REVISTA PRESEI - 07.04.2012

Willy Homner
Revista Presei / 7 aprilie 2012

ADEVĂRUL

Privatizarea Cupru Min a fost anulată. Ministerul Economiei: Canadienii au fost neserioşi!

După mai bine de 18 ore de negocieri, statul român şi reprezentaţii firmei canadiene Roman Copper Corp. nu au reuşit să ajungă la un acord pentru contractul de privatizare a Cupru Min. Pentru că acest contract nu s-a semnat în termen de 10 zile de la desfăşurarea licitaţiei, aceasta devine nulă, urmând ca procesul să se reia. Lucian Bode, ministrul Economiei, a declarat că firma canadiană nu a dorit ca acest contract să fie făcut public, nici să depună garanţiile cerute de stat pentru a se asigura că firma îşi respectă angajamentele de mediu pe care şi le-a asumat.

Ministrul Economiei: Vom relua procesul de privatizare prin licitaţie a Cupru Min

Lucian Bode, ministrul Economiei, a declarat în această dimineaţă, după mai bine de 18 ore de negocieri cu reprezentanţii firmei canadiene Roman Copper Corp., că licitaţia prin care aceasta câştigase controlul societăţii miniere Cupru Min Abrud a fost anulată şi că procesul se va relua după ce Ministerul va efectua o analiză a situaţiei. Totodată, acesta a arătat că a existat un număr ridicat de companii care au fost interesate de privatizarea Cupru Min, în ultima etapă, la licitaţia propriu-zisă participând trei firme. Acesta a dat de înţeles că negocierile cu Roman Copper nu vor mai continua.

Băsescu le-a scris lui Ponta şi lui Antonescu: Sunt dispus să demisionez condiţionat

Preşedintele Traian Băsescu le-a scris liderilor Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, arătând că ar fi dispus să demisioneze condiţionat. Şeful statului militează pentru revenirea la mandatul de patru ani pentru preşedinte. Şeful statului susţine că ar vrea alegeri anticipate în acest an. Băsescu cere liderilor USL ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale.

Cum reacţionează liderii Opoziţiei la propunerea lui Băsescu de a demisiona în schimbul modificării Constituţiei

Liderii Opoziţiei au comentat succint scrisoarea în care preşedintele Traian Băsescu le-a propus să demisioneze condiţionat, în schimbul modificării Constituţiei, spunând că este vorba despre una dintre diversiunile şefului statului. Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că propunerea este o diversiune, aruncată înaintea Congresului USL pe care Opoziţia îl pregăteşte pentru acest weekend. "Nu comentez acum diversiunile preşedintelui! Mâine avem un congres important!", a spus liderul PNL. La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, a spus de asemenea că totul este o diversiune a preşedintelui şi că "nu îl mai crede de mult". Întrebat dacă nu crede în sinceritatea propunerii şefului statului, Constantin a răspuns cu o întrebare: "Dumneavoastră îl mai credeţi?" Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus ironic ca şi cum n-ar fi înţeles întrebarea reporterilor: "Şi-a dat demisia? Foarte bine". Apoi a revenit: "Să îşi dea demisia, spre binele poporului!"

Cristian Preda: "Propunerea formulată de preşedinte strică nunta pe care o pun la cale partidele din USL"

Europarlamentarul Cristian Preda, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, scie, pe blogul său, că propunerea formulată liderilor USL de către şeful statului, vineri seară, "strică nunta" pe care o pun la cale de multă vreme partidele din Uniune. "Traian Băsescu le-a scris liderilor USL că e gata să demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidenţiale şi legislative de anul acesta să se ţină simultan. Condiţia? Participarea USL la revizuirea Constituţiei, punând în aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma să aibă loc pe 10 iunie. Propunerea formulată de preşedinte strică nunta pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL. E o nuntâ bizară: cu trei miri şi o singură promisiune, adică debarcarea lui Băsescu. Useliştii se pregăteau să transmită publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt conţinut politic", scrie Cristian Preda.

PDL vrea să se situeze la dreapta politicii româneşti

Toţi democrat-liberalii au folosit conceptul "dreapta" ca termen cheie în discursurile din ultimele săptămâni, de la plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL, care s-a întors cu faţa către viitor afirmând că împreună cu liberalii "va construi dreapta politică modernă" în România. Astfel, fostul pedelist şi-a asumat indirect că nu există o dreaptă în România. Valeriu Stoica a afirmat, vineri, la RFI, că "se va produce cel mai probabil o defecţiune în interiorul USL, după alegerile locale, astfel încât PNL să realizeze că PSD este de fapt nucleul dur şi că liberalii îşi pierd identitatea în cadrul uniunii socialiste".

Gabriel Resources: "Decizia instanţei nu afectează avizarea proiectului Roşia Montană"

Reprezentanţii Gabriel Resources, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation, susţin că decizia Curţii de Apel Alba Iulia privind anularea hotărârii Consiliului Local Roşia Montană din ianuarie 2009 nu afectează procesul de autorizare a proiectului minier. "Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu se aplică în privinţa deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană de a adopta documentaţia PUG şi PUZ, despre care ştim că sunt încă valide şi legale (...) Compania confirmă că toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua în acord cu prevederile legale. În plus, noul proiect de documentaţie de urbanism pentru proiect este într-un stagiu avansat (...) şi va rezulta în emiterea unui noi PUZ. Comunităţile locale afectate de proiect au iniţiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG", se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Comenzile din industrie au scăzut în februarie cu 15%

Comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, au scăzut în februarie atât faţă de luna precedentă, cu 15%, cât şi faţă de februarie 2011, cu 0,8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Evoluţia din februarie a fost determinată de scăderile din industria bunurilor intermediare (de 28%) şi industria bunurilor de capital (8,3%). Creşteri s-au înregistrat la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (28,6%) şi a bunurilor de uz curent (5,3%). Comparativ cu ianuarie-februarie 2011, indicatorul a scăzut în primele două luni ale anului în curs cu 1,3%, urmare a scăderilor înregistrate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,8%), industria bunurilor intermediare (4,2%) şi industria bunurilor de capital (0,2%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 6,9%. Totuşi, cifra de afaceri a urcat pe total industrie cu 1,1% în februarie, comparativ cu prima lună a anului, datorită creşterii industriei prelucrătoare (1,8%). Industria extractivă a scăzut cu 11,4%.

Pieţele europene se află din nou sub presiune

Noi tensiuni au apărut pe pieţele europene după ce scăderea cursului euro a forţat banca centrală a Elveţiei să intervină pe piaţa valutară iar dobânzile obligaţiunilor spaniole au atins cel mai mare nivel din acest an. În timp ce volumul tranzacţiilor a fost scăzut înainte de vacanţa de Paşte, agenţii bursieri au declarat că aceste tensiuni reflectă erodarea sentimentului optimist care a susţinut creşterea randamentului obligaţiunilor, acţiunilor şi al euro de la începutul anului. Totodată, rezultatul slab al licitaţiei de obligaţiuni spaniole de miercuri a reamintit investitorilor că criza datoriilor suverane este departe de a fi rezolvată în pofida măsurilor Băncii Centrale Europene, anunţă publicaţia financiară "Wall Street Journal".

Ce a făcut Boeing astfel că este pe cale să devină cel mai mare producător de avioane al lumii, depăşing Airbus

Boeing a livrat mai multe avioane decât Airbus în primul trimestru, iar în acest an ar putea deveni cel mai mare producător de aeronave la nivel mondial. Acest lucru s-ar întâmpla pentru prima dată în ultimii nouă ani, relatează Reuters. Compania europeană Airbus a anunţat vineri o creştere de 10% a livrărilor în primul trimestru, la 131 de avioane, comparativ cu intervalul similar din anul trecut. Grupul american Boeing a raportat joi că în primul trimestru a livrat 137 de aeronave, cu 32% mai mult faţă de anul precedent. Ambii producători majorează producţia celor mai bine vândute modele, Boeing 737 şi Airbus A320, pentru a acoperi cererea venită în special din Asia. Boeing a reuşit să devanseze Airbus în primul trimestru după ce a lansat la sfârşitul anului trecut două noi modele a căror producţie fusese mult întârziată, 787 Dreamliner şi versiunea îmbunătăţită a aeronavei 747.

Defecţiune la Centrala de la Cernavodă! Unitatea 2 a fost oprită

Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice Cernavodă a fost oprită controlat vineri din cauza defectării unei vane de control nivel din circuitul secundar de apă de răcire, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. Conform procedurilor, au fost demarate lucrările pentru remedierea defecţiunii, iar repornirea Unităţii 2 este estimată pentru după-amiaza zilei de duminică, 8 aprilie 2012. Potrivit Nuclearelectrica, nu au fost emisii sau deversări periculoase pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător.

Stare de alertă în Israel, de Paşti

Serviciile de securitate israeliene sunt în stare de alertă înaintea Paştelui evreiesc, care începe vineri seară, şi a Paştelui romano-catolic, care este duminică, informează ziarul Haaretz, în ediţia online. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei a comunicat că starea de alertă este valabilă în întreaga ţară, în special în spaţiile publice din Ierusalim, care atrag mii de pelerini. Armata israeliană a confirmat starea de alertă, anunţând închiderea temporară a punctelor de trecere spre Cisiordania.

EVENIMENTUL ZILEI

Răspunsul Opoziţie la oferta lui Traian Băsescu de a demisiona

Opoziţia va da, astăzi, startul campaniei electorale. PSD, PNL şi PC se întrunesc începând cu ora 10.30 în congrese extraordinare desfăşurare la Romexpo. Scopul: oficializarea tandemului USL Victor Ponta-premier, Crin Antonescu-prezidenţiabil. Apoi, de la ora 13.30, 10.000 de membri PSD, PNL şi PC se vor reuni în pavilionul central al Romexpo pentru un miting unde vor ţine discursuri cei trei lideri USL şi invitatul special Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Preşedintele Traian Băsescu a dat o temă de gândire membrilor PSD, PNL şi PC prezenţi astăzi la congresele propriilor partide. Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Opoziţiei, preşedintele Băsescu şi-a exprimat disponibilitatea de a demisiona şi de a se organiza alegeri prezidenţiale anticipate, simultan cu cele parlamentare. Traian Băsescu a pus însă o condiţie: Opoziţia să accepte ca modificarea Constituţiei să aibă loc în acest an.

Parada traseiştilor: USL îşi prezintă "trofeele" politice

Cei mai noi dintre social - democraţi şi liberali, care au dezertat din PDL, vor primi astăzi girul "poporului" USL. Opoziţia va da, astăzi, startul campaniei electorale printr-un mare miting organizat în pavilionul central al Romexpo. PSD, PNL şi PC au mobilizat din întreaga ţară 10.000 de membri care să aplaude validarea tandemului Victor Ponta - premier, Crin Antonescu - prezidenţiabil. De asemenea, la "Congresul" USL - aşa cum a fost el intitulat de reprezentanţii Opoziţiei - se va adopta o rezoluţie de necolaborare politică cu PDL şi Traian Băsescu.

Privatizarea Cupru Min a eşuat. Canadienii nu au acceptat condiţiile Guvernului

Privatizarea companiei Cupru Min Abrud a eşuat. Nici după două zile de negocieri intense, partea română şi noul cumpărător, firma cu acţionariat canadian Roman Copper, nu s-au înţeles în ceea ce priveşte condiţiile vânzării scrie mediafax.ro. Practic, Guvernul României a cerut noului investitor să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să plătească în cel mult o lună de zile preţul integral al Cupru Min şi să accepte ca documentele de privatizare să fie făcute publice. Roman Copper a refuzat aceste condiţii, astfel încât contractul nu a mai fost semnat până la sfârşitul zilei de ieri, când era termenul limită.

Bucureştiul a devenit un târg de primăvară

Chiar dacă meteorologii anunţă vânt, ploi şi chiar ninsori, nu trebuie să staţi în casă: vă aşteaptă meşteşugarii şi minunăţiile lor. Târguri tradiţionale, spectacole şi ateliere de creaţie. Bucureştiul va îmbrăca haine de sărbătoare astăzi şi mâine. Ce vom putea vizita în acest weekend şi cum ne putem distra: Muzeul Naţional de Geologie. Organizează atelierul de creaţie "Fabrica iepuraşului Ţup, Ţup". Programul începe la ora 11.00. Muzeul Municipal Bucureşti. Târg Handmade de Florii, între orele 10.00 şi 19.00. Intrarea este gratuită. Parcul Cişmigiu. Cea de-a III-a ediţie a evenimentului cultural "Tradiţii şi Flori de Sărbători" va avea loc începând de astăzi şi până pe 16 aprilie. Programul manifestărilor va fi cuprins în intervalul orar 10.00 - 20.00 şi va include un târg de Paşte, expoziţie de iepuri, plimbări cu trăsuri şi ponei, târg şi expoziţie de flori.

Se strânge laţul pentru Sandu şi Dragomir

Sechestrul pus de procurori pe bunurile celor doi tartori din fotbalul românesc indică faptul că sunt dovezi care-i incriminează. Cazul dezafilierii echipei de fotbal Universitatea Craiova tinde să devină o telenovelă mult mai lungă şi mai încâlcită decât mult-discutatul "Dosar al Transferurilor". Procurorii antico­rupţie au început să pună sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale celor care au semnat pentru dezafilierea echipei Universitatea Craiova, dar, potrivit unor surse judiciare, s-au pus lacătele doar pe o casă a lui Mircea Sandu şi pe trei imobile aflate în proprietatea lui Mitică Dragomir.

FRANŢA: Duelul promisiunilor electorale

Ecoul masacrului de la Toulouse s-a mai stins în Franţa, unde campania pentru alegerile prezidenţiale continuă. Nicolas Sarkozy repune pe tapet tema economică. Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de primul tur de scrutin, preşedintele Nicolas Sarkozy şi-a prezentat în sfârşit un program politic clar, cu multe cifre, din care nu au lipsit atacurile la adresa principalului său contracandidat, socialistul Francois Hollande. Dacă imediat după atacul din Toulouse, Sarkozy a marşat pe problema imgraţiei, preşedintele-candidat a revenit la chestiunea economică. Sarkozy i-a asigurat, joi seara, pe francezi că dacă îl vor realege va cere îngheţarea contribuţiei ţării la bugetul UE, realizând o economie de 600 milioane de euro pe an, şi că va face să fie votată "regula de aur" bugetară, recomandată de Bruxelles, ce prevede înscrierea în Constituţie a obiectivului privind echilibrul finanţelor publice.

Obama îi trimite mesaje liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei

Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a transmis un mesaj liderului suprem iranian Ali Khamenei, în care îl asigură că, în schimbul anumitor garanţii, Washingtonul ar accepta ca Teheranul să continue un program nuclear civil. Mesajul respectiv i-a fost încredinţat, la finele lunii trecute, de Obama premierului turc Recep Tayyip Erdogan în cursul unei întrevederi ce a avut loc la Seul, relatează "The Washington Post". Premierul turc i-a transmis mesajul liderului suprem iranian câteva zile mai târziu, cu ocazia unei vizite la Teheran, a afirmat editorialistul David Ignatius. "Obama nu a precizat dacă Iranul va putea să-şi îmbogăţească uraniul pe teritoriul său în cadrul unui program nuclear civil pentru care SUA şi-ar da acordul", a afirmat editorialistul. Ali Khamenei ar urma să confirme printr-un angajament concret declaraţiile sale din 22 februarie, când a afirmat că "Iranul nu a încercat şi nu va căuta niciodată să obţină armă atomică", menţionează cotidianul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb