REVISTA PRESEI - 07.08.2010

Willy Homner
Revista Presei / 7 august 2010

ADEVARUL

Brandul de ţară: căpuşa tricoloră

Autorităţile din occident nu mai au deloc răbdare cu nomazii est-europeni care trăiesc în tabere ilegale. Se pregătesc evacuări în masă, iar românii sunt prima ţintă. Poliţia franceză a evacuat prima dintre cele 300 de tabere ilegale de rromi. Britanicii pregătesc măsuri similare.

Guvernul francez, susţinut de populaţie

Măsurile antiimigranţi ale Guvernului de la Paris au susţinerea francezilor. Potrivit unui sondaj publicat de "Le Figaro", 80% din francezi sunt de acord cu retragerea cetăţeniei străinilor care practică poligamia sau circumcizia. Aproximativ 70 la sută vor aplicarea aceleiaşi măsuri străinilor care agresează poliţişti sau jandarmi. Peste jumătate dintre cei intervievaţi sunt de acord cu condamnarea la închisoare a părinţilor minorilor străini care au comis infracţiuni. Desfiinţarea taberelor de rromi are susţinerea a aproape 80% din francezi.

Traian Băsescu "mulge Vestul"

Ziariştii europeni se declară şocaţi de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care îi încurajează pe români să rămână peste hotare în loc să se întoarcă în ţară şi să ceară ajutor de şomaj în ţara lor. Cei mai vehemenţi sunt de departe ziariştii britanici. "Atitudinea lui (Băsescu - n.r.)  înfurie, pur şi simplu. Nu face decât să sublinieze dezastrul costisitor care s-a dovedit a fi extinderea UE", comentează "The Daily Express".

Inchisorile CIA lovesc din nou

În puşcăria secretă "Britelite" din România ar fi fost deţinut Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001. CIA a iniţiat reţeaua închisorilor secrete după atentatul de la World Trade Center. În  toamna anului 2003, agenţia americană de informaţii a deschis un centru de detenţie şi în România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că vom ajunge în scurt timp la o inflaţie de peste 8%

Media scumpirilor - inflaţia - ar putea "sări" cu trei procente imediat după majorarea, în iulie, a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 24%, estimează conducerea Băncii Naţionale. În perioada următoare, inflaţia ar mai putea avansa cu un procent, ceea ce per ansamblu ar însemna un plus de 4% al preţurilor, în medie, cauzat de majorarea TVA.

Chirurgie cu bisturiu din banii pacientului

Bolnavii de la Secţia Chirurgie a Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu pot fi operaţi decât dacă îşi cumpără singuri"necesarul" pentru intervenţiile medicilor. Pacienţii arată cum sunt nevoiţi să achite, din propriul buzunar, până şi lamele de bisturiu, anestezicele, plasturii şi aţa chirurgicală. Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova spun că trebuie să cheltuiască între 200 şi 300 de lei pentru materialele necesare unei operaţii. Medicii spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie. "E inadmisibil ce se întâmplă. Acum zece ani nu se punea problema să nu avem lamă de bisturiu sau aţă chirurgicală. Singurii care au de suferit sunt bolnavii, pentru ei ne facem griji.

"Infracţiunea", parola şpagarilor de la "Hyperion"

Definiţia infracţiunii era semnul secret al şpăgarilor. Studenţii Universităţii "Hyperion" - filiala Caraş-Severin au plătit câte 1.500 de euro ca să intre în sala de examinare siguri de o notă mare. Procurorii anticorupţie care anchetează scandalul şpăgii la licenţă de la Universitatea "Hyperion" au stabilit care era mecanismul pus în funcţiune de studenţii şi de profesorii corupţi. Studenţii la Drept dispuşi să plătească pentru a lua uşor licenţa primeau o "parolă" care trebuia să se găsească apoi în teza de licenţă.

Scandalul licenţei de la "Spiru Haret"

Ministerul Educaţiei a amânat pentru luni decizia privind aprobarea organizării unei noi sesiuni de licenţă în a doua jumătate a lunii septembrie pentru absolvenţii ultimelor trei promoţii ale Universităţii "Spiru Haret" (USH). În metodologia privind monitorizarea specială a USH, emisă de Ministerul Educaţiei la 17 iunie 2010, se arată că din comisiile pentru finalizarea studiilor vor face parte şi profesori sau conferenţiari din învăţământul de stat acreditat. 

Rusia: Incendii cu potenţial radioactiv

Incendiile de vegetaţie care afectează de o săptămână centrul şi vestul Rusiei se agravează. Pompierii se luptau ieri cu circa 600 de focare, mai multe decât în ziua precedentă. Pătura groasă de fum care învăluie Moscova creează mari probleme locuitorilor, care sunt nevoiţi să poarte măşti pentru a respira. "Fumul invadează tot oraşul, situaţia se agravează", a declarat Aleksei Popikov, directorul institului de protecţie a mediului, Mosecomonitoring. Moscoviţii sunt sfătuiţi să rămână în casă.

EVENIMENTUL ZILEI

Legendele nescrise ale bătrânei Dacii

Ţi-o doreai, dar, când o aveai, o înjurai zilnic. Se strica, dar o reparai repede. Era bună la toate şi la nimic. Acum o priveşti cu nostalgie. În urmă cu 20 de ani erau pe toate drumurile. Verzi ca mazărea, roşii, galbene, negre şi cu număr mic pentru ştabi sau în clasicul "alb 13", cea mai populară culoare. Dacă rămâneai cu ea în drum, ţi-o repara oricine. Erau multe, dar nu toată lumea avea norocul să o aibă parcată în faţa blocului. Aşteptai cu anii să-ţi vină rândul s-o poţi cumpăra. Când o aduceai acasă nou-nouţă, vecinii de pe scară coborau, invidioşi, s-o admire.

Boc inspectează centura de la Iaşi

Prim-ministrul Emil Boc va inspecta astăzi stadiul lucrărilor la şoseaua de centură a oraşului Iaşi. Premierul va sosi la Iaşi în jurul prânzului unde va participa şi la ceremonia de semnare a contractului POS Mediu aferent contractului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ. După aceea, Emil Boc va participa la o conferinţă de presă.

Băsescu, weekend pe litoral

Preşedintele Traian Băsescu a petrecut câteva ore, aseară, cu familia la o terasă de lux din staţiunea Neptun. Şeful statului a fost însoţit de Ioana, fiica cea mare, iar la plecare a făcut fotografii cu turiştii aflaţi pe terasă. Ca de fiecare dată, şeful statului a preferat staţiunea Neptun şi terasa la care merge de mai mulţi ani. Preşedintele şi familia sunt cazaţi la vila de protocol. Prima Doamnă Maria Băsescu se află de mai multe zile la malul mării. Ea a vizitat miercuri Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia. La plecare soţia preşedintelui a cumpărat câteva replici după exponatele mai importante ale instituţiei, dar şi ghidul de prezentare al muzeului, scrie Mediafax.

200.000 de turişti, aşteptaţi pe litoral

Hotelierii de la malul Mării Negre cred că acesta va fi cel mai plin weekend al sezonului, datorită vremii excelente şi a ofertelor pe care le au. În acest sfârşit de săptămână parcă toate drumurile au dus spre litoral, unde temperaturile au atins 31 grade Celsius şi, potrivit meteorologilor, "se simt, de fapt, 37 grade". Aproape 140.000 de turişti erau încă de ieri în staţiunile de la Năvodari la Vama Veche. Astăzi, numărul acestora ar putea ajunge le 200.000. Din lipsă de locuri la hoteluri, mulţi dintre ei se cazează la particulari. Până în acest weekend, vârful sezonului a fost atins pe 25 iulie, când pe litoral au fost înregistraţi 161.000 tu rişti.

Lostriţa iese din legendă: a fost găsită şi pusă la înmulţit

Ministerul Mediului a cheltuit aproximativ 30.000 de euro pentru a identifica apele în care mai înoată lostriţa, un peşte aproape dispărut. A depistat-o inclusiv în marile râuri ale patrie. Pentru mulţi, lostriţa e doar personajul fantastic al prozei lui Vasile Voiculescu, o arătare strălucitoare ce ia minţile unui flăcău de pe Bistriţa. Când a scris povestirea cu acest nume, Voiculescu a pornit de la legenda "dracului din baltă", populară prin nordul ţării. De atunci şi până acum, chiar şi existenţa lostriţei în apele României a căpătat aură de legendă.

Bureţii de mare au aceleaşi gene ca ale omului

Genomul bureţilor de mare conţine 70% din totalul genelor umane, conform unui studiu recent al cercetătorilor australieni, care au descoperit legătura spectaculoasă dintre oameni şi vieţuitoarele care trăiesc pe fundul mării, informează AFP. Secvenţierea genonumului bureţilor de mare din Marea Barieră de Corali a relevat faptul că aceste vieţuitoare străvechi au multe gene comune cu oamenii, inclusiv genele asociate cu declanşarea cancerului şi a altor maladii, precizează acest studiu, publicat în revista "Nature".

Videochat pentru gay, job de 2.000 de dolari pe lună

Salariul pentru cei care "cuceresc" homosexualii pe net e între 400 şi 2.000 de dolari. De dimineaţă, de la ora 7.00, intră la muncă prima tură. Băieţii schimbă repede hainele de stradă cu echipamentul de serviciu - o pereche de boxeri. Apoi, îndeplinesc prima obligaţie de serviciu, întind bine şi cu mare atenţie uleiul pe corp. Toate zonele corpului trebuie să strălucească, e regulă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb