REVISTA PRESEI 07.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 07.04.2017

ADEVARUL

Dragnea i-a luat caimacul lui Grindeanu

Legea salarizării unitare, care va aduce lefuri mai mari pentru milioane de români, deci va avea un puternic impact electoral, nu va fi asumată de Guvern, ci de partidele care formează coaliţia de guvernare: PSD şi ALDE. În mod normal, premierul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să-şi asume "paternitatea" proiectului de lege, întrucât majorările au fost calculate şi decise de Ministerul Muncii. Numai că Liviu Dragnea nu i-a lăsat prim-planul lui Sorin Grindeanu şi a vrut să arate că partidul pe care-l conduce - PSD - a luat decizia de a mări salariile, iar Guvernul n-a făcut altceva decât să respecte decizia partidului. Ministerul Muncii a trimis proiectul de lege la partid. Aici, toţi parlamentarii PSD şi ALDE îl vor semna, ca şi cum ei ar fi iniţiat proiectul, iar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu îşi vor aroga meritele pentru majorările salariale.

Legea salarizării nu tocmai unitare

Legea salarizării unitare este orice numai unitară nu. Deşi au promis salarii mai mari pentru medici şi profesori, guvernanţii şi-au mărit lor lefurile, arată primul draft al legii care a văzut lumina zilei, după ce până acum numai Liviu Dragnea şi echipa ştiau ce prevede acesta. Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, la Sinaia, principiile pe care este construită noua lege a salarizării. Potrivit ministrului, toate instituţiile publice sunt incluse în lege, mai puţin BNR şi ASF. "Raportul între cel mai mic şi cel mai mare e de 1 la 12, sindicatele au sperat să fie 1 la 13. Acum, aveam un raport de 1 la 15, pentru că haosul generat în sistem în ultima perioada a adus la un raport chiar mai mare", a spus Vasilescu.

Penuria vaccinurilor, o criză de încredere în autorităţile române

Preţul mic, lipsa de predictibilitate şi faptul că România nu-şi face temele din timp sunt elemente care au dus la criza vaccinurilor. "Componenta comercială e unica după care se ghidează piaţa farmaceutică", spune Adrian Ionel, director general Unifarm, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". Dacă nimic nu se schimbă în perioada imediat următoare, serurile din schema naţională de imunizare vor lipsi şi în 2018, atrage atenţia şeful companiei naţionale Unifarm, care arată că fabricile şi producătorii internaţionali preferă să livreze vaccinuri către pieţele stabile şi către ţările care derulează licitaţii cu trei sau chiar patru ani înainte.

Gheorghe Funar: "Iisus era blond, cu ochii albaştri. Fiul Domnului era de-al nostru, a vorbit limba strămoşilor noştri"

"Fiul Domnului era de-al nostru, din neamul nostru, a vorbit limba strămoşilor noştri", a concluzionat fostul primar al Clujului, Ghoerghe Funar, joi, la târgul "Gaudeamus", cu ocazia lansării cărţii sale "Aflăm adevărul despre biografia Fiului lui Dumnezeu?!". Iisus s-ar fi născut în Geto-Dacia, mai arată fostul primar în carte. "În această carte găsiţi adevăruri ascunse de 2.000 de ani despre Fiul lui Dumnezeu. Noi nu ştim adevărul despre anul în care s-a născut Fiul lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu nu s-a născut acum 2.017 de ani. El a trăit în vremea lui Irod cel Mare, marele rabin şi conducător al Iudeii, iar Irod a murit cu 4 ani înaintea erei noastre. Deci trebuie modificat calendarul şi fixat la 2021", a spus el. Sfinţii Părinţi au scris despre Iisus Nazarineanul, despre Iisus Galileanul, niciun n-a scris despre Iisus din Betleem", a continuat Funar.

Liberalii "se bat" să aducă Universitatea lui Soroş, surghiunită de la Budapesta, în România

Doi dintre cei mai puternici primari ai PNL, Gheorghe Falcă şi Ilie Bolojan, au anunţat că sunt dispuşi să facă o ofertă pentru Universitatea Central Europeană (CEU) pentru a veni în România, fie la Arad, fie la Oradea, în condiţiile în care Ungaria a adoptat o lege prin care instituţia de învăţământ înfiinţată de miliardarul George Soros ar putea fi închisă. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis, joi, rectorului Universităţii Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor.

Experiment Digi24 | Mersul pe jos, mai rapid decât metroul

Investiţii în transport de miliarde concurate cu mersul pe jos. Trenul de metrou dintre două staţii recent inaugurate în Capitală merge mai încet decât un călător care parcurge aceeaşi distanţă la suprafaţă în pas alergător. Pare greu de crezut, dar reporterul Digi24 demonstrează că e posibil. Călătoria spre cele două staţii noi este întreruptă în staţia Parc Bazilescu. Aici, călătorii trebuie să coboare şi să aştepte următorul tren. Această distanţă poate fi parcursă, la fel de bine, pe jos. In staţia Bazilescu, trenul staţionează, în medie opt minute.

Kremlinul îi răspunde lui Trump: americanii nu au informaţii "obiective" despre atacul chimic din Siria

Americanii nu au informaţii "obiective" despre ultimul atac chimic din Siria, soldat cu cel puţin 86 de morţi şi imputat de occidentali regimului de la Damasc, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. "Imediat după tragedie, nimeni nu a putut avea acces în împrejurimile oraşului Khan Sheikhoun, un orăşel din provincia Idlib controlat de rebeli lovit marţi de un puternic atac chimic, a ţinut să sublinieze Peskov în faţa presei. "În aceste condiţii, orice informaţie de care dispune partea americană (...) nu poate să se bazeze pe materiale sau mărturii obiective", a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat joi după-amiază drept "nefondate" acuzaţiile cu privire la responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în ultimul atac chimic din Siria".

Legea prevenţiei, plină de prevederi controversate

Legea prevenţiei pentru mediul de afaceri va uşura activitatea firmelor, care nu vor mai fi amendate la prima abatere în cazul a 333 de contravenţii. Acestea vor fi sancţionate însă doar cu avertisment pentru fapte precum discriminare, hărţuire sexuală sau neînmânarea bonului fiscal clientului. Firmele vor avea un termen de 90 de zile să remedieze nereguli pe care instituţiile statului le descoperă, în cadrul unui control, iar ele nu vor fi sancţionate cu amendă, la prima încălcare, ci numai cu avertisment, prevede proiectul Legii prevenţiei, care include 333 de contravenţii ce vor intra sub acest regim. Proiectul legii a fost lansat în dezbatere publică joi.

Cazul fetei care ar fi murit jucând "Balena Albastră"

Niciunul din prietenii adolescentei din Sibiu care a murit după ce a căzut de pe un bloc de zece etaje nu confirmă ipoteza procurorilor, potrivit cărora fata de 15 ani a fost împinsă la suicid jucând "Balena Albastră". Un psiholog demontează, de asemenea, scenariul oficial, iar părinţii fetei sunt consternaţi de acesta. Faptul că tânăra care a decedat îşi provoca răni nu este un lucru ce trebuie pus pe seama ipoteticului joc "Balena albastră", spune psihologul sibian Mihai Copăceanu. "Una din cinci adolescente şi unul din şapte băieţi au comportamente auto-agresive, în dezvoltarea lor psiho-emoţională, în special manifestate prin tăieturi ale braţelor, picioarelor sau coapselor cu lama sau alte obiecte tăioase. Fenomenul este în creştere şi întâlnit încă de la vârsta de 12 ani sau mai jos.

Daniel Constantin a blocat conturile ALDE

Co-preşedintele ALDE Daniel Constantin a blocat conturile formaţiunii după ce conducerea partidului a decis retragerea sprijinului politic şi demiterea sa din Guvern, urmând ca sumele să nu poată fi accesate până la clarificarea în instanţă a situaţiei. Potrivit unor surse din ALDE, Daniel Constantin a notificat banca la care formaţiunea are deschise conturi spunând că există un proces pe rol, iar reprezentanţii unităţii financiare au decis că până la clarificarea situaţiei sumele nu vor putea fi accesate de nimeni din partid.

BANCHERUL

Băncile româneşti sunt pe locul secund în topul celor mai profitabile din Europa

Băncile româneşti sunt de aproape cinci ori mai profitabile decât media UE, clasându-se pe locul secund în topul ţărilor cu cele mai ridicate rate de profitabilitate ale sectoarelor bancare, arată ultimele statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA). Astfel, indicatorul ROE (Return on Equity), respectiv profitabilitatea capitalurilor, a fost de 15,7% în sectorul bancar românesc, la finalul lui 2016, comparativ cu o medie europeană de doar 3,3%. Sectorul bancar românesc este pe locul doi în topul ROE după cel din Ungaria, cu 16,7%. De altfel, băncile din ţările vecine au rate de profitabilitate apropiate de cele româneşti: 14,8% în Bulgaria, 14,1% în Cehia, 12,3% în Slovacia, 9,9% în Polonia. Comparativ, in ţările mai dezvoltate, profiturile băncilor sunt mult mai mici: doar 1% în Anglia, 1,3% în Germania, 6,6% în Franţa sau 7,2% în Austria. În alte ţări mari afectate mai puternic de criză, băncile au suferit pierderi în 2016: -10,6% în Italia, -8,6% în Portugalia şi -7,7% în Grecia.

COTIDIANUL

Plictiseala salariilor creşte cu 50% - Cornel Nistorescu

Oricât ar părea de ciudat, majorarea salariilor bugetarilor arată mai rău ca o campanie electorală. Acest joc politic ieftin este jucat acum de PSD. După celebra tăiere din regimul Băsescu, revenirea salariilor la nivelul iniţial a devenit un soi de laitmotiv de propagandă electorală şi de ameţire a populaţiei. De dimineaţa până seara, majorarea salariilor şi a pensiilor domină programele televiziunilor. Parcă am fi o ţară de asistaţi şi toată lumea ar aştepta cu disperare să se mai majoreze cu încă un procent. Adică să mai apară o promisiune de 100 de lei. Tot tărăboiul acesta despre legea salarizării unitare ne arată limitele PSD-ului, obsesiile acestei grupări, nepriceperile sale şi brambureala cu care guvernează. Ba mută legea la Parlament, ba şi-o asumă politic în mod festiv, ba adună partidul la dezbateri, ba este prezentată pe larg la TV, când de Liviu Dragnea, când de Olguţa Vasilescu, când de mama Dâmboviţei şi a majorărilor, Rovana Plumb.

Liderii coaliţiei au numărat banii de mai multe ori la munte

Liderii coaliţiei de guvernare au dat undă verde joi seară legii salarizării unitare la Sinaia, după mai multe momente de incertitudine în spaţiul public, traduse în două şedinţe maraton. Soarta legii, programată la semnat de către liderii coaliţiei după o gură de aer proaspăt de munte, era sub semnul întrebării joi la ora 18.00. Dragnea a precizat ulterior că legea a trebuit recitită de către cei de la ALDE. Au fost calcule serioase pe care le-am făcut (...), în aşa fel încât grila finală să respecte principiile pe care le-a enunţat ministrul Muncii", a mai precizat Liviu Dragnea. Potrivit noii legi, salariile procurorilor vor creşte cu un procent mai mic decât cel al judecătorilor. Salariile poliţiştilor şi militarilor se majorează de la 1 iulie, ale medicilor din 2018. Indemnizaţiile parlamentarilor se dublează. Cel mai mare salariu din România îl va avea preşedintele - 17.400 lei, urmat de premier, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi.

Victor Ponta, ciupit la buzunar

Judecătoria Sectorului 2 a decis joi că fostul premier Victor Ponta trebuie să-i plătească lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, daune morale în cuantum de 20.000 de lei. "Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul la 20.000 lei daune morale. Obligă pârâtul la 100 lei cheltuieli de judecată către reclamant. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.04.2017", se arată în decizia instanţei. Decizia nu este însă definitivă. Lucian Isar l-a dat în judecată pe Victor Ponta, după ce fostul premier a declarat că a primit informări potrivit cărora Isar ar fi avut "o tentativă clară de corupţie".

Adio taxe de roaming de la 15 iunie

Parlamentul European a aprobat joi acordul informal cu Consiliul UE prin care s-a înlăturat ultimul obstacol în calea eliminării complete a taxelor de roaming aplicate utilizatorilor de telefonie mobilă. Au fost 549 de voturi pentru, 27 de voturi contra şi 50 de abţineri. Eliminarea taxelor de roaming pentru utilizatori, programată pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil la acelaşi cost ca în ţara lor atunci când călătoresc în alt stat membru al UE. Acordul informal între Consiliul UE şi Parlamentul European se referă la preţurile maxime pe care companiile şi le pot aplica reciproc pentru utilizarea reţelelor în roaming. Aceste costuri afectează indirect facturile finale ale consumatorilor. Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE să acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, conţinut audiovizual, atunci când călătoresc dintr-o ţară în alta.

CURIERUL NAŢIONAL

17 firme suspectate de spălare de bani

Anul trecut, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a supravegheat 6.400 firme din Bucureşti şi a verificat 374 din domeniile contabilitate, audit, consultanţă, avocatură, notariat, IFN, imobiliar, poştă şi curierat, sondaj, jocuri de noroc şi pariuri. Dintre acestea, pentru 17 au existat suspiciuni sau indicii temeinice de spălare a banilor şi alte infracţiuni, precum evaziunea fiscală. În toate aceste cazuri, Oficiul a decis suspendarea pentru 48 de ore a 52 de tranzacţii financiare, cuantumul total al sumelor blocate fiind de 12,77 milioane euro.

Coreenii aruncă pe piaţă un nou SUV - Kona

Hyundai dezvăluie primele imagini cu noul SUV subcompact al mărcii. Kona se va alătura modelelor Tucson, Santa Fe şi Grand Santa Fe, devenind cel de-al patrulea membru al familiei Sport Utility Vehicle din Europa. Kona contribuie la îndeplinirea obiectivului Hyundai de a deveni brandul asiatic numărul unu în Europa până în anul 2021, prin lansarea a 30 de noi modele şi derivate ale celor existente. Kona a fost construit având la bază încrederea Hyundai în gama de autovehicule de clasa SUV, cu peste 1,4 milioane de unităţi vândute de la lansarea primei generaţii Santa Fe, în anul 2001. Denumirea "Kona" are ca sursă de inspiraţie regiunea cu acelaşi nume din Hawaii, recunoscut pentru atmosfera vibrantă, similară stilului impresionant al noului model.

Agenda prezidenţială din Franţa

Joi s-a împlinit un an de la crearea mişcării politice "En Marche" sub conducerea lui Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei în guvernarea Valls/Hollande, un candidat de succes în actuala campanie prezidenţială din Franţa. La capătul unei campanii de o intensitate fără precedent, în doar un singur an, Macron a ajuns deja în fruntea sondajelor de opinie, cu mari şanse să intre în al doilea tur de scrutin. Cel mai recent sondaj îl situează pe primul loc, cu 25% din intenţiile de vot, depăşind-o pe Marine Le Pen, creditată cu 24%. François Fillon, candidatul Dreptei, rămâne pe poziţia a treia în sondajele de opinie. Fillon, grav lovit de scandaluri, speră, pe ultima sută de metri, să mai câştige ceva voturi din rândul indecişilor care la aceste alegeri sunt neobişnuit de numeroşi.

EVENIMENTUL ZILEI

Un palat de 4 milioane de euro din centrul Bucureştiului, furat de sub nasul sindicatelor

Clădirea de pe bulevardul Regina Elisabeta, evaluată la patru milioane de euro, a trecut de la un proprietar la altul cu acelaşi nume, UGSR, printr-o "inginerie" incredibilă. Parchetul s-a spălat pe mâini, dar instanţa i-a pus pe procurori să refacă urmărirea penală.

Două CUTREMURE, joi seară în România

Două cutremure cu magnitudinea 3,3 şi respectiv 2,7 a avut loc joi seară, în judeţul Buzău, anunţă Institutului Naţional de Fizica Pământului. Un nou seism s-a produs la ora 23:31, la adâncimea de 128,6 kilometri de magnitudine 2,7. Seismul s-a produs la ora 23:31, la adâncimea de 128,6 kilometri, la doua două ore de primul. Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie în judeţul Buzău şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, iar acesta a fost resimţit şi la Bucureşti. Cele mai puternice cutremure produse în România după 1989 au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Isar RECIDIVEAZĂ, la nicio lună de la accidentul cumplit pe care l-a provocat

Deşi nu a trecut nici o lună de la teribilul accident, Isar se crede din nou regele şoselelor. Jurnaliştii Cancan l-au surprins în traficul din Bucureşti executând manevre incredibile. Lucian Isar şi-a luat un SUV nou, chiar mai puternic decât cel distrus în accidentul petrecut pe data de 16 martie. Deşi poliţiştii i-au întocmit dosar penal şi i-au suspendat permisul, Isar încă mai poate să mai conducă câteva zile cu dovada înlocuitoare şi, acest lucru, întrucât procurorul de caz i-a prelungit această dovadă, precizează aceeaşi sursă. La semaforul de la Pod Băneasa, Isar n-a mai avut răbdare să stea în coloană, cum fac şoferii obişnuiţi, ci a încălecat linia de tramvai pentru a depăşi autovehiculele prin stânga şi a ajunge mai repede la semafor.

IMBECILITATEA Corectitudinii Politice: A intrat la Stanford pentru că a scris de 100 de ori "#BlackLivesMatter"

Corectitudinea politică şi activismul de stânga ţin loc de aptitudini şi îţi deschid toate uşile în Occident. Ziad Ahmed este un tânăr american originar din Bangladesh care a dorit să intre la o universitate din Statele Unite. Potrivit procedurii, Ahmed şi-a trimis candidatura la mai multe instituţii de învăţământ superior, cu speranţa de a obţine un răspuns pozitiv. În aplicaţia sa la Stanford, el a mizat totul pe o carte, scrie The Independent. Completând formularul online, Ziad Ahmed a trebuit să răspundă la următoarea întrebare: "Ce este cel mai important decât tine şi de ce?" În loc de un text argumentat, junele a scris de o sută de ori #BlackLives Matter, referindu-se la o organizaţie de extremă stânga a negrilor americani.

JURNALUL NAŢIONAL

Sancţiuni CEDO de 4,1 milioane euro, prefaţă la conferinţa statului de drept de la Cotroceni

Romania a fost sancţionată cu despăgubiri de 4,104 685 milioane euro pentru nerespectarea drepturilor omului în sistemul de justiţie în anul 2016. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg este o instituţie din sistemul Consiliului Europei.Invitaţii de marcă ai conferinţei organizate de Klaus Iohannis în 6 şi 7 aprilie sunt de la instituţii ale Consiliului Europei: Comisia de la Veneţia, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, secretariatul general al Consiliului Europei. Raportul CEDO şi sancţiunile pentru abuzurile împotriva cetăţenilor români nu au fost menţionate în alocuţiunea preşedintelui Iohannis în deschiderea conferinţei care dezbate raporturile majoritate-opoziţie în statul de drept.

Steaua ajunge în Comisia pentru Apărare. Armata Română, în război cu Gigi Becali

Ministrul Apărării, Gabriel Leş şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, vor explica în Comisia de Apărare din Senat problemele Clubului Sportiv al Armatei Steaua, aflat în conflict deschis cu Gigi Becali, după ce clubul latifundiarului din Pipera a pierdut definitiv în Justiţie dreptul de a folosi numele şi marca "Steaua". După ce parlamentarii din Comisia SRI au luat în discuţie fenomentul "balena albastră", senatorii din Comisia pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor avea pe agendă o altă temă controversată. Senatorul PNL Iulian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, i-a invitat la şedinţa de marţea viitoare pe ministrul Apărării, Gabriel Leş, şi pe şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, pentru discuţii referitoare la viitorul echipei de fotbal a Armatei, dar şi problemele legate în ultima perioadă de marca "Steaua".

Ghiozdanele imposibil de grele - o afacere de 80 milioane de euro

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi (FNAPIP) a calculat afacerea auxiliarelor şcolare (caiete de lucru şi culegeri) la circa 80 de milioane de euro pe an. Mai mult, membrii federaţiei semnalează foarte multe abuzuri legate de aceste materiale obligatorii, care fac posibil şantajul familiilor şi evaziunea fiscală, prin acordarea unor comisioane nedeclarate profesorilor care reuşesc să vândă aceste materiale. Federaţia a lansat o campanie şi o petiţie online intitulată "Ghiozdanul nu este o povară!". Cererea principală este eliminarea auxiliarelor şcolare. Un ordin de ministru din anul 1995 stabilea greutatea ghiozdanelor la 2,5 kg, dar acest lucru nu a mai fost respectat niciodată. Greutatea ghiozdanului unui elev depăşeşte uneori chiar şi 7,5 kilograme.

Preţul apartamentelor, plus 4%

Apartamentele din România s-au scumpit, în primul trimestru al anului, cu 4%, comparativ cu datele de la sfârşitul anului 2016. Cele mai scumpe apartamente au ajuns cele din Cluj-Napoca. Aici preţul mediu a ajuns la 1.315 euro/mp, relevă o analiză de specialitate. Conform Indicelui Imobiliare.ro, după un avans al preţurilor de 1,1% consemnat în martie, suma solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) a ajuns la 1.092 de euro pe metru pătrat util, de la 1.080 de euro pe metru pătrat, la finele lui februarie. În acest context, valoarea actuală este cu 4% mai mare decât cea consemnată la sfârşitul anului trecut, respectiv de 1.050 de euro/mp, iar spre comparaţie, în primul trimestru din 2016, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 6,5%. În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru un apartament vechi a rămas constant, la 1.112 euro/mp.

NAŢIONAL

CCR, decizie esenţială in privinţa interceptărilor

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis, cu majoritate de voturi, să admită o excepţie de neconstituţionalitate în privinţa unui articol din Codul de procedură penală (CPP), 145, în privinţa interceptărilor. Concret, au analizat mai multe dispoziţii ale articolului şi au ajuns la concluzia că "soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.145 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii supravegherii tehnice de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională".

Blaga dă sistemul pe mâna lui Dragnea!

Negocierile pe cât de intense, pe atât de secrete, purtate între doi dintre "bătrânii" politicii româneşti par să se fi soldat cu un deznodământ fericit. Astfel că, după ce a fost trimis în judecată într-un termen record, "executat" fiind ca la carte de către DNA, Vasile Blaga face acum o mişcare care poate părea halucinantă, dar care, în cele din urmă, se dovedeşte cât se poate de pragmatică. Aşa că "Buldogul" îşi "adăposteşte" oamenii din sistem, care nu sunt deloc puţini şi se mai află şi pe poziţii cheie de peste un deceniu punându-i la dispoziţia lui Liviu Dragnea.

ROMÂNIA LIBERĂ

Scandalul legat de desfiinţarea Universităţii Central-Europene

Central European University, cea mai cotată instituţie de învăţământ superior din partea aceasta de continent, a devenit în ultimele zile subiect de primă pagină în presa internaţională, după ce parlamentarii de la Budapesta au decis, cu 123 de voturi pentru şi 38 împotrivă, scoaterea ei în afara legii. Mai rămân de epuizat puţinele speranţe ca preşedintele Ungariei să respingă propunerea legislativă. Momentul este istoric, prin precedentul grav creat în relaţia dintre sfera politică şi cea academică. Cum vede istoricul Silvana Rachieru scandalul Lex CEU, aflaţi din interviul acordat "României libere".

Liviu Dragnea îl apostrofează pe Klaus Iohannis, după întrevederile cu oficialii europeni

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat joi, că este nemulţumit de faptul că nu a fost prevăzută în programul evenimentului internaţional organizat joi şi vineri la Palatul Cotroceni şi o întâlnire între Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională a României (CCR). "Eu sunt foarte nemulţumit că cei care au organizat acest eveniment nu au prevăzut o întâlnire a Comisiei de la Veneţia cu, virgulă, CCR. Eu nu cred că este în regulă. Comisia de la Veneţia are ca atribuţii principale constituţiile din ţările respective. Faptul că au venit în România şi cei care au organizat nu s-au gândit să facă o întâlnire între Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională din România nu e în regulă şi s-a pierdut un moment important", a spus Dragnea.

Comisarul UE, Corina Creţu, a fost mustrată, la Atena, de fostul preşedinte al Parlamentului grec

Comisarul UE pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a fost apostrofată de politicianul de extremă-stânga Zoe Konstantopoulou, în cursul unei dezbateri organizate la Atena, potrivit Mediafax. În cursul dezbaterii, la un moment dat, Zoe Konstantopoulou, fost preşedinte al Parlamentului grec şi actualul lider al formaţiunii Cursul Libertăţii (extremă-stânga) - a ţinut un discurs lung, în loc de a pune o întrebare, şi a adresat insulte la adresa comisarului UE Corina Creţu, perturbând evenimentul, relatează site-ul NewEurope.eu. În cele din urmă, discuţiile aprinse s-au încheiat după ce Zoe Konstantopoulou a părăsit sala.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii fără chip ai noilor proiecte rezidenţiale din Bucureşti

În prima perioadă de boom, 2005-2008, înainte de venirea crizei, multe proiecte rezidenţiale au colapsat. Clienţii au pierdut avansul dat, iar adevăraţii proprietari au dispărut, lăsând în urmă companii în insolvenţă. Astfel, cunoaşterea directă a dezvoltatorului ar fi un motiv în plus pentru câştigarea încrederii cumpărătorului. Carol City Park din zona Parcului Tineretului din Bucureşti, Metalurgiei Park Residence - un şantier de 10.000 de locuinţe din sudul Capitalei, New Times Residence de pe bulevardul Nerva Traian, 21th Residence din zona Politehnicii se numără printre proiectele de locuinţe ai căror dezvoltatori rămân în umbră şi care nu vor să ofere informaţii despre proiectele lor. În proiectele lor, sunt puse la vânzare locuinţe cu preţuri între 75.000 de euro şi chiar 150.00 de euro.

Trump poate avea asupra firmelor germane un impact asemănător cu cel al atentatelor din 11 septembrie

Pentru marile companii germane, campioni ai exporturilor şi investitori de top în Europa de Est, inclusiv în România, afacerile merg deosebit de bine, acum când creşterea economiei globale este mai robustă ca niciodată în ultimii cinci ani. Însă un pericol le întunecă perspectivele şi rapoartele de risc: Donald Trump şi tarifele lui de import. Posibilitatea ca Trump să implementeze tarife pe importuri a făcut ca mai mult de jumătate din toate marile companii nemţeşti, printre care BMW, producător de maşini, Linde, furnizor de gaze industriale, şi Siemens, un uriaş conglomerat industrial, să citeze administraţia Trump ca risc serios pentru afacerile lor, scrie Handelsblatt. Din fericire pentru ele, companiile au aliaţi puternici chiar în administraţia americană. Iar cancelarul Angela Merkel i-a adus pe liderii businessul german faţă în faţă cu Trump.

Cele mai importante bănci centrale păşesc în direcţii opuse

In timp ce în SUA dobânzile ar putea creşte mai rapid decât s-a anticipat, banca centrală americană (Fed) anunţând că va începe să-şi restrângă bilanţul, în Europa şansele ca dobânzile să crească sunt reduse, şeful Băncii Centrale Europene Mario Draghi încercând să risipească zvonurile privitoare la o eventuală majorare în toamnă. Bilanţul Fed a crescut de la aproximativ 1.000 miliarde de dolari înainte de criză la 4.500 miliarde dolari în prezent, în condiţiile în care banca centrală americană a achiziţionat titluri de trezorerie şi credite ipotecare pentru a susţine economia şi a menţine dobânzile scăzute, potrivit CNBC. Fed intenţionează să majoreze dobânzile într-un ritm gradual şi constant, două astfel de majorări urmând a avea loc în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb