• ADEVARUL
• Dezmăţul TVR pe banii românilor
MEGALOMANIE Televiziunea publică nu are bani să-şi plătească angajaţii, dar aruncă cu sute de mii de euro pe deplasările vedetelor la Paris, Las Vegas, Madrid, Londra şi alte oraşe din lume. TVR a aruncat cu bani publici pentru lansarea grilei de programe de toamnă. Televiziunea Română a dat sâmbătă seară dovada că banii cetăţenilor sunt aruncaţi pe fereastră de parcă ar proveni dintr-un sac fără fund. TVR a lansat pe 5 octombrie noua grilă de toamnă a programelor sale într-un spectacol costisitor sub denumirea "TVR - România fără Frontiere". Început la ora 20.30, megashow-ul televiziunii a avut "o desfăşurare de forţe fără precedent", aşa cum chiar jurnaliştii TVR spun. Şi au început emisiunea cu transmisiuni din mai multe oraşe ale lumii la aceeaşi oră cu cea mai urmărită emisiune, "Vocea României" de la ProTV. Cifrele de audienţă sunt dezastruoase pentru TVR. În timp ce "Vocea României" a fost urmărită la nivel naţional în medie de 2,242 milioane de telespectatori, TVR a avut doar 325.000 de români care au urmărit "TVR - România fără Frontiere".
• Autostradă inaugurată în noiembrie, între municipiile Orăştie şi Sebeş
Peste 40 de kilometri ai autostrăzii A1 vor fi finalizaţi în luna noiembrie, au informat reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), citaţi de presa locală din judeţul Alba. Este vorba de porţiunea dintre Orăştie şi Sebeş. CNADNR a informat că pe lotul de 24 de kilometri dintre Orăştie şi Vinţu de Jos lucrările sunt finalizate în proporţie de aproape 90 la sută, iar pe lotul de 19 kilometri dintre Vinţu de Jos şi Cunţa (Sebeş), de peste 80 la sută, potrivit alba24.ro, care îl citează pe Narcis Neaga, directorul CNADNR. Şi lucrările la centura Sebeşului sunt pe final, astfel că în următoarele săptămâni judeţele Hunedoara şi Alba vor fi legate de o autostradă de aproape 80 de kilometri. Şase luni de întârzieri. Iniţial, în vara anului 2011 când a demarat proiectul, finalizarea celor două tronsoane ale A1 a fost stabilită pentru luna mai a acestui an.
• A cincea duminică de marş împotriva proiectului Roşia Montană. În jur de 10.000 de oameni au mărşăluit prin Capitală
Peste 10.000 de protestatari au ajuns în centru şi au ocupat în totalitate Piaţa Unirii din Bucureşti. Bucureştenii care sunt împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană au mărşăluit a cincea oară prin Capitală, încercând să "informeze" vestul Bucureştiului despre ce presupune exploatarea. Oamenii ieşiţi în stradă au spus că vor continua să îşi strige nemulţumirea şi săptămânile viitoare, până când autorităţile vor lua măsuri.
• Proteste în Capitală după demiterea procurorului Papici de la DNA: "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!"
Duminică după-amiază au avut loc, în Capitală, două proteste faţă de revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcţiile de şef, respectiv adjunct ai secţiei I Penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Iniţial, manifestanţii s-au întâlnit în faţa sediului DNA unde au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi a procurorului general Tiberiu Niţu. La un moment dat, un bărbat, care susţine că ar fi cadru militar, a început să scandeze: "Jos Băsescu!", motiv pentru care protestatarii au apelat la ajutorul jandarmilor pentru a-l elimina pe acesta. Din fericire, spiritele s-au calmat în cele din urmă, protestul decurgând în continuare paşnic.
• Deşi mic, cutremurul de duminică seamănă cu cel din 1977. "Deocamdată nu s-a terminat activitatea de replici"
Considerat de seismologi unul mic, cutremurul cu magnitutidea de 5,5 pe scara Richter, înregistrat duminică, s-a resimţit pe o arie foarte întinsă, cum de regulă numai un seism cu magnitudinea mare se simte. Acesta ar putea fi un preşoc pentru un cutremur mai mare, susţin seismologii. Aşa a declarat pentru "Adevărul" directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, care spune că între seismul din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 4.37 şi cele din 1977 şi 1986 sunt multe asemănări, dar şi deosebiri. "Una dintre asemănări este faptul că aceste cutremure au o anumită radiaţie specifică a energiei după cum aţi observat şi la cel de 5,5 - destul de mic, după părerea noastră - totuşi el a fost resimţit pe o arie foarte mare, ceea ce este şi o caracteristică a cutremurelor mari.", a explicat Radulian care a subliniat că ultimul cutremur atât de puternic ca cel de duminică a avut loc în România în urmă cu 4 ani.
• Privatizarea CFR Marfă, un meci cu prelungiri. Comisia de privatizare a CFR Marfă i-ar putea da lui Gruia Stoica un nou termen de plată: 10 decembrie
Gruia Stoica, proprietarul GFR, nu accepta să plătească diferenţa de 170 de milioane de euro pentru preluarea CFR Marfă până nu primeşte avizul Concurenţei, iar Ministerul Transporturilor ia în calcul prelungirea termenului-final stabilit pentru 15 octombrie până la 10 decembrie. După ce joi a virat 20,2 milioane de euro în contul escrow deschis la Banca Transilvania în vederea preluării a 51% din acţiunile CFR Marfă, Gruia Soica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), compania câştigătoare a licitaţiei de privatizare, mai are de respectat un singur termen, 15 octombrie. Potrivit contractului de privatizare a CFR Marfă, cumpărătorul trebuie să vireze până la jumătatea acestei luni diferenţa de bani până la suma promisă de 202 milioane de euro, adică 170 de milioane de euro. Numai că reprezentanţii GFR au precizat în repetate rânduri că nu vor face plata până nu vor primi avizul Consiliului Concurenţei.
• CAPITAL
• Banii la saltea, mai rentabili decât depozitele bancare
Doar două bănci de talie foarte mică (Banca Feroviară şi TBI Bank) mai oferă randamente care să permită clienţilor cu depozite în lei să se aleagă cu un minim câştig real după scadenţă. Conform calculelor Capital, nici măcar una dintre cele mai mari 15 instituţii de credit, care adună peste 95% din totalul depozitelor din România, nu mai poate fi atractivă pentru un client care aşteaptă să şi câştige ceva din plasarea economiilor. La un depozit în valoare de 5.000 de lei constituit pe o perioadă de trei luni, adică cea mai utilizată scadenţă, pierderile reale ajung până la 58 de lei. Mai mult, în cazul uneia dintre cele mai mari bănci, adică Unicredit, depozitul pe trei luni aduce chiar şi pierderi nominale, adică retragi, la propriu, mai puţini bani decât ai depus. În cazul celorlalte scadenţe clasice, adică 1 lună, 6 luni şi un an, situaţia este chiar mai tristă, având în vedere că dobânzile sunt mai mici, netrecând de 3,5% în medie.
• NOUA ORDINE MONDIALĂ: Cum se pregătesc chinezii după dezastrul american
China şi Malaezia au convenit săptămâna trecută să îşi consolideze legăturile şi aproape să dubleze comerţul bilateral la 160 mld. dolari până în 2017. Observatorii cred că aranjamentul evidenţiază influenţa crescândă a Chinei în regiune într-un moment în care SUA se luptă să facă faţă propriei crize politice şi fiscale. Liderii ambelor ţări au anunţat planuri de stimulare a cooperării economice şi a legăturilor de apărare. "Am convenit să consolidăm parteneriatul nostru în ce priveşte apărarea navală, să realizăm exerciţii militare comune de combatere a terorismului, a crimei transnaţionale şi de promovare a securităţii. Acest parteneriat va creea un mediu sănătos pentru pacea şi prosperitatea ambelor ţări", a declarat preşedintele chinez, Xi Jinping, într-o conferinţă de presă susţinută în capitala administrativă a Malaeziei, Putrajaya.
• Băncile româneşti vând aur la ghişee. Cum şi la ce preţ
BCR vinde şi livrează, la ghişeele oricărora dintre cele 562 de unităţi teritoriale ale sale, aur sub formă de lingouri de diferite cantităţi şi de monede destinate investitorilor. De asemeni, Piraeus Bank România vinde aur la ghişeele unităţilor sale şi îl livrează de la sucursalele care au stoc. Doar BCR şi Piraeus Bank vând şi cumpără aur în România pe piaţa de retail, cu excepţia firmelor de amanet. Aurul se vinde cu preţuri plecând de la 177 lei / gram pentru monezile de 5g (kinebar , 885 lei moneda) la BCR şi 73 lei / g (sau 865 g / monedă la Piraeus Bank, potrivit preţurilor afişate în 2 octombrie. Lingoul de 1.000 de grame costă 151.860 lei la BCR şi 173.000 lei la Piraeus. Se vând şi lingouri de 10, 20, 50, 100, 250 şi 500 de grame.
• CURENTUL
• Fosta nevastă şi actuala concubină a lui Valeriu Zgonea, colege de serviciu la ASF
Cristina Zgonea, fosta soţie a demnitarului, este angajată în cadrul unei direcţii ASF, în timp ce iubita politicianului, Carmen Gheorghe, este consiliera Dorinei Mihăilescu, membru neexecutiv în conducere ASF, care la rândul ei a fost consiliera fostului premier Adrian Năstase. Probabil, Zgonea şi-a luat măsuri ca să nu fie acuzat de nepotism, dar prezenţa celor două doamne în aceeaşi instituţie produce confuzii în rândul colegilor, pentru că fosta soţie a politicianului se numeşte în continuare doamna Zgonea în timp ce actuala iubită, căreia Valeriu Zgonea îi spune "soţie", dar pe care n-a luat-o până acum de nevastă, poartă numele de Gheorghe, dar se recomandă tuturor ca doamna Zgonea. Însă, toţi angajaţii le ştiu pe amândouă drept "doamna Zgonea". Iar rolul de "soţie", fără acte, desigur, pe care îl îndeplineşte Carmen Gheorghe, este clar definit de însuşi Valeriu Zgonea.
• Marele business Adeplast, portretul unei înşelătorii perfecte
Faptul că această companie a crescut "spectaculos" în ultimii ani, când sectorul construcţiilor (la nivel mondial, nu doar naţional) a fost extrem de afectat de criză, declaraţiile pompoase ale lui Bărbuţ legate de cifre, dar care nu sunt susţinute de situaţiile financiare şi realitatea pe care am observat-o în bilanţ au ridicat mai multe întrebări. În multiplele sale intervenţii în media, Bărbuţ pune accentul pe exporturi, pe care le defineşte a fi principalul motiv al dezvoltării capacităţilor de producţie imense, răspândite în toată ţara şi finanţate exclusiv bancar. Însă, conform situaţiilor financiare, anul trecut exporturile au reprezentat doar 2% din cifra de afaceri, adică 850.000 de euro. În acelaşi timp, industriaşul român susţine că Adeplast exportă în Ungaria, Austria, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria. Pare o cifră de exporturi cam mică pentru atâtea pieţe, cu o capacitate imensă de consum. O altă întrebare ar fi cum intenţionează să ramburseze cei 121 de milioane de lei, reprezentând valoarea creditelor pe termen scurt, în condiţiile în care lichiditatea sa este de 0.6, sub pragul minim de 1, considerat acceptabil de bănci.
• Capitala se apără de cutremur cu truse de prim ajutor. Oprescu ignoră riscul clădirilor cu bulină roşie
În loc de reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat, Oprescu le-a oferit bucureştenilor truse de prim ajutor dotate cu fluier si pătură, pentru care a cheltuit vreo câteva sute de mii de euro. Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în Vrancea, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10. Cutremurul de 5,5 grade din 6 octombrie s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri, fiind simţit şi la Bucureşti. În Bucureşti sunt 374 de clădiri expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public. În clasa II de risc seismic sunt încadrate 302 clădiri. Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat acuză autorităţile că îşi aduc aminte de consolidare doar când are loc un cutremur cu magnitudine mai mare.
• CURIERUL NATIONAL
• Academia Română: Proiectul Roşia Montană nu este acceptabil
Ionel Haiduc: Oare ţările arabe ar fi atât de bogate dacă ar da petrolul cu 6 la sută redevenţe? Considerăm că este necesară folosirea unei tehnologii prietenoase pentru mediu, adică în cazul de faţă fără cianuri. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, vineri, în cadrul comisiei parlamentare, privind proiectul minier Roşia Montană, că "în forma actuală" proiectul nu este acceptabil. Ionel Haiduc a subliniat că Academia Română nu este împotriva valorificării resurselor naturale ale României, inclusiv prin minerit, dar consideră că acest proces trebuie să se facă în mod inteligent, prioritar fiind interesul naţional.
• Piaţa de publicitate din România, în scădere şi anul acesta
Piaţa de publicitate din România va scădea cu 3,6% în acest an, mediul online fiind singurul care va creşte, potrivit unui raport ZenithOptimedia - Advertising Expenditure Forecasts. "Pentru piaţa de publicitate din România estimăm o scădere de 3,6% în anul 2013. Internetul rămâne în continuare singurul tip de media aflat în creştere, segmentul de performance media aducând o contribuţie majoră acestei creşteri", se arată în studiul citat. În 2013 internetul va atinge o cotă de 12% din totalul consumului de publicitate din România. Investiţiile TV se află într-o uşoară descreştere de 3%, în timp ce presa scrisă rămâne principalul tip de media afectat, cu o scădere de 15% pentru ziare şi de 10% pentru reviste. "Preconizăm schimbarea trendului anual în 2014 (după o aşteptare de 5 ani) şi continuarea creşterii în 2015 (însă doar one-digit)", spun reprezentanţii ZenithOptimedia.
• Executivul va opta între reducerea CAS şi creşterea bazei salariale neimpozitate
"Avem de decis - şi asta decidem în cursul lunii octombrie, după care propunem în noiembrie Parlamentului - unde mergem cu relaxarea fiscală pe piaţa muncii: mergem la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, e una dintre variante, iar a doua variantă este creşterea bazei salariale nesupuse impozitării, adică să ducem mai sus salariul pe care nu-l impozităm cu absolut nimic, practic salariul minim să nu-l impozităm cu acel 16%. Sunt două variante de lucru pe care le studiem acum ca impact bugetar şi până la sfârşitul lunii octombrie decidem", a spus Ponta.
• EVENIMENTUL ZILEI
• INTERVIURILE 2+1. Peter Imre face dezvăluiri despre viaţa lui Dinu Patriciu între medici, instanţe şi avocaţi
Fostul director general al miliardarului care a fondat un puternic trust de presă vorbeşte, în premieră, despre cum o relaţie de prietenie s-a transformat într-un caz de înşelăciune, dezbătut în instanţe, despre mărirea şi decăderea trustului Adevărul, dar şi despre mogulii care au stăpânit presa până de curând. Vântu , Voiculescu, Patriciu, toţi au avut o grandomanie ieşită din normalul unui investitor. Aceşti oameni, numiţi moguli sau mogulii de carton, sau mogulii apuşi au vrut să controleze nu numai presa. Au vrut să controleze tot. Jilava ar trebui să aibă o secţie specială, un fel de casă de bătrâni pentru foştii moguli de presă, iar acolo să discute între ei cum au vrut să controleze ţara. Au vrut să controleze presa, au vrut să controleze economia, au vrut să controleze afacerile... Aceşti domni nu sunt oameni de afaceri. Sunt oameni care fac doar o afacere cu statul. Fiecare dintre ei a avut cel puţin o afacere cu statul.
• Tot mai mulţi români, bolnavi de diabet. Ce presiune pune această boală scumpă pe bugetul de sănătate
Circa 7,8% dintre români suferă de diabet zaharat, o boală care le scade considerabil calitatea vieţii şi care ajunge să coste statul român 600 de dolari pe an per pacient. Ce soluţii există pentru a uşura suferinţa bolnavilor, dar şi pentru a degreva statul de cheltuielile care ajung anual la circa 900 de milioane de dolari? Peste jumătate din populaţia României se confruntă cu supraponderea şi obezitatea, afecţiuni care au declanşat pentru mulţi români alte boli metabolice precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii, conform unui studiu Omnibus, efectuat pentru Ponderas.
• Liviu Dragnea: POATE Antonescu are un PLAN. Poate vrea să candideze SINGUR la prezidenţiale sau poate vrea să fie candidatul DREPTEI
Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat aseară la emisiunea "Interviurile lui Ion Cristoiu", difuzată de B1 TV, că are impresia că liderul PNL Crin Antonescu intenţionează să candideze de unul singur la prezidenţiale. Totodată, Dragnea a anunţat că luni, la ora 10.00, va avea loc o şedinţă la USL în care se va discuta despre tensiunile din ultima vreme. "Nu va fi o întâlnire de rutină, e o lungă perioadă de timp în care s-au pus sub semnul întrebării proiectele mari ale USL, descentralizarea, regionalizarea, Constituţia. În afară de faptul că am fost votaţi că am fost frumoşi sau că am avut mustaţă, am fost votaţi şi pentru programul nostru. Aceste obiective au fost asumate de noi şi au fost garantate. Sper să lămurim mâine lucrurile, să nu mai fie nevoie de o altă întâlnire. Vedem dacă se mai respectă protocolul", a declarat Liviu Dragnea.
• Crin Antonescu organizează un CONCURS. VEZI ce trebuie să faci dacă vrei să-ţi petreci O ZI cu el
În 2014, Senatul României aniversează 150 de ani de existenţă. În calitate de preşedinte al acestui for legislativ, Crin Antonescu s-a gândit să organizeze un concurs cu proiecte pentru această aniversare. La final, câştigătorul premiului II îşi va putea petrece o zi cu el. "Având în vedere că jubileul se suprapune peste mandatul meu de preşedinte al acestei instituţii prestigioase, mi se oferă, astfel, ocazia să girez evenimentele de înaltă ţinută care se vor organiza pe parcursul întregului an. Noi avem, deja, în vedere o serie întreagă de activităţi, dar mă interesează şi părerile voastre, în special ale celor mai tineri dintre voi (...) De aceea, lansez, astăzi, pe pagina de Facebook, un concurs de proiecte care să includă idei originale pentru logo şi pentru organizarea şi desfăşurarea unei serii de evenimente derulate pe parcursul anului viitor", a anunţat Crin Antonescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Fabrica de pompe AVERSA, "topită" de comisarul de casă al PDL, Constantin Barna
Societatea AVERSA a fost privatizată cu surle şi trâmbiţe pentru doar 17,3 milioane euro, fără TVA, unor afacerişti, experţi în imobiliare. Producătorul român era unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa din centrul şi estul Europei. Nimeni nu a ţinut cont de acest lucru, mai ales că AVERSA putea fi cooptată în programul de agricultură pentru refacerea sistemului de irigaţii. Dar, se pare că miza privatizării o reprezintă terenul de 10 ha pe care este amplasată fabrica, în zona Pieţei Obor, dar şi baza sportivă care se întinde pe alte şase hectare de teren. La scurt timp după ce a fost vândută către consorţiul format din firmele Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a constestat licitaţia pentru că nu au fost respectate prevederile legale. Mai mult, consorţiul format din cele două firme nu era eligibil să participe la licitaţie.
• Kovesi va avea propriul serviciu secret. Două noi structuri apar în cadrul DNA: filaj şi investigatori sub acoperire
România va avea un nou serviciu secret, în subordinea Laurei Codruţa Kovesi. În cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie va funcţiona o structură de filaj şi de investigatori sub acoperire. Înfiinţarea acestei noi structuri este prevăzută în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi al DNA, lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, proiect care prevede că "numărul maxim de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se suplimentează cu 50 de posturi". Conform notei de fundamentare a proiectului, în cadrul structurii de filaj vor lucra 12 ofiţeri de poliţie judiciară, care vor fi "constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă". La serviciul investigatori sub acoperire vor activa 18 ofiţeri de poliţie judiciară, aceştia urmând să aibă şi un sediu separat.
• Crin Antonescu vrea reducerea CAS cu 3%, de anul viitor
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", că în ceea ce priveşte reducerea CAS cu 3% crede că va exista concursul PSD şi al Guvernului, precizând însă că o reducere mai amplă este limitată de acordul cu FMI - informează Mediafax. "Este o decizie pe care am luat-o şi pe care suntem hotărâţi şi cred că vom avea concursul şi al partenerilor din PSD şi al partenerilor din Guvern să o introducem. (...) Numai cu trei puncte (procentuale, n.r.), deşi sunt absolut de acord că ar fi avut semnificaţie majoră o mişcare mai amplă. Din păcate, marja de manevră şi, deci, responsabilitatea celor care sunt în Guvern astăzi, în domeniul economic, este strict, sever limitată de acordul cu FMI", a susţinut Antonescu la Pro TV.
• Google, Cisco şi SAP sunt interesate de achiziţia BlackBerry
Companiile Cisco Systems, Google şi SAP AG negociază cu BlackBerry achiziţia parţială sau integrală a producătorului canadian de smartphone-uri, au declarat surse apropiate dosarului pentru Reuters, potrivit techcrunch.com. O astfel de tranzacţie ar fi o alternativă la acordul preliminar de delistare a companiei pentru suma de 4,7 miliarde de dolari, încheiat în urmă cu mai multe săptămâni cu un grup de investitori, în fruntea cărora se află cel mai mare acţionar al BlackBerry, fondul de investiţii Fairfax Financial Holdings. Planul de delistare a fost întâmpinat cu scepticism, din cauza opţiunilor de finanţare. De asemenea, BlackBerry a cerut unor potenţiali cumpărători, între care Intel, LG şi Samsung, să-şi exprime un eventual interes. Companiile pot transmite răspunsurile până săptămâna următoare.
• NATIONAL
• Ponta, candidatul lui Basescu la prezidentiale
Presedintele Traian Basescu a inghitit broscoiul, sau pisicutul, cum il mai "alinta" pe premier. Desi il detesta cu toata firea lui, seful statului a devenit peste noapte agentul electoral al lui Victor Ponta. Nu pentru ca l-ar fi reevaluat, ci pentru ca are nevoie sa se lupte in campanie cu un om ca Ponta. Traian Basescu si-a descoperit brusc "admiratia" pentru PSD. Si, pentru ca-i are adversari de multa vreme si ii cunoaste foarte bine, seful statului stie ca social-democratii au pacatuit intotdeauna prin trufie. In consecinta, de saptamani bune, presedintele repeta ca o placa stricata ce pacat ca un partid asa mare, puternic, determinat, organizat, frumos si destept cum este PSD-ul nu are un candidat propriu la prezidentiale si sta in umbra unei formatiuni mai mici cum este PNL.
• Hrebenciuc, pisica neagra din Satul Francez!
Circul care a iesit la incercarea de privatizare otevizata a OLTCHIM este o nimica toata fata de scandalul iscat in jurul "maritisului" uneia dintre cele mai vanate companii de stat: CFR Marfa. Toata lumea era curioasa de unde va gasi Gruia Stoica cele 20 de milioane de euro, pentru a le vira in contul deschis la Banca Transilvania. Cu doar cateva ore inainte de efectuarea platii fara de care ar fi iesit cu totul din cartile privatizarii, patronul GFR a luat masa cu Viorel Hrebenciuc. Culmea, in acelasi loc in care eminenta cenusie a combinatiilor pesediste se vazuse si cu Nelu Iordache, inainte de incatusarea acestuia. De altfel, fostul patron al Blue Air si ROMSTRADE nu este singurul ghinionist lovit de "blestemul Hrebe". Dupa ce s-a vazut cu versatul politician in fostul restaurant SELECT de langa Guvern, Omar Hayssam s-a trezit peste noapte transformat din investitor strategic in terorist international. Pana si Gigi Becali a ajuns dupa gratii, dupa ultima intalnire avuta cu bunul sau prieten in restaurantul "Champions" din cadrul Hotelului Marriott, unde i-a cerut ajutorul.
• Dan Pascariu, lupul de la carma TAROM!
A omorat doi oameni, a fost suspectat ca a jucat un rol important in falimentarea Bancorex oferind un credit suspect unui fost ofiter GRU acuzat de trafic de substante radioactive si a fost implicat in afacerea Rompetrol. Si, pentru ca a demonstrat ca-si face bine treaba, Dan Pascariu a fost pus in fruntea TAROM. Dan Corneliu Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie TAROM, este pe gustul guvernantilor fiindca stie sa se descurce. Asta pentru ca, spun gurile rele, este tinut in brate de Serviciul de Informatii Externe, din motive care pot fi usor de banuit. Acuzat de fapte grave, de la ucidere din culpa pana la fals intelectual, de fiecare data a scapat de puscarie. Mai mult, Dan Pascariu a crescut in ochii celor din jur. Pe langa sprijinul SIE, Pascariu a stiut sa-si faca prieteni in perioada in care conducea defuncta Bancorex, acordand credite unor politicieni si afaceristi influenti. Printre beneficiari s-au aflat nume grele precum Adriean Videanu si afaceristul clujean Sorin Dan, dar si personaje suspecte, precum Vitali Ustroi, zis Usturoi. Ustroi, fost ofiter al fortelor speciale sovietice, devenit intre timp patron al firmei Valelogia
• PUTEREA
• CAMPANIILE PUTEREA. Culiţă Tărâţă, "în cărţi" la conducerea Moldovei. Şeful CJ Neamţ, fostul latifundiar din Insula Mare a Brăilei
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ este baronul agriculturii şi preşedintele UNPR Neamţ Culiţă Tărâţă, care în plină criză financiară, în 2010, figura pe locul cinci în clasamentul celor mai mari averi din România. Culiţă Tărâţă nu este doar un om bogat, el ar putea ajunge cel mai influent om din Moldova, în condiţiile în care Regiunea de Nord-Est va avea capitala la Piatra Neamţ, deoarece este "în cărţi" pentru şefia regiunii alături de primarul Gheorghe "Pinalti" Ştefan. Culiţă Tărâţă a făcut avere după Revoluţie din afaceri în domeniul agriculturii, pornind de la cultivarea câtorva hectare şi de la creşterea câtorva sute de oi.
• Următorul premier
Dacă planul va fi respectat, în primăvară am putea să avea un alt premier. Deja Crin Antonescu a dat semnul că n-ar mai candida la alegerile prezidenţiale. Planul ar fi ca Victor Ponta să candideze din partea PSD, iar fostul pesedist, actualul director al SRI, George Maior, să se mute la Palatul Victoria.
• ROMANIA LIBERA
• Fenomen naţional: mafia despăgubirilor morale a pus mâna pe justiţie
După ce un complet de magistraţi cu multe bube în cap a acordat 1,7 milioane de euro daune morale unei familii reprezentate de un avocat care va păstra probabil cea mai mare parte a banilor, a venit rândul executorilor să încalce flagrant legea şi să pună în aplicare în mod abuziv o decizie judecătorească suspendată. Oameni care ar trebui să servească justiţia se joacă, la Satu Mare şi Cluj, cu banii unei mari societăţi de asigurare, sfidând orice urmă de bun-simţ şi încălcând flagrant legislaţia în vigoare. Într-un proces pus sub semnul întrebării de la un capăt la altul, executorul judecătoresc clujean Stolnean Diana Maria a trecut la punerea în aplicare a unei decizii suspendate legal de o instanţă. Este doar un nou episod din ceea ce poate fi oricând comparat cu un film american cu mafioţi. Doar că aici este vorba despre reţele formate din avocaţi descurcăreţi, judecători, poliţişti şi medici care spoliază societăţile de asigurare de milioane de euro.
• Concentrare în piaţa de publicitate din România
La scurtă vreme după ce Grupul Publicis a anunţat semnarea acordului final pentru preluarea a 51% din capitalul a cinci agenţii afiliate (Leo Burnett&Target, Starcom MediaVest Group, Optimedia,The Practice şi iLeo), patru top manageri ai grupului au făcut publice câteva detalii despre viitoarea tranzacţie şi consecinţele ei. Plecând de la metafora folosită de Ştefan Iordache (CEO Leo Burnett & Target, Starcom MediaVest Group, The Practice şi iLeo) pentru a defini mişcarea strategică - "o căsătorie după o lungă şi fericită logodnă" -, Loris Nold (Executive Vice President, Emerging Markets - Publicis Worldwide) a declarat că piaţa românească şi cea regională, în general, reprezintă o bună oportunitate de investiţie în advertising.
• ZIARUL FINANCIAR
• Premierul realizează că de el depind bugetele a 600.000 de companii cu 3 milioane de angajaţi?
Înainte ca firmele să înceapă să-şi construiască business plan-urile pe 2014 ar fi trebuit ca guvernul în frunte cu premierul, ministrul finanţelor şi ministrul economiei să iasă în faţă şi să anunţe principalii indicatori macroeconomici pentru anul viitor aşa cum îi estimează ei în mod realist, nu punându-i copy şi paste din rămăşiţele de prognoze anterioare care nu sunt actualizate cu lunile. 700.000 de firme din România, mai mari sau mai mici, cu afaceri totale de 200 de miliarde de euro pe an şi care angajează 3 milioane de persoane depind de bugetul de stat şi nu prin prisma faptului că au afaceri directe cu statul. Toată lumea din business vrea să ştie acum, nu în ianuarie-februarie 2014, pe ce creştere economică merge guvernul Ponta la anul, cât vor fi cheltuielile, cât va fi deficitul, cât va fi inflaţia, cât va fi cursul valutar, ce proiecte de investiţii va finanţa guvernul, câţi bani (prin împrumuturi) vrea să ridice de pe piaţă, cât va fi salariul minim pe economie, cât vor fi contribuţiile sociale, asta ca să nu mai vorbim de toate taxele şi impozitele care trebuie plătite şi în ce cuantum.
• Buffett: Folosirea limitei de îndatorare ca armă politică este similară cu lansarea bombei nucleare
Politicienii americani ar trebui să înceteze să mai folosească creşterea limitei de îndatorare în negocieri, a declarat miliardarul american Warren Buffett, comparând practica cu ameninţarea lansării unei bombe nucleare. "Ar trebui interzisă ca armă. (...) Ar trebui să fie ca bomba nucleară - prea groaznică pentru a fi folosită", a declarat Buffett într-un interviu pentru revista Fortune, citată de Bloomberg. Republicanii din Camera Reprezentanţilor au blocat bugetul şi măsurile de finanţare de urgenţă a statului federal pentru anul fiscal 2014, început la 1 octombrie, în încercarea de a obţine concesii în privinţa unei legi din domeniul sănătăţii. Lipsa finanţării a determinat o blocare parţială a activităţii statului federal începând de la 1 octombrie, cu 800.000 de persoane trimise în concediu forţat. Congresul SUA negociază, de asemenea, şi creşterea limitei de îndatorare a SUA. Dacă legislativul nu adoptă măsura până la 17 octombrie, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată.
• Siminel Andrei lichidează două fonduri mutuale marca Vanguard
Societatea Vanguard Asset Management, unul dintre pionierii de pe piaţa de fonduri mutuale, a decis să închidă prin lichidare fondurile mutuale Vanguard Protector şi Fondul Oportunităţi Naţionale (FON), pentru că activitatea fondurilor nu mai era sustenabilă. În consecinţă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare celor două fonduri. Vanguard AM mai are în administrare fondul deschis tranzacţionabil ETF BET Tradeville şi fondul închis de investiţii Global Investing Fund. Vanguard Asset Management este deţinut de casa de brokeraj Tradeville, controlată de omul de afaceri Siminel Andrei, cel care a condus timp de două decenii fondul de investiţii Broadhurst Investments cu investiţii de 300 milioane de euro în România. El deţine indirect, prin intermediul Annaliesse Investments Limited, 95% din titlurile Tradeville.