• ADEVARUL
• Oskar Lafontaine, omul care "a lansat" euro, cere puterilor UE să renunţe la moneda "catastrofală"
Oskar Lafontaine, fostul ministrul german de Finanţe care "a lansat" moneda unică europeană, cere renunţarea la euro pentru a permite ţărilor din sudul Europei să-şi revină economic, scrie "The Telegraph". "Situaţia economică se înrăutăţeşte de la lună la lună. Rata şomajului a atins procente care pun la îndoială bazele structurilor democratice. Germanii nu au conştientizat că sudul Europei, inclusiv Franţa, va fi forţat, în plină sărăcie, să se împotrivească hegemoniei germane, mai devreme sau mai târziu", a declarat Oskar Lafontaine, fost ministrul german de Finanţe în perioada 1998-1999, sub mandatul căruia a fost lansată moneda unică europeană. El a precizat pe pagina web a partidului de stânga (Die Linke) de pe site-ul Parlamentului german că Angela Merkel "se va trezi din starea ei atotştiutoare" când ţările aflate în dificultate financiară se vor uni pentru a schimba politica de criză, "pe cheltuiala Germaniei".
• Leul devine vedetă în Uniunea Europeană. A marcat cea mai amplă apreciere faţă de euro şi dolar dintre toate monedele din UE
Leul a înregistrat atât în luna aprilie, cât şi şi primele patru luni din 2013, cea mai amplă apreciere faţă de euro şi dolarul american. Succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti şi confirmarea de către agenţia Fitch a ratingului de credit au contribuit la evoluţia bună a monedei naţionale. Leul s-a apreciat în aprilie cu aproximativ 2% în raport cu euro şi cu 4,8% în raport cu dolarul american. După primele patru luni ale anului, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană. "Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la BBB-, cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România.
• Distribuitorii de energie, luaţi la bani mărunţi
Profiturile companiilor de distribuţie sunt considerate prea mari de către industriaşi şi de producătorii de electricitate, având în vedere criza prin care încă trece economia românească. După producătorii de energie din surse regenerabile, distribuitorii de electricitate sunt următorii intraţi în vizorul autorităţilor.
• Lege nouă pentru amendarea reală a erorilor medicale
O nouă lege a malpraxisului urmează să intre în dezbatere publică, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. În momentul de faţă, atât specialiştii, cât şi pacienţii susţin că legea malpraxisului e mai mult de formă, fiind făcută să umfle conturile societăţilor de asigurare şi nu să ofere despăgubiri pacienţilor care au avut de suferit. Cazurile în care aceştia din urmă au fost despăgubiţi sunt rare, deşi piaţa asigurărilor de malpraxis ajunge la trei milioane de euro pe an, completează aceiaşi specialişti. Prin noua lege a malpraxisului, coordonată de doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, evaluarea unei fapte presupuse de malpraxis va fi făcută de experţi "mai independenţi şi mai obiectivi, iar firmele de asigurări, care încasează de ani de zile mulţi bani pentru riscul profesional, să plătească", a explicat Nicolăescu.
• Decalajul alimentar la nivel mondial: imagini cu familii care alocă între 4 şi 350 de euro săptămânal pentru mâncare
Un studiu ce implică alimentele pe care le consumă 30 de familii care trăiesc în diverse colţuri ale lumii arată discrepanţa dintre obiceiurile alimentare şi venitul în naţiunile lumii. Familiile au fost fotografiate alături de cumpărăturile lor dintr-o săptămână, iar sumele cheltuite variază între 4 şi 350 de euro. Aceste fotografii ce reflectă obiceiurile alimentare reprezintă subiectul cărţii, "Planeta înfometată", semnată de Peter Mezel. Împreună cu soţia sa, Faith D'Alusio, Peter a vizitat 30 de familii din 24 de ţări diferite. "Noi sperăm să concepem un atlas culinar al planetei într-un moment al schimbării majore", a declarat femeia. Familiile din Ecuador şi din America de Sud fac eforturi pentru a supraveţui cu provizii puţine şi de proastă calitate. Acestea nu dispun de mai mult de 25 de euro pentru cumpărăturile săptămânale şi în general nouă suflete se hrănesc cu varză şi cartofi, scrie "Daily Mail".
• Un economist german denunţă "turismul pentru beneficii sociale" al romilor
Imigraţia romilor în Germania a determinat un economist german să ceară UE să îşi modifice directiva privind libertatea de mişcare înainte de termenul limită pentru ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari, din ianuarie 2014, relatează site-ul EurActiv.com. Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului Iso al Universităţii din Munchen, a scris recent că imigraţia romilor va eroda în mod inevitabil statul social german. Poziţia lui contrazice declaraţiile anterioare ale Comisiei Europene, care susţine că nu are dovezi ale aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale" din noile state membre. "Multe oraşe nu mai pot controla beneficiile sociale înfloritoare pentru imigranţi. Situaţia din unele oraşe din zona Ruhr, care sunt deja împovărate, riscă să scape de sub control", susţine el.
• Cele mai ciudate idei de afaceri ale antreprenorilor din Asia
Chiar dacă pot părea bizare la prima vedere, unele idei de afaceri ale antreprenorilor asiatici s-au dovedit cu adevărat profitabile în timp, nişele alese trezind interesul clienţilor. Fermierii din sudul Japoniei obişnuiesc să cultive pepeni în cutii pătrate de sticlă, fructele dezvoltându-se astfel natural în formă de cub. Pepenii pătraţi sunt foarte apreciaţi în Japonia, datorită faptului că pot fi depozitaţi cu usurinţă în frigider. Un pepene pătrat se vinde cu 150 - 250 dolari, în vreme ce unul obişnuit se vinde cu 30 de dolari. Gilbert Huynh a lansat brandul de lenjerie 4SKINS, care se foloseşte de nanotehnologie pentru a opri mirosurile. O pereche se poate cumpăra online cu 25 - 35 de dolari. Huynh spune că acest tip de lenjerie este foarte popular în randul femeilor, care o cumpără pentru partenerii de viaţă. Gama 4SKINS a fost mărită semnificativ în ultima perioadă, ea ajungând să includă şosete şi chiar tricouri din acelaşi material.
• CAPITAL
• Pensiunile din zonele rurale au primit 100.000 de turişti de 1 Mai şi de Paşte
Aproximativ 65.000 de turişti de Paşte şi 40.000 de 1 Mai au ales pensiunile din zonele rurale pentru petrecerea sărbătorilor. Acestea sunt cifrele raportate de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Cifra o depăşeşte cu mult pe cea din anii trecuţi, când pensiunile primeau în total între 30.000 şi 60.000 de turişti de 1 Mai şi de Paşte, cumulat. La ora actuală, în România sunt circa 5000 de pensiuni în zonele rurale, iar capacitatea totală de cazare este estimată la 80.000 de locuri. Ca atare, gradul de ocupare este de 50% de 1 Mai şi de 80% de Paşte. Cele mai solicitate regiuni sunt Bucovina, Neamţ (pentru care s-au făcut rezervări cu mult timp înainte), Bran-Moieciu şi Maramureş, cu un grad de ocupare de peste 80% pentru fiecare. Ca noutate, cereri mari sunt şi pentru nordul Olteniei (80%), clisura Dunării (90%), Bihor (60-70%) şi Delta Dunării (unde sunt peste 3.000 de turişti).
• A fost lansată procedura pentru rezervarea de capacitate a gazoductului Nabucco
Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anunţat luni lansarea procedurii 'Open Season', pentru rezervarea capacităţii gazoductului Nabucco. Prima fază a procedurii 'Open Season' le oferă potenţialilor transportatori posibilitatea de a-şi exprima interesul în rezervarea capacităţii conductei, precum şi de a solicita acces la documentele procedurii, ulterior putând depune oferte neangajante pentru rezervare de capacitate. Documentele 'Open Season' includ detalii referitoare la procedură, formularul acordului de transport al gazelor şi codul de reţea aferent, stabilind termenii şi condiţiile propuse de transportator pentru serviciile de transport prin conducta Nabucco.
• CURENTUL
• Eşec al guvernului: Încasările anticipate din timbrul de mediu sunt la jumătatea cifrei avansate de ministru şi sub despăgubiri
Încasările pe care Guvernul speră că le va obţine în acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 milioane lei, jumătate din nivelul avansat de ministru şi apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scăzut de la introducerea taxei de poluare auto. Încasările anticipate de Guvern nu acoperă suma despăgubirilor, de 400 milioane lei, pe care statul trebuie să le achite în acest an celor peste 300.000 proprietari de maşini care au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe. Din luna martie, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
• Deputaţii se întorc marţi la serviciu; pe ordinea de zi a plenului - moţiunea PDL privind companiile de stat
Deputaţii se întorc marţi la serviciu, plenul Camerei având înscrisă pe ordinea de zi dezbaterea moţiunii simple iniţiate de Partidul Democrat Liberal - "Companiile de stat sub guvernarea USL: management privat sau cumetrie de partid?". Documentul ar urma să fie supus votului final miercuri, 8 mai. "Pe data de 7 (mai - n.r.), la ora 16,00, se dezbate moţiunea simplă şi pe data de 8 (mai - n.r.) se votează", declara, pe 23 aprilie, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor, la finalul şedinţei Biroului Permanent. Vicepreşedintele PDL Alexandru Nazare afirma, la acea vreme, că democrat-liberalii au luat decizia depunerii unei moţiuni pentru că au constatat că managementul privat, implementarea acestui proiect important agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi partenerii internaţionali a eşuat. Depunerea moţiunii simple a PDL a fost anunţată pe 23 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor, de către deputatul democrat-liberal Mircea Toader.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CFR S.A.: EVZ are dovada incompetenţei lui Fenechiu
Compania de stat ar putea plăti cinci milioane de euro penalizări, pentru că ministrul a respins un plan de management aprobat de BERD. Potrivit unui document obţinut de EVZ, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) condiţiona un împrumut vital pentru CFR SA de existenţa unui plan de administrare. Acesta a fost întocmit de fostul management privat şi acceptat de BERD. Ministrul Fenechiu a respins însă planul, ceea ce aruncă în aer viitorul finanţării. Astfel, principalul motiv al demisiei lui Dimitris Sophocleous şi Lucian Isar, care ocupau funcţiile de director general şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie la CFR SA, a fost faptul că planul de administrare pe care l-au întocmit nu a fost acceptat de Ministerul Transporturilor.
• Un an de guvernare USL: mai multe ratări, decât realizări
Promisiuni neîndeplinite, scandaluri politice, clientelism şi inflaţie în creştere. Acestea sunt principalele coordonate ale guvernării USL, care astăzi împlineşte un an. Guvernul Ponta se laudă însă cu realizări. Acum un an, primul guvern condus de Victor Ponta îşi intra oficial în pâine, după căderea, prin moţiune de cenzură, a Cabinetului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Imediat după parlamentarele din decembrie 2012, cel de-al doilea Executiv Ponta a fost reconfirmat în funcţie, pe un val imens de popularitate, urmare a obţinerii a 70% din mandate în Parlament. În ciuda acestei susţineri, bilanţul guvernării USL lasă mult de dorit: majoritatea promisiunilor nu au fost îndeplinite, iar scandalurile s-au ţinut lanţ.
• Realizatorul Top Gear Jeremy Clarkson, despre România: "Găseşti localităţi pe care Iisus le-ar numit uşor înapoiate"
Unul dintre realizatorii emisiunii Top Gear, Jeremy Clarkson, a scris într-un săptămânal britanic despre accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie începând cu anul viitor. "România este o ţară frumoasă. Dar găseşti localităţi pe care însuşi Iisus le-ar numi uşor înapoiate", scrie Clarkson în "The Sunday Times". Realizatorul Top Gear vorbeşte despre diferenţele uriaşe dintre popoarele Uniunii Europene, pe care o compară cu o grădină zoologică unde crocodilii şi caprele împart acelaşi ţarc. Astfel, liderilor europeni li s-a părut absolut normal să-i invite pe români şi bulgari în curţile lor din spate, scrie Clarkson. Realizatorul adaugă că francezii, spaniolii şi italienii sunt cei mai leneşi europeni. Jurnalistul îşi încheie editorialul spunând că o Uniune Europeană perfectă ar fi formată doar din Anglia, Germania, Olanda şi Danemarca.
• JURNALUL NATIONAL
• Omul care nu ne vrea în UE, câştigător la locale în Anglia. Nigel Farage: "Adevăratul cutremur politic va veni la europarlamentare"
Partidul Independenţa Marii Britanii (Ukip) a câştigat peste 25% din locurile din consilii în alegerile locale care au avut loc în Anglia, cel mai mare scor din istoria partidului, o reuşită care l-a făcut pe liderul Nigel Farage, un eurosceptic convins, să afirme că adevăratul "cutremur politic" va veni anul viitor, la alegerile pentru Parlamentul European. "Ukip este un partid de cursă lungă. În iunie 2014 vom avea alegeri europene. Atunci Ukip va provoca un cutremur politic în Marea Britanie. Acesta este scopul partidului", a declarat Farage. Europarlamentar, în ciuda euroscepticismului, Nigel Farage s-a afirmat cu discursuri în Parlamentul European împotriva României şi a Bulgariei, fiind unul dintre cei mai mari opozanţi în ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari în Marea Britanie, începând cu anul viitor.
• Beijingul critică raidurile israeliene din Siria, în contextul în care Abbas şi Netanyahu se află în China
Beijingul a criticat luni raidurile israeliene din Siria, în contextul în care preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în China, unde discută separat cu conducătorii comunişti, informează agerpres.ro. "Ne opunem recurgerii la forţă şi apreciem că suveranitatea tuturor ţărilor trebuie respectată", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, în replică la o întrebare cu privire la aceste atacuri efectuate vineri şi duminică, prin care Israelul susţine că a dorit să împiedice un transfer de arme către Hezbollahul libanez, aliat al Damascului şi Teheranului. În contextul situaţiei regionale "foarte sensibile şi complicate", China a făcut apel, prin vocea doamnei Hua, la toate părţile implicate în problema siriană să "dea dovadă de reţinere şi să nu recurgă la acţiuni susceptibile să agraveze tensiunile".
• NATIONAL
• SRI sparge locuintele demnitarilor cu voie de la Curtea Suprema!
Din acest moment, totul este posibil! Cruciada anticoruptie se poarta deja prin orice mijloace, semanand mai mult cu un veritabil razboi de gherila urbana intre VIP-urile suspectate de trafic de influenta si procurori. Care, prin hotararile surprinzatoare ale conducerii Curtii Supreme, au acum la indemana o metoda folosita pe timpuri doar de interlopi si fosta Securitate. Este vorba despre libertatea oferita ofiterilor SRI ca, la solicitarea celor de la DNA, sa poata intra cand si cum vor in locuintele suspectilor, de cate ori o considera necesar pentru bunul mers al anchetei. Conform informatiilor intrate in posesia noastra, "springarii" de la principalul serviciu secret al tarii au spart deja casele catorva zeci de demnitari, politicieni, magistrati si oameni de afaceri, rezultatele probelor stranse in acest mod mai putin ortodox urmand a se vedea in aceasta vara.
• Liberalii nu mai vor sa fie FLUTURasii guvernarii USL
Prestatia ministrilor USL ii baga in fibrilatii pe baronii PNL. Nemultumiti de faptul ca Executivul nu are un program economic, liberalii se tem ca vor avea soarta predecesorilor. Infrangerea usturatoare pe care au suferit-o pedelistii in 2012 a devenit "studiu de caz" in PNL, primarii si presedintii consiliilor judetene ajungand la concluzia ca toate greselile Guvernului vor fi decontate de ei. "Ce s-a intamplat cu Gheorghe Flutur sau cu Florin Popescu, asta o sa se intample si cu noi. Chiar daca suntem adversari, trebuie sa recunoastem ca Flutur a facut cate ceva pentru judetul ala. Cine ar fi crezut ca o sa piarda? Dar a platit pentru incompetenta celor de la centru.
• S-a deschis "sezonul" la gazoductul Nabucco, in detrimentul rusilor
Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat ieri lansarea procedurii "Open Season", pentru rezervarea capacitatii gazoductului Nabucco. Rusii sunt "atacati" astfel din plin in strategia gazelor, care i-a impus in fata tarilor dependente de gazul rusesc. Ca sa-si mentina suprematia in domeniul energetic si sa se impuna amenintand cu "inchiderea supapei", Rusia s-a pozitionat de partea regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, care i-a promis intaietate la exploatarea gazelor din Mediterana. Aceleasi gaze care ar fi permis Europei sa scape de dependenta de gazul rusesc. In "maneca", Europa are si gazoductul Nabucco, care ocoleste Rusia. In 2012, revista Forbes prevedea "colapsul proiectului Nabucco" in favoarea proiectelor energetice rusesti. Insa anuntul de ieri vrea sa demonstreze ca totul e in grafic.
• Conspiratia ONU! Ale cui sunt elicopterele care ataca cu gaz sarin in Siria
Carla del Ponte, "unul dintre investigatorii de frunte ai ONU", dupa cum este prezentata de BBC, a declarat ca exista "puternice si concrete suspiciuni ca rebelii sirieni au folosit gaz sarin". Declaratia a fost facuta in cadrul unui interviu cu o televiziune suedeza, ca rezultatele oficiale vor fi raportate abia in luna iunie, suspiciunile alea "concrete" nefiind "incontestabile". Desi niciun investigator ONU n-a ajuns sa-si faca treaba la fata locului, in Siria, asteptand inca sa primeasca aprobare de la Bashar sa intre, Carla del Ponte sustine ca din ceea ce "are" pana acum, "nu sunt evidente ca armata lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice", ci numai rebelii. Si atunci ale cui erau avioanele, elicopterele, din care s-au lansat "containerele" care au provocat cazurile de intoxicare cu gaz sarin?
• PUTEREA
• Cutremure succesive în Vrancea
Zona Vrancea a fost zguduită în ultimele zile de mai multe seisme. Ultimul a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter şi s-a produs luni, la 13.45, la adâncimea de 144 de kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Covasna (36 de kilometri), Târgu Secuiesc (52 de kilometri), Vălenii De Munte (53 de kilometri), Râmnicu Sărat (55 de kilometri) şi Săcele (56 de kilometri) au fost oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului. Duminică, în prima zi de Paşte, trei seisme au avut loc în aceeaşi zonă. Primele două au avut loc la ora 09:15, la un interval de câteva secunde. Primul cutremur s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri şi a avut o magnitudine de 3,5, iar cel de-al doilea s-a produs la adâncimea de 131 de kilometri şi a avut magnitudinea 3,4. Al treilea seism s-a produs duminică la ora 18:04, la o adâncime de 122 de kilometri, având magnitudinea de 3,1.
• Reuniune de urgenţă la Bruxelles asupra bugetului european
Şefii Comisiei Europene (CE), Consiliului UE şi Parlamentului European (PE) au fost chemaţi pentru a participa luni seară, la Bruxelles, la o reuniune de criză privind deblocarea negocierilor asupra bugetului UE. La discuţii vor participa preşedintele CE Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului UE, premierul irlandez Enda Kenny, şi preşedintele PE Martin Schulz. Blocajul negocierilor se referă la 11,2 miliarde de euro, sumă solicitată statelor membre UE pentru acoperirea plăţilor aferente anului 2012. Totuşi, multe ţări membre consideră această sumă nejustificat de mare. Parlamentul European a cerut ca această sumă să fie pusă la dispoziţie înaintea începerii negocierilor asupra bugetului multianual al UE.
• Sectorul energiei regenerabile întră în declin
Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division în cadrul Crosspoint, a avertizat că sectorul energiei regenerabile intră în declin. Bula speculativă din acest domeniul va exploda în perioada următoare, interesul pentru sectorul energiei eoliene începând deja să scadă. 'Piaţa de energie va urma într-o oarecare măsură cursul pieţei imobiliare şi estimez că această bulă speculativă care s-a creat deja va exploda în următoarea perioadă. Investiţiile în energia eoliană deja îşi pierd din intensitate, iar interesul manifestat pentru acestea a început să scadă. Am ajuns în situaţia în care oferta este mai mare decât cererea', a declarat Codrin Matei, potrivit Agerpres.
• ROMANIA LIBERA
• EXCLUSIV RL.Aşezămintele Sfântului Mina - o nouă lovitură imobiliară a lui IPS Teodosie
Mai multe imobile ale unei fundaţii sunt revendicate acum de Arhiepiscopia Tomisului, deşi aceasta nu a contribuit la construcţia lor. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat că a recurs la represalii împotriva unui preot care nu a vrut să-i doneze patrimoniul valoros al unei fundaţii. Arhiepiscopia se apără invocând Statutul Bisericii Ortodoxe Române. Totuşi, IPS Teodosie este cunoscut ca fiind unul dintre prelaţii cu o mare apetenţă pentru avere, fiind implicat şi în alte scandaluri similare. Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din Constanţa. Aflat pe malul Lacului Tăbăcăriei din Mamaia, acest obiectiv este vizitat anual de zeci de mii de turişti, dar şi constănţeni.
• Marea unire de o zi din 1990 dintre România şi Basarabia
A existat cu adevărat şansa ca ziua de 6 mai 1990 să se transforme în eroicul moment al unirii Basarabiei cu România? Istoria nu reţine, în schimb, decât primul Pod de Flori între cele două maluri ale Prutului. Acţiune prin care mai mult de un milion de cetăţeni ai României au avut permisiunea, pentru numai câteva ore, să meargă în Basarabia, fără acte, în teritoriul care aparţinea încă Uniunii Sovietice. Se simţea pe atunci cum vremurile dau în clocot, sub presiunea schimbărilor politice din Europa de Est. Imperiul sovietic îşi trăia ultimele clipe - avea să dispară efectiv în decembrie 1991. Regimurile comuniste din "lagărul" roşu al Europei o iau înaintea Moscovei, sfârşindu-şi existenţa.
• Cele mai mari dividende plătite de companiile listate la bursă
Prima observaţie ar fi că SIF-urile domină plutonul plătitorilor de dividende. Cu Moldova inclusă în top, le-ar reveni primele trei poziţii din clasament, în condiţiile în care Oltenia ar ocupa poziţia 6 (nici STK Emergent, care a investit masiv în SIF-uri, n-ar fi chiar străin de acest top în top; fondul nu a distribuit însă dividende în ultimii 3 ani). Banat-Crişana ar fi singura oaie neagră dintre SIF-uri, societatea păstrând în acest an integral profitul pentru investiţii. Este o perspectivă de care nu pot face abstracţie investitorii în celelalte SIF-uri, în condiţiile în care acestea au făcut mai mult lichidări de portofolii în ultima vreme (vezi vânzarea acţiunilor la banci şi alte companii valoroase) decât administrare de active.
• Leul puternic ne slăbeşte economia
În timp ce Japonia vrea să-şi dubleze masa monetară în doi ani, BCE a redus dobânda la 0,5% (s-a pomenit şi de dobânzi "negative" în Europa), iar Fed continuă achiziţia de bonduri în competiţia "cine îşi devalorizează mai mult moneda", România exultă: se apreciază leul! În afară de bănci, mai este cineva încântat de încurajarea, prin curs, a dependenţei de importuri? Deocamdată este prematur să vorbim de o mişcare viguroasă şi de durată de apreciere a leului. Nu ştim cât din cererea mai mare de lei din ultima vreme se datorează sezonalităţii ("capşunarii"), cât dobânzilor mari (cu 5,25%, dobânda de politică monetară, stăm cel mai bine în regiune), cât unei mişcări speculative locale privite cu pasivitate de BNR. Ştim cu siguranţă că aprecierea leului nu se datorează investiţiilor străine.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai scăzut nivel de finanţare bancară externă înregistrat de la începutul crizei în 2008. Băncile străine au tăiat peste 3 mld. euro din liniile de finanţare în ultimul an
România a trecut de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor bancare, însă tendinţa de reducere a expunerilor e evidentă. Finanţările externe primite de băncile din România au coborât la sfârşitul primului trimestru din acest an sub pragul de 20 de miliarde de euro, marcând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul crizei în 2008. Dincolo de declaraţiile oficiale de angajament faţă de piaţa locală, datele statistice publicate de BNR indică pentru ultimul an o accelerare a procesului de subţiere a liniilor de finanţare acordate din exterior băncilor locale: în martie 2013 pasivele externe ale sistemului bancar românesc însumau 19,9 miliarde de euro, cu 3,2 miliarde de euro mai puţin decât în martie 2012. Scăderea este şi mai puternică faţă de vârful de aproape 25 miliarde euro atins în vara lui 2011.
• Un an de la preluarea puterii: Guvernul Ponta face exact ceea ce critica în moţiunea care a dus la căderea guvernului Ungureanu
Un bilanţ al primului an de la depunerea jurământului de către guvernul condus de către Victor Ponta, pe 7 mai 2012, arată că acţiunile executivului s-au suprapus în mai multe rânduri cu cele ale predecesorilor săi, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, care au fost nevoiţi să renunţe la fotoliul de la Palatul Victoria pentru măsurile luate. O analiză retroactivă a textului moţiunii de cenzură ce a dus la demiterea lui Mihai Răzvan Ungureanu relevă că măsurile pe care opoziţia condusă atunci de către Victor Ponta le contesta au devenit "potrivite" după preluarea puterii. Astfel, gazele de şist a căror exploatare era contestată vehement, în prezent nu mai reprezintă "niciun risc", eşecul privatizării Cupru Min a fost dublat cu un circ mediatic de amploare, urmat de insolvenţă, la Oltchim, în timp ce pachetul minoritar de acţiuni de la Transgaz a fost vândut în acest an sub preţul de la listare, pe când vânzarea acţiunilor Transelectrica anul trecut sub acelaşi reper a fost considerată un eşec. "
• Prostituate, cocaină, viciu, lux şi distracţie pe Wall Street şi la Londra. De aici n-a mai fost decât un pas până la manipularea dobânzilor Libor
Comisioanele grase în schimbul unor cine la restaurante de lux, excursii în staţiuni scumpe, prostituate şi chiar cocaină reprezintă o relaţie deloc neobişnuită şi aproape simbiotică între traderi şi brokeri, personajele care însufleţesc pieţele financiare. Dar relaţia a devenit în unele cazuri mai extremă, iar în goana după profit unii traderi le-au cerut brokerilor lor să-i ajute să manipuleze dobânzile LIBOR, stabilite la Londra, în funcţie de care sunt evaluate credite şi alte active financiare de mii de miliarde de dolari din întreaga lume. Brokerii celor mai mari bănci din lume i-au ajutat, scrie The Wall Street Journal.
• Fondurile de pensii ar putea "exporta" 1,4 miliarde de euro
Marius Popescu, directorul general al ING Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii de pe plan local, spune că în cazul în care lichiditatea bursei de la Bucureşti se va menţine la nivelul actual fondurile de pensii locale vor fi nevoite să redirecţioneze circa 1,4 mld. euro în următorii cinci ani pe bursele internaţionale, potrivit unor proiecţii personale. Activele fondurilor de pensii au crescut de la zero la 2,4 mld. euro în ultimii cinci ani, în timp ce bursa a rămas la fel, iar cele mai mari fonduri de pensii investesc deja zeci de milioane de euro pe bursele externe pentru că nu mai găsesc oportunităţi pe piaţa locală. În 2018, fondurile de pensii ar putea ajunge la active de 10 mld. euro, iar cota investiţiilor în acţiuni ar putea creşte de la 12% în prezent la 20%.
• Excedentul de cont curent pe primele două luni anunţă că pentru România a venit timpul plăţii
Pentru prima dată din 1990 încoace, România a înregistrat un excedent al contului curent ceea ce înseamnă că pentru economie a venit vremea să plătească ceea ce a consumat din exterior până acum. În fiecare dintre cei 23 de ani din perioada 1990-2012, contul curent a fost pe minus şi a fost acoperit din intrări de capital extern. "Acoperirea deficitului balanţei de plăţi curente prin mişcări de capital reprezintă , de fapt, o trecere a unei părţi din sarcinile actuale asupra viitorului", scria profesorul Victor Bădulescu în 1946 în "Tratatul de politică comercială", citat de profesorul Ioan Popa în manualul de "Tranzacţii Comerciale Internaţionale" publicat la Editura Economica în 1997. Deci în toţi aceşti ani, în care deficitul balanţei de plăţi curente a fost acoperit prin mişcări de capital, statul, firmele private şi oamenii "au trecut" în viitor sarcinile pe care le-au avut. De fapt, au tot amânat plata. În 2013, gata. A venit vremea scadenţei. A rambursărilor şi a constituirii de rezerve în vederea rambursărilor viitoare.