa ca a recurs la creditul BCR.
• PUTEREA
• Unii europeni ne iau de proşti cu largul concurs al Ministerului Agriculturii. Otrava rămâne la noi, soia la austrieci
România a aderat la "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", care susţine dezvoltarea culturilor de soia nemodificată genetic, în urma protestelor venite din partea unor organizaţii ecologiste. Acestea l-au acuzat pe ministrul român al Agriculturii că face jocurile companiilor ce produc organisme modificate genetic. Nici această declaraţie nu este prea "verde", având în vedere că se referă la soia convenţională, plină de pesticide. Se pare că tot acest scandal ajută, de fapt, industria altor state din UE, care are nevoie de soia nemodificată genetic la preţuri cât mai mici.
• Adrian Piteiu, directorul general Romgaz, acuzat de conflict de interese şi fapte de corupţie, şi-a dat demisia
Marcel Adrian Piteiu şi-a dat miercuri demisia din funcţia de director Direcţia explorare a Romgaz, fiind la dispoziţia societăţii, informează Romgaz, printr-un comunicat remis Agerpres. Demisia vine ca urmare a solicitării înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Agenţia Naţională de Integritate solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie cercetarea lui Adrian Marcel Piteiu, director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.
• Voiculescu, înapoi la Tribunal
Dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-au declinat competenţa. Instanţa supremă a admis excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei şi a dispus declinarea cauzei după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din funcţia de senator. Solicitarea a fost făcută marţi de avocaţii lui Voiculescu, care au depus în instanţă un exemplar din Monitorul Oficial cu demisia lui din Senat. Procurorii DNAl-au trimis în judecată, în 2008, pe fostul lider al PC, Dan Voiculescu, alături de fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş şi alte 11 persoane, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.
• Bursa: BVB vrea să-şi crească veniturile pe spinarea brokerilor
Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cere aprobarea acţionarilor pentru schimbarea comisioanelor percepute brokerilor la tranzacţiile intermediate, prin introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Potrivit analiştilor, această măsură va avantaja puternic marii investitori, în detrimentul celor cu rulaje mai mici.
• ROMANIA LIBERA
• Cine sunt favoriţii la zestrea CFR Marfă
Ionel Blănculescu afirmă că CFR Marfă a fost căpuşată în special în favoarea celui mai important operator privat feroviar de pe piaţă. Referirea este făcută la Grup Feroviar Român, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica. Firma acestuia a ajuns să deţină 30% din piaţa transportului feroviar de marfă, suflând în ceafa companiei de stat. "În primul an de la vânzarea societăţii CFR Marfă, veţi vedea că va fi adusă pe profit", spune Blănculescu. Operatorul privat ar avea oameni în interiorul CFR Marfă, iar o bună parte din directorii de la stat au migrat către operatorul privat, spune consultantul. El crede că şansele maxime în cazul privatizării CFR Marfă le va avea GFR. CFR Marfă se va scurge precum apa în pâlnie către acesta". Întrebat dacă austriecii de la OBB vor avea vreo şansă în faţa GFR, el afirmă că nu.
• Ce felie va rupe, în final, România din bugetul UE?
Disputele pe baza filozofiei de alcătuire şi modului de alocare naţională a bugetului de 1 trilion de euro a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 se vor tranşa mâine, când România va afla câţi bani va primi în următorii şapte ani. Vestea bună: vor fi mai mulţi ca în precedentul exerciţiu bugetar european. Vestea proastă: nu sunt la fel de mulţi pe cât speram. Contradicţiile între adepţii austerităţii transferate din bugetele naţionale în cel al UE (bugetul Uniunii nu reprezintă totuşi decât 1% din PIB-ul cumulat al statelor membre) şi apărătorii unui buget european mai cuprinzător, care să sprijine dezvoltarea, se vor tranşa mâine la Bruxelles.
• Drona, arma "autoapărării"? O notă secretă justifică ASASINAREA americanilor care reprezintă o ameninţare
Documentul publicat de NBC News, pe care preşedintele Barack Obama a refuzat să îl facă public, este elaborat de Ministerul Justiţiei şi pe cele 16 pagini sunt dezvoltate argumente juridice menite să dea o bază legală execuţiilor ţintite cu drone, cum a fost cazul la 30 septembrie în Yemen, când o dronă l-a vizat pe Anouar Al-Aulaqi, imam radical, cetăţean al Statelor Unite şi al Yemenului, care era responsabilul aripii yemenite a Al Qaeda, considerat drept instigatorul mai multor asasinate.
• ZIARUL FINANCIAR
• Un vicepreşedinte al Eximbank câştigă peste un milion de lei pe an
Un mandat de vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank i-a adus titularului un câştig de peste un milion de lei şi în 2010 şi în 2011. Venitul mediu lunar a trecut astfel de 20.000 de euro, putând stârni invidia omologilor din bănci mult mai mari şi cu responsabilităţi pe măsură. Sumele rezultă din declaraţia de avere a vicepreşedintelui Paul Ichim, aflat în prezent la al doilea mandat, dar şi din cea a fostei sale colege Luminiţa Manolache, care a plecat din bancă odată cu Ionuţ Costea, împreună cu care lucrase la Raiffeisen Locuinţe.
• Parcarea de la Universitate, ocupată în proporţie de 60 la sută de la deschidere
Locurile din parcarea subterană de la Universitate au fost ocupate 60 la sută, în medie, de la deschidere, doar patru la sută dintre utilizatori având abonament, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentantul grupului Interparking, Mihail Antol. In luna decembrie 2012, parcarea subterană de la Universitate a avut un grad de ocupare de aproape sută la sută, în această perioadă fiind organizate mai multe evenimente în piaţa amenajată deasupra parcării, cel mai mare fiind Târgul de Crăciun. Şoferii care şi-au lăsat maşinile în parcarea subterană de la Universitate au putut parca gratuit timp de două săptămâni după deschidere. Apoi, timp de o lună, şoferii nu au plătit pentru primele două ore de parcare.
• Soţia lui Dinu Patriciu cere împărţirea a 2,3 miliarde de euro
Dana Patriciu a cerut Judecătoriei Sectorului 1 ajutorul public judiciar al statului, respectiv scutirea de la plata taxei de trei la sută din suma de 2,3 miliarde de euro cât ar reprezenta, potrivit acesteia, averea totală a soţului ei, Dinu Patriciu. Judecătoria Sectorului 1 a început miercuri discuţiile în dosarul în care soţia omului de afaceri Dinu Patriciu solicită partajarea averii şi o jumătate din totalul acesteia. Într-un astfel de caz, persoana care solicită partajul este obligată la plata a trei la sută din suma totală precizată în cadrul acţiunii. Raportat la acest caz, soţia lui Dinu Patriciu cere scutirea de la plata a trei la sută din cele 2,3 miliarde de euro estimate ca reprezentând averea omului de afaceri.