REVISTA PRESEI 07.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 martie 2017

REVISTA PRESEI 07.03.2017

ADEVARUL

Fonduri nelimitate pentru autorităţile locale

Senatul dă undă verde pentru cheltuieli fără limită. Legea de aprobare a OUG 9/2017, criticată pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice, a primit, luni, votul senatorilor. Legea mai are doar un hop de trecut pentru a intra în vigoare, urmând să fie analizată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Concret, OUG 9/2017 conţine un articol prin care se suspendă până la 1 ianuarie 2018 o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Printre acestea se află şi obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depăşite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.

Lia Olguţa Vasilescu măreşte lefurile ca la Radio Erevan

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat, luni seară, pe Facebook, faptul că salariile bugetarilor vor creşte în medie cu 56%, însă în următorii patru ani. Lămuririle vin după ce Ministerul Muncii a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare. "Ca sa fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia ca s-a înţeles şi ca e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plata la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta", a scris Lia Olguţa Vasilescu pe contul de Facebook.

Şerban Nicolae vrea să suspende pentru o lună aproape tot Codul Penal

Legea graţierii va fi discutată marţi în Comisia Juridică a Senatului, ca primă Cameră sesizată, în prezenţa reprezentanţilor CSM şi a conducerii Administraţiei Penitenciarelor.Tot marţi vor fi dezbătute şi amendamentele propuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, care nu doar completează sau modifică pe alocuri proiectul Guvernului, ci, practic, îl rescrie din temelii în favoarea infractorilor. Liderul senatorilor PSD a propus câteva amendamente care graţiază integral faptele de corupţie prevăzute de Codul Penal, dar şi de alte legi anticorupţie. În plus, senatorul PSD le oferă infractorilor şansa de a comite fapte penale încă o lună de la intrarea în vigoare a legii, suspendând, practic, în acest timp întreaga legislaţie penală. Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu şi Adrian Severin sunt doar câţiva dintre beneficiarii legii.

Principala preocupare a aleşilor în primele două luni de mandat: salvarea penalilor

Partidele politice arată încă din primele două luni ale anului că sunt determinate să modifice legile în interes propriu, pentru a-şi scăpa o parte din membri fie de dosare penale, fie de probleme de integritate. Startul sarabandei de legi şi ordonanţe care modificau legislaţia penală într-un mod discutabil a fost dat de social-democratul Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu. La sfârşitul lunii februarie, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă privind pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a protestatarilor dacă prin manifestarea lor "au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat". Majoritatea parlamentară, sprijinită de UDMR, a modificat OUG, astfel încât un deţinut va primi 20 de zile reducere din pedepasă pentru fiecare aşa-zisă lucrare ştiinţifică.

Prozelitismul ortodox în şcoală, prevăzut în noua programă

Ora de Religie, aşa cum este prevăzută în noua programă pentru gimnaziu, seamănă a îndoctrinare şi prozelitism, susţin experţii în Educaţie care au studiat noul program şcolar ce urmează să fie aprobat de ministrul de resort. Mai mult, aceasta contrazice recomandarea Consiliului Europei potrivit căreia Religia ar trebui predată în şcoli doar ca Istorie a Religiilor. La sfârşitul clasei a VIII-a, elevii vor trebui să manifeste un comportament moral în acord cu valorile cultului ortodox şi să poată raporta experienţele din viaţa de zi cu zi la principiile religioase, cu respectarea identităţii şi diversităţii religioase. Asta spune noua programă pentru ora de Religie predată în gimnaziu, programă ce a fost în dezbatere publică până pe 13 februarie, iar acum urmează să fie aprobată de către ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

Jurnalista Alina Petrescu, noul purtător de cuvânt al Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a numit-o, luni, pe jurnalista Alina Petrescu în funcţia de consilier de stat, purtător de cuvânt al Guvernului. Alina Petrescu lucrează în presă de aproape 15 ani, debutând la TVR Internaţional, lucrând apoi aproape doi ani în redacţia EuroNews. Cea mai lungă perioadă, peste 10 ani, şi-a petrecut-o însă la Antena 3, unde a realizat mai multe emisiuni.

Dosarul numărul 5. DNA: Cum controla Sebastian Ghiţă, contra cost, licitaţiile din domeniul IT

Martorii sub acoperire şi martorii ameninţaţi au dat declaraţii la DNA în care au arătat că firmele din domeniul IT nu aveau nicio şansă să prindă contracte cu statul dacă înainte nu îi dădeau un comision lui Sebastian Ghiţă. Parte din banii pe care i-ar fi primit fostul parlamentar s-ar fi dus în campania electorală a lui Victor Ponta pentru alegerile prezidenţiale. Un martor sub acoperire, care activează în piaţa contractelor IT, a dat un exemplu concret şi a adus ca dovezi mai multe documente financiare. Este vorba de o licitaţie organizată de CNAS, privind proiectul "Cardul de Sănătate". Martorul a explicat că licitaţia a fost câştigată, în aprilie 2012, de firmele HP şi Novensis, iar Siveco România era subcontractor.

Dosarul Hexi Pharma a fost trimis în judecată

Procurorii Parchetului instanţei supreme au trimis în judecată, luni, la Tribunalul Bucureşti, dosarul Hexi Pharma, în care firma lui Dan Condrea este acuzată de 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. În dosar sunt judecaţi şi Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, precum şi Mihai Leva, directorul de producţie al companiei, ambii pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Ancheta în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, care s-a sinucis în timpul anchetei, a fost clasată. Procurorii din Parchetul General au menţinut însă sechestrul asigurator pus pe bunurile acestuia: terenuri, apartamente şi conturi bancare.

Primul pas spre realizarea zonei metropolitane Brăila-Galaţi

Despre unirea oraşelor Brăila şi Galaţi în cea mai mare zonă metropolitană din România se vorbeşte de 20 de ani, însă până acum demersurile au rămas doar pe hârtie, iar una dintre piedici a fost pusă de orgoliile celor două administraţii, care îşi disputau întâietatea în cadrul asociaţiei. Până şi denumirea acesteia era motiv de dispută. Acum, aceste diferende par a fi lăsate în urmă. Atât primarul brăilean Marian Dragomir cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac susţin că demersurile legate de colaborarea cu administraţia gălăţeană pentru o zonă metropolitană, au început să prindă contur încet-încet. Primul pas a fost deja făcut: s-a găsit o denumire care să convină ambelor comunităţi: "Dunărea de Jos".

BANCHERUL

Bancile si-au majorat marja de castig, crescand dobanzile la credite si micsorandu-le pe cele la depozite

Bancile si-au majorat marja de castig din dobanzi in luna ianuarie, crescand costurile creditelor noi in lei si micsorand randamentele la depozitele noi in lei, conform ultimelor statistici BNR. Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei a crescut de la 4,93% in decembrie 2016 la 5,15% in ianuarie 2017, pe fondul avansului ratelor indicilor pietei interbancare ROBOR in decembrie, in functie de care bancile calculeaza costul noilor imprumuturi pentru luna urmatoare. Dobanda medie la depozitele noi in lei a scazut de la 0,61% in decembrie la 0,54% in ianuarie, astfel ca bancile vor incasa in prima luna a anului venituri nete din dobanzi mai ridicate.

COTIDIANUL

Lucian Boia - un mare vînător de iluzii - Cornel Nistorescu

Istoricul Lucian Boia este un mare vînător de falsuri, un killer de idei şchioape şi de prejudecăţi pompoase. Lucian Boia ia un banc şi-l supune unui examen critic. Face o analiză spectaculoasă şi încheie operaţiunea cu o execuţie. Este iubit de doamne şi domnişoare pentru că la sfîrşitul lucrărilor sale mai toate cititoarele se trezesc la altă concluzie. Lucian Boia este un mare cititor de istorie pentru sufletul feminin, un adevărat erou al recitirilor de mituri false, de mistificări istorice. Nimeni nu ilustrează mai bine ca dînsul plăcerea de a redescoperi istoriei alte sensuri, unele chiar inexistente. De altfel, Lucian Boia nu se arată a fi un amator de arhivă, de documente, de şantiere arheologice. El iubeşte zvonul, prejudecata, tele-prostia crainicelor sau enormitatea publică, pe care se grăbeşte să le execute şi să le pună la punct.

Primii paşi către către secesiune ai Irlandei de Nord

În provincia britanică Irlanda de Nord (Ulster) încep negocieri între partidele pro-unioniste şi cele separatiste în vederea formării unui executiv regional după scrutinul de săptămâna trecută în care unioniştii au pierdut teren, anunţă RFI. În caz de eşec, guvernul britanic are de ales între convocarea unor alegeri repetate sau suspendarea executivului regional şi guvernarea directă de la Londra. Irlanda de Nord se găseşte în mijlocul unei crize politice de proporţii, poate cea mai mare de la Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt unui război civil care dura de 30 de ani. Pentru prima oară în istoria de 95 de ani a provinciei, partidele separatiste au obţinut împreună mai multe mandate decât cele unioniste.

O primă răsplată pentru UDMR de la guvernul Grindeanu

Fostul deputat UDMR, Laszlo Borbely, a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. Decizia premierului Sorin Grindeanu a fost publicată luni în Monitorul Oficial. În perioada decembrie 2009 - aprilie 2012, Borbely a ocupat funcţia de ministru al Mediului. Borbely, care va împlini 63 ani pe 26 martie, s-a născut la Târgu Mureş.

Radu Banciu, retransmis şi pe Gold FM. "Unşpe Metri"cu Radu Banciu şi Dan Bara

Cunoscutul jurnalist Radu Banciu, realizatorul emisiunii Lumea lui Banciu, vine cu o nouă emisiune, cu tematică sportivă de această dată, care va avea loc în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16.00 până la 17.00, pe B1 TV. Emisiunea se va numi "Unşpe Metri" şi îl va avea invitat permanent pe Dan Bâra, realizatorul emisiunii de pariuri, Un pont pe zi. "Vom despica actualitatea sportivă, sper să o facem într-un fel care nu există astăzi la televiziunile de sport, adică o discuţie de asta relaxată pe teme, despre orice, sarea şi piperul aduse de noi de acasă, adică nu cea din studio, în sensul în care putem trece peste nişte bariere şi într-adevăr să prezentăm lucrurile, dacă nu aşa cum sunt, aşa cum le vedem, tot ar fi ceva", a explicat Radu Banciu noul proiect editorial

CURENTUL

Penalul Daniel Chiţoiu are cele mai mari şanse de a deveni Viceguvernator al BNR

PSD şi ALDE par că au criteriu principal de selecţie la numirile pe funcţii dosarul penal pentru corupţie. Este şi cazul lui Daniel Chiţoiu căruia Camera Deputaţilor nu i-a aprobat urmărirea penală cerută de DNA. Chiţoiu, membru ALDE, vrea funcţia de viceguvernator al BNR, decizia urmând a fi luată prin votul Parlamentului, surse politice susţinând că acesta are sprijinul lui Tăriceanu şi al lui Dragnea, adică este ca şi votat. CV-ul său, aşa cum l-a prezentat DNA în cererea de ridicare a imunităţii, arată că acesta seamănă cu Olteanu care a luat şpagă 1.000.000 de Euro de la Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Ia să vedem filmul: în rolul lui Olteanu, Chiţoiu, în rolul lui Vîntu, Carabulea, în rolul lui Mihaiu, un om de-al lui Carabulea.

CURIERUL NATIONAL

Transelectrica recuperează greu creanţele

Potrivit datelor postate pe site-ul său, la 27 februarie a.c. compania avea de recuperat creanţe de 51,5 mil. lei doar pentru serviciul de transport şi sistem, faţă de 67 milioane lei cât anunţa în septembrie 2016. Cele mai mari datorii aparţin, ca şi anul trecut, Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare - 5,9 milioane de lei. Transelectrica vrea să recupereze pe cale juridică datorii de 10,7 milioane de lei în total, cele mai mari fiind ale Energy Holding, dar şi penalităţi de 3,9 milioane de lei de la ArcelorMittal Galaţi.

Microsoft: Dragostea de ştiinţă începe la 11 ani

Un studiu realizat pe un eşantion de peste 11.000 de fete şi femei cu vârste cuprinse între 11 şi 30 de ani arată că perioada în care se poate naşte şi stimula interesul pentru materii ca ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica (STEM) durează în medie 4 ani. În ultimul deceniu, ocuparea forţei de muncă în sectorul de tehnologie în Europa a crescut de trei ori mai repede decât media globală.

Erdoğan acuză autorităţile germane de "practici naziste"

Recep Tayyip Erdoğan recidivează în acuzele la adresa autorităţilor germane. După ce vineri a spus că "adăpostesc terorişti" şi s-a referit la un jurnalist arestat în Turcia ca fiind "agent german", preşedintele Turciei loveşte şi mai tare: "Practicile voastre nu se deosebesc de cele naziste de mai demult", a spus el într-o cuvântare la Istanbul, citat de Spiegel.de. El s-a gândit că aceste vremuri în Germania sunt demult apuse. "Însă ne-am înşelat", a adăugat el. Dacă tot e pe cale să transforme Turcia într-un sultanat, probabil că Erdoğan consideră că Germania este un "paşalâc turcesc". Ministerul de Externe german va trebui să dea sau nu aprobarea, pentru ca turcii rezidenţi în Germania să participe pe teritoriul federal la referendumul din aprilie. Pe teritoriul Germaniei locuiesc peste trei milioane de turci, dintre care 1,4 milioane cu drept de vot.

9 mil. euro, valoarea medie zilnică de tranzacţionare la BVB

BVB: BET atinge maximul ultimilor 9 ani. BET-TR ajunge la maxime istorice. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit, în februarie, 9 milioane de euro. Ludwik Sobolewski, CEO BVB: România iese din teritoriul activităţii reduse de tranzacţionare. Lucian Anghel, preşedinte BVB: Optimismul investitorilor are la bază cel puţin trei aspecte.

Cumpărând marca germana Opel, PSA devine al doilea gigant european in domeniul construcţiilor de automobile

La capătul a patru luni de negocieri, PSA a finalizat luni formalităţile de cumpărarea a mărcii germane Opel de la General Motors. Operaţiunea, al cărei cost este estimat intre 1,6 si 1,8 miliarde de euro, propulsează grupul francez pe a doua poziţie intre constructorii europeni de automobile, in urma grupului Volkswagen, cu o parte din piaţă de circa 17% si o producţie anuala de 4,3 milioane vehicule(fata de 3,14 milioane in 2016). Combinaţia intre PSA si Opel va permite atingerea in 2020 a unei producţii de 5 milioane vehicule anual, generând până la 2 miliarde de euro sinergii. Iar aceasta, fără închiderea uzinei germane, păstrând marca germană, pe care directorul general al PSA, Carlos Tavares, se va sprijini in vederea creşterii vânzărilor in afara Europei.

The Bridge va găzdui cel mai mare restaurant dintr-o clădire de birouri, de peste 1.000 mp

Centrul de afaceri The Bridge, dezvoltat de grupul Forte Partners în dreptul Pasajului Basarab din Bucureşti, va găzdui cel mai mare restaurant din cadrul unei clădiri de birouri din Capitală, Boutique Food Hall, cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, în urma unei tranzacţii intermediate de DTZ Echinox la începutul acestui an. Cu o suprafaţă închiriabilă de 57.000 mp, The Bridge reprezintă o componentă centrală a noului pol de birouri ce se conturează în zona Pasajului Basarab, prima etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de peste 36.000 mp, având finalizarea programată în luna septembrie a acestui an.

Grecia: Băncile vor să scape de credite neperformante de 5,5 mld. euro

În următoarele luni, vor fi restructurate credite de 1,1 miliarde de euro în industria oţelului, de un miliard de euro la dealerii auto, de 2-2,5 miliarde de euro în companiile hoteliere şi încă un miliard de euro la furnizorii spitalelor. Simultan, se va continua procedura de restructurare a nouă companii importante, valoarea creditelor neperformante ajungând la 1,7 miliarde de euro. Nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 116 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei.

EVENIMENTUL ZILEI

Legea lui Emil Constantinescu, adoptată ieri

Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate a Culturii şi Civilizaţiei Levantului, iniţiată la propunerea fostului preşedinte Emil Constantinescu, a fost adoptată ieri în plenul Senatului, după ce textul actului normativ a fost modificat în comisii conform cu cererea de reexaminare formulată de către şeful statului. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a precizat că are un amendament privind finanţarea institutului prin bugetul Academiei Române, în condiţiile în care acesta va funcţiona în subordinea Senatului. Potrivit senatorului USR, bugetul de 2,7 milioane de lei ar trebui să fie acordat printro suplimentare a bugetului Academiei Române. Amendamentul a fost respins în plenul Senatului.

Liderii marilor puteri din UE au luat DECIZIA

Liderii francez, german, spaniol şi italian au pledat luni, pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte, relatează AFP, citată de Agerpres. "Unitatea nu este uniformitate", a subliniat preşedintele francez, François Hollande, gazda acestui mini-summit organizat la Palatul Versailles la care au fost prezenţi cancelarul german, Angela Merkel, şi premierii spaniol, Mariano Rajoy, şi italian, Paolo Gentiloni. "Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferenţiate", a explicat şeful statului francez într-o declaraţie comună înaintea unui dineu de lucru. "Câteva ţări ar putea merge mai repede şi mai puternic, fără ca restul să fie îndepărtate, dar fără ca altele să se poată opune", a precizat François Hollande.

Butunoiu: Salariile în mediul privat vor creşte anul acesta cu până la 30%

Impulsionate de măririle din sectorul de stat dar şi de pretenţiile tot mai ridicate ale solicitanţilor de joburi, salariile din mediul privat vor creşte pe durata lui 2017. "Populişti sau nu, cei din Guvernul PSD-ALDE au sesizat bine - cea mai mare problemă a pieţei muncii din România o reprezintă diferenţa enormă dintre salariile mari şi cele mici", a declarat pentru Capital.ro specialistul în resurse umane George Butunoiu. Totuşi, el crede că majorările de salarii anunţate pentru sectorul bugetar nu pot fi puse în practică. "Salarii de peste 1.000 euro pe lună la o mare parte din personalul bugetar nu pot fi sustenabile", a spus Butunoiu.

Vodafone renunţă la costurile de roaming

Vodafone România, numărul doi pe piaţa locală telecom, lansează abonamente care oferă companiilor posibilitatea de a folosi, fără costuri suplimentare faţă de abonament, beneficiile de minute nelimitate şi de date naţionale incluse şi în ţările din Spaţiul Economic European, alcătuit din toate ţările din Uniunea Europeană plus Islanda, Lichtenstein şi Norvegia. Clienţii noi şi cei existenţi care vor opta pentru noile pachete îşi vor putea utiliza beneficiile în Spaţiul Economic European pentru abonamente începând de la 13 euro fără TVA. Oferta marchează o premieră pentru piaţa din ţara noastră şi face parte din campania prin care operatorul aniversează 20 de ani în România.

JURNALUL NATIONAL

Scandal pe majorările de salarii de la stat

Declaraţiile ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, dar şi aplicarea neunitară a prevederilor legii salarizării au redeschis scandalul legat de salarizarea în sistemul bugetar, care durează deja de şapte ani. Majorările despre care vorbeşte acum ministrul par irealizabile pentru sindicalişti, care susţin că se va crea un blocaj. Pe de altă parte, creşterea anunţată pentru bugetari ar putea crea haos pe piaţă, pentru că cele mai mari venituri vor fi la stat, în detrimentul sectorului privat. Sindicatele mai susţin că noua lege a salarizării se va face din nou prea repede şi astfel vor apărea greşeli grave.

Dosar Hexi Pharma: Ancheta procurorilor nu e menită să demonstreze o legătură între utilizarea biocidelor şi apariţia infecţiilor

Parchetul General susţine că ancheta realizată în dosarul Hexi Pharma nu este menită să demonstreze o eventuală legătură de cauzalitate între utilizarea produselor acestei companii şi apariţia anumitor infecţii în spitale, iar dosarul trimis în instanţă nu deschide calea participării la proces a unor părţi vătămate. Compania Hexi Pharma a fost trimisă luni în judecată pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care 7 având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei.

Cota diferenţiată de impozitare nu este posibilă

Aplicarea unei cote diferenţiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, nu este posibilă, în condiţiile în care veniturile bugetare sunt la un nivel extrem de mic, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "In programul de guvernare se stipulează că se intenţionează ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să se treacă la o cotă diferenţiată redusă faţă de nivelul curent, adică 10% peste 2.000 de lei brut şi 0 pentru salarii sub 2.000 de lei. Orice economist responsabil va spune răspicat că acest lucru nu se poate. România are cele mai mici venituri bugetare din Europa. În momentul când noi avem venituri din taxe şi impozite de 25 şi ceva la sută din PIB şi media europeană este de 40, cred că ne este clar tuturor unde suntem, în ce viteză suntem", a spus Ionuţ Dumitru.

NATIONAL

Banii de chirie, înapoi la MAI!

Rapoartele întocmite de către structurile de control ale Ministerului de Interne ar bloca pur si simplu activitatea procurorilor militari, dacă li s-ar da curs tuturor. Pentru că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, este vorba de mii de cazuri in care nu doar că exista suspiciuni, dar s-a si probat faptul că ofiţerii care încasează bani de chirie nu stau efectiv la domiciliile declarate. Iar in unele cazuri situaţia este cu atât mai stânjenitoare cu cat este vorba inclusiv despre ofiţeri superiori care conduc structuri de elită din cadrul Ministerului de Interne. Si care stăteau, in acte, "înghesuiţi" in aceleaşi apartamente sau pe aceeaşi scară, la cine ştie ce cunoştinţe sau rude cărora le-au cerut sprijinul pentru încheierea unor contracte fictive.

Antifrauda se dizolva!

Dezvăluirile "National" cu privire la "dizolvarea" Direcţiei Antifraudă in cursul acestui an se confirma pe zi ce trece. Astfel că, după ce deja de câteva luni de zile, la conducerea operativa a instituţiei nu se mai află practic nimeni, după ce foştii şefi au fost "ejectaţi" din sistem sau au preferat să se retragă la alte structuri, acum s-a dat semnalul si pentru restul angajaţilor să spele putina cât mai au timp. Drept urmare, in urma unui ordin al noului preşedinte al ANAF-ului, angajaţilor de la Direcţia Antifraudă le-au fost reduse sporurile de risc si cel de suprasolicitare psihică de la 25 la suta din salariul brut, cum era până acum, la doar cinci procente. Inspectorii de la Antifraudă vor primi practic salarii cu mult mai mici, aceştia fiind astfel invitaţi sa plece de unii singuri, ca să nu fie prea "gălăgioasă" operaţiunea de "dizolvare" a structurii, până la sfârşitul acestui an...

ROMANIA LIBERA

Un joc sinistru câştigă adepţi pe Internet

Autorităţile nu au încă un verdict oficial asupra morţii băiatului de 17 ani, din Codlea, care a fost găsit spânzurat în pădure, dar tinerii din jurul acestuia încep să vehiculeze o ipoteză şocantă. Colegii şi profesorii susţin că nu au văzut la acest elev semne de depresie. Tinerii din comunitatea locală susţin acum că elevul s-a sinucis pentru că aşa i s-a cerut pe internet, în timpul unui joc sinistru, care a făcut victime şi în alte ţări, informează TVR. Celor care se înscriu, jocul le desemnează un "stăpân", adică o persoană care, timp de un anumit număr de zile, le dă tot felul de misiuni obligatorii. Uneori, le cere să se sinucidă. 150 de tineri din Rusia şi-au pus capăt vieţii anul trecut, la finalul acestui joc, care s-a extins acum în Europa. Deocamdată, procurorii nu confirmă această ipoteză.

Majorări de până la 267% incluse în Legea salarizării

Proiectul Legii salarizare unitare a bugetarilor, discutat azi de reprezentanţii Ministerului Muncii cu sindicate reprezentantive pentru personalul din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării, prevede că cea mai mare majorare salarială este de 267%. Potrivit proiectului prezentat luni sindicatelor din Ministerul de Interne, obţinut de Mediafax, creşterile salariale se vor face gradual până în anul 2021, cea mai mare majorare fiind pentru gradul de soldat din MApN, de 267%, în timp ce la MAI, creşterea cea mai mare va fi la funcţia de plutonier major, de 126%.

Consilierul pentru securitate naţionala al lui Trump - un fost consilier al lui Viktor Orban!

Întâlnirea Putin - Orban nu a decurs atât de bine pe cât şi-ar fi dorit prim-ministrul ungar. Nu din motive ideologice (doamne fereşte!), ci datorită lăcomiei. Vladimir şi-a extins pretenţiile atât în ceea ce priveşte bine-cunoscutul contract de 10 miliarde de dolari pentru gaz rusesc, dar şi alte pretenţii economice de export din partea Rusiei şi nimic înapoi pentru exportul maghiar. Lăcomia lui Putin a făcut ca întâlnirea să nu apropie atât de tare şi de repede cele 2 ţări pe cât şi-ar fi dorit Orban. Putin ştie cât valorează acum forţa Rusiei pentru Ungaria, care s-a autoexclus din mai toate cluburile occidentale şi după ce l-a făcut să-şi taie punţile de legatură îl joaca pe Orban după bunul plac. În acest moment Ungaria riscă să devină încet noul Belarus,

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare producător de textile de pe piaţa românească, a decis să închidă fabrica de la Urziceni

Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lucrează în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese. Majorarea costurilor de producţie prin creşterea salariului minim precum şi deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului au determinat închiderea fabricii, spun acţionarii companiei. Alison Hayes, o companie cu un total de aproape 1.400 de salariaţi în două fabrici şi un birou de design, lucrează doar cu clienţi din Marea Britanie.

Austriecii de la Strabag caută să vândă hotelul JW Marriott

Grupul austriac Strabag tatonează vânzarea hotelului de cinci stele JW Marriott din Capitală, unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute de pe piaţă. De această vânzare s-au arătat interesaţi atât investitori străini, cat şi locali printre care şi fraţii Pavăl, care controlează lanţul de magazine de bricolaj Dedeman, potrivit surselor din piaţă. Momentan se poartă doar discuţii între părţi, fără a fi lansat un proces oficial de vânzare. O eventuală tranzacţie ar putea aduce în buzunarele austriecilor peste 100 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. Hotelul de lux JW Marriott din Bucureşti, situat în apropierea Palatului Parlamentului, are 402 camere, 12 săli de conferinţe (cu o suprafaţă totală de aproximativ 2.000 mp) şi şase restaurante şi lounge-uri.

Mizele din spatele unirii BVB şi Sibex: derivate la BVB, câştig din fuziune de 10 milioane de lei şi salvarea Sibex

Candva două mari rivale, bursa de valori de la Bucureşti şi cea de la Sibiu se pregătesc pentru marea fuziune, un proiect mai vechi, dar care pană în prezent nu a putut fi concretizat din cauza orgoliilor. Acţionarii Sibex ar urma să primească o acţiune BVB pentru fiecare 83 de acţiuni deţinute la Sibex, prima de fuziune de pe urma fuziunii s-ar ridica la 10 mil. lei, bursa de la Sibiu, de şase ani pe pierderi, ar urma să se desfiinţeze, iar la Bucureşti ar reveni deriva­tele, dispărute de pe această piaţă din 2013. Toate aceste aspecte reies din proiectul de fuziune al celor două burse, primul demers de acest fel în direcţia unei singure burse în Romania. Procesul prin care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) absoarbe bursa de la Sibiu (Sibex) pare a fi intrat în linie dreaptă în condiţiile în care acţionarii şi-au dat acordul de principiu, iar în aprilie vor vota cu privire la aprobarea finală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb