REVISTA PRESEI 07.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 septembrie 2015

ADEVARUL

Sorin Oprescu a fost arestat. Edilul Capitalei îşi va petrece următoarele 30 de zile după gratii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. La scurt timp după pronunţarea deciziei magistraţilor, Oprescu a contestat măsura de arestare preventivă şi a spus că are încredere în justiţie, a declarat, duminică noapte, avocatul primarului, Viorel Mocanu, citat de Mediafax. Potrivit apărătorului, Sorin Oprescu a dat declaraţii ample în instanţă, deşi este nedormit de peste 40 de ore. Directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită. Mircea Constantinescu a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină a anchetatorilor, pentru a fi dus în arest.

Băsescu: Oprescu nu are nicio şansă decât să meargă la beci dacă a existat flagrantul

Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, cataloghează drept memorabilă ziua în care Sorin Oprescu, actualul edil al Bucureştiului, a fost reţinut de către procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro. Traian Băsescu a declarat că reţinerea lui Oprescu este o lovitură imparabilă de credibilitate dacă s-a produs flagrantul. Traian Băsescu a declarat că nu l-ar fi suspectat pe primarul general de corupţie şi nici nu a primit vreo sesizare cât a fost preşedinte. "Sunt doi oameni pentru care aş fi spus este imposibil, Chiliman şi Oprescu, mi se părea că Oprescu e un om atât de relaxat şi fără probleme de viaţă. E profesor universitar, e chirurg, aveam aşa o imagine", a declarat fostul preşedinte la postul de televiziune B1.

Oferta statului francez pentru a scăpa de ţiganii care cerşesc aici

Un loc de munca in Romania, renovarea locuinţei, asigurare de sănătate, dar si ajutor pentru integrarea copiilor in scoli. Aşa suna noua oferta a statului francez pentru tiganii care cerşesc in Hexagon. Vizate sunt toate persoanele care doresc sa fie repatriate voluntar. Francezii au încercat si in 2008 sa scape de cerşetorii noştri. Atunci le-au dat bani sa vina acasă si sa îşi facă ferme, însă după un an s-au trezit iar cu ei. Daca vor exista doritori aceste scene s-ar putea repeta pe aeroportul din Timişoara. In urma cu câţiva ani sute de tigani din satul Berini, au plecat încrezători către Franţa după ce s-a dus vestea ca ar putea sa primească mii de euro ca sa îşi înfiinţeze ferme de animale.

Cum a apărut Statul Islamic în Siria şi în Irak

Într-un articol publicat in luna Martie 2007 în The New Yorker cunoscutul jurnalist Seymour Hersh făcea cunoscută noua strategie americană pentru Orientul Mijlociu, titlul articolului The Redirection, este de alfel semnificativ în acest sens. La baza materialului prezentat de Hersh pe câteva zeci de pagini stau convorbiri purtate cu oficiali americani de primă mărime, congresmeni, ofiţeri de armată şi din servicii secrete, foşti agenţi CIA sau MI6. Teza articolului o constituie decizia de a reconfigura politica americană în Orientul Mijlociu prin încurajarea grupărilor islamiste sunite cu afiliaţii ideologice către Al Qaeda cu scopul de a limita influenţa irnaiană în intreaga zonă precum şi pentru a rupe axa de rezistenţă Iran - Hezbollah via Siria. Deşi intervenţiile militare reale asupra unui ISIS care "ar fi deviat de la conduita convenită iniţial" nu pot fi excluse este greu de acceptat că SUA/ Israel îşi vor distruge propria creaţie înainte de a-şi fi atins scopul, respectiv anihilarea inamicului principal.

Europa trebuie să facă faţă asediului a sute de mii de imigranţi şi să neutralizeze 30.000 de traficanţi de persoane

Liderii europeni nu reuşesc să se pună de acord asupa unei strategii privind gestionarea afluxului de imigranţi şi refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa, dar Europol susţine că extremă urgentă este şi lupta împotriva reţelelor de traficanţi de persoane care numără aproximativ 30.000 de oameni. Miniştrii de Externe ai UE s-au întâlnit, sâmbătă, în Luxemburg pentru a discuta pe tema introducerii cotelor obligatorii şi permanente în vederea distribuirii refugiaţilor. La finalul reuniunii, Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE, a îndemnat statele membre la unitate în faţa crizei refugiaţilor cu care se confruntă continental european. Europa începe în sfârşit să vadă amploarea problemei, care nu afectează doar anumite state, ca Grecia şi Italia, ci întreaga Europă, a declarat Mogherini, citată de CNN, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

ANALIZĂ Doar agricultura şi decalajul dintre exporturi şi importuri au frânat creşterea economiei în primul semestru

In premieră după cinci ani, intermedierile financiare şi construcţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea Produsului Intern Brut. Seceta şi deficitul comercial au fost principalii factori de scădere. Consumul populaţiei, investiţiile (formarea brută de capital) şi comerţul bazat pe cererea internă au tras cel mai mult în sus economia din primul semestru al acestui an. În schimb, agricultura, afectată de secetă, şi devansarea exporturilor de către importuri au frânat creşterea Produsului Intern Brut, reiese din datele comunicate vineri de INS. Contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut industria, piaţa imobiliară şi - o premieră a perioadei post-criză - construcţiile şi intermedierile financiare. "Anul trecut, în acelaşi semestru aveam câteva ramuri - agricultură, construcţii, intermedieri financiare - cu o contribuţie negativă la formarea PIB. Anul acesta, cu excepţia agriculturii, contribuţia nu a mai fost negativă. Per total, valoarea adăugată brută anul trecut a avut o creştere de 1,6 procente, anul acesta este de 3,2 procente", a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS, într-o conferinţă de presă.

BANCHERUL

Posta Romana se asociază cu Nextebank, una dintre cele mai mici bănci româneşti, care produce pierderi

După ce in decembrie 2013 Posta Romana anunţa demararea negocierilor cu Intesa Sanpaolo Bank pentru oferirea de servicii bancare in oficiile poştale, şeful companiei de stat, Alexandru Petrescu, anunţă acum, după aproape doi ani, ca este la finalul negocierilor cu alta banca, si mai mica decât cea italiana, Nextebank, controlata de un fond de investiţii (EEAF) condus de Horia Manda. Nextebank are pierderi cumulate pe parcursul ultimilor ani de 131 milioane lei. Conform planului de afaceri, banca va continua sa producă pierderi atât in acest an cat si in 2016, urmând a deveni profitabila abia in 2017, după ce in 2016 ar urma sa vândă produse si servicii prin intermediul Poştei.

BCR elimina comisionul de retragere a banilor de pe carduri la ATM-uri, dar majorează comisionul de încasare numerar la ghişee

BCR va elimina din 1 octombrie comisionul de retragere a numerarului de la ATM-uri pentru clienţii săi persoane fizice deţinători de carduri, dar in acelaşi timp va majora comisionul pentru retragerea de bani de la ghişee, o măsură menita sa încurajeze utilizarea cardurilor si sa atragă noi clienţi, atât ai altor bănci, cat si dintre cei care încă nu au un card bancar. In prezent, comisionul de retragere de numerar de la ghişeele BCR este 0,5% din suma retrasa, dar nu mai puţin de 8 lei pentru o tranzacţie in lei sau 8 euro pentru încasările in euro, in timp ce pentru retragerea de bani de la ATM-urile BCR, comisionul este 0,25% din suma retrasa, minim 50 de bani. BCR va elimina si comisionul de interogare sold (pentru a vedea câţi bani ai pe card), in prezent 0,2 lei la ATM-urile bacii (2,5 lei la ATM-urile altor bănci). BCR are 2,9 milioane de clienţi persoane fizice, dintre care 1,9 milioane deţin carduri (700.000 dintre acestea fiind carduri active, folosite in mod curent).

CAPITAL

Ion Ţiriac: "S-ar putea să las fundaţiilor tot"

Cel mai bogat român, ajuns la 76 de ani, se gândeşte la ce lasă în urmă. Imperiul lui financiar, care depăşeşte 1 miliard de euro, susţine deja numeroase proiecte sociale, iar în viitor fundaţiile pe care le-a înfiinţat este posibil să beneficieze de toţi banii lui Ion Ţiriac. «Acum nu mai fac sport! De fapt, nu mai fac sport de 30 de ani!» Asta ne-a spus Ion Ţiriac când l-am întrebat dacă acesta este secretul lui de a se păstra într-o formă de invidiat şi acum, la vârsta de 76 de ani. Nu de alta dar Ion Ţiriac călătoreşte enorm şi îşi conduce cu mână de fier imperiul financiar pe care l-a construit de la zero. A ajuns cel mai bogat român pentru că dintotdeauna a fost extrem de lucid în tot ceea ce a făcut. Asta s-a văzut şi în sport, dar şi în business. "Eu am fraza mea pe care o spun mereu: «Eu sunt extraordinar de inteligent într-o singură situaţie: când îmi dau seama că sunt prost». Şi atunci iau pe altul, care e mai deştept, să faca treaba care se cuvine", ne-a dezvăluit Ion Ţiriac strategia lui prin care are succes în afaceri.

Călătoria imigranţilor prin Europa, o afacere în plină ascensiune

Pe fondul celui mai mare val de migraţie în Europa din ultimele decenii, reţelele care transportă imigranţi pe continent au început să se dezvolte rapid, spun oficialii forţelor de ordine, citaţi de Washington Post. Cele 71 de cadavre descoperite într-un camion pe o şosea din Austria săptămâna trecută, sunt doar o bucăţica sumbră a unui val de extindere rapidă a fenomenului contrabandei umane care confiscă Europa, au declarat oficialii însărcinaţi cu deterctarea şi arestarea călăuzelor. Microbuzele, folosite odată la contrabandă de ţigări sunt utilizate acum pentru o marfă mult mai fragilă: oamenii. Pe reţelele sociale sau personal, emigranţii pot alege dintr-un meniu larg de servicii, variind de la un loc alunecos pe o barcă de cauciuc pentru Grecia, până la un charter de afaceri direct spre Raiul refugiaţilor, Suedia. Drumul anevoios de-a lungul Balcanilor de Vest a luat o amploare fără precedent în ultimele luni, după ani în care sirieni şi irakieni care fug de război au favorizat o rută maritimă periculoasă din Libia.

România a exportat produse chimice în valoare de 1,14 miliarde de euro

România a exportat, în primele cinci luni din 2015, produse chimice şi produse conexe în valoare de 1,14 miliarde euro, cu 30 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Importurile de produse chimice şi produse conexe s-au cifrat la 4,434 miliarde euro, fiind cu 198,7 milioane euro mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-mai 2014, înregistrându-se astfel un deficit de 2,293 miliarde euro pe acest segment. În sectorul de fabricare a substanţelor şi produselor chimice lucrau, la finele lunii mai, 26.300 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 2.070 lei.

Austria a transportat peste 13.000 de imigranţi spre Germania

Compania austriaca de căi ferate OeBB a anunţat că a transportat peste 13.000 de imigranţi şi refugiaţi spre Germania, relatează duminică DPA. Aproximativ 11.000 de imigranţi au plecat cu trenurile spre Germania sâmbătă, iar duminică au fost transportaţi 2.200, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. Patruzeci de trenuri urmează să se îndrepte spre Germania duminică, a precizat ea, menţionând că OeBB a trimis de asemenea aproximativ 20 de autobuze pentru a transporta refugiaţi de la graniţa ungară spre Salzburg

CURENTUL

Oprescu: Daţi-mi spirt! Să mă dezinfectez. C-am dat mâna cu pulimea - de George Roncea

Sorin Oprescu, inventatorul termenului de pulime pentru noi, românii, este la bulău...o ce veste aşteptată... Oprescu, pupilul lui Ion Iliescu, a fost lansat în politică pe moartea lui Coposu, agonia sa exploatată mediatic cu un cinism fără margini de beizadeaua de general de Securitate, dintre cei sosiţi cu tancurile lui Anna Pauker în Bucureşti, direct pe Bulevardul Primăverii. Tatăl lui Sorin Oprescu a fost unul dintre torţionarii deţinuţilor politici din Regimul Gheorghiu-Dej, în cadrul Brigăzii Mobile conduse de colonelul NKVD (Securitatea evreiească a URSS) Alexandru Nikolschi, care vâna luptătorii anticomunişti, pe "bandiţii" gen Ion Gavrilă Ogoranu. În 1951, Oprescu senior ajunge locotenent-colonel al Serviciului Special de Informaţii din cadrul Direcţiei Generale a Securităţii, conduse de Alexandru Drăghici. Aşa cum tăticul era rivuliţionar şi Doctoru' Oprescu are certificat de "rivoluţionar", obţinut de la Ion Iliescu, cu doi martori, dintre care unul este celebrul Bebe Ivanovici, traficant a peste 30 000 de certificate, armata de "ilegaliştii" a lui Ilici.

Reţineri - de Tia Şerbănescu

Acum lumea se înghesuie la uşa UNPR. E coadă la intrare. Ofertă specială: cine sună acum, intră de două ori. Ce-or fi găsit la Oprea analiştii economici Mircea Coşea şi Valentin Ionescu? Dar la UNPR? Ar putea să-i spună UMPR, Unitatea Militară Pentru Rezervişti. Dacă lui Oprea îi merge bine, lui Oprescu sufixul i-a fost fatal: primarul general a fost săltat de DNA când lua şi el, ca primarul, 25.000 de euro dintr-o mită mai amplă. Oricum, un mizilic faţă de ce se va descoperi la primele săpături. Chiar te întrebai când îi vine rândul - căci la Oprescu se vedea cu ochiul liber că se scaldă în corupţie. Dar şi în prostie. A văzut ce-au păţit Chiliman şi Vanghelie şi tot nu s-a oprit. Acum PSD rămâne fără candidat la Capitală iar justiţia câştigă încă un scriitor. Poate chiar un plagiator. La ce reţea de hoţi a patronat în primărie s-ar părea că Oprescu va avea timp să scrie un raft întreg şi să devină "mai inteligent" (vorba lui Vanghelie) după experienţa la DNA.

EVENIMENTUL ZILEI

Sorin Oprescu, despre şpăgari: "Ori sunt proşti, ori sunt proşti!". DNA: "Oprescu a luat mită 25.000 de euro"

Întâlnirile cu apropiaţii care-i aduceau mita erau denumite conspirativ "câmp", "ţară" sau "cafea". Edilul avea, la foişor, un aparat de bruiat interceptările şi îşi sfătuia mituitorii să vină la întâlnirile nocturne numai după ce scăpau de filaj. Sorin Oprescu a fost arestat preventiv duminică, aproape de miezul nopţii. Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie. Edilul Sorin Oprescu este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită, într-un dosar în care mai sunt cercetaţi alţi nouă suspecţi. Referatul procurorilor DNA în care aceştia propun arestarea preventiva a edilului arata o realitate care te îngrozeşte. Şpaga lui Oprescu putea fi fie de 10%, dar au fost cazuri când acestuia i s-a făcut parte chiar 90% din mita primita de la firme. În ultimii doi ani, în administraţia locală a Municipiului Bucureşti a acţionat un grup bine organizat întru obţinerea mitei pe spatele banului public.

De teama noii Puteri Protectoare - Germania -, România nu îndrăzneşte să spună nimic în cazul Marii Provocări pentru Europa care e Noua Migraţie de Ion Cristoiu

Deşi membră cu drepturi depline, deşi o ţară importantă prin mărime şi număr de locuitori, României nu i s-a auzit vocea în cadrul NATO şi al UE. De fiecare dată cînd cele două organizaţii, funcţionînd pe principiul egalităţii depline în drepturi a membrilor săi, s-au confruntat cu provocări capitale, au socotit că trebuie să facă schimbări de poziţie faţă de alte ţări şi de alte probleme, România s-a resemnat să aştepte deciziile luate de Marile Puteri din cadrul celor două organizaţii şi să le aplice cît se poate de slugarnic, obsedată de a convinge că ea face orice i se zice, chiar dacă în detrimentul propriilor interese zise şi naţionale. Şi cea mai bună dovadă o reprezintă absenţa uluitoare a României din dezbaterea controversată de la nivelul UE în chestiunea refugiaţilor care iau cu asalt Europa în căutarea unui trai mai bun. Luată prin surprindere de noua migraţie a popoarelor, Uniunea Europeană se complace de ceva timp într-o splendidă bîlbîială faţă de această uriaşă provocare istorică.

Crima din Cartierul Latin. Politicianul Mihail Bălăşescu A FOST TORTURAT înainte de a fi ucis

Autopsia cadavrului arată că politicianul a fost bătut şi strangulat cu un "şoricel" din plastic, folosit la susţinerea capacelor de roţi de maşină. Înainte de omor, între victimă şi principalul suspect, fostul socru George Burchel, a izbucnit un conflict din cauza unui autoturism. În timp ce poliţiştii îl căutau pe George Epaminonda Burchel (59 de ani), principalul suspect în cazul crimei căruia i-a căzut victimă Mihail Bălăşescu, fost secretar general adjunct al PNL, legiştii au descoperit, la autopsierea cadavrului, că politicianul a fost strangulat cu un "şoricel" din plastic, folosit la susţinerea capace lor de la roţile autoturismelor. Surse medico-legale au precizat, pentru "Evenimentul zilei", că victima era legată de mâini cu acelaşi tip de colier şi avea mai multe urme de lovituri la ochi şi la tâmplă, iar dintr-o ureche îi curgea sânge, semne ale unei "corecţii"aplicate de ucigaş. La mai bine de 48 de ore după crimă, autorul nu fusese prins. Aseară, principalul suspect era căutat de Poliţie.

Angela Merkel: Germania poate face faţă valului de refugiaţi fără să crească taxele!

Germania poate face faţă unui aflux record de refugiaţi şi migranţi în acest an fără a creşte taxele. În plus, nu este periclitat obiectivul de a avea un buget echilibrat, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu publicat de mai multe ziare locale sâmbătă, relatează Reuters, preluat de Agerpres. Cu legi relativ liberale în materie de azil şi beneficii generoase, Germania este cel mai mare recipient al UE de persoane ce fug de război din Orientul Mijlociu şi migranţi economici din sud-estul Europei. Un record de 104.460 de solicitanţi de azil au intrat în cea mai mare economie a Europei în august şi ţara se aşteaptă la aproximativ 800.000 de refugiaţi şi migranţi în acest an - de patru ori nivelul anului trecut.

JURNALUL NATIONAL

Oprescu, acuzat că ar fi primit 100 de milioane de lei şpagă anual

Cu opt luni înainte de alegerile locale, Sorin Oprescu a fost reţinut pentru luare de mită. Primăria este acum asaltată de anchete, după ce chiar şi şoferul primarului a fost luat de DNA. În ultimii ani, doar două sectoare au rămas fără probleme, iar în restul ţării sunt deja zeci de edili condamnaţi. Procurorii DNA l-au reţinut pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sub acuzaţia de luare de mită. Edilul ar fi fost prins în flagrant, când primea 25.000 de euro, reprezentând un procent dintr-un contract atribuit de primărie unei firme. Sorin Oprescu ar fi pretins 10% din valoarea contractelor, ceea ce ar însemna 100.000.000 de lei anual, dintr-o valoare medie de investiţii de 1 miliard de lei. Conform DNA, Oprescu ar face parte dintr-un grup bine organizat care, în perioada 2013-2015, ar fi înfiinţat în administraţia locală a Municipiului Bucureşti un circuit de şpăgi.

Denunţător: Oprescu ar fi primit, în 9 ocazii, între 20.000-30.000 euro să nu dea afară un subaltern reclamat că lua mită

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar primit, potrivit unui denunţ de la dosar, în aproape 9 ocazii sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 euro ca să nu dea afară un subaltern despre care edilului susţinea că au ajuns la el mai multe reclamaţii că primea mită. Informaţia apare în referatul prin care DNA solicită Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu pentru luare de mită. "În denunţul formulat la data de 23.08.2015, (...) a învederat, printre altele, ca în anul 2014, având în vedere ca inculpatului Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, i-a reproşat ca au ajuns la el mai multe reclamaţii la adresa (....), în sensul că acesta din urma lua mită. În consecinţă (.....) a convenit cu (.....) şi persoana de încredere a acestuia, să-i dea inculpatului Oprescu o parte din aceasta mită, fără a-şi aminti dacă iniţiativa a fost a lui ori a lui (.....).

Dragnea (PSD): Competiţia politică pentru Primăria Capitalei se resetează total

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că, în urma celor întâmplate lui Sorin Oprescu, competiţia politică pentru Primăria Capitalei se "resetează" total. "Competiţia politică pentru Primăria Capitalei se resetează total în urma acestui necaz al lui Sorin Oprescu. Pentru stânga nu este un lucru bun, nu este un lucru fericit, nu este ceva care ne bucură, o să vedem cum decurge dosarul, cercetările, care este evoluţia, ne aflăm în faţa unei situaţii complet noi. PSD trebuie să se gândească serios la o candidatură serioasă şi credibilă la primărie şi cred că vom avea această putere, dar să vedem ce se întâmplă cu Sorin şi cu acest dosar - nici măcar în dosarul meu, până la hotărârea instanţei nu am comentat - dar nici nu pot să mă prefac să spun că omeneşte nu îmi pare rău de Sorin. Sper din tot sufletul să fie până la urmă nevinovat, dar nu am de unde şti asta. Nu e uşor, nu ştiu ce e acolo", a spus Dragnea, la Antena 3.

NATIONAL

Ultimul mârâit al "Buldogului"

Întorşi cu forte proaspete din concediul din luna august, se pare ca procurorii DNA si-au stabilit prioritatea absoluta a acestei toamne. Este vorba, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, de spulberarea mitului intangibilităţii in fata cruciadei anticorupţie a anumitor grei ai vieţii politice de la noi. Iar odată reuşit acest obiectiv, mai mult ca sigur, încrederea opiniei publice in activitatea DNA are toate şansele sa depăşească pana si performantele de neegalat pana acum in acest domeniu ale Bisericii. Iar după cum susţin sursele National, următorul "nemuritor" care va fi îngenuncheat de către operaţiunile procurorilor anticorupţie este nimeni altul decât actualul copreşedinte al noului PNL, "Buldogul" Vasile Blaga.

Prima reacţie a preşedintelui Iohannis, după reţinerea primarului Capitalei

Aflat in Argeş, unde a participat la un eveniment găzduit de oraşul Mioveni, şeful statului a făcut, duminica, referire si la subiectul zilei, cel al reţinerii primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. In opinia preşedintelui, măsura luata de către procurorii DNA la adresa edilului bucureştean poate fi privita sub doua aspecte, cel care prevalează fiind semnalul ca eforturile de eradicare a corupţiei continua. "Este un eveniment foarte trist. Dar, pe de alta parte, este un semnal ca lupta anticorupţie merge mai departe in forţa. Si acesta este un lucru bun", a precizat preşedintele in privinţa situaţiei edilului Capitalei. Reacţia liderului de la Cotroceni vine in contextul in care, după ce a fost reţinut in cursul nopţii trecute, primarul Capitalei - acuzat de DNA de luare de mita - a asistat la percheziţiile care s-au făcut, in prima parte a zilei, in locuinţa sa de la Ciolpani.

PUTEREA

ŞMECHERIILE DOCTORULUI. Inventarul problemelor lui Sorin Oprescu

Procurorii DNA l-au reţinut pe Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant delict. El urma să fie prezentat, duminică seară, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. "Este un eveniment foarte trist, dar, pe de altă parte, pentru mine este un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe şi acesta este un lucru bun", a comentat preşedintele Klaus Iohannis. Un denunţător a mărturisit că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu, în perioada 2013-2015, un milion de euro. Denunţătorul susţine că, de fiecare dată, banii erau lăsaţi acasă la edil. Încă din 2008, de la primul mandat obţinut de Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, s-au înregistrat abateri economic-financiare, chiar dacă ele au fost descoperite abia anul acesta. Primele lucrări de anvergură sub mandatul doctorului au vizat Arena Naţională ("Misterul cupolei de 20 de milioane de euro" - 22 dec. 2011), urmat de scandalul gazonului, schimbat de vreo şapte ori. A urmat scandalul ceasurilor aurite, cumpărate cu 45.000 de euro bucata, popularea lacurilor murdare ale Capitalei cu raţe, gâşte.

Refugiaţii au ajuns cu miile în Germania. Miniştrii de Externe din UE s-au întâlnit degeaba

Miniştrii de Externe din UE s-au întâlnit sâmbătă la Luxemburg, unde subiectul principal a fost introducerea cotelor permanente obligatorii de imigranţi pe care ţările din Uniune trebuie să le primească, pentru o corectă distribuţie a responsabilităţilor. Potrivit CNN, cu această ocazie, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a transmis un îndemn tuturor statelor membre să fie unite în faţa crizei refugiaţilor. La conferinţa de presă de la sfârşitul reuniunii miniştrilor, Mogherini a susţinut că Europa începe să înţeleagă adevărata amploare a problemei şi faptul că nu sunt afectate doar unele state, ci întregul contintent. Reprezentanta UE consideră că situaţia nu va dispărea curând şi trebuie "să folosim cuvintele potrivite", referindu-se la faptul că avem de-a face "parţial cu un aflux de imigranţi, dar este în principal un aflux de refugiaţi, care ne pune într-o situaţie diferită în ceea ce priveşte obligaţiile legale şi morale pe care le avem".

Hepatita C, boala pe care Guvernul vrea să o ascundă

Deşi specialiştii susţin că aproape 750.000 de români au Hepatită C, Ministerul Sănătăţii nu face mai nimic pentru depistarea şi tratarea acestora. De aproape 25-30 de ani sute de mii de români poartă în ei virusul Hepatitei C, fără nici măcar să ştie că îl au. Doar 5% dintre persoanele infectate au o simptomatologie specifică, acestea fiind uşor de depistat şi tratat. Între 5 şi 10 procente, poate chiar 15, de îmbolnăviri cu virusul Hepatitei C au loc în urma relaţiilor sexuale. De cele mai multe ori soţia, îmbolnăvită în urma unui avort sau a unei naşteri, de regulă în perioada de până în 1989, transmite boala şi soţului. Media anuală pe ţară a îmbolnăvirii cu virusul Hepatitei C este de 3,23% din populaţie. Din fericire există şi judeţe care se află sub această medie (Timiş 2,8%), dar şi judeţe care depăşesc cu mult această medie (Hunedoara sau Caraş-Severin ajung la 5%). Potrivit conf. dr. Mihaela Curescu, cel mai important lucru la ora actuală pentru România ar fi conştientizarea populaţiei cu privire la pericolul existenţei Hepatitei C şi un acces mai facil la tratament.

ROMANIA LIBERA

Lovitură grea pentru PSD: pică reţeaua Oprescu

Edilul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi arestat preventiv pentru 30 de zile. Oprescu a fost prins primind 25.000 euro de la patru denunţători din dosarul în care a fost săltat, suma parvenindu-i prin intermediar. Operaţiunea s-a derulat sub supravegherea anchetatorilor, banii fiind marcaţi. Reţinerea s-a petrecut în trafic, la câteva minute după ce edilul a plecat de la locuinţa sa din Ciolpani, având în maşină 5.000 din cei 25.000 euro. În maşina lui Sorin Oprescu procurorii au găsit sâmbătă noaptea 5.000 de euro din cei 25.000. Diferenţa de 20.000 euro se afla în casa din Ciolpani, care a fost percheziţionată de anchetatori. Ieri, de la ora 6.00 şi până aproape de 14.30 Oprescu a asistat la percheziţie, în urma căreia anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente, iar primarul a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.

SUA avertizează Rusia

Americanii deţin informaţii privind intenţia Kremlinului de a extinde considerabil susţinerea militară pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, ceea ce ar duce la o confruntare cu coaliţia condusă de americani. Secretarul de stat american, John Kerry, i-a transmis sâmbătă omologului său rus, Serghei Lavrov, "îngrijorarea Statelor Unite" pe tema rapoartelor serviciilor secrete care evocă o iminentă acumulare militară rusă în Siria, în vederea susţinerii preşedintelui Bashar al-Assad. Kerry a precizat că "dacă rapoartele sunt exacte, aceste acţiuni ar putea agrava conflictul, conducând la şi mai mari pierderi de vieţi omeneşti, la creşterea fluxului refugiaţilor şi la confruntări riscante cu forţele coaliţiei anti-Statul Islamic ce operează în Siria" - se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. John Kerry a încercat să-l convingă pe liderul rus, Vladimir Putin, să conlucreze cu Washingtonul pentru o soluţie politică la acest conflict sângeros din Siria. Administraţia Obama a declarat în repetate rânduri că orice scenariu diplomatic trebuie să ceară ca Assad, susţinut de Rusia, să părăsească puterea.

Bogdan Aurescu, precizări importante despre cotele de refugiaţi pentru România

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi din România, relatează Mediafax. "După ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discuţie foarte serioasă, într-un format interinstituţional, pentru că Ministerul de Externe nu are o competenţă excepţională în această chestiune. Şi este firesc că nu s-a luat încă o decizie, pentru că nu avem încă baza de discuţie. Această bază trebuie să fie analizată şi trebuie să vedem care este criteriul după care se va face o astfel de distribuţie între statele membre. Trebuie luată în considerare şi capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor în societatea statului respectiv", a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Digi 24 TV. Potrivit acestuia, la finalul acestei analize, "se va face un mandat solid, care să fie însuşit de toţi factorii de răspundere ai statului".

ZIARUL FINANCIAR

Datele statistice pentru semestrul I confirmă. Fără creşterea consumului, economia ar bate pasul pe loc

În S2, creşterea economică s-ar putea să încetinească din cauza anului agricol secetos care va mânca mai mult din banii populaţiei. Creşterea economică pe care o traversează în prezent România este susţinută de consum, datorită majo­rărilor salariale sau scăderilor de taxe, investiţiile având o pondere mai redusă la acest plus de 3,7% la primul semestru. Conform datelor Institutului de Statistică, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 3,6% în volum, în S1 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, con­tribuind cu 3,5% la creşterea PIB. Formarea brută de capital fix (investiţiile) a avut o contribuţie de 1,5% la creşterea PIB, după ce au avut un plus de 8,1% în volum, faţă de S1 2014. Creşterea internă a fost diminuată de contribuţia negativă a exportului net (importurile au fost mai mari decât exporturile), care a avut un minus de 1,5% la PIB.

Statul a pierdut 1,5 mld. lei din valoarea companiilor deţinute pe bursă

"Portofoliul" de pe bursă al statului român, dominat de pachete de acţiuni la companiile din sectorul energetic, a scăzut cu 1,5 mld. lei în primele opt luni ale anului, dar pierderea a fost "îndulcită" de dividende încasate de la respectivele companii. Astfel pierderea se reduce la 56 mil. lei. Dacă ar fi asimilat unui investitor obişnuit, statul, prin diverse ministere, ar fi de departe cel mai important jucător de pe bursă, cu o "avere" care la finele lui august valora 20,8 mld. lei, sau 14% din capitalizarea totală a pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti. Cea mai valoroasă de­ţinere este pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la 8,3 mld. lei. Expunerea excesivă pe un singur sector este însă o mare vulnerabilitate în contextul actual al preţurilor mici ale electricităţii şi petrolului. Portofoliul statului a pierdut 7% din valoare faţă de înce­putul anului. Acţiunile cu cea mai mare greutate, anume Romgaz (SNG) şi Petrom (SNP), au scăzut cu mai mult de 11% în primele opt luni.

Antreprenorii au în mâini 70% din exportul de alimente. "Este şansa României".

Din exporturile de 52 mld. euro ale României, multinaţionalele au 68%. În industria alimentară nu ajung nici la 30%. România a exportat anul trecut alimente, băuturi şi tutun de 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de 2013, pentru cea mai mare pondere, de 70%, fiind "responsabile" companii cu capital privat românesc, în timp ce restul aparţin investitorilor străini (companiile - ISD), conform calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi de la Banca Naţională a României (BNR). Industria alimentară a rămas unul dintre puţinele sectoare care mai pot pune produse cu nume româneşti pe rafturile din străinătate, în condiţiile în care deja străinii au ajuns să îşi pună amprenta pe aproape 70% din exporturile României. "Industria alimentară este unul dintre singurele sectoare din industria prelucrătoare în care companiile din România îşi pot creşte vânzările şi în alte ţări. Brandurile româneşti de alimente trebuie să fie foarte bine marketate în străinătate pentru că sunt şansa României la export.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb