REVISTA PRESEI 07.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 7 septembrie 2013

ADEVARUL

BNR întoarce foaia: a transmis Justiţiei că eliminarea clauzelor abuzive nu va afecta stabilitatea financiară, cum susţinea până nu demult

Banca Naţională a României a transmis Ministerului Justiţiei un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, arătând - potrivit Mediafax - că acestea nu ar fi în măsură să afecteze stabilitatea financiară a sistemului. Reamintim că BNR a avut o poziţie total opusă eliminării clauzelor abuzive, invocând tocmai argumentul că stabilitatea financiară ar fi în pericol dacă s-ar declanşa procese colective. "Ministerul Justiţiei nu a primit studiul propriu-zis, ci un rezumat al acestuia. BNR a precizat că impactul este unul semnificativ pentru rezultatele financiare ale băncilor, cu unele bănci mai afectate decât altele, dar fără să poată reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii financiare a sistemului", au declarat pentru Mediafax surse oficiale. De altfel, BNR a analizat doar veniturile viitoare neîncasate şi provizioanele aferente, dar nu a luat în calcul eventuale despăgubiri retroactive pentru sumele achitate de către clienţi şi pe care băncile ar putea fi obligate să le ramburseze.

Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica va participa doar cu investiţiile deja realizate la proiectul realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, fără a mai avea un aport financiar, a anunţat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, într-o conferinţă de presă. "Până la finele anului, partenerii (Enel şi ArcelorMittal-nr) trebuie să se decidă dacă au un angajament financiar clar. Dar dacă reactoarele se vor realiza, nu vă imaginaţi că se fac repede, vom avea timp să facem interconectări pentru a exportă energia", a mai afirmat el. Cele două reactoare costă 6,5 miliarde de euro. În acest moment, Nuclearelectrica are 85% din proiect, Enel are 9% iar ArcelorMittal 6%. Acordul iniţial, din 2007, prevedea acelaşi lucru, respectiv prezenţa Nuclearelectrica doar cu activele de pe platformă. Ulterior s-a dorit majoritatea, iar în ultimii ani o serie de parteneri, precum CEZ, RWE, GdF SUEZ şi Iberdrola au părăsit proiectul.

Cursul valutar, la un nou maxim: 4,4725 lei/euro, cotaţie care nu a mai fost afişată din 25 iunie

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere pentru a patra zi consecutiv, la 4,4725 lei/euro, atingând astfel un nou maxim din ultimele zece săptămâni, trendul descendent al monedei naţionale fiind dat de cererea comercială de valută. Moneda naţională a continuat să se deprecieze şi în raport cu dolarul american, iar cursul de referinţă a urcat la 3,4106 lei/dolar, de la 3,3820 lei/dolar joi. Totodată, pentru francul elveţian, cursul a fost stabilit la 3,6103lei/franc, în creştere de la 3,6053 lei/franc în ziua precedentă. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cupru Min: doar doi "peţitori" s-au calificat pentru cumpărarea concentratului de cupru

Doi dintre cei trei investitori interesaţi să cumpere concentratul de cupru de la Cupru Min, Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda), au rămas în cursă, după ce Glencore (Elveţia) a avut "omisiuni" în privinţa scrisorii de garanţie bancară, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Oficialul a adăugat că urmează să fie începute următoarele faze ale procedurii cu cele două companii rămase şi speră ca procesul să fie finalizat la jumătatea lunii octombrie. Grupul Trafigura, înregistrat în Olanda, se ocupă cu tranzacţionarea de petrol, metale şi resurse minerale, având afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activităţi în întreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia după cifra de afaceri - Trafigura a fost fondată în 1993 de un grup de traderi desprinşi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai târziu Glencore. Grupul Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activităţi în tradingul de mărfuri, minerit şi energie, construcţia de nave. Compania a fost înfiinţată în 1963 şi este controlată de miliardarul turc Robert Yildirim.

A şasea zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Manifestanţii şi ultraşii au cântat imnul României pe Bulevardul Regina Elisabeta

Bucureştenii au continuat protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană. A fost a şasea zi de manifestaţii în centrul Capitalei. Peste 1000 de oameni au ocupat o parte din Bulevardul Regina Elisabeta. Protestatarilor li s-au alăturat şi ultraşii veniţi de la meciul România-Ungaria. De data aceasta, în Piaţa Universităţii s-a cântat imnul României, iar jandarmii au fost aplaudaţi de sute de oameni.

Unsprezece ţări din cadrul G20 sprijină un "răspuns internaţional puternic" împotriva regimului din Siria

Unsprezece ţări reprezentate la G20 au îndemnat vineri, într-un comunicat, la un "răspuns internaţional puternic" în urma folosirii armelor chimice în Siria, oferind asigurări că responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august este stabilită "în mod clar". Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia), relatează agenţia de ştiri France Presse. "Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul oribil cu arme chimice în suburbiile Damascului, pe 21 august, care a costat viaţa atâtor bărbaţi, femei şi copii", afirmă aceste ţări. "Probele evidenţiază în mod clar responsabilitatea Guvernului sirian în acest atac", declară semnatarii.

Iranul plănuieşte atacuri asupra obiectivelor americane din Irak, dacă SUA atacă Siria

Statele Unite au interceptat un ordin al unui oficial iranian, adresat militanţilor şiiţi din Irak, prin care erau instruiţi să atace obiectivele americane din Bagdad, dacă administraţia Obama va lansa un atac militar asupra Siriei, anunţă un raport Wall Street Journal. Conform unor surse neidentificate, ambasada americană din Bagdad va fi una dintre ţintele principale, însă nu au fost oferite mai multe detalii despre alte obiective vizate de militanţi. Departamentul de Stat american a emis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii americani, prin care aceştia sunt rugaţi să evite vizitele "neesenţiale" către Irak. Publicaţia americană susţine că mesajul iranienilor a fost interceptat în ultimele zile şi a fost emis de liderii Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, pentru miliţiile şiite din Irak, susţinute de autorităţile de la Teheran. Mesajul informa grupurile şiite să fie pregătite pentru "a răspunde în forţă după orice atac militar al SUA asupra Siriei".

Soluţia americană la problema câinilor vagabonzi

Soluţia aplicată de americani pentru a rezolva problema animalelor găsite pe stradă este foarte simplă: 1. Fiecare proprietar de câine sau pisică, care ţine la animalul său, îi pune la gât un medalion unde are inscripţionat numărul de telefon la care poate fi apelat în cazul în care animalul se pierde şi este găsit. 2. În cazul în care animalul se pierde şi este găsit, dacă are acel medalion, proprietarul este sunat să vină să-l ridice. 3. În cazul în care animalul nu are medalion, acesta este dus la un adăpost ("shelter") iar ONG-urile şi/sau municipalitatea îi pun fotografia pe internet pentru ca eventualul proprietar să-l poată găsi sau să fie adoptat. 4. Dacă după 7, 15 sau 30 de zile - depinde de la oraş la oraş - animalul nu este ridicat de către stăpân sau nu este adoptat, acesta este eutanasiat. Pe cât de mari iubitori de câini sunt americanii din Sudul Californiei, nu s-a auzit în toţi aceşti 11 ani să se facă proteste în stradă că animalele neridicate sunt eutanasiate după un timp.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIURILE 2+1. Elena Udrea: "PDL are nevoie de Băsescu. Despărţirea de preşedinte ţine partidul la 14%-18%"

Deputatul PDL Elena Udrea crede că despărţirea PDL de preşedintele Traian Băsescu ţine partidul condus de Vasile Blaga la o intenţie de vot de 14-18% şi că PDL are nevoie de şeful statului. Elena Udrea: PDL chiar se străduieşte să arate incompetenţa acestui Guvern. Colegii sunt activi, se implică în acţiuni în Parlament, în teritoriu, însă efortul acesta nu se traduce şi în sondaje, pentru că nu creştem încă. Şi aceasta deşi USL face prostie după prostie, iar electoratul deja îşi manifestă supărarea. Eu nu cred că trebuie să ne mulţumim cu faptul că PDL nu a scăzut faţă de ultimele alegeri. Este o constatare, nu vreau să fie percepută ca o critică la adresa conducerii partidului. Traian Băsescu a crescut spectaculos, aproape necontenit. Acum este la 26% încredere, fiind în continuare pe o pantă ascendentă, chiar şi în sondajele făcute de USL. A redevenit cel mai important lider politic, cel care setează agenda publică şi principalul critic la adresa actualei guvernări.

1.000 de EURO RECOMPENSĂ - EVZ va recompensa cu o mie de euro informaţiile credibile şi probele certe care susţin că Sorin Oprescu era în croazieră şi în ce loc, atunci când Ionuţ a fost sfâşiat de câini

Surse de încredere ale EVZ au declarat că Primarul General al Capitalei se afla într-o croazieră luni, când Ionuţ Anghel, un băieţel de patru ani, a fost sfâşiat de o haită de câini vagabonzi. Sorin Oprescu a susţinut o conferinţă de presă pe acest caz miercuri seară, susţinând că a lipsit din Bucureşti din cauza unor probleme medicale. Primarul a explicat că a fost în străinătate să îşi trateze o afecţiune. Se pare, însă, că edilul ar fi fost în vacanţă, la bordul unei nave de croazieră. De altfel,când toată lumea se întreba unde se află primarul general, EVZ a dezvăluit că Sorin Oprescu este plecat din ţară şi că angajaţii se întrebau marţi, pe holurile Primăriei Capitalei: Când vine împăratul, să vedem ce facem?" Primarul a lipsit şi de la înmormântarea de ieri a micuţului, preferând să trimită o coroană de flori.

1.000 de oameni au participat la PROTESTUL în memoria lui Ionuţ Anghel | VIDEO

Manifestanţii, cu vârste diferite - de la copii şi până la bătrâni - s-au adunat în aseară în Piaţa Romană pentru a manifesta împotriva modului în care autorităţile tratează problema maidanezilor, manifestaţie organizată în contextul în care un băiat de patru ani din Bucureşti a fost ucis luni de o haită de câini vagabonzi. În Piaţa Romană au venit şi părinţii lui Ionuţ, mama acestuia declarând că au venit din respect pentru cei care au organizat această acţiune şi care s-au gândit, astfel, şi la copilul lor. Participanţii la protest au cerut autorităţilor să ia măsuri imediate şi eficiente pentru asigurarea dreptului la viaţă şi siguranţă, precum şi demisia primarului general Sorin Oprescu. Ei au strigat "Jos Oprescu!" şi "Demisia". Participanţii la manifestaţia spontană au aprins candele şi au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Ionuţ Anghel. La faţa locului s-a prezentat un echipaj de jandarmi şi unul al Poliţiei Rutiere pentru a se asigura că manifestaţia se desfăşoară în continuare paşnic.

Cum va putea fi amendat un agricultor cu peste 500.000 de lei

Noua lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole, pritocită de Guvern şi urmând să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie 2014, prevede cea mai mare amendă care s-a dat vreodată unei persoane fizice: 500.000 de lei. În anumite situaţii, amenda poate fi chiar şi de ordinul a câtorva milioane de lei. Sancţiunea este prevăzută în proiectul de lege pentru cei care cumpără un hectar de teren agricol din extravilan şi, apoi, doi ani consecutiv, nu cultivă nimic pe el sau îl folosesc în alte scopuri. Iată articolele din proiectul de lege: Art.14(1)Terenurile agricole dobândite prin vânzare - cumpărare, în condiţiile prezentei legi, trebuie să fie utilizate potrivit destinaţiei categoriei de folosinţă înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. Art 17. (5) Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) se sancţionează cu amendă de 100.000 lei/ha. Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) timp de 2 ani consecutiv se sancţionează cu de 5 ori cuantumul amenzii prevăzut în prezentul alineat(adică, cu 500.000 lei/ha). Aşadar, dacă este vorba de mai multe hectare, amenda poate să ajungă la câteva milioane de lei.

Rusia neagă că ar fi numit Marea Britanie "o insulă de care nu-i pasă nimănui"

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a negat faptul că ar fi numit Marea Britanie "o insulă de care nu-i pasă nimănui", după ce au apărut informaţii pe acest subiect, care riscă să ameninţe acordul delicat, de faţadă, la care s-a ajuns până acum la summitul G20 din Sankt Petersburg, scrie "The Telegraph". Presa britanică a publicat informaţii potrivit cărora Dmitri Peskov ar fi făcut aceste comentarii, joi seara, într-un briefing de presă cu jurnaliştii ruşi, la summitul G20 "Marea Britanie este doar o insulă mică şi nimeni nu le acordă atenţie", ar fi spus Peskov. Astăzi, oficialul rus a negat cu fermitate acest lucru. "Pur şi simplu nu-mi dau seama care este sursa acestor informaţii. În mod cert, însă, nu au nimic de-a face cu realitatea. Este ceva ce nu am spus", a delcarat Peskov pentru The Times, când a fost întrebat în legătură cu afirmaţiile sale.

JURNALUL NATIONAL

Violenţe în Bucureşti provocate de ultraşii unguri. România - Ungaria 3-0

Aproximativ 1.000 de suporteri maghiari, care au călătorit cu trenul de la Budapesta, au ajuns în Gara de Nord din Bucureşti. Suporterii maghiari ar fi tras semnalul de alarmă în triaj pentru a evita întâlnirea cu jandarmii. La coborârea din vagoane, suporterii au fost preluaţi de reprezentanţii forţelor de ordine şi conduşi către autobuzele care îi aşteptau la ieşirea din gară. Fanii maghiari au aruncat cu mai multe petarde pe peronul Gării de Nord şi au făcut semne obscene către jandarmi. Incidente violente si în Centrul Istoric din Bucureşti. Potrivit poliţiştilor, câteva sute de suporteri maghiari au devenit recalcitranţi în momentul în care jandarmii au încercat să îi îmbarce în autobuzele speciale puse la dispoziţie de Primărie, pentru a fi conduşi în mod civilizat în fan zone-urile de la Arena Naţională. Suporterii maghiari au aruncat cu petarde. Un jandarm şi o jurnalistă au fost răniţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, mai mulţi suporteri unguri cărora li s-a recomandat să însoţească efectivele de ordine spre stadion au devenit recalcitranţi şi au aruncat cu obiecte pirotehnice către forţele de ordine.

Barack Obama se va adresa naţiunii marţi cu privire la Siria

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat vineri că se va adresa marţi naţiunii cu privire la Siria, în contextul în care doreşte să obţină aprobarea Congresului şi a populaţiei pentru o acţiune militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, relatează Associated Press, informează agerpres.ro. Obama doreşte să atace regimul sirian, ca răspuns la atacul chimic din 21 august pe care administraţia de la Washington îl atribuie regimului Assad. Obama a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, la încheierea summitului G20 în Rusia, în cadrul căruia situaţia din Siria a dominat o mare parte din discuţii. În contextul unui sprijin mai reţinut pentru un atac împotriva regimului sirian, legiuitorii americani i-au cerut lui Obama să obţină sprijinul populaţiei adresându-se acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb