REVISTA PRESEI 07.10.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 octombrie 2011

ADEVARUL

Trichet lasă dobânda neschimbată şi economia europeană în pericol!

Dobânda cheie a BCE rămâne la nivelul de 1,5% dar alimentarea cu bani a sistemului bancar şi achiziţiile de obligaţiuni suverane vor continua. Economia zonei euro este însă în continuare în pericol! Cine s-ar fi gândit cu câţiva ani în urmă, că la ultima şedinţă de Consiliu a Băncii Centrale Europene (BCE) pe care o va mai prezida, Jean-Claude Trichet va fi pus în dificila situaţie de a renunţa la stricteţea politicilor monetare - pentru a salva economia Europeană? Acestea au fost auspiciile sub care s-a derulat şedinţa de Consiliu a BCE din data de 6 octombrie - ultima condusă de Trichet înainte de intrarea în funcţie a italianului Mario Draghi.

Intelectuali şi celebrităţi se alătură mişcării "Ocupaţi Wall Street"

Mişcarea de protest "Ocupaţi Wall Street" devine din ce în ce mai serioasă scrie "New York Times". Manifestaţiile s-au extins şi în alte oraşe mari. Tinerilor li s-au alăturat sindicatele angajaţilor municipali şi din transport care au adus cu ei şi experienţa lor în relaţia cu mass-media. Mişcarea dobândeşte, în felul acesta, o mai mare legitimitate. În plus, studenţii au generat o mişcare numită "Ocupaţi Colegiile" şi au planificat aproape 75 de proteste. Unele celebritati precum actrita Susan Sarandon, regizorul Michael Moore si cântăreţul Lupe Fiasco şi-au exprimat solidaritatea cu "indignaţi".

Moody"s a retrogradat ratingurile unor bănci italiene cu activităţi şi în România

Moody"s a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel şi ale altor bănci şi companii italiene, pe fondul revizuirii în scădere cu trei trepte a ratingului Italiei, în această săptămână. Ratingul UniCredit pentru datorii şi depozite pe termen lung a fost retrogradat cu două trepte, de la Aa3 la A2, dar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la nivelul Prime-1, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Moody's a revizuit în scădere cu o treaptă şi ratingul pentru soliditate financiară la C-. Măsura reflectă aşteptările ca banca să fie nevoită să îşi îmbunătăţească profitabilitatea relativ scăzută a operaţiunilor principale din Italia într-un mediul operaţional dificil. Moody's a retrogradat şi ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile şi depozitele pe termen lung cu două trepte, de la Aa3 la A2, cu perspectivă negativă. Agenţia a modificat totodată perspectiva ratingului C+ pentru soliditate financiară al Intesa Sanpaolo de la stabilă la negativă.

Banca Angliei mai aruncă bani în piaţă, dar nu reduce dobânda cheie!

Banca Angliei a surprins pieţele şi analiştii anunţând o nouă rundă de achiziţii de active "toxice" de la băncile comerciale, printr-un nou program de Quantitative Easing, în sumă de 75 de miliarde de lire sterline (aproximativ 90 de miliarde de euro). Valoarea programului de achiziţie de active de la bănci, pentru curăţarea bilanţurilor acestora, ajunge astfel să totalizeze 275 de miliarde de lire sterline. Anunţul, care arată că Banca Centrală a Angliei va "arunca" bani noi în piaţă a condus la devalorizarea lirei cu aproximativ 1%, până la 1,5305 dolari pentru o liră, de la nivelul de 1,5453 dolari pe liră cu doar câteva minute înainte de anunţ.

România votează împotriva aderării Palestinei la UNESCO

Deşi România a recunoscut oficial statul Palestina în timpul erei Ceauşescu, a votat împotrivă când a venit vorba ca aceasta să devină membră UNESCO cu drepturi depline. A urmat astfel poziţia SUA, care ceruseră tuturor statelor să voteze împotrivă şi au ameninţat chiar cu blocarea finanţării UNESCO. Doar România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). România este reprezentată la UNESCO de Nicolae Manolescu Apolzan.

Ce va aduce României reuniunea NATO

Scutul antirachetă şi impactul crizei asupra bugetelor pentru apărare în statele NATO sunt două din subiectele care vor fi dezbătute la Adunarea Parlamentară a NATO, găzduită la Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Cei 350 de deputaţi şi senatori din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi din ţările asociate vor dezbate probleme spinoase pe plan extern, care pun în pericol securitatea lumii. Autorităţile române au cheltuit peste 20 de milioane de lei pentru sesiunea plenară a AP NATO din perioada 7-10 octombrie. Bugetul Senatului a fost suplimentat în iunie cu peste 11 milioane de lei pentru organizarea evenimentului.

Realitatea TV se sparge între Ghiţă şi Elan

Compania care administrează insolvenţa Realitatea Media a reziliat contractul de management cu Asesoft. Mutarea a deschis cutia Pandorei la sediul postului de ştiri. Ieri a fost o zi plină la Realitatea Media, compania care operează licenţa Realitatea TV. Focul care a aprins fitilul a fost anunţul companiei Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, prin care rezilia contractul de management dintre Realitatea Media şi Asesoft, companie controlată de Sebastian Ghiţă. Anunţul a fost urmat de numeroase declaraţii ale ambelor tabere - patronul Elan Schwartzenberg şi Ghiţă - şi de e-mailuri către angajaţi. Sebastian Ghiţă nu se lasă bătut şi ameninţă să falimenteze Realitatea Media.

RCS&RDS nu plăteşte nici audienţele

Compania de cablu, care operează mai multe televiziuni, nu şi-a mai plătit de luni bune cotizaţiile către Asociaţia Română de Măsurare a Audienţelor (ARMA). Radu Moraru, realizatorul emisiunii "Naşul", a ţinut să precizeze că ratingul staţiei în lunile de vară nu a fost zero, aşa cum apare pe site-ul oficial al ARMA, şi că cei de la RCS&RDS au refuzat să facă aceste plăţi. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul tuturor staţiilor pe care compania de cablu le deţine.

CURENTUL

Românii, ciuca bătăilor xenofobilor francezi şi la radio. "Au un "u" în plus, roumain-romain"

Nimic nu pare să îi mai oprească pe francezi în a lua la mişto pe români sau România. Alunecând treptat spre o populism deşănţat generat de acoliţii lui Sarkozy, atât autorităţile franceze, cât şi mass-media din Hexagon nu mai par să aibă nicio problemă în a terfeli, un stat membru al UE, başca şi unul francofon şi cu aceleaşi origini şi valori latine. Nu mai vorbim de parteneriatul strategic prin care partea franceză a primit o bună parte a economiei româneşti în zone precum energie, industrie auto sau a materialelor de construcţie. Nici măcar stilourile de la Cotroceni nu au fost "iertate" de fraţii noştri francezi. Deunăzi zi, după precedentul din platourile de televiziune, o emisiune la radio din Franţa a fost dedicată "cerşetorilor români".

Şacalii lui Vîntu se luptă cu vulpoiul Ghiţă pentru hoitul Realitatea TV

Bătălia dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă pentru controlul postului de televiziune Realitatea TV a continuat, ieri, printr-o mutare ingenioasă şi atent pregătită în laboratoarele lui SOV. Administratorul judiciar al Realitatea Media SA, societatea Rovigo SPRL, a denunţat contractul de management semnat cu firma lui Sebastian Ghiţă, Asesoft Internaţional SA. "Administratorul judiciar al SC Realitatea. Justificarea acestei decizii a administratorului judiciar este aşa-zisa "maximizare a patrimoniului debitoarei" la care se face referire în legea insolvenţei (nr. 85/2006) unde, la art.86, alin 1 se precizează că "în vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate să menţină sau să denunţe orice contract(...)".

Amurgul zeilor de Tia Serbanescu

Dl. Tănăsescu de la FMI ne-a oferit o definiţie a crizei "în trei cuvinte: consistentă, contagioasă şi controlabilă". Cococo! Bine că nu-i colectivă, colosală şi coruptă. O definiţie atât de laconică pare să anticipeze etapa când criza ne va lăsa fără cuvinte - şi va trece la arme. În SUA, mişcarea "ocupaţi Wall Street", îndreptată împotriva sistemului bancar - locul de naştere al crizei care s-a propagat în Europa -s-a extins şi ea, după modelul crizei, în principalele ţări europene care anunţă manifestaţii simultane în 15 octombrie, dată pe care mulţi analişti o consideră "începutul revouţiei globale". Asta ne mai lipsea! Marea Revoluţie socialistă din octombrie! Dl Blănculescu nota că "primăvara arabă" a ajuns acum la "toamna americană". Urmează iarna europeană.

CURIERUL NATIONAL

Vor înlocui asiguratorii Casele de Sănătate?

Virgil Păunescu, consilier prezidenţial: "Reforma va face un lucru radical, va transfera toţi banii de la stat la privat". "Nu avem concurenţă, prin urmare nu avem nici calitate. Avem de a face cu un monopol, cel mai păcătos monopol - de stat". Anul trecut, autorităţile voiau să aplice modelul francez, acum, din lipsa banilor, îl aleg pe cel olandez. Prin urmare, Casele private, adică asiguratorii privaţi, vor înlocui Casele judeţene de asigurări de sănătate. Pentru ca o Casă privată să îşi acopere riscurile are nevoie de 1-2 milioane de pacienţi, aşadar în România pot exista maximum 10 astfel de case.

Nerambursarea TVA, o piedică pentru business

Unele companii nu mai pot continua activitatea din cauza nerambursării TVA de către stat, iar această situaţie are efecte negative şi asupra percepţiei investitorilor străini în ceea ce priveşte România, a declarat Pieter Wessel, partener pe zona servicii fiscale la Deloitte România, citat de Mediafax. "Avem clienţi care ne spun că nu mai pot continua activitatea de business fără rambursarea TVA de la stat. Nerambursarea TVA este un instrument financiar uriaş al Guvernului. Autorităţile stau pe sute de milioane. Când mergem în afara ţării, investitorii aud despre aceste lucruri şi nu mai vor să vină să investească în România", a afirmat Wessel.

17 companii, suspectate că au trucat licitaţii ale Transgaz şi Romgaz

Consiliul Concurenţei suspectează posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte individuale şi în asociere. Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei. Amenzile pot fi de 10 la sută din cifra de afaceri. Frecvenţa cu care anumite companii au câştigat licitaţiile organizate de Transgaz şi Romgaz a dat de gândit Consiliului Concurenţei, acesta efectuând inspecţii inopinate la sucursalele a 17 companii cărora li s-au atribuit contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

Fed a trecut definitiv pe partea întunecată a politicii monetare

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, îl numeşte pe Ben Bernanke un adevărat Darth Vader care, prin măsurile sale, a distorsionat întregul sistem. Rezerva Federală a distrus abilitatea pieţelor de capital de a funcţiona, iar acum acestea dau semnale false în toate direcţiile. Economia SUA poartă povara unei datorii uriaşe, iar criza este agravată de o politică monetară promovată de Rezerva Federală Americană care distorsionează pieţele de capital. Stimulii guvernamentali nu funcţionează, iar spirala creditului se apropie de momentul "sfârşitului de joc". Declaraţiile îi aparţin lui David Stockman, fost director al Office of Management and Budget (OMB) în Administraţia Reagan, care a ocupat, de asemenea, funcţii de director executiv şi în cadrul unor companii de pe Wall Street, respectiv Blackstone Group şi Salomon Brothers.

Comenzile noi din industrie, în scădere

Comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi externă, au scazut în august, în termeni nominali, cu 0,6% faţă de iulie, dar au crescut cu 15,5% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Raportate la iulie, au înregistrat reduceri comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-14,9%) şi cele din industria bunurilor de uz curent (-7,1%), iar creşteri, comenzile noi din industria bunurilor de capital (+1,1%) şi cele din industria bunurilor intermediare (+0,4%).

Costul asigurării datoriilor României aproape s-a dublat

Costul asigurării datoriilor statului român aproape s-a dublat în trimestrul al treilea, dar România s-a menţinut pe poziţia 17 în clasamentul mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pieţei financiare CMA, informează Mediafax. Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a urcat la 4,2%, de la 2,45% în trimestrul al doilea. Asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari s-a majorat astfel de la 245.000 de dolari la 420.000 de dolari. CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

EVENIMENTUL ZILEI

Jobs a devenit ce nu-şi dorea: cel mai bogat om din cimitir

Tatăl tehnologiei a murit la o zi după lansarea iPhone 4S. La Google, pe holurile Microsoft, în birourile şefilor de la Samsung, printre angajaţii de la HTC şi Motorola s-a făcut ieri linişte mormântală. Tabletele, telefoanele şi laptopurile au ridicat steagul alb în vitrinele magazinelor şi au oprit bătălia vânzărilor. La Apple e doliu, fostul şef Steve Jobs a pierdut lupta cu cancerul. Merita, cam cât de bun a fost Steve Jobs? Atât cât să adune o mare de flori în faţa magazinelor Apple din lume, să-l facă pe preşedintele Statelor Unite să spună că "lumea a pierdut un vizionar", iar Bill Gates, Mark Zuckerberg şi ceilalţi şefi ai corporaţiilor să declare că "e o pierdere uriaşă" pentru branşă.

Liderul PRM C.V. Tudor, evacuat şi de pe Internet

"Tribunul" a rămas fără controlul revistelor "România Mare" şi "Tricolorul", după ce şi l-a făcut duşman pe finanţatorul lor. Nervos, acesta a dizolvat organizaţia de tineret. După ce a fost evacuat, cu tot cu partid, din sediul pe care-l ocupa, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a trezit gonit şi din paginile online ale celor două publicaţii de partid: "România Mare" şi "Tricolorul". Motivul? Un SMS jignitor adresat principalului susţinător al publicaţiilor, actualul viceprimar al Capitalei, Victor Iovici. Iovici a dictat blocarea oricărei activităţi online până nu se primesc explicaţii.

Deprecierea leului ne-a furat banii de întreţinere. Cu cât au crescut ratele?

Românii cu venituri în lei plătesc acum cu 150 de lei mai mult ca în aprilie pentru o rată de 400 de euro. Aprilie a fost cea mai bună lună din acest an pentru românii cu credite în euro şi salarii în lei. Euribor, indicele în funcţie de care li se calculează dobânda la credit, era pe atunci la minimul istoric, iar leul era la cel mai înalt nivel din acest an faţă de euro: 4,08 lei/euro. De atunci şi până acum, a crescut atât dobânda la euro (cu circa 0,5 puncte, din cauza majorării Euribor), cât şi valoarea monedei europene în raport cu leul. Ce au însemnat aceste scumpiri pentru datornici?

JURNALUL NATIONAL

Guvernul, ameninţat cu CEDO

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă Guvernul va amâna până în 2016 palata drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă, a declarat ieri secretarul general al federaţiei, Liviu Marian Pop. "Suntem obligaţi să facem acest lucru fiindcă în România am epuizat căile de atac", a spus Marian Pop, citat de Mediafax. El a spus că FLSI, ca federaţie, va merge la CEDO şi va cere Curţii să oblige Guvernul României să le dea profesorilor banii mai repede. "Guvernul vrea să amâne aplicarea legii cu 5 la sută în 2012, 10 la sută în 2013, 25 la sută în 2013-2015 şi 35 la sută în 2016, ceea ce este inadmisibil din punctul nostru de vedere", a mai spus Pop.

Presa norvegiană îi face pe românii fără adăpost din Oslo mâncători de şobolani şi câini la grătar!

De parcă nu eram suficient de umiliţi de Franţa, românii au fost luaţi în colimator şi de norvegieni. Este vorba, mai exact, despre românii fără adăpost din capitala Oslo, presa din ţara scandinavă oferind detalii şocante. Este vorba mai exact de tabloidul Verdens Gang, care face acuzaţii dure la adresa românilor şi susţine că aceştia mănâncă şobolani, câini şi pescăruşi la grătar, atunci când nu au ce să-şi cumpere mâncare. Jurnaliştii norvegieni mai scriu că aceştia prind animalele în capcane puse de-a lungul râului Aker ca să aibă cu ce se hrăni. Norvegienii sunt exasperaţi şi de mizeria lăsată în urmă de conaţionalii noştri şi spun că spaţiile verzi din jurul oraşului încep să fie sufocate de gunoaie din cauza lor.

Barack Obama: "Economia SUA este mai slăbită decât la începutul lui 2008"

Preşedintele SUA, Barack Obama a susţinut joi prima conferinţă de presă după anunţarea, la începutul lunii, a planului prin care doreşte să ofere noi locuri de muncă. Şi preţul este unul pe măsură, 447 de miliarde de dolari, iar una din sursele de atragere a acestor sume este suprataxarea averilor mai mari de un milion de dolari. Votul final al Congresului va fi dat săptămâna viitoare, însă republicanii au anunţat deja că se opun taxării suplimentare a averilor bogătaşilor americani. În conferinţa de presă de joi, Obama s-a referit şi la mişcarea "Occupy Wall Street", care exprimă, potrivit Casei Albe, frustrările poporului american faţă de criza financiară.

NATIONAL

200 milioane euro, pretul corect al megaciordelii de la Hotel Bucuresti

Ieri a fost depusa o cerere de obtinere a unui certificat de grefa prin care se incearca impiedicarea vanzarii Hotelului "Bucuresti", actual RADISSON. Din informatiile furnizate de cei care se impotrivesc acestei manevre financiare, suma negociata pentru instrainare cladirii din Centrul Capitalei ar fi de 200 000 000 euro. O suma frumusica, daca tinem cont de modul in care statul roman "a scapat" de locul unde erau cazati pe vremuri parlamentarii. Ce-i drept, comisionul incasat pentru "consultanta" a fost unul impresionant, de 8 000 000 dolari. Iar anchetatorii anticoruptie mai au de verificat si informatia conform careia, cel putin o parte din acesti bani i-ar fi putut reveni fostului presedinte al FPS, inculpatul Radu Sarbu.

Mitrea si Vanghelie isi regleaza conturile in public

Marian Vanghelie s-a imprietenit cu Mos Craciun, dar nu poate sa "relationeze" cu Miron Mitrea, care-l acuza direct ca a comandat atacurile murdare la adresa lui Sorin Oprescu. Organizatia PSD Bucuresti este o bomba cu ceas. Pe cat de cunoscuta este situatia, pe atat de nerecunoscuta este de liderii social-democrati, care neaga vehement existenta vreunui conflict. Si asta in timp ce taberele adverse, una condusa de Miron Mitrea si una de Marian Vanghelie, se faulteaza care cum se prind. Plictisit de atatea frecusuri interne, Mitrea l-a atacat public pe Vanghelie, sustinand ca acesta s-ar afla in spatele campaniei anti-Oprescu, pe care o duce OTV-ul lui Dan Diaconescu.

PUTEREA

Naţional Arena, dat pentru 49 de ani

Primarul Sorin Oprescu a declarat pentru "Puterea" că vrea o creştere progresivă a sumei pe care Primăria Capitalei o va încasa de la firma privată ce va gestiona serviciile de pe Naţional Arena. "Aş vrea ca suma să plece de la 1- 2 milioane de euro pe an şi să crească treptat, dar acest lucru depinde şi de ce va propune firma", a spus primarul. Proiectul de concesionare a serviciilor Naţional Arena a fost la un pas de a fi retras din şedinţa Consiliului General. Consilierii şi reprezentanţii Primăriei Capitalei au întrerupt şedinţa ordinară, deoarece proiectul avea greşeli de redactare. Stadionul Naţional "Lia Manoliu"va fi administrat de o firmă privată, a decis Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de ieri, iar serviciile Naţional Arena vor putea fi concesionate până la o perioadă de 49 de ani.

Bucureştenii primesc în continuare subvenţie la căldură

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că şi în iarna aceasta bucureştenii vor plăti tot 170 lei pentru gigacalorie, restul până la 318 lei fiind acoperit din sursele Primăriei. Singura excepţie o reprezintă aproximativ 2.800 de persoane identificate de specialiştii municipalităţii că au un venit mai mare de 1.500 de lei pe membru de familie.

Anvelopele all seasons nu te scutesc de amendă

Anvelopele all seasons montate pe autoturism nu sunt suficiente pentru a scăpa de amendă, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de Guvern care obligă şoferii să se echipeze de iarnă, fiind necesar ca pe cartea de identitate să scrie Mud plus Snow (noroi plus zăpadă - n.r.) la care se adaugă câteva semne distincte, a declarat Florian Coman, directorul Autorităţii Rutiere Române (ARR). "Expresia all seasons este generală. Sunt considerate de iarnă anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină.

Licitaţie contestată de Bombardier

Compania Bombardier a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) rezultatul licitaţiei pentru furnizarea a 16 trenuri de metrou, câştigată de CAF din Spania, potrivit informaţiilor Ministerului Transporturilor, citate de Agerpres. Compania Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) din Spania a câştigat licitaţia privind furnizarea către Metrorex a 16 trenuri noi, preţul oferit de companie fiind de 97 milioane de euro

ROMANIA LIBERA

Care sunt cei mai bine plătiţi medici din România

În fiecare an la rezidenţiat sunt scoase la bătaie aproape 3.000 de locuri, iar printre cele mai căutate ramuri sunt stomatologia, dermatologia, oftalmologia, ginecologia, chirurgia plastică. Acestea se iau cu punctaje mari (peste 700 de puncte din 950) şi sunt vânate de tinerii absolvenţi care speră la afaceri proprii în privat şi câştiguri substanţiale după 3-6 ani de rezidenţiat. Trebuie spus că un număr mic de medici ajung să câştige bine profesând în mediul privat, restul tinerilor absolvenţi fiind nevoiţi să lucrese în spitalele de stat pe salarii derizorii. Şi în plus, vorbim doar de medicii din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării.

Scutul antirachetă atacă nervii Moscovei

"Considerăm că este inacceptabilă practica americană a faptului împlinit în problemele de apărare antirachetă în Europa, când deciziile sunt luate fără a ţine cont de opinia tuturor ţărilor implicate", a anunţat Ministerul rus al Apărării în urma acordului dat NATO de către Spania. Ministerul a denunţat această nouă implantare în Spania, care duce la "creşterea substanţială a potenţialului antirachetă al SUA în Europa" şi a avertizat că, "dacă evenimentele decurg în acest mod, se vor pierde şansele de a trece apărarea antirachetă din terenul confruntării la cel al cooperării".

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu se bucură că s-au făcut reforme la nivel macro, dar în dulapul Guvernului stau scheletele nereformate care îi vor sări în faţă

"Acordurile de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană au fost necesare şi gândite serios, iar reformele au îmbunătăţit fundamentele economice, iar disputa internă privind acordurile trebuie să înceteze." Punct. Prin această frază, care are şi un cost - 20 mld. euro - guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu vrea să pună capăt unor întrebări, care continuă să fie de actualitate şi vor reveni cu putere în campania electorală de anul viitor, dar şi în anii în care toate aceste împrumuturi trebuie rambursate şi de aceea anumite sectoare vor rămâne fără bani. Privind la ce se întâmplă în celelalte ţări proscrise ale Uniunii Europene şi la dezbaterile legate de viitorul euro şi chiar al Americii, România, cu datele macro actuale este o oază de linişte.

Memoria socială este scurtă. Cât vor mai ţine minte românii din această criză? Care sunt concluziile Romania Financial Forum desfăşurat la BNR şi organizat de Mediafax

Criza sporeşte importanţa economisirii, cererea internă ar trebui stimulată, băncile nu au cum să vândă bunurile executate, aşa că mai bine îşi ajută clienţii, iar reducerea contribuţiilor sociale ar fi soluţia cea mai puţin riscantă de stimulare a economiei. ZF vă prezintă cele mai importante concluzii de la România Financial Forum, conferinţa organizată de Mediafax îm­preună cu BNR. În privinţa acordurilor de împrumut, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că au fost bune, generând îmbunătăţirea fundamentelor economice, însă nu au reuşit pe deplin din cauză că nu am atras fonduri europene.

FMI analizează la rece situaţia economică şi ce a făcut Guvernul

România este vulnerabilă atât la scăderea cererii pentru exporturile sale, cât şi la posibile ieşiri de capital din cauza instabilităţii pieţelor externe şi în special a Greciei, scriu experţii FMI în raportul de evaluare a României la jumătatea anului. În linii mari FMI se declară mulţumit de modul în care Guvernul şi-a îndeplinit angajamentele, chiar dacă notează şi o listă de nerealizări începând cu eşecul înregistrat în controlul datoriilor companiilor de stat, alături lipsa de eficienţă a măsurilor de reducere a costurilor cu sectorul sanitar. Experţii FMI anunţă că îşi vor ajusta prognoza de creştere a PIB în 2012 cu până la un punct procentual faţă de estimarea actuală de 3,5%.

Lidl va deschide luni 11 magazine construite de la zero, două dintre acestea în Bucureşti. Compania mai are în construcţie încă 17 unităţi

Lidl va deschide luni 11 magazine construite de la zero, două dintre acestea în Bucureşti. Compania mai are în construcţie încă 17 unităţi Strategia de expansiune a retailerului vizează în prezent oraşele cu peste 30.000 de locuitori 80% din produsele comercializate sunt marcă proprie Lidl. Printre furnizorii locali se numără Albalact, CrisTim, Angst sau Vel Pitar.

Petrom începe să facă bani din vânt după ce a investit 600 mil. euro în energie

Petrom, cea mai mare companie din România, îşi consolidează poziţia pe piaţa producerii de energie electrică, începând operaţiunile comerciale în cadrul parcului eolian de 90 de milioane de euro amplasat în localitatea Dorobanţu din Dobrogea. Anunţul companiei îl completează pe cel lansat la finele lunii iunie când Petrom a făcut primele livrări de energie în reţea prin intermediul centralei pe gaze cu o capacitate de 860 MW, mai mare decât cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, pe care producătorul de petrol şi gaze a construit-o la Brazi. Unitatea de la Brazi urmează să fie complet funcţională până la finalul anului, potrivit celor mai recente informaţii primite din partea Petrom.

Morgan Stanley a intrat oficial la Fondul Proprietatea. Fondul avea investiţii în valoare de 3,7 milioane de dolari pe bursa de la Bucureşti la finele lunii iulie

Fondul de investiţii Morgan Stanley Frontier Emerging Markets, administrat de gigantul financiar american Morgan Stanley, a intrat direct în acţionariatul Fondului Proprietatea (FP) cu o deţinere de 7,5 milioane de titluri (0,05% din capital), după ce anterior fusese raportat cu investiţii în derivate pe titlurile FP. Fondul american dispune de active de 81,9 milioane de dolari şi este listat la Bursa din New York - NYSE, având o capitalizare bursieră de 72,3 milioane de dolari. Potrivit celor mai recente raportări, fondul avea investiţii în valoare de 3,7 milioane de dolari pe bursa de la Bucureşti la finele lunii iulie, în scădere faţă de luna aprilie când expunerea pe bursa locală era de circa 4,3 milioane de dolari.

Guvernul retrage 42 mil. euro de la EximBank, anulând dreptul băncii de a vărsa profitul în capital

Guvernul va vărsa la buget 182,3 mil. lei (42,1 mil. euro) din profitul nerepartizat pe ultimii trei ani al EximBank pentru finanţarea programelor naţionale de infrastructură, anulând prevederea legală care conferea băncii dreptul de a folosi profitul, până în 2013, pentru propriul capital. Executivul a abrogat şi prevederea care stabilea până în prezent că băncile de stat sunt exceptate de la obligaţia repartizării profitului la bugetul de stat. Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută, Guvernul a decis ca acţiunile deţinute de stat la EximBank să fie trecute din administrarea AVAS în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat, în termen de cinci zile de la data repartizării lor.

Guvernul se mai gândeşte la o strategie până în 2020, de data aceasta pentru competitivitate. Prima întâlnire guvern-business-mediul academic va avea loc azi

Guvernul a decis, prin memorandum, crearea Consiliului Naţional de Competitivitate, o structură care să realizeze o nouă strategie pentru sectorul economic, de data aceasta în domeniul competitivităţii. Formarea acestei noi structuri care va pune la cale încă o strategie vine în contextul în care România are un dosar gros de astfel de documente care nu sunt puse în practică. Există o strategie de export, dar marii exportatori cum este Nokia pleacă, sunt politici de reindustrializare care ar trebui să răstoarne tendinţa ultimilor 20 de ani în care s-au construit mai mult malluri decât fabrici, precum şi strategii energetice până în 2035, deşi proiecte de miliarde de euro zac blocate de ani de zile.

America şi-a distrus forţa vitală: clasa de mijloc

America a fost cândva naţiunea în care clasa de mijloc domina. Acum este împărţită între bogaţi şi săraci, iar din acest punct de vedere are cel mai mare grad de inegalitate din rândul democraţiilor bogate. Un procent de 1% din gospodării deţine aproximativ un sfert din venitul tuturor familiilor, pondere nemaivăzută din anul 1929. O economie care prezintă asemenea discrepanţe nu poate prospera. Persoanele sărace şi forţa de muncă sunt sub presiune. Bogaţii se izolează tot mai mult de problemele ţării. Prin afacerile lor vând bunuri şi asigură locuri de muncă în China, casele lor stau ascunse în spatele unor ziduri de netrecut şi o mare parte din veniturile lor sunt păstrate în paradisurile fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb