REVISTA PRESEI 07.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 7 iunie 2013

ADEVARUL

Mircea Coşea, profesor de economie, la Adevărul Live:"Deprecierea leului se va vedea în creşterea preţurilor şi rambursarea creditelor"

Deprecierea leului în raport cu euro, care a atins azi un nou minim al acestui an, se va reflecta în creşterea în cascadă a preţurilor şi în rambursarea creditelor în valută, a declarat, la Adevărul Live, Mircea Coşea, profesor universitar în economie, invitat la o dezbatere pe teme economice alături de economistul George Vulcănescu şi jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu. Lipsa de reforme structurale afectează cursul. Sincer vorbind, noi nu prea avem ce exporta. Efectul coborârii leului nu se va vedea la export. E un efect de manufacturare, noi nu avem un export de mare tehnicitate, de mare valoare adăugată. Ne putem aştepta spre toamnă la efecte mai grave, în funcţie de ce se întâmplă pe pieţe. Vedem că în Europa nu e prea bine, iar economia noastră e meteo-dependentă, în funcţie de cum merge agricultura. Guvernul Ponta a greşit că a preluat toate ţintele guvernului Boc, nu trebuie să avem un deficit foarte mic pentru că noi nu am parcurs toate ciclurile de dezvoltare.

Femeia din spatele divorţului lui Vladimir Putin. Are preşedintele Rusiei un copil cu presupusa amantă?

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, va divorţa de soţia sa, Liudmila, au anunţat cei doi joi seară. "A fost o decizie comună, uniunea noastră s-a încheiat", a declarat Liudmila într-un interviu acordat postului public Rossia-24. Vladimir Putin, în vârstă de 61 de ani, şi soţia sa, Liudmila, în vârstă de 55 de ani, sunt căsătoriţi de aproape 30 de ani şi au împreună două fiice. Zvonurile privind o presupusă relaţie a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu gimnasta Alina Kabayeva circulă deja de ceva vreme, însă liderul de la Kremlin a declarat joi seară că divorţul său a fost cauzat de programul aglomerat, care nu i-a permis să petreacă timp alături de soţia Liudmila. Alina Kabayeva (29 de ani), fostă campioană olimpică la gimnastică ritmică şi presupusa amantă a preşedintelui rus Vladimir Putin a fost aleasă pe apară pe coperta primului număr al "Vogue Rusia", care s-a lansat în ianuarie 2011. Pictorialul său a stârnit numeroase controverse.

Preşedintele României pe Facebook: "Pozele care au succes sunt cu nevastă-mea"

Prezent la festivalul ICEEfest, Traian Băsescu a spus că urmăreşte îndeaproape comentariile pe care "prietenii" - de fapt "fanii" săi - le postează pe pagina "Alături de Preşedintele Nostru". Pentru preşedintele României cel mai interesant lucru la facebook este că lucrurile sunt măsurabile şi vezi imediat ce e de interes pentru "prietenii tăi". "Am pus o întrebare la un moment dat. Cât de supăraţi sunteţi pe preşedintele Băsescu? Doamne, atâtea am aflat atunci", a precizat preşedintele României în faţa unui public format din "fani" virtuali selectaţi de către stafful său pentru a fi prezenţi la întâlnire. Traian Băsescu a mai precizat şi că din observaţiile sale cele mai populare fotografii sunt cele cu Maria Băsescu. Băsescu a dezvăluit şi că de administrarea paginii sale de facebook se ocupă "fata mea cea mare", Ioana, "doi puşti" şi "purtătorul meu de cuvânt".

Boloni a dat un verdict crunt pentru Steaua: "Echipa trebuie retrogradată, iar noi, steliştii, trebuie să ne bucurăm"

Fostul selecţioner care, ca jucător, a cunoscut gloria la formaţia din Ghencea a avut un discurs tranşant la adresa roş-albaştrilor, după condamnarea lui Gigi Becali în "Cazul Valiză". "Eu n-aş fi şocat dacă Steaua ar fi exclusă din Europa. Dacă s-a făcut ceva ilegal în numele cuiva, trebuie să plătească! Se face dreptate! Eu aşa cred! În sinea noastră, a steliştilor, trebuie să ne bucurăm! Lucrurile devin clare. Şi un răspuns negativ e un răspuns. Vom fi abătuţi, mai dârji, dar e mai important să fim curaţi. Se poate întîmpla foarte uşor ca Steaua să fie retrogradată în Liga a II-a. La cum stau lucrurile, aşa trebuie să fie. Echipa o să-şi revină cu mai mult spirit", a declarat Boloni la Sport.ro. Acum o săptămână, într-un interviu acordat "Adevărul", tehnicianul de 60 de ani a dezvăluit că ia în calcul să candideze la şefia FRF, după retragerea lui Mircea Sandu, în 2014.

Administraţia Obama monitorizează conversaţiile americanilor abonaţi la Verizon. Al Gore: "E obscen de scandalos!"

În baza unui ordin judecătoresc emis în aprilie de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) colectează înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi ai Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din SUA, a dezvăluit ieri cotidianul britanic "The Guardian". Ordinul, a cărui copie a fost dată publicităţii de jurnaliştii britanici, dispune ca Verizon să ofere NSA "în formă continuă şi zilnic" informaţii despre toate apelurile telefonice efectuate în reţeaua respectivă, indiferent dacă acestea sunt realizate în interiorul ţării sau în afara ei sau dacă interlocutorii sunt bănuiţi de terorism sau de alte acţiuni ilegale.

Comisia Europeană contrazice FMI şi susţine că nu au existat erori de gestionare a crizei din Grecia

Comisia Europeană a reacţionat cu tărie joi la un raport intern al Fondului Monetar Internaţional, în care instituţia admite existenţa unor erori grave în gestionarea crizei din Grecia. Bruxelles-ul se declară în dezacord total faţă de concluziile documentului. Lipsa de acţiune şi aplicarea mult prea târziu a unor măsuri esenţiale pentru salvarea economiei elene sunt principalele concluzii ale raportului Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit AFP. Economiştii arată că restructurarea datoriei publice a statului, din primăvara anului 2012, ar fi trebuit să aibă loc încă din 2010. "Suntem în dezacord fundamental" cu această poziţie, a declarat Simon O'Connor, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. El a arătat că raportul FMI "nu ţine cont de interconectarea ţărilor din zona euro" şi că situaţia din Grecia a fost una dificilă, fără precedent.

Împrumuturile de studiu, variantă luată în calcul şi de Ministerul Educaţiei din România, dezastru economic în SUA şi în Marea Britanie

În momentul de faţă, în Statele Unite ale Americii există credite de studiu în derulare în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 20% reprezintă credite neperformante, adică titularii au restanţe mai mari de trei luni. Peste Atlantic, Guvernul de la Londra vrea să vândă portofoliul de credite de studiu în valoare de 62 de miliarde de dolari. Creditele de studiu sunt numite de câţiva ani deja "următoarea mare criză". Situaţia este asemănată de mulţi economişti cu criza ipotecilor subprime, care a ameninţat întregul sector bancar american şi care, în final, a dus la izbucnirea crizei economice mondiale. Motivele sunt simple: creditele de studiu sunt acordate pe perioade îndelungate unor indivizi care nu au locuri de muncă şi cărora nu li se cer niciun fel de garanţii. Prin urmare, gradul de risc asociat neplăţii este ridicat.

Dividende fantastice la Romgaz: peste un miliard de lei, împărţiţi între Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea

Romgaz va acorda dividende de 1,06 miliarde lei aferente profitului net înregistrat anul trecut, mai mari cu 13%, Ministerul Economiei urmând să încaseze 901,1 milioane lei, iar Fondul Proprietatea suma de 158,9 milioane lei. Compania a realizat anul trecut un profit net de 1,24 miliarde lei, în urcare cu aproximativ 20% faţă de 2011. "Ministerul Economiei va încasa dividende cuvenite anului 2012 în valoare de 901,17 milioane lei, iar Fondul Proprietatea va încasa dividende de 158,94 milioane lei, cuvenite cotei de 15%", se arată într-un comunicat al producătorului de gaze. Producătorul de gaze naturale a încheiat 2012 cu afaceri de 3,84 miliarde lei, mai mici cu 8% faţă de anul anterior.

CURENTUL

Alertă naţională: pământul - ultima avuţie a românilor, va fi cedat străinilor din 2014 Scris de George Roncea

Presa mare europeană abundă în ultima vreme de relatări despre "Noul Eldorado - pământurile României". Analizele din presa franceză sună astfel: « Roumanie  près de 15 millions d'hectares de terres agricoles  Deuxième superficie écologique du continent après la France  pourrait nourrir 80 millions de personnes  le futur grenier de l'Europe ». Străinii vor profita de slăbiciunea şi ticăloşia clasei politice în ansamblul ei iar după ce uriaşele bogaţii subterane lăsate de Dumnezeu romanilor s-au dus, vine la rând mătrăşirea pământului, a pădurilor. Înainte de 1989, România dispunea, de 23.839.071 hectare, din care teren agricol 14.730.711 hectare, păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră 6.790.596 hectare. S-au tăiat 52 la sută din păduri. Cât despre teren - din 9,2 milioane de hectare de teren arabil de calitate excepţională la nivel european mai bine de jumătate a ajuns pârloagă sau a fost îmbucătăţit în aşa hal încât este de nefolosit. Din 4,5 milioane de hectare încă disponibile, în 2010, 2,5 milioane au fost deja achiziţionate de străini.

Interceptările telefonice, motiv de zâzanie între Ponta şi Crin

Liderii USL au avut ieri de nevoie de o consfătuire separată pentru a se pune de acord despre modalitatea în care ar putea fi efectuate interceptările telefonice şi de corespondenţă în România şi despre cum să fie stipulate aceste lucruri tocmai în Constituţie. Astfel, premierul Victor Ponta a descins ieri la Comisia pentru revizuirea Constituţiei, condusă de Crin, şi a cerut o întrevedere cu acesta în biroul său senatorial. Dacă, miercuri seară, Antonescu afirma că este posibilă o reducere a termenului la 24 de ore (maxim fiind 48 de ore în prezent -n.r.) în care procurorul poate dispune interceptarea unor convorbiri fără a avea mandat judecătoresc, lucrurile s-au lămurit ieri şi s-a decis că un mandat de ascultare fără acordul judecătorul poate fi dat de procuror numai pentru 48 de ore. Hotărârea de ieri reflectă practic poziţia PSD care a insistat zilele acestea ca interceptările să nu se mai facă decât cu mandat de la judecător.

CURIERUL NATIONAL

Pesimismul românilor bate noi recorduri

Cu toate că indicatorii de încredere privind veniturile populaţiei şi a situaţiei economice a ţării sunt în uşoară creştere, românii preferă să nu mai investească în case şi maşini şi consideră vremurile pe care le trăim nefavorabile economisirii. Doar 3% dintre români doresc să cumpere o locuinţă, iar 6% o maşină. Două treimi dintre români cred că economia nu merge bine şi numai 12% afirmă că trăiesc mai bine decât în aprilie 2012. Iar 8 din 10 persoane consideră că vremurile pe care le trăim sunt nefavorabile economisirii, intenţia de achiziţie a unor bunuri de folosinţă îndelungată fiind foarte scăzută

Întreprinzătorii susţin directiva UE privind reglementările bancare

În data de 8 mai, Comisia Europeană a publicat Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu funcţionalităţi de bază. "Noi suntem foarte bucuroşi că Uniunea Europeană are o asemenea iniţiativă. Proiectul de directivă a fost lansat pe data de 8 mai şi acesta porneşte de la constatarea unei asimetrii foarte pronunţate. Pe de o parte băncile din toate ţările UE au toate drepturile şi libertatea de mişcare în toate ţările UE fără niciun fel de restricţii, în schimb de partea cealaltă întreprinderile şi cetăţenii sunt confruntaţi cu foarte multe restricţii în raport cu băncile. Este vorba de restricţii de loc, nu orice firmă sau cetăţean poate să-şi deschidă cont în orice ţară şi să beneficieze de servicii bancare", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Terenuri cumpărate pentru ansambluri rezidenţiale, folosite acum pentru grădinărit

Cei care au plătit mulţi bani înainte de criză preferă să cultive roşii decât să le vândă la un preţ "derizoriu". Criza financiară şi blocajul de pe piaţa imobiliară au îngropat visurile proprietarilor de terenuri de a face o tranzacţie bănoasă. Departe de a mai avea şansa găsirii unui cumpărător dispus să plătească banii pe care şi-i doresc, proprietarii de terenuri cumpărate la suprapreţ în perioada de creştere economică încearcă să schimbe scopul orientându-şi ofertele pe segmentul fermelor şi microfermelor, afirmă reprezentanţii portalului imobiliare.net, administrat de anunturiparticulari.ro. Mai mult, scandalurile alimentare din ultima perioadă au stârnit interesul mai multor români de a-şi procura hrana din surse de încredere, aşa că a crescut interesul pentru terenurile care pot fi folosite pentru cultivarea produselor "eco".

Datoria privată, bolovanul din pieţe

Nu creditul guvernamental constituie cel mai important neajuns în sistemul financiar global, ci datoria privată, spune Michael Hudson, profesor la University of Missouri şi fost executiv la banca newyorkeză Chase Manhattan. Cantitatea de credit a atins niveluri de la care împrumuturile nu mai pot fi achitate în contextul în care efortul de rambursare a ajuns să fie echivalent chiar şi cu 70-80% din venituri. Autorităţile urmăresc să împiedice "soluţia pieţei" care constă în lichidarea activelor şi ştergerea datoriei. Statele şi băncile fac totul pentru menţinerea artificială în sistem a unor datorii care nu pot fi achitate şi îi transformă în sclavi pe debitori. Politica actuală este aceea de a crea încă şi mai multă datorie, a declarat Hudson pentru RealNews Network, adăugând că factorii de decizie încearcă să menţină iluzia potrivit căreia oamenii trebuie să continue să se împrumute pentru a ieşi din datorii.

Băsescu: Să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, referitor la faptul că în curând prin Tratatul de aderare la UE străinii vor putea cumpăra pământ în România, că trebuie găsite soluţii de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, astfel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. "Foarte curând, prin Tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă", a spus Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la expoziţia "AgriPlanta - RomAgroTec 2013", organizată la Fundulea. "Şi, pe de altă parte, avem obligaţia - Preşedinţie, Guvern, Parlament - să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, în aşa fel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu reia băile de mulţime

După circa o lună în care a stat discret la Cotroceni, Traian Băsescu şi-a reluat apariţiile publice. Inedită a fost întâlnirea sa cu susţinătorii de pe pagina de Facebook "Alături de preşedintele nostru". Şeful statului şi-a început ziua cu o vizită la Institutul Agronomic Fundulea, unde a promis că va face publică o strategie până în 2030 pentru acest sector şi a luat un prin contact direct cu publicul. În cea de-a doua parte a zilei, preşedintele s-a întâlnit, în carne şi oase, cu susţinătorii săi din mediul virtual. "Televiziunea este în mâna unui patron, care-şi poate subordona ziariştii. Facebookul este în mâna mea (...) Este foarte greu să minţi pe Facebook sau pe Twitter", a explicat Băsescu. "Media este foarte pervertită, este foarte dependentă de patron. În 2009, toate trusturile erau împotriva mea. Singura zonă unde m-am putut manifesta a fost Internetul. Singura televiziune care m-a primit a fost OTV-ul", a declarat el. Preşedintele a insistat pe faptul că Internetul nu trebuie reglementat, deşi statele au capacitatea de-l pune sub control.

Gigi Becali: "Am ieşit din viaţa publică definitiv şi irevocabil"

Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a anunţat prin intermediul lui Mihai Stoica, managerul "roş-albaştrilor", că se retrage din viaţa publică. Mihai Stoica a citit în cadrul unei conferinţe de presă un mesaj transmis de Gigi Becali. Patronul formaţiei Steaua a spus că vrea să fie lăsat în pace şi el şi familia lui. "Am ieşit din viaţa publică definitiv şi irevocabil. Lăsaţi-mă în pace şi pe mine şi pe familia mea. Îi rog pe cei de la emisiunile TV să nu mai discute despre mine şi despre familia mea. Am o pedeapsă de executat, probabil că la un moment dat voi da o explicaţie pentru tot ce s-a întâmplat. Sper că atât cât am stat cu voi am stat cu nişte oameni, nu cu alte fiinţe. Sper să înţelegeţi", este mesajul lui Gigi Becali către presă şi opinia publică.

Fenechiu a pierdut din nou un investitor la CFR Marfă

În cursa pentru privatizarea companiei feroviare au rămas doar Grup Feroviar Român (GFR) şi Transferoviar, după ce OmniTrax a fost descalificată. Gruia Stoica se pare că e favoritul. Ieri s-a derulat un nou episod din privatizarea CFR Marfă. Ministerul Transporturilor, patronat de Relu Fenechiu, a anunţat că reprezentanţii Omni- Trax au "uitat" să pună, în plicul depus acum două zile, planul de afaceri pentru CFR Marfă. Compania a fost descalificată. "Scăparea" Omnitrax pare cel puţin ciudată, în condiţiile în care planul de afaceri şi eventualele observaţii privind contractul de vânzare erau singurele documente care trebuiau depuse. A fost "scăparea" un rezultat al lipsei de comunicare, al neglijenţei sau o înţelegere bine pusă la punct între competitori? Cum este greu de crezut că un investitor îşi permite să fie neglijent într-o privatizare de asemenea amploare sau că nu i s-ar fi comunicat exact ce documente trebuie să prezinte, plauzibilă pare cealaltă variantă.

JURNALUL NATIONAL

Daniel Chiţoiu: Creşterea economică a României pe întreg anul 2013 va fi undeva la două puncte procentuale

"Exporturile şi producţia industrială au fost factori importanţi pentru creşterea economică de 2,2 puncte procentuale din primul trimestru. Noi când am elaborat bugetul de stat pe anul 2013, împreună cu evaluările făcute de FMI şi cu cele de la Comisia Europeană, am luat în calcul o creştere pesimistă de 1,6% întrucât ştiam că economia europeană nu are un nivel de creştere rezonabil, fiind de sub un punct procentual, iar economia românească depinde peste 70% de economia europeană. Noi am avut volumul exporturilor excedentar în primul trimestru, fapt care a avut o influenţă pozitivă şi care face ca pe întregul an creşterea economică a României să fie undeva la două puncte procentuale ţinând cont că şi producţia agricolă se anunţă a fi foarte bună în acest an", a precizat Chiţoiu.

"Istanbul, nu eşti singur. Zeci de bucureşteni, solidari cu protestatarii din Turcia

Câteva zeci de persoane s-au adunat azi în faţa Ambasadei Turciei din Capitală, pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii din Turcia, afişând mesaje precum "Nu cedaţi" şi "We are çapuling too", cu referire la sloganul manifestanţilor turci, inspirat de faptul că premierul Recep Tayyip Erdogan i-a numit bandiţi - çapulcu, în turcă. Cuvâtul a fost preluat de protestatari în sloganul "Everyday I'm çapuling", dar şi de cei care îi sprijină, printre care lingvistul american Noam Chomsky, care spune într-o înregistrare video de solidarizare "I am also a çapulcu".. Oamenii care au dorit să participe la această acţiune, organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Ambasadei Turciei de la Bucureşti, unde au rămas timp de peste o oră, între gardurile puse de jandarmi şi sub paza acestora.

NATIONAL

Victor Ponta se pregateste pentru conducerea Europei

Victor Ponta nu vrea sa aiba soarta predecesorilor sai. Prin urmare, liderul social-democrat a decis: cariera lui va depasi granitele tarii. Altfel spus, atunci cand Romania nu va mai fi o provocare, Ponta va juca in liga politica europeana. Victor Ponta a vorbit, intr-un cerc restrans, despre planurile sale de viitor, mai exact despre faptul ca tinteste un post in conducerea Europei. Anuntul nu i-a luat prin surprindere pe apropiatii premierului. Si asta pentru ca, sustin ei, Ponta este exponentul unei noi generatii, cu o alta viziune si alta ambitie, un personaj care nu se poate multumi cu un mandat de primar, asa cum a facut Emil Boc, sau cu loc in Parlament dupa modelul Nicolae Vacaroiu, Calin Popescu Tariceanu sau Adrian Nastase.

Locotenentii lui Blejnar, afaceri cu milionarul Alin Niculae

Procurorii DNA au retinut inca doi aghiotanti ai lui Sorin Blejnar, care sunt acuzati ca, ajutati de fostul sef ANAF, au dat un tun de 10 milioane de euro, cu afaceri cu motorina. Interesant, printre partenerii de afaceri ai celor doi se afla si milionarul Alin Niculae, abonat la contracte cu statul. Procurorii anticoruptie au anuntat zilele trecute ca au documentat activitatea infractionala a lui Nicolae-Catalin Cristea (asociat si administrator al firmei Eco Oil Reciclig SRL) si Cristinel Liposteanu (angajat al firmei respective), acuzandu-i pe acestia de evaziune fiscala in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave. Concret, cei doi sunt acuzati ca, in doar patru luni, in anul 2008, au prejudiciat statul cu aproape 10 milioane de euro, omitand sa inregistreze operatiunile comerciale cu reziduuri petroliere in regim suspensiv de la plata accizelor datorate bugetului de stat si "inregistrand in evidentele contabile cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, reprezentand servicii de reconditionari rezervoare efectuate de o firma fantoma".

Patriciu si amanta chinezoaica, anchetati in Olanda si in Georgia

In timp ce autoritatile din Romania dorm pe ele, magistratii din Olanda au audiat-o deja pe amanta lui Dinu Patriciu in dosarul falimentului Mic.ro, iar fostul miliardar a dat cu subsemnatul in Georgia, cu privire la tranzactiile efectuate de Liberty Bank, banca pe care o detine impreuna cu fostul premier georgian, Lado Gurgenidze. In Olanda cei doi n-au nici pile, nici influenta in randul politicienilor sau al magistratilor. Astfel se face ca, saptamana aceasta, mai exact marti, amanta lui Dinu Patriciu a fost nevoita sa-si faca timp pentru a da cu subsemnatul intr-un proces deschis de catre creditorii Mic.ro la Amsterdam. Intrucat in Romania procesul se deruleaza cu viteza melcului, creditorii firmei falimentate de Patriciu si Melanie Chen incearca sa-si recupereze banii peste hotare, indreptandu-se impotriva companiei Mercadia Holland BV, inregistrata in Tara Lalelelor, firma care a detinut in Romania magazinele Mic.ro, Macro si miniMax.

"Efectul Becali": frica de puscarie tripleaza "sifoanele" DNA!

Rasturnari spectaculoase de situatie in mai multe anchete instrumentate de catre DNA. Astfel, dupa ce luni de zile au protestat vehement, sustinand ca sunt victimele unor comenzi politice, unii inculpati au schimbat peste noapte placa. Iar dupa ce au facut inclusiv plangeri penale impotriva presupuselor abuzuri ale procurorilor anticoruptie, si-au recunoscut fara cartire faptele comise. Cerand, in schimb, judecatorilor micsorarea pedepselor. Insa efectul "Becali" i-a facut pe multi dintre cei cercetati prealabil sa mearga si mai departe, acestia insistand sa colaboreze cu organele de ancheta si sa poarte chiar tehnica de interceptare, doar sa li se garanteze o condamnare cu suspendare. In ultima vreme s-a triplat numarul celor care accepta nu doar sa isi recunoasca din start vinovatia, dar chiar sa "ofere indicii si probe clare care sa dovedeasca vinovatia altor inculpati".

PUTEREA

TINICHEA VÂNDUTĂ CA AUR. ANPC trage un semnal de alarmă şi ne arată unde se ascund escrocii

Ultima ordonanţă de Guvern care aducea modificări semnificative pentru marcarea metalelor preţioase a fost făcută de statul român în urmă cu peste zece ani. Aceasta permitea doar autorităţilor române să marcheze orice produs din gama metalelor scumpe, fapt care le oferea acestora veridicitate. Dar, din 2004, Patronatul Bijutierilor din România a obţinut acest drept prin lege. După aderarea României la UE, un nou proiect de lege, care transpune o Directivă europeană, a fost pus pe ordinea de zi în Comisia Juridică a plenului Camerei Deputaţilor în urmă cu două luni, urmând ca marcarea obligatorie să fie făcută, din nou, doar de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, printr-o firmă privată. Legea a trecut de Senat, dar zace, încă, în Parlament spre bucuria escrocilor.

BILDERBERG ÎN ŞEDINŢĂ. Liderii lumii sunt în Marea Britanie

Prima reuniune a Grupului Bilderberg la care s-au deschis uşile a început. Până duminică, mii de militanţi, activişti, jurnalişti şi fotografi urmăresc evenimentul, în condiţiile în care a fost instalat un birou de presă. Întâlnirea are loc la Hotelul Grove din Watford, Marea Britanie. Participanţii, 138 anul acesta, sunt reprezentanţi ai elitelor mondiale din politică, finanţe, economie, mediul academic, dar şi jurnalişti de prestigiu, provenind din 21 de ţări din Europa, Statele Unite şi Canada. În lista participanţilor se află politicieni de vârf şi şefi ai celor mai mari companii şi instituţii bancare: Google, Shell, AXA, Amazon, British Petroleum, Michelin, Alcoa, J.P. Morgan, Erste Bank, Citigroup, Rolls Royce, Goldman Sachs, Nokia, Facebook, Pepsi Cola, EADS, Roche, Novartis. Sunt prezenţi şefi de guvern, aristocraţi din vechi familii europene şi chiar capete încoronate. Directorul FMI, Christine Lagarde, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisari europeni, dar şi jurnalişti de la publicaţii precum "Financial Times", "Washington Post", "The Economist".

ROMANIA LIBERA

Capul lui Voiculescu şi naşterea pesedistului nou

Când va merge săptămâna viitoare la Berlin, Victor Ponta va aduce în sac, drept ofrandă, capul lui Dan Voiculescu. Nu pentru că i l-ar fi cerut Angela Merkel, nici măcar pentru că ar fi autorul acestui sacrificiu ritual, ci pentru că Ponta are nevoie să îşi alimenteze creditul democratic şi să îşi dovedească fidelitatea faţă valorile occidentale. Ponta este disperat să demonstreze că este un nou tip de lider, unul care a rupt definitiv cu trecutul comunist al partidului său şi cu orientarea pro-moscovită şi care s-a întors cu faţa spre Vest. La fel precum, odinioară, naşterea Omului Nou trebuia marcată de un sacrificiu al Vechiului, naşterea pesedistului nou va fi marcată de decapitarea lui Voiculescu.

Pesediştii evită nada întinsă de Năstase

Adrian Năstase a încercat să plaseze povara arestării lui Sorin Alexandrescu, direc­torul Antena TV, în sarcina lui Victor Ponta. Baza pesedistă se arată însă mult mai reticentă în a îmbrăţişa public afirmaţiile fostului lider, iar alţii sunt chiar ostili. Invitat să comenteze, la Antena 3, desigur, implicaţiile politice ale arestării directorului Antenelor, Sorin Alexandrescu, sub acuzaţia de şantaj, Adrian Năstase a făcut mai multe afirmaţii care se concentrau, toate, asupra lui Victor Ponta. Astfel, Năstase afirma că "Victor Ponta, în calitate de ministru de Justiţie şi de premier, a făcut propunerile la şefia Parchetelor.

Remus Cernea despre modificarea Constituţiei: Ateii nu vor putea fi secretari de stat, miniştri sau preşedinţi ai ţării

"Comisia pentru revizuirea Constitutiei a votat pentru a interzice unei persoane fără religie să poată fi preşedinte, prim ministru, ministru sau secretar de stat în România", scrie deputatul Remus Cernea pe contul său de Facebook, citat de Realitatea.net. Numai o persoană religioasă care are o credinţă monoteistă poate deveni secretar de stat, ministru, premier sau preşedinte în statul român, conform votului Comisiei de revizuire a Constituţiei, şi-a exprimat nemulţumirea deputatul Remus Cernea pe Facebook. "Amendamentul propus de mine pentru a permite şi jurământul de credinţă fără formula religioasă "Aşa să îmi ajute Dumnezeu", dar jurând pe onoare şi conştiinţă a fost respins cu largă majoritate, primind doar un vot pentru, din partea reprezentantului UDMR", s-a plâns Remus Cernea pe reţeaua de socializare.

Udrea: De unde există acum bani pentru dărâmarea gardului Parlamentului?

Democrat-liberala Elena Udrea se întreabă de unde are Camera Deputaţilor bani pentru a demola gardul Palatului Parlamentului, din moment ce în 2009, atunci când ea a susţinut proiectul, principalul contraargument al PSD-ului a fost acela că ar fi prea scump. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, joi, lansarea unui concurs de proiecte pentru reamenajarea esplanadei din faţă Palatului Parlamentului, o parte din gardul ce împrejmuieşte clădirea urmând să fie dărâmat.

ZIARUL FINANCIAR

AVAS cere de la Muşat & Asociaţii despăgubiri de 8,7 mil. $ în celebrul dosar Nobel Ventures

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, solicită casei de avocatură Muşat & Asociaţii suma de 8,7 milioane de dolari într-un dosar deschis la Tribunalul Bucureşti, care va avea următorul termen de judecată chiar astăzi, 7 iunie. Banii reprezintă "prejudiciul cauzat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei" de a promova în instanţă un litigiu împotriva grupului american Noble Ventures, în cadrul unei acţiuni mai largi care a inclus o dispută la Tribunalul ICSID de la Washington cu o valoare de 350 de milioane de dolari. Casa de avocatură condusă de Gheorghe Muşat, unul dintre cei mai puternici avocaţi de business din România, a asistat AVAS în perioada 2001-2005 într-un arbitraj intentat de grupul american care îşi adjudecase Combinatul Siderurgic Reşiţa în urma procesului de privatizare.

Grupul Orange spune că vrea acorduri cu firme de cablu din România pentru a oferi pachete complete cu TV şi net. Întrebarea este însă: cu cine?

Grupul France Telecom-Orange va încerca să încheie acorduri cu companii de cablu pentru vânzarea de servicii, prin care va oferi utilizatorilor pachete combinând televiziune, telefonie mobilă şi internet, fiind vizate în principal România şi Belgia, unde compania ar vrea să fie capabilă să ofere pachete complete de servicii fără a face achiziţii "scumpe", a declarat şeful de strategie al grupului, Elie Girard.

Enel a lucrat la o marjă de profit de 20% anul trecut

Italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, au ajuns anul trecut la afaceri de 4,3 miliarde de lei (971,4 milioane de euro), cu 10% mai mari decât cele din 2011. Creşterea cu adevărat semnificativă a fost pe partea de profit net, Enel bifând anul trecut un câştig de 875 de milioane de lei (196,3 milioane de euro), de 2,6 ori mai mare decât cel din 2011. Care este explicaţia? "Rezultatul net a fost puternic afectat de anularea provizioanelor CFR în cazul companiilor de furnizare a energiei, Enel Energie (care reuneş­te partea de furnizare a energiei din Enel Banat şi Enel Dobro­gea - n.red.) şi Enel Energie Munte­nia ca urmare a plăţii datoriei istorice de 5 ani a CFR către acestea", explică reprezentanţii Enel.

Preşedintele Comisiei Europene: Liderii din ţările UE trebuie să acţioneze pentru reindustrializare, nu să fie doar comentatori

Mulţi lideri din ţările UE sunt mai mult comentatori decât conducători ai ţărilor lor, iar aceştia trebuie să îşi asume rolul de a întreprinde reformele pe care şi le-au asumat, a spus ieri, la Bruxelles, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în deschiderea conferinţei "O renaştere industrială". "Avem idei, avem politici, dar nu avem politică, adică politicile stabilite aici la Bruxelles nu sunt întreprinse. Comentariile sunt bune, dar nu acesta este primul rol al unui lider, ci acela de a implementa reformele. Haideţi să întreprindem reformele adoptate, să nu mai critic măsurile deja luate. Doar dacă avem încredere vom relansa industria şi economia", a spus Barroso.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb