REVISTA PRESEI 07.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 aprilie 2015

ADEVARUL

Traian Băsescu: Putin va ajunge la gurile Dunării; Occidentul a ratat ocazia să-l oprească

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la B1 TV, despre relaţia României cu Republica Moldova, despre parcursul european al moldovenilor, dar şi despre justiţia din România. Traian Băsescu: Federaţia Rusă nu se va opri până nu controlează tot sudul Ucrainei până la gurile Dunării. Acest tandem îi face stăpânii Mării Negre. După părerea mea, Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin. El va ajunge la gurile Dunării. Acum l-au lovit şi sancţiunile, şi căderea preţului ţiţeiului. Cred că dacă Putin avea preţul ţiţeiului la 100-105 dolari barilul, azi era aproape de Odessa. Putin are 40.000 de militari în Crimeea. Eu, când am avut ocazia să discut foarte privat cu politicienii moldoveni, le-am spus că s-ar putea să meargă către Vest fără Transnistria. Ideal, în viitor, ar fi dacă s-ar consolida Ucraina să poţi proceda la un schimb de teritoriu.

25 DE ANI DE CAPITALISM. Caritas, prima ţeapă naţională

"Adevărul" continuă campania "25 de ani de capitalism" cu povestea celei mai mari escrocherii din istoria României moderne, fenomenul Caritas, jocul piramidal care, între 1992 şi 1994, a isterizat România şi a păgubit o mare parte din populaţia ţării. Caritas este imaginea perfectă a haosului care stăpânea ţara în primii ani după Revoluţie. Ioan Stoica, un contabil originar din Braşov, a ademenit milioane de români cu iluzia îmbogăţirii peste noapte, lăudându-se că a ticluit o formulă matematică secretă prin care poate să înmulţească banii şi să scoată România din sărăcie. Oricine depunea bani la Caritas urma să primească, după trei luni, de opt ori mai mult, iar respectarea acestei promisiuni în prima parte a desfăşurării jocului şi mediatizarea "miracolului" au creat o reacţie în lanţ. În toamna lui 1993, şeful Băncii Naţionale a României estima că o treime din lichidităţile ţării sunt la Caritas. Numai în primele nouă luni ale acelui an se depuseseră 1.000 de miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul României era de 2.000 de miliarde.

Vasile Africanul - Viaţa de Hollywood a lui Frank Timiş, patronul minei din Burkina Faso

Viaţa lui Frank Timiş, validat de revista Forbes USA în 2011 drept al doilea cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, poate fi o sursă de inspiraţie pentru un film holywoodian. Fost traficant de droguri în adolescenţă, a ajuns mai apoi manipulator al Bursei londoneze şi vânător de resurse în Africa. Numele lui Frank (Vasile) Timiş, proprietarul minei de mangan din Tambao - Burkina Faso, de unde a fost răpit în week-end un ofiţer de securitate român, nu e pentru prima dată în centrul unei situaţii controversate. Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani Frank Timiş a ţinut prima pagină a presei internaţionale cu scandaluri financiare şi din viaţa personală. Numele său a devenit cunoscut în România în 1995, când a cumpărat a plătit statului român 3 milioane de dolari pentru dreptul de exploatare al aurului de la Roşia Montană. Reţeta secretă a lui Timiş constă în a vinde către investitori potenţialul imens, de multe ori iluzoriu, al unor proiecte de exploatare a resurselor sau infrastructurii, mai ales în zone subdezvoltate precum Africa de Vest

Noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, cheltuieli lunare mai mari decât salariul

Eugen Orlando Teodorovici, noul ministru al Finanţelor Publice, are patru împrumuturi care, însumate, depăşesc 800.000 de euro pentru care trebuie să plătească, lunar, peste 5.400 de euro. Potrivit unei anchete realizate de Digi24, salariul ministrului nu acoperă nici măcar un sfert din datoriile pe care le are acesta, însă Teodorovici ar obţine venituri şi din chirii. Teodorovici are patru case în Bucureşti, una dintre ele fiind moştenită, iar alte trei cumpărate cu credite ipotecare contractate în 2007 şi 2008. Împrumuturile de la bănci însumează 712.000 de euro. În 2011, ministrul Finanţelor a mai luat, de la o persoană fizică, 100.000 de euro împrumut, bani ce trebuie să îi înapoieze în zece ani. În total, arată declaraţia de avere, ministrul are datorii de 812.000 de euro. Veniturile lunare ale ministrului Teodorovici vin din două surse, respectiv din salariul său de aproximativ 1.200 de euro, dar şi din închirierea uneia dintre case, cu 5.000 de euro.

ANAF lansează un nou serviciu disponibil în Spaţiul Privat Virtual: depunerea online a declaraţiei de venit

ANAF ne anunţă că, începând din 6 aprilie 2015, formularul 200 prin care contribuabilii trebuie să-şi declare veniturile realizate în anul 2014 se poate depune şi on-line, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile administraţiilor financiare sau la oficiul poştal. Potrivit unui comunicat al ANAF, Declaraţia 200 se completează şi se depune până la data de 25 mai 2015 inclusiv de către persoanele fizice care au realizat, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din: 1. activităţi comerciale 2;. profesii libere; 3. drepturi de proprietate intelectuală; 4. cedarea folosinţei bunurilor (chirii) cu titlu de activitate independentă (peste 5 contracte); 5. cedarea folosinţei bunurilor (chirii); 6. activităţi agricole care nu sunt impuse pe baza normelor de venit; 7. operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract; 8. transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise; 9. silvicultură; 10. piscicultură.

Cătălin Prisăcariu, dat afară de la B1 TV

Emisiunea "Butonul de panică", realizată zilnic de Cătălin Prisăcariu, de la ora 19:00, a fost scoasă din grila de programe a postului B1 TV, iar jurnalistul a fost concediat, motivul invocat fiind "situaţia financiară precară". Aceeaşi soartă a avut-o şi emisiunea Sorinei Matei, "Actualitatea Românească", transmisă de la ora 20:00, fiind înlocuită de cea a lui Sabin Orcan.

Ultima fază a socialismului: Venezuela a rămas fără hârtie igienică

După 16 ani în care s-a aflat sub conducerea comunistă impusă de Hugo Chavez şi urmaşii săi, Venezuela a demonstrat că "socialismul secolului XXI", după cum îşi intitulează politica ţării, este aproape la fel ca cel al secolului XX. Lipsurile sunt atât de severe încât se solicită oaspeţilor hotelurilor să-şi aducă singuri hârtie igienică şi săpun. "Este o situaţie extremă. De peste un an nu mai avem hârtie igienică, săpun, orice fel de lapte, cafea sau zahăr. Aşa că trebuie să le spunem oaspeţilor noştri să vină pregătiţi", explică Xinia Camacho, proprietara unui hotel de 20 de camere aflat lângă parcul naţional Sierra Nevada. Şi hotelurile mai mari se confruntă cu asemenea probleme, cumpărându-şi hârtia igienică şi alte produse de bază de pe piaţa neagră, unde costă şi de şase ori mai mult decât preţul standard.

BANCHERUL

Bogdan Olteanu (BNR) si Marius Dunca (ANPC) se bat pentru înfiinţarea unei noi instituţii de soluţionare pe cale amiabila a litigiilor dintre bănci si clienţi

După ce bancherii romani nu au reusit pana acum sa infiinteze o institutie tip ombudsman de solutionare pe cale amiabila a litigiilor cu clientii, asa cum exista in multe tari, fiind nevoiti acum sa cheltuie milioane pe avocatii care sa-i reprezinte in mii de procese cu clientii, BNR considera ca este momentul pentru înfiinţarea unui astfel de mecanism independent care sa rezolve problemele dintre clienţi si bănci, înainte de a se ajunge in justiţie. Ocazia este data de Directiva UE nr.11 din 2013, ce trebuie implementata in legislatia nationala pana in 9 iulie 2015. Drept urmare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), condusa de PSD-istul Marius Dunca, a publicat încă de la finalul lunii august 2014 un proiect de lege pentru transpunerea directivei, proiect despre care a aflat in sfârşit si BNR si pe care incearca acum sa-l conteste. Asta pentru ca ANPC se autopropune in proiectul de lege ca fiind autoritatea responsabila de aceast nou mecanism de mediere, ceea ce poate părea firesc, având in vedere ca si in prezent se ocupa de protectia clientilor bancilor. BNR sugereaza insa ca am avea nevoie de un organism independent de interesele politice.

CURENTUL

MICROSOFT, ajutor de la statul român pentru 200 de locuri de muncă. Fie primit!

În luna septembrie a anului trecut, o ştire zguduia România: 9 foşti miniştri prejudiciaseră bugetul României cu peste 60 milioane de EURO prin cumpărarea supraevaluată de licenţe MICROSOFT. Câteva săptămâni mai târziu, Guvernul României acorda un ajutor de stat pentru Microsoft de 5,06 milioane de Euro. Schema de ajutor de stat reglementată prin HG-ul nr.797 /2012 vizează investiţiile care promovează utilizarea tehnologiilor noi în domeniul informaticii şi crearea a cel puţin 200 de locuri de muncă. Rămâne totuşi surprinzător să vedem firmele ce sunt finanţate de statul român. Ne-am fi aşteptat să vedem o listă de companii renumite româneşti, dar surpriză , cine apare pe lista finanţărilor? Cap de listă este compania MICROSOFT. În mod incredibil, după plata a zeci de milioane de euro pe nevăzutele licenţe, în iulie 2013 compania MICROSOFT mai primeşte de la statul român, cadou, ajutor de stat, o sumă de 5,06 milioane de euro.

Arginţi - de Tia Şerbănescu

Ca de obicei, înaintea sărbătorilor, e îmbulzeală mare: mall-urile au fost luate cu asalt, la DNA s-au spart geamurile, la Parlament s-a rupt clanţa iar la Cotroceni e linişte. Dl. Iohannis e în insula Madeira. Iată primul lucru bine făcut: vacanţa. După Paşti însă, preşedintele invită partidele la evaluare: "să vedem ce s-a realizat din ce am hotărât". Mai nimic. Nota patru. Acum partidele sunt ocupate să-şi scoată reciproc liderii din joc cu ajutorul DNA - un fel de ADN al politicienilor. Fiecare tabără numără dosarele celeilalte. B1tv care anunţase dosarul lui Ghiţă s-a răzgândit. Presa se reorientează. Începi să crezi că Ponta, Ghiţătv şi A3 au pus mâna pe victoria lui Iohannis. Mitropolitul Banatului a intuit tendinţa drept care după slujba de Florii le-a cerut enoriaşilor să calculeze valoarea actuală a celor 30 de arginţi pentru care Iuda l-a vândut pe Isus căutând pe internet preţul gramului de Ag. Nu e nevoie. Valoarea actuală a celor 30 de arginţi porneşte de la câteva mil. de euro în sus. Altfel trădătorii nu se trădează decât pe sine.

CURIERUL NATIONAL

Putin poate relansa turismul românesc

Criza din Rusia le-a tăiat elanul ruşilor pentru vacanţe scumpe în străinătate, ceea ce a dus la o ieftinire a sejururilor în destinaţiile preferate şi de români. Traian Bădulescu: Turismul românesc are şansa de a recâştiga a treia piaţă tradiţională, după Polonia şi Israel. Tour-operatorii trebuie să-şi promoveze şi mai agresiv destinaţiile din România şi să ofere preţuri mai bune în locaţiile de top. Ambiţiile geopolitice ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, au repercusiuni economice asupra poporului pe care îl conduce. Sancţiunile impuse de ţările occidentale au condus la o accelerare a procesului de degradare a economiei Rusiei şi prin urmare şi a ruşilor dornici să călătorească în afara ţării lor.

Ponta: Încasările la buget, peste aşteptări

Veniturile la bugetul de stat au fost cu "trei - trei miliarde şi jumătate" lei mai mari faţă de nivelul programat în primul trimestru al acestui an, a declarat luni premierul Victor Ponta, informează B1.ro. "Avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la buget", a spus Ponta într-o conferinţă de presă. Acest lucru este benefic deoa­rece permite reducerea TVA înainte de 1 ianuarie 2016. "Această situaţie ne permite să mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscală legată de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului Fiscal, programată pentru 1 ianuarie 2016", a declarat primul-ministru. Lupta împotriva evaziunii fiscale a dus la un grad de încasare a veniturilor a fost de "107% faţă de program" iar în martie nivelul a fost de 114%, potrivit lui Ponta. El a precizat că azi va fi decisă, în Guvern, reducerea cotei standard de TVA la 20% sau diminuarea TVA la produse alimentare, la 9%.

Restituirea proprietăţilor, din nou tergiversată

Foştii proprietari deposedaţi de imobile pe timpul regimului comunist au primit o nouă lovitură, după ce autorităţile au aprobat şi publicat în Monitorul Oficial un act normativ(Legea nr. 65/2015, care a intrat în vigoare duminică) prin care se amână termenul până la care ADS va furniza ANRP lista imobilelor din Fondul Naţional de la 1 ianuarie, la 1 mai 2015, introducându-se totodată noi prevederi privind menţinerea "afectaţiunii de interes public", prin care noul proprietar va primi o chirie anuală, care nu va depăşi însă 6% din valoarea construcţiei şi 4% din valoarea terenului, raportată la grila notarială. Prin aceasta, procesul de restituire a imobilelor şi terenurilor agricole preluate abuziv în perioada regimului comunist a fost amânat din nou, după alte tergiversări suferite anul trecut.

SUA pierd războiul informatic cu Rusia şi alţi rivali

Potrivit unui studiu recent, Statele Unite pierd războiul informatic cu Rusia, Statul Islamic şi alţi rivali. Studiul solicită consolidarea eforturilor de combatere a propagandei şi o revizuire a radiodifuziunii internaţionale a Guvernului american Studiul recent evidenţiază problemele din cadrul Broadcasting Board of Governors (BBG) - o agenţie federală înfiinţată în 1994 care se ocupă şi de menţinerea unei protecţii între Departamentul de Stat şi operaţiunile de ştiri finanţate de Guvern. Cu un buget anual de 730 de milioane de dolari, BBG se ocupă de difuzarea informaţiilor Guvernului american către publicul străin, inclusiv, radio, televiziune şi zona digitală. Printre acestea se numără Vocea Americii, Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, larg creditate cu combaterea influenţei sovietice din spatele Cortinei de Fier în timpul Războiului Rece.

Vanghelie, suspendat de la Primăria sectorului 5

Marian Vanghelie a fost suspendat de la Primăria Sectorului 5. Decizia a fost confirmată de prefectul Capitalei, informează B1 TV. Şi primarul Constanţei, Radu Mazăre a fost suspendat luni din funcţia de primar. Cel care va ocupa funcţia lui Vanghelie este viceprimarul Dan Croitoru. Marian Vanghelie se află în arestul central al Poliţiei Capitalei de mai bine de trei săptămâni. Fostul social democrat este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Vanghelie ar fi comis aceste infracţiuni vreme de 8 ani în care, spun procurorii, acesta ar fi primit o mită record de 90 de milioane de euro pentru a favoriza firmele omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice.

100.000 dintre români au optat să economisească pentru pensia lor facultativă la BCR Plus

Fondul de Pensii Facultative BCR Plus a depăşit pragul de 100.000 de clienţi, înregis­trând 100.184 de participanţi, 181,54 mil. lei active nete în administrare şi o rată de rentabilitate anualizată pentru ultimele 24 de luni de 10,6005% la 28 februarie 2015, conform datelor publicate de ASF. "BCR Pensii a înregistrat, în anul 2014, o creştere cu 41% a activelor în administrare (Fondul de Pensii Facultative BCR Plus şi Fondul de Pensii Administrat Privat BCR) cu 4% peste media pieţei, până la o valoare de 1,3 miliarde lei", se arată într-un comunicat al băncii.

Ministrul grec de Finanţe a petrecut Paştele catolic la FMI

Duminică, Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe, s-a aflat la Washington, unde în ciuda faptului că se afla în Sărbătorile Pascale, dna Christine Lagarde, director general al FMI, l-a primit pentru o întrevedere "informală". De notat că această vizită a avut loc cu doar câteva zile înaintea termenului (9 aprilie) la care Grecia trebuie să ramburseze 500 milioane de dolari din datoria pe care o are faţă de Fond. Intenţia lui Varoufakis a fost de a purta cu dna Lagarde o discuţie de "ultim minut" referitoare la reformele pe care Guvernul Tsipras se angajează să le efectueze în perioada imediat următoare pentru a scoate ţară din situaţia dramatică în care se află, practic pe punctul de a intră în incapacitate de plată. Se pare, însă, că demersurile lui Varoufakis nu au fost încununate de succes, FMI menţinându-şi poziţia exprimată în comunicatul de zilele trecute în care se preciza că "există un cadru deja acceptat pentru tratarea datoriei Greciei.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian BĂSESCU: Eu le recomand tuturor celor care au fost arestaţi abuziv, înainte de a fi condamnaţi, să se adreseze CEDO

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, la postul B1 TV, că se discută prea mult despre denunţuri, iar România s-ar putea trezi în situaţia de a avea tancuri ruseşti la frontiere, în timp ce discuţiile despre denunţători continuă. Totodată, fostul şef al statului a spus că se urmăreşte crearea unor presiuni pe el şi familia sa, iar Klaus Iohannis şi Victor Ponta şi-ar dori ca el să iasă din politică. Mai mult decât atât, Traian Băsescu a declarat că Rusia nu se va opri până când nu va ajunge la gurile Dunării, iar totul este pierdut, în acest moment, pentru România în Republica Moldova. El a criticat, totodată, şi atitudinea lui Klaus Iohannis, care nu a discutat cu liderii ucraineni despre situaţia minorităţii române din Bucovina de Nord şi despre faptul că românii au devenit carne de tun în armata ucraineană. Cu referire la Justiţie, Traian Băsescu s-a declarat nemulţumit de modul de operare al procurorilor şi le recomandă tuturor celor care au fost arestaţi abuziv, înainte de a fi condamnaţi, să se adreseze CEDO, deoarece condiţiile din arestul de la IGP înseamnă tortură.

Dezastru pentru Lucescu: ar putea pierde 50 de milioane de dolari!

Presa din Ucraina anunţă că Mircea Lucescu este pe cale să rămână fără bunuri în valoare de 50 de milioane de dolari. Il Luce şi-a cumpărat în cei 11 ani petrecuţi în Ucraina diverse terenuri şi proprietăţi, care nu mai valorează mare lucru acum. Mai mult, conturile sale sunt blocate, datorită legăturii cu Rinat Ahmetov. Potrivit estimărilor, Lucescu este pe cale să piardă bunuri în valoare de 50 de milioane de dolari! Conform jurnaliştilor din Ucraina, Ahmetov i-ar putea propune lui Lucescu să rămână la Şahtar şi din vară, în schimbul rezolvării acestor probleme.

Verdict de la Viena: Bursa românească nu este scumpă deloc, dar nici atât de ieftină precum era

Henning Eßkuchen, şeful departamentului de cercetare pentru regiune al Erste Group, afirmă că acţiunile de la BVB nu mai sunt aşa de ieftine cum ne obişnuisem. Cu toate acestea ele se tranzacţionează cu un discount de 14%, faţă de un premium de 17% la nivel regional şi un premium de 28% în zona euro. Bursa încă nu a înglobat creşterea economică din ultimii ani şi, deşi recomandarea grupului bancar austriac este neutră, nu este exclus ca România să fie o surpriză. Dintre acţiunile urmărite de Erste, Transgaz şi Romgaz sunt recomandate, în timp ce pentru OMV Petrom preţul-ţintă este cu peste 7% sub valorile actuale. Comparabil cu celelalte pieţe de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, Bursa de Valori Bucureşti nu este scumpă deloc, spune Henning Eßkuchen, director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group.

JURNALUL NATIONAL

Salarii de top în industria milei şi a fricii

Poliţia Locală are sarcina ingrată de a amenda cerşetorii. Uneori pare că trebuie să amendeze săracii pentru că sunt săraci, însă în locul micilor înşelătorii apar uneori abuzuri grave. "Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când dau bani unui cerşetor nu fac decât să încurajeze o industrie unde astfel de abuzuri sunt la ordinea zilei", spune Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al PLMB. Într-o zi bună, un cerşetor din centrul Capitalei poate câştiga şi 200 de lei. Pentru asta, însă, trebuie cunoscute fineţurile meseriei. Poliţiştii de stradă au ajuns să cunoască obiceiurile cerşetorilor şi să le recunoască meritele de fini psihologi. S-a constatat că mila funcţionează altfel, în funcţie de anotimp. În zilele cu vreme rea se cerşeşte cu bebeluşi, fie ei reali sau de plastic. În zilele de vară se migrează în Centrul Vechi sau în Dorobanţi, unde petrecăreţii se simt generoşi. Credinţa oamenilor este şi ea exploatată copios.

Câţi bani mai fac depozitele bancare

Dobânda medie la economiile populaţiei s-a redus cu un procent în ultimul an. Un depozit de 1.000 de lei, ţinut timp de un an la bancă, aduce proprietarului între 13,86 - 30,66 lei, în funcţie de instituţia bancară. Adică un litru de ulei şi un kilogram de zahăr. În ciuda scăderii drastice a dobânzilor la noile depozite, economiile românilor din bănci au crescut cu 6 miliarde de lei, în ultimele 12 luni. Cea mai mare dobândă (3,65%) o oferă RIB, o bancă aproape necunoscută românilor, care are 33 de sucursale în Bucureşti şi în ţară. Ea este urmată de alte instituţii bancare mai mici, precum TPI Bank (3,6%) şi Marfin (3,6%). La polul opus, cele mai mici câştiguri le dau băncile, mari, cunoscute. Topul celor mai mici dobânzi este condus de Raiffeisen Bank (1,65%), BCR (1,9%), Unicredit (2%), ING (2,25%) etc.

Campanie Jurnalul Naţional / Tu ştii cât costă parlamentarul tău?

Muncesc cel mai puţin pentru 20 000 de lei pe lună. Parlamentarul român lucrează în medie două zile şi jumătate pe lună, pentru un salariu de 5.000 de lei. Dar abia de la această sumă încep adunările. Un parlamentar câştigă în medie 5.000 de lei pe lună, doar din salariu. La această sumă se adaugă lunar bani pentru diurnă, cazare, telefon, transport şi cabinetul parlamentar. În total, la sfârşit de lună, un parlamentar ajunge să bage în buzunar până la 20.000 de lei. Conform informaţiilor de pe site-urile celor două camere ale Parlamentului, cei mai mulţi bani se duc pentru activitatea birourilor parlamentare din teritoriu. Nu mai puţin de 10.000 de lei sunt cheltuiţi lunar pentru personalul şi utilităţile unui sediu. Dacă în trecut Parlamentul deconta până la 8.000 de lei pentru cazare, în prezent un deputat sau un senator trebuie să se încadreze în suma de 4.000 de lei. Totodată, parlamentarii primesc bani pentru telefonul de serviciu, aproximativ 200 de lei pe lună, dar şi pentru deplasările în ţară sau în străinătate, sume care variază între 500 şi 1000 de lei.

NATIONAL

Iohannis se leapădă de Blaga!

După cum susţin surse apropiate cancelariei prezidenţiale, Klaus Iohannis ar fi lăsat consemn ca nu cumva sa se trezească fata in fata cu Vasile Blaga. Sub nicio forma, niciunde si nici măcar accidental. Aşa ca sarcina de a-l trimite la plimbare pe "Buldog", daca acesta va încerca sa forţeze o întâlnire, i-ar fi revenit lui Dan Mihalache, cel care deja se instalează tot mai straşnic la butoanele subterane ale Palatului Cotroceni. Deci, in perioada următoare, Klaus Iohannis nu trebuie văzut alături de Vasile Blaga. Iar aceasta enigmatica cerinţa prezidenţială nu poate fi decriptata decât intr-un singur mod. Pentru ca, in ciuda garanţiilor date ca a scăpat din "ghearele" DNA in dosarul EADS, se pare ca Vasile Blaga a avansat totuşi vertiginos pe "lista scurta" a procurorilor anticorupţie.

Liberalii se războiesc pe funcţia de premier

Când vine vorba de postul de prim-ministru, pedelistii vopsiti in penelisti nu au dubii, ci o singura certitudine: Catalin Predoiu. In schimb, vechii liberali sunt tentati sa apeleze la variante gen Alina Gorghiu sau chiar Ludovic Orban. Insistenta cu care pesedistii ii cer lui Catalin Predoiu sa se retraga din toate functiile politice le-a dat apa la moara si reprezentantilor vechiului PNL, determinandu-i chiar sa lanseze o provocare: Fete noi (din fostul PDL - n.r) sau Alina Gorghiu pentru postul de premier. Printre cei mai aprigi sustinatori ai alternativei Gorghiu se numara senatorul PNL Cristian Bodea, acesta mergand pe ideea ca nu poti sa construiesti un guvern nou cu figuri de care oamenii s-au plictisit deja.

Gorbaciov: America nu este in masura sa domine lumea si ii trebuie propria perestroika

Fostul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a estimat ca SUA, "ca si alte tari", nu sunt in masura sa gestioneze lumea in mod unilateral, intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24. Fostul lider de la Kremlin a indicat ca Washington-ul va trebui sa-si abandoneze "tentativele de a domina lumea", arata RIA Novosti. Potrivit lui Mihail Gorbaciov, americanii au "facut toate eforturile" pentru a priva tarile europene de capacitatea lor de a lua decizii independente cu privire la propria loc politica. In ceea ce o priveste, politica pe care o face Washington-ul ramane bazata pe principiul suprematiei complexului militaro-industrial, a estimat Gorbaciov. "Ea determina, in mare parte tot, exersand o influenta asupra economiei, politicii, dar si asupra culturii si artelor", a adaugat acesta. In acest context, Mihail Gorbaciov a amintit ca a recomandat deja Statelor Unite sa inceapa propria lor perestroika, asa cum a facut URSS la sfarsitul lui 1980.

PUTEREA

Concediul preşedintelui. Iohannis în Madeira

Până la urmă s-a aflat unde îşi petrece Klaus Iohannis vacanţa pe care şi-a luat-o între 6 şi 10 aprilie: publicaţia "Diario de Noticias" din Insulele Madeira a anunţat că preşedintele României şi soţia sa au ales aceste insule portugheze pentru a se petrece cele câteva zile libere. Administraţia prezidenţială a dat un comunicat în care spune doar perioada în care şeful statului şi-a luat vacanţă, nu şi destinaţia. Madeira este un arhipelag format din câteva insule situate în dreptul Marocului şi aparţine de Portugalia. Chiar dacă stau în coasta Africii, luni temperatura a fost în jurul a doar 20 de grade, cu soare ce mai intra în nori. În porturile din Madeira se puteau vedea mai multe vase de croazieră acostate, iar promenadele erau pline de turişti, la umbra palmierilor.

Investiţii de 16 miliarde de dolari în industria telecom

Miliardarul rus Mihail Fridman plănuieşte să investească 16 miliarde de dolari în industria telecomunicaţiilor din Europa şi Statele Unite, el punând bazele unui fond de investiţii alături de mai mulţi parteneri din Rusia. Firma de investiţii LetterOne Technology (L1Technology), cu sediul în Londra, îşi propune să cumpere mai multe afaceri, de la companii din domeniul telecom care au nevoie de infuzii de capital, la companii din IT care creează aplicaţii şi servicii de streaming. Directorul executiv al L1Technology, Alexei Reznikovici, a declarat că firma ar putea să profite de faptul că nu are nicio datorie şi să crească fondurile disponibile pentru investiţii până la 25 de miliarde de dolari. Firma de investiţii L1Technology va acţiona, de asemenea, ca holding pentru participaţia de 48% la VimpelCom deţinută de Fridman şi partenerii săi, precum şi pentru participaţia de 13% a acestora la Turkcell. Cele două pachete de acţiuni sunt estimate la aproximativ 14 miliarde de dolari.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu ministrul Bogdan Aurescu: Se lucrează la un parteneriat strategic România-China

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu (41 de ani), consideră că regimul de sancţiuni împotriva Rusiei ar trebui menţinut până când Crimeea va reveni între graniţele Ucrainei. Şeful diplomaţiei române a evitat să spună dacă ţara este cu adevărat ameninţată de Rusia, explicând că "nu poate face astfel de evaluări". Despre ideea agenţiei Agerpres, cu finanţare importantă din bugetul de stat, de a publica articole de propagandă din presa rusească, Aurescu este de părere că "e opţiunea fiecărei agenţii, în funcţie de posibilităţile financiare". Ministrul de Externe a insistat că nu e de competenţa lui să comenteze în ce măsură din afară s-ar putea înţelege că statul român susţine propaganda rusească printr-o agenţie de ştiri publică. În ceea ce priveşte parteneriatul strategic cu China dorit de Victor Ponta, şeful diplomaţiei crede că "relaţia cu China are deja un caracter strategic, mai ales din punct de vedere economic", subliniind că se lucrează "la adâncirea acestui parteneriat cu China, care are mai ales o importanţă economică".

Tsipras, ostatic de voie al lui Putin?

În timp ce negocierile privind datoria Greciei bat pasul pe loc la Bruxelles, premierul elen, Alexis Tsipras (foto), ia drumul Moscovei, unde la 8 aprilie va avea o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Încă de acum o lună, ministrul grec al Apărării evoca un posibil "plan B", menţionând Rusia printre alte soluţii pentru a înlocui banii europeni în cazul blocării negocierilor cu creditorii Atenei în privinţa datoriei elene. Numai că "soluţia rusă" nu are şanse, Putin urmărind doar folosirea lui Tsipras pentru a putea influenţa politica europeană în folosul său. În faţa dificultăţilor Atenei de a găsi un teren de înţelegere cu europenii asupra finanţării datoriei sale externe şi asupra reformelor acceptabile sau nu de Eurogrup, Grecia ar putea fi tentată să privească spre alte alianţe, sunt de acord analiştii occidentali în timp ce Foreign Policy se întreabă dacă nu cumva Putin este cel care a câştigat alegerile în Grecia.

Contractul Bechtel ne mai arde cu 250 de milioane de euro

După ce a plătit firmei Bechtel cel puţin 250 milioane de euro pentru 50% din lucrările de la tronsonul Suplacu de Barcău - Borş a Autostrăzii Transilvania, statul va achita acum încă 200 de milioane de euro (TVA inclusă) pentru terminarea porţiunii respective. Valoarea poate creşte cu 20% pentru lucrări suplimentare. Întrebarea este dacă statul a avut de câştigat în urma opririi lucrărilor pe acest tronson în 2012 sau mai mult a pierdut.

ZIARUL FINANCIAR

România poate ajunge la un milion de informaticieni investind în preuniversitar

Ţinta de un milion de IT-işti se poate atinge şi cu programe mai scurte de educaţie, livrate sub formă de învăţământ postliceal sau ca programe echivalente cu doi ani de facultate, spun decanii facultăţilor cu profil IT din Bucureşti, instituţii care "produc" anual 1.000 de ingineri de IT. "Cred că ar trebui creată o formă de învăţământ care să formeze tinerii printr-un program de învăţământ de scurtă durată, echivalent cu doi ani de facultate, de exemplu. Astfel, se pot crea programatori care să nu fie neapărat ingineri de calculatoare. Nivelul de competenţă al unui IT-ist care repară din când în când trei calculatoare la un oficiu poştal din provincie nu tre­buie să fie atât de ridicat", a spus Adina Magda Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşt

Frisbo: Comerţul electronic va depăşi anul acesta 2 miliarde de euro, dublu faţă de 2014

Piaţa locală de comerţ electronic va ajunge anul acesta la 2 miliarde de euro, dublu faţă de 2014, şi va continua să crească în următorii zece ani în condiţiile în care în prezent vânzările online reprezintă doar 2,5% din totalul industriei de retail. "Dacă în prezent comerţului online din total retail este 2,5%, părerea mea este că «e-commerce-ul» nu se va opri din creştere până nu ajunge spre 50%. Acest lucru înseamnă că vom avea 10 ani de creştere certă pentru comerţul online, orice se va întâmpla cu economia românească", a declarat pentru ZF Bogdan Colceriu, CEO şi unul dintre fondatorii Frisbo, singura platformă din regiune care oferă în prezent toate serviciile operaţionale necesare unui magazin online. "La final de 2014 piaţa de comerţ electronic din România era la un miliard de euro, iar estimarea pentru anul acesta este de 2 miliarde de euro", a completat el.

Acţionarii străini au adus 200 mil. lei la capitalul băncilor în două luni

Două bănci, o firmă de recuperare de creanţe şi o companie de credite de consum au primit în primele două luni din acest an injecţii de capital de 207 milioane de lei (circa 47 mil. euro) de la acţionarii străini, potrivit Registrului Comerţului. Spre comparaţie, injecţiile de capital primite de companiile financiare în ianuarie şi februarie 2014 fuseseră de 53 milioane de lei. Cea mai mare injecţie de capital, de echivalentul a 175 mil. lei, a fost efectuată de grupul maghiar OTP, care deţine o bancă de talie medie pe piaţa locală. Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank, declara în ianuarie că grupul maghiar vizează extinderea în ţările din regiune, iar piaţa locală este una strategică. Totodată, grupul polonez Getin Holding, care a preluat în 2013 Romanian International Bank, a adus 14 mil. lei la capitalul băncii. Banca a primit totodată şi o linie de finanţare de 8 mil. lei, în condiţiile în care se pregăteşte să reia creditarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb