REVISTA PRESEI 07.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 august 2014

ADEVARUL

Isărescu: Conflictul din Ucraina a ajutat economia României

Scăderea inflaţiei la cote minime, aprecierea leului şi creşterea investiţiilor străine sunt câteva efecte ale crizei ucrainene care i-au luat prin surprindere pe experţii din conducerea BNR. Dacă în momentul declanşării conflictului din Ucraina, astă-iarnă, economiştii se aşteptau la ce e mai rău pentru România, acum se constată că, de fapt, criza are efecte benefice în economia noastră. Investiţiile străine cresc, moneda se apreciază, iar scumpirile tind spre zero. Chiar Banca Naţională a ajuns să relaxeze politicile monetare, văzând că investiţiile străine au crescut şi că pe piaţa valutară au apărut presiuni în sensul aprecierii leului, în condiţiile în care la numai câteva sute de kilometri de noi are loc un conflict armat. Lichiditatea din sistemul bancar este acum în exces, "în special din cauza intrărilor de capital peste aşteptări, pe fondul crizei din Ucraina", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

China, marele câştigător al războiului din Ucraina

Sancţiunile economice aplicate de SUA şi UE forţează Rusia să-şi caute noi parteneri comerciali. Prima opţiune a Moscovei este China, însă Beijingul profită de situaţia şi-şi impune propriile condiţii. Pentru Rusia, a accepta acum rolul secundar în relaţia cu Beijingul reprezintă o premieră istorică. Moscova nu a încercat să ascundă faptul că piaţa chineză este principala sa opţiune pentru a contrabalansa efectele produse de sancţiunile economice internaţionale care i s-au aplicat după ce a anexat Crimeea. Preşedintele Vladimir Putin a mers la Beijing pentru a semna un important acord pentru gaze cu China, cu o valoare de 400 de miliarde de dolari. Chinezii încercau de ani buni să încheie acest acord. Ruşii nu spuneau "niet", dar aveau condiţii clare: chinezii să suporte jumătate din cheltuielile pentru construirea gazoductului care să transporte resursele din Siberia în China.

Victor Ponta a rupt pactul de coabitare cu Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta îi trimite o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare. "Scopul principal al demersului meu, evident, folosind autodemascarea lui Traian Băsescu de ieri, este de a-l arăta partenerilor noştri europeni exact aşa cum este: un impostor, un individ care minte, fură şi îşi bate joc de orice fel de parteneri", a afirmat Victor Ponta la postul de televiziune Antena 3. "Traian Băsescu se reprezintă pe el, reprezintă familia sa infracţională - pentru că are în acest moment şi face parte dintr-o familie infracţională - şi orice fel de declaraţii, decizii, acţiuni ale lui nu trebuie să fie interpretate ca ale României, ci doar ale lui şi ale grupului său infracţional", a adăugat Ponta. Preşedintele Traian Băsescu a replicat prin purtătorul său de cuvânt, Bogdan Oprea: "Domnul preşedinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea Acordului de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul României."

Dumitru Gheorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorghiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns. Acesta a afirmat că Aurelia Nicolae, cea care a efectuat expertiza contabilă de la dosar, nu ar fi, de fapt, expert. Ieri, însă, DNA a clarificat situaţia: Aurelia Nicolae, licenţiată în studii juridice şi economice, a întocmit în dosarul ICA "un raport de constatare tehnico - ştiinţifică pe baza datelor din expertiza tehnică întocmită de un expert evaluator de bunuri imobile, acreditat ANEVAR". Specialista DNA face parte din 2001 din Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, mai susţin oficialii DNA.

Armata israeliană revine la controversatul "Protocol Hannibal"

Pe 1 august, mişcarea radicală Hamas anunţa că a capturat în oraşul Rafah din sudul fâşiei Gaza un soldat israelian pe nume Hadar Goldin. Imediat Ţsahal, armata israeliană, a lansat o impresionantă ofensivă în zonă : raiduri aeriene, bombardamente de artilerie, incursiuni cu tancuri. Localitatea palestiniană e ţinta unui atac rar întâlnit. Rezultatul, potrivit surselor palestiniene, este pe măsură: cel puţin 130 de morţi la Rafah. Printre decedaţi se numără şi soldatul Goldin. Cert, nu se ştie dacă acesta a murit sub bombele israeliene sau ucis de palestinieni. Ancheta privind circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa locotenentul Hadar Goldin concluzionează că acesta a fost ucis înainte de a fi capturat. Hamas spune că Israelul minte. După răpirea locotenentului Hadar Goldin în sudul Fâşiei Gaza, protocolul Hannibal a fost pus în aplicare de armata israeliană. Acest protocol prevede utilizarea masivă a forţei pentru eliberarea soldatului captiv, cu riscul de a-l ucide.

Măsură fără precedent: Ce face RCS&RDS pentru a-şi păstra clienţii

După ce a pierdut drepturile TV pentru Liga 1, RCS&RDS cel mai mare furnizor de servicii de internet şi de televiziune prin cablu şi satelit, încearcă să îi determine pe clienţi să nu îşi rezilieze contractul oferind tablete şi televizoare. RCS-RDS derulează în prezent o campanie de fidelizare cu televizoare şi tablete. Astfel, clienţii cărora le-a expirat contractul şi doresc prelungirea acestuia cu doi ani au posibilitatea de a cumpăra, în 24 de rate egale, fără dobânda, câte trei tipuri de televizoare LED şi tablete cu Android. În ofertă vor există 4 modele de tablete cu preţuri reduse: - tabletă Allview City - 350 lei - tabletă Allview AX2 Frenzy - 480 lei - tabletă Samsung Galaxy Tab 3 - 850 lei - tabletă Samsung Galaxy Tab 3. În ofertă va există şi opţiunea de a achiziţiona unul din 3 modele de televizoare LED, în locul tabletei.

Rusia anunţă că a suspendat importurile de carne de vită şi de bovine vii din România. ANSVSA: Autorităţile ruse interzic ceva ce nu există

Referitor la ştirea conform căreia Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) informează ca a suspendat, începând de miercuri, importurile de carne de vacă şi bovine vii din România, ANSVSA precizează că România nu are relaţii comerciale de acest gen cu Federaţia Rusă. România nu exportă bovine, carne de bovine şi produse din carne de bovine în Federaţia Rusă. Începând cu anul 1995, în România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), până la recenta depistare a unui caz izolat. "Forma atipică de ESB depistată în ţara noastră este un caz izolat şi nu o epidemie.

Dezastru în pomicultura de pe Valea Dâmboviţei: abia se mai găsesc mere de cules, iar importurile din Polonia şi Moldova strică preţul

Ploile din această vară, dar şi temperaturile scăzute din primăvară au scăzut enorm producţia de mere. Dacă într-un an obişnuit, de pe un hectar de livadă se puteau recolta şi 25 de tone de mere, acum oamenii abia dacă vor strânge o tonă. Mai mult, importurile masive din Polonia şi Moldova îi vor aduce în sapă de lemn pe pomicultori şi îi vor obliga să vândă mărul cu un preţ derizoriu. Se anunţă un an critic pentru producătorii de mere din România după ce Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia şi Republica Moldova, la o zi după ce europenii au impus noi sancţiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean. Acest lucru se traduce în preţuri mici pentru producătorii din ţară, care sunt şi-aşa loviţi extrem de tare de intemperii.

BANCHERUL

Istoria disparitiei bancii RBS din Romania: nu a vrut sa se vanda ieftin, preferand sa se autodescompuna: credite de 1,7 miliarde euro si 1.000 de angajati au disparut in 2 ani

In 2011, RBS avea 1.000 de angajati si o retea de sucursale raspandita in cele mai mari orase ale tarii, banca fiind una dintre cele mai profitabile din Romania. In primul semestru din 2011, RBS era pe locul 7 in topul celor mai profitabile banci romanesti, cu un castig de 51 milioane lei, dupa Banca Transilvania, care avea un profit de 65 milioane lei si inaintea ING, cu castiguri de 50 milioane lei. RBS Romania avea active de 2,3 miliarde euro la jumatatea lui 2009, dintre care 1 miliard de euro erau credite pentru companii, 650 de milioane erau credite de consum pentru persoane fizice si restul titluri de stat si alte tipuri de active financiare. Insa chiar din 2009 soarta bancii in Romania a fost pecetluita de sefii din Londra de la RBS, obligati sa vanda activele de importanta secundara pentru a plati datoriile catre statul britanic, care a salvat banca de la faliment dupa izbucnirea crizei.

Libra Internet Bank si-a majorat profitul de 5 ori, la 8,5 milioane lei, in primul semestru din 2014

Libra Internet Bank anunta ca a inregistrat, in primul semestru din 2014, un profit net de 8,5 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand s-a ridicat la doar 1,7 milioane. Banca precizeaza ca isi continua astfel dezvoltarea pe o baza sustinuta de profitabilitate, dupa patru ani consecutivi in care a inregistrat de fiecare data rezultate pozitive. "Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul inregistrat la jumatatea anului a fost de 1,7 milioane lei, am reusit in 2014 majorarea acestuia de aproape cinci ori, urmand o strategie de crestere bazata pe o politica de piata echilibrata si controlul cheltuielilor, continuand sa mizam pe viteza in operatiuni si tehnologie", a declarat Presedintele bancii, Emil Bituleanu. In primele sase luni ale anului, Libra Internet Bank a continuat sa isi imbunatateasca semnificativ indicatorii, mai spune banca.

CURENTUL

Procese - scris de Tia Serbanescu

Procesul ICA s-a terminat. Curtea a rămas în pronunţare. Guvernul a rămas în aşteptare. Opoziţia a rămas în letargie. Iohannis a venit cu greu din vacanţă, Blaga nu se aude, Crin nu se vede, Tăriceanu nu se simte. Aşa că preşedintele Băsescu a ieşit la atac acuzând faptul că "avem prea mult lichelism în spaţiul public" - ceea ce l-a determinat să anunţe că în această campanie va spune tot ce ştie: "pe unii candidaţi îi voi dezbrăca public" întrucât au lucruri ascunse. La acest capitol, dl. Ponta a zis că dezbrăcarea nu se referă la el fiindcă a fost tot timpul "sub lupă" astfel că ştim totul despre viaţa sa. Ei, nu chiar totul. Dar nu vrem să-l vedem dezbrăcat. E destul de indecent şi aşa.. Lumea te priveşte altfel când ai un partener. Şi e singura şansă în faţa lui Ponta care îşi plimbă deja patrupedul în lesă: PSD, UNPR, PC şi PLR (Tăriceanu) - cu colţii bine înfipţi în partea dreaptă a electoratului de unde rup deja prea mulţi candidaţi. O să ajungă un schelet.

CURIERUL NATIONAL

Service-urile spun că problemele cu Astra se acutizează

Problemele pe care le au service-urile auto cu societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA nu par să poată fi rezolvate prea curând, în ciuda eforturilor pe care susţine că le face administratorul special al companiei şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), a declarat pentru Curierul Naţional Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). "Avem în continuare probleme cu Astra în a o determina să achite plăţile restante către service-uri. Vom cere ASF o întâlnire în încercarea de a rezolva această problemă. Astra are mari probleme de lichiditate, ceea ce înseamnă risc crescut al societăţii de a despăgubi asiguraţii. Dacă suntem obligaţi să cumpărăm RCA de la societăţi care nu pot plăti despăgubirile, înseamnă că ASF nu îşi îndeplineşte atribuţiile de supraveghere. Ar trebui să se retragă licenţele de funcţionare ale asigurătorilor care nu-şi pot onora obligaţiile", a declarat Muntean

Ce au sperat şi ce au recoltat fermierii

Fermierii sperau ca 2014 să fie un an agricol bun, dar ploile şi grindina din primăvară şi înainte de recoltare au lovit în principalele tipuri de culturi, efectele reflectându-se în producţii, acestea fiind cu 20-25% mai mici faţă de anul trecut, lucru confirmat şi de reprezentanţii agricultorilor. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune că recoltatul la nivel naţional nu s-a încheiat şi că abia după aceea se poate face o justă evaluare comparativă cu producţia anului 2013. Pe zona de sud, producţia este cu 2-3% mai mică decât anul trecut, iar calităţile producţiei sunt comparabile. Din păcate, se repetă problemele de preţ. Preşedintele Federaţiei Agricultorilor - "Fermierul", Ginu Toma, a declarat că raportat la anul agricol 2013 producţiile din acest an sunt mai mici cu 20-25%, cea mai afectată zonă de ploi fiind sudul României. Până când nu reuşesc să-şi facă majoritatea sau măcar mare parte dintre fermieri silozuri, preţurile or să fie tot mici la recoltat.

Dolarul prinde din nou putere

Dolarul s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni faţă de euro, susţinut de semnele de consolidare a economiei americane şi de interesul sporit al investitorilor pentru activele americane, determinat de tensiunile provocate de criza din Ucraina, transmite Bloomberg. Moneda americană s-a apreciat faţă de 15 din 16 valute importante la nivel mondial, după ce guvernatorul Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a declarat cu o zi în urmă că oficialii băncii centrale a Statelor Unite au devenit mai înclinaţi spre o politică monetară mai agresivă. "Trebuie să rămânem aproape de dolar. Ucraina a revenit în centrul atenţiei, ca un factor care poate avea un impact negativ asupra creşterii economice. Economia americană este într-o stare mult mai bună, iar legătura istorică a dolarului cu perioadele de incertitudini şi riscuri este cunoscută, aşa că acolo se vor îndrepta investitorii", a declarat Derak Halpenny, director pentru cercetarea pieţelor globale la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ în Londra.

Prea mult optimism pe Bursă

Pieţele sunt prea euforice, avertizează un investitor octogenar care îşi aminteşte că asemenea momente premerg etapelor de declin ale cotaţiilor. "Este prea mult optimism în piaţă. Am văzut asta iar şi iar. Când toată lumea este neglijentă şi se simte confortabil, piaţa este vulnerabilă", a declarat ieri pentru CNBC Byron Wien, vicepreşedinte la Blackstone Advisory Services LP. Cel care a condus timp de 21 de ani divizia de strategii de investiţii a băncii americane Morgan Stanley completează că acum sunt suficiente turbulenţe geopolitice în măsură să precipite un val de vânzări. "Sunt totdeauna motive fundamentale pentru ca o piaţă să se corecteze", spune Wien, indicând însă că principalul argument îl constituie faptul că investitorii sunt mult prea neglijenţi în urmărirea plasamentelor lor.

Ioan Niculae: Dacă nu se consumau gazele, exista riscul de explozii cu mulţi morţi

Ioan Niculae a declarat ieri la intrarea în sediul DIICOT, unde este audiat în dosarul Romgaz-Interagro, că, dacă nu s-ar fi consumat gazele acumulate, ar fi existat riscul de explozii şi a precizat că România consumă doar o treime din totalul de gaze exploatate. Ioan Niculae s-a prezentat ieri la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind prejudicierea SNGN Romgaz. La intrarea în sediul DIICOT, Niculae a declarat, citat de Mediafax, că nu înţelege rostul acestui dosar şi că, strict din punctul său de vedere, nu a făcut nimic ilegal. Mai mult, a precizat Niculae, România consumă doar o treime din gazul exploatat la nivel naţional, iar, dacă acesta nu este consumat, există riscul apariţiei de explozii ce ar putea implica şi morţi, din cauza presiunii foarte mari a gazelor. Ioan Niculae a mai arătat că nu se consideră vinovat pentru că practic Guvernul României l-a invitat la masa tratativelor, iar el nu a făcut decât să deruleze o afacere.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Dovada că Dan Voiculescu ştia cât valorează terenul pentru care e judecat în dosarul ICA

EVZ a descoperit o Hotărâre de Guvern din 2002, aprobată cu un an înainte de privatizarea ICA, care aruncă o nouă lumină asupra cazului. Hotărârea de Guvern 1269/2002 stabilea un preţ al terenului pe care se afla ICA de aproape 60 de ori mai mare decât cel plătit de Grivco pentru a pune mâna pe Institut, cu tot cu teren şi clădirile de pe acesta. Actul normativ menţionat mai sus era cunoscut de la vlădică până la opincă. De hotărâre ştia atât ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sârbu, cât şi subalternul său, Corneliu Popa, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Însă şeful ADS nu a lăsat ca Hotărârea de Guvern să-l împiedice să-i vândă lui Grivco bunurile statului, la un preţ de toată jena. În 2002 - 2003, terenul de pe strada Gârlei, pe malul Lacului Băneasa, unde se ridică astăzi turnurile companiei Grivco, controlată de familia Dan Voiculescu, era împărţit în două. La stradă era cel mai valoros teren, de 3,6 hectare, ocupat de ICA. Acesta a fost vândut, practic, odată cu privatizarea Institutului, pentru suma ridicolă de 3,87 miliarde de lei vechi (mai puţin de 115.000 de dolari), cât două garsoniere. Preţul a inclus şi construcţiile de pe teren, în care se desfăşura activitatea de cercetare.

Se face curăţenie printre companii: Lipsa bilanţurilor sau dispariţia acţionarilor va declanşa dizolvarea

Companiile care nu îşi depun situatiile financiare anuale la Ministerul Finanţelor, în termenul legal, ar putea fi dizolvate la cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Registrului Comerţului, potrivit unui proiect de modificare a legii societăţilor comerciale iniţiat de Ministerul Justiţiei. Mai mult, se propune dizolvarea şi dacă acţionarii sunt de negăsit sau au domiciliul ori rezidenţa necunoscute. Potrivit proiectului de lege, apar mai multe situaţii în care firmele vor fi dizolvate. Una dintre acestea este nedepunerea situaţiilor financiare până la termenul legal, care anul acesta a fost 30 mai, de exemplu. O altă situaţie care poate duce la dizolvare este neîndeplinirea condiţiilor referitoare la sediul social, inclusiv din cauza expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă a spaţiului sau din cauza vânzării acestuia. Un alt caz vizează inactivitatea temporară înscrisă la Registrul Comerţului sau la fisc. Dacă aceasta depăşeşte trei ani, atunci se poate solicita dizolvarea.

Control la ASE după scandalul diplomelor de licenţă gata scrise

Corpul de control al Ministerului Educaţiei a început un control la ASE, ieri, în contextul scandalului izbucnit pe marginea şpăgilor pentru lucrările de licenţă. Corpul de Control se află la Academia de Studii Economice, fiind demarată o anchetă la solicitarea procurorilor de la Parchetul General. Potrivit B1 TV, procurorii sunt interesaţi să verifice activitatea de la ASE, dat fiind că la jumătatea lunii iulie a izbucnit un scandal, prodecanul Iuliu Cosmin Şerbănescu fiind reţinut şi ulterior arestat pentru fapte de corupţie. Acesta a primit sume de la studenţi pentru a-i promova şi ulterior a acceptat sume de circa 400 de euro pentru a-i ajuta pe studenţi cu lucrări de licenţă gata elaborate.

Piaţa bancară se pregăteşte de noi vânzări

Băncile fac ordine în propriile curţi, vânzând lunar portofolii de credite neperformante, dar nu este exclus să asistăm la noi preluări importante, până la finalul anului. În ultima săptămână, trei instituţii financiar - bancare au anunţat vânzări de portofolii şi preluări de ordinul zecilor de milioane de euro. Analiştii se aşteaptă ca asemenea veşti să apară din ce în ce mai des, în special în cazul instituţiilor de credit medii şi mici. "Aceste preluări ar fi trebuit să se materializeze în urmă cu trei ani şi vor duce la consolidare. Pe viitor, vor fi mişcări importante în partea de jos a topului, mai ales în cazul instituţiilor care nu sunt de nişă. De la numărul şase în jos, e greu pentru un jucător să mai însemne ceva", ne-a declarat Mihai Pop, manager în cadrul companiei de consultanţă EY România.

JURNALUL NATIONAL

Mari nereguli în stabilirea prejudiciului în dosarul "Telepatia". Avocatul Mateuţ: "Nu există probe în acest dosar"

Pentru a scoate un prejudiciu uriaş în "Dosarul Telepatia", Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a ignorat valoarea activelor ICA din 2003 - data privatizării, care era de doar 3,2 milioane dolari, explică jurnaliştii de la Lumeajustiţiei.ro. Mai exact, susţin sursele citate, în Raportul de expertiză încropit de DNA în 2008 s-a umflat prejudiciul la 60 de milioane euro, prin raportare la preturile activelor ICA din 2008 - data expertizei. DNA a adunat valoarea activelor estimate în 2008 la 55 milioane euro, cu cea a dreptului de folosinţă asupra activelor pe o perioadă de 50 ani. Terenul şi clădirile ICA valorau în 2003, data privatizării ICA, 3,2 milioane dolari. La stabilirea prejudiciului, DNA a reţinut din Raportul expertului Mihai Papasteri valoarea indicată pentru anul 2008, în plin boom imobiliar, când activele au fost estimate la 55 milioane euro.

Guvernul a înfiinţat un nou Serviciu Secret. În cadrul DNA

Ponta a decis luna trecută să suplimenteze numărul de poliţişti anticorupţie în urma unei analize interne a lui Kövesi. Pe 4 august a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 643 prin care numărul ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din Direcţia Naţională Anticorupţie cu 50. Numărul posturilor a mai fost suplimentat în 2006 şi în 2010. În nota de fundamentare a acestei Hotărâri se arată că trebuie crescut gradul de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni, obiectiv asumat de România prin Strategia Naţională Anticorupţie 2012 - 2015. Acest obiectiv, se mai arată în document se regăseşte în recomandările formulate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, vestitul MCV. Din analizele făcute de Ministerul Justiţiei reiese că organele fiscale nu reuşesc să recupereze decât un procent foarte mic din sumele confiscate prin hotărâri judecătoreşti definitive. Una dintre cauze o reprezintă dificultatea identificării bunurilor unei persoane condamnate, dacă în timpul procesului penal nu s-au dispus măsuri asiguratorii.

Euro vine pe autostradă. România nu poate adopta moneda europeană doar cu câteva zone dezvoltate, spune Isărescu

România va adopta euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carapaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, a declarat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a răspuns astfel unei întrebări legate de creşterea economică din ultimii ani care nu se regăseşte în buzunarele românilor şi care generează discrepanţe între regiuni.

NATIONAL

Seful Cancelariei premierului, trepadusul lui Cocos!

Pana sa ajunga "seful cel mare" de la Guvern, fara de care nu misca nimic in Palatul Victoria si care isi permite sa cheme la ordine sefi de institutii si sa imparta functii in stanga si dreapta, Vlad Stoica si-a facut ucenicia de "negru mic" pe plantatia unor importanti oameni de afaceri. Problema este ca desi se da ditamai avocatul, actualul sef al Cancelariei nu are in spate nicio speta mai de Doamne ajuta, ca sa nu mai vorbim de vreun dosar rasunator castigat in instanta. Iar dupa cum reiese din documentele intrate in posesia National, cu doar cativa ani in urma, cel care tocmai este pe cale sa bata toate recordurile la implicarea numelui sau in dosare de trafic de influenta, era un simplu trepadus, care rezolva personal toate nevoile birocratice ale miliardarului Dorin Cocos.

Masuri sporite de securitate la Ambasada SUA din Romania

Departamentul american de Stat a hotarat sa-si sporeasca masurile de securitate la ambasadele din tarile care "au gazduit" inchisori secrete ale CIA, asteptandu-se la un val de violente. Potrivit unor documente declasificate, CIA a detinut in secret suspecti de terorism, in cadrul programului de "Extradare; Detentie; Interogare", in Polonia, Romania, Thailanda, Afganistan si la baza militara americana de la Guantanamo Bay, in Cuba. Suspectii au fost supusi la tehnici dure de interogare, cum ar fi simularea inecului, batai, dezbracarea in pielea goala, detentia in spatii improprii etc, ceea ce activistii pentru drepturile omului au calificat drept tortura fizica si psihica. Aceste tehnici au fost autorizate in timpul mandatului presedintelui George W. Bush.

PUTEREA

Colegiile universitare, o şansă la studii superioare pentru tinerii leneşi, o sursă de venit pentru universităţi

Tinerii dornici de facultate, dar care nu au reuşit să ia bacalaureatul, nu trebuie să dispere. Mai au o şansă la studii superioare prin intermediul colegiilor universitare înfiinţate în toată ţara. Dacă vreţi să învăţaţi turismul, contabilitatea, comunicarea sau să deveniţi asistenţi medicali, din toamnă o puteţi face. Contra cost, evident. Spre exemplu, Societatea Română de Profilaxie şi Educaţie Dentară din România împreună cu Universitatea Hyperion din Bucureşti, organizează cursuri de formare asistente specializate în medicină dentară, în cadrul primului colegiu universitar privat de asistente de medicină dentară. Şi Universitatea Apollonia din Iaşi a decis, înfiinţarea, din acest an, a Centrului de Excelenţă în Educaţie unde tinerii fără diplomă de bacalaureat se pot înscrie, de la 1 septembrie, la colegii cu durată de un an.

Chiriile apartamentelor din marile oraşe sunt în creştere

Piaţa chiriilor înregistrează o evoluţie crescătoare în această vară, valorile medii lunare fiind mai mari la majoritatea categoriilor de apartamente din principalele cinci oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, cel mai mare avans, de 42 de euro, fiind consemnat la garsonierele din cartierul Dristor-Vitan Vechi din Capitală. Există şi excepţii de la regula scumpirilor, însă acestea sunt restrânse la anumite categorii de locuinţe. Analiza ia în calcul preţurile medii cerute la nivel de cartier sau de oraş pentru apartamente cu una, două şi trei camere (construite până în anul 2000) şi compară luna decembrie 2013 cu luna iunie 2014, potrivit unui comunicat al portalului imobiliare.ro.

ACORD. Miliarde de euro de la Bruxelles

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, Acordul de Parteneriat cu România, document care stabileşte strategia de "utilizare optimă" a fondurilor europene alocate Bucureştiului în perioada 2014-2120, se arată într-un comunicat de la Bruxelles. "Acordul pregăteşte terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, sumă care reprezintă totalul finanţărilor în cadrul politicii de coeziune (în preţuri curente, incluzând finanţarea din cadrul Cooperării teritoriale europene şi alocările bugetare pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor), precum şi a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurală şi 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului şi pentru cel maritim", informează Comisia Europeană. Bruxelles-ul consideră că investiţiile din fonduri europene vor atenua şomajul şi vor stimula competitivitatea şi creşterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale şi învăţământului în oraşe şi în zonele rurale.

ROMANIA LIBERA

Dosarul ICA. Ce urmează în cazul Voiculescu

Procesul penal referitor la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost amânat după ce, marţi, cei 12 inculpaţi, printre care şi Dan Voiculescu, au susţinut ultimul cuvânt. Avocaţii au primit termen până astăzi pentru a depune concluzii scrise, după care instanţa de la Curtea de Apel Bucureşti va rămâne în pronunţare. Reamintim că pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.

Jaf fără precedent pe Internet

Un grup de crimă organizată din Rusia specializat în piraterie informatică a sustras 1,2 miliarde de date confidenţiale de pe Internet, nume de utilizatori şi combinaţii de coduri de acces şi peste 500 milioane de adrese e-mail, potrivit specialiştilor americani în securitate electronică. Problema securităţii bazelor de date personale pe Internet a devenit o problemă stringentă pentru experţi, în timp ce piraţii electronici sunt stimulaţi de preţurile pe care le pot obţine pe piaţa neagră prin vânzarea informaţiilor furate. Vânzarea dosarelor pe piaţa neagră este foarte lucrativă. În timp ce un card de credit poate fi uşor anulat, date personale ca o adresă de mail, numărul asigurării sociale sau parola de acces pot fi folosite pentru furtul de identitate.

ZIARUL FINANCIAR

Haosul de pe centura Capitalei, unde circulă 144.000 de maşini zilnic

Din cei 72 de kilometri ai centurii Capitalei, doar 20 de kilometri sunt reabilitaţi şi lărgiţi la patru benzi de circulaţie, iar alţi 20 de kilometri sunt în diverse stadii de execuţie, de 7% până la 20%. Ultimii 32 de kilometri ai centurii nu au nici măcar un termen de începere a lucrărilor. Gestionarea situaţiei centurii Capitalei, pe care circulă zilnic 144.000 de maşini, arată cum au fost stabilite priorităţile statului în ultimii ani în ceea ce priveşte construcţia de drumuri. După ce ani la rând centura a fost "văduvită" de finanţare, pentru anul acesta statul a anunţat că va oferi circa 45 de milioane de euro pentru această şosea, însă doar pentru tronsonul de nord. Între timp, centura de sud nu mai are constructori, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat cele trei contracte încheiate în urmă cu câţiva ani pentru reabilitarea şoselei, dar pentru care nu a alocat bani

Papalekas, "Vulturul fără chip", a luat imobiliare de 300 mil. euro de când a început criza

Investitorul grec s-a concentrat pe active la discount, precum City Mall, Tower Center sau Cathedral Plaza, care pot aduce randamente mai ridicate. Grecul Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai discreţi investitori din piaţa imobiliară locală, a realizat în ultimii trei ani investiţii de peste 300 de milioane de euro în birouri, spaţii comerciale şi industriale şi mai multe terenuri plasate lângă staţiile de metrou din Bucureşti, fiind printre puţinii jucători care cred într-o revenire a pieţei locale. Papalekas, la 38 de ani, are o experienţă de peste un deceniu în piaţa imobiliară locală, timp în care şi-a pus amprenta pe o serie de proiecte precum City Mall sau UpGround, dar cu toate acestea el a evitat constant apariţiile publice, coordonându-şi discret afacerile din biroul său din Pipera. Anul trecut însă el a decis să îşi grupeze afacerile imobiliare în fondul de investiţii Global­worth pe care l-a listat pe bursa de la Londra, astfel că informaţiile despre investiţiile derulate au început să devină publice.

Volksbank vinde credite neperformante de 127 mil. euro din România, în pachetul regional "Dunărea"

Grupul austriac Volksbank a scos la vânzare un portofoliu de active imobiliare comerciale şi credite corporate neperformante cu o valoare nominală de 460 milioane de euro, din care peste un sfert sunt active aferente operaţiunilor din Româ­nia, potrivit unui document al firmei de consultanţă Oliver Wyman, văzut de ZF. Portofoliul local are o valoare de 127 milioane de euro, adică 28% din pachetul total şi cuprinde 13 expuneri, majori­tatea active imobiliare comerciale. Volksbank i-a desemnat pe consultanţii de la Oliver Wyman să găsească cumpărători pentru portofoliul respectiv. Operaţiunea a fost botezată "Project Donau", cu trimitere la fluviul Dunărea (Donau în limba germană), care traversează jumătate dintre cele 14 ţări unde sunt localizate activele şi creditele neperformante incluse în pachet. Tot pachetul include 81 de expuneri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb